blogi
04
syys
defi-palvelut-ethereum

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

DeFi-palvelut tukkivat Ethereum-verkon

DeFi-buumi on ollut vuoden 2020 kiistatta suurin puheenaihe. Se on jättänyt varjoonsa jopa kohutun Bitcoin halvingin. Samalla DeFi-buumi on nostanut esiin Ethereum-verkon ongelmat, jotka ovat olleet pari vuotta poissa otsikoista. Transaktiomaksut ovat räjähtäneet taivaisiin ja tehneet DeFi-protokollista mahdottomia käyttää piensijoittajille. Mikä ratkaisuksi?

Rekisteröidy Binancelle

Ethereumin perusongelma on Proof of Work

Käydään ensin läpi hieman perusasioita, eli mikä on DeFi, mikä on Ethereum ja miten transaktiomaksut muodostuvat.

Ethereum on markkinoiden toiseksi suurin kryptovaluutta. Se on Bitcoinin ohella ainoa todella merkittävä brändi kryptovaluuttojen maailmassa. Ethereum on myös ns. platform-kategorian kuningas.

Platformeja voidaan kutsua myös käyttöjärjestelmiksi, ohjelmointialustoiksi tai frameworkiksi hajautetuille sovelluksille ja älysopimuksille. Voit ajatella platformin olevan kuin iOS tai Apple. Se tarjoaa raamit sovelluskehittäjille luoda sovelluksia.

Ethereumin ongelma on ollut alusta asti siinä, että se luottaa ”kivikautiseen” Proof of Work konsensusalgoritmiin. PoW-konsensus vaatii nimensä mukaisesti toimiakseen valtavan määrän työtä, eli käytännössä louhintalaitteiden laskentatehoa. Myös Bitcoin käyttää PoW-konsensusta.

Kaikki uudet platformit ovat jo siirtyneet Proof of Stake -konsensukseen, jossa verkkoa ylläpitävät louhijoiden sijasta kryptovaluuttaa steikkaavat validaattorit. Staking ei vaadi valtavaa laskentatehoa, minkä lisäksi se mahdollistaa aivan eri tason skaalautuvuuden.

Nykyinen Ethereum-verkko kykenee käsittelemään noin 15 transaktiota sekunnissa (TPS). Bitcoinin lukema on puolet tästä. Uuden sukupolven PoS-platformit kykenevät tuhansiin tai jopa kymmeniin tuhansiin transaktioihin per sekunti.

Ethereumin perusongelma on siis Proof of Work, joka on toki sen perustajien tiedossa. Jo vuosia kehitetty 2.0 -versio siirtyy PoS-konsensukseen, mutta sen valmistuminen on viivästynyt. Käytännössä Ethereum 2.0 lienee tehokkaassa käytössä vasta 2021-2022.

DeFi on tukkinut Ethereumin

Miten kirjainyhdistelmä DeFi liittyy sitten Ethereumin skaalaukseen?

DeFi on lyhenne sanoista Decentralized Finance. Kyseessä on sateenvarjotermi erilaisille finanssipalveluille, jotka on rakennettu lohkoketjuteknologiaa sekä älysopimuksia hyödyntäen. Tunnetuimpia DeFi-palveluita ovat hajautetut pörssit sekä hajautetut lainapalvelut.

Koko DeFi:n pihvi on siinä, että hajautettu palvelu ei ole keskitetyn tahon kontrolloima. DeFi-protokolla on täysin automatisoitu siten, että käyttäjä kommunikoi vain älysopimusten kanssa. Ei ole olemassa asiakaspalvelua tai KYC-prosesseja. Kaikki tapahtuu verkossa kryptovaluuttojen avulla.

Kuvassa on suomalaistaustaisen Aave-protokollan etusivu, joka on yksi suosituimmista DeFi-palveluista.

aaveapp
Kuvakaappaus sivulta app.aave.com.

DeFi on noussut valtavaksi ongelmaksi Ethereumille, sillä lähes kaikki DeFi-palvelut on rakennettu juuri Ethereum-alustalle. Tämä johtuu siitä, että valtavan suuri osa sovelluskehittäjistä hallitsee Ethereum-ympäristön ja sen ohjelmointikielen.

Kun DeFi-protokollien suosio on räjähtänyt, Ethereum-verkon heikko kapasiteetti on noussut suureksi puheenaiheeksi. Vastaava tilanne nähtiin myös hetkellisesti joulukuussa 2017, jolloin Crypto Kitties -niminen palvelu sai verkon polvilleen.

Finassipalveluiden lisäksi myös pelimaailma ja kasinot pyrkivät mukaan lohkoketjujen maailmaan. Jos pelipaikka kuten Nomini (tai esim. joku suosittu mobiilipeli) vietäisiin Ethereum-alustalle, ei nykyinen kapasiteetti riittäisi alkuunkaan.

Ethereum-platformilla onkin mielenkiintoinen dilemma: mitä enemmän appeja rakennetaan, sen pahemmin verkko tukkiutuu ja transaktiomaksut nousevat. Toisaalta, ei kukaan halua suosittujen palveluiden myöskään siirtyvän kilpaileville alustoille.

Ethereumin gas ja gwei

Lähes jokaisen kryptovaluutan siirto maksaa jotain. Normaalitilanteessa transaktiomaksut ovat myös Ethereumilla hyvin pieniä, vain joitakin (kymmeniä) senttejä. Kun verkko ruuhkautuu, transaktiomaksut voivat nousta todella nopeasti todella korkeiksi.

Ethereumin kohdalla transaktiomaksuun vaikuttaa kaksi tekijää: gas limit ja gwei.

Gas limit on luku, joka kertoo operaation vaatiman työn määrän. Kun käytät esimerkiksi DeFi-protokollaa, sen suorittamat laskutoimitukset vaativat laskentatehoa verkon node-palvelimilta. Mitä vaativampi ohjelma, sen suurempi työ.

Gwei on puolestaan nimi pienimmälle Ethereumin mittayksikölle. Aivan samoin, pieniä Bitcoin-määriä mitataan satoshin avulla. 1 gwei = 0,000000001 Ether. On käytännöllisempää ilmaista maksu esim. ”100 gwei” kuin 0.000…. Ether. Tyypillinen maksu voi olla esimerkiksi 50000 gas * 20 gwei mikä tarkoittaisi Etherinä mitattuna 50000*20*0,000000001  eli 0,001 ETH eli noin 0,4 dollaria.

Kun verkon kuormitus kasvaa, käyttäjä joutuu maksamaan yhä enemmän (gwei) bensaa saadakseen oman transaktionsa nopeasti perille. Tästä muodostuu kilpajuoksu, jota dominoivat valaat eli suurkäyttäjät, joilla on varaa maksaa satoja tai jopa tuhansia dollareita yhdestä nopeasta transaktiota.

Skaalausratkaisuja

Vastaava ongelma koskee myös Bitcoinia, ja ratkaisuksi löytyy parikin eri teknologiaa: Lightning Network (salamaverkko) sekä Liquid. Molempien idea on siinä, että Bitcoin-transaktiot voidaan siirtää pois Bitcoinin varsinaisesta lohkoketjusta ns. ”Layer 2” -tasolle.

Ethereumille on kehitetty vastaavia ratkaisuja sekä teknologiaa, jonka avulla myös ”Layer 1” eli pääketju voidaan skaalata.

Kuten aiemmin oli jo mainittu, Ethereumin ongelmana on vanha Proof of Work -konsensus. Prosessi Proof of Stake -ratkaisuun ja esim. sharding-teknologian hyödyntämiseen on kivulias, teknologisesti haastava ja kestää kauan.

Ethereumille löytyy myös Layer 2 -ratkaisuja, joiden perusidea on sama kuin Bitcoinin tapauksessa. Tunnettuja teknologioita ovat mm. Plasma, Raiden Network, Loom Network sekä Matic Network (alla olevassa kuvassa). Näiden avulla transaktiokuormaa saataisiin siirrettyä pois Ethereumin lohkoketjusta.

matic-network
Kuvakaappaus sivulta matic.network.

Monet edellä mainituista teknologioista ovat olleet jo valmiina parin vuoden ajan, mutta niiden implementointi käytäntöön ei ole helppoa. Tällaisia ratkaisuja tarvitaan käyttöön ennemmin tai myöhemmin, sillä DeFi on vain yksi potentiaalinen sektori Ethereum-applikaatioille.

Layer 2 -ratkaisuissa on omat haasteensa, eivätkä Bitcoinin ratkaisutkaan nauti vielä suuresta suosiosta.

Menettääkö Ethereum asemansa?

DeFi-buumilla voi hyvinkin olla myös Ethereumin kannalta ikävä lopputulos. Vaikka skaalausratkaisuja on olemassa, moni projekti voi turhautua tilanteeseen ja yksinkertaisesti vaihtaa maisemaa. Tämä tarkoittaisi käytännössä siirtymistä toisen teknologian pariin.

Markkinoilla on olemassa jo useita uuden sukupolven platformeja, jotka on rakennettu yhteensopivaksi Ethereumin EVM:n kanssa. EVM on Ethereum Virtual Machine, eli virtuaalinen prosessori, joka suorittaa kaikki Ethereum-älysopimukset.

Jos kilpaileva ratkaisu on EVM-yhteensopiva, projektin on helppo jättää Ethereum ja siirtyä skaalautuvan teknologian pariin. Tämä ei ole kuitenkaan aivan yksinkertainen asia, sillä vaihtamalla kokonaan toiseen verkkoon, protokolla menettää väkisin myös valtaosan käyttäjistään.

Jos DeFi-kenttä jatkaa kasvamistaan vuoden 2020 lopulla, nähdään varmasti mielenkiintoista keskustelua eri vaihtoehtojen välillä. Ethereumille löytyy kymmenkunta laadukasta kilpailijaa, jotka haluavat kaikki oman osansa DeFi-buumista. Niiden perustajat lähestyvät varmasti suosittuja DeFi-projekteja päivittäin.

Tällä hetkellä Ethereumin markkina-arvo, brändi ja asema markkinoilla on vielä vahvempi kuin kaikki kilpailijat yhteenlaskettuna. Tilanne voi kuitenkin muuttua yllättävän nopeasti, jos Ethereum 2.0 tai skaalausvaihtoehtoja ei saada käyttöön.

DeFi-buumi ei ole ongelma vain kyseisten palveluiden käyttäjille, sillä kohonneet transaktiokustannukset haittaavat kaikkia siirtoja verkossa. Esimerkiksi piensijoittaja voi joutua maksamaan 100 $ arvoisten kolikoiden siirrosta helposti 10-15 $ transaktiomaksuja. Tämä on aivan toivoton tilanne.

Korkeat transaktiomaksut pitävät myös koko DeFi-markkinan lähinnä valaiden eli suursijoittajien pelikenttänä. Esim. lainapalvelun tai hajautetun pörssin käytössä joutuu helposti suorittamaan useita transaktioita eri älysopimuksille, mikä johtaa nopeasti satojen tai jopa tuhansien eurojen transaktiokuluihin.

DeFi-protokollat voivat muuttaa platform-markkinaa peruuttamattomalla tavalla.

Image credit: Pexels from Pixabay


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.