Decentraland on mielenkiintoinen tapaus kryptovaluuttamarkkinoilla. Kyseessä lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä metaverse, kokonainen virtuaalinen maailma, johon kuka tahansa voi liittyä mukaan. Tässä artikkelissa käydään läpi Decentralandin teknologia, projektin taustat sekä MANA-token. Miten Decentraland oikein toimii? Lue lisää, niin tiedät!
Decentraland (MANA) kuuluu token-kategoriaan
Asetetaan Decentraland ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Bitcoinkeskus jakaa eri protokollat kolmeen selkeään kategoriaan: valuutat, platformit ja tokenit.
Valuuttakategoriassa ovat Bitcoinin lisäksi mm. Litecoin, Bitcoin Cash ja Monero. Nämä kryptovaluutat on suunniteltu digitaaliseksi rahaksi, P2P vaihdon välineeksi. Niillä ei ole digitaalisen arvonsiirtäjän (tai säilyttäjän) lisäksi muita merkittäviä ominaisuuksia.
Ethereum on puolestaan platform-kategorian johtaja. Nämä projektit ovat käyttöjärjestelmiä hajautetuille sovelluksille ja älysopimuksille. Voit ajatella platformin olevan kuin iOS tai Android. Muita tunnettuja platformeja ovat Binance Smart Chain, Cardano, Zilliqa, Elrond ja Tezos.
Tokenit luodaan aina olemassa olevan platformin sisälle. Niillä ei siis ole omaa lohkoketjua. Tokenit jaetaan kahteen selkeään kategoriaan: käyttö (utility) ja hallinto (governance). Hyviä esimerkkejä tokeneista ovat Chainlink sekä DeFi-tokenit kuten Aave ja Uniswap.
Jokaisella tokenilla on käyttöä tai hallinnollinen rooli tietyssä ohjelmistossa. Kryptovaluuttojen maailmassa näitä ohjelmistoja kutsutaan nimellä Dapp (Decentralized App).
Decentraland kuuluu token-kategoriaan. Kyseessä on virtuaalinen maailma, metaversumi, jossa pelaaja voi kommunikoida muiden pelaajien kanssa sekä ostaa palan virtuaalista maata kryptovaluutalla! Decentralandia voi kutsua myös peliksi – kyseessä on määrittelykysymys. Metaversumi on hieman osuvampi, sillä Decentraland on virtuaalinen maailma, jonka sisällä on pelejä, sovelluksia, videoita, taidetta ja mitä tahansa.
Sovelluksen sisällä toimiva poletti on nimeltään MANA. Kyseessä on pääasiassa utility token eli käyttöpoletti. MANA toimii arvonsiirtäjänä Decentralandin maailmassa. Sen avulla ostetaan virtuaalista maata sekä mm. pelaajan hahmoon liittyviä päivityksiä.
Koska Decentraland on rakennettu Ethereum-platformille, MANA on Ethereumin ERC20-standardia noudattava token. Voit tallettaa MANAa mihin tahansa Ethereum-tokeneita tukevaan lompakkoon ja treidata sitä esim. Uniswap-pörssissä.
Alla on lyhyt esittelyvideo Decentralandista.
Decentraland eroaa muista kryptovaluuttaprojekteista melkoisesti, sillä sen sisällä on MANA:n lisäksi myös LAND-token, joka on tyypiltään NFT (Non-Fungible Token). Jokainen LAND-token on uniikki ja määrittää pienen ruudun virtuaalisesta maata.
Palataan MANA- sekä LAND-tokeniin artikkelissa vielä myöhemmin. Tutkitaan seuraavaksi projektin historiaa.
Decentralandin historia
Decentralandin juuret ulottuvat vuoteen 2015 saakka. Tuolloin käynnistyi eksperimentti, jota projektin kehittäjät kutsuvat nimellä Decentraland’s Stone Age eli suomennettuna kivikausi.
Decentralandin perustajaksi on nimetty argentiinalainen Esteban Ordano. Hän toimii projektin vetovastuussa sekä CTO:n tittelillä. Ordanon lisäksi ydintiimissä olivat alkuvaiheessa Ari Meilich, Manuel Araoz sekä Yemel Jardi. Meilichiä lukuun ottamatta, ydintiimi on peräisin Argentiinasta.
Projekti otti siis ensimmäiset askeleensa vuonna 2015. Tuolloin rakennettiin NFT-teknologiaa hyödyntävä Proof of Concept. Käyttäjät hankkivat virtuaalisesta 2D-maailmasta lohkoja louhinnan kautta. Alla oleva kuva on tästä blogipostauksesta, joka käy läpi tarkemmin projektin alkuvaiheita.
Idea oli hieman vastaava kuin 2000-luvun alussa kuuluisaksi tulleessa ”Miljoonan dollarin nettisivussa”.
Seuraavaksi käynnistyi Bronze Age eli pronssikausi. Tuolloin syntyi Decentraland, jossa 2D-maailma muuttui 3D-ympäristöksi. Tämä konsepti muistutti jo pitkälti nykyistä peliä. Perustaja Estaben Ordano kuvailee maailmaa seuraavasti.
“With Decentraland, we’re creating an ecosystem that combines many of the solutions being implemented on cryptocurrencies with the impending mass adoption of VR systems. The result is a metaverse, a social 3D world with a native economic network.”
Pronssikauden versio oli teknisesti vielä Bitcoin-klooni, eli Decentralandilla oli oma lohkoketju sekä louhijat. Tästä konseptista luovuttiin The Iron Age -version eli rautakauden myötä. Vuonna 2017 Decentraland siirtyi Ethereum-alustalle ja haki rahoitusta ICO:n kautta.
Alla olevalla videolla on visio maailmasta, jolla ICO:ta markkinoitiin.
Decentralandin ICO järjestettiin elokuussa 2017 eli suurin piirtein ICO-buumin huipulla. Samassa yhteydessä syntyi myös MANA-token. Decentraland keräsi rahoitusta 24 miljoonaa dollaria, joka on varsin vaatimaton summa suurimpiin projekteihin verrattuna.
MANA-tokenin ICO-hinta oli 0,024$ per kolikko. Artikkelin kirjoitushetkellä kurssi on noin 1,05 dollaria, joten holdaajat ovat saaneet rahansa takaisin yli 40-kertaisena.
ICO:n jälkeen syntyi nykyisin käytössä oleva Decentralandin maailma. Alla olevassa kuvassa (lähde) näkyy osa kartasta noin kolmen vuoden takaa. Keskellä oleva vihreä neliö on Genesis Plaza, johon uudet käyttäjät aina ilmaantuvat.
Joulukuussa 2017 järjestettiin ensimmäinen Decentraland-metaversumin huutokauppa. Jokainen kuvassa näkyvä lohko (parcel) on yksi NFT (Non-Fungible Token) eli uniikki token. Ne ovat loogisesti nimetty LAND-tokeneiksi.
Käyttäjät voivat hankkia niitä MANA-tokeneilla. Ensimmäisessä huutokaupassa myytiin 34356 LAND-lohkoa yhteensä 161483050 MANA:lla. Kaikki nämä MANA:t tuhottiin, eli ne eivät menneet kehitystiimille, kuten yleensä on tapana.
Kallein LAND meni kaupaksi 582090 MANA:lla, joka oli jo tuohon aikaan yli 10.000 dollaria. Halvimmat myytiin 1000 MANA:lla per kappale eli parilla kympillä. Nykyisin halvimmat lohkot maksavat lähes 1000 dollaria.
Decentralandin oma markkinapaikka avattiin keväällä 2018. Käyttäjät pystyivät ensimmäistä kertaa ostamaan ja myymään maata keskenään.
Joulukuussa 2018 järjestettiin toinen suuri huutokauppa. Siinä myytiin loput 9331 lohkoa, joilla ei metaversumissa ollut vielä omistajaa. Huutokauppa keräsi reilut 109 miljoonaa MANA-tokenia, jotka poltettiin eli tuhottiin aiemman huutokaupan tavoin. Tämän jälkeen Decentralandin jokaisella lohkolla oli omistaja.
Decentralandin virallinen lanseeraus tapahtui helmikuussa 2020. Siihen asti se oli enemmän tai vähemmän beta-vaiheessa. Näin juhlistettiin 1-vuotissynttäreitä helmikuussa 2021.
This Saturday, Feb 20, don your best wearables and get on down to Genesis Plaza for the Decentraland 1st birthday extravaganza.
Live set from @RAC and an after party at the new White Rabbit Club. Don’t miss it!
Details on the blog: https://t.co/h9De2l6yl4 pic.twitter.com/mY2Z77lwgz
— Decentraland (@decentraland) February 18, 2021
Viime vuosina Decentraland on kasvattanut tasaisesti suosiotaan. Sen kehittäjät laajentavat koko ajan SDK:ta ja muita ominaisuuksia, minkä lisäksi myös 3D-moottori kehittyy. Voit lukea toimintakertomuksen vuodesta 2020 tästä linkistä.
Decentraland on myös hajautettu päätöksenteon osalta, eli kyseessä on DAO – Decentralized Autonomous Organization. Se löytyy osoitteesta governance.decentraland.org. Yhteisö hylkää tai hyväksyy päivityksiä äänestämällä. Mitä enemmän MANA-tokenia holdaat tai mitä enemmän omistat maata Decentralandissa, sen suurempi valta sinulla on metaversumin kehitykseen.
Decentralandin maailma
Tarkastellaan seuraavaksi Decentraland-metaversumia. Kyseessä on kaikille avoin maailma, joka löytyy osoitteesta decentraland.org. Tarvitset pelaamista varten tavallisen verkkoselaimen sekä MetaMask-lompakon. On suositeltavaa käyttää Google Chromea ja asentaa MetaMask sen lisäosaksi.
Jos MetaMask ei ole sinulle ennestään tuttu, tsekkaa tämä Bitcoinkeskuksen opas.
Itse pelaaminen ei vaadi mitään erikoistaitoja. Kyseessä on kolmiulotteinen maailma, johon jokainen pelaaja luo ensin oman avatarinsa eli hahmonsa. Ohjelmisto voi pyöriä varsin raskaasti, jos käytössäsi on hidas nettiyhteys sekä useita vuosia vanha läppäri. Decentraland ei toimi vielä tässä vaiheessa mobiililaitteella.
Ensin pelaaja luo itselleen avatarin.
Kuten näkyy, voit muokata hahmosi ulkonäköä monin eri tavoin. Ensimmäisessä vaiheessa hahmon luonti tapahtuu tiettyjen rajoitteiden kautta. Voit myöhemmin esim. ostaa markkinapaikalta erilaisia skinejä sekä muita päivityksiä ja muuttaa hahmosi ulkoasua.
Kun seikkailu alkaa, hahmo laskeutuu Decentralandin maailmaan Genesis Plazalle. Metaversumi näyttää tietokoneen ruudulla seuraavalta.
Nyt olet vapaa seikkailemaan Decentralandin maailmassa! Omaa avataria liikutetaan näppäimistön sekä hiiren avulla. Voit kävellä vapaasti ympäri Decentralandia joko teitä pitkin tai hypätä suoraan 2D-kartasta tiettyyn lohkoon.
Alla olevalla video käy läpi erilaisia toimintoja aloittelijalle.
Mitä Decentralandissa voi sitten tehdä? Paljon samoja asioita kuin oikeassakin maailmassa! Voit ensinnäkin kävellä ympäri valtavaa maailmaa ja jutella toisille pelaajille. Decentraland sisältää myös lukuisia eri pelejä, joita voit pelata. Voit tutkia vaikkapa NFT-taidetta taidenäyttelyssä.
Äskettäin saatiin uutisia, että kuuluisa pelivalmistaja Atari avaa Vegas City alueelle oman kasinonsa! Decentralandin maa on jaettu kaupunginosiin, aivan kuin oikeat kaupungit. Vegas City on yksi kuuluisista sektoreista.
Voit kuunnella musiikkia ja bilettää muiden pelaajien kanssa klubilla. Lisäksi Decentralandissa järjestetään erilaisia tapahtumia koko ajan. Alla oleva video käy läpi muutamia esimerkkejä.
Kaiken muun toiminnan lisäksi voit tietysti ostaa oman palasi maata ja rakentaa sinne mitä ikinä haluatkin! Tässä artikkelissa ei mennä tarkemmin Decentralandin pelaamiseen. Aiheesta löytyy paljon videoita Youtubesta.
Decentraland MANA ja LAND tokenit
Decentraland ei ole ensimmäinen eikä viimeinen metaversumi. Maailma on täynnä vastaavia pelejä erilaisilla teemoilla. Decentralandin erottaa perinteisestä metaversumista sen linkki kryptovaluuttojen maailmaan.
Lähes jokaisessa pelissä on nykyisin oma sisäinen valuuttansa. Esim. mobiilipuolella on ollut teemana pitkään, että itse peli on ilmainen, mutta käyttäjät ostavat sisäistä valuuttaa euroilla (timantteja, kultakolikoita ym.) parantaakseen hahmoaan tai nopeuttaakseen etenemistä.
Decentraland vie tämän aivan uudelle tasolle, koska sen sisäinen valuutta MANA on treidattavissa kryptovaluuttapörsseissä. Fiksu Decentralandin pelaaja voi tienata oikeaa rahaa esim. virtuaalisilla kiinteistökaupoilla.
MANA on siis Decentralandin valuutta. Kyseessä on ERC20-standardin mukainen token. Nykyisiin MANA on ostettavissa kaikista tunnetuista pörsseistä. Tyypillinen käyttökohde on markkinapaikalla, joka löytyy osoitteesta market.decentraland.org.
Markkinapaikalla on kolme tuotekategoriaa:
- Wearables = oman avatarin ulkonäkyyn liittyvät tuotteet (kengät, vaatteet ym.)
- Parcels & Estates = maa ja rakennukset
- Names = hahmon nimet
Ulkonäköön liittyvät tuotteet (skinit) saavat arvonsa samoin kuin muissakin peleissä, eli mikä nyt sattuu pelaajia miellyttämään.
Lohkojen (parcel) arvoon vaikuttavat monet käytännön asiat. Virtuaalinen maa saa arvonsa kuten reaalimaailmassakin eli sijaintinsa perusteella. Mitä lähempänä lohko on suosittuja alueita tai teitä, sen arvokkaampi se on.
Jokainen lohko on LAND-token, joka on puolestaan NFT eli uniikki token. Sillä on tietyt ominaisuudet, joista tärkein on sijainti eli koordinaatit. Kun hankit oman palasi Decentralandista, LAND-token tallennettaan MetaMask-lompakkoosi.
Kun omistat lohkon Decentralandissa, voit rakentaa siihen erilaisia asioita. Tästä aiheesta löytyy paljon tutoriaaleja Youtubessa, alla on yksi esimerkki.
Koordinaattien lisäksi, lohkoihin liittyy muitakin ominaisuuksia. Yksi esimerkki: jokaisella lohkolla on tietty katto, miten korkeita rakennuksia voit luoda. Jos omistat useita vierekkäisiä lohkoja, tämä katto nousee. Voit siis luoda korkeampia rakennuksia!
Yksi lohko on 16×16 metriä virtuaalista maata.
MANA-tokenia käytetään myös Decentralandin sisällä. Jos osallistut maksulliseen tapahtumaan tai pyörität vaikka rulettia kasinolla, maksat kaiken MANA-tokenilla.
Moni sijoittaja on ostanut MANA-tokeneita puhtaasti spekulointimielessä. Käynnissä oleva NFT-buumi on nostanut Decentralandin arvoa merkittävästi. Voit toki sijoittaa MANA-poletteihin vain arvonnousu mielessäsi, vaikka et koskaan edes pelaisi Decentralandia.
Decentralandin tekninen toiminta
Tutkitaan seuraavaksi myös Decentralandin teknistä toimintaa. Kyseessä on siis Ethereum-platformin päälle rakennettu sovellus, joka toimii itsenäisesti älysopimuksia hyödyntäen. Vastaava idea on myös DeFi-palveluissa.
Decentralandissa on kolmitasoinen arkkitehtuuri. Nämä tasot ovat nimeltään Consensus Layer, Land Content Layer (Content Distribution Layer) ja Real-Time Layer. Alla olevassa kuvassa on grafiikka tästä arkkitehtuurista. Lähde: Decentraland white paper.
Consensus Layer eli konsensustaso käsittelee Decentralandin virtuaalista maata, eli edellä kuvattuja LAND-tokeneita. Jokainen LAND on uniikki NFT ja sisältää sen koordinaatit, tiedot omistajasta sekä kuvauksen sen sisällöstä.
Mielenkiintoinen pointti: kun LAND-token ostetaan MANA:lla, kaikki MANA-tokenit poltetaan eli tuhotaan. MANA-tokenien määrä putoaa siis jatkuvasti ajan myötä. Käynnissä oleva deflaatio varmistaa sen, että Decentralandin maan arvo nousee ajan mittaan MANA:lla mitattuna.
Keskimmäinen taso määrittää jokaisen lohkon (LAND) sisällön. Kun pelaaja liikkuu Decentralandissa ja kohtaa uuden lohkon, siihen generoidaan 3D-sisältöä. Tämä informaatio on tallennettu hajautetusti älysopimuksia hyödyntäen.
Lohkon kuvaus voi olla esimerkiksi tekstuureja, 3D-objekteja, äänitiedostoja, animaatioita, kokonaisia sovelluksia tai muuta vastaavaa. Informaatio määrittää tarkalleen jokaisen lohkossa olevan pikselin sijainnin ja toiminnan.
Real-Time Layer vastaa käyttäjien välisestä kommunikoinnista. Käyttäjät voivat keskustella toisen avatarin kanssa chatin tai mikrofonin kautta.
Decentraland sijoituskohteena
Decentraland on hyvin poikkeuksellinen kryptovaluuttaprojekti. Tämä tekee sen arvioinnista haastaava sijoittajan näkökulmasta. Miten MANA-tokenin arvoa voisi määritellä?
Yksi arvonmäärityksen peruskivistä on kryptovaluutan markkina-arvo. Tässä kohtaa on myös tärkeää löytää oikeat verrokit. Esimerkiksi platform-kategoria on suhteellisen helppo määritellä. Voit vertailla esim. Cardanon markkina-arvoa projekteihin kuten Tron, Tezos, Zilliqa tai Polkadot
Decentralandin kohdalla tämä ei onnistu. Projektilla ei ole suoria kilpailijoita, mikä tekee arvonmäärityksestä hankalaa. Decentraland ei ole silti tässä metaversumi-kentässä yksin. The Sandbox on mielenkiintoinen uutuus, joka yhdistää supersuositun Minecraftin sekä kryptovaluutat.
Alta löydät hyvän videon aiheesta.
MANA-tokenin kurssi on raketoinut huimasti vuoden 2021 aikana. MANA on yli 10-kertaistanut kurssinsa parissa kuukaudessa. Todennäköisesti tämä johtuu yleisestä NFT-buumista. Sijoittajat ovat kiinnostuneita NFT-taiteesta, keräilyesineistä, peleistä ja niin edelleen.
Decentralandin lisäksi mm. Enjin on kerännyt huimia nousuja muiden NFT-sektorin polettien tapaan. MANA:n kurssinousua (tai laskua) lienee fiksuinta spekuloida NFT-sektorin kautta. Decentraland on yksi tunnetuimmista projekteista, joten se kerää jatkossakin monien NFT-sijoittajien eurot ja dollarit.
MANA:lla on myös vastaava hallinnollinen rooli kuin DeFi-tokeneilla (Aave, Uniswap, Compound jne.). Mitä arvokkaammaksi Decentralandin metaversumi muodostuu, sen arvokkaampi myös äänioikeus on. Tämä luo tiettyä peruskysyntää MANA:lle.
Etenkin suurpelurit haluavat varmistaa sen, että heidän sijoituksiaan kehitetään oikeaan suuntaan. Näin ollen moni hankkii ylimääräistä MANAa myös äänestyksiä varten. Edellä mainittu MANA:n polttaminen on myös tokenin kurssinousua tukeva pointti.
Decentraland MANA ostaminen
MANA löytyy nykyisin markkinoiden suurimmista pörsseistä. Paras likviditeetti on markkinajohtaja Binancessa. Voit tehdä talletuksen Binancelle nopealla SEPA-pankkisiirrolla, luottokortilla tai kryptovaluutoilla.
Binancen lisäksi MANA löytyy myös Coinbasen ja Krakenin tarjonnasta. Nämä amerikkalaispörssit ovat niin ikään luotettavia ja hyviä vaihtoehtoja.
Koska MANA on ERC20-standardin mukainen token, voit säilyttää sitä kaikissa Ethereum-tokeneita tukevissa lompakoissa. Suosittuja vaihtoehtoja ovat mm. edellä mainittu MetaMask-selainlaajennus, TrustWallet mobiililompakko sekä Exodus desktop- ja mobiililompakko.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!