Opas: mikä on Dash?

dash logo

Dash on yksi vanhimmista kryptovaluutoista. Se on vakiinnuttanut asemansa yhtenä markkinoiden suurimmista valuutoista viime vuosien aikana. Dash on tunnettu kryptomaailmassa aktiivisesta yhteisöstään sekä mainostempauksistaan. Tässä artikkelissa käydään sen ominaisuuksia läpi pintaa syvemmältä.

Dash on digitaalinen maksuväline

Dash on kryptovaluutta sanan varsinaisessa merkityksessä. Se kuuluu samaan kategoriaan kuin Bitcoin ja Litecoin, eli kyseessä on digitaalinen maksuväline. Kaksi muuta selkeää kategoriaa ovat  platformit kuten Ethereum ja NEO sekä tokenit kuten Basic Attention Token, jotka toimivat vain tietyn ohjelmiston sisällä .

Dashin kaltaiset digitaaliset maksuvälineet voidaan jakaa vielä alakategorioihin. Yksi näistä on privacy coins -kategoria, jonka tunnetuimmat edustajat ovat Monero, Vevrge ja ZCash. Joidenkin mielestä Dash voidaan niputtaa myös mukaan privaattikryptoihin, sillä sen PrivateSend-teknologia tukee piilotettuja transaktioita.

Tarkka luokittelu on hieman makuasia, mutta Dash tähtää joka tapauksessa digitaaliseksi maksuvälineeksi. Se kilpailee tällä hetkellä erityisesti Litecoinin ja Bitcoin Cashin kanssa, sillä Dash tarjoaa huomattavasti nyky-Bitcoinia nopeammat transaktiot.

Dash sai alkunsa nimellä XCoin

Kuten avauskappaleessa tuli jo mainittua, Dash on yksi markkinoiden vanhimmista kryptovaluutoista. Bitcoinin ensimmäinen lohko louhittiin vuonna 2009, ja Litecoin syntyi maailmaan vuonna 2011. Dashin historia käynnistyi puolestaan tammikuussa 2014. Sen takana on amerikkalainen ohjelmistokehittäjä Evan Duffield, joka tutustui omien sanojensa mukaan Bitcoiniin vuonna 2010.

Duffield alkoi kehittää ideaa anonymiteetin lisäämisestä Bitcoiniin vuoden 2012 tienoilla. Bitcoinin lohkoketjuhan on julkinen, joten kuka tahansa voi tutkia halutessaan minkä tahansa osoitteen transaktiot. Duffield kuitenkin huomasi, että Bitcoin ei tulisi koskaan kehittymään hänen haluamaansa suuntaan. Tämän johdosta syntyi kokonaan uusi valuutta nimeltään XCoin.

Vain kymmenen päivää myöhemmin XCoin uudelleenbrändättiin Darkcoiniksi. Maaliskuussa 2015 myös tästä nimestä päätettiin luopua, sillä Darkcoin sai ihmisten mielissä aikaan turhan negatiivisen ja alamaailmaan viittaavan kuvan. Niin syntyi Dash, joka on yksinkertaisesti lyhenne sanoista digital cash. Dash ei ole varsinaisesti Bitcoinin tai Litecoinin fork, mutta se perustuu niiden koodiin.

Miten tämä valuutta sitten eroaa kilpailijoistaan? Sitä käydään läpi seuraavassa.

Dash ja kaksitasoinen arkkitehtuuri

Dashin erikoisuus on kaksitasoinen arkkitehtuuri ja ns. masternodet. Sana node tarkoittaa käytännössä verkossa olevaa tietokonetta, joka välittää transaktioita ja tallentaa ko. kryptovaluutan lohkoketjua. Dashin kohdalla kyse on hieman samasta asiasta, mutta masternoden vaatimustaso on merkittävästi korkeampi.

Kaksitasoisella arkkitehtuurilla tarkoitetaan tässä yhteydessä 1) louhijoita sekä 2) masternodeja. Louhijoiden tehtävä vastaa Dash-verkossa Bitcoinista tuttua toimintaa. Ne ovat vastuussa uusien lohkojen luomisesta lohkoketjuun, ja kyseinen työ suoritetaan siihen varta vasten rakennetuilla tietokoneilla. Kuka tahansa voi louhia Dashia aivan kuten muitakin louhintaa vaativia kryptovaluuttoja. Käytössä on sama Proof of Work -konsensusalgoritmi kuin Bitcoinissakin.

Uusia lohkoja syntyy 2,5 minuutin välein, eli neljä kertaa Bitcoinia nopeammin.

Dash-verkon statusta voi tutkia osoitteesta dash.org/network

Dash-masternoden voi laittaa pystyyn kuka tahansa, mutta vaatimuksena on nykyrahassa suht suolainen 600.000+ dollaria. Masternodella on siis oltava hallussaan 1000 kpl Dash-kryptovaluuttaa, joiden nykyarvo on artikkelin kirjoitushetkellä 619.000 dollaria (parhaimmillaan yhden Dashin kurssi on käynyt yli 1500 dollarissa).

Masternodella on Bitcoin-nodeen verrattuna myös enemmän tehtäviä. Toisaalta yksi merkittävä ero on myös louhintapalkkiot. Dash-verkossa louhinnan palkintona syntyvät kryptovaluutat jaetaan suhteessa: 45% louhijoille, 45% masternodeille ja 10% Dashin kehitystyöhön. Bitcoinin tapauksessa kaikki palkkiot menevät louhijoille.

Masternodella on myös valtaa Dashin kehitystyössä. Jokainen masternode voi äänestää yhteisön ehdottamia kehityskohteita. Näin ollen verkon ylläpitäjät voivat käytännössä vaikuttaa Dashin kehityksen suuntaan. Tällä hetkellä Dashin verkossa on jo 4800 masternodea.

Dashin erikoisuus: PrivateSend InstantSend 

Kaksitasoinen arkkitehtuuri on vain yksi Dashin eroavaisuuksista esimerkiksi Bitcoiniin nähden. Kuten artikkelissa mainittiin aiemmin, perustaja Evan Duffield halusi alusta asti luoda valuuttaan privaattiominaisuuden. Tämä on Dashissa toteutettu PrivateSend-toiminnon avulla.

PrivateSend-toiminto jakaa lähetettävän Dash-valuutan pienempiin osiin, jonka jälkeen yksi verkon masternodeista saa ns. sekoituspyynnön. Masternode etsii tämän jälkeen verkosta muita Dash-transaktion suorittajia, jotka haluavat myös suojata oman lähetyksensä. Tämän jälkeen lähettäjien osoitteet sekoitetaan keskenään, ja prosessi toistetaan useaan kertaan. Jokaisen kierroksen aikana lähetyksen jäljittäminen muuttuu eksponentiaalisesti vaikeammaksi.

Tässä kohtaa tulee merkittävä ero Dashin ja Moneron välillä. Privaattilähetys on Dashissa valinnainen toimenpide, kun taas Monerossa kaikki transaktiot ovat aina piilotettuja. PrivateSend-toiminto on selitetty todella selkeästi alla olevassa videossa.

Toinen merkittävä ominaisuus on InstantSend, joka käyttää myös verkossa olevan masternoden palvelua. InstantSend on nimensä mukaisesti ominaisuus, jonka avulla Dash-valuuttaa voidaan lähettää käytännössä reaaliajassa.

Tämä tapahtuu yksinkertaistettuna seuraavasti: InstantSend-lähetyksessä masternode lukitsee kyseisessä transaktiossa käytetyt varat. Transaktio lisätään Dashin lohkoketjuun vasta tulevaisuudessa. Koska  varat ovat lukittuna masternoden toimesta, niin transaktion suorittanut henkilö ei voi käyttää niitä uudelleen. Teknisesti on oleellista, että valuutan lukitus tehdään verkossa protokollatasolla. Eikä esimerkiksi lompakossa.

InstantSend-lähetyksiä valvoo kymmenen eri masternodea kerrallaan. Nämä ”poliisit” valitaan sattumanvaraisesti jokaisen uuden lohkon luomisen yhteydessä.

InstantSend-ominaisuuden avulla Dash-transaktio saa viisi vahvistusta (confirmations) yhdessä sekunnissa. Kyse on siis käytännössä reaaliaikaisesta siirrosta.

Seuraava askel: Dash Evolution

Dash on mielenkiintoinen projekti, jonka hallinta on ehdottomasti yksi sen parhaista ominaisuuksista. Jokaisella verkon masternodella on yksi ääni, jolla voi vaikuttaa Dashin tulevaan kehitykseen. Kuka tahansa voi ehdottaa uutta projektia ja budjettia, jolle yhteisö sitten antaa äänensä. Vuonna 2017 Dash Network hyväksyi mm. Max Keiserin, sekä Stephen Baldwinin ”The Great American Pilgrimage” -sponsoroinnin 500.000 dollarilla.

Mielenkiintoinen detalji: Bitcoinin ympärillä vuosien ajan pyörinyt skaalautuvuuskeskustelu (eli pitäisikö lohkon kokoa kasvattaa) ratkaistiin Dashin hallintorakenteessa 24 tunnin sisällä.

Dashin perustaja Evan Duffield luovutti projektin vetovastuun noin vuosi sitten Ryan Taylorille, joka toimii tällä hetkellä Dash Core:n toimitusjohtajana.  Duffield on sen perustanut sittemmin Dash Labs -yhtiön, joka keskittyy tutkimaan skaalausongelmia ja kustomoituja applikaatioita. Myös Arizona State University tekee tutkimustyötä Dash-verkon parantamiseksi. Viime vuonna masternodet hyväksyivät suuren rahoituspääoman ko. yliopistolle tutkimustyötä varten.

Dashin seuraava kehitysaskel on nimeltään Evolution, jonka tarkoituksena on saada kryptovaluutta mainstream-käyttöön. Dash Evolution haluaa saada aikaan Paypalin tyyppisen käyttökokemuksen, jossa kuka tahansa voi ottaa Dashin käyttöön nappia painamalla. Voit lukea lisää osoitteesta dash.org/evolution.

Miten ostan Dash -kryptovaluuttaa?

Dash-valuutta on nykyisin saatavilla kaikista tunnetuimmista pörsseistä, kuten Binance ja KuCoin. Tarjolla on myös monia turvallisia talletusmuotoja. Voit ladata esim. desktop- tai mobiililompakon osoitteesta dash.org/wallets. Turvallisin vaihtoehto on tallettaa Dash-kolikot Ledger Nano S -hardware-lompakkoon. Dashin reaaliaikainen kurssi:

 

Dash on isossa kuvassa selkeästi Bitcoinin, Bitcoin Cashin sekä Litecoinin takana niin markkina-arvoltaan kuin medianäkyvyydeltään. Dash tarjoaa mielenkiintoisia ominaisuuksia sekä hallintorakenteen, joita sen kilpailijoilta ei löydy. Sijoittajan kannattaa silti kysyä itseltään: jääkö Dash kaikesta huolimatta markkinoiden väliinputoajaksi?

Verge ja Monero ovat selkeästi vahvempia vaihtoehtoja privaattikryptojen puolella. Maksuväline-keskustelussa täytyy taas huomioida Bitcoinin koko ajan kasvava salamaverkko. Millaiseksi Dashin (sekä sen kilpailijoiden) rooli jää maksuvälineenä siinä vaiheessa, kun Bitcoin tarjoaa myös reaaliaikaiset ja halvat transaktiot?

Jos Dash kiinnostaa enemmän, laita seurantaan Twitter-tili @dashpay sekä Reddit-sivu /r/dashpay. Dashin Youtube-kanavalta löytyy paljon selkeää opetustmateriaalia tässäkin artikkelissa mainituista ominaisuuksista.

Löydät lisätietoa näistä lähteistä: Dash wiki, dash.org, Dash privatesend explained, What is Dash?

Kuva: kuvakaappaus tästä videosta

Coinmotion


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*