Yksi kryptoskenen suurimmista puheenaiheista on yhdysvaltalaisen Coinbasen listautuminen Nasdaq-pörssiin. Ajankohta listautumiselle on kerrassaan otollinen: Bitcoin ja monet muut kryptovaluutat ovat ennätyslukemissaan ja kryptomarkkinat saavat mediassa päivittäin paljon palstatilaa. Coinbasen osake voi olla yksi kevään kuumimmista teknologiaosakkeista!
Tässä artikkelissa käymme läpi Coinbase-listautumista sekä sijoittamista kryptovaluuttayhtiöihin yleisesti. Lopusta löydät myös vaihtoehtoja kauppapaikoista, joiden kautta ostaa uunituoretta Coinbase-osaketta. Aihetta on käsitelty myös Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalla!
Sijoittaminen kryptovaluuttayhtiöihin ja rahastoihin
Lohkoketjuteknologiaan, kryptovaluuttoihin ja niiden louhintaan on mahdollista sijoittaa välillisesti lukuisten pörssilistattujen yhtiöiden kautta. Suurin osa yhtiöistä on listattu Yhdysvalloissa ja Kanadassa.
Yhä useammat suuret yhtiöt ovat vaihtaneet likvidiä kassaansa dollareista kryptovaluuttoihin, pääasiassa Bitcoiniin. Tunnetuimpia esimerkkejä tällaisista ovat ohjelmistotalo MicroStrategy sekä sähköautovalmistaja Tesla. Molemmat yhtiöistä ovat listattu Nasdaqiin. MicroStrategy on instituutionaalisista Bitcoin-sijoittajista suurin, omistaen tällä hetkellä noin 92,000 Bitcoinia.
Digitaaliset maksupalveluyhtiöt Square ja Voyager Digital ovat niin ikään sijoittaneet varojaan Bitcoiniin yhteensä satojen miljoonien dollarien edetä. Square on instituutionaalisista Bitcoin-sijoittajista kolmanneksi suurin.
Yhdysvalloissa ja Kanadassa pörssiin on listattu myös monia lohkoketjuteknologiaan ja kryptovaluuttojen louhintaan erikoistuneita yhtiöitä. Nämä toimijat eivät siis pelkästään omista valuuttoja, vaan koko niiden toiminta perustuu kryptovaluuttoihin. Näiden yhtiöiden arvossa tapahtuu luonnollisesti suuria muutoksia kryptovaluuttamarkkinan kehityksen mukaan.
Nasdaqiin listattu Riot Blockchain Inc on yksi suurimmista voittajista viime kuukausien hurjassa kurssirallissa.
Yhtiön osakkeen arvo on viimeisen 12 kuukauden aikana noussut 4 994 %. Yhtiö on keskittynyt Bitcoin-louhintaan Yhdysvalloissa. Osakkeen arvo oli vielä vuoden 2020 marraskuussa arvoltaan alle viisi dollaria. Nykyhetken arvo liikkuu reilusti yli 50 dollarissa.
Kanadassa listattu louhintayhtiö Hut 8 Mining -yhtiön osakkeen arvo on niin ikään moninkertaistunut kuluneiden kuukausien aikana. Muita vastaavia listattuja yhtiöitä ovat muun muassa Bifarms, Argo Blockchain, Fortress Blockchain ja DMG Blockchain Solutions. Yhtiöt ovat erikoistuneet kryptovaluuttojen louhintaan sekä lohkoketjuteknologian kehittämiseen.
Coinbase on kovaa tulosta tekevä kryptovaluuttapörssi
Coinbase on maailman ensimmäinen pörssiin listautuva kryptovaluuttojen kauppapaikka. Yhtiö ilmoitti listautumisaikeistaan joulukuussa 2020 ja listautuminen tapahtuu keskiviikkona 14.4.2021. Yhtiön osake löytyy kauppapaikoista COIN-tunnisteella.
Coinbase on saanut alkunsa vuonna 2012 Brian Armstrongin ja Fred Ehrsamin toimesta. Miljoonan käyttäjän rajan pörssi rikkoi vuonna 2014, ja tätä nykyä palvelulla on yli 56 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää. Coinbasessa voi myydä ja ostaa kymmeniä eri kryptovaluuttoja. Halutessaan omistuksiaan voi myös säilyttää alustassa.
Coinbase on tehnyt vuonna 2020 ja kuluneen vuoden ensimmäisellä neljänneksellä varsin kovaa tulosta. Vuoden 2020 kokonaisliikevaihto oli 1,14 miljardia dollaria ja voittoa vuodelta kertyi 322 miljoonaa taalaa.
Vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä Coinbase raportoi liikevaihtonsa yhdeksänkertaistuneen, sen kasvaessa 190 miljoonasta peräti 1,8 miljardiin dollariin. Ensimmäisen neljänneksen nettotulos kasvoi 730–800 miljoonaan dollariin viime vuoden vastaavan ajankohdan 32 miljoonasta dollarista. Vuosi 2021 vaikuttaa siis ensimmäisten kuukausien perusteella Coinbasen kaikkien aikojen ennätysvuodelta.
Coinbase sijoituskohteena
Coinbase on Yhdysvaltain suurin kryptovaluuttapörssi ja sillä on asiakkaita yli sadassa maassa. Kirjoitushetkellä Coinbasella on hallussaan kryptovaluuttoja yli 223 miljardin dollarin edestä ja vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä palvelussa oli yli kuusi miljoonaa kuukausittaista transaktiokäyttäjää. Kyse on siis todella suuresta toimijasta.
Listautumisen yhteydessä Coinbase rekisteröi 115 miljoonaa A-luokan osaketta, jotka tunnetaan tickerillä COIN. Uusia osakkeita ei luoda, vaan yhtiö sallii jo olemassa olevien osakkeenomistajien myydä omistuksiaan uusille sijoittajille. Krypto hedge-fund Polychain Capitalin toimitusjohtaja Olaf Carlson-Wee on arvioinut Coinbasen markkina-arvon nousevan listautumisen yhteydessä yli sataan miljardiin dollariin.
#Coinbase will start trading at the Nasdaq on April 14 and a handful of sector experts say $COIN is the gate institutional investors will walk through in order to interact with cryptocurrency. https://t.co/Jcv7LJdLfW
— Cointelegraph (@Cointelegraph) April 13, 2021
Sadan miljardin arviolle on myös paljon kriitikoita. Muun muassa New Constructs -analyysiyhtiön johtaja David Trainer on kommentoinut odotetut valuaation olevan aivan liian korkea. Forbesin keräämien tietojen mukaan Coinbase arvostetaan yksityismarkkinoilla tehtyjen kauppojen perusteella noin 70 miljardiin dollariin. Tämä on samaa tasoa AirBnb:n ja Zoomin listautumisten kanssa.
Sijoituskohteena Coinbasen menestys nojaa pitkälti yleiseen tilanteeseen kryptovaluuttamarkkinoilla. Kun Bitcoin ja Ethereum kolistelevat kuukausittain uusia ATH-lukemia, sataa myös Coinbasen kassaan rahaa saavista kaataen. Mitä suurempi haloo kryptoskenen ympärillä pyörii, sitä enemmän kauppaa käydään ja suuremman joukon toimesta. Enemmän kauppaa tarkoittaa luonnollisesti enemmän kaupankäyntipalkkioita Coinbaselle ja tätä myötä suurempaa tulosta.
Coinbase-yhtiön tulosta ja kurssin tulevaa kehitystä pohdittaessa on tärkeää ymmärtää, että Bitcoinin kurssi ei ole yhtä kuin Coinbase-osakkeen kurssi. Bitcoinin arvon romahtaessa kauppaa käydään Coinbase-kauppapaikassa edelleen, eivätkä kryptovaluuttojen kurssiromahdukset sinänsä vaikuta yhtiön ansaintamalliin.
Vaikutusta Coinbaseen Bitcoin-kurssin tippumisella kuitenkin on, sillä karhumarkkinassa sijoittajia on aina vähemmän ja transaktiomäärät vähäisempiä. Coinbase itse uskoo kryptomarkkinan jatkavan kasvua instituutionaalisen kysynnän ollessa yhä merkittävämpää.
Kryptovaluutat ovat viimeisten vuosien perusteella tulleet jäädäkseen. Ei siis ole kahta puhetta siitä, etteikö Coinbasen kaltaisilla kauppapaikoilla olisi nyt ja tulevaisuudessa kysyntää. Sijoitusnäkökulmasta suurin pohdiskelemisen arvoinen kysymys onkin, onko juuri Coinbase paras vaihtoehto kryptovaluuttamaailmaan sijoitettaessa.
Muita tulokkaita – mikä kryptovaluuttayhtiö listautuu seuraavaksi?
Coinbase on ensimmäinen pörssiin listautunut kryptovaluuttojen kauppapaikka. Nyt kun pää on niin sanotusti avattu, on muita listautujia luvassa todennäköisesti piakkoin. Coinbasen kaltaisia kryptovaluuttapörssejä toimii maailmalla lukuisia, kuten Kraken, Binance ja Huobi.
Binance on maailmanlaajuisesti tunnetuin ja suosituin kryptovaluuttojen kauppapaikka. Tämä kiinalaistaustainen pörssi tunnetaan laajasta tarjonnastaan. Binancessa voit käydä kauppaa monista pienimmistäkin altcoineista.
Coinbaseen verrattuna Binanacessa treidataan dollareissa mitattuna lähes 50-kertainen määrä vuorokaudessa, ja pörssin oma BNB-valuutta on noussut hurjalla kirillä maailman kolmanneksi suurimmaksi kryptovaluutaksi.
Kraken on niin ikään potentiaalinen haastaja Coinbaselle. Tämä yhdysvaltalaispörssi on palveluiltaan hyvin pitkälti identtinen Coinbasen kanssa. Kraken on arvostettu noin 20 miljardiin dollariin, eli kokoluokaltaan se on pienempi.
Kryptovaluuttapörssien lisäksi alalla toimii myös paljon muita yhtiöitä, kuten lompakkoja, custody service -sijoituspalveluita, lohkoketjuyhtiöitä ja maksunvälittäjiä. Muun muassa Blockchain.com, Fireblocks, Anchorage ja BitPanda ovat kaikki keränneet rahoituskierroksilta hurjia summia rahaa. Yleisesti kryptomarkkinoilla on huomattavissa selvä buumi, jonka myötä rahaa alan yhtiöihin virtaa vuolaasti.
Bitcoin ETF
Bitcoin ETF on ollut kryptosijoittajien keskuudessa suuri keskustelunaihe jo useiden vuosien ajan. Hetkellisesti ETF-puhe jo hyytyi, mutta nyt aihe on taas palannut kansan huulille. Yksi isoimmista syistä tähän on Kanadan finanssiviranomaisen siunaus Bitcoin ETF:lle.
Osakemarkkinoilla ETF-rahastot ovat hyvin suosittu sijoitusluokka. Exchange Traded Fund -nimestä lyhennetty ETF tarkoittaa suoraan suomennettuna pörssinoteerattua rahastoa. Käytännössä ETF-rahasto mahdollistaa sijoittamisen helposti esimerkiksi tiettyyn toimialaan tai tiettyyn pörssiin listattuihin yhtiöihin.
Sijoittaessasi Helsingin pörssiin listattuun OMXH 25 -indeksiin sijoitat hajautetusti pörssin 25 suurimpaan yritykseen. ETF-rahastoiden parhaita puolia on nimenomaan helppo hajauttaminen yhden sijoitustuotteen kautta. Hajauttaminen tuo sijoitussalkkuun varmuutta ja turvaa yllättävien romahdusten varalle.
Bitcoin ETF on ollut markkinoilla kysytty tuote pätevästä syystä. Etenkin instituutionaaliset sijoittajat kokevat Bitcoiniin sijoittamisen hankalaksi, sillä muun muassa sijoitusten säilyttämiseen liittyy haasteita ja riskejä. Nykyaikaisista ja yksinkertaisista kauppapaikoista huolimatta kryptovaluuttojen ostaminen ja myyminen ei ole yhtä helppoa ja turvallista, kuin osakekaupan käyminen tutun ja turvallisen sijoitusalustan kautta.
Alla oleva twiitti: ETF:n puuttuessa, moni instituutio on sijoittanut Yhdysvalloissa Bitcoiniin Grayscalen rahastojen kautta. Sijoituksia on kasassa jo lähes 48 miljardia dollaria.
04/12/21 UPDATE: Net Assets Under Management, Holdings per Share, and Market Price per Share for our Investment Products.
Total AUM: $47.7 billion$BTC $BCH $ETH $ETC $ZEN $LTC $XLM $ZEC $BAT $LINK $MANA $FIL $LPT pic.twitter.com/J9vxWSdXd8
— Grayscale (@Grayscale) April 12, 2021
Bitcoin ETF tekee kryptovaluuttoihin sijoittamisesta helpompaa tavallisille kuluttajille sekä suurille instituutioille. Sijoituksen voi tehdä helposti esimerkiksi oman verkkopankkinsa kautta, ilman murhetta lompakoista tai erillisen tilin avaamisesta pörssiin.
Vuosien varrella Bitcoin ETF-hakemuksia finanssiviranomaisille on tehty useita, mutta huonolla menestyksellä. Vuonna 2021 Kanadan finanssiviranomainen viimein hyväksyi ensimmäisen Bitcoin ETF:n, joten peli on nyt tälläkin saralla avattu. Odotettavissa on, että paineen alla myös Yhdysvaltain arvopaperiviranomainen SEC hyväksyy Yhdysvaltain markkinoille ensimmäisen Bitcoin ETF -tuotteen.
Yhdysvalloissa on käynnissä suorastaan buumi ETF-hakemuksissa.
Another Bitcoin ETF has been filed with the SEC, this time by Galaxy Digital. They join several other companies that have submitted applications, including Fidelity and VanEck. https://t.co/5v1Gpf6LaX
— Cointelegraph (@Cointelegraph) April 13, 2021
Suomalaisille sijoittaminen kryptovaluuttoihin on ollut jo tovin mahdollista Nordnet-alustan kautta ETN-sertifikaattien avulla. Bitcoin Tracker seuraa kryptovaluutan arvoa ja sijoittaminen onnistuu kätevästi keneltä tahansa. Nordnetin valikoimasta löytyy myös minifutuureita, joiden kautta kryptovaluuttoihin voi sijoittaa vivulla.
Kryptovaluuttayhtiöt ovat tulleet jäädäkseen
Muutama vuosi sitten kryptovaluutat ja niihin sijoittaminen olivat pienen piirin epäilyttävänä pidettyä toimintaa. Lähtökohtaisesti yksikään suuri sijoittaja ei uskonut Bitcoinin tai muiden kryptovaluuttojen tulevaisuuteen, saatikka kryptovaluuttojen mukanaan tuomiin lukuisiin oheisliiketoimintamahdollisuuksiin.
Coinbasen listautuminen Nasdaqiin on viimeinen vahvistus sille, että kryptovaluuttayhtiöt ovat tulleet jäädäkseen. Coinbase on vain yksi esimerkki, ja jonossa riittää vastaavanlaista listautumista suunnittelevia pörssejä sekä muita alan yhtiöitä. MicroStrategyn, Teslan ja Squaren kaltaiset Bitcoiniin sijoittaneet jättiläisyhtiöt ovat ansiokkaasti pitäneet huolen siitä, että kryptovaluutat ovat jatkuvasti näyttävästi esillä sijoittajien keskuudessa.
Sijoittajan näkökulmasta Coinbase on hyvin mielenkiintoinen kohde. Koska kyseessä on ensimmäinen pörssiin listattu kryptovaluuttojen kauppapaikka, saa se osakseen myös erityisen paljon huomiota. Optimistisimmat veikkaukset yhtiön valuaatiosta liikkuvat reilusti yli sadassa miljardissa dollarissa, ja kysyntää on taatusti niin piensijoittajien kuin instituutioiden keskuudessa.
Suomalaiskäyttäjille hyvä vaihtoehto osakkeen ostamiseen on pohjoismainen Nordnet, joka on suomalaisten keskuudessa yksi suosituimmista sijoitusalustoista.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!