Uutiset
26
tammi
coincheck

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Coincheck -pörssi joutui historian suurimman hakkeroinnin kohteeksi

Kryptovaluuttojen markkinoilla on vallinnut alakulo parin viime viikon ajan. Tänään kurssit putosivat jälleen voimakkaasti. Osa sijoittajista epäili kurssilaskun olevan Bitcoin-futuurien syytä, mutta todennäköisesti laskun taustalla olivat Coincheck-pörssin tapahtumat Japanissa.

Rekisteröidy Binancelle

Japani on tällä hetkellä maailman Bitcoin-keskus. Voit lukea aiheesta lisää tästä Bitcoinkeskuksen artikkelista, joka on kirjoitettu joulukuun alussa. Japanista löytyy lukuisia pörssejä, ja nousevan auringon maa tuottaa yhdessä Etelä-Korean kanssa ison osan maailman kryptovolyymista.

Coincheck-niminen pörssi on yksi maan suurimmista. Se joutui tänään hakkeroinnin kohteeksi, jonka vahingot ovat kohonneet yli 500 miljoonaan dollariin. Hakkeroinnin kohteena oli yksi maailman suurimmista kryptovaluutoista, NEM. Coincheck menetti hakkeroinnin yhteydessä 500 miljoonaa kappaletta NEM-virtuaalivaluuttaa.

Yhden NEM-tokenin arvo oli aamuyöstä tasan yksi dollari, mutta se romahti hakkerointiuutisten myötä reilut 20 prosenttia. Artikkelin kirjoitushetkellä NEM on saanut hieman arvoaan takaisin, ja sen kurssi on tällä hetkellä noin 0,86 dollaria.

 

Tämän lisäksi pörssistä suoritettiin myös varsin hämärä, yli 120 miljoonan dollarin arvoinen, Ripple-tokenin siirto. Asiaa kommentoitiin mm. Twitterissä seuraavasti:

Tällä hetkellä tuhon täyttä laajuutta ei vielä tiedetä. On kuitenkin selvää, että kyseessä on historian suurin hakkerointi. Tapaus voi olla myös yksi koko maailman suurimmista varkauksista.

NEM-projektia ohjaavan NEM Foundationin johtaja, Lon Wong, kommentoi asiaa seuraavasti:

“As far as NEM is concerned, tech is intact. We are not forking. Also, we would advise all exchanges to make use of our multi-signature smart contract which is among the best in the landscape. Coincheck didn’t use them and that’s why they could have been hacked. They were very relaxed with their security measures.”

Coincheck tutkii tällä hetkellä mahdollisuutta kompensoida käyttäjiään. On syytä huomauttaa, että kyseinen pörssi ei ole rekisteröitynyt Japanin FSA:n eli Financial Services Agencyn alaisuuteen. Kyseinen toimielin valvoo japanilaispörssien turvallisuutta ja toimintaa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Coincheckin tietoturvassa on ollut selkeitä puutteita.

Päivitys juttuun 29.1.2018:
Tuoreiden tietojen mukaan Coincheck aikoo maksaa omista varoistaan yli 400 miljoonan dollarin korvaukset hakkeroinnin uhreille. Yhtiö palauttaa näin ollen noin 90% asiakkaiden menetyksistä. Hakkeroinnin seurauksena noin 260.000 Coincheckin asiakasta menetti varojaan.

NEM-yhteisö on myös aktiivisesti mukana tapauksen selvittämisessä. NEM foundation on kehittänyt noin 24 tunnissa varojen seurantatyökalun, minkä avulla hakkeri on ajettu käytännössä nurkkaan. Hänen käyttämänsä NEM-tili on merkitty, ja kaikkia merkittäviä pörssejä on tiedotettu asiasta. Käytännössä hakkeri ei voi tehdä tällä hetkellä liikuttaa varojaan, sillä hänen on mahdoton konvertoida niitä suoraan fiat-rahaksi.

Coincheck-hakkerointi vaikuttaisi olevan jopa kuuluisaa Mt. Gox -tapausta suurempi. Markkinoilla Coincheckin vaikutus jäi varsin pieneksi, sillä 500 miljoonaa dollaria on tällä hetkellä hieman alle 0,1 prosenttia koko kryptomarkkinasta. Kyseinen rahasumma on vain noin 7% NEM-kryptovaluutan tämän hetken markkina-arvosta. Kun Mt. Gox -pörssi romahti, kryptomarkkina oli arvoltaan vain pari prosenttia nykyisestä.

Seuraavassa muutamia historian tunnetuimmista hakkeroinneista.

Mt. Gox

Japanilaisen Mt. Gox -pörssin kautta kulki parhaimmillaan 70% koko maailman Bitcoin-volyymista. Se hakkeroitiin ensin vuonna 2011, mutta vuoden 2014 hakkerointi oli tuhoisampi tapaus. Mt. Goxilta vietiin kryptovaluuttaa noin 350 miljoonan dollarin arvosta ja pörssi joutui sulkemaan ovensa. Lukemattomat kryptosijoittajat menettivät portfolionsa. Nykyrahassa mitattuna 850.000 varastettua Bitcoinia ovat arvoltaan yli 10 miljardia dollaria.

Nicehash

Slovenialainen louhintaan keskittyvä pörssi/ohjelmisto NiceHash hakkeroitiin joulukuussa 2017. Rikolliset käyttivät NiceHashin työntekijän tunnuksia tyhjentääkseen yrityksen Bitcoin-lompakon. Lopputuloksena 4700 Bitcoinia katosi, joiden arvo oli tapahtumahetkellä noin 80 miljoonaa dollaria.

Bitfinex

Yksi tämän hetken suurimmista pörsseistä, Bitfinex, joutui hakkeroinnin kohteeksi vuonna 2016. Varkaat veivät 120.000 Bitcoinia, jotka olivat tapahtumahetkellä noin 72 miljoonan dollarin arvoisia. Nykyrahassa kyseessä olisi yli miljardin taalan puhallus. Bitfinex suoritti tapahtuman johdosta 36% leikkauksen kaikkien yhtiön asiakkaiden varoihin, joilla se kompensoi hakkeroinnin uhreja.

Lähde: cryptonews.com, kuva: Pixabay


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.