Suomalaiset kryptopalvelut Coinmotion ja Tesseract ovat ajautuneet napit vastakkain. Riidan aiheena on Coinmotionin korkotili, joka on toteutettu yhteistyössä Tesseractin kanssa. Tuoreiden tietojen mukaan korkotilipalvelussa on esiintynyt luottotappioita. Osapuolilla on toistaiseksi hyvin eriävä näkemys lainattujen varojen riskeistä.
Sisällysluettelo
Coinmotion vs. Tesseract -tapauksen taustat
Käydään ensin tapauksen taustat läpi sellaisia lukijoita varten, jotka eivät seuraa alaa päivittäin. Coinmotion on Suomen tunnetuin kryptovaluuttojen osto-, myynti- ja välityspalvelu. Sen tarjonnasta voi ostaa kaikkia tunnetuimpia kryptovaluuttoja. Voit myös säilyttää niitä turvallisesti Coinmotionin holveissa. Kyseessä on Suomen Finanssivalvonnan säätelemä yritys.
Coinmotion on tarjonnut perinteisen kaupankäynnin lisäksi erillistä korkotilipalvelua. Sen avulla on mahdollista saada kryptosijoituksilleen vuosikorkoa. Tämä palvelu on toteutettu yhteistyössä suomalaisyhtiö Tesseractin kanssa. Alla on kuva yhtiön etusivulta.
Käytännössä korkotilin varat on lähetetty Tesseractille, joka on sijoittanut ne eteenpäin markkinoille. Tästä sijoitustoiminnasta Tesseract on saanut tuottoja, jotka on sitten maksettu korkoina Coinmotionin asiakkaille. Tesseract on niin ikään Finanssivalvonnan säätelemä yritys.
Bitcoinkeskus uutisoi Coinmotionista ja Tesseractista jo kuukausi sitten. Coinmotion ilmoitti tuolloin lopettaneensa korkotilin tarjoamisen uusille asiakkaille varotoimenpiteenä. Mitään tietoa mahdollisista luottotappioista, kotiutusongelmista tai vastaavasta ei tässä vaiheessa ollut julkisuudessa.
Helsingin Sanomat uutisoi myös aiheesta marraskuussa ja haastatteli Tesseractin toimitusjohtaja Ychien Wu:ta juttua varten. Wu ei halunnut kertoa tarkemmin sitä, mihin Tesseract sijoittaa varojaan. Hän vetosi haastattelussa liikesalaisuuksiin.
Coinmotion tiedotti korkotilipalvelun luottotappioista
Perjantaina 16.12. on saatu uutta tietoa. Coinmotion lähetti korkotiliä käyttäneille asiakkailleen infoa luottotappioista.
”Tesseractin antamien tietojen perusteella Tesseractin korkotilipalvelussa on syntynyt luottotappioita, joiden seurauksena Tesseract on menettänyt loppukäyttäjien korkotilipalvelussa olevia pääomia.”
Tiedotteen mukaan yksittäisten käyttäjien tappioiden määrä ei ole vielä tiedossa. Tesseractilta saatu info viittaa kuitenkin siihen, että tappio on luokkaa merkittävä. Se myös vaihtelee kryptovaluuttojen mukaan eli tappiot esim. Bitcoin- ja USDC-talletuksille saattavat olla eri kokoluokkaa.
Tesseract on kertonut Coinmotionille luottotappioiden syntyneen kesäkuussa ja marraskuussa aiheutuneista tapahtumista. Näihin aikoihin on nähty markkinoilla suuren kokoluokan konkursseja, kuten 3AC, Celsius, Voyager, BlockFi ja tietysti suurimpana FTX & Alameda.
Tällä hetkellä ei ole yksilöity sitä, mikä yhtiö on luottotappioiden toisena osapuolena.
Uutinen luottotappioista levisi laajempaan tietoisuuteen lauantaina, kun Helsingin Sanomat julkaisi uutisen otsikolla: Suomalaiset kryptoyhtiöt ilmiriidoissa – ”Tappio tulee olemaan merkittävä”. Käydään seuraavaksi läpi osapuolien näkemykset tapahtuneesta.
Coinmotionin näkemys: Tesseract otti liikaa riskejä
Coinmotion kertoo edellä mainitussa asiakastiedotteessa oman näkemyksenä tapahtuneesta. Yhtiö nostaa esiin kolme selkeää pointtia:
- Tesseract tiedotti luottotappioista vasta 11.11.
- Osa lainapositioista oli alivakuudellisia
- Tesseract ei käyttänyt hyväksyttyjä vastapuolia
Coinmotionin mukaan kesäkuun luottotappioissa olleet lainat eivät olleet ylivakuutettuja. Tämä tarkoittaa sitä, että luotonantaja kärsii lainaajan maksuongelmissa tappioita. Esimerkiksi DeFi-palveluissa lainat ovat aina ylivakuutettuja, millä varmistetaan se, että lainapalvelu saa aina rahansa takaisin, jos maksua ei kuulu.
Coinmotion kertoo tiedotteessaan, että Tesseract on itse mainostanut lainojen olevan ylivakuutettuja. Tosin, edes vakuudet eivät auta tuoreimmassa tapauksessa, sillä Coinmotionin mukaan Tesseractilla ei ole pääsyä marraskuun luottotappiotapahtumaan liittyviin vakuuksiin.
Tämä voi tarkoittaa sitä, että osa vakuuksista on sellaisen tahon hallussa, joka on toistaiseksi estänyt ulosmaksut. Uutisoimme äskettäin esim. amerikkalaispörssi Geminin korkotiliasiakkaista, joiden varat ovat jumissa lainapalvelu Genesiksessä. Vastaavia tapauksia lienee muitakin.
Haluamme painottaa, että korkotilipalveluun kohdistuvat haasteet ja epäselvyydet liittyvät vain Tesseractin hallussa oleviin korkotilipalvelun asiakasvaroihin. Coinmotionin hallinnassa olevat varat ovat 100%:sti turvassa. (Coinmotionin tiedote)
Coinmotionilla ei ole yhtiön mukaan kaikkea tarvittavaa tietoa hallussaan, jotta se voisi tässä vaiheessa muodostaa tyhjentävän kokonaiskäsityksen tilanteesta. Coinmotion ei myöskään pysty itsenäisesti verifioimaan Tesseractin tarjoamaa informaatiota.
Helsingin Sanomien mukaan toimitusjohtaja Heidi Hurskainen on ollut yhteydessä Finanssivalvontaan tapauksen vuoksi. Hän ei kuitenkaan avaa yksityiskohtia näistä keskusteluista.
Tesseractin näkemys: Riskit olivat tiedossa
Tesseract on kertonut myös oman näkemyksensä julkisuuteen. Seuraavassa lainatut kommentit pohjautuvat edellä mainittuun HS:n uutiseen sekä Tesseractin vastineeseen, joka on julkaistu Inderesin keskustelupalstalla englanniksi.
Heti alusta asti tulee selväksi, että osapuolten näkemykset eroavat merkittävästi toisistaan. Tesseract syyttää suoraan Coinmotionia virheellisen tiedon jakamisesta. ”Yllätyimme, että Coinmotion julkisti tällaisia rajuja väitteitä. Osa väitteistä on suoranaisia valheita”, toimitusjohtaja Yichen Wu kertoo HS:lle.
Erimielisyydet lähtevät liikkeelle jo palvelun perusteista. Wu:n mukaan heillä on asiakassuhde vain Coinmotioniin, joka on itse vastuussa informaatiosta, mitä se on omille asiakkailleen jakanut.
Vaikuttaa siltä, että yhteistyön riskitasoista on ollut myös eriävä näkemys. Tesseractin mukaan korkotilipalvelu on ollut luonteeltaan korkean riskin tuote, eikä yhtiö ole koskaan luvannut lainojen olevan ylivakuudellisia. Tesseract on myös omien sanojensa mukaan informoinut vastapuolena olevista asiakkaista Coinmotionin suuntaan.
Hajautamme sijoitukset riskitason mukaan. Osa lainoista on ylivakuudellisia, osa alivakuudellisia ja osassa ei ole lainkaan vakuutta. Coinmotion tiesi tämän oikein hyvin, ja olen ihmeissäni, miksi he väittävät nyt asian tulleen yllätyksenä. (Yichen Wu, HS)
Miksi luottotappioista ei ole sitten informoitu jo aiemmin? Tesseractin kertoo syyn olevan sopimussalaisuuksissa, minkä vuoksi Tesseractilla ei ole valtuuksia paljastaa nimiä julkisuuteen. Ilmeisesti lainojen tilanne on myös toistaiseksi epäselvä eli miten paljon varoja on jumissa ja miten pitkään.
Vuoden 2022 aikana kryptosektorissa on mennyt nurin puoli tusinaa miljardiluokan yhtiötä. Konkurssioikeudenkäynnit ovat vasta alkaneet, ja ne voivat kestää vuosia. Esimerkiksi keväällä 2014 romahtaneen Mt. Goxin varoja ei ole vieläkään jaettu. Tämän vuoksi voi olla vaikea sanoa, miten paljon lainoista tai vakuuksista saadaan takaisin ja millä aikataululla.
Tesseractin kanta tulee yhtiön tiedotteesta sekä HS:n uutisesta selväksi. Heidän mielestään Coinmotionia on informoitu riskeistä alusta lähtien. Näkemykset ovat siis kaukana toisistaan.
Mitä käy korkotiliasiakkaiden varoille?
Suurin kysymys kuuluu nyt: mitä käy korkotiliasiakkaiden varoille?
Ensin on hyvä tehdä selkeä pesäero Coinmotionin asiakasvarojen sekä korkotilipalvelun kanssa. Coinmotionin kaikki asiakasvarat ovat 100-prosenttisesti turvattuja Fivan regulaation mukaisesti. Tänään uutisoidut luottotappiot koskettavat vain korkotilipalvelun asiakkaita.
Coinmotionin mukaan kolme prosenttia yhtiön asiakkaista on ollut korkotilin käyttäjiä. Tämä tarkoittaa noin 3000 asiakasta.
Kuten edellä mainittiin, tappiot tulevat vaihtelemaan riippuen sijoitettavasta kryptovaluutasta. Jokaisen täytyy itse arvioida ”merkittävien tappioiden” suuruusluokka. Tuskin asia muotoiltaisiin näin, jos kyse olisi vain 10–20 prosentin tappiosta. Valitettavasti.
Tavallisen sijoittajan kannalta eteen voi tulla pitkä odotus, jos Tesseractin lainaamia varoja on jumissa ulkomaisessa konkurssipesässä. Tässä kohtaa kyse on tietysti täysin arvailusta ennen kuin tiedetään tarkemmin luottotappioiden suuruusluokka.
Bitcoinkeskuksella ei ole tässä vaiheessa tietoa siitä, onko marraskuun uutisten jälkeen prosessoitu korkotilipalvelun kotiutuksia.
Ensimmäinen tartunta suomalaisiin toimijoihin
Tänään uutisoitu tapaus on ensimmäinen kerta, kun globaalit ongelmat ovat koskettaneet myös kotimaisia palveluita. Tähän asti suomalaiset toimijat ovat olleet ikään kuin oma saarekkeensa kryptomarkkinan myrskyjen keskellä.
On hyvin harmillista, että tällainen sotku on syntynyt. Ajankohta on tietysti pahin mahdollinen, kun luottamus kryptosektorin toimijoihin on horjunut edeltävät puoli vuotta rankasti. Maailmanlaajuisesti jopa miljoonat asiakkaat menettäneet varojaan, ja tähän päälle monen miljardin dollarin suuruiset DeFi-hakkeroinnit.
Bitcoinkeskus ei kuitenkaan usko, että tapaus rapauttaa suomalaisten sijoittajien luottamusta kotimaisiin palveluihin. On hyvä muistaa, että Coinmotionin asiakasvarat ovat täysin turvassa, ja kyse on nyt erillisestä lisäpalvelusta.
Korkotilipalveluun on liittynyt aina riski, mistä on myös asiakkaille informoitu. Samoin oli myös lainajättien BlockFi ja Celsius kohdalla. Tällaisten riskien hahmottaminen on käytännösä toki vaikeaa tavalliselle sijoittajalle. Erityisesti niin kauan, kun mitään ongelmia ei ole koskaan ollut.
Vuosi 2022 on antanut tylyn opetuksen siitä, että ikivanha sanonta ”riskitöntä tuottoa ei ole olemassa” pitää todellakin paikkansa. Todennäköisesti sijoittajat ovat pitkän aikaa entistä varovaisempia riskinoton suhteen – myös kotimaassa.
Toivottavasti osapuolet pääsevät sopuun ja saavat näkemykst huomattavasti lähemmäs tämän päivän tilannetta. Merkittäviltä tappioilta tuskin vältytään, valitettavasti. Monia sijoittajia kiinnostaa varmasti myös kuulla Finanssivalvonnan kommentteja tästä tapauksesta.
Bitcoinkeskus seuraa tapauksen kehittymistä viikoittaisissa uutiskatsauksissa sekä some-tileillä. Bitcoinkeskuksella ei ole toistaiseksi enempää tietoa tapahtuneesta kuin se, mitä julkisesti on kerrottu.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!