Coinbasen jatkuvat ongelmat raivostuttavat käyttäjiä

coinbase

Coinbase on yksi maailman suurimmista Bitcoin-palveluntarjoajista. Kuluneet viikot ovat olleet palvelulle todella haastavia, eikä asiakaspalautteen määrä ole tällä hetkellä vähenemään päin. Ensin maailmaa kuohutti yhtiön epäonnistunut Bitcoin Cash -lanseeraus, joka on nyt poikinut tutkinnan sisäpiirikaupoista. Tämän lisäksi palvelu on ollut pahasti jumissa valtavasti lisääntyneen käyttäjämäärästä johtuen. Bitcoinin ”musta perjantai” ei todellakaan auttanut asiaa, sillä Coinbase joutui sulkemaan väliaikaisesti osto- ja myyntitoimintonsa kokonaan.

Ensin pieni tarkennus aloitteleville käyttäjille. Coinbase-brändin alla on käytännössä kaksi eri palvelua. Coinbase.com on peruskäyttäjille suunnattu tuote, joka on käytännössä lompakko sekä Bitcoin-pankki. Coinbase on enemmän kuin lompakko, sillä sivusto mahdollistaa kryptovaluuttojen ostot sekä myynnit fiat-rahalla. Voit kotiuttaa Coinbasesta rahat pankkitilillesi SEPA-tilisiirrolla, joka saapuu normaalitilanteessa parissa päivässä.

GDAX (Global Digital Asset Exchange) on puolestaan ammattilaisille suunnattu palvelu, eli kyseessä on pörssi. Pääset kirjautumaan GDAX-pörssiin myös Coinbase.comin käyttäjätunnuksilla, eli kyseiset palvelut ovat yhteydessä toisiinsa. Termillä Coinbase voidaan tarkoittaa joko molempien palveluiden kokonaisuutta tai Coinbase.comin peruskäyttäjille suunnattua versiota.

GDAX-pörssin kulut ovat merkittävästi Coinbasen peruspalvelua halvemmat, joten runsaasti kauppoja tekevien aktiivikäyttäjien kannattaa siirtää bittirahansa pörssin puolelle.

Coinbase on ollut ongelmissa valtavan käyttäjäryntäyksen kanssa jo aiemminkin. Raporttien mukaan palveluun avattu parhaimmillaan yli 100.00 tiliä päivässä. Alkuviikolla Coinbase joutui myrskyn silmään, kun palvelu otti käyttöön kiistellyn Bitcoin Cash -valuutan. Treidauksen alkaessa BCH:n kurssi oli täysin järjettömällä tasolla, kun tietyt tahot hyödynsivät matalat volyymit ja pumppasivat hinnan taivaisiin. Tämä video näyttää mielenkiintoisella tavalla Bitcoin Cashin treidauksen alkua reaaliajassa.

Monien mielestä kurssin järjettömän pumppauksen takana oli jälleen kerran ”suuri saatana” Roger Ver tukijoineen, mutta tätä on toki mahdotonta todistaa. Monet peruskäyttäjät kuvittelivat tekevänsä mukavaa tiliä tällä nousulla, mutta Coinbase pysäytti kaiken kaupankäynnin hinnan kohotessa 8500 dollariin. Samaan aikaan Bitcoin Cashin kurssi pyöri muuaalla noin 3500-4000 dollarin tasolla. Monet käyttäjät olivat luonnollisesti raivoissaan.

Vastaavat käyttökatkot ovat saaneet asiakkaat raivostumaan myös viime päivinä. Eilen nähty Bitcoinin ”musta perjantai” aiheutti jälleen käyttökatkoksen Coinbasen kaupankäynnissä. Käytännössä Coinbasen palvelu on ollut polvillaan Bitcoinin kurssihuippujen ja -pohjien koittaessa, jolloin monet haluaisivat myydä tai ostaa kryptovaluuttoja. Tämä tweetti tiivistää treidaajien tunnelmia:

Ongelmat eivät tällä hetkellä liity vain käyttökatkoksiin osto- ja myyntitoiminnoissa. Coinbasen aiemman ilmoituksen mukaan esimerkiksi pankkisiirroissa on 10 päivän viive. Palvelun reddit-sivu on täynnä raivostuneita viestejä ihmisiltä, jotka odottavat tilisiirtojensa saapumista.

Tällä hetkellä suosituimmat langat ovat otsikoilla:

  • Fuck you Coinbase
  • Upvote if you think Coinbase is going down
  • I love not being able to buy huge tips
  • All purchasing is disabled
  • Hey Coinbase – are you having € liquidity issues….
  • Is coinbase about to pull a mt. gox on us?
  • COINBASE SCAM
  • What is the best way to sue Coinbase

Nämä otsikot kertovat hyvin ihmisten mielialoista tällä hetkellä.

Suurempi ongelma on kuitenkin se, että vastaavaa palautetta sataa käytännössä kaikkien suurimpien pörssien niskaan. Volyymiltaan suurimmat pörssit ovat tällä hetkellä: Bitfinex, Bithumb, GDAX, Bittrex ja Binance.

Bitfinex on ollut aivan polvillaan viime viikot, eikä kyseiseen palveluun saa avattua edes tiliä juuri nyt. Bithumb on puolestaan korealainen pörssi. Kolmantena oleva GDAX on siis Coinbasen oma pörssi, kuten edellä tuli kuvattua. Bittrex on saanut myös valtavasti kuraa surkeasta asiakaspalvelustaan, ja odotan esimerkiksi oman tilin verifiointia tällä hetkellä jo kahdeksatta viikkoa. Viidentenä oleva Binance on toiminut mainiosti, mutta ei tarjoa mahdollisuutta ostaa/myydä kryptovaluuttoja euroilla.

Toimivat vaihtoehdot ovat tällä hetkellä siis vähissä. Coinbasen peruskäyttäjille suunnattu versio on hyvin simppeli ja toimiva ratkaisu, joka on syystäkin yksi maailman suosituimmista palveluista. Suomalaisille sen vaihtoehtona toimii Coinmotion, joka mahdollistaa nopeat ostot, myynnit sekä pankkisiirrot. Coinmotionin suurin ongelma on tällä hetkellä tarjonta, sillä palvelun avulla voi ostaa vain Bitcoineja.

Kuinka suuria ongelmia Coinbasella oikein on? Mahdoton sanoa. Jos tarvitset vain paikkaa kryptojen säilytykseen, niin turvallisempia vaihtoehtoja on olemassa. Jos eri vaihtoehdot eivät ole sinulle tuttuja, niin tutustu tähän artikkeliin. Jos taas Coinmotioin GDAX-pörssi alkaa ärsyttää liikaa, voit etsiä vaihtoehtoisia pörssejä tästä listasta. Suurimpien pörssien kohdalla on tosin edellä mainitut ongelmat, joten vaihto esim. Bitfinexiin tai Bittrexiin voi olla vieläkin pahempi ratkaisu. Asiaa voi ajatella myös näin; jos maailman tunnetuimpiin palveluihin ei voi luottaa, niin mihin sitten? On helppo ymmärtää, että aloitteleva kryptosijoittaja on varsin hämmentynyt tästä pelikentästä.

Kryptovaluuttojen maailma on täynnä riskejä, eikä 100% turvallista toimintaympäristöä ole missään. DYO – do your own research. Jokaisen sijoittajan on itse tutkittava eri vaihtoehdot ja valittava oman mieltymyksensä mukainen operaattori. Suosittelen käymään läpi Reddit-palvelua, josta löytyy omat aihealueet jokaiselle toimijalle idealla reddit.com/r/palvelunnimi. Kyseistä palvelua kannattaa hyödyntää myös kryptovaluuttojen tiedonhakuun.

Tärkeä pointti: pidä huoli tietoturvastasi jo silloin, kun kaikki toimii hyvin. Jos haluat käyttää Coinbasea esimerkiksi Bitcoinien ostamiseen luottokortilla, voit hyvin siirtää bittirahat kaupan jälkeen turvallisempaan lompakkoon. Tässä kohtaa ongelmaksi tosin muodostuu piensijoittajille Bitcoinin järjettömät siirtokulut, mutta tuo on kokonaan uuden artikkelin aihe.

Coinbase on kaikkien online-operaattoreiden tapaan alttiina monille uhkatekijöille. Jos kryptosi ovat online-palvelussa, niin privaattiavaimesi ei ole silloin omassa hallussasi. Turvallisempia säilytystapoja ovat em. artikkelissa kuvatut desktop-lompakot sekä hardware-lompakot. Kryptovaluuttojen kohdalla jokaisen käyttäjän on itse valittava oma tietoturvan tasonsa. Mitään kuluttajansuojaa ei ole, ja hakkerointeja eri palveluihin tapahtuu lähes joka viikko. Toisaalta hardware-lompakon kohdalla kryptosi ovat käytännössä paperilapulla säilytettävien backup-koodien varassa, mikä saattaa olla jollekin ahdistava ajatus.

Mitään pomminvarmaa keinoa kryptovaluuttojen suojaamiseksi ei ole olemassa, joten yksi vaihtoehto on hajauttaa varat eri palveluiden välille.

Disclaimer: Bitcoinkeskus ei suosittele mitään yksittäistä palveluntarjoajaa ylitse muiden, eikä sivusto suosittele sijoittamaan kryptovaluuttoihin. Bitcoinkeskus suosittelee käyttäjiä tutustumaan eri vaihtoehtoihin huolella, valitsemaan itselle sopivat palvelut ja tiedostamaan alalla olevat riskit.

Kuva: kuvakaappaus Coinbase.comin etusivulta


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*