blogi
19
maalis
digixdao dgd

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Opas: mikä on DigixDAO?

DigixDAO -token on noussut viime aikoina tasaisesti kryptovaluuttojen top 100 -listalla. Muiden altcoinien romahtaessa DigixDAO:n kurssi on pitänyt hienosti pintansa viime viikkojen ajan. Tässä artikkelissa käydään läpi, mistä DigixDAO-tokenissa on oikein kyse.

Rekisteröidy Binancelle

DigixDAO + Digix Gold = kultaan sidottu token

Asetellaan DigixDAO-token ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen kartalla. Kyseessä ei ole kryptovaluutta sanan perinteisessä mielessä, joten DigixDAO ei ole Bitcoinin tai Litecoinin kilpailija. Se ei ole myöskään Ethereumin, NEO:n tai NEM:n kaltainen ekosysteemi. DigixDAO on ERC20-standardin mukainen token, joka liittyy oleellisesti Digix Goldiin.

Digix Gold on token, joka edustaa yhtä grammaa aitoa kultaa. Artikkelin kirjoitushetkellä DGX-lyhenteellä kulkeva token ei ole vielä markkinoilla. DigixDAO on sen sijaan olemassa, ja kyseessä on tyypiltään governance token.

”Only DGD token holders are given the platform access in the Digix ecosystem to participate in making active managerial decision to any proposals submitted to DigixDAO.

As a reward for this work done via active participation on proposals, there will be a reward with DGX tokens for making such decisions with DGD tokens for the benefit of the entire Digix Ecosystem.” (Digix FAQ)

DigixDAO:n omistajat hallitsevat siis Digix-projektia ja saavat työstään palkintona Digix Goldin käytöstä kertyviä maksuja. Järjestelmää voi verrata jälleen NEO:n vastaavaan, jonka holdaaja saa ”osinkoina” itselleen GAS-tokeneita.

DigixDAO -tokenit ovat olleet markkinoilla pian kaksi vuotta, mutta varsinainen tuote eli Digix Gold on vielä lanseeraamatta. Uusimpien päivitysten mukaan sen aikataulu on Q1/2018.

Käydään seuraavaksi läpi projektin historiaa sekä edellä mainittujen tokeneiden toimintaa.

DigixDAO oli historian ensimmäinen Ethereum joukkorahoitus

Projektin takana on Singaporessa kotipaikkaansa pitävä yhtiö Digix Global. Sen keulahahmona toimii perustaja Shaun Djie, joka laittoi yhtiön pystyyn vuonna 2014. Kaksi muuta perustajaa ovat Kai C. Chng ja Anthony Eufemio.

Digix DAO on maaliskuussa 2016 järjestetty Ethereum-platformin ICO, joka on käytännössä yksi historian ensimmäisistä. Kyllä, luit oikein: kyseessä oli siis vuosi 2016, ei 2017.

DAO on lyhenne sanoista Decentralized Autonomous Organization. Kirjanyhdistelmä tuo monelle mieleen vuonna 2016 tapahtuneen The DAO -hakkeroinnin, jonka seurauksena Ethereumin lohkoketju jakaantui Ethereum Classiciin. Tosin, Ethereum Classic on alkuperäinen lohkoketju, ja Ethereum on siitä forkattu versio.

The DAO oli täysin oma projektinsa, mutta ilman The-etuliitettä DAO viittaa hajautettuun organisaatioon. Bitcoin on hyvä esimerkki DAO:sta.

Yllä oleva kuva on edellä mainitun The DAO -organisaation hallinnasta, joka antaa hyvän idean yleisemmällä tasolla DAO:n päätösprosessista. Klikkaa kuvaa niin saat sen suuremmaksi (kuvan lähde: blockchainhub.net)

Digix Gold on uusi stable coin

Digix Globalin ideana on luoda uusi stable coin, eli arvonsa vakaasti pitävä valuutta. Tether lienee markkinoiden tunnetuin stable coin tällä hetkellä, joka pitää arvonsa sidottuna yhteen dollariin. Ongelma on kuitenkin siinä, että kukaan ei tällä hetkellä tiedä, onko Tether-yhtiöllä oikeasti tilillä vaadittava määrä dollareita.

Digix käyttää sen sijaan kultaa, jota auditoidaan jatkuvasti jo ennakkoon nimetyn yrityksen toimesta. Jokainen Digix Gold token edustaa yhtä grammaa fyysistä kultaa, mikä on taas tallennettuna erillisen yhtiön holvissa (singaporelainen The Safe House).

Digix Gold -tokeneita ei ole siis vielä mahdollista ostaa. Niiden hinnan pitäisi olla suoraan suhteessa kullan dollarihintaan, samoin kuin Tetherin kurssi on koko ajan yhden dollarin pinnassa. Digix Gold on DigixDAO:n tapaan Ethereumin ERC20 -standardin mukainen token.

Tässä vaiheessa moni lukija varmasti miettii: onko Digix Gold -token mahdollista muuttaa myös kullaksi? Kyllä on – minimäärä on sata grammaa. Tämän jälkeen henkilö saa omistamansa kullan kotiin kuljetettuna.

Taustalla on Proof of Asset

Edellä kuvattu järjestelmä perustuu Proof of Asset (PoA) -nimiseen teknologiaan. Se hyödyntää Ethereumia sekä IPFS-protokollaa (InterPlanetary File Protcol). Löydät lisää tietoa IPFS:n toiminnasta tästä linkistä.

Prosessi kultaharkosta Digix Gold -tokeniksi (ja takaisin) etenee kuvan mukaisesti. Kuvan lähde: DigixDAO whitepaper. Kultaharkosta tehdään PoA Asset Card, eli hajautettuun tietokantaan tallennettava tietue. Asset Cardin tiedot:

  • ­Time Stamp of card creation ­
  • SKU of the gold bar
  • Bar Serial number
  • Chain of Custody digital signatures (Vendor, Custodian, Auditor) ­
  • Purchase Receipt ­
  • Audit Documentation
  • Depository Receipt ­
  • Storage fees due

Tietokantaan tallennetaan kultaharkon informaatio sekä tiedot sen tuotantoketjusta ja auditoinnista. Tämän jälkeen syntyy Digix Gold Token, joka on Ethereum älysopimus.

Tässä kohtaa on syytä huomioida, että Digix aikoo jatkossa kutsua edellä mainittua protokollaa nimellä Proof of Provenance (PoP). Yhtiön mukaan PoA-lyhenne on sotkettu liian herkästi Proof of Authority -konsensusalgoritmiin, joka on kokonaan toinen juttunsa.

Kyseessä on mielenkiintoinen konsepti, jota voidaan käyttää tulevaisuudessa myös muiden arvometallien, korujen ym. omistajuuden jakamiseen tokenin avulla. Vastaavia ominaisuuksia löytyy myös muista älysopimuksia tarjoavista platformeista, kuten NEO.

DigixDAO + Digix Gold

Edellä kuvattu järjestelmä pyörii siis kahden eri tokenin avulla. Digix Gold on sidottu kultaan, ja kyseistä tokenia ei ole vielä markkinoilla. DigixDAO on sen sijaan järjestelmän hallintaan käytetty token, jonka haltijat keräävät Digix Goldin siirto- sekä vuosimaksut itselleen. Digix Gold sisältää 0,13% transaktiokulun sekä 0,6% vuosittaisen kulun.

Digix on huomauttanut, että DigixDAO ei tarjoa passiivista tuloa tai osinkoja, vaikka järjestelmästä voi saada sellaisen kuvan. DigixDAO-tokenin holdaajien on osallistuttava aktiivisesti järjestelmän kehitykseen, jonka jälkeen heillä on oikeus näihin ”osinkoihin” kvartaaleittain.

“Participants of DGD must actively vote and participate on the tokens they have in the DigixDAO mechanism to improve the Digix ecosystem. It is only upon successful voting that there are Digix rewards which can include DGX discounts or rebates, amongst the other possible rewards in the Digix rewards shop.” (Lähde)

Kuinka tämä järjestelmä lopulta toimii käytännössä – aika näyttää. Pääasia on se, että sijoittaja ei erehdy ostamaan DGD-tokenia kultaan sidottuna bittirahana.

digixdao platform

Digix luo myös erillisen platformin käyttäjilleen, jossa näiden maksujen kertymistä voi seurata. Kuvan lähde: Digix Medium.

Stable coinien tulevaisuus

Kultaan sidottu kryptovaluutta on mielenkiintoinen vaihtoehto, ja sille löytyy varmasti halukkaita ostajia. Osa käyttää stable coinia Tetherin tavoin positioiden nollaamiseen, kun kryptovaluutat halutaan pois markkinoilta. Toisille Digix Goldin kaltainen token on vaihtoehto fyysisen kullan ostamiselle.

Tällä hetkellä fyysisen kullan, hopean tai muidenkin mineraalien vaihtoehtona ovat ETF-rahastot. Yhtä lailla nykyisin voi ostaa osuuden kiinteistyösijoitusyhtiöstä tai vaikkapa metsää omistavasta firmasta. Perusidea pysyy samana: fyysisen tuotteen säilytys on pienissä erissä hankalaa puuhaa, ja joskus jopa vaarallista. Esimerkiksi uraaniin tai öljyyn olisi hieman vaikea sijoittaa ilman ETF-rahastoja.

Kulta ja hopea ovat helppo säilöä myös fyysisesti pienen kokonsa puolesta. Token-muodossa saadaan kuitenkin merkittävä etu osto- ja myyntivaiheessa. Digitaalinen assetti on helppo ja nopea kaupata verrattuna vaikkapa kultaharkon myyntiin. Lisäksi riskiä sen menettämisestä ei ole esimerkiksi murtovarkauden yhteydessä.

Erilaisilla stable coineilla on varmasti oma sijansa kryptomarkkinoilla. Ne vaativat kuitenkin toimiakseen tietyn verran luottamusta keskitettyihin tahoihin, kuten esimerkiksi kullan auditoijaan sekä harkot varastoivaan yritykseen.

Miten ostan DigixDAO kryptovaluutaa?

DigixDAO on noussut kohinalla ylös kryptovaluuttojen top-listalla viime viikkoina. Sen markkina-arvo on korkeampi kuin kuukausi sitten, mikä on hyvin poikkeuksellista altcoineihin verrattuna. Monet muut projektit ovat samaan aikaan menettäneet 50% markkina-arvostaan. DigixDAO:n reaaliaikainen kurssi:

 

DigixDAO tuntuisi näin ollen käyttäytyvän hieman stable coinin tavoin, vaikka kyseessä ei siis ole vielä kultaan sidottu token. Loppujen lopuksihan kaikki valuutat elävät ja kuolevat luottamuksen mukaan, joten ilmeisesti sijoittajilla on tällä hetkellä vahva luottamus DGD-tokenin tulevaisuuteen.

Asiaan vaikuttaa varmasti myös se, että varsinainen Digix Gold eli DGX-token on pian markkinoilla. DigixDao -tokeneita on luotu parin vuoden takaisessa ICO:ssa 2 miljoonaa kappaletta. Määrä on nykytietojen mukaan lukittu.

Tällä hetkellä noin 60% DigixDAO-tokenin vaihdosta tulee Binancelta. Jos DGD-token kiinnostaa, kannattaa siis suunnata ostoksille kyseiseen pörssiin. Näet kaikki vaihtoehdot tästä linkistä.

Projektin viralliset sivut ovat osoitteessa digix.global. Help Centerin löydät tästä linkistä. Sosiaalisen median tilit: medium.com/@digix, reddit.com/r/digixtwitter.com/digixDAO

Saat lisää tietoa näistä artikkeleista: DigixDao — The Future Of Gold & A Solid Investment, What is DigixDAO?

Kuva: kuvakaappaus digix.global -etusivulta


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.