Perustiedot
11
syys
defi-termi

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

DeFi-opas: termit ja käsitteet

Tämä artikkeli on opas DeFi:n eli Decentralized Financen maailmaan. Se on aloittelijalle varsin haastava ympäristö, joka on täynnä toinen toistaan monimutkaisempia käsitteitä ja termejä. Tässä artikkelissa käydään läpi tunnetuimpia käsitteitä DeFi-maailmasta, jotta pääset siihen paremmin sisälle.

DeFi (Decentralized Finance) yleiskuvaus

Termi DeFi eli Decentralized Finance on noussut hurjaan suosioon vuoden 2020 kuluessa. Siitä tuli kiistatta jopa suurempi puheenaihe kuin Bitcoin halving -tapahtumasta tai koronakriisin aiheuttamasta markkinaromahduksesta.

Yleisesti ottaen termillä DeFi tarkoitetaan lohkoketjuteknologiaa ja kryptovaluuttoja hyödyntäviä palveluita, jotka toimivat itsenäisinä protokollina älysopimusten avulla. Valtaosa DeFi-palveluista pyörii Ethereum-platformilla, minkä vuoksi markkinoiden suositut DeFi-tokenit ovat myös Ethereum-pohjaisia tokeneita. Tulevaisuudessa DeFi näkyy yhä enemmän myös kilpailevilla alustoilla.

Termin määritelmä on kuitenkin häilyvä. Esimerkiksi Chainlink kuuluu joidenkin mielestä DeFi-otsikon alle, vaikka kyseessä ei ole tyypillinen DeFi-protokolla. Chainlink lasketaan kategoriaan lähinnä siksi, koska suurin osa DeFi-protokollista hyödyntää Chainlinkin tuottamia data feedejä.

DeFi eroaa CeFi (Centralized Finance) termistä siten, että DeFi on itsenäinen protokolla, jonka kanssa käyttäjä kommunikoi ilman välikäsiä. Suosittuja DeFi-palveluita ovat erilaiset lainapalvelut kuten Aave sekä hajautetut pörssit (DEX) kuten Uniswap.

aavecom

Käytännössä DeFi-palvelun toiminnot on siis automatisoitu. Jos esimerkiksi vaihdat ABC-tokenin XYZ-tokeniin DEXissä, lompakkosi kommunikoi suoraan älysopimusten kautta ilman välikäsiä. Samalla tavalla eri lainapalveluiden käyttö on täysin automatisoitua.

Jokainen DeFi-palvelu on käytännössä Dapp (Distributed App) eli hajautettu sovellus. Dapp koostuu sitten älysopimuksista ja muista ohjelmoitavista komponenteista, kuten esim. käyttöliittymä.

Koko DeFi-markkina on kasvanut räjähdysmäisesti vuoden 2020 toisella puoliskolla; eri palveluihin on pian lukittuna 10 miljardin dollarin edestä valuuttaa. Miljardin dollarin rajapyykki rikottiin helmikuussa 2020.

DeFi-buumi on synnyttänyt monia suosittuja palveluita vuoden 2020 toisen ja kolmannen kvartaalin aikana. Monia palveluita on rakennettu jo pari vuotta, mutta DeFi-sektori ei kerännyt vielä 2018 ja 2019 sijoittajien suurta mielenkiintoa. Osaltaan tähän vaikutti varmasti yleinen markkinatilanne.

Kyseessä on vielä hyvin nuori markkina, joka kärsii myös kasvukivuista. Erilaiset bugit sekä scammit kiusaavat sijoittajia. Tämän lisäksi DeFi-buumi on tukkinut Ethereum-lohkoketjun ja johtanut transaktiomaksujen räjähdysmäiseen kasvuun.

Bitcoinkeskuksesta löytyy myös laaja DeFi-yleisopas. Tässä artikkelissa käydään läpi vain termistöä.

Tärkeää DeFi-termistöä

Seuraavaksi artikkelissa esitellään DeFi-palveluihin oleellisesti liittyvää termistöä. Jos olet aivan noviisi kryptovaluuttoihin liittyen, kannattaa tutustua myös yleiseen kryptovaluuttojen sanakirjaan.

Käydään ensin läpi tärkeitä lyhenteitä ja sanoja, jonka jälkeen esitellään vielä laajempia DeFi-käsitteitä. Käy ensin nämä lyhyet esittelyt ja termit läpi ennen siirtymistä laajempiin käsitteisiin.

Airdrop

Airdrop on tuttu termi myös laajemmin kryptovaluuttojen puolelta. DeFi-skenessä se tuli viimeistään tutuksi Uniswapin UNI-tokenin lanseerauksen kohdalla. Kuten nimikin jo kertoo, airdrop on kuin kolikoiden putoamista taivaalta omaan taskuun. Kyse on siis ilmaisen kryptovaluutan jakamisesta käyttäjille.

Yleensä airdropia käytetään uuden kryptovaluutan lanseerauksen yhteydessä. Voit saada pienen määrän (luokkaa 5-10€) kolikoita suorittamalla tiettyjä tehtäviä, esim. seuraamalla some-kanavia, tekemällä re-tweettauksen tai jakamalla Facebook-postauksen.

Hajautettu pörssi Uniswap tuli kuuluisaksi jakamalla 400 UNI-tokenia kaikille, jotka olivat käyttäneet palvelua sen historiassa. Merkittäväksi tapauksen teki se, että UNI-tokenit olivat airdropin tapahtuessa dollariarvoltaan noin kolmen dollarin luokkaa, eli käyttäjät saivat tyhjästä yli 1000 euron arvoisia kolikoita! Tällä kertaa pieni palvelun testaus palkittiin massiivisella tavalla.

Voit metsästää airdroppeja sivustoilta kuten airdrops.io.

AMM

AMM on lyhenne sanoista Automated Market Maker. Termi liittyy oleellisesti hajautettuihin pörsseihin (DEX). Käytännössä se tarkoittaa algoritmia, jonka avulla DEX määrittelee treidaamasi tokenin kurssin.

Perinteisessä pörssissä Market Maker on ammattisijoittaja tai vastaava instituutio, joka pitää huolen siitä, että markkinoilla on likviditeettä. Toisin sanoen, market maker pitää yllä tietyn verran osto- ja myyntitarjouksia, jotta kaupankäynti onnistuu milloin tahansa.

Koska hajautettu pörssi on täysin automatisoitu protokolla, se tarvitsee matemaattisen mallin, jolla osto- ja myyntikurssit määritellään. AMM nostaa tai laskee tokenin kurssia sen perusteella, miten paljon sen määrä nousee tai laskee likviditeettipoolissa eli kuinka paljon ostoja tai myyntejä tehdään.

Suosittu AMM-tyyppi on Constant Product Market Maker (CPMM), jota mm. Uniswap käyttää.

Aave on yksi markkinoiden suurimpia DeFi-tokeneita. Parhaat ostopaikat:

KauppapaikkaLikvidit vaihtoparitArvosanaLinkki
Voit treidata Aave-tokenia kaikkiin palvelun tukemiin kryptoihin. Osta Aave
AAVE / USDT, AAVE / BUSDC, AAVE / BTC, AAVE / ETH, AAVE / BNB, AAVE / EUR + monia muita. Osta Aave
Voit treidata Aave-tokenia kaikkiin palvelun tukemiin kryptoihin. Osta Aave

APY

APY on lyhenne sanoista Annual Percentage Yield eli vuosituotto prosenteissa mitattuna. APY:n avulla kuvataan eri DeFi-palveluista tai strategioista saavutettua tuottoa, jotta se on vertailukelpoista. Joku palvelu voi luvata esimerkiksi yhden prosentin vuosituoton tai 0,3 prosentin viikkotuoton.

Kryptovaluuttojen lainapalveluista saatava vuosituotto pyörii tyypillisesti 1-10 prosentin välillä. Osakemarkkinoiden pitkän aikavälin tuotto on puolestaan noin 7-8 prosenttia.

Yield farmingin avulla voidaan saavuttaa kymmenien tai jopa satojen prosenttien vuosituotto.

DEX

DEX on hajautettu pörssi eli decentralized exchange. Sen vastakohta on CEX eli centralized exchange, joka tarkoittaa perinteistä kryptovaluuttapörssiä, kuten esim. Coinbase tai Binance. DEX eroaa näistä siten, että käyttäjä kommunikoi vain DeFi-protokollan eli älysopimusten kanssa.

Mitään käyttäjätilejä, KYC-prosessia tai vastaavaa ei ole. Treidaus tapahtuu suoraan käyttäjän lompakkoon, joka on esim. Ethereum-verkossa usein Metamask.

DEXit ovat elintärkeä osa DeFi-ekosysteemiä. Uusia DeFi-palveluita syntyy kuin sieniä sateella, eivätkä perinteiset pörssit ehdi millään listaamaan uusia DeFi-tokeneita. Sijoittaja joutuu näin ollen hankkimaan DeFi-kolikot usein DEXin kautta.

Esimerkkejä suosituista DEXeistä ovat Balancer ja Uniswap. Alla olevalla videolla esitellään Uniswap tarkemmin.

Flash loan

Flash loan on mielenkiintoinen lainatyyppi, joka tuo DeFi-maailmaan ilman takauksia tehtävän lainan. Tällainen ”salamalaina” on mahdollista tehdä, koska laina annetaan ja se maksetaan takaisin yhden lohkoketjun lohkon aikana.

Eli, ”salamalainassa” ei synny koskaan tilannetta, jossa lainaaja olisi velkaa DeFi-protokollalle yhtään kolikkoa. Laina saadaan ja maksetaan takaisin ennen kuin lohkoketjuun on tallennettu uusi blokki.

Salamalainat mahdollistavat arbitraasien hyödyntämisen hajautetuissa pörsseissä, mikä puolestaan pitää niiden kurssit koko ajan samalla tasolla muun markkinan kanssa.

Lue lisää: aave.com/flash-loans.

Gas

Gas liittyy oleellisesti jokaisen DeFi-protokollan käyttöön, eli kyseessä on Ethereum-verkossa suoritettava transaktiomaksu. Se eroaa hieman esimerkiksi Bitcoinin transaktiomaksuista, joissa on vain yksi ulottuvuus: mitä enemmän maksat, sen nopeammin transaktiosi on perillä ruuhkaisena aikana.

Ethereumin kohdalla mukana on kaksi dimensiota: gas limit ja gwei. DeFi-maailmassa kommunikoidaan käytännössä vain automatisoitujen älysopimusten kanssa. Mitä vaativampia laskutoimituksia smart contract suorittaa, sen enemmän se vaatii virtuaalista bensaa (= gas limit). Älysopimus käyttää koko Ethereum-verkon laskentatehoa. Mitä raskaampi sovellus, sen enemmän käyttäjän on maksettava sen prosessoinnista.

Gas limit ilmaistaan lukuna, ja tyypillisesti se voi olla esim. 20.000 tai 50.000. Gwei on puolestaan Etherin vastine satoshille, joka on Bitcoinin pienin mittayksikkö. Yksi gwei on yhtä kuin 0,000000001 ETH. Todella pieniä summia on helpompi ilmaista esim. muodossa ”10 gwei” kuin monien desimaalien kautta.

Transaktion hinta muodostuu näin: gas limit * gas price, joista jälkimmäinen ilmaistaan muodossa esim. 20 gwei. DeFi-buumin aikana 10-50 gwei tasolla olevat ”bensanhinnat” ovat kuitenkin nousseet tasolle 400-500 gwei ja pahimmillaan lähelle 1000 gwei. Näin ollen tyypillinen transaktio esim. lompakosta toiseen voi maksaa: 50000 (gas limit) * 400 (gas price) = 20 miljoonaa gwei eli 20.000.000 * 0,000000001 = 0,02 ETH = 7-8 dollaria (350-400$ kurssilla).

Hiljaisina aikoina siirtokulut ovat yleensä joitain (kymmeniä) senttejä.

Governance token

Governance token on yksi token-tyyppi. Käytännössä kaikki DeFi-kategorian alle kuuluvat tokenit ovat juuri governance tokeneita eli hallintotokeneita.

Tällainen token antaa omistajalleen mahdollisuuden osallistua ko. palvelun kehitykseen. Governance tokeneiden omistajat äänestävät muutoksista ja uusista ominaisuuksista. Mitä suurempi panos sijoittajalla on tietyn DeFi-protokollan sisällä, sen enemmän tällaisen tokenin hallussapidosta on hyötyä.

Impermanent loss

Impermanent loss liittyy likviditeettipooleihin, jotka ovat puolestaan hajautettujen pörssien taustalla oleva likviditeetti.

Käytännössä kyse on tappiosta, joka syntyy likviditeetin tarjoajalle tilanteessa, jossa pooliin tallennetun tokenin kurssi muuttuu rajusti. Tappio on impermanent eli väliaikainen eli ”vain paperilla”, jos likviditeetin tarjoaja ei vedä tokeneitaan pois.

Jos LP ottaa likviditeettinsä pois, hän kärsii tappion nahoissaan eli impermanent loss -> permanent loss. Termi on selitetty myös laajemmin tässä artikkelissa.

Liquidity mining

Liquidity mining on monien mielestä ”yield farming steroideilla”. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että likviditeettipooliin tokeneita tarjoava henkilö voi tienata treidauspalkkioiden lisäksi myös kyseisen pörssin omaa tokenia.

Aivan kuten Bitcoin-louhija tienaa bitcoineja tai Ethereum-louhija tienaa Etheriä, ”likviditeettilouhija” tienaa hajautetun pörssin tokenia. Tämä ei siis ole louhintaa sanan varsinaisessa merkityksessä vaan kolikoiden tienaamista.

Liquidity mining on käytännössä osa yield farmingia.

Compound aloitti yield farming -buumin. Parhaat ostopaikat COMP-tokenille:

KauppapaikkaVaihtoparitArvosanaLinkki
COMP / EUR, COMP / BTC, COMP / ETH, COMP / USD Osta Compound
COMP / USDT, COMP / BTC, COMP / USD, COMP / BUSD, COMP / BNB Osta Compound
COMP / EUR, COMP / BTC, COMP / ETH, COMP / USD Osta Compound

Liquidity pool

Liquidity pool eli likviditeettiipooli on hajautetun pörssin taustalla oleva likviditeetti. Nämä ovat kryptovaluuttaa (stablecoineja ja muita tokeneita), jotka likviditeetin tarjoajat (= sijoittajat) ovat kyseiseen pörssiin tallentaneet.

Jokainen DEX voi toteuttaa likviditeettipoolin hieman eri tavalla, mikä johtaa suurempaan tai pienempään riskiin likviditeetin tarjoajille.

Termi on selitetty myös laajemmin tässä artikkelissa.

Over-Collateralization

Over-collateralization tarkoittaa suomennettuna ylivakuuttamista, eli kyseessä on lainoihin liittyvää termistöä. Käytännössä kyse on siitä, että sijoittajan on lainan saamiseksi tallennettava DeFi-palveluun huomattavasti enemmän vakuuksia, mitä lainalla on arvoa.

Perinteisillä lainamarkkinoilla pankki voi myöntää sinulle esimerkiksi autolainan hyvin pienilläkin vakuuksilla, jos luottotietosi ovat kunnossa ja sinulla on säännölliset tulot. Koska DeFi-maailma on automatisoitu ja toimii älysopimuksilla, tämä ei ole mahdollista. Jos haluat esim. $1000 lainaa, tarvitset käytännössä useita tuhansia dollareita vakuuksia.

Termi on selitetty myös laajemmin tässä artikkelissa.

Permissionless

Permissionless on englanninkielinen sana, joka liittyy lähes kaikkiin kryptovaluuttoihin – ei vain DeFi-skeneen. Sille ei ole 1:1 osuvaa suomennosta, mutta hyvä kiertoilmaus on esimerkiksi vapaasti käytössä oleva, vapaasti käytettävä, vapaasti liityttävä. Permissionless tarkoittaa siis sitä, että et tarvitse minkään keskitetyn tahon lupaa palvelun käyttämiseen.

Ero on merkittävä kaikkiin perinteisiin pörsseihin, joihin sinun on luotava käyttäjätili. Tämän jälkeen on usein suoritettava KYC-prosessi, ja esimerkiksi transaktiot on hyväksyttävä tietyllä tavalla ja niin edelleen. DeFi-protokollissa ei ole käyttäjätilejä tai mitään keskitettyä valvontaa. Keskustelet vain automatisoidun älysopimuksen kanssa. Kuka tahansa voi suorittaa treidejä mistä päin maailmaa tahansa.

Permissionless-sanaa käytetään myös esim. Bitcoinin verkosta. Se tarkoittaa samalla tavalla vapaasti liityttävää verkkoa, eli kuka tahansa voi pistää milloin tahansa oman Bitcoin node-palvelimen pystyyn tai aloittaa louhintatyön. Lähes kaikki kryptovaluutat ovat luonteeltaan permissionless ja käyttävät avointa lähdekoodia. Joidenkin mielestä suljetut blockchain-projektit eivät ole edes oikeita kryptovaluuttoja, eli avoimuus on yksi olennainen osa koko kryptovaluutta-sanaa.

Rug pull

Rug pull (pull the rug) on englanninkielinen sanonta, josta löytyy myös vastine suomeksi: maton vetäminen jalkojen alta. Tämä tarkoittaa yleensä tilannetta, jossa henkilön menettää toiselta taholta saamansa tuen täysin yllättäen.

DeFi-maailmassa tämä liittyy satoihin (tuhansiin) eri tokeneihin, joita luodaan lähes päivittäin. Hajautetun pörssin ongelma on siinä, että täysin automatisoidussa järjestelmässä ei ole perinteisen pörssin valvontaa uusille tokeneille. Kuka tahansa voi lisätä oman tokeninsa treidattavaksi ja seuraavaksi luoda sille myös likviditeettiä eri vaihtopareille.

Pahaa aavistamattomat treidaajat voivat vaihtaa esim. Etherinsä scammikolikkoon, jonka luonut henkilö voi sitten ”pull the rug” eli vetää likviditeetin pois pörssistä. Tämän jälkeen scam-tokenin holdaajilla on käsissä arvottomia kolikoita, joita ei voi myydä missään.

Termiä voidaan käyttää myös exit scammin yhteydessä eli tilanteessa, jossa kokonainen huijaustarkoitukseen luotu palvelu poistuu yhtäkkiä. Katso alla oleva twiitti:

TVL

TVL on lyhenne sanoista Total Value Locked. Kyseessä on luku, jolla mitataan eri DeFi-palveluiden suuruutta. Esimerkiksi DeFillama-sivusto listaa kaikki protokollat TVL-lukeman perusteella Käytännössä se tarkoittaa ko. palveluun lukittua eli sijoitettua rahamäärää.

Koko DeFi-markkinan TVL on yli 10-kertaistunut vuoden 2020 aikana.

Uudet tokenit: cDAI, aETH jne.

Törmäät DeFi-maailmassa usein outoihin token-lyhenteisiin, joissa tutun (esim. ETH) token-lyhenteen edessä on pieni alkukirjain kuten c tai a. Nämä ovat myös Ethereum-alustalla toimivia ERC20-tokeneita, joita on mahdollista siirtää myös toisiin DeFi-palveluihin tai esimerkiksi omaan lompakkoon. Niiden idea on seuraava.

Otetaan esimerkki, että haluat tienata korkoa esim. Compound-palvelusta tallentamalla sinne DAI stablecoinia. Kun talletat esim. 100 DAI-tokenia Compoundiin, saat vastineeksi 100 kpl cDAI-tokeneita. Nämä ovat korkoa kerryttäviä tokeneita. Voit milloin tahansa vetää talletuksesi Compoundista ulos, jolloin konvertoit cDAI-tokenit DAI-tokeneiksi, ja cDAI:t tuhotaan automaattisesti.

Aiemmin lainatilin korko maksettiin suoraan DAI-tokeneissa, eli tilisi saldo vain kasvoi pikkuhiljaa, mutta varasi olivat lukittuna koko ajan palvelun sisällä. Erillinen korko-token mahdollistaa sen siirron jopa toisille DeFi-platformeille esim. steikkaukseen tai lisätuoton keräämiseen.

Eri DeFi-palveluilla on omat korkoa keräävät tokeninsa, esimerkiksi c-alkuiset ovat Compoundin, a-alkuiset Aaveen jne.

Vampire attack

Vampyyrihyökkäyksestä voi tulla mieleen ensin kreivi Dracula tai lepakot. Tällä kertaa kyse ei kuitenkaan ole verenimijöistä vaan likviditeetin varastamisesta. Vampire attack on termi, jota on käytetty DeFi-maailmassa Sushi Swap sekä Uniswap -pörssien kaksintaisteluun liittyen. Käytännössä kyse on markkinaosuuden, likviditeetin ja käyttäjien houkuttelusta.

Uniswap on yksi suosituimmista hajautetuista pörseeistä (DEX), mutta sen heikkoutena oman tokenin puuttuminen. Sushiswap on forkkaus Uniswapista eli käytännössä copy-paste sen (open source) koodista uudelleenbrändättynä. Käyttäjät eivät kuitenkaan vaihtaisi yhdestä DEXistä toiseen ilman hyvää syytä. Sushi tarjoaa käyttäjille houkuttimina suuria määriä omia tokeneitaan  treidauspalkkioiden lisäksi.

Vampyyrihyökkäys voi olla hyvinkin toimiva tapa kalastella käyttäjiä kilpailijalta lyhytaikaisesti. Voi kuitenkin olla, että suurin osa palaa entiseen paikkaan kun ”token-buusti” on ohi. Katso alla olevalta videolta lisätietoja.

 

Wrapped Bitcoin

Wrapped Bitcoin (WBTC) on Ethereum-verkossa liikkuva token (ERC20), joka on sidottu 1:1 suhteessa Bitcoiniin. Voit ymmärtää WBTC:n hieman samalla tavalla kuin stablecoin Tetherin (USDT), joka on myös Ethereum-verkossa liikkuva token, mutta sen arvo on sidottu 1:1 Yhdysvaltain dollariin.

WBTC on olemassa, koska kaikki suurimmat DeFi-palvelut pyörivät Ethereum-alustalla. Moni sijoittaja haluaisi käyttää bitcoinejaan esimerkiksi lainapalveluissa vakuutena, mutta normaalisti tämä ei onnistuisi. WBTC:n avulla se on siis mahdollista.

Voit suorittaa esim. BTC -> WBTC swapin Binancessa ja hyödyntää sen jälkeen bitcoinisi DeFi-palveluissa. WBTC:n arvo kulkee siis käsi kädessä oikean Bitcoinin kanssa.

Wrapped Ethereum

Mihin tarvitaan WETH-tokenia, kun ETH on kerran jo olemassa? Wrapped Etherin (WETH) ja Etherin (ETH) ero on siinä, että ensin mainittu on monille tutun ERC20-standardin mukainen token. Tätä standardia noudattavat nykyisin kaikki Ethereum-alustalle luodut tokenit, kuten juuri DeFi-kolikot.

Ether syntyi kuitenkin ennen kuin ERC20-standardi oli luotu. Se tuli maailmaan Ethereumin ICO:n yhteydessä, eikä se siis noudata platformin omaa ERC20-standardia. Tämän vuoksi hajautetuissa pörsseissä (DEX) ei voida tehdä esim. Ether <> Aave vaihtoa. ETH täytyy ”konvertoida” WETH-kolikoksi, joka vastaa kurssiltaan 1:1 Etheriä ja on ERC20-standardin mukainen.

Yield farming

Yield farming tarkoittaa käytännössä parhaan mahdollisen tuoton metsästämistä DeFi-maailmassa. Sen sijaan, että sijoitat varasi vain yhteen palveluun ja keräät tietyn prosentin vuosituottoa, liikutat varojasi palvelusta toiseen metsästäen aina parasta mahdollista tuottoa (yield).

Termi on selitetty laajemmin tässä artikkelissa.

Yield farmingia kutsutaan myös joskus nimellä liquidity farming, jos tuottoa saadaan nimenomaan likviditeettiä tarjoamalla, jota taas kutsutaan myös nimellä liquidity mining. Näitä kolmea termiä käytetään varsin paljon myös ristiin.

Käytännössä yield farming on yläkäsite, jonka yksi olennainen osa on liquidity mining.

Laajempia käsitteitä DeFi-maailmasta

Alla olevat käsitteet on selitetty tietyssä järjestyksessä – ei siis aakkosjärjestyksessä. Tämä johtuu siitä, että yhden käsitteen ymmärtäminen vaatii usein myös jonkin toisen käsitteen ymmärtämistä. Näin ollen termistö täytyy opetella tietyssä järjestyksessä.

Liquidity pool

Liquidity pool liittyy olennaisesti hajautettuihin pörsseihin (DEX). Likviditeettipooli mahdollistaa sen, että voit milloin tahansa suorittaa treidin hajautetussa pörssissä, vaikka vastapuolella ei olisikaan muita ostajia tai myyjiä.

Perinteinen pörssi toimii kryptomarkkinoilla (ja perinteisillä osakemarkkinoilla) ns. order book -mallin mukaan. Pörssissä eri osapuolet asettavat myynti- ja ostotarjouksia. Esim. ”Haluan myydä 10 bitcoinia hintaan $10.000/BTC tai ”Haluan ostaa 3 bitcoinia hintaan $9.900/BTC”. Nämä näkyvät order bookissa osto- ja myyntitarjouksina.

Jos sinä tyydyt $10.000 kurssin sijaan $9.900 kurssiin ja haluat myydä kaksi bitcoinia, se onnistuu. Kaupat syntyvät, ja order bookissa on vielä tämän jälkeen yhden bitcoinin verran ostotarjouksia.

Alla oleva kuva on Binance-pörssistä. Vasemmalla näkyy order book, jossa allekkain ovat myynti- ja ostotarjoukset. Niiden välissä on viimeisin kurssi, jolla kaupat on tehty.

order-book

Hajautetussa pörssissä myyjät ja ostajat kommunikoivat suoraan älysopimuksen ja AMM:n eli Automated Market Maker -algoritmin kanssa. AMM laskee osto- ja myyntiaktiviteetin perusteella oikean kurssin. Jos haluat ostaa esimerkiksi 10 kpl XYZ-tokenia, ne on saatava sinun lompakkoosi jostain.

Tässä kohtaa mukaan tulee likviditeettipooli. Kyseessä on nimensä mukaisesti pooli likviditeettiä eli kasa kryptovaluuttaa. Likviditeettipooli muodostuu sijoittajien siihen tallettamista kolikoista. Eli hajautettu pörssikin voi toimia vain silloin, jos se saa taakseen riittävän likviditeettipoolin. Mitä suurempi likviditeettipooli on taustalla, sen suurempia treidejä voi tehdä ilman kurssin nopeaa nousua tai laskua.

Hajautetut pörssit houkuttelevat sijoittajia (Liquidity provider = LP) tallettamaan likviditeettiä tarjoamalla sille tuottoa eli osan treidauspalkkioista. Tämän lisäksi tarjolla voi olla DeFi-palvelun omia tokeneita, joita LP:t saavat. Tällaista tuottojen hakemista likviditeettipoolista kutsutaan termillä liquidity mining.

Edellä mainitut insentiivit auttavat likviditeetin tarjoajia tekemään voittoa, vaikka kurssien rajut nousut ja laskut aiheuttaisivat sille tappioita. Tähän liittyy seuraavaksi selitetty termi impermanent loss.

Tämä aihe on selitetty selkeästi alla olevalla videolla.

Impermanent loss

Impermanent loss liittyy oleellisesti edellä kuvattuun käsitteeseen eli likviditeettipooliin. Kyseessä on nimensä mukaisesti tappio, joka voi kohdata likviditeetin tarjoajaa (liquidity provider, LP). Käytännössä impermanent loss liityy tiettyihin hajautettuihin pörsseihin, kuten Uniswap.

Kun LP tarjoaa Uniswapiin likviditeettiä, hän ei tallenna järjestelmään vain yhtä satunnaista valuuttaa. Kyse on aina vaihtoparista, esimerkiksi DAI/ETH (DAI on yksi suosituimmista stablecoineista). LP voi tallettaa likvidieettipooliin esim. $1000 arvosta DAI-tokeneita ja $1000 arvosta Etheriä.

Jos Etherin kurssi tämän jälkeen alkaa nousta muissa pörsseissä, vapailla markkinoilla toimivat treidaajat hakevat arbitraasin ostamalla halpaa Etheriä Uniswapista. Sen käyttämä AMM-algoritmi korjaa Etherin kurssia ylöspäin kysynnän mukaan, mutta Ether-ostot johtavat siihen, että likviditeettipoolin tasapaino muuttuu.

Ajan myötä markkinoille tulee tasapaino ja arbitraasitilanne häviää. Tämä voi kuitenkin johtaa tilanteeseen, jossa LP kärsii pienen tappion, mutta vain ”paperilla”, eli tämä on impermanent loss. Jos LP pitää likviditeettinsä palvelussa impermament loss voi ajan myötä kadota. Jos hän kuitenkin poistaa likviditeettinsä, tappiosta tulee ”todellista” (impermanent -> permanent).

Riski tappiosta likviditeetin tarjoajalle on eri kokoinen riippuen likviditeettipoolin tyypistä. Esimerkiksi edellä mainitussa Uniswapin 50/50 poolissa se on suuri. Kilpaileva DEX, Balancer, käyttää esimerkiksi 80/20 tai jopa 98/2 suhteessa olevia pooleja, joissa tappion riski on minimoitu. Myös Curve Financen poolit toimivat hieman eri tavalla.

Hajautetun pörssin kannalta on tärkeää, että likviditeetin tarjoajilla on riittävän korkeat insentiivit tallettaa järjestelmään tokeneita. Tämän vuoksi ne voivat maksaa esim. omia tokeneitaan ylimääräisenä palkkiona, mikä pienentää LP:n riskiä.

Katso lisää alla olevalta videolta.

Yield farming

Jos olet tutustunut lainkaan DeFi-maailmaan, olet todennäköisesti törmännyt termiin yield farming. Se alkoi yleistyä kesällä 2020 Compound-palvelun ja COMP-tokenin myötä. Kun kyseinen DeFi-protokolla lanseerattiin, sen COMP-tokenin kurssi nousi räjähdysmäisesti käyttäjien vivuttamisen ja ”farmaamisen” myötä.

Yield farming tarkoittaa yksinkertaistettuna parhaan mahdollisen tuoton etsimistä DeFi-maailmasta. Vaihtoehtona tälle on tietysti se, että tallennat varasi vain yhteen palveluun ja keräät sen tuoton, joka kyseisestä protokollasta on tarjolla.

Alla oleva sivu on loanscan.io -palvelusta. Kuten näet, tarjolla olevat tuotot vaihtelevat palvelun mukaan.

loanscan

Kun yield farming alkoi yleistyä, sitä suorittavat henkilöt huomasivat nopeasti käytännön ongelmat. Eri DeFi-protokollista saatavat tuotot vaihtelevat nopeasti, joten sijoituksia pitäisi siirtää palvelusta toiseen koko ajan. Tämä vie aikaa ja aiheuttaa kuluja.

Tämän vuoksi markkinoille syntyi yield farming -palveluita kuten supersuosittu yearn.finance. Käytännössä kyseessä on yield farming -tuottoja maksimoiva palvelu. Yearn.finance muodostaa tuhansien käyttäjien varoista pooleja, joita se liikuttaa eri DeFi-palvelusta toiseen automaattisesti.

Kun monen eri käyttäjän varat on yhdistetty, transaktiokuluista muodostuu myös huomattavasti pienempi ongelma. Voit tutustua Yearn.Finance -palveluun alla olevan videon kautta.

Yield farming on siis tuottojen maksimointia DeFi-maailmassa. Käytännössä se tapahtuu kolmen päästrategian kautta: lainapalvelut, liquidity mining sekä steikkaus.

Lainapalveluissa voit itse tarjota likviditeettiä ja saada sitä kautta tuottoa valuutallesi. Voit vaihtoehtoisesti lainata tiettyjä kolikoita vakuuksia vastaan, joiden avulla saat parempaa tuottoa toisesta DeFi-protkollasta.

Liquidity mining oli selitetty jo aiemmin tässä artikkelissa. Kyseessä on siis likviditeetin tarjoaminen hajautettuun pörssiin, josta sijoittaja voi saada treidauspalkkioiden lisäksi myös pörssin omia tokeneita. Näitä ”likviditeettilouhinnan” kautta saatuja LP-tokeneita voidaan vielä steikata lisätuottojen saamiseksi.

Käytännössä yield farming on siis edellä kuvattujen strategioiden yhdistelyä, jota voidaan nykyisen tehdä varta vasten kehitettyjen palveluiden avulla (kuten Yearn.Finance).

Yield farming on selitetty hyvin selkeästi alla olevalla videolla.

Ylivakuuttaminen (Over-Collateralization)

Termi over-collateralization liittyy lainoihin sekä perinteisessä lainamaailmassa että DeFi:n puolella. Hyvä suomennos lienee ylivakuuttaminen, eli englanninkielinen sana collateral on (lainan) vakuus.

Ylivakuuttaminen tarkoittaa yksinkertaisesti seuraavaa: jos sinulla on 3000 dollarin edestä XYZ-tokenia, voit tallettaa ne Aave-palveluun ja ottaa niitä vastaan esim. 1000 dollarin lainan. Tässä tapauksessa olisit ylivakuuttanut lainasi 3:1 suhteessa.

Ylivakuuttaminen on DeFi-palveluissa tarpeen, koska lainoilla ei ole ulkopuolista takaajaa, kuten pankkia. Sen avulla huolehditaan siitä, että takauksen arvo ylittää aina lainan arvon. Jos esimerkkilainan vakuutena olevan XYZ-tokenin arvo yhtäkkiä romahtaa esim. 50 prosenttia alemmas, se riittäisi silti kattamaan lainan.

Monissa palveluissa suositellaan jopa 500-600 % luokkaa olevaa ylivakuuttamista, kryptovaluuttojen volatiilin luonteen vuoksi. Jos vakuutesi arvo putoaa liian lähelle lainan arvoa, vakuutesi myydään eli englanniksi operaatio on liquidation, minkä lisäksi joudut maksamaan siitä sakkoa.

Tämä sakko toimii insentiivinä kaikille lainan ottajille ja samalla suojaa palvelua siitä, ettei se joudu yhtäkkiä vararikkoon. Riski voi tulla tilanteessa, jossa markkina romahtaa todella nopeasti, mutta järjestelmän suorittamat transaktiot eivät jostain syystä mene riittävän nopeasti läpi.

Yksi suurimmista DeFi-protokollista, MakerDAO, koki hieman vastaavan tilanteen maaliskuussa 2020. Kryptomarkkinat romahtivat todella nopeasti koronakriisin aikaan, mutta Ethereum-lohkoketjun tukkeutuminen esti kriittisten transaktioiden suorittamisen. Alla olevalla videolla on selitetty tarkemmin tämä ”MakerDAO Meltdown”. Se on hyvä käydä läpi, jotta sisäistää paremmin DeFi:n riskit.

Image credit: WorldSpectrum from Pixabay


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.