Perustiedot
18
loka
defi - decentralized finance

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

DeFi on kryptomarkkinoiden suurin trendi

Lyhenne DeFi on noussut yhä vahvemmin esille uutisissa ja sosiaalisessa mediassa. DeFi on peräisin englanninkielisistä sanoista decentralized finance, eli kyse on hajautetusta finanssimaailmasta. Mitä DeFi oikein pitää sisällään? Tämä artikkeli kertoo tarkemmin.

DeFi on Ethereum-pohjainen vallankumous

Vaikka DeFi on periaatteessa alustariippumaton termi, se kytkeytyy tällä hetkellä vahvasti Ethereumiin. Moni on luullut DeFi:n olevan uusi Ethereum-pohjainen token, mutta tästä ei ole kyse. Käsitellään tämä arkkitehtuuri ensin lyhyesti, jotta DeFi:n perusta on kunnossa.

Kaiken takana on siis Ethereum, joka on markkinoiden vanhin, suurin, arvokkain ja tunnetuin ohjelmointialusta. Ethereumin white paper julkaistiin vuoden 2013 lopulla, ja projekti sai joukkorahoitusta monilta tunnetuilta kryptosijoittajilta vuoden 2014 aikana.

Ethereum oli ensimmäinen 2. sukupolven kryptovaluutta. Se syntyi tarpeesta rakentaa Bitcoinille oma ohjelmointikieli, jolla voitaisiin kehittää hajautettuja sovelluksia. Ethereumin lisäksi moni muukin vastaava platform-projekti käynnistyi 2014-2015 vuosien tienoilla.

Vitalik Buterin
Kuvassa Ethereumin perustaja, Vitalik Buterin.

Ethereum on ollut alusta lähtien markkinoiden suosikki. Se on tälläkin hetkellä aivan omassa luokassaan, mitä tulee sovelluskehittäjien määrään ja sovelluksiin.

Ethereumin ongelmana on juuri nyt sen vanhentunut tekniikka. Seuraavaa versiota (Ethereum 2.0) odotetaan kuumeisesti, ja toivottavasti se saadaan ulos vuoden 2020 aikana.

DeFi on tällä hetkellä pitkälti Ethereum-pohjainen vallankumous. Tämä on seurausta verkostovaikutuksesta (engl. network effect), minkä vuoksi myös Bitcoin on niin suosittu verrattuna muihin vaihtoehtoihin.

Uusia sovelluksia rakennetaan Ethereum-alustalle, koska siellä ovat jo kaikki muutkin projektit. Tämä kehitys houkuttelee aina vain lisää pelaajia samaan verkkoon ja vaikeuttaa kilpailevien vaihtoehtojen tuloa markkinoille. Voit lukea Ethereumista tarkemmin Bitcoinkeskuksen Ethereum-oppaasta.

Mitä DeFi tarkoittaa käytännössä?

Decentralized finance on siis mystinen kokonaisuus, joka liittyy Ethereum-platformiin. Mitä tämä termi sitten pitää sisällään?

DeFi on käytännössä kokoelma erilaisia palveluita, joita tulee lisää jatkuvasti. Yhteisenä tekijänä on siis Ethereum-alusta, jolle applikaatioita rakennetaan kovaa tahtia. DeFi:n voi ymmärtää helpoiten alustatalous-termin kautta.

Alustatalous tarkoittaa käytännössä internet-infrastruktuurin päälle rakennettuja toimijoita ja palveluita. Kyse on usein disruptiosta, eli nykyisiä toimintamalleja rikkovista palveluista. Parhaat esimerkit ovat Ubet ja Airbnb. Alustatalous on terminä sateenvarjo, jonka alle kuuluu nykyisin tuhansia erilaisia toimijoita.

DeFi:n voi nähdä alustatalouden yhtenä osana, jos haluaa. Kyse on teknisesti hieman eri maailmasta, sillä nyt puhutaan lohkoketjuteknologiasta ja kryptovaluutoista. DeFi tarvitsee myös toimiakseen internetiä, kuten Uber ja Airbnb, joten palvelut ovat ainakin jossain määrin saman sateenvarjon alla.

lontoo
Airbnb:n avulla voit buukata majapaikan helposti maailman eri metropoleista.

Merkittävä ero tulee disruptiosta, jota DeFi tekee perinteiselle finanssimaailmalle. Uber ja Airbnb rikkoivat jo omien toimialojensa rakenteita ja synnyttivät kokonaan uusia työtehtäviä ja ansaintamahdollisuuksia. Ne toimivat siitä huolimatta perinteisiä maksujärjestelmiä hyödyntäen (esim. Visa ja Mastercard).

DeFi on vielä astetta rajumpi vallankumous. Sen tarkoituksena on luoda kokonaan uusi finanssialan sektori perinteisen pankkimaailman ulkopuolelle.

Mitä palveluita DeFi sisältää?

Käytännössä DeFi sisältää tulevaisuudessa kaikki sellaiset palvelut, joita käytät tällä hetkellä perinteisten pankkien kautta. Kun finanssipalvelut luodaan lohkoketjun päälle, saadaan globaali ja kaikille avoin markkina, joka toimii huomattavasti tehokkaammin kuin nykyinen järjestelmä.

Bitcoin ja muutkin kryptovaluutat ovat kiistatta yksi DeFi:n peruskivi. Mahdollisuus olla oma pankkisi, kyky tallettaa arvoa digitaalisesti ja lähettää sitä erittäin pienillä kustannuksilla perheenjäsenillesi ympäri maailmaa. Tämä on ehdottomasti hajautetun talouden kulmakiviä.

DeFi on noussut vuonna 2019 esiin etenkin erilaisten talletus- ja lainapalveluiden kautta. Voit nykyisin saada 5-10% luokkaa vuosikorkoa kryptovaluutoillesi lukuisten eri toimijoiden kautta. Erona perinteiseen pankkimaailmaan on tietysti talletussuojan puute, mutta tätä korvaamaan on syntynyt myös vakuutuspalveluita.

Vastaavasti, DeFi tarjoaa myös paljon vaihtoehtoja lainata rahaa kryptovaluuttaasi vastaan. Korko on huomattavasti pankkilainaa matalampi, minkä lisäksi koko prosessi on suoraviivaisempi ja avoin kaikille.

DeFi sisältää myös koko STO eli security token offerring -kentän, josta esimerkkinä Ethereum-alustalla toimiva Polymath.

Puhutaan myös termistä tokenization, eli kaikki perinteiset finanssialan instrumentit tuodaan lohkoketjuun erilaisten tokenien avulla. Mieti, jos voisit ostaa esimerkiksi Nokian tai Applen osakkeita samalla tavalla kuin ostat kryptovaluuttaa.

DeFi-kenttään kuuluvat myös futuurit, CFD-sopimukset ja muut instrumentit, joita tulee koko ajan lisää. Yhdistävänä tekijänä kaikelle on lohkoketju.

Monien mielestä DeFi:n alle voidaan tulevaisuudessa niputtaa myös pelien maailma. Tarjolla on ollut jo viitisen vuotta erilaisia kryptovaluuttakasinoita, urheiluvedonlyönti sekä muita pelejä. Ei ole sattumaa, että useat peliyhtiöt ovat investoineet vaihtoehtoisiin maksujärjestelmiin sekä valmistautuneet kryptovaluuttojen tuloon markkinoille.

Augur on esimerkki projektista, joka rakentaa alustaa P2P-ennustemarkkinoille. Se mahdollistaa kahden henkilön välisen treidauksen melkein mistä tahansa kohteesta.

Miksi DeFi on tärkeä?

DeFi on siis digitaalinen vallankumous, joka tuottaa perinteisiä finanssialan palveluita hajautetusti lohkoketjuteknologiaa hyödyntäen.

Tämä mahdollistaa aivan uudenlaiset palvelut noin parille miljardille ihmiselle, joilla ei ole nyt pääsyä perinteisten pankkien järjestelmiin. Rahan tallettaminen pankkiin on esim. suomalaiselle osa jokapäiväistä elämää, mutta maailmassa on lähes kaksi miljardia aikuista ilman pankkitiliä.

DeFi tuo meille länsimaalaisille tutut palvelut kaikkien ulottuville. Venezuelan kriisin keskellä oleva henkilö voi säästää kryptovaluuttoihin, saada korkoa talletuksilleen ja ottaa niitä vastaan myös lainaa. Kaikki tämä olisi mahdotonta ilman lohkoketjuteknologiaa.

DeFi-vallankumous ei lähde käyntiin Euroopassa tai Yhdysvalloissa, joissa nämä palvelut ovat tarjolla kaikille kansalaisille. Ne alkavat valloittaa maailmaa ensin köyhimmistä maista.

Tosin, laina- ja talletuspalvelut ovat nousseet vuoden 2019 aikana julkisuuteen myös länsimaissa. Kun talletuskorko alkaa painua negatiiviseksi, niin 5-10% vuosikorko kiinnostaa myös länsimaista sijoittajaa.

Koska käynnissä on perinteisten järjestelmien murros, niin matkan varrella nähdään varmasti kasvukipuja. Kaikki perustuu kuitenkin vapaaseen, globaaliin markkinaan. Huonot ja epärehelliset toimijat poistuvat markkinoilta nopeasti. Lisäksi riskejä voi poistaa erilaisten vakuutusten avulla.

Monien analyytikoiden mielestä koko finanssialan tulevaisuus on lohkoketjuteknologiassa. Aika näyttää, miten nopeasti tämä muutos tapahtuu. Pian käynnistyvä 2020-luku tulee todennäköisesti muuttamaan finanssimaailman rakenteita peruuttamattomalla tavalla.

Kuvat: Ed Robertson on Unsplash, Flickr / techcrunch, Austin Distel on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *