Crypto.com Visa-kortti ja pörssi

crypto.com logo

Crypto.comin CRO token on noussut vuonna 2020 yhdeksi markkinoiden top 15 -kryptovaluutoista. Kyseessä on supersuositusta MCO Visa kortistaan tunnettu palvelu. Tämän kryptovaluuttoja hyödyntävän maksukortin voivat tilata nykyisin myös suomalaiset asiakkaat. Mitä kaikkea Crypto.com pitää sisällään? Tämä artikkeli kertoo myös Crypto.com kokemuksia.

Rekisteröidy Binancelle

Youtuben ystäville tiedoksi; Crypto.com on esitelty myös Bitcoinkeskuksen kanavalla. Saat tämän artikkelin informaation halutessasi myös alla olevalta videolta.

Crypto.com on valtavirrasta poikkeava platform

Asetetaan Crypto.com ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Bitcoinkeskus jakaa kryptoprojektit kolmeen selkeään kategoriaan: valuutat, platformit ja tokenit.

Valuuttakategoriassa ovat digitaalisen P2P-rahan rooliin tarkoitetut kolikot, joista tunnetuimpia ovat Bitcoin, Bitcoin Cash ja Litecoin. Näillä ei ole puhtaan arvonsiirron lisäksi juuri muita ominaisuuksia. Alakategorioina ovat sitten privaattikolikot ja stablecoinit.

Platform-kategorian tunnetuin edustaja on Ethereum. Nämä ovat alustoja älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille (Dapp). Voit ajatella platformien olevan kuin Android ja iOS. Ne tarjoavat raamit sovelluskehittäjille luoda applikaatioita. Muita platformeja ovat mm. EOS, Tron, Tezos ja Zilliqa.

Tokenit ovat platformien sisälle luotuja kolikoita, jotka ovat usein joko hyödyke-tokeneita (utility token) tai hallinnollisia tokeneita (governance token). Niillä on käyttöä jonkun tietyn, rajatun ohjelmiston sisällä. DeFi-tokenit kuten Aave, Synthetix, Maker ja Chainlink ovat hyviä esimerkkejä.

Crypto.com täytyy asettaa platform-kategoriaan, mutta tietyin varauksin. Vaikka taustalla on älysopimuksia tukeva Crypto.com Chain, tämä projekti ei ole suora kilpailija esim. Ethereumille. Binance Coin / Binance Chain olisi ehkä sopivin vertaus. Alla on Crypto.comin mainosvideo MCO Visa -korteista keväältä 2020.

Projekti on myös muuttunut historiansa aikana, josta hetken päästä lisää. Se käynnistyi Monaco-nimellä, ja MCO oli selkeä hyödyke-token. MCO jää kuitenkin vuonna 2020 historiaan, eli jatkossa Crypto.comin token on vain CRO, joka pyörii sen omassa lohkoketjussa MainNetin lanseerauksen jälkeen.

Artikkelin kirjoitushetkellä (elokuu 2020) CRO on vielä MCO:n tavoin Ethereum-token. Crypto.com MainNet pyritään lanseeraamaan vuoden 2020 lopulla, jonka jälkeen suoritetaan token swap, eli CRO siirtyy Ethereum-lohkoketjusta Crypto.com Chainiin.

CRO-token on muiden platformien tavoin Crypto.com Chainin ”virtuaalista bensaa”, jolla maksetaan mm. transaktiomaksut. Sen lisäksi CRO-tokenin holdaaminen tuo etuja Crypto.comin pörssissä, mihin palataan vielä tarkemmin.

Käydään seuraavaksi läpi projektin historiaa.

Crypto.com käynnistyi Monaco-nimellä

Projektin taustalla on sveitsiläistä osaamista ja Monaco Technology GmbH -niminen teknologiayhtiö. Se on perustettu vuonna 2016, jolloin Crypto.com -projekti siis käynnistyi.

Yhtiön toimitusjohtajana sekä keulahahmona toimii Kris Marszalek. Kyseessä on Hong Kongissa asuva liikemies, jolla on kokemusta useiden menestystarinoiden rakentamisesta. Marszalek on useimmiten se henkilö, joka kertoo Crypto.comista mediassa.

Alla olevassa kuvassa ovat yhtiön avainhenkilöt. Löydät koko ydintiimin tältä sivulta.

Crypto.com tiimi

Projekti käynnistyi siis aluksi Monaco (Card) -nimellä. Ensimmäiset Monaco Visa -kortit saatiin ulos jo vuoden 2017 lopulla Singaporessa. Vuoden 2018 aikana toiminta laajeni nopeasti Aasiaan ja ympäri maailmaa. Kesällä 2018 projektissa työskenteli jo yli 100 henkilöä.

Heinäkuussa 2018 otettiin ensimmäinen askel kohti brändiuudistusta Crypto.com -nimelle. Projekti maksoi Crypto.com -domainista arvioiden mukaan jopa 10 miljoonaa dollaria amerikkalaiselle yliopiston professorille, joka oli rekisteröinyt Crypto.comin jo vuonna 1993. Samalla Mona.co -domain ohjattiin Crypto.com -sivustolle.

Seuraava steppi oli oman lohkoketjun (Crypto.com Chain) julkistaminen. Tämä tapahtui marraskuussa 2018. Noin kymmenen kuukautta myöhemmin, lokakuussa 2019, Crypto.com julkaisi Thaler-nimisen julkisen TestNetin. Tämä tarjoaa sovelluskehittäjille mahdollisuuden tutustua tulevaan teknologiaan.

Kun Crypto.com Chain julkistettiin, markkinoille tuli myös uusi token, CRO. Sitä on jaettu mm. airdroppina MCO-tokenin holdaajille. Lopulta projekti ilmoitti uudesta järjestelystä vuonna 2020, jossa MCO-tokenista luovutaan kokonaan.

Taustalla ovat mm. regulaattoriset syyt:

”Part of this is managing regulatory compliance risk. And it so happens that in our industry, ICO tokens are on one end of the spectrum in terms of regulatory compliance risk, and you could argue that Bitcoin is on the opposite side. So in order to manage these risks, practically, we can’t rewrite history. We did an ICO in 2017. But we can’t have an ICO token perform core functions on our platform as we grow, as we get licensed, as we get regulated in all key jurisdictions around the world.” (Lähde)

Kuten Kris Marszalek yllä lausuu, ICO:sta peräisin olevat kolikot ovat olleet regulaattoreiden hampaissa. Esim. Yhdysvaltalainen SEC on jakanut sakkoja kymmeniä miljoonia dollareita eri projekteille laittomasta arvopaperin lanseerauksesta.

Crypto.com haluaa eroon näistä ongelmista ja käy läpi muutenkin isoa paperisotaa eri maiden viranomaisten kanssa debit-kortteihin liittyen.

Projekti on tunnettu siis Crypto.com -brändillä parin vuoden ajan. Se on toistaiseksi ollut valtava menestys, mistä kertovat seuraavat luvut: tiimin koko on kasvanut nykyisin jo yli 300 henkilöön, ja asiakkaita on yli kolme miljoonaa.

Taustalla oleva yritys on myös vaihtunut brändiuudistuksen yhteydessä – nyt Crypto.comia hallinnoi CRO Protocol Labs. Projektin päämaja on Hong Kongissa.

MCO Visa -kortit

Vaikka projekti on suorittanut uudelleenbrändäyksen Crypto.comiin jo 2018, niin Monaco ”kummittelee” ainakin toistaiseksi debit-korteissa. Ne tunnetaan nimellä ”MCO Visa Card”.

Crypto.com on tunnettu parhaiten nimenomaan näistä korteista. Ne ovat levinneet pikkuhiljaa Aasiasta ympäri maailmaa, ja Eurooppaan kortit saatiin kesällä 2020. Nykyisin myös suomalaisten on mahdollisuus tilata oma Crypto.com -kortti ja maksaa sillä ostoksia aivan normaalisti.

Crypto.com MCO Visa

Tarjolla on viiden eri tason kortteja; neljä korkeinta vaativat CRO-tokenin steikkausta, mutta matalin taso on ilmainen. Sinun ei tarvitse muuta kuin ladata Crypto.comin appi, suorittaa pakollinen KYC ja tilata kortti sovelluksen kautta.

Korttien mukana tulee myös merkittäviä etuja, jotka riippuvat kortin tasosta: käteispalautus jopa 5 % saakka, Netflix, Spotify, Amazon Prime ja niin edelleen. Voit tsekata eri korttien tuomat edut Crypto.comin sivuilta.

Jos haluat tilata kortin, kannattaa hyödyntää ehdottomasti BG25 eli “Both Get 25$” bonus!

cryptocom-bg25

Se toimii seuraavasti:

 1. Lataa Crypto.com tämän suosittelulinkin kautta (suosittelukoodi, jos se ei ole täytetty valmiiksi: dciii0ry9i)
 2. Osta vähintään 2500 CRO-tokenia Crypto.com -tilillesi.
 3. Tilaa joku neljän korkeimman tason korteista, jotka vaativat CRO-tokenin steikkausta. Matalin taso vaatii 2500 CRO-tokenin steikkausta.
 4. Steikkaus kestää 180 päivää eli varasi ovat lukittuna 6 kuukautta.
 5. Sinä saat 25$ arvosta CRO-tokeneita tilillesi ja niin saa myös suosittelijasi.

Lue lisätietoja tästä Crypto.comin artikkelista. Lisäksi tässä on kuvasarja prosessista, miten tilaat kortin ja saat bonuksen.

Huom. artikkeli on päivitetty 25.11.2020, jolloin tämä promootio on ollut voimassa edellä kuvatulla tavalla. Ehdot voivat muuttua ajan myötä.

Crypto.com kokemuksia – MCO Visa

MCO Visa -kortti toimii käytännössä aivan samalla tavoin kuin mikä tahansa muukin debit-kortti. Myös halvin vaihtoehto on käytössä täysin ilmainen, eli kuukausi- tai vuosimaksuja ei ole. Kortissa on muutamia ominaisuuksia, jotka on hyvä huomioida.

Muista ensin aktivoida kortti sen saatuasi. Tämä tapahtuu Crypto.com -sovelluksen kautta, kuten kaikki muukin tiliisi ja korttiin liittyvän tiedon hallinta. Crypto.com sovellusta käytetään vain mobiililaitteella – tarjolla on sekä iOS että Android-versio.

Crypto.com appi

Nimimerkki Kryptosijoittaja kertoo blogissaan Crypto.com kokemuksia MCO Visa -kortista seuraavasti.

”Sovelluksesta on mahdollista nähdä nopealla vilkaisulla kortin transaktiohistoria ja kuinka paljon kortilla suoritetuista ostoksista on saanut rahaa takaisin. Mielestäni tämä Ruby Steel -kortin 2% bonus jokaisesta kortilla suoritetusta ostoksesta on erittäin hyvä diili. Tähän voi vielä yhdistää kauppareissulla perinteisen S-etukortin tai plussakortin, niin shoppailusta tulee pelkkää bonusten ilotulitusta.

Kaiken kaikkiaan MCO Visa-kortti on osoittautunut erittäin toimivaksi hankinnaksi. Uskonkin, että tulen käyttämään sitä jatkossa päivittäin. Miksi käyttäisin vanhaa pankkikorttiani, kun minulla on nyt kortti, jota käyttämällä voin saada 2% prosenttia takaisin jokaisesta kortilla suorittamastani ostoksesta ja voin myös halutessani maksaa ostokseni valitsemallani kryptovaluutalla. Onko tämä kortti markkinoiden paras kryptovaluuttamaksut mahdollistava kortti? En tiedä, sillä en ole kokeillut muita.”

Korttia on siis helppo käyttää, ja käteispalautus yhdistettynä esim. S-bonuksiin tai Plussakorttiin tuo ihan mukavaa bonusta. Tässä kohtaa esiin nousee myös pari tärkeää ominaisuutta.

Crypto.com ei konvertoi automaattisesti kryptovaluuttoja euroiksi ostotapahtuman hetkellä. Sinun täytyy myydä ensin omistamaasi kryptovaluuttaa euroiksi ennen kuin voit maksaa kortilla. Tämä vie toki vain pari sekuntia ja voit vaikka tehdä operaation kaupassa hetki ennen ostosta.

Käteispalautus maksetaan myös kryptovaluuttana eli jatkossa CROtokeneina. Ennen cashback maksettiin MCO-tokenin muodossa, mutta tulevaisuudessa MCO siis poistuu käytöstä.

Crypto.com -kortti ja verotus

Käydään seuraavaksi hieman läpi Crypto.com -kortteihin liittyvää verotusta, sillä tämä aihe kiinnostaa varmasti monia lukijoita.

Valitettavasti kryptovaluuttojen käyttö maksuvälineenä on tällä hetkellä (vuosi 2020) vielä erittäin työlästä. Tämä johtuu siitä, että Bitcoinilla ei ole virallisen maksuvälineen asemaa Suomessa. Sama koskee tietysti muitakin kryptovaluuttoja. Maailmalla on tästä muutamia poikkeuksia; esimerkiksi Japanissa Bitcoin on tunnustettu jo vuosien ajan viralliseksi maksuvälineeksi.

Miksi tämä asema on niin tärkeä? Koska kryptovaluutat eivät ole virallisia maksuvälineitä, jokainen myyntitapahtuma on verotettava toimenpide. Joudut siis pitämään kirjaa Crypto.com -transaktioistasi esim. CoinTracking-ohjelmistolla tai käsipelillä Excelissä (jos transaktioita on vähän).

cointracking-isobanneri

Voit toki vähentää työmäärääsi merkittävästi, jos myyt bitcoineja esim. kerran kuukaudessa isomman määrän euroiksi ja käytät sitten niitä ostoksiin. Jos myyt kryptovaluuttaa euroiksi aina vain tarpeen mukaan, joudut kirjaamaan jokaisen operaation erikseen verotusta varten.

Toinen huomioitava seikka on edellä mainittu cashback, joka on kortista riippuen parin prosentin luokkaa. Tämä ei ole kuitenkaan veroasiantuntija Elmo Koivusen mielestä verotettavaa tuloa. Verohallinnon sivuilta löytyy seuraava teksti:

Luonnollisen henkilön verotuksessa ostohyvityksenä, etuseteleinä, bonuksena tai jonkun muun suorituksen nimisenä saatu asiakashyvitys on lähtökohtaisesti henkilön verovapaata tuloa.

Kysy tarvittaessa vahvistusta asiaan Verohallinnosta.

Valitettavasti nykyinen verolainsäädäntö aiheuttaa Crypto.com -kortin käyttäjälle ylimääräistä työtä. Sama koskee toki kaikkia muitakin markkinoiden debit-kortteja, jotka käsittelevät kryptovaluuttaa. Vaikka kortti konvertoisi bitcoinit lennosta euroiksi maksuhetkellä, etkä sinä tekisi koskaan myyntejä, joutuisit raportoimaan transaktiot aivan samalla tavalla.

Mikään ei viittaa maksuväline-statuksen muuttumiseen lähitulevaisuudessa – ainakaan Suomessa. Yksi helpottava tekijä voisi olla lakimuutos, joka tekisi pienistä transaktioista (esim. alle 100 euroa) verottomia. Tällaista tuskin on luvassa ihan lähiaikoina.

Jos sinulla on kysyttävää kryptovaluuttojen verotuksesta, kannattaa tulla Telegram-kanavalle Virtuaalivaluuttojen verotus osoitteessa t.me/verotus. Tsekkaa myös opilakia.fi  (Henri Väkeväinen) sekä elmox.fi (Elmo Koivunen), jotka ovat tunnettuja suomalaisia veroasiantuntijoita kryptovaluuttoihin liittyen.

Crypto.com -pörssi

Kun projekti käynnistyi vuonna 2017 Monaco Card -nimellä, se keskittyi pelkästään debit-kortteihin. Uudelleenbrändäyksen myötä markkinoille on myös tullut Crypto.com Exchange eli kryptovaluuttapörssi, joka on erittäin tärkeä osa projektin rahoitusta.

Kauppapaikka Vaihtoparit Arvosana Linkki
CRO / EUR, ja voit vaihtaa minkä tahansa Crypto.com appin tukeman valuutan CRO-tokeniin. Osta CRO-tokenia
CRO / EUR, CRO / USD, CRO / BTC, CRO / USDT, CRO / ETH Osta CRO-tokenia
CRO / BTC, CRO / USDT Osta CRO-tokenia

Visa-kortit toimivat tällä hetkellä asiakashankinnan roolissa. Crypto.com tienaa käytännössä pörssin kautta (transaktiomaksut), ja tulevaisuudessa myös lainapalveluiden myötä. Pörssi lanseerattiin marraskuussa 2019 ja löytyy osoitteesta crypto.com/exchange.

Alla oleva Coin Bureaun -kanavan video antaa hyvän yleiskuvan Crypto.com -pörssistä.

Kyseessä on tarjonnaltaan markkinoiden suurimmille pörsseille häviävä kauppapaikka, mutta tarjolla on muutamia herkullisia ominaisuuksia. Käyttäjä pääsee käsiksi erilaisiin tarjouksiin lukitsemalla pörssiin CRO-tokeneita. Tässä on siis selkeä käyttökohde CRO:lle.

Jos steikkaat eli lukitset pörssin kautta 10.000 CRO tokenia (vaadittu aika: 6kk), saat sille noin 20% vuosikoron sekä pääsyn The Syndicate-palveluun.

The Syndicate tarjoaa huikeita mahdollisuuksia pörssin käyttäjille ostaa tunnettuja kryptovaluuttoja kymmenien prosenttien alennuksella. Artikkelin kirjoitushetkellä on esim. ollut Bitcoin -50% ja Ethereum -50% kampanjat, joihin on varattu parilla miljoonan euron edestä kolikoita. Palvelussa on jatkuvasti myös muitakin kampanjoita.

Pörssin kilpailut

Pörssin kautta onnistuu myös tunnetuimpien kryptovaluuttojen ”soft staking”, jossa steikkauksen voi aloittaa ja lopettaa helposti. Saat mukavaa vuosikorkoa esim. Bitcoinille, XRP:lle tai stablecoineille.

Voit tutustua pörssin muihin ominaisuuksiin yllä olevan Youtube-videon kautta.

Crypto.com Chain

Tarkastellaan sitten Crypto.comin lohkoketjua, joka tunnetaan siis nimellä Crypto.com Chain. Kuten alussa oli jo mainittu, kyseessä on vielä artikkelin kirjoitushetkellä (elokuu 2020) TestNet-versio.

CRO-token on siten Ethereum-token, kunnes MainNet käynnistyy ja suoritetaan token swap. Tämä tapahtuu toimitusjohtaja Kris Marszalekin mukaan joulukuussa 2020. MCO-token poistuu markkinoilta ennen sitä.

Crypto.com Chain on teknisesti 3. sukupolven platform, siinä missä Binance Smart Chain, EOS, Tezos ja monet muutkin vastaavat. Tällä hetkellä Crypto.comin omata lohkoketjusta on vielä varsin vähän informaatiota, sillä fokus on niin vahvasti yhtiön debit-korteissa.

Kyseessä on BFT (Byzantine Fault Tolerant) konsensusprotokollaan luottava Proof of Stake  -lohkoketju, joka kykenee parin sekunnin lohkoaikaan ja jopa kymmeniin tuhansiin transaktioihin sekunnissa.

Crypto.com chain nodes

Crypto.com Chainin ytimessä ovat Council Node -palvelimet, jotka vastaavat kaikista sen kriittisistä toiminnoista. Tällä hetkellä CRO-tokeneita täytyy steikata 500.000 kappaletta Council Noden saamiseksi. Lohkoketjun pyörittäjille on tarjolla myös 14% vuosikorko.

Verkossa pyörii myös muita nodeja, joita on kuvattu yllä olevassa grafiikassa. Mukana on tulevia kaupallisia partnereita sekä Crypto.com -yhteisön pyörittämiä nodeja, joilla on ei ole lohkoketjun kannalta kriittistä merkitystä.

Tätä osuutta artikkelissa päivitetään lisää, kun Crypto.com Chainin MainNet-julkaisu on tapahtunut.

Crypto.com sijoittaminen ja tulevaisuus

Crypto.com on noussut vuoden 2019 ja 2020 aikana yhdeksi markkinoiden suurimmista pelureista. Sen debit-kortit ovat nousseet hurjaan suosioon kryptosijoittajien keskuudessa. Samalla CRO-token on noussut markkina-arvoltaan yhdeksi top 15 -kryptovaluutoista.

Projektin menestykseen on vaikuttanut kaksi selkeää tekijää:

 1. Crypto.com suorittaa todella aggressiivista uusasiakashankintaa sekä debit-korttien että Crypto.com -pörssin avulla.
 2. Edelliseen liittyen: CRO-tokenilla on selkeää käyttöä (utility), mikä myös lukitsee sitä pois markkinoilta ja pienentää tarjontaa.

MCO Visa -kortit ovat olleet toistaiseksi suuri menestys, sillä Crypto.com on saanut yhtiön oman ilmoituksen mukaan jo kolme miljoonaa asiakasta. Tämä on kelpo määrä vain kahdessa vuodessa, kun huomioidaan lisäksi se, että kortit ovat tulleet Eurooppaan ja Iso-Britanniaan vasta aivan äskettäin.

Alla oleva Coin Bureaun video käy läpi vielä tarkemmin MCO Visa kortin ominaisuuksia, jos ne kiinnostavat. Youtubesta löytyy todella paljon MCO Visa -kortin arvosteluita, jos haluat kuulla myös muiden käyttäjien mielipiteitä.

Tällä hetkellä MCO Visa -kortit ovat selkeä markkinajohtaja, mutta Binancen mukaantulo tuo varmasti lisää kilpailua. Swipen kanssa yhteistyössä lanseerattava debit-kortti saadaan markkinoille vuoden 2020 lopulla.

Crypto.com menee myös projektina vauhdilla eteenpäin. Pörssiin saadaan seuraavaksi johdannaiset, futuurit ym. Tarjolla on jo nyt Crypto Credit -lainat sekä monien eri kryptovaluuttojen steikkaus. Crypto.com lanseerasi myös keväällä 2020 erillisen lompakkosovelluksen, joka toimii hyvänä yleislompakkona mobiililaitteessa.

Aika näyttää, millaisen maksuoperaattorin roolin Crypto.com saa oman lohkoketjunsa avulla. Sillä on kovat tavoitteet ja teknisesti riittävän hyvä tuote, mutta kilpailu on tällä hetkellä todella kovaa.

Crypto.com kurssi ja ostaminen

Helpoin tapa kolikon hankintaan on tietysti Crypto.com mobiilisovelluksen kautta, josta sitä on mahdollista ostaa euroilla. Voit myös vaihtaa muita Crypto.com sovelluksen kryptovaluuttoja CRO-tokeniin. Crypto.com -sovellus tai erillinen Crypto.com Wallet -lompakko ovat hyviä ja tapoja kolikoiden säilyttämiseen

Crypto.comin CRO-token on käytännössä kilpaileva kolikko Binancelle, Coinbaselle ja monille muille pörsseille. Tämän takia moni tunnettu kauppapaikka ei listaa sitä. Paras ostopaikka perinteisistä pörsseistä on Bittrex, joka on luotettava ja tunnettu operaattori.

Osta CRO-tokenia Bittrexistä

Bittrexin lisäksi CRO löytyy myös KuCoin-pörssistä.

Jos lataat Crypto.com -sovelluksen ja käytät sitä aktiivisesti, seuraa ihmeessä palvelun Twitter-tiliä @Cryptocom. Käynnissä on jatkuvasti erilaisia kampanjoita ja tarjouksia, sillä Crypto.com hankkii uusia asiakkaita todella aggressiivisesti.

Viralliset sivut löytyvät osoitteesta crypto.com ja Reddit-kanava osoitteesta reddit.com/r/Crypto_com. Klikkaa osoitteeseen chain.crypto.com, jos haluat lisätietoja tulevasta lohkoketjusta. Löydät sieltä myös linkit white paperiin ja technical paperiin, joissa on paljon hyödyllistä informaatiota.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

8 Comments

 1. Kuulostaa kyllä erittäin mielenkiintoiselta. Se mikä arveluttaa on tuo meidän verotus, selviääkö siitä kirjanpidosta ollenkaan mitä verottaja vaatii jos korttia alkaisi ihan säännöllisesti käyttämään.
  Ainakin minua ne sudenkuopat mitä voi tulla vastaan hirvittää sen verran, että kortti jää hankimatta. Tuolta verotuksen kannalta olisi ollut mukava kuulla selvitystä ko kortin käyttöön liittyen.

  • Verotus ei ole tuossa Crypto.comin kortissa erityisen työlästä, koska maksut tehdään euroilla, kuten artikkelissa luki. Voit esimerkiksi tallettaa 1000 euron edestä bitcoineja kortille, konvertoida ne kerralla euroiksi ja maksella sitten näillä euroilla viikkojen tai kuukausien ostokset. Tuosta koko prosessista on yksi verotettava tapahtuma eli BTC -> EUR myynti. Toki, jos haluat pitää kortin saldon bitcoineissa ja konvertoida aina pieniä määriä käytön mukaan, niin siitä sitten muodostuu enemmän verotettavia tapahtumia. Eli riippuu ihan käyttäjästä. Monelle aktiiviselle kryptosijoittajalle tulee joka kuukausi satoja tai tuhansia treidejä joka tapauksessa, joten Crypto.comin transaktiot eivät siihen nähden ole kuin pisara meressä lisää.

   Valitettavasti kryptovaluuttojen käyttäminen maksuvälineenä on tosi työlästä verotuksen kannalta niin kauan, kunnes kryptovaluutat saavat virallisen maksuvälineen statuksen (tuskin tapahtuu 2020-luvulla) tai sitten pienet transaktiot, esim. alle 100e, vapautetaan veroista. Jälkimmäinen voi olla todennäköisempi skenaario, mutta en tiedä onko Suomessa, jossa joudutaan lähivuosina varmasti päin vastoin kiristämään verotusta joka puolella, kun katsoo nykyistä velanottoa.

   Crypto.com tai vastaavat kortit ovat tällä hetkellä varmasti sellaisten henkilöiden suosiossa, jotka haluavat elää mahdollisimman paljon bitcoineilla. Voit esimerkiksi palkan saatuasi tallettaa eurot heti (pakollisten maksujen jälkeen) Coinmotionille -> ostaa bitcoineja -> tallettaa bitcoinit Crypto.comiin ja pitää käyttötilin rahat bitcoineissa mahdollisimman paljon.

   Kiitos kommentistasi Jukka, lisätään tästä verotuksesta yksi kappale artikkeliin vielä erikseen!

 2. Itse käytän korttia niin että talletan suoraan pankinluottokortilla euroja crypto.comin sovelluksen kautta kortille. Tämä käy todella nopeasti ja bonukset tulee sitten kryptoina tilille. Mitäköhän verottaja tästä tykkää? Onko verotettavaa vasta jos myyn näitä bonuksia?

  • Hyvä pointti! Vaikea sanoa, tästä pitäisi varmasti saada joku ennakkotapaus tai päätös?

  • Tarkennus: Veroasiantuntija Elmo Koivusen mielestä (https://www.elmox.fi/tietoa/) asia on juuri näin, eli Crypto.comin cashback on verovapaata tuloa tuohon Sami Korkalaisen linkkiin perustuen. Elmo kommentoi asiaa juuri Telegramin verokanavalla, josta voi kysellä neuvoa: https://t.me/verotus.

   Artikkelia korjataan tältä osin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*