Opas: mikä on Chainlink?

Chainlink on Ethereum-alustalla pyörivä sovellus, joka on rakennettu ratkaisemaan älysopimusten oraakkeliongelmat.  Älysopimuksilla ei ole pääsyä lohkoketjun ulkopuoliseen dataan ilman oraakkeleiden apua. Oraakkeli on esimerkiksi säätietoja, urheilutuloksia, uutisia tai osakekursseja hakeva komponentti. Chainlink on luonut ratkaisun hajautetusta oraakkeleiden poolista, jossa kaikilla toimijoilla on insentiivi tuottaa laadukasta informaatiota. Tämän avulla älysopimukset eivät ole yhden ainoan oraakkelin varassa, jonka toimintavirhe voisi vaarantaa koko älysopimuksen integriteetin.

Huom. Jos haluat lukemisen sijasta opiskella aiheen videomuodossa, niin tsekkaa alla oleva klippi. Löydät sen ja paljon muuta Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta!

Chainlink on Ethereum-standardin mukainen token

Asetetaan Chainlink ensin oikeaan lokeroon kryptovaluuttojen vertailussa. Kyseessä on mielenkiintoinen projekti, jolla on hyvin vähän (jos lainkaan) suoria kilpailijoita.

Bitcoin, Litecoin ja Dash ovat esimerkkejä puhtaasti P2P digitaalisen valuutan roolissa toimivista kryptoista. Ethereum, EOS ja Tron ovat puolestaan esimerkkejä älysopimus-platformeista, jotka ovat Androidiin tai Windowsiin verrattavia käyttöjärjestelmiä.

Näiden lisäksi kolmas selkeä ryhmä ovat tokenit, joilla on käyttöä (utility) tietyn ohjelmiston sisällä. Tokenit toimivat yleensä myös jonkun platformin (esim. Ethereum) sisällä ilman omaa lohkoketjua. Chainlink sopii parhaiten tähän kategoriaan.

Nimellä Chainlink voidaan viitata koko projekiin tai järjestelmän natiivitokeniin, josta käytetään lyhennettä LINK.

LINK on Ethereum-lohkoketjuun yhteensopiva token, mutta monien tunteman ERC20 -standardin sijaan se perustuu yhteensopivaan ERC667-standardiin. Voit lukea lisää ERC20 ja ERC667 standardien eroista tästä artikkelista.

Käydään seuraavaksi läpi Chainlinkin toimintaperiaatteita ja taustaa.

Chainlink on amerikkalainen projekti

Chainlinkin takana on vuonna 2014 perustettu SmartContract Ltd -yhtiö, jolla on toimistot New Yorkissa sekä San Franciscossa. Kyseessä on siis amerikkalaistaustainen projekti.

SmartContractin toimitusjohtajana on pitkän linjan kryptoasiantuntija Sergey Nazarov, joka on ollut skenessä mukana jo vuodesta 2011 alkaen. Toinen merkittävä linkki on Steve Ellis, joka toimii tällä hetkellä SmartContractin CTO:na. Löydät koko tiimin tältä sivulta.

chainlink sergey nazarov
Kuvassa Chainlink-projektin avainhenkilö Sergey Nazarov.

Chainlink-projektia on kehitetty jo usean vuoden ajan, mutta se nousi kryptomaailman tietoisuuteen syyskuussa 2017 järjestetyn ICO:n myötä. Projetkti keräsi koko ICO-markkinaan suhteutettuna varsin maltillisen potin, 32 miljoonaa dollaria. Chainlinkin white paper julkaistiin myös syyskuussa 2017.

Projekti pysyi piilossa julkisuudesta vuoden 2018 laskusuhdanteen aikana. LINK-token syöksyi pohjamutiin siinä missä sen kilpailijatkin, mitä tulee sijoittajien kiinnostukseen. Dollari-kurssi pysyi lähes muuttumattomana koko vuoden 2018, mikä on varsin yllättävää. Lähes kaikki muut kryptovaluutat kun laskivat 90-99% tuona aikana. Selitys lienee siinä, että LINK ei koskaan myöskään raketoinut merkittävästi huuman aikana.

Kesällä 2019 Chainlink on niin sanotusti räjäytti pankin: LINK-token nousi noin 0,50 dollarista yli neljään dollariin vain kahdessa kuukaudessa.

Chainlinkin nousua vauhdittivat kovan luokan yhteistyösopimukset, MainNet-julkaisu toukokuussa sekä LINK-tokenin pääsy Coinbasen valikoimiin kesäkuussa. Vuoden 2019 lopulla LINK joutui muiden kryptojen tavoin laskusuhdanteeseen, mutta kolikko on ollut yksi parhaita suorittajia vuoden 2020 alkupuolella.

Chainlink on nimensä mukaisesti linkki älysopimusten ja lohkoketjun ulkopuolisen datan välillä. Projekti kutsuu itse itseään englanninkielisellä termillä middleware. Chainlinkin voi nähdä eräänlaisena apuohjelmana tai kokoelmana rakennuspalikoita, joita sovelluskehittäjät voivat hyödyntää.

Miksi tällaiselle middleware-tuotteelle on sitten kysyntää?

Älysopimus ja oraakkeli

Koko Chainlink-projektin idea pyörii älysopimusten (engl. smart contract) ympärillä. Älysopimukset ovat tulleet tunnetuksi Ethereum-platformista, mutta niitä tukevat myös kaikki sen kilpailijat.

Älysopimus on digitaalinen sopimus jonkun tietyn tapahtuman käsittelystä. Se on käytännössä koodinpätkä lohkoketjussa, jolle voidaan syöttää erilaista dataa. Älysopimuksen idea on siinä, että sen toimintaa ei voida manipuloida eikä koodia muuttaa lohkoketjussa. Se suorittaa annetut tehtävät tarkalleen ohjeiden mukaisesti.

Älysopimuksen ja reaalimaailman erona käytetään usein finanssialaa tai vakuutusyhtiötä. Pankki voi luvata sinulle tietyn koron talletuksellesi joka vuosi. Entä jos pankki kaatuu ja tallettajat menettävät rahansa? Vakuutusyhtiöt kieltäytyvät puolestaan jatkuvasti maksamasta vakuutuksia loukkaantumistilanteissa vedoten heidän oman lääkärinsä mielipiteeseen.

Älysopimus ei jätä sijaa tulkinnalle tai sopimuksen rikkomiselle. Kyseessä on ohjelmoitu toiminta, joka suorittaa sille annetut tehtävät aina täsmälleen oikein.

Hyvä esimerkki älysopimuksesta voisi olla vedonlyönti. Kaksi osapuolta lyö vetoa tietyn futismatsin tuloksesta, ja oikein veikannut kuittaa potin itselleen. Molemmat lukitsevat panoksensa älysopimuksen avulla ikään kuin escrow-tilaan, josta sopimus vapauttaa ne vedon voittajalle tiettyjen ehtojen täytyttyä (ottelu pelattiin valittuna päivänä, se ei keskeytynyt, lopputulos on vahvistettu jne.)

Lue lisää tästä älysopimus-oppaasta.

Älysopimuksissa on kuitenkin yksi perustavaa laatua oleva rajoite: ne eivät voi lukea itsenäisesti lohkoketjun ulkopuolista dataa.

chainlink-smartcontract

Miten edellä kuvatun vedonlyönnin tulos voidaan sitten selvittää? Älysopimus tarvitsee tavalla tai toisella ulkopuolista informaatioita futismatsin tuloksesta saadakseen sopimukselle ratkaisun.

Älysopimukseen on yhdistettävä tietolähde, jota kutsutaan oraakkeliksi (engl. oracle). Muinaiset oraakkelit olivat ennustajia, jotka antoivat vastauksia kysymyksiin jumalaisen hurmoksen vallassa. Kun puhutaan lohkoketjuteknologiasta, oraakkelit vastaavat hieman erilaisiin pyyntöihin.

Oraakkeliksi voidaan kutsua ohjelmaa, joka lukee esimerkiksi jalkapallo-otteluiden tuloksia tietystä lähteestä ja välittää ne sitten älysopimukselle. Esineiden internet (IOT, Internet of Things) tarjoaa tulevaisuudessa miljoonia esimerkkejä oraakkeleista vaikkapa itse ajavissa autoissa, jotka lähettävät dataa lohkoketjuun. Tällaiset sensorit ovat tyypiltään hardware-oraakkeleita.

Mitä ratkaisuja Chainlink tuo tähän älysopimus + oraakkeli -yhtälöön?

Chainlink ratkaisee oraakkeliongelmat

Chainlink-projekti on kehitetty ratkaisemaan älysopimusten ja oraakkelien väliset ongelmat. Aivan ensin on tehtävä selväksi, että Chainlink ei ole kehittänyt oraakkeleita eikä älysopimuksia – molempia on ollut olemassa jo pidemmän aikaa. Chainlink tuo markkinoille ratkaisun yhteen perustavaa laatua olevaan ongelmaan.

Tällä hetkellä tilanne on se, että yksittäistä oraakkelia hyödyntävä älysopimus joutuu luottamaan kyseiseen tietolähteeseen. Vaikka sovelluskehittäjä suunnittelisi hienon ja hajautetun ohjelmiston, sen koko luotettavuus voi vesittyä korruptoituneen datan vuoksi. Lisäksi palveluntuottaja voi lähettää tarkoituksella virheellistä informaatiota.

Yksittäisen oraakkelin kohdalla mukaan tulevat myös tekniset ongelmat liittyen palvelun toimintaan. Jos syöte katkeaa tai se joutuu verkkohyökkäyksen uhriksi, niin älysopimuksen toiminta vaarantuu. Chainlinkin ratkaisu on hajautettu oraakkelien verkko. Käytännössä näitä oraakkeleita kutsutaan myös nimellä chainlink, joka saattaa aluksi hieman hämmentää.

chainlink oraakkeli verkko

Chainlink tarjoaa ratkaisun älysopimusten kehittäjille, joka säilyttää sovelluksen integriteetin. Chainlink on kehittänyt hajautetun verkon oraakkeleita, joilla on insentiivi tuottaa laadukasta dataa. Järjestelmä rankkaa oraakkelit niiden historiallisen toiminnan perusteella ja palkitsee niitä LINK-tokeneilla.

Joku saattaa sekoittaa Chainlinkin ensin projekteihin kuten AION, jotka haluavat rakentaa linkkejä eri lohkoketjujen välille. Tästä ei ole kuitenkaan kyse. Chainlinkillä ei ole myöskään omaa lohkoketjua, eikä Chainlink-tokenia louhita.

Käytännössä Chainlinkin voi nähdä yhtenä isona sovelluksena, jonka tarjoamat palvelut voidaan ottaa käyttöön eri lohkoketjuissa. Chainlink on kuin kokoelma valmiiksi rakennettuja API-yhteyksiä sovelluskehittäjien käyttöön.

Chainlink on kehitetty ensimmäisessä vaiheessa yhteensopivaksi Ethereumiin. Ohjelmisto julkaistiin toukokuussa 2019 Ethereumin MainNetissä, mikä oli yksi tärkeä merkkipaalu projektille.

Yllä olevalla videolla projektin vetäjä Sergey Nazarov käy läpi Chainlinkin tilaa MainNet-julkistuksen aikaan.

Samalla Chainlink on yhteensopiva mm. EOS ja TRON-projektien kanssa, jotka hyödyntävät myös Ethereumin virtuaalista EVM-prosessoria. Jatkossa Chainlinkin palvelut ovat käytössä myös muissa lohkoketjuissa.

LINK-tokenin toimintalogiikka

Normaalissa kryptovaluuttaesittelyssä käytäisiin seuraavaksi läpi mm. lohkoketjussa käytettävä konsensusmalli sekä louhinta. Chainlinkin tapauksessa näin ei kuitenkaan voida tehdä, sillä kyseessä on Ethereumin verkossa pyörivä ohjelmisto.

Chainlinkin konsepti on ensin hieman vaikea ymmärtää. Seuraava kuva voi auttaa asian hahmottamisessa:

chainlink-api

Chainlink-konseptissa termit oracle, chainlink ja node ovat myös aluksi hieman sekavia, joten selvitetään ne tässä samalla.

Koko projektin nimi on siis Chainlink, joka tarjoaa hajautetun verkon oraakkeleita. Näitä oraakkeleita kutsutaan myös chainlink-nimellä. Yksittäinen oraakkeli (eli chainlink) koostuu käytännössä kahdesta palasesta:

 1. On-chain eli lohkoketjussa oleva osa, joka on sopimus oraakkelin ja älysopimuksen välisestä datansiirrosta.
 2. Off-chain eli lohkoketjun ulkopuolinen osa, joka on datan hakeva komponentti. Tätä kutsutaan Chainlink-konseptissa nodeksi.

Kuten alussa tuli jo mainittua, järjestelmän ytimessä on LINK-token. Se toimii käytännössä kahdella tavalla. Chainlink-verkkoon dataa tuottavat nodet panostavat LINK-tokenia ikään kuin vakuutena omasta laadustaan. Jos node lähettää verkkoon heikkotasoista infoa, se menettää rangaistuksena LINK-tokeninsa. Hyvää informaatiota tarjoavat nodet saavat puolestaan palkinnoksi LINK-tokeneita.

Chainlink on siis luonut toimijoille insentiivin tuottaa laadukasta informaatiota. Karkeasti sanottuna logiikka toimii näin: jos 10 oraakkelia toimittaa edellä kuvattuun vedonlyöntiesimerkkiin tuloksen 2-1, mutta yksi oraakkeli kertoo 3-1, tämän yksittäistapauksen oletetaan olevan väärässä.

On myös erittäin tärkeä ymmärtää, että Chainlink on Bitcoinin tavoin permissionless, eli kuka tahansa voi pystyttää oman palvelunsa ja alkaa tarjota dataa Chainlink-verkossa.

Chainlinkin palapelissä asiakas on kuka tahansa sovelluskehittäjä, joka tarvitsee älysopimukseensa ulkopuolista dataa. Hän maksaa siitä LINK-tokenilla datantoimittajille tiettyjen periaatteiden mukaan.

Oman oraakkelin (eli chainlinkin) pystyttämisen voi nähdä virtuaalisena yrityksen perustamisena. Tämä eroaa merkittävästi muista kryptovaluutoista, joiden kohdalla node-palvelimen perustaminen on käytännössä lohkoketjun ylläpitotyötä, kuten transaktioiden välittämistä.

Koska Chainlink toimii Ethereumin lohkoketjussa, niin Ethereum-verkon nodet vastaavat kyseisen lohkoketjun ylläpidosta. Chainlinkin nodet ovat puolestaan datantoimittajia sen omassa verkossa.

Chainlinkin merkittävät partnerit

Chainlinkin kurssia ovat nostaneet vuoden 2019 aikana julkaistut partnerisopimukset. Yksi merkittävä yhteistyökumppani on SWIFT, eli maailman pankkisiirroista vastaava taho.

SWIFT-yhteistyö tarkoittaa käytännössä sitä, että Chainlink tarjoaa tulevaisuudessa myös datan vientiä älysopimuksesta nykyiseen legacy-pankkijärjestelmään. Palataan jälleen alussa kuvattuun vedonlyöntiesimerkkiin. Mitä jos vedonlyönnin voittava osapuoli voisi määrittää älysopimukseen, että maksu suoritetaan euroissa eikä Bitcoineissa?

Chainlinkin SWIFT-yhteistyö avaa sille myös lukemattomia mahdollisuuksia finanssialan toimijoiden keskuudessa.

Toinen merkittävä linkki on Google. Teknologiajätti on rakentanut testiympäristön, jossa Chainlink toimii linkkinä Googlen datan sekä Ethereumin lohkoketjun välissä.

chainlink-google

Kun yhteistyö julkaistiin kesäkuun puolivälissä, LINK-tokenin kurssi kohosi yli 50 prosenttia yhden päivän aikana. Voit lukea tarkemmin Google + Chainlink + Ethereum palapelistä tästä linkistä.

Googlen ja SWIFTin lisäksi Chainlink tekee yhteistyötä myös Hedera Hashgraphin, Microsoftin sekä Oraclen kanssa. Koko lista on nähtävissä tässä Reddit-postauksessa.

Chainlink ja DeFi

DeFi (Decentralized Finance) eli hajautettu talous on yksi tämän  hetken kuumimpia puheenaiheita kryptovaluuttojen maailmassa. DeFi:n tarkka määritelmä on hieman häilyvä, mutta sanan voisi nähdä toimivan sateenvarjona laajalle joukolle blockchain-pohjaisia palveluita. DeFi tuo perinteisen finanssimaailman palvelut kaikkien ulottuville kryptovaluuttojen sekä lohkoketjuteknologian avulla.

DeFi-palveluita ovat esimerkiksi hajautetut pörssit sekä jatkuvasti suurempaa suosiota saavat lainapalvelut. Voit lainata kryptovaluuttasi korkoa vastaan tai saada itse lainaa omistamiasi kryptovaluuttoja vastaan.

Tulevina vuosina nähdään DeFi:n laajentumista myös arvopaperimarkkinoille. Tässä mukaan tulee termi tokenization. Kiinteistöt, osakkeet ja muut sijoituskohteet tokenisoidaan, jolloin niiden omistajaksi pääsee lohkoketjun kautta. Jo nyt palvelut kuten Synthetix tarjoavat mahdollisuuden hankkia tokeneita, jotka kuvaavat tiettyä instrumenttia reaalimaailmassa.

synthetix
Kuva Synthetix.io -palvelun etusivulta.

Ei ole vaikeaa nähdä Chainlinkin roolia tässä yhtälössä. Synthetix-protokollan CEO Kain Warwick on kommentoinut jo aiemmin tässä artikkelissa kuvattua ongelmaa: ”What’s the point of having a highly secure, high-value smart contract if the oracle triggering that contract is insecure?”

DeFi-protokollat kuten Synthetix tarvitsevat 100% luotettavaa dataa lohkoketjun ulkopuolelta voidakseen toimia. Chainlink ratkaisee tämän ongelman.

Synthetix ei ole todellakaan ainoa partneri, ja DeFi:n jatkuva laajentuminen ja nopea kasvu tuo jatkuvasti uusia tilaisuuksia Chainlinkille hyödyntää teknologiaansa. Vuoden 2019 lopulla myös maailman johtava kryptovaluuttapörssi Binance ilmoitti yhteistyöstä Chainlinkin kanssa.

Chainlink sijoittaminen ja tulevaisuus

Chainlink nousi vuoden 2019 aikana valtavaan suosioon sijoittajien keskuudessa. Kyseessä on monen eri asian yhdistelmä, ja palaset ovat loksahtaneet paikoilleen toden teolla vuoden 2020 alkupuolella. Tämä on näkynyt myös rajuna kurssinousuna.

Yksi merkittävä tekijä on Chainlinkin koko konsepti ja asema markkinoilla. Sille ei löydy tällä hetkellä merkittäviä kilpailijoita lohkoketju-skenessä. Edellä mainittu DeFi tukee myös Chainlinkia erinomaisesti.

Chainlink ei ole myöskään sidottu mihinkään tiettyyn lohkoketjuun, vaikka alkuvaiheessa kyseessä onkin Ethereumin verkossa pyörivä konsepti. Näin ollen hajautetut oraakkelit voidaan valjastaa myös muihin lohkoketjuihin, eikä Chainlinkin tulevaisuus ole esim. sidottu Ethereumin (liian hitaaseen?) kehitykseen.

Suosittu Data Dash -kanava julkaisi äskettäin lupaavimpien altcoinien listan, jonka ykköspaikan otti Chainlink. Alla oleva video pitäisi alkaa kohdasta 33:40, jossa Chainlink esitellään.

Projektin yhteistyökumppanit tuovat sille paljon uskottavuutta, joten yhä useampi taho on kiinnostunut Chainlinkin konseptista. Etenkin SWIFT-yhteistyön tarjoamat mahdollisuudet ovat mielenkiintoiset.

Yksi palanen LINK-tokenin nousussa oli myös sen listaaminen Coinbaseen, mikä tekee ostamisesta erittäin helppoa.

LINK-tokenin menestys on kytketty täysin Chainlinkin menestykseen. Chainlink luottaa projektina siihen, että älysopimusten kysyntä vain kasvaa tulevaisuudessa. Noin teoriassa ne voivat korvata jokaisen digitaalisen sopimuksen kahden tahon välillä, joten mahdollisuudet ovat rajattomat. Finanssimaailma, vakuutukset, tuotantoketjun seuranta tai vedonlyönti näin muutamina esimerkkeinä.

Chainlink haluaa rakentaa mahdollisimman kattavan ja luotettavan verkoston oraakkeleita, joita älysopimusten kehittäjät sitten hyödyntävät. Tällä hetkellä projekti on todella hyvässä asemassa markkinoilla.

LINK-tokenin reaaliaikainen kurssi:

 

Jos haluat ostaa Chainlinkiä eli LINK-tokenia, se onnistuu helpoiten suoraan euroilla Coinbasesta. Myös Kraken on luotettava ja pitkäikäinen toimija, josta LINK on ostettavissa dollareilla. Suurin osa vaihdosta tulee Binancesta, josta LINK-tokenia voi ostaa Bitcoinilla tai Tetherillä.

Chainlink on ERC-667 standardin mukainen token, mikä tekee siitä yhteensopivan myös ERC-20 standardin kanssa. Käytännössä LINK-tokenia voi säilyttää missä tahansa Ethereum-tokeneita tukevassa lompakossa.

Suosittu desktop-lompakko Exodus tukee myös LINK-tokenia, ja turvallisin säilytysmuoto on hardware-lompakko: Ledger Nano S, Ledger Nano X tai Trezor.

Pysyt kärryillä Chainlinkistä seuraamalla projektia Twitterissä handlella @chainlink sekä Redditissä osoitteessa reddit.com/r/chainlink. Viralliset sivut löytyvät osoitteesta chain.link. Suosittelen aloittamaan opinnot Chainlinkistä kuuntelemalla alla olevan podcastin, jossa Anthony Pompliano haastattelee Chainlinkin Sergey Nazarovia.

Kuvat: Chain.link, Google

Coinmotion


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

6 Comments

 1. Onko tämä artikkeli kenties saanut apua ylilaudan chainlink-ketjuilta? t. singulariteetti simo

  • Kiitos kommentista, simo! Ylilauta ei liity tähän projektiin 🙂 Valtosa informaatiosta on kirjattu talteen Youtubesta, josta löytyy todella monta Sergey Nazarovin haastattelua/esitystä. Toivottavasti tästä artikkelista on iloa myös Ylilaudan väelle, sillä Chainlinkistä (kuten muistakaan kryptoista) ei ole varmasti liikaa infoa suomeksi tarjolla.

   • Ole hyvä vaan, mielenkiintoista luettavaa tämä oli ja hyvin selititte vaikeammatkin termistöt. Pitääpä kahvipöydässä jakaa ukoille tämä ilo(artikkeli)uutinen, tähän mennessä ovat vain naureskelleet jutuilleni kun enhän minä moisia osaa yhtä hyvin selittää. Chainlink tulee olemaan tuhat dollaria tulevaisuudessa. Kyllä minä niille vielä näytän ettei tämä ole mikään pyramiidihuijaus. t. singulariteetti simo

    • Jos uskot Chainlinkin valoisaan tulevaisuuteen, niin et ole ainakaan yksin. Todella moni alan guru on innostunut Chainlinkistä viimeisen vuoden aikana ja pari päivää sitten myös arvostettu Data Dash nosti sen lupaavimmaksi altcoiniksi, kuten yllä oleva video kertoo.

     Chainlinkillä on vahva asema sen ongelman ratkaisussa, mihin projekti tähtää. Voi kuitenkin olla, että suurempi menestys on vasta 5-10 vuoden päästä. Hankala arvioida tuota älysopimusten ja kryptovaluuttojen käytön kasvua. Moni oleellinen feature on myös vielä kehitysvaiheessa.

     Chainlinkiä kannattaa ehdottomasti tutkia lisää!

 2. Kiitos loistavasta artikkelista. Seuraava artikkeli jostakin vielä aikaisemman vaiheen projektista?

  • Tällä hetkellä keskitytään suurimpiin (ehkä top 30) kryptovaluuttoihin, mutta jos niistä löytyy jotain toiveita, niin aina kannattaa laittaa palautetta!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*