Kryptovaluutat
18
tammi
dash kryptovaluutta

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Opas: mikä on Dash?

Dash on yksi vanhimmista kryptovaluutoista, joka tarjoaa monia mielenkiintoisia ja uniikkeja ominaisuuksia. Privaattiominaisuuksien lisäksi tarjolla on mm. parin sekunnin transaktiot sekä aidosti hajautettu kehitystyö. Dash kiinnostaa syystäkin kryptovaluuttasijoittajia. Tässä artikkelissa tutkitaan sen ominaisuudet pintaa syvemmältä.

Dash on digitaalinen maksuväline

Dash on kryptovaluutta sanan varsinaisessa merkityksessä. Se voidaan ryhmitellä samaan kategoriaan kuin Bitcoin, Bitcoin Cash sekä Litecoin, eli kyseessä on digitaalinen valuutta. Kaksi muuta selkeää kryptovaluuttojen kategoriaa ovat platformit (Ethereum, EOS ja NEO) sekä tokenit, joita on luotu jo tuhansia erilaisia. Tokenien ideana on toimia arvon välittäjänä rajatun ohjelmiston sisällä.

Dashin ja Bitcoinin kaltaiset P2P-valuutat voidaan jakaa vielä alakategorioihin. Yksi näistä on privacy coins -kategoria, jonka tunnetuimmat edustajat ovat Monero, Vevrge ja ZCash. Joidenkin mielestä Dash voidaan niputtaa myös mukaan privaattikryptoihin, sillä sen PrivateSend-teknologia tukee piilotettuja transaktioita. Tästä lisää vielä myöhemmin.

Alla on lyhyt esittelyvideo Dashin viralliselta Youtube-kanavalta.

Tarkka luokittelu on hieman makuasia, mutta Dash tähtää joka tapauksessa digitaaliseksi maksuvälineeksi. Se kilpailee tällä hetkellä erityisesti Litecoinin ja Bitcoin Cashin kanssa. Kaikki nämä ovat syntyneet 2010-luvun alkuvuosina kilpailijoiksi Bitcoinille, joka ei ole tarjonnut riittävästi skaalautuvuutta sekä muita haluttuja ominaisuuksia.

Käydään seuraavaksi läpi Dashin historiaa ja kurssikehitystä.

Dash sai alkunsa nimellä XCoin

Kuten artikkelin alussa tuli jo mainittua, Dash on yksi markkinoiden vanhimmista kryptovaluutoista. Vertailun vuoksi: Bitcoinin ensimmäinen lohko louhittiin vuonna 2009, ja Litecoin syntyi maailmaan vuonna 2011. Dashin historia käynnistyi puolestaan tammikuussa 2014.

Dashin taustalta löytyy amerikkalainen IT-ammattilainen Evan Duffield, joka tutustui omien sanojensa mukaan Bitcoiniin jo vuonna 2010.

Duffield alkoi kehittää ideaa anonymiteetin lisäämisestä Bitcoiniin jo vuoden 2012 tienoilla. Bitcoinin lohkoketjuhan on julkinen, joten kuka tahansa voi tutkia halutessaan minkä tahansa osoitteen transaktiot. Nykyisin on olemassa myös kehittyneitä tekoälyyn pohjautuvia järjestelmiä, joiden avulla osoitteet voidaan linkittää myös tiettyihin henkilöihin.

Duffield kuitenkin huomasi, että Bitcoin ei tulisi koskaan kehittymään hänen haluamaansa suuntaan. Tämän vuoksi hän perusti kokonaan uuden valuutan nimeltään XCoin. Vain kymmenen päivää myöhemmin XCoin uudelleenbrändättiin Darkcoiniksi. Voit lukea tästä linkistä Wired-lehden jutun Darkcoinista vuodelta 2014. Otsikko kuului tuolloin: ”Bitcoin’s nefarious cousin Darkcoin is booming”.

Maaliskuussa 2015 myös tästä nimestä päätettiin luopua, sillä Darkcoin sai ihmisten mielissä aikaan turhan negatiivisen ja alamaailmaan viittaavan kuvan. Näin syntyi Dash, joka on yksinkertaisesti lyhenne sanoista digital cash. Dash ei ole varsinaisesti Bitcoinin tai Litecoinin fork, mutta se perustuu Litecoinin koodiin, joka puolestaan perustuu Bitcoiniin.

Alla on lyhyt video Evan Duffieldin saavutuksista kryptovaluuttaskenessä.

Evan Duffield siirtyi muutama vuosi sitten Dash Labs -nimisen yhtiön pariin eikä ole siis johtanut Dash-projektia pitkään aikaan. Tällä hetkellä Dash Labsin toiminta on ilmeisesti lopetettu, tai näin ainakin mysteerinen Reddit-viesti otsikolla ”Dash Labs is closed” kertoo, vuoden 2019 lopulta. Dash-projektin kehitystyöstä vastaa nykyään erillinen Dash Core -organisaatio, johon palataan vielä tarkemmin.

Dash-kryptovaluutta on ollut yksi viime vuosien ”kryptotalven” pahimmista kärsijöistä. Sen status on myös laskenut vuosi vuodelta kilpailijoihin verrattuna. Dash oli tammikuussa 2017 markkina-arvolla mitattuna sijalla 7, tammikuussa 2018 sijalla 9, tammikuussa 2019 sijalla 15 ja tammikuussa 2020 sijalla 25. Dashin kurssi kävi parhaimmillaan yli 1600 dollarissa joulukuussa 2017. Viimeisen vuoden aikana se on vaihdellut 39$ ja 187$ välillä.

Kun katsotaan sosiaalista mediaa ja kryptomaailman uutisointia, Dashin näkyvyys on selvästi Bitcoin Cashia sekä Litecoinia heikompi. Dash kärsii pitkälti samoista ongelmista kuin toinen erinomainen kryptovaluutta, Digibyte. Kumpikin näistä on teknisesti monin tavoin kilpailijoitaan parempia, mutta markkina-arvossa mitattuna Dash ja Digibyte painivat aivan eri luokassa.

Käydään seuraavaksi läpi Dashin teknologiaa.

Dash vs Bitcoin

Dashin ominaisuus on kaksitasoinen arkkitehtuuri ja niin sanotut masternodet. Sana node tarkoittaa käytännössä verkossa olevaa tietokonetta, joka välittää transaktioita ja tallentaa ko. kryptovaluutan lohkoketjua. Dashin kohdalla kyse on hieman samasta asiasta, mutta masternoden vaatimustaso on merkittävästi korkeampi.

Kaksitasoisella arkkitehtuurilla tarkoitetaan tässä yhteydessä 1) louhijoita sekä 2) masternodeja. Louhijoiden tehtävä vastaa Dash-verkossa Bitcoinista tuttua toimintaa. Ne ovat vastuussa uusien lohkojen luomisesta lohkoketjuun, ja kyseinen työ suoritetaan siihen varta vasten rakennetuilla tietokoneilla. Kuka tahansa voi louhia Dashia aivan kuten muitakin louhintaa vaativia kryptovaluuttoja.

Dash käyttää Proof of Work -konsensusalgoritmia Bitcoinin tavoin, eli louhinta suoritetaan fyysisillä louhintalaitteilla. Uusia lohkoja syntyy 2,5 minuutin välein eli neljä kertaa Bitcoinia nopeammin.

Dash-masternoden voi laittaa pystyyn kuka tahansa, mutta vaatimuksena on nykyrahassa suht suolainen 100.000 dollaria. Masternodella on siis oltava hallussaan 1000 kpl Dash-kryptovaluuttaa, joiden nykyarvo on artikkelin kirjoitushetkellä noin 100.000 taalaa (parhaimmillaan yhden Dashin kurssi on käynyt yli 1600 dollarissa).

Alla olevalla videolla on lyhyt oppimäärä Dash Masternoden tehtävistä ja toiminnasta.

Masternodella on Bitcoin-nodeen verrattuna myös enemmän tehtäviä. Toisaalta yksi merkittävä ero on myös louhintapalkkiot. Dash-verkossa louhinnan palkintona syntyvät kryptovaluutat jaetaan suhteessa: 45% louhijoille, 45% masternodeille ja 10% Dashin kehitystyöhön. Bitcoinin tapauksessa kaikki palkkiot menevät louhijoille.

Tämä on monien Dash-fanaatikkojen mielestä selkeä puute Bitcoinin hierarkiassa. Nodet ovat käytännössä vapaaehtoisia verkon jäseniä, jotka eivät hyödy toiminnastaan mitään. Kriitikoiden mielestä tällainen järjestely ei ole riittävän vahva pohja pitkässä juoksussa.

Masternodella on myös valtaa Dashin kehitystyössä. Jokainen masternode voi äänestää yhteisön ehdottamia kehityskohteita. Näin ollen verkon ylläpitäjät voivat käytännössä vaikuttaa Dashin kehityksen suuntaan. Tällä hetkellä Dashin verkossa on jo lähes 5000 masternodea.

Dashin ominaisuudet: PrivateSend ja InstantSend

Kuten artikkelissa mainittiin aiemmin, perustaja Evan Duffield halusi alusta asti luoda kryptovaluutan, jolla on  privaattiominaisuuksia. Tämä on Dashissa toteutettu PrivateSend-toiminnon avulla. Kyseessä on Dashin implementaatio CoinJoin-tekniikasta, joka on käytössä monissa muissakin lompakoissa. Voit lukea aiheesta tarkemmin tästä Dash blogin postauksesta.

PrivateSend-toiminto jakaa lähetettävän Dash-valuutan pienempiin osiin, jonka jälkeen yksi verkon masternodeista saa ns. sekoituspyynnön. Masternode etsii tämän jälkeen verkosta muita Dash-transaktion suorittajia, jotka haluavat myös suojata oman lähetyksensä. Tämän jälkeen lähettäjien osoitteet sekoitetaan keskenään, ja prosessi toistetaan useaan kertaan. Jokaisen kierroksen aikana lähetyksen jäljittäminen muuttuu eksponentiaalisesti vaikeammaksi.

Tässä kohtaa tulee merkittävä ero Dashin ja esimerkiksi Moneron välillä. Privaattilähetys on Dashissa valinnainen toimenpide, kun taas Monerossa kaikki transaktiot ovat aina piilotettuja. PrivateSend-toiminto on selitetty todella selkeästi alla olevassa videossa.

Toinen merkittävä ominaisuus on InstantSend, joka käyttää myös verkossa olevan masternoden palvelua. InstantSend on nimensä mukaisesti ominaisuus, jonka avulla Dash-valuuttaa voidaan lähettää käytännössä reaaliajassa.

Tämä tapahtuu yksinkertaistettuna seuraavasti: InstantSend-lähetyksessä masternode lukitsee kyseisessä transaktiossa käytetyt varat. Transaktio lisätään Dashin lohkoketjuun vasta tulevaisuudessa. Koska varat ovat lukittuna masternoden toimesta, niin transaktion suorittanut henkilö ei voi käyttää niitä uudelleen. Teknisesti on oleellista, että valuutan lukitus tehdään verkossa protokollatasolla. Eikä esimerkiksi lompakossa.

InstantSend-lähetyksiä valvoo kymmenen eri masternodea kerrallaan. Nämä ”poliisit” valitaan sattumanvaraisesti jokaisen uuden lohkon luomisen yhteydessä. InstantSend-ominaisuuden avulla Dash-transaktio saa viisi vahvistusta (confirmations) yhdessä sekunnissa. Kyse on siis käytännössä reaaliaikaisesta siirrosta.

InstantSend mahdollistaa Dashin käytön maksuvälineenä kaupassa, vaikka yksi Dashin lohko kestää normaalisti 2,5 minuuttia vahvistua. Esimerkiksi kolmen vahvistuksen saaminen kestäisi transaktiolle 7,5 minuuttia, joka on aivan liian pitkä aika. InstantSendillä transaktio näkyy vastaanottajan päässä välittömästi, mutta se on lukittu kuuden vahvistuksen ajan.

Lukitus ei käytännössä haitaa vastaanottajaa, koska sille on tärkeintä nähdä transaktion saapuminen mahdollisimman nopeasti ja varmistua siitä, ettei sitä voida enää perua.

Dash Core Group toteuttaa yhteisön päätökset

Dash on mielenkiintoinen projekti, jonka hallinta on ehdottomasti yksi sen parhaista ominaisuuksista. Jokaisella verkon masternodella on yksi ääni, jolla voi vaikuttaa Dashin tulevaan kehitykseen.

Kuka tahansa voi ehdottaa uutta projektia ja budjettia, jolle yhteisö sitten antaa äänensä. Vuonna 2017 Dash Network hyväksyi mm. Max Keiserin, sekä Stephen Baldwinin ”The Great American Pilgrimage” -sponsoroinnin 500.000 dollarilla.

Mielenkiintoinen detalji: Bitcoinin ympärillä vuosien ajan pyörinyt skaalautuvuuskeskustelu (eli pitäisikö lohkon kokoa kasvattaa) ratkaistiin Dashin hallintorakenteessa 24 tunnin sisällä.

Dashin perustaja Evan Duffield luovutti projektin vetovastuun jo vuosia sitten Ryan Taylorille, joka toimii tällä hetkellä Dash Core Groupin toimitusjohtajana. Dash Core Group on hyvin poikkeuksellinen organisaatio. Se vastaa pitkälti Dashin kehityksestä, mutta kaikki varat tulevat verkolta eli lohkopalkkioista. Samalla Dash Coren tehtävälista tulee suoraan yhteisöltä.

dash core group

Löydät Dash Core Groupin kokoonpanon osoitteesta dash.org/team. Tärkeimmät henkilöt ovat tällä hetkellä CEO Ryan Taylor, CTO Bob Carroll, CFO Glenn Austin sekä COO Robert Wiecko.

Dash-projektista käytetään nimitystä DAO – Decentralised Autonomous Organization. Kyseessä on yksi kryptovaluuttaskenen harvoista (ainoa?) projekteista, jonka hallinto ja kehitystyö on todella hajautettu. Tämä on yksi projektin parhaimmista ominaisuuksista.

Dash Evolution

Dash Evolution on nimi sateenvarjolle, jonka alta löytyy vuosien mittainen kehitystyö. Hyvä vertaus voisi olla Ethereum 2.0 versio, jota on työstetty myös vuosien ajan. Esimerkiksi vuonna 2019 nähtiin useita Ethereum hard forkkeja, jotka valmistivat järjestelmää 2.0 -versioon. Dashin roadmap on kehittynyt hieman samalla tavalla.

Tämän evoluutioversion kehittäminen aloitettiin noin neljä vuotta sitten. Kuten edellä mainittu Ethereum, myös Dash Evolution on viivästynyt alkuperäisestä aikataulustaan. Isossa kuvassa kyse on koko Dash arkkitehtuurin kehittämisestä mainstream-adoption suuntaan. Eli, tarkoituksena on tehdä Dashin käyttäminen helpommaksi sekä sovelluskehittäjille että itse valuutan käyttäjille.

Artikkelin kirjoitushetkellä (tammikuu 2020) eletään vaihetta, joka on Dashin Roadmapissa merkitty otsikolla Dash Platform MVP (Evonet). Kyseessä on uuden Dash Platformin julkaisu Evonet-nimellä kulkevaan julkiseen testiverkkoon. Täällä sovelluskehittäjät pääsevät testaamaan kahta merkittävää elementtiä: hajautettu (decentralized) API-kirjasto sekä uudet Dash-identiteetit.

Dash Identities on tärkeä askel kryptovaluuttojen käytön helpottamiseksi. Jokainen Dash-käyttäjä voi luoda tulevaisuudessa helppotajuisen osoitteen, kuten esimerkiksi bitcoinkeskus@dashwallet tms. Toinen henkilö voi sitten lähettää Dash-kryptovaluuttaa tähän osoitteeseen. Kaikki kolikot päätyvät Bitcoinkeskuksen lompakkoon, ja järjestelmä luo vielä jokaista vastaanottoa varten uusia osoitteita tietoturvan parantamiseksi.

Dash Evolution on sisältänyt viime vuosina myös muitakin päivityksiä mm. Dashin lompakkoon ja Masternodeihin liittyen. Tsekkaa Dashin Roadmap ja lue lisää. Ehkä päällimmäisenä ajatuksena on se, että projekti etenee jatkuvasti kohti sen asettamia tavoitteita.

Dash kryptovaluuttaan sijoittaminen

Edellä mainittu Dash Evolution ja sen kehitys on toiminut tammikuussa 2020 vahvana ajurina Dash-kryptovaluutan kurssille. Tämän lisäksi, projekti on ottanut myös uusia askeleita Etelä-Amerikassa, jossa etenkin Venezuela on Dashin vahvaa aluetta. Projektilla on tiimejä eri puolilla maapalloa, jotka ajavat adoptiota valituilla alueilla.

Tällä videolla käydään läpi Dashin nykytilaa tammikuussa 2020 – kannattaa katsoa. Videolla vieraana oleva Amanda B. Johnson on erittäin tunnettu kasvo Dash-projektiin liittyen. Löydät Youtubesta myös monia muita videoita, joissa hän kertoo Dashin toiminnasta.

Dash on isossa kuvassa selkeästi Bitcoinin, Bitcoin Cashin sekä Litecoinin takana niin markkina-arvoltaan kuin medianäkyvyydeltään. Dash tarjoaa silti mielenkiintoisia ominaisuuksia sekä hallintorakenteen, joita sen kilpailijoilta ei löydy.

Kuten yllä oleva tviitti & sen kuva kertoo, Dash on ominaisuuksiltaan erinomainen kolikko. Siitä tulee mieleen monella tapaa Digibyte, jonka alhaista markkina-arvoa on ihmetelty myös vuosikausien ajan. Sijoittajan kannattaa silti kysyä itseltään: jääkö Dash kaikesta huolimatta markkinoiden väliinputoajaksi?

Monero ja ZCash ovat selkeästi vahvempia vaihtoehtoja privaattikryptojen puolella. Maksuväline-keskustelussa täytyy taas huomioida Bitcoinin koko ajan kasvava salamaverkko. Millaiseksi Dashin (sekä sen kilpailijoiden) rooli jää maksuvälineenä siinä vaiheessa, kun Bitcoin tarjoaa myös reaaliaikaiset ja halvat transaktiot?

Dash-valuutta on nykyisin saatavilla kaikista tunnetuimmista pörsseistä – helpoiten ostaminen onnistuu euroilla Coinbasesta tai Krakenista. Myös Binance ja KuCoin tarjoavat useita kryptovaluuttapareja Dashille.

Tarjolla on myös monia turvallisia talletusmuotoja. Voit ladata esim. desktop- tai mobiililompakon osoitteesta dash.org/wallets. Turvallisin vaihtoehto on tallettaa Dash-kolikot Ledger Nano X -hardware-lompakkoon. Dashin reaaliaikainen kurssi:

 

Jos Dash kiinnostaa enemmän, laita seurantaan Twitter-tili @dashpay sekä Reddit-sivu /r/dashpay. Dashin Youtube-kanavalta löytyy paljon selkeää opetustmateriaalia tässäkin artikkelissa mainituista ominaisuuksista.

Kuva: kuvakaappaus tästä videosta


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *