Opas: mikä on DigiByte?

digibyte logo

DigiByte on yksi vähemmän tunnetuista kryptovaluutoista, vaikka sillä on ikää jo reilut viisi vuotta. Kyseessä on mielenkiintoinen projekti, joka muistuttaa rakenteeltaan hyvin paljon Bitcoinia. Tässä artikkelissa käydään läpi DigiByten historiaa sekä eroja kilpaileviin vaihtoehtoihin.

DigiByte on klassinen kryptovaluutta

Kuten yllä oleva otsikko kertoo, DigiByte on luonteeltaan ”klassinen” kryptovaluutta. Se on rakennettu alun perin Bitcoinin pohjalta, ja monet kutsuvat DigiByteä myös Bitcoinin forkiksi. Tämä ei pidä tarkalleen paikkaansa. DigiByte pohjautuu Bitcoiniin samalla tavalla kuin Litecoin, eli kyseessä on täysin oma lohkoketju.

Kryptovaluutat voidaan nykyisin jakaa karkeasti kolmeen kategoriaan: älysopimus-alustat, tokenit sekä valuutat. Platform-kategoriassa ovat projektit kuten Ethereum ja EOS. Niiden tarkoituksena on olla ekosysteemi hajautetuille sovelluksille ja älysopimuksille. Tokenit toimivat yleensä näiden platformien sisällä ja liittyvät tiettyyn, rajattuun ohjelmistoon.

Valuutta-kategoriassa ovat sitten kolikot kuten Bitcoin, Litecoin, Bitcoin Cash ja DigiByte. Niiden tarkoitus on toimia kirjaimellisesti digitaalisena valuuttana. Tästä lokerosta löytyy myös alakategorioina privaattikryptot (Monero, Zcash) sekä stablecoinit.

DigiBytellä ei ole toistaiseksi privaattiominaisuuksia. Se kilpailee käytännössä Bitcoin Cashin, Litecoinin sekä vastaavien P2P-valuuttojen kanssa. Kaikki on perustettu ratkaisemaan Bitcoinin skaalautuvuusongelma, eli ideana on tarjota nopeat ja halvat transaktiot. DigiByte onnistuukin tässä tavoitteessa erinomaisesti.

DigiByte löytyy kryptovaluuttojen kurssit -sivulta lyhenteellä DGB. Se on tällä hetkellä markkina-arvoltaan 53. suurin kryptovaluutta, ja DGB on pyörinyt sijalukujen 40-80 välimaastossa viimeiset pari vuotta.

Käydään seuraavaksi läpi valuutan historiaa sekä teknologiaa.

DigiByte on saanut alkunsa jo vuonna 2013

DigiByte on yksi markkinoiden vanhimmista kryptovaluutoista. Sen perustaja on amerikkalainen Jared Tate, jonka tausta kryptovaluuttoihin eroaa monesta alan gurusta.

Tate tutustui kryptovaluuttoihin ensimmäisen kerran vuonna 2012. Hän toimi tuolloin freelance-sovelluskehittäjänä. Jared aloitti uransa ensin Bitcoin-louhinnalla ja tutustui vuonna 2013 tarkemmin myös Bitcoinin ohjelmakoodiin.

ASIC-louhijat alkoivat vallata markkinoita keväällä 2013, ja Tate huomasi heti näiden erikoislaitteiden vaikutuksen. Bitcoinin louhinta muuttui kannattamattomaksi tavallisella tietokoneella lähes yhdessä yössä.

Tämä kehitys havahdutti Taten tutkimaan Bitcoinin ongelmia syvällisemmin. Hän päätti luoda oman versionsa Bitcoinista, eräänlaisen prototyypin, jossa olisi korjattu monia ongelmakohtia. Näin syntyi DigiByte, jonka nimi tulee sanoista Digital Byte.

Digibyten pohjana on siis Bitcoinin koodi, mutta kyseessä ei ole hard fork. Digibytellä on täysin oma lohkoketjunsa, jonka genesis block louhittiin 10. tammikuuta vuonna 2014. Tämä tapahtui lähes päivälleen viisi vuotta Bitcoinin lohkoketjun käynnistämisen jälkeen.

Alla on Jared Taten haastattelu, jossa hän kertoo mm. projektin alkujoista.

Jared Tate perusti DigiByten samasta syystä, kun monet kilpailevat virtuaalivaluutat on perustettu. Hän halusi luoda nopeamman version Bitcoinista.

On tärkeää ymmärtää, että DigiByte on ollut alusta asti täysin yhteisövetoinen ja avoimeen lähdekoodin projekti. DigiByte ei järjestänyt koskaan ICO:ta, eivätkä ICO:t olleet vuonna 2014 muutenkaan edes kunnolla syntyneet. Koko ICO-markkina lähti toden teolla laukalle vuonna 2017.

DigiByten kehitys tapahtuu Bitcoinin tavoin yhteisövetoisesti. Taustalla ei ole teknologiayhtiötä, ICO-rahoitusta tai toimitusjohtajaa. Valuutta henkilöityy käytännössä Jared Tateen, joka hoitaa yleensä DigiByteen liittyvät haastattelut.

Voit katsoa projektin tärkeimmät virstanpylväät tästä artikkelista.

Eräs mielenkiintoinen yksityiskohta liittyen DigiByten historiaan: projekti ei ole koskaan julkaissut whitepaperia. Vastauksena ihmettelijöille toimii esim. seuraava Reddit-viesti:

”So whitepapers are specifically something that ICO’s peddle, because they have no product 99% of the time. In fact if you look at many of them on coinmarketcap.com some of them don’t even have a functioning testnet, so you’re relying on the whitepaper as a ”measuring stick” to gauge where they see their future.

With ICO’s you’re often literally buying the hopes and dreams of a team, hence the need for a whitepaper.

DigiByte is not an ICO! DigiByte is a fully functioning Blockchain, the longest in the world to my knowledge (We’ve just broken the 6 million block mark as of a few minutes ago), and so what would a ”whitepaper” actually contain that would be of any benefit, that cannot be found within the roadmap on the website? ”

Kuten yllä oleva lainaus kertoo, DigiByte on saavuttanut mielenkiintoisen merkkipaalun jo vuosi sitten. Kyseessä on maailman pisin lohkoketju. Tämä johtuu kahdesta asiasta: DigiByten lohkoketju on toiminut jo yli viiden vuoden ajan, minkä lisäksi uusia lohkoja syntyy noin joka 15. sekunti.

Johtuen pitkästä historiasta sen verkko on myös kasvanut erittäin laajaksi, ja sisältää tällä hetkellä noin 100.000 nodea eli palvelinkonetta ympäri maailman. DigiBytellä on takanaan todella laaja sekä innokas yhteisö, mikä on mahdollistanut valuutan jatkuvan kehityksen viime vuosina.

Miten Digibyte eroaa sitten muista kryptovaluutoista? Siitä seuraavassa.

DigiByte on UTXO-pohjainen ja louhittava kryptovaluutta

Kuten aiemmin on jo mainittu, DigiByte pohjautuu koodin osalta Bitcoiniin. Tämä tarkoittaa sitä, että tietyt peruspilarit ovat yhteisiä. Tai ainakin olivat perustamisvaiheessa, jonka jälkeen DigiByte on kokenut jo useita muutoksia hard forkkien kautta.

DigiByte on Bitcoinin, ja moneen muun kryptovaluutan, tavoin UTXO-lohkoketju. UTXO on lyhenne sanoista Unspent Transaction Output. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että lohkoketjun kirjanpito ei perustu käyttäjätileihin vaan transaktioiden summaan.

Toimintaperiaate on seuraava. Jos sinulla on lompakossasi yhteensä sadan euron edestä rahaa, se voi koostua esimerkiksi 50e ja 20e seteleistä sekä sekalaisesta määrästä kolikoita. Jos annat esimerkiksi 22 euroa jollekin, joudut yhdistämään 20e setelin ja 2e kolikon. Jos taas suoritat 19 euron maksun, saat vaihtorahana 20e setelistä 1e kolikon.

UTXO-transaktiot toimivat juuri näin. Vaikka lompakkosoftasi näyttäisi tililläsi olevan tasan yksi Bitcoin, se voi koostua esim. kymmenistä eri kokoisista ”vaihtorahoista”. Kun lähetät kaverillesi 0,15 BTC suuruisen siirron, lompakko-ohjelmisto koostaa lähetyksen joko pienistä ”vaihtorahoista” tai sitten lähettää 0,20 suuruisen kolikon ja palauttaa tilillesi 0,05 Bitcoinia takaisin.

Jokaisen UTXO-pohjaisen lompakon saldo lasketaan yksinkertaisesti summana ko. tilin vaihtorahoista. Lompakko-ohjelmiston käyttäjä ei näe tätä taustalla olevaa säätöä. Alla on hyvä video, joka selventää UTXO:n toiminnan.

Kyseinen järjestelmä on torjuu erittäin tehokkaasti double-spending ongelmaa, eli sitä, että henkilö voisi lähettää omistamansa kryptovaluutan useampaan kertaan. Jokainen hallussa oleva kryptovaluutta on pitänyt tulla lompakkoon ”vaihtorahana” jostain aiemmasta transaktiosta, ja tämä voidaan tarkistaa lohkoketjun historian kautta.

UTXO:n lisäksi toinen merkittävä yhtäläisyys on louhinnassa. DigiByte on Bitcoinin, Litecoinin ja Bitcoin Cashin tavoin Proof of Work -konsensusalgoritmiin pohjautuva kryptovaluutta. Sen lohkoketju vaatii siis toimiakseen louhintalaitteita. Käydään seuraavaksi läpi DigiByten poikkeuksellista teknologiaa louhintaan liittyen.

Digibytellä on viisi tiivistealgoritmia

DigiByte on perustettu alun perin Bitcoinin nopeammaksi versioksi. Tämän ominaisuuden lisäksi perustaja Jared tate halusi ratkaista Bitcoinin louhintaa koskevat ongelmat.

ASIC-laitteet ovat dominoineet Bitcoinin louhintaa jo viiden vuoden ajan. Valtaosa laitteista on Kiinassa, mikä johtuu maan olosuhteista sekä kiinalaisesta Bitmain-laitevalmistajasta. ASIC-laitteiden keskittymisen lisäksi ongelmana on niiden kallis hinta, mikä ajaa tavalliset käyttäjät pois markkinoilta.

Lähes kaikki uudemmat kryptovaluutat ovat ratkaisseet asian käyttämällä Proof of Stake -konsensusalgoritmia, jossa louhinta suoritetaan ohjelmallisesti, eikä kalliita koneita tarvita lainkaan.

DigiByte päätyi toisenlaiseen ratkaisuun. Se käyttää kyllä Bitcoinista tuttua Proof of Work -konsensusta, mutta SHA256:n sijaan DigiBytessa on viisi erilaista tiivistealgoritmia: Scrypt, SHA256, Qubit, Skein ja Groestl. Tämän ratkaisun avulla valuuttaa tukee myös CPU ja GPU-louhintaa.

digibyte hajautusalgoritmi

Yllä oleva kuva on yhdeltä osin vanhaa tietoa. DigiByte julkaisi kesällä 2019 päivityksen, jossa Groestl korvattiin OdoCrypt-nimisellä algoritmilla. Voit lukea tarkempia tietoja päivityksestä tästä blogipostauksesta. Kyseessä oli jälleen yksi vastaisku ASIC-louhijoille.

Uudet DGB-kolikot syntyvät maailmaan louhinnan yhteydessä, aivan kuten Bitcoinissa ja muissakin Proof of Work -kryptovaluutoissa. Suurin ero on DigiByte-lohkoketjun nopeus, eli uusia lohkoja syntyy 15 sekunnin välein.

DigiByten käyttämä DigiSpeed-teknologia tuplaa lohkoketjun kapasiteetin kahden vuoden välein, mikä tapahtuu käytännössä lohkon kokoa kasvattamalla. Lähivuosina DigiByte pystyy teoriassa jo parin tuhannen transaktion käsittelyyn per sekunti.

DGB-kryptovaluuttaa luodaan vuoteen 2035 mennessä yhteensä 21 miljardia kappaletta, eli 1000 kertaa Bitcoinien määrä.

DigiShield-teknologia

Esitellään seuraavaksi teknologia nimeltään DigiShield. Kyseessä on DigiByten kehittämä ratkaisu, joka on sittemmin otettu käyttöön myös monissa muissa kryptovaluutoissa (esim. Ethereum, Dogecoin, Bitcoin Cash) DigiShield on esitelty seikkaperäisesti tässä Reddit-viestissä.

DigiShield on lyhyesti sanottuna teknologia, joka on kehitetty vastaiskuna suurien louhintapoolien dominoinnille. Uuden kryptovaluutan syntyessä isot louhintapoolit voisivat keskittää koneensa sen louhimiseen. Ne saisivat ison kasan valuuttaa itselleen, joka dumpattaisiin sen jälkeen markkinoille aiheuttaen kurssiromahduksen.

Kun louhintapooli siirtyisi tämän jälkeen seuraavan valuutan kimppuun, se veisi valtavan määrän hashratea mukanaan, jolloin lopuilla louhijoilla olisi tuskaa saada blokit validoitua. DigiShieldin avulla kryptovaluutan vaikeustasoa voidaan säädä.

“So DigiByte comes up with DigiShield in Feb 2014, which retargets after each individual block, so the difficulty can go up and down a lot faster, and any drop in hashrate on the network is minimized by an order of magnitude when compared to traditional difficulty retargeting as we see in Bitcoin etc.” (Lähde)

DigiByte otti DigiShieldin käyttöönsä hard forkin kautta vain kuukausi lohkoketjun perustamisen jälkeen. Jos kyseinen teknologia tulee vastaan muiden kryptovaluuttojen kohdalla, niin se on siis alun perin DigiByte-tiimin kehittämä. Sen kehittyneempi versio on MultiShield, jonka avulla sama suojaus saadaan kaikille viidelle DigiByten käyttämälle tiivistealgoritmille.

DigiByten ongelmat

Jos olet innostunut DigiByte-kryptovaluutasta tämän tekstin perusteella, et ole yksin. Kyseessä on yksi harvoista oikeasti hajautetuista projekteista, ei ICO:ta, yli viiden vuoden historia, maailman pisin lohkoketju, valtava määrä node-palvelimia sekä innokas faniryhmä. Moni DigiByteen tutustunut katsookin kryptovaluuttojen kurssilistaa ihmeissään ja kysyy: miksi tämä projekti on listalla niin alhaalla?

Kuuluisa John McAfee on käyttänyt DigiBytestä monen muun sijoittajan tavoin termiä sleeping giant.

DigiByten suurin vahvuus on samalla sen heikkous. Koska projektilla ei ole takanaan ICO:lla kerättyä rahakirstua tai kehitysyhtiöitä, sen resurssit ovat rajalliset. Tämän lisäksi rajoitteena on perustajan ja koko yhteisön asenne. Jared Tate ei halua kerätä jäseniltään rahaa ostaakseen mainospaikan UFC-matsissa, kuten Litecoin teki.

Tämä on sinänsä hieno asenne, mutta sillä on myös seurauksensa. DigiByte on täysin tuntematon kryptovaluutta alan todellisten aktiivien ulkopuolella. Juuri kukaan tunnetuista some-vaikuttajista ei myöskään mainitse DigiByten nimeä edes kerran vuodessa.

Tämä kryptovaluutta on todellakin ”nukkuva jättiläinen”. Se on teknisesti käytännössä markkinoiden paras ratkaisu pieniin ja nopeisiin transaktioihin ja voittaa kilpailijansa oikestaan jokaisella mittarilla.

Tämä ei kuitenkaan auta, jos DigiByten tunnettuus ei kasva. Projektin on jossain vaiheessa haastettava kilpailijansa näkyvyydessä. Muussa tapauksessa DGB hautautuu jatkossakin kryptovaluuttojen listalla sijan 50 huonommalle puolelle.

DigiByten tulevaisuus ja sijoittaminen

DigiByte on monella tapaa loistava ja kehuttava kryptovaluuttaprojekti. Sillä on kuitenkin omat ongelmansa, joita käsiteltiin edellisessä kappaleessa. DigiByten heikko näkyvyys on asia, joka sijoittajan on huomioitava tarkasti.

Kryptovaluuttojen markkinaa koskevat samat lainalaisuudet kuin muitakin markkinoita. Suosituin tuote on harvoin paras hinta-laatusuhteeltaan.

Vaikka DigiByte on yhteisövetoinen, se kehittyy jatkuvasti. Projekti siirtyy jatkossa yhä enemmän myös platform-kategorian päälle, kun mukaan tulevat Digi-ID ja Digi-Asset tuotteet. Alla oleva video käy hyvin läpi, mistä on kyse.

DigiAsset on käytännössä DigiByten lohkoketjun yläpuolelle tuleva lisäosa, hieman samalla tavalla kuin salamaverkko liittyy Bitcoiniin. Se mahdollistaa nimensä mukaisesti digitaalisten assettien luomisen, älysopimukset ja paljon muuta. Digi ID on puolestaan komponentti digitaalisen identiteetin hallintaan.

DigiByten näkyvyyttä on haitannut myös valuutan poissaolo Binancesta. Perustaja Jared Tate sekä Binancen toimitustajohtaja Changpeng Zhao ovat vääntäneet asiasta jo pidemmän aikaa. Taten mukaan Binance vaati peräti 300.000 dollaria sekä kolmea prosenttia koko DigiByten varannosta listaamisen edellytyksenä.

Valitettavasti kaksikon riitely pitää DGB-kolikon poissa markkinoiden suosituimmasta pörssistä, mikä ei auta ainakaan lisäämään DigiByten tunnettuutta.

Jos haluat ostaa DigiByte-kryptovaluutta, se kannattaa tehdä tällä hetkellä KuCoin ja Bittrex-pörsseistä.

DigiByten virallinen kurssi:

 

Jos hankit DigiByte-kryptovaluuttaa, voit säilyttää sitä monissa eri lompakoissa. Löydät latauslinkit projektin Reddit-sivulta (sivun oikeassa laidassa kohta DigiByte Wallets). Laita Twitterissä seurantaan handlet @jaredctate sekä @DigiByteCoin. Projektin viralliset sivut löydät osoitteesta digibyte.io.

Jared Taten ylläpitämä blockchain2035.com on myös hyödyllinen sivusto.

DigiBytestä löytyy todella paljon informaatiota, mikä johtuu projektin pitkästä iästä. Suosittelen käymään läpi myös Youtubesta Jared Taten haastatteluita, joita löydät hakusanoilla jared tate interview. Alla on yksi kattava haastattelu, joka on julkaistu syyskuussa 2019.

Coinmotion


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*