Crypto.com ja CRO-token

crypto.com logo

Crypto.com on yksi kryptoskenen tunnetuimpia brändejä. Sen valtavat markkinointipanostukset ovat tuoneet projektin tutuiksi ympäri maailmaa. Crypto.com on myös muuttunut viime vuosina. Se on paljon muutakin kuin pelkkä Visa-kortti tai mobiiliappi. Samalla CRO-token on tehnyt kurssiennätyksiä ja saanut uusia käyttökohteita. Tämä artikkeli on Crypto.com -opas sijoittajan näkökulmasta. Käymme läpi Crypto.comin historian, teknologian sekä CRO-tokenin potentiaalin sijoituskohteena.

Rekisteröidy Binancelle

Löydät artikkelin sisällön myös Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta!

CRO:sta on tullut monipuolinen token

Asetetaan ensin CRO-token oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Bitcoinkeskus jakaa kryptoprojektit kolmeen selkeään kategoriaan: valuutat, platformit ja tokenit.

Valuuttakategoriassa ovat digitaalisen P2P-rahan rooliin tarkoitetut kolikot, joista tunnetuimpia ovat Bitcoin, Bitcoin Cash ja Litecoin. Näillä ei ole arvonsiirron ja -säilytyksen lisäksi muita merkittäviä ominaisuuksia.

Ethereum on platform-kategorian tunnetuin edustaja. Nämä ovat alustoja älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille (Dapp). Voit ajatella platformien olevan kuin Android ja iOS. Ne tarjoavat raamit sovelluskehittäjille luoda applikaatioita. Muita tunnettuja platformeja ovat mm. Cardano, Binance Smart Chain sekä Solana.

Tokenit luodaan aina platformien sisälle, eli niillä ei ole omaa lohkoketjua. Tokenit ovat usein joko käyttötokeneita (utility token) tai hallintotokeneita (governance token). Niillä on käyttöä usein rajatun ohjelmiston sisällä. DeFi-tokenit kuten Aave, Uniswap ja Maker ovat hyviä esimerkkejä.

Crypto.com on hieman erikoinen tapaus. Projekti käynnistyi Monaco-nimellä, jonka MCO-token oli selkeä käyttötoken. MCO on siirtynyt sittemmin historiaan. Sen on korvannut pari vuotta sitten lanseerattu CRO.

Myös CRO oli aluksi vain Ethereum-alustalle luotu käyttötoken Crypto.com sovelluksen sekä Crypto.com Exchangen (pörssin) sisällä. CRO-tokenia tarvittiin Visa debit -kortin hankintaan sekä tiettyjen etujen saamiseen pörssissä. Alla on mainosvideo Visa-korteista keväältä 2020.

Tilanne on kuitenkin muuttunut vuoden 2021 aikana.

Maaliskuussa 2021 julkistettu Crypto.org MainNet ja marraskuussa käynnistynyt Cronos MainNet nostavat CRO:n myös platform-kategoriaan. Cronos on täysiverinen älysopimusalusta, joka kilpailee mm. edellä mainittujen platformien kanssa. CRO-token on sekä Crypto.org että Cronos -platformien natiivitoken eli sillä hoidetaan steikkaus (Proof of Stake) ja maksetaan transaktiot.

Jos tästä historiasta tulee mieleen Binance Coin (BNB), ei mikään ihme. Myös BNB on kulkenut vastaavan tien yhden pörssin käyttötokenista platform-tokeniksi (Binance Smart Chain).

Crypto.com käynnistyi Monaco-nimellä

Crypto.com -nimeä kantava projekti käynnistyi jo vuonna 2016. Sen perustajia ovat Kris Marszalek, Rafael Melo, Bobby Bao sekä Gary Or. Tuolloin projekti tunnettiin nimellä Monaco Card.

Yhtiön toimitusjohtajana sekä keulahahmona toimii Kris Marszalek. Kyseessä on Hong Kongissa asuva liikemies, jolla on kokemusta useiden menestystarinoiden rakentamisesta. Marszalek on useimmiten se henkilö, joka kertoo Crypto.comista mediassa.

Alla olevassa kuvassa ovat yhtiön perustajat. Löydät koko ydintiimin tältä sivulta.

cryptocom team

Ensimmäiset Monaco Visa -kortit lanseerattiin jo vuoden 2017 lopulla Singaporessa. Monaco Card järjesti myös ICO:n vuonna 2017, jossa MCO-token syntyi. Vuonna 2018 toiminta laajeni nopeasti Aasiaan ja ympäri maailmaa. Kesällä 2018 projektissa työskenteli jo yli 100 henkilöä.

Heinäkuussa 2018 otettiin ensimmäinen askel kohti brändiuudistusta Crypto.com -nimelle. Projekti maksoi Crypto.com -domainista arvioiden mukaan jopa 10 miljoonaa dollaria amerikkalaiselle yliopiston professorille, joka oli rekisteröinyt sen jo vuonna 1993. Samalla Mona.co -domain ohjattiin Crypto.com -sivustolle.

Seuraava steppi oli oman lohkoketjun (Crypto.com Chain) julkistaminen. Tämä tapahtui marraskuussa 2018. Crypto.com Chainin MainNet lanseerattiin keväällä 2021. Tästä lisää hetken päästä tarkemmin.

Kun Crypto.com Chain julkistettiin, markkinoille tuli myös uusi token, CRO. Sitä jaettiin alussa mm. airdroppina MCO-tokenin holdaajille. CRO:sta ei siis järjestetty koskaan ICO:ta.

Crypto.com ilmoitti uudesta järjestelystä vuonna 2020, jossa MCO-tokenista luovuttii kokonaan. Taustalla olivat mm. regulaattoriset syyt:

”Part of this is managing regulatory compliance risk. And it so happens that in our industry, ICO tokens are on one end of the spectrum in terms of regulatory compliance risk, and you could argue that Bitcoin is on the opposite side. So in order to manage these risks, practically, we can’t rewrite history. We did an ICO in 2017. But we can’t have an ICO token perform core functions on our platform as we grow, as we get licensed, as we get regulated in all key jurisdictions around the world.” (Lähde)

Kuten Kris Marszalek yllä lausuu, ICO:sta peräisin olevat kolikot ovat olleet regulaattoreiden hampaissa. Esim. Yhdysvaltalainen SEC on jakanut sakkoja kymmeniä miljoonia dollareita eri projekteille laittomasta arvopaperin lanseerauksesta. Crypto.com haluaa eroon näistä ongelmista ja käy läpi muutenkin paperisotaa eri maiden viranomaisten kanssa debit-kortteihin liittyen.

Nykyisin käytössä on vain CRO-token.

Panostukset markkinointiin ja lohkoketjuihin

Vuosi 2021 on ollut monella tapaa merkittävä. Crypto.com on ensinnäkin lanseerannut omat lohkoketjunsa: Crypto.org sekä Cronos. Tutustumme näihin teknisesti erillisessä kappaleessa. Lohkoketjut ovat muuttaneet Crypto.comin sekä CRO-tokenin profiilia. CRO ei ole enää pelkkä käyttötoken, vaan siitä on tullut myös natiivitoken kahteen lohkoketjuun.

Helmikuussa 2021 suoritettiin myös valtava coin burn eli suomennettuna kolikoiden tuhoaminen. Crypto.com tuhosi peräti 70 miljardia CRO-tokenia, joka vastasi 70 prosenttia luoduista tokeneista. Suurin osa tästä potista ei ollut kierrossa markkinoilla, vaan ne olivat Crypto.comin hallussa ja varattu erilaisiin käyttökohteisiin. Helmikuun token-poltto oli suurin kryptovaluuttojen historiassa.

Toinen muutos on valtava panostus Crypto.comin näkyvyyteen. Yllä on esimerkki 100 miljoonan dollarin mainoskampanjasta, jonka tähtenä on Matt Damon. Mainosvideo pyörii kuukausia kymmenissä maissa ympäri maailmaa.

Yhtiö teki marraskuussa peräti 700 miljoonan dollarin ja 20 vuoden diilin NBA-seura LA Lakersin kotistadionin nimioikeuksista. Legendaarinen Staples Center on jatkossa Crypto.com Arena. Kyseessä on todella suuren kokoluokan markkinointipanostus kryptovaluuttojen maailmassa.

Crypto.com näkyy myös sponsorina lukuisissa eri urheilulajeissa. Yhtiö on mm. Formula 1 -sarjan globaali partneri ja sponsoroi UFC:ta. Crypto.com näkyy myös jääkiekko- sekä futismatseissa. Brändistä on tullut kiistatta yksi kryptoskenen tunnetuimmissa. Crypto.com mainostaa valtavasti myös sosiaalisessa mediassa.

Crypto.com oli vielä pari vuotta sitten Visa debit -korttien toimittaja. Nykyään se on paljon muutakin. Mobiiliapin rinnalle on tullut myös erillinen DeFi Wallet, ja marraskuussa 2021 lanseerattu Cronos-lohkoketju haluaa oman osansa alati kasvavasta NFT-sektorista.

Crypto.Com Visa ja bonus

Crypto.com on tunnettu parhaiten sen Visa-korteista. Ne tunnettiin vielä vuosi sitten nimellä MCO Visa, mutta historiallinen jäänne MCO on sittemmin pudotettu pois. Kortti on nykyisin Crypto.com Visa Card. Ne ovat levinneet pikkuhiljaa Aasiasta ympäri maailmaa, ja Eurooppaan kortit saatiin kesällä 2020.

Visa-kortteja hallitaan Crypto.comin mobiilisovelluksen kautta. Alla on kuva Googlen Play Storesta.

cryptocom google play

Tarjolla on viiden eri tason kortteja. Perustason kortti (Midnight Blue) on täysin ilmainen. Sinun ei tarvitse muuta kuin ladata yllä olevassa kuvassa näkyvä Crypto.comin appi, suorittaa pakollinen KYC ja tilata kortti sovelluksen kautta. Huomaa, että Crypto.com -appi on tarjolla vain mobiiliversiona.

Neljä muuta tasoa vaativat CRO-tokenin steikkausta seuraavasti (tilanne 11/2021): 350€, 3500€, 35000€ tai 350000€. Korttien mukana tulee myös merkittäviä etuja, jotka riippuvat kortin tasosta: käteispalautus jopa 8% saakka, Netflix, Spotify, Amazon Prime ja ilmaisia nostoja automaateista. Löydät ajan tasalla olevat edut ja ehdot Crypto.comin sivuilta tai mobiiliapista.

Jos haluat tilata kortin, kannattaa hyödyntää ehdottomasti BG25 eli ”Both Get 25$” bonus!

cryptocom-bg25

Se toimii seuraavasti:

 1. Lataa Crypto.comin appi tämän suosittelulinkin kautta (suosittelukoodi, jos se ei ole täytetty valmiiksi: dciii0ry9i). Tarvitset tässä vaiheessa vain toimivan sähköpostiosoitteen.
 2. Vahvista tilisi sähköpostiin lähetetyn linkin kautta 72h sisällä.
 3. Talleta vähintään 350€ Crypto.com -tilillesi. Voit tehdä talletuksen pankkisiirrolla tai luottokortilla tai siirtää kryptovaluuttaa ja myydä sen euroiksi.
 4. Tilaa joku neljän korkeimman tason korteista, jotka vaativat CRO-tokenin steikkausta. Matalin taso vaatii 350€ arvosta CRO-tokeneita steikkaukseen.
 5. Steikkaus kestää 180 päivää eli varasi ovat lukittuna 6 kuukautta. Voit sen jälkeen lopettaa steikkauksen.
 6. Sinä saat 25$ arvosta CRO-tokeneita tilillesi ja niin saa myös suosittelijasi.

Lue lisätietoja bonuksen aktivoinnista tästä Crypto.comin artikkelista.

Artikkeli on kirjoitettu 23.11.2020, jolloin tämä promootio on ollut voimassa edellä kuvatulla tavalla. Ehdot voivat muuttua ajan myötä.

Crypto.com kokemuksia Visa-korteista

MCO Visa -kortti toimii kuin mikä tahansa muukin debit-kortti. Myös halvin vaihtoehto on täysin ilmainen, eli kuukausi- tai vuosimaksuja ei ole. Kortissa on muutamia ominaisuuksia, jotka on hyvä huomioida.

Muista ensin aktivoida kortti sen saatuasi. Tämä tapahtuu Crypto.com -sovelluksen kautta, kuten kaikki muukin tiliisi ja korttiin liittyvän tiedon hallinta. Crypto.com sovellusta käytetään vain mobiililaitteella – tarjolla on sekä iOS että Android-versio. Tosin, vuoden 2022 aikana saadaan ulos myös todennäköisesti Windows desktop -sovellus.

Alla on kuvakaappauksia iOS-versiosta.

crypto.com visa iphone

Bitcoinkeskuksen tiimille on kertynyt Crypto.com kokemuksia noin vuoden ajalta. Seuraavassa muutamia pointteja kortista kiinnostuneille.

Crypto.comin Visa toimii kaikissa ravintoloissa, kaupoissa, huoltoasemilla ym. jotka hyväksyvät muutkin Visa- ja Mastercard-kortit. Sitä voi aivan hyvin käyttää päivittäisten ostosten tekemiseen oman pankin debit-kortin sijaan. Kokemuksia on myös monista maista ja pienistäkin ravintoloista. Crypto.com Visa tuntuu kelpaavan myös sellaisissa ostopaikoissa, joissa esim. Revolutia ei ole hyväksytty.

Yksi hieman ärsyttävä ominaisuus on se, että appi ei konvertoi suoraan kryptovaluuttoja euroiksi. Jos holdaat apissa esimerkiksi bitcoinia tai stablecoineja tai mitä hyvänsä kryptovaluuttaa, ne on itse myytävä ensin euroiksi ennen ostotapahtumaa. Korttia voi toki käyttää täysin ilman kryptovaluuttojakin ja tehdä appiin euro-talletuksen omalta pankkitililtä.

Crypto.comin Visa-kortissa on etuna cashback, joka on 2% jo Ruby Steel -tasonkin kortissa (vaatii vain 350€ steikkausta). Cashback maksetaan CRO-tokeneissa, joiden potentiaalinen arvonnousu tekee shoppailusta entistä kannattavampaa.

Steikkaus tason 2-5 kortteihin tapahtuu nykyään CRO-summan sijasta euromääräisesti. Sinun on hankittava steikkauksen alkamishetkellä vaaditulla summalla CRO-tokeneita ja lukittava ne sitten kuudeksi kuukaudeksi. Kun lukitus on ohi, steikkauksen voi halutessaan lopettaa. Kortti toimii tämänkin jälkeen, mutta ilman steikkausta et saa kaikkia sen tuomia etuja.

Julkaisemme lähitulevaisuudessa erillisen oppaan Crypto.com -sovelluksesta, jossa käydään sen ominaisuuksia tarkemmin läpi.

Crypto.com -kortti ja verotus

Käydään seuraavaksi hieman läpi Crypto.com -kortteihin liittyvää verotusta, sillä tämä aihe kiinnostaa varmasti monia lukijoita.

Kryptovaluuttojen käyttö maksuvälineenä on Suomessa vielä erittäin kallista (11/2021) . Tämä johtuu siitä, että kryptovaluutoilla ei ole virallisen maksuvälineen asemaa. Sama koskee lähes kaikkia muitakin maailman valtioita. Kryptofanaatikkojen on muutettava El Salvadoriin, jos haluaa käyttää bitcoinia päivittäiseen asiointiin järkevällä tavalla.

Koska kryptovaluutat eivät ole virallisia maksuvälineitä, jokainen myyntitapahtuma on verotettava toimenpide. Joudut siis pitämään kirjaa Crypto.comissa tehdyistä kryptojen myynneistä esim. CoinTracking-ohjelmistolla tai käsipelillä Excelissä (jos transaktioita on vähän). Myös alla näkyvä Koinly on erittäin suosittu sovellus suomalaisten keskuudessa.

koinly

Voit vähentää työmäärääsi merkittävästi, jos myyt kryptovaluuttoja esim. kerran kuukaudessa isomman määrän euroiksi. Jos myyt kryptovaluuttaa euroiksi aina vain tarpeen mukaan, työmäärä on huomattavasti suurempi.

Helpointa on tietysti käyttää Crypto.com Visa -korttia pelkästään euroilla! Appiin ei ole mikään pakko tallettaa kryptovaluuttoja. Tämä kappale on lähinnä niitä henkilöitä varten, jotka haluavat käyttää korttia kryptovaluutoilla maksamiseen. Kuten edellä todettu, se on varsin työlästä, eikä ole verotuksen vuoksi erityisen fiksua.

Toinen huomioitava seikka on edellä mainittu cashback, joka on kortista riippuen parin prosentin luokkaa. Tämä ei ole kuitenkaan veroasiantuntija Elmo Koivusen mielestä verotettavaa tuloa. Verohallinnon sivuilta löytyy seuraava teksti:

Luonnollisen henkilön verotuksessa ostohyvityksenä, etuseteleinä, bonuksena tai jonkun muun suorituksen nimisenä saatu asiakashyvitys on lähtökohtaisesti henkilön verovapaata tuloa.

Jos sinulla on kysyttävää kryptovaluuttojen verotuksesta, kannattaa tulla Telegram-kanavalle Virtuaalivaluuttojen verotus osoitteessa t.me/verotus. Tsekkaa myös opilakia.fi  (Henri Väkeväinen) sekä elmox.fi (Elmo Koivunen), jotka ovat tunnettuja suomalaisia veroasiantuntijoita kryptovaluuttoihin liittyen.

Crypto.com Exchange

Kun projekti käynnistyi Monaco Card -nimellä, se keskittyi pelkästään Visa debit -kortteihin. Uudelleenbrändäyksen myötä markkinoille on myös tullut Crypto.com Exchange eli kryptovaluuttapörssi, joka on tärkeä osa projektin rahoitusta.

Visa-kortit toimivat pääasiassa asiakashankinnan roolissa. Crypto.com tienaa käytännössä pörssin kautta (transaktiomaksut), ja tulevaisuudessa myös lainapalveluiden myötä. Pörssi lanseerattiin marraskuussa 2019 ja löytyy osoitteesta crypto.com/exchange.

Alla oleva Coin Bureaun -kanavan video antaa hyvän yleiskuvan Crypto.com -pörssistä.

Kyseessä on tarjonnaltaan markkinoiden suurimmille pörsseille häviävä kauppapaikka, mutta tarjolla on muutamia herkullisia ominaisuuksia. Käyttäjä pääsee käsiksi erilaisiin tarjouksiin lukitsemalla pörssiin CRO-tokeneita. Tässä on siis selkeä käyttökohde CRO:lle.

Jos steikkaat eli lukitset pörssin kautta 5000 CRO tokenia (vaadittu aika: 6kk) ja treidaat vähintään vaaditun määrän, saat pääsyoikeuden The Syndicate-palveluun. Lue lisää tästä Crypto.comin ohjeesta.

The Syndicate tarjoaa huikeita mahdollisuuksia pörssin käyttäjille ostaa tunnettuja kryptovaluuttoja kymmenien prosenttien alennuksella. Artikkelin kirjoitushetkellä on esim. ollut Bitcoin -50% ja Ethereum -50% kampanjat, joihin on varattu parilla miljoonan euron edestä kolikoita. Palvelussa on jatkuvasti myös muitakin kampanjoita.

Pörssin kautta onnistuu myös tunnetuimpien kryptovaluuttojen ”soft staking”, jossa steikkauksen voi aloittaa ja lopettaa helposti. Saat mukavaa vuosikorkoa esim. Bitcoinille, XRP:lle tai stablecoineille. Löydät Youtubesta oppaita pörssin käyttöön.

Crypto.org ja Cronos -lohkoketjut

Kuten artikkelin alussa mainittiin, vuosi 2021 on tuonut muutoksia Crypto.comin ekosysteemiin sekä CRO-tokenin käyttökohteisiin. Crypto.com on astunut samalla Binancen reviirille ja tullut kilpailemaan muitakin älysopimusalustoja vastaan. Teknisesti toteutus muistuttaa hyvin paljon Binancen vastaavaa, sillä käytössä on samat rakennuspalikat ja kahden lohkoketjun ympäristö. Crypto.comin omat lohkoketjut ovat nimeltään Crypto.org ja Cronos.

Crypto.org MainNet lanseerattiin ensin, maaliskuussa 2021. Se on ollut työn alla jo parin vuoden ajan. Ensin käytössä oli nimi Crypto.com Chain, mutta tuo vaihdettiin Crypto.org -nimeen MainNet-lanseerauksen yhteydessä. Samalla julkaistiin myös uusi white paper.

Crypto.org vastaa Binance Chainia, eli kyseessä on ominaisuuksiltaan riisuttu, mutta nopea, Proof of Stake -lohkoketju. Sekä Binancen että Crypto.comin lohkoketjut on rakennettu Cosmos SDK:n avulla. SDK on lyhenne sanoista Softare Development Kit eli suomennettuna ohjelmistokehityspaketti. Se on kokoelma erilaisia työkaluja ja komponentteja, jotka nopeuttavat sovelluskehittäjän työtä.

cosmos sdk

 

Konsensusalgoritmina toimii Cosmoksen kehittämä Tendermint Proof of Stake, jossa lohkoketjun ylläpidon hoitaa pieni joukko validaattoreita. Ratkaisu on toimiva ja skaalautuva, mutta selkeästi keskitetympi esim. Bitcoiniin tai Ethereumiin verrattuna. Validaattoreita on 100 kpl. Ne ovat Crypto.com -yhteisön jäseniä tai staking partnereita. Crypto.org pystyy noin 2000-3000 transaktioon sekunnissa.

Cronosin voi nähdä Crypto.orgin sivuketjuna (sidechain). Niiden suhde on vastaava kuin Binance Chainilla ja Binance Smart Chainilla. Aivan kuten Binance Smart Chain, myös Cronos tukee älysopimuksia Ethermint virtuaalikoneen avulla. Ethermint on käytännössä Cosmoksen versio Ethereumin virtuaalikoneesta (EVM). Sen avulla Ethereum-sovellukset voidaan siirtää helposti Cronos-lohkoketjussa toimiviksi.

Ethereum-yhteensopivuus on erittäin tärkeää lohkoketjun adoption kannalta. Moni muukin kilpaileva älysopimusalusta toimii näin. Cronosin konsensusalgoritmina toimii (Binance Smart Chainin tavoin) Proof of Authority. Käytännössä kyseessä on Proof of Staken versio, jossa yksi taho (tässä tapauksessa Crypto.com) valitsee pienen joukon validaattoreita. Ratkaisu on siis hyvin keskitetty. Cronos pystyy noin 200-300 transaktioon sekunnissa.

Molempien lohkoketjujen kehityksestä vastaa myös erillinen Cro Protocol Labs -teknologiayhtiö. Lue lisää lohkoketjusta osoitteista crypto.org sekä cronos.crypto.org.

CRO-token sijoituskohteena

CRO-tokenin fundamentit ovat muuttuneet melkoisesti vuoden 2021 aikana. Tähän on vaikuttanut ennen kaikkea Crypto.org sekä Cronos -lohkoketjujen käyttöönotot. Niiden myötä CRO-tokenista on tullut myös kahden lohkoketjun natiivivaluutta. Koska Crypto.comin lohkoketjut käyttävät Proof of Stake -konsensusalgoritmeja, se tarkoittaa CRO-tokenin steikkausta. Tämä on tärkeää kolmesta syystä.

 1. Steikkaus sekä transaktioiden maksu tuovat tärkeitä käyttökohteita CRO-tokenille.
 2. Steikkaus lukitsee valtavia määriä CRO-tokeneita pois markkinoita.
 3. Validaattoreiden lisäksi myös peruskäyttäjät voivat steikata CRO-tokeneitaan delegoimalla niitä validaattoreille. Tämä poistaa taas lisää CRO-tokeneita pois markkinoilta.

Kun katsotaan kilpailevia lohkoketjuja, niissä on lukittuna steikkaukseen luokkaa 65-75 prosenttia kierrosta olevista tokeneista. Jos Cronos ja Crypto.org kasvattavat suosiota, tällä voi olla merkittävä vaikutus CRO-tokenin kurssikehitykselle. Mitä vähemmän tokenilla on tarjontaa pörsseissä, sitä enemmän kurssi nousee kysynnän kasvaessa.

Alla oleva tuore Coin Bureaun video antaa myös hyvän yleiskuvan projektista. Kannattaa tsekata se.

Lohkoketjujen lisäksi CRO-tokenilla on myös sen perinteinen käyttö Visa-korttien steikkauksessa. Yhtiön asiakasmäärä kasvaa hurjaa vauhtia, ja samalla myös Visa-korttien suosio. Crypto.comilla on nykyisin jo yli 10 miljoonaa asiakasta. Osa tyytyy tietysti ilmaiseen korttiin, mutta monet steikkaavat myös CRO-tokenia saadakseen paremman kortin.

Ei kannata myöskään unohtaa CRO:n käyttöä Crypto.com Exchangen eli pörssin puolella.

Crypto.com alkaa kilpailla yhä enemmän Binancen kanssa. BNB ja CRO ovat tällä hetkellä tokeneita, joilla lienee eniten erilaisia käyttökohteita. Myös Binancen BNB:llä on käyttöä pörssin sisällä eri toiminnoissa sekä lohkoketjun natiivitokenina. BNB:n markkina-arvo on artikkelin kirjoitushetkellä noin 5x suurempi kuin CRO:n. Tosin, myös Binancen asiakasmäärä on vähintään 5x suurempi.

Artikkeli on päivitetty hetkellä, jolloin CRO:lla on takanaan satojen prosenttien nousu alle kuukaudessa. Cronos MainNet sekä valtavat markkinointitempaukset ovat buustanneet tokenin jo top 15 -sijoille. CRO:lla on potentiaalia jopa top kymppiin, jossa myös BNB oli pari vuotta ennen kevään 2021 raketointia.

CRO-tokeniin sijoittaminen onnistuu nykyään myös huomattavasti helpommin. Jos haluaa vain spekuloida sen kurssilla, ei tarvitse ladata Crypto.com appia ja suorittaa KYC:tä. CRO löytyy nykyisin jopa Coinbasen tarjonnasta.

Crypto.com kurssi ja ostaminen

Suosituin tapa CRO:n ostamiseen tietysti Crypto.com mobiiliappi, josta sitä on mahdollista ostaa euroilla. Voit myös vaihtaa muita Crypto.com sovelluksen kryptovaluuttoja CRO-tokeniin. Lataa Crypto.com -appi tästä linkistä.

Jos et halua käyttää Crypto.com appia vaan haluat ostaa CRO-tokeneita muista pörsseistä, sekin onnistuu. Suosittelemme siinä tapauksessa Coinbasea, joka on yksi maailman suurimmista kryptovaluuttapörsseistä. Coinbase sopii myös aloittelijoille.

Osta CRO Coinbasesta

CRO löytyy Coinbasen lisäksi myös KuCoin sekä FTX-pörsseistä. Tokenin säilytykseen voi ladata erillisen Crypto.com DeFi Wallet -mobiilisovelluksen, mistä onnistuu myös CRO:n steikkaus.

Huomaa, että CRO liikkuu yhä sekä Ethereumin lohkoketjussa ERC20-tokenina sekä uudessa Cronos-lohkoketjussa CRC-20 -standardin tokenina. Ole tarkkana transaktioita tehdessä, että liikutat oikean tyyppisiä tokeneita oikeaan lompakkoon.

Jos lataat Crypto.com -sovelluksen ja käytät sitä aktiivisesti, seuraa ihmeessä palvelun Twitter-tiliä @Cryptocom. Käynnissä on jatkuvasti erilaisia kampanjoita ja tarjouksia, sillä Crypto.com hankkii uusia asiakkaita todella aggressiivisesti. Twitteristä löytyy myös erillinen Support-tili @cryptocomcs. Viralliset sivut löytyvät osoitteesta Crypto.com ja Reddit-kanava osoitteesta reddit.com/r/Crypto_com.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

10 Comments

 1. Kuulostaa kyllä erittäin mielenkiintoiselta. Se mikä arveluttaa on tuo meidän verotus, selviääkö siitä kirjanpidosta ollenkaan mitä verottaja vaatii jos korttia alkaisi ihan säännöllisesti käyttämään.
  Ainakin minua ne sudenkuopat mitä voi tulla vastaan hirvittää sen verran, että kortti jää hankimatta. Tuolta verotuksen kannalta olisi ollut mukava kuulla selvitystä ko kortin käyttöön liittyen.

  • Verotus ei ole tuossa Crypto.comin kortissa erityisen työlästä, koska maksut tehdään euroilla, kuten artikkelissa luki. Voit esimerkiksi tallettaa 1000 euron edestä bitcoineja kortille, konvertoida ne kerralla euroiksi ja maksella sitten näillä euroilla viikkojen tai kuukausien ostokset. Tuosta koko prosessista on yksi verotettava tapahtuma eli BTC -> EUR myynti. Toki, jos haluat pitää kortin saldon bitcoineissa ja konvertoida aina pieniä määriä käytön mukaan, niin siitä sitten muodostuu enemmän verotettavia tapahtumia. Eli riippuu ihan käyttäjästä. Monelle aktiiviselle kryptosijoittajalle tulee joka kuukausi satoja tai tuhansia treidejä joka tapauksessa, joten Crypto.comin transaktiot eivät siihen nähden ole kuin pisara meressä lisää.

   Valitettavasti kryptovaluuttojen käyttäminen maksuvälineenä on tosi työlästä verotuksen kannalta niin kauan, kunnes kryptovaluutat saavat virallisen maksuvälineen statuksen (tuskin tapahtuu 2020-luvulla) tai sitten pienet transaktiot, esim. alle 100e, vapautetaan veroista. Jälkimmäinen voi olla todennäköisempi skenaario, mutta en tiedä onko Suomessa, jossa joudutaan lähivuosina varmasti päin vastoin kiristämään verotusta joka puolella, kun katsoo nykyistä velanottoa.

   Crypto.com tai vastaavat kortit ovat tällä hetkellä varmasti sellaisten henkilöiden suosiossa, jotka haluavat elää mahdollisimman paljon bitcoineilla. Voit esimerkiksi palkan saatuasi tallettaa eurot heti (pakollisten maksujen jälkeen) Coinmotionille -> ostaa bitcoineja -> tallettaa bitcoinit Crypto.comiin ja pitää käyttötilin rahat bitcoineissa mahdollisimman paljon.

   Kiitos kommentistasi Jukka, lisätään tästä verotuksesta yksi kappale artikkeliin vielä erikseen!

 2. Itse käytän korttia niin että talletan suoraan pankinluottokortilla euroja crypto.comin sovelluksen kautta kortille. Tämä käy todella nopeasti ja bonukset tulee sitten kryptoina tilille. Mitäköhän verottaja tästä tykkää? Onko verotettavaa vasta jos myyn näitä bonuksia?

  • Hyvä pointti! Vaikea sanoa, tästä pitäisi varmasti saada joku ennakkotapaus tai päätös?

  • Tarkennus: Veroasiantuntija Elmo Koivusen mielestä (https://www.elmox.fi/tietoa/) asia on juuri näin, eli Crypto.comin cashback on verovapaata tuloa tuohon Sami Korkalaisen linkkiin perustuen. Elmo kommentoi asiaa juuri Telegramin verokanavalla, josta voi kysellä neuvoa: https://t.me/verotus.

   Artikkelia korjataan tältä osin!

 3. Itselläni on toiseksi korkeimman tason kortti, jolla saa 12% koron steikatulle pääomalle ja 5% cashbackin cro-kolikkona.
  Lisäksi crypto.com maksaa erittäin kilpailukykyistä korkoa muisen kryptojen talletuksista. Esim. Bitcoinille 8.5% kokonaiskorko ja stablecoIlle 14% (korttini vaatiman staken tasolla). Mielestäni on turha hämmentää korttimaksamista kryptoilla, koska pankkisiirto esim. osuuspankista on kuluton ja kestää pari minuuttia.

 4. Mulla on steikattuna 3500€ kortti ja 3%cashback. Hommasin ensin tasoa alemman ja pari viikkoa siitä steikkasin tuon ilmeisesti suosituimman kortin. Hyvin kyllä pelaa, Curven apin kautta toimii ApplePayssa. Kaverilla GooglePayssa myös wörkkii hienosti. Bonusta satelee nyt triplana, plussaa tai s-bonusta, ja vielä curven 1% cashback päälle. Lidliä unohtamatta.

  Tänään ollut laskupäivä, tankkasin päivää liian aikaisin. Toisaalta sain jo hyvät pohjat kun lähdin pari viikkoa sitten kelkkaan. Nyt uutta nousua odotellessa. Pitäisikö vähän vielä tankata euroja lisää kuormaan.. Muutama tonni tämmöiseen on aika vähän keski-ikäiseltä kaverilta, jolla on talous ollut aina kunnossa. Kymppitonnin laittanen euroja yhteensä. Tankkailen tässä pikkuhiljaa lisää, laskusuhdanteissa.

  Pitänee opetella syndikaatit, suoerchargerit ym jotta pääsee kunnolla hyödyntämään nämä crypton tarjoamat palvelut.

  Toisaalta steikattu 3500€ on aika mukavilla koroilla, 10%.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*