Kryptovaluutat
29
maalis

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on Chiliz (CHZ)?

Chiliz on erityisesti urheilun fanikulttuuriin keskittyvä projekti, jonka tarkoituksena on monetisoida urheiluseurojen ja fanien suhde molempia hyödyntävällä tavalla. Tässä oppaassa tutustutaan Chiliziin tarkemmin luomalla lyhyt katsaus projektin historiaan ja siihen, miten Chiliz ja sen Socios.com -sovellus toimivat. Artikkelissa tarkastellaan myös projektin CHZ-tokenia sekä Socios.com -sovelluksen fanitokeneita ja niiden käyttötarkoituksia.

Mikä on Chiliz (CHZ)?

Chiliz on ensin hyvä asettaa kryptovaluuttana oikeaan kategoriaan. Bitcoinkeskus jakaa kryptovaluutat kolmeen eri kategoriaan: valuutat, platformit ja tokenit.

Valuuttoja ovat Bitcoinin lisäksi mm. Litecoin ja Monero. Niiden ainoana tarkoituksena on toimia arvon välittäjänä tai säilyttäjänä.

Platformeihin kuuluvat taas mm. Ethereum, Cardano ja Elrond. Nämä toimivat käyttöjärjestelminä hajautetuille sovelluksille (dapps). Platformien voidaan ajatella olevan hieman kuin iOS tai Android. Tokenit luodaan aina olemassa olevaan lohkoketjuun eli edellä mainittujen platformien sisälle. Tunnettuja tokeneita ovat mm. Uniswap ja Chainlink.

Chiliz ei sulaudu tähän jaotteluun yhtä näppärästi. Se on ensisijaisesti token, mutta tekninen ratkaisu siirtää Chilizin tokenin ja platformin välimaastoon. CHZ-lyhenteellä kulkeva token on tällä hetkellä sekä ERC20-tokenina Ethereum-verkossa että BEP2-tokenina Binance Chainissa.

Tämän lisäksi pakettiin kuuluu Socios.com -sovellus, jossa fanitokeneita vaihdetaan. Se pyörii Ethereumin sivuketjuna omassa Proof-of-Authority -lohkoketjussaan. Jokainen fanitoken luodaan erikseen tähän sivuketjuun, ja CHZ toimii tämän sivuketjun ns. polttoaineena. Chiliz on siis monikäyttöinen token.

Chiliz historia: Binancen tukemana suurten jalkapalloseurojen kumppaniksi

Chiliz-projektia on suunniteltu jo vuodesta 2016 saakka. Vuonna 2018 projektin perustaja Alexandre Dreyfus alkoi panostaa toden teolla tuotekehitykseen ja tiimin rakentamiseen. Dreyfusilla on monen vuoden kokemus nettipokeri- ja urheiluvedonlyöntialalta.

Chiliz keräsi 66 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria yksityisiltä sijoittajilta vuonna 2018 Socios.com -fanitoken-sovelluksen lanseeraamiseksi.

socios.com

Alustan käyttötoken CHZ julkaistiin markkinoille kesällä 2019 mm. Binance-pörssissä, ja saman vuoden joulukuussa julkaistiin Socios.com -sovellus. Ensimmäinen Chilizin kanssa kumppanuuden tehnyt urheiluseura oli perinteikäs italialainen jalkapalloseura Juventus.

Maltalla pääkonttoriaan pitävä Chiliz työllistää tällä hetkellä yli 80 henkilöä ja sen Socios.com -sovellukseen on liittynyt tätä kirjoittaessa maaliskuussa 2021 19 kumppania, ja näistä 11 on järjestänyt Fan Token Offering (FTO) -joukkorahoituksen (josta myöhemmin lisää).

Fanit ja urheiluseurat lähemmäksi toisiaan

Urheiluseuran kannattaminen herättää monissa paljon tunteita. Viikonlopun ottelun seuraaminen on monelle urheilufanille viikon kohokohta, ja jotkut heistä saattavat kuluttaa huomattavia summia rahaa fanitavaran ostamiseen tai vierasotteluihin matkustamiseen.

Fanitus on kuitenkin passiivista. Fanit eivät voi juurikaan vaikuttaa suosikkiseuransa päätöksiin tai edesottamuksiin muutoin kuin huutamalla ja laulamalla kannatuslauluja katsomoissa.

Chiliz ja sen Socios.com -alusta tuovat tähän kuitenkin muutoksen. Chilizin CHZ-tokenilla voi ostaa Socios.com -sovelluksessa seurojen, kuten esimerkiksi Juventuksen, Barcelonan ja Paris Saint-Germainin, fanitokeneita.

Näitä tokeneita omistamalla voi äänestää esimerkiksi seuran pelipaidan designista, harjoituskentän nimestä tai pelaajien maalituuletuksista. Socios.com -sovelluksessa äänestämällä fanit voivat myös ansaita erilaisia palkkioita joko tokeneina tai muunlaisina etuina, esimerkiksi pääsemällä vierailemaan joukkueen pukuhuoneessa.

Urheiluseurojen insentiivi ryhtyä Chilizin kumppaniksi on puolestaan taloudellinen. Monet urheiluseurat ovat lopulta yrityksiä, joiden täytyy tuottaa voittoa maksaakseen tähtipelaajien suuret palkat. Seurat saavat usein tulonsa tv-sopimuksista, fanitavaran myynnistä ja lipputuloista. Koronapandemian takia erityisesti lipputulot ovat jääneet urheiluseuroilta viime aikoina saamatta.

Uusi tapa kerätä faneilta rahaa joukkorahoituksen turvin fanitokeneita luomalla hyödyttää siis sekä faneja että seuroja. Tällainen taloudelliseen insentiiviin perustuva urheilufaniuden ekosysteemi saa urheiluseuran ja aikaisemmin passiiviset fanit lähemmäksi toisiaan.

Fanitokenit ja FTO

Suurin osa Socios.com -sovelluksen fanitokeneista on jalkapalloseurojen tokeneita. Mukana on suuria ja tunnettuja seuroja, mikä takaa Chilizille suuren näkyvyyden.

Chiliz on keskittynyt myös e-urheiluun ja koripalloon. Malli on kuitenkin kopioitavissa mihin tahansa urheilulajiin, kuten esimerkiksi formula 1 -autourheiluun, krikettiin tai amerikkalaiseen jalkapalloon.

Chiliz onkin kertonut suunnittelevansa 50 miljoonan Yhdysvaltain dollarin sijoittamista laajentuakseen Yhdysvaltain markkinoille, joten NFL-joukkueet voisivat olla tässä mielessä otollinen laajentumiskohde.

Fanitokenit saavat alkunsa Fan Token Offering (FTO) -joukkorahoituksen kautta. Chiliz ja oman tokenin perustava urheiluseura sopivat millä hinnalla osa seuran tokeneista voidaan myydä faneille.

Menetelmä on samanlainen kuin viime aikoina suosituissa “laukaisualustan” (launchpad), esimerkiksi Polkastarterin tai Trustswapin, kautta lanseeroiduissa kryptoprojekteissa. Seuran fanit saavat etuoikeuden hankkia tokenia tietyllä hinnalla ennen sen julkaisemista markkinoille.

Seurojen fanitokeneille näyttäisi olevan kysyntää. Ne toivat pandemian kituuttamille seuroille yhteensä yli 30 miljoonan Yhdysvaltain dollarin tulot vuoden 2020 aikana. Helmikuussa 2021 perinteikäs italialainen jalkapalloseura AC Milan keräsi 6 miljoonaa dollaria muutamassa tunnissa oman FTO:nsa yhteydessä.

Fanitokeneilla on mielenkiintoinen “polttamismekanismi” (token burn): mitä paremmin joukkue pelaa ja mitä enemmän joukkueen tokenilla on omistajia, sitä vähemmän tokeneita on markkinoilla kierrossa. Tämä tuo Chiliz-projektiin myös urheiluvedonlyönnin ominaisuuksia. Chiliz ja fanitokenit voivat näin muodostua suosituiksi esimerkiksi Kiinassa, jossa on paljon jalkapallofaneja, mutta urheiluvedonlyönti on laissa kielletty.

Sijoittaminen fanitokeneihin

Fanitokeneiden ongelma sijoittajan näkökulmasta on niiden vähäinen kierrossa oleva määrä. Esimerkiksi Paris Saint-Germainin kaikkiaan 20 miljoonasta tokenista vain 6% on kierrossa ja loput seuran itsensä hallussa sillä ehdolla, että ne julkaistaan markkinoille 8 vuoden aikana niin, että markkinoille tulee yhdessä vuodessa 2,5 miljoonaa uutta tokenia. Samankaltainen järjestely on monilla muillakin fanitokeneilla, mikä tarkoittaa sitä että tokenit ovat hyvin inflatorisia.

Tämän lisäksi fanitokenit luultavasti kärsivät vieläkin pahemmasta volatiliteetista kuin muut kryptovaluutat, sillä monet tunteiden varassa sijoituspäätöksiä tekevät ja vähän kryptovaluuttasijoittamisesta ymmärtävät fanit ostavat tokeneita vain siksi, että pitävät joukkueesta. Pysyykö fanitokeneiden kysyntä niiden inflaatiovauhdin perässä?

Fanitokeneiden yhteenlasketun markkina-arvon ja muita tilastoja näkee kätevästi fantokenrank.com -sivulta.

fantokenrank

Fanitokeneita ostetaan pääasiassa Socios.com -sovelluksessa CHZ-tokenilla. Sovelluksessa voi ostaa CHZ:ta ensin fiat-rahalla esimerkiksi luottokortilla ja vaihtaa sitten CHZ-valuutan fanitokeneiksi.

Projektilla on myös Chiliz-pörssi, jossa on fanitokeneiden lisäksi myös vaihtoparit CHZ/USDT ja CHZ/BTC. Chiliz-pörssi on Socios.com -appia edullisempi tapa ostaa fanitokeneita, sillä ostaminen Chiliz-pörssissä on ilmaista ja myymisestä kertyy 0,6% kulut. Pörssissä ei kuitenkaan voi osallistua äänestyksiin kuten Socios.com -sovelluksessa.

Chiliz-token (CHZ)

CHZ on Chilizin ja Socios.com -sovelluksen käyttötoken. Se toimii koko alustan polttoaineena ja sitä käytetään fanitokenien ostamiseen. Kryptovaluuttojen parissa pidempään mukana olleille hyvä vertaus on ehkä Ethereumin kryptovaluutta etherin toimiminen polttoaineena vuoden 2017 ICO-huumassa.

CHZ on sekä Ethereum-yhteensopiva ERC-20 -token että BEP-2 -yhteensopiva Binance Chainin kanssa. Jos siis on tallettamassa tai nostamassa CHZ:ta pörsseistä, niin kannattaa varmistaa kumpaa protokollaa käyttää.

CHZ-tokenilla on myös polttamismekanismi, joka poistaa CHZ:tä kierrosta. Chiliz-pörssin välityskustannuksista 20% poltetaan pois kierrosta. Alla twiitti tammikuulta 2021 liittyen poltto-operaatioihin.

Myös 10% FTO-joukkorahoitusten tuotoista ja alustan NFT-myynneistä poltetaan. Tällainen tokenomia muistuttaa suositun kryptovaluuttapörssi Binancen omaa BNB-tokenia, jota poistuu kierrosta sitä mukaa mitä enemmän pörssiä käytetään.

Chilizin oman ilmoituksen mukaan nämä polttamissäännöt olivat voimassa kesään 2020 saakka, mutta päivitettyä tietoa uusista polttamissäännöistä ei ole saatavilla. Chiliz kuitenkin tviittasi tammikuun alussa 2021 (katso yllä), että ensimmäiset polttamiset oli tapahtunut ja kierrosta poistui 11 miljoonaa CHZ-tokenia.

Locker Room -steikkaus

Jos kryptovaluutalla on steikkausominaisuus, se tekee projektista aina sijoittajan kannalta mielenkiintoisemman, koska steikkaus lukitsee varoja pois kierrosta ja vähentää myyntipainetta. Vaikka Chilizin CHZ-tokenia ei voikaan suoranaisesti steikata, sen Locker Room -ominaisuus jäljittelee steikkauksen vaikutuksia.

Locker Room on Socios.com -sovelluksessa sijaitseva toiminto, jonka tarkoitus on näyttää urheiluseuroille kuinka paljon kysyntää seuran tokeneille olisi, jos he päättäisivät sellaisen luoda.

Sovelluksen käyttäjät voivat sijoittaa CHZ-tokeneitaan seuran Locker Roomiin 120 päivän ajan. Jos seura ei päätä luoda omaa tokenia, sijoittajat saavat 120 päivän jälkeen sijoittamansa CHZ-tokeninsa takaisin. Jos kuitenkin token luodaan, nämä aikaiset sijoittajat saavat CHZ:nsa takaisin, varmistavat allokaationsa uuteen fanitokeniin ja saavat vielä 10% cashbackin CHZ-tokenia.

socios locker room

Tämä Locker Room -prosessi muistuttaa steikkausta, koska se poistaa CHZ-tokenia markkinoilta ja vähentää tokenin tarjontaa markkinoilla.

Chiliz ja NFT

Chiliz onnistuu myös tavoittamaan alkuvuoden NFT-villityksen. Projekti on solminut kumppanuuden NFT-alusta Enjinin kanssa luodakseen digitaalisia keräilyesineitä Ethereumin lohkoketjuun.

Chilizin Chainlink-integraatio puolestaan mahdollistaa ns. dynaamiset NFT:t. Jos esimerkiksi pelaaja tekee uransa sadannen maalin, tämä maali voidaan välittömästi luoda rajoitetun määrän NFT-videoklippeinä, joita fanit voivat ostaa joukkueen fanitokeneilla.

Tällaisille NFT-tokeneille voidaan antaa muita niiden arvoa lisääviä ominaisuuksia. Niiden omistaja voi esimerkiksi olla oikeutettu stadionin VIP-aitioon tai vaikkapa vuosittaiseen henkilökohtaiseen tapaamiseen tähtipelaajan kanssa.

Urheilufanit maksavat suuria summia urheiluun liittyvistä keräilyesineistä, kuten keräilykorteista, joten NFT:t digitaalisina aitoustodistuksina parempine ominaisuuksineen tulevat olemaan luultavasti vieläkin kuumempaa tavaraa. Miltä kuulostaisi omistaa NFT, joka oikeuttaisi kerran vuodessa tunnin tapaamiseen Lionel Messin kanssa?

Mistä ostaa CHZ-tokenia ja fanitokeneita?

CHZ-kurssi on raketoinut kovasti viime viikkoina ja tätä kirjoittaessa maaliskuun lopussa 2021 kurssi on hieman rauhoittunut ja tasaantunut. Chilizin markkina-arvo on jo lähes 3 miljardia Yhdysvaltain dollaria ja kolikko on kryptovaluuttojen top 40:ssä.

Tuleeko Chiliz nousemaan tätä korkeammalle? Chilizillä ei ole juurikaan kilpailijoita omassa genressään ja jos se onnistuu solmimaan kumppanuuksia useamman seuran ja liigan kanssa ja laajentumaan mahdollisesti Yhdysvaltojen urheiluliigoihin, niin potentiaalia kasvulle on.

CHZ-tokenia voi ostaa parhaiten Chilizin omasta pörssistä, Socios.com -sovelluksesta ja Binancesta. Ostaminen on edullisinta Chiliz-pörssissä, mutta Binancessa on paras likviditeetti.

Binancessa on useita eri vaihtopareja, kuten CHZ/USDT, CHZ/BTC, CHZ/EUR ja CHZ/BNB. Talletus Binanceen onnistuu helposti luottokortilla, SEPA-siirrolla tai kryptovaluuttoilla.
Binancesta voi ostaa suoraan myös joitakin fanitokeneista, kuten esimerkiksi Juventuksen ja Paris Saint-Germainin tokeneita.

Osta Chiliz Binancesta

Tämä saattaa herättää kysymyksen siitä tarvitseeko CHZ-tokenia lopulta mihinkään, jos kaikkia fanitokeneita voi ostaa suoraan Binancesta?

Chilizin toimitusjohtaja Alex Dreyfus totesi kuitenkin hiljattain Telegramissa asiaa kysyttäessä, että Binance ei tule koskaan listaamaan kaikkia fanitokeneita, ja suurin osa on saatavilla ainoastaan Socios.com -sovelluksessa. Fanitokenien Binance-listausta voisikin pitää tämän tiedon perusteella jonkinlaisena markkinointikampanjana.

Binance oli yksi Chilizin aikaisista sijoittajista ja suurimmista kumppaneista ja sillä oli rooli monessa FTO:ssa. Binancen käyttäjät saattoivat alkuvuodesta 2021 steikata BNB:tä, Binancen stablecoinia BUSD:tä tai CHZ:tä ansaitakseen fanitokeneita Binancen launchpooleissa.

ERC-20 -tokenina CHZ:ää saa myös hajautetuista pörsseistä esimerkiksi Uniswapista. CHZ-tokenia voi säilyttää mm. Ledger-kylmälompakossa, Metamask-lompakossa selainlaajennuksen kautta, TrustWallet-mobiililompakossa tai Exodus -desktop- ja mobiililompakossa.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Teemu Antikainen

Teemu Antikainen on erityisesti hajautettuja rahoituspalveluja (DeFi) aktiivisesti seuraava kryptovaluutta-analyytikko. Teemun kiinnostuksen kohteisiin kuuluvat myös mm. Bitcoin, taloudellinen osallisuus (financial inclusion) sekä makrotalouden kiemurat.