Kryptovaluutat
02
kesä
cronos cro

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on Cronos (CRO)?

Cronos on yksi uusista älysopimusalustoista. Se haastaa alan perinteiset toimijat etenkin DeFi-sektorissa. Cronosin CRO-token liittyy myös oleellisesti supersuosittuun Crypto.com mobiiliappiin. Tässä artikkelissa tutustutaan Cronos-platformin teknologiaan, historiaan sekä potentiaaliin sijoituskohteena.

Huom. Artikkelin sisältö löytyy myös videoformaatissa Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta. Bitcoinkeskuksesta löytyy myös erillinen Crypto.com mobiiliapin käyttöopas. Tämä artikkeli keskittyy Cronos-platformiin sekä CRO-tokeniin. Sivuamme Crypto.com -appia vain lyhyesti.

Mikä on Cronos (CRO)?

Asetetaan CRO-token ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Bitcoinkeskus jakaa kryptovaluutat kolmeen selkeään kategoriaan: valuutat, platformit ja tokenit.

Valuuttakategoriassa ovat digitaalisen rahan rooliin tarkoitetut kolikot, joista tunnetuimpia ovat Bitcoin, Bitcoin Cash ja Litecoin. Näillä ei ole arvonsiirron ja -säilytyksen lisäksi muita merkittäviä ominaisuuksia.

Ethereum on platform-kategorian tunnetuin edustaja. Nämä ovat alustoja älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille (Dapp). Voit ajatella platformien olevan kuin Android ja iOS. Ne tarjoavat raamit sovelluskehittäjille luoda applikaatioita. Muita tunnettuja platformeja ovat mm. Cardano, Binance Smart Chain sekä Solana.

Tokenit luodaan aina platformien sisälle, eli niillä ei ole omaa lohkoketjua. Tokenit ovat joko käyttötokeneita (utility token) tai hallintotokeneita (governance token). Niillä on usein käyttöä vain rajatun ohjelmiston sisällä. DeFi-tokenit kuten Aave, Uniswap ja Maker ovat hyviä esimerkkejä.

Cronos on hieman erikoinen tapaus. Projekti käynnistyi Monaco-nimellä, jonka MCO-token oli selkeä käyttötoken sen Visa-kortteihin liittyen. MCO on siirtynyt sittemmin historiaan. Sen on korvannut pari vuotta sitten lanseerattu CRO.

Myös CRO oli aluksi vain Ethereum-alustalle luotu käyttötoken Crypto.com sovelluksen sekä Crypto.com Exchangen (pörssin) sisällä. CRO-tokenia tarvittiin Visa debit -kortin hankintaan sekä tiettyjen etujen saamiseen pörssissä. Alla on mainosvideo Visa-korteista keväältä 2020.

Maaliskuussa 2021 julkistettu Crypto.org -lohkoketju ja marraskuussa käynnistynyt Cronos nostavat CRO:n myös platform-kategoriaan. Cronos on täysiverinen älysopimusalusta, joka kilpailee mm. edellä mainittujen platformien kanssa. CRO on sekä Crypto.org että Cronos -platformien natiivitoken. Sitä käytetään steikkaukseen (Proof of Stake) sekä transaktioiden maksuun.

CRO toimii edelleen myös käyttötokenina Crypto.com -mobiilisovelluksessa. Steikkaamalla CRO-tokenia saat itsellesi paremman Visa-kortin, mikä tuo korkeamman cashbackin lisäksi myös muita etuja. CRO:n steikkaus tuo myös erilaisia etuja Crypto.com Exchangen käyttäjille.

Voidaan hyvin todeta, että CRO on varsin monikäyttöinen kolikko. Se kuuluu yhtä aikaa sekä platform että token-kategoriaan.

Projekti käynnistyi Monaco-nimellä

Brändi Cronos on ollut virallisesti käytössä vasta helmikuusta 2022 lähtien. Sitä ennen puhuttiin Crypto.comista. Mutta, projekti käynnistyi alun perin nimellä Monaco Card. Tämä tapahtui vuonna 2016. Sen perustajia ovat Kris Marszalek, Rafael Melo, Bobby Bao sekä Gary Or.

Yhtiön toimitusjohtajana sekä keulahahmona toimii Kris Marszalek. Kyseessä on Hong Kongissa asuva liikemies, jolla on kokemusta useiden menestystarinoiden rakentamisesta. Marszalek on useimmiten se henkilö, joka kertoo Crypto.comista mediassa.

Alla olevassa kuvassa ovat yhtiön perustajat. Löydät koko ydintiimin Crypto.comin sivuilta.

cryptocom team

Ensimmäiset Monaco Visa -kortit lanseerattiin jo vuoden 2017 lopulla Singaporessa. Monaco Card järjesti myös ICO:n vuonna 2017, jossa MCO-token syntyi. Vuonna 2018 toiminta laajeni nopeasti Aasiaan ja ympäri maailmaa. Kesällä 2018 projektissa työskenteli jo yli 100 henkilöä.

Heinäkuussa 2018 otettiin ensimmäinen askel kohti brändiuudistusta Crypto.com -nimelle. Projekti maksoi Crypto.com -domainista arvioiden mukaan jopa 10 miljoonaa dollaria amerikkalaiselle yliopiston professorille, joka oli rekisteröinyt sen jo vuonna 1993. Samalla Mona.co -domain ohjattiin Crypto.com -sivustolle.

Seuraava steppi oli oman lohkoketjun (Crypto.com Chain) julkistaminen. Tämä tapahtui marraskuussa 2018. Sen MainNet lanseerattiin keväällä 2021. Kun Crypto.com Chain julkistettiin, markkinoille tuli myös uusi token, CRO. Sitä jaettiin alussa mm. airdroppina MCO-tokenin holdaajille. CRO:sta ei siis järjestetty koskaan ICO:ta.

Crypto.com ilmoitti uudesta järjestelystä vuonna 2020, jossa MCO-tokenista luovuttiin kokonaan. Taustalla olivat mm. regulaattoriset syyt:

”Part of this is managing regulatory compliance risk. And it so happens that in our industry, ICO tokens are on one end of the spectrum in terms of regulatory compliance risk, and you could argue that Bitcoin is on the opposite side. So in order to manage these risks, practically, we can’t rewrite history. We did an ICO in 2017. But we can’t have an ICO token perform core functions on our platform as we grow, as we get licensed, as we get regulated in all key jurisdictions around the world.”

Kuten Kris Marszalek yllä lausuu, ICO:sta peräisin olevat kolikot ovat olleet regulaattoreiden hampaissa. Esim. Yhdysvaltalainen SEC on jakanut sakkoja kymmeniä miljoonia dollareita eri projekteille laittomasta arvopaperin lanseerauksesta. Crypto.com halusi eroon näistä ongelmista ja käy läpi muutenkin paperisotaa eri maiden viranomaisten kanssa debit-kortteihin liittyen.

Cronos syntyi vuonna 2021

Vuosi 2021 oli Crypto.comille merkittävä. Yhtiö lanseerasi markkinoille omat lohkoketjunsa Crypto.org sekä Cronos. Tutustumme näihin teknisesti seuraavassa kappaleessa. Lohkoketjut ovat muuttaneet Crypto.comin sekä CRO-tokenin profiilia. CRO ei ole enää pelkkä käyttötoken, vaan siitä on tullut myös natiivitoken kahteen lohkoketjuun.

Helmikuussa 2021 suoritettiin myös valtava coin burn eli suomennettuna kolikoiden tuhoaminen. Crypto.com tuhosi peräti 70 miljardia CRO-tokenia, joka vastasi 70 prosenttia luoduista tokeneista. Suurin osa tästä potista ei ollut kierrossa markkinoilla, vaan ne olivat Crypto.comin hallussa ja varattu erilaisiin käyttökohteisiin. Helmikuun token-poltto oli suurin kryptovaluuttojen historiassa.

Toinen muutos on valtava panostus Crypto.comin näkyvyyteen. Tästä on hyvä esimerkki 100 miljoonan dollarin mainoskampanjasta, jonka tähtenä on Matt Damon. Mainosvideo pyörii kuukausia kymmenissä maissa ympäri maailmaa.

Yhtiö teki marraskuussa peräti 700 miljoonan dollarin ja 20 vuoden diilin NBA-seura LA Lakersin kotistadionin nimioikeuksista. Legendaarinen Staples Center on jatkossa Crypto.com Arena. Kyseessä on todella suuren kokoluokan markkinointipanostus kryptovaluuttojen maailmassa.

Crypto.com näkyy myös sponsorina lukuisissa eri urheilulajeissa. Yhtiö on mm. Formula 1 -sarjan globaali partneri ja sponsoroi UFC:ta. Crypto.com näkyy myös jääkiekko- sekä futismatseissa. Brändistä on tullut kiistatta yksi kryptoskenen tunnetuimmissa. Crypto.com on myös Qatarin MM-kisojen (2022) virallinen sponsori.

Helmikuussa 2022 tehtiin viimeisin brändiuudistus, kun CRO-token sai virallisesti nimen Cronos. Siihen asti CRO-tokenia oli kutsuttu pörsseissä sekä Crypto.org että Crypto.com -nimellä. Jatkossa CRO on yhtä kuin Cronos. Yhtiö teki muutoksen erottaakseen Crypto.com mobiiliapin sekä Cronos-platformit toisistaan.

CRO-tokenin kurssikehitys

Tarkastellaan seuraavaksi Cronos-tokenin kurssikehitystä. Kuten historiaosiossa todettiin, CRO tuli markkinoille vuoden 2018 marraskuussa. Se oli aluksi Ethereum-verkossa toimiva token. CRO:ta airdropattiin vanhan MCO-tokenin holdaajille. Siitä ei järjestetty koskaan ICO:ta.

CRO:n kurssi oli markkinoille tullessa 0,017 dollaria. Tuossa vaiheessa elettiin karhumarkkinan pohjaa, joten kurssi ei seuraavina kuukausina juuri liikkunut. Se nousi keväällä 2019 merkittävästi muun markkinan mukana ja pyöri vuoden 2019 sekä 2020 noin $0,05-$0,15 välimaastossa.

cronos cro token

Vuoden 2021 alku oli kuumaa aikaa kryptomarkkinoilla. Kaikki kolikot raketoivat tuolloin, ja CRO nousi myös satoja prosentteja aina $0,25 kurssitasolle asti. CRO sai vauhtia myös Crypto.org-lohkoketjun lanseerauksesta. Tästä seurasi noin puolen vuoden alamäki, kun markkina romahti.

CRO:n kulta-aika osui marraskuuhun 2021. Se sai tuolloin valtavaa buustia Cronos-lohkoketjun lanseerauksesta. Token nousi yhdessä kuukaudessa noin $0,20 kurssista aina $0,98 tasolle saakka. CRO:n kurssihuippu osui muutama viikko Bitcoinin ATH-lukemia myöhäisemmäksi.

Tämän jälkeen CRO on pudonnut muun markkinan mukana. Se on artikkelin kirjoitushetkellä (6/2022) noin 80 prosenttia ATH-lukeman alapuolella $0,18 kurssitasolla.

Crypto.org ja Cronos-lohkoketjut

Crypto.com astui vuonna 2021 selkeästi Binancen (BNB) reviirille lanseeraamalla omat lohkoketjunsa. Toteutus muistuttaa myös teknisesti BNB Chainia, sillä molemmat ovat rakentaneet kahden lohkoketjun infrastruktuurin käyttäen samoja rakennuspalikoita. Crypto.comin lohkoketjut ovat Crypto.org ja Cronos.

Crypto.org MainNet lanseerattiin ensin, maaliskuussa 2021. Se oli ollut työn alla jo parin vuoden ajan. Ensin käytössä oli nimi Crypto.com Chain, mutta tuo vaihdettiin Crypto.org -nimeen MainNet-lanseerauksen yhteydessä. Samalla julkaistiin myös uusi white paper.

Crypto.org vastaa BNB Beacon Chainia, eli kyseessä on ominaisuuksiltaan riisuttu, mutta nopea, Proof of Stake -lohkoketju. Se pystyy jopa 10.000 transaktioon sekunnissa.

Sekä Binancen että Crypto.comin lohkoketjut on rakennettu Cosmos SDK:n avulla. SDK on lyhenne sanoista Softare Development Kit eli suomennettuna kyseessä ohjelmistokehityspaketti. SDK on kokoelma erilaisia työkaluja ja komponentteja, jotka nopeuttavat sovelluskehittäjän työtä.

cosmos sdk

Konsensusalgoritmina toimii Cosmoksen kehittämä Tendermint Proof of Stake, jossa lohkoketjun ylläpidon hoitaa pieni joukko validaattoreita. Ratkaisu on toimiva ja skaalautuva, mutta selkeästi keskitetympi esim. Bitcoiniin tai Ethereumiin verrattuna. Validaattoreita on 100 kpl. Ne ovat Crypto.com -yhteisön jäseniä tai staking partnereita.

Cronos MainNet lanseerattiin marraskuussa 2021.

Crypro.orgin ja Cronoksen suhde on hieman vastaava kuin BNB Beacon Chainilla ja Smart Chainilla. Aivan kuten BNB Smart Chain, myös Cronos tukee älysopimuksia Ethermint virtuaalikoneen avulla. Ethermint on käytännössä Cosmoksen versio Ethereumin virtuaalikoneesta (EVM). Sen avulla Ethereum-sovellukset voidaan siirtää helposti Cronos-lohkoketjussa toimiviksi.

Ethereum-yhteensopivuus on tärkeää lohkoketjun adoption kannalta. Moni muukin kilpaileva älysopimusalusta on EVM-yhteensopiva samasta syystä.

Cronosin konsensusalgoritmina toimii Proof of Authority. Käytännössä kyseessä on Proof of Staken versio, jossa yksi taho (tässä tapauksessa Crypto.com) valitsee pienen joukon validaattoreita. Ratkaisu on siis hyvin keskitetty. Cronos pystyy noin 200-300 transaktioon sekunnissa.

CRO-tokenia käytetään lohkoketjuissa steikkaukseen (validaattorit) sekä transaktioiden maksuun.

Molempien lohkoketjujen kehityksestä vastaa myös erillinen Cro Protocol Labs -teknologiayhtiö. Lue lisää lohkoketjusta osoitteista crypto.org sekä cronos.org.

Crypto.com mobiiliappi ja Crypto.com Exchange

CRO-tokenia kutsutaan siis nykyisin nimellä Cronos. Tarkoituksena on alleviivata sen roolia Cronos-lohkoketjun natiivitokenina ja tehdä pesäeroa Crypto.com-appiin. Vertasimme aiemmin Crypto.orgia ja Cronosta BNB Chainiin. Myös Binance teki keväällä 2022 täysin vastaavan ratkaisun ja vaihtoi Binance Coin -nimen BNB:ksi.

Vaikka CRO on kahden eri lohkoketjun natiivitoken, sillä on yhä käyttöä myös Crypto.com-sovelluksissa. CRO:n rooli on pysynyt samana projektin alkuvuosista lähtien: steikkaamalla CRO-tokenia saat itsellesi paremman Visa-kortin.

Alla on kuva Crypto.comin Visa-korteista sekä niihin vaadittavista steikkausmääristä CRO-tokenia. Käyttäjän on steikattava CRO:ta vähintään kuusi kuukautta.

crypto.com visa cards

Visa-korteista saatava cashback maksetaan myös CRO-tokenina. Tsekkaa Bitcoinkeskuksen kattava Crypto.com käyttöopas, jos haluat tutustua Visa-kortteihin sekä mobiiliappiin tarkemmin.

Crypto.comilta löytyy mobiiliapin lisäksi myös täysiverinen kryptovaluuttapörssi, Crypto.com Exchange. CRO-tokenilla on käyttöä myös tämän palvelun sisällä. Saat CRO:ta steikkaamalla erilaisia etuja, kuten pääsyn The Syndicate -osioon sekä pienemmät transaktiomaksut.

Crypto.com Exchange on jäänyt selvästi paitsioon mobiiliapin, Visa-korttien sekä Cronos-lohkoketjun taakse. Sen ominaisuudet eivät aivan riitä markkinoiden suurimpia toimijoita vastaan. Piensijoittajille riittää puolestaan helppokäyttöinen ja satoja kryptoja tukeva mobiiliappi.

CRO-token sijoituskohteena

CRO-token on ollut suosittu sijoituskohde jo monta vuotta. Tämä johtuu yhtiön valtavista markkinointipanostuksista sekä nopeasta kavusta. Crypto.com on 50 miljoonalla asiakkaallaan yksi maailman suurimmista kryptopalveluista. Sijoittajien kannalta on valitettavaa, että CRO-tokenin kurssi ei ole heijastanut tätä kehitystä.

Tilanne oli sama BNB:n kohdalla pitkän aikaa. Binance-pörssi kasvoi valtavaa vauhtia, mutta se ei nostanut BNB-tokenia lainkaan. Sama on ollut nähtävissä pari vuotta FTX-pörssin kohdalla. Myös suositun KuCoin-pörssin token pysyy alhaalla kryptovaluuttojen rankingissa. On selvää, että pelkkä pörssin sisäinen käyttö ei riitä tällaisille tokeneille.

BNB lähti rajuun nousuun keväällä 2021, kun Binancen oma lohkoketju kasvatti suosiotaan. Näimme vastaavan ilmiön myös marraskuussa 2021 CRO-tokenin kohdalla. Sen kurssi moninkertaistui parissa viikossa ja saavutti uuden ATH-lukeman, kun Cronos MainNet lanseerattiin.

Moni sijoittaja pohtii nyt sitä, pystyykö CRO toistamaan Binancen menestyksen pitkässä juoksussa? Suosittelemme tsekkaamaan alla olevan Coin Bureaun videon, josta saat paljon infoa uusimmista päivityksistä.

Vuonna 2021 lanseeratut Crypto.org ja Cronos-lohkoketjut tuovat CRO:lle lisää kysyntää. Kuten BNB:n esimerkki osoittaa, tämä voi toimia todella vahvana buustina tokenin kurssille. CRO:n kannalta on valitettavaa, että Cronoksen ensimetrit ovat osuneet rajuun karhumarkkinaan. Se on silti onnistunut kasvattamaan kävijämääräänsä sekä osoitteiden määrää 10x puolessa vuodessa.

Crypto.comin Visa-kortit sekä Crypto.com Exchange luovat myös kysyntää CRO:lle. Lisäksi Crypto.com käyttää enemmän rahaa markkinointiin kuin mikään muu kryptoprojekti tällä hetkellä.

Entä sitten huonot puolet? Suurimmat hidasteet löytyvät kilpailijoiden suunnalta. Cronos ja Crypto.com eivät tarjoa varsinaisesti mitään uniikkia, jota ei löytyisi myös kilpailevilta palveluilta.

Vaikka Crypto.com appi on todella suosittu, se on vain yksi monista vaihtoehdoista. Myös debit-korttien kilpailu on kiristynyt valtavasti. Crypto.com joutui pudottamaan korttien etuja keväällä 2022, mikä suututti monet käyttäjät. Sen kilpailijat tulevat iskemään tähän seuraavan bull-markkinan aikana.

Crypto.org ja Cronos painivat äärimmäisen kilpaillussa platform-sektorissa. Niiden etuna on kuuluminen Cosmos-ekosysteemiin, mikä mahdollistaa linkittymisen muihin vastaaviin lohkoketjuihin. Vastaavia lohkoketjuja on silti paljon, minkä lisäksi Cronos on pahasti takamatkalla esim. DeFi- ja NFT-sektorissa suurimpiin kilpailijoihin verrattuna.

Cronos on tällä hetkellä 8. sijalla lohkoketjujen DeFi-rankingissa. Tämä on hyvä suoritus, kun huomioidaan, että Cronos tuli markkinoille vasta marraskuussa 2021. Sen TVL on varsin kunnioitettava 1,6 miljardia dollaria.

Yhteenvetona voisi todeta sen, että Crypto.com on nostanut profiiliaan ja hankkinut valtavasti asiakkaita vuodesta 2021 lähtien. Se on panostanut hurjia summia markkinointiin. Tämä on tuottanut tulosta, mutta miten kestävällä pohjalla kasvu on? Kaiken panostuksen jälkeen CRO-token mahtuu edelleen vain vaivoin edes top 20 -listalle, ja se on markkina-arvoltaan noin 10 prosenttia BNB:stä.

Crypto.comin ja Cronoksen kasvu ei näy CRO-tokenin kurssissa. Sijoittajan täytyy miettiä, mitä CRO:n kurssinousuun oikein vaaditaan?

Cronos CRO-tokenin ostaminen ja säilytys

Suosituin tapa Cronos (CRO) ostamiseen Crypto.com mobiiliapin kautta, josta sitä on mahdollista ostaa euroilla. Voit myös vaihtaa muita Crypto.comin tukemia kryptovaluuttoja CRO-tokeniin. Lue ohjeet mobiiliapin lataamisesta ja käytöstä Crypto.com -oppaasta.

Voit myös ostaa CRO:ta muista kryptovaluuttapörsseistä. Alla on lista parhaimmista CRO-tokenin ostopaikoista.

KauppapaikkaKommenttiArvosanaLinkki
CRO-tokenia on helpointa ostaa Crypto.comin omasta mobiiliapista joko euroilla tai stablecoineilla. Osta CRO
KuCoin on altcoin-sijoittajan paratiisi! CRO-tokenin lisäksi myös valtava valikoima muita altcoineja. Osta CRO

Tokenin säilytykseen voi ladata erillisen Crypto.com DeFi Walletin, mistä onnistuu myös CRO:n steikkaus. Löydät tämän apin Googlen ja Applen sovelluskaupoista.

Huomaa, että CRO liikkuu yhä sekä Ethereumin lohkoketjussa ERC20-tokenina sekä uudessa Cronos-lohkoketjussa CRC-20 -standardin tokenina. Ole tarkkana transaktioita tehdessä, että liikutat oikean tyyppisiä tokeneita oikeaan lompakkoon. Ethereum-verkon CRO-tokeneita voit säilyttää helposti mm. MetaMaskissa.

Jos lataat Crypto.com -sovelluksen ja käytät sitä aktiivisesti, seuraa ihmeessä palvelun Twitter-tiliä @Cryptocom. Käynnissä on jatkuvasti erilaisia kampanjoita ja tarjouksia. Twitteristä löytyy myös erillinen Support-tili @cryptocomcs. Viralliset sivut löytyvät osoitteesta Crypto.com ja Reddit-kanava osoitteesta reddit.com/r/Crypto_com.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.

9 kommenttia

  1. Kuulostaa kyllä erittäin mielenkiintoiselta. Se mikä arveluttaa on tuo meidän verotus, selviääkö siitä kirjanpidosta ollenkaan mitä verottaja vaatii jos korttia alkaisi ihan säännöllisesti käyttämään.
    Ainakin minua ne sudenkuopat mitä voi tulla vastaan hirvittää sen verran, että kortti jää hankimatta. Tuolta verotuksen kannalta olisi ollut mukava kuulla selvitystä ko kortin käyttöön liittyen.

    1. Verotus ei ole tuossa Crypto.comin kortissa erityisen työlästä, koska maksut tehdään euroilla, kuten artikkelissa luki. Voit esimerkiksi tallettaa 1000 euron edestä bitcoineja kortille, konvertoida ne kerralla euroiksi ja maksella sitten näillä euroilla viikkojen tai kuukausien ostokset. Tuosta koko prosessista on yksi verotettava tapahtuma eli BTC -> EUR myynti. Toki, jos haluat pitää kortin saldon bitcoineissa ja konvertoida aina pieniä määriä käytön mukaan, niin siitä sitten muodostuu enemmän verotettavia tapahtumia. Eli riippuu ihan käyttäjästä. Monelle aktiiviselle kryptosijoittajalle tulee joka kuukausi satoja tai tuhansia treidejä joka tapauksessa, joten Crypto.comin transaktiot eivät siihen nähden ole kuin pisara meressä lisää.

      Valitettavasti kryptovaluuttojen käyttäminen maksuvälineenä on tosi työlästä verotuksen kannalta niin kauan, kunnes kryptovaluutat saavat virallisen maksuvälineen statuksen (tuskin tapahtuu 2020-luvulla) tai sitten pienet transaktiot, esim. alle 100e, vapautetaan veroista. Jälkimmäinen voi olla todennäköisempi skenaario, mutta en tiedä onko Suomessa, jossa joudutaan lähivuosina varmasti päin vastoin kiristämään verotusta joka puolella, kun katsoo nykyistä velanottoa.

      Crypto.com tai vastaavat kortit ovat tällä hetkellä varmasti sellaisten henkilöiden suosiossa, jotka haluavat elää mahdollisimman paljon bitcoineilla. Voit esimerkiksi palkan saatuasi tallettaa eurot heti (pakollisten maksujen jälkeen) Coinmotionille -> ostaa bitcoineja -> tallettaa bitcoinit Crypto.comiin ja pitää käyttötilin rahat bitcoineissa mahdollisimman paljon.

      Kiitos kommentistasi Jukka, lisätään tästä verotuksesta yksi kappale artikkeliin vielä erikseen!

  2. Itse käytän korttia niin että talletan suoraan pankinluottokortilla euroja crypto.comin sovelluksen kautta kortille. Tämä käy todella nopeasti ja bonukset tulee sitten kryptoina tilille. Mitäköhän verottaja tästä tykkää? Onko verotettavaa vasta jos myyn näitä bonuksia?

    1. Huom. Jarkko näistä bonuksen veroista on tullut tarkempaa tietoa.

    1. Hyvä pointti! Vaikea sanoa, tästä pitäisi varmasti saada joku ennakkotapaus tai päätös?

    2. Tarkennus: Veroasiantuntija Elmo Koivusen mielestä (https://www.elmox.fi/tietoa/) asia on juuri näin, eli Crypto.comin cashback on verovapaata tuloa tuohon Sami Korkalaisen linkkiin perustuen. Elmo kommentoi asiaa juuri Telegramin verokanavalla, josta voi kysellä neuvoa: https://t.me/verotus.

      Artikkelia korjataan tältä osin!

  3. Itselläni on toiseksi korkeimman tason kortti, jolla saa 12% koron steikatulle pääomalle ja 5% cashbackin cro-kolikkona.
    Lisäksi crypto.com maksaa erittäin kilpailukykyistä korkoa muisen kryptojen talletuksista. Esim. Bitcoinille 8.5% kokonaiskorko ja stablecoIlle 14% (korttini vaatiman staken tasolla). Mielestäni on turha hämmentää korttimaksamista kryptoilla, koska pankkisiirto esim. osuuspankista on kuluton ja kestää pari minuuttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *