Kryptovaluutat
02
helmi
celestia

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on Celestia (TIA)?

Celestia on markkinoiden ensimmäinen modulaarinen lohkoketju. Celestian on perustanut brittiläinen Mustafa Al-Bassam, jolla on hyvin poikkeuksellinen historia hakkerina. Celestian teknologian ytimessä ovat modulaarisuus ja DAS (Data Availability Sampling)-teknologia. Celestian käyttö vaatii lohkoketjuun yhteensopivan lompakon lataamista.

Voit sijoittaa Celestiaan ostamalla sen TIA-natiivitokenia. Celestian TIA-tokenin ostaminen on helppoa suurimmista kryptovaluuttapörsseistä.

Mikä on Celestia (TIA)?

Celestia on markkinoiden ensimmäinen modulaarinen lohkoketju. Celestia tarjoaa sovelluskehittäjille ns. data availability layerin. Projekti keskittyy siis toteuttamaan hajautetun ja skaalautuvan lohkoketjun erilaisten prosessointitasojen käyttöön.

Celestian ekosysteemi koostuu data availability -tasoon linkittyvistä lohkoketjuista, joita kutsutaan sen arkkitehtuurissa nimellä sovereign chain. Nämä lohkoketjutketjut voivat olla käyttötarkoituksiltaan erilaisia ​​ja hyödyntää myös toisistaan poikkeavia teknologioita.

Cosmos ja Polkadot ovat olleet tähän asti esimerkkejä projekteista, jotka yhdistävät itsenäisiä lohkoketjuja toisiinsa keskitetyn konsensustason kautta. Niiden rajoitteena on vaatimus yhdenmukaisesta teknisestä toteutuksesta.

Cosmoksen ja Polkadotin interoperability-kategoria on todennäköisesti osuvin luokittelu myös Celestialle, sillä modulaarisia lohkoketjuja ei markkinoilla vielä montaa ole. Celestia ei siis ole kilpailija esimerkiksi Ethereumin tai Solanan kaltaisille älysopimusalustoille.

Alla olevassa taulukossa on perustietoa Celestiasta.

OminaisuusInfo
Perustaja Mustafa Al-Bassam
Kategoria Data Availability Layer
Ticker TIA
Kierrossa nyt 162 milj. TIA
Kierrossa max Ei maksimimäärää
Alin hinta (pvm) $2,03 (31.10.2023)
Ylin hinta (pvm) $20,26 (15.1.2024)

Voit seurata Celestian kurssia tästä linkistä: Celestia (TIA) kurssi.

Celestian natiivitoken on myös nimeltään Celestia ja se käyttää tickeriä TIA. Token tuli markkinoille Celestian MainNet-lanseerauksen yhteydessä 31.10.2023 ja saavutti heti suuren suosion sijoittajien keskuudessa. Celestia nousi nopeasti markkina-arvoltaan kryptovaluuttojen top 50 -listalle.

Innovatiivisen toteutuksen vuoksi Celestiaa voidaan pitää hyvin potentiaalisena projektina. Se tarjoaa lupaavia ratkaisuja perinteisten lohkoketjujen skaalautuvuusongelmiin. Celestia on houkutteleva vaihtoehto sovelluksille, jotka vaativat korkeaa suorituskykyä ja tehokkuutta unohtamatta konsensustason desentralisaatiota.

Celestian historia

Celestian on perustanut brittiläinen Mustafa Al-Bassam, jolla on mielenkiintoinen tausta hakkerina. Al-Bassam on yksi LulzSec-nimisen hakkeriryhmän perustajista. LulzSec teki useita iskuja globaalien yritysjättien palvelimille ja kaatoi myös CIA:n verkkosivut.

Al-Bassam pidätettiin vuonna 2011, mutta hän ei istunut vankilassa, koska oli tapahtumahetkellä alaikäinen. Mies poistui pidätyksensä jälkeen hakkereiden maailmasta ja lähti opiskelemaan tietoliikenneteknologiaa yliopistoon Lontoossa.

Al-Bassam oli perillä Bitcoinista jo 2010-luvun alkupuolella ja kiinnostui alusta asti lohkoketjujen skaalauksesta. Hän käynnisti aiheeseen liittyn myös Chainspace-nimisen startupin vuonna 2017 ja oli tuohon aikaan myös osa Ethereum-yhteisöä. Al-Bassam on julkaissut myös tutkimuspaperin yhdessä Ethereum-perustaja Vitalik Buterinin kanssa.

Celestian juuret ulottuvat vuoteen 2019 asti, jolloin Mustafa Al-Bassam julkaisi tutkimuspaperin nimeltään LazyLedger. Tässä dokumentissa Al-Bassam käytännössä kuvaili, miten DAS-tekniikkaa (Data Availability Sampling) hyödyntämällä olisi mahdollista parantaa lohkoketjujen skaalautuvuutta.

Al-Bassam kokosi LazyLedgerin ympärille tiimin rakentamaan käytännön toteutusta DAS-teknologian pohjalta. Mukaan liittyi Ishmail Khoffi Cosmoksen ydintiimistä sekä John Adler, joka on Optimistic Rollups -teknologian kehittäjä. Varsin nimekäs kolmikko!

Alla on kuva Celestian perustajista.

celestia perustajat

Celestia tunnetiin siis nimellä LazyLedger sen perustamisvaiheessa. Kesäkuussa 2021 LazyLedger-nimestä kuitenkin luovuttiin, ja projekti teki uudelleenbrändäyksen Celestiaksi. Celestia tarkoittaa latinan kielellä taivaallista.

Vuosi 2022 oli erittäin tärkeä Celestian historiassa. Projekti onnistui tuolloin vakuuttamaan merkittävät pääomasijoittajat ja keräämään riittävästi pääomaa kehitystyön loppuunsaattamiseksi. Celestia sai taakseen useita nimekkäitä pääomasijoittajia, kuten Polychain Capital, Galaxy ja Coinbase Ventures.

Celestia otti vuoden 2022 aikana myös valtavia harppauksia eteenpäin teknisestä näkökulmasta, sillä sen testiverkko (Testnet) aloitti toimintansa saman vuoden kesällä.

Celestian MainNet lanseerattiin 31.10.2023. Alla on kuva virallisesta ilmoituksesta X:ssä.

Samana päivänä Celestia myös julkaisi TIA -natiivivaluuttansa, jota jaettiin markkinoille airdropin muodossa erilaisten ennalta määriteltyjen kriteerien mukaisesti.

Celestia on onnistunut keräämään sijoittajien huomiota olemalla ensimmäinen modulaarinen lohkoketju, joka hyödyntää DAS-teknologiaa. Sen MainNetin käynnistymistä on kutsuttu modulaaristen lohkoketjujen aikaukauden aluksi.

Celestian teknologia

Celestian teknologian ytimessä ovat modulaarisuus ja DAS (Data Availability Sampling)-teknologia. Käydään seuraavaksi läpi näiden termien sisältöä tarkemmin.

Modulaarisuus

Modulaarisuus tarkoittaa sitä, että Celestia erottaa prosessointi- ja konsensustason toisistaan. Nämä tasot ovat tyypillisesti osa yhtä ja samaa lohkoketjua.

Ethereum on hyvä esimerkki, sillä se päivitti vuonna 2022 (The Merge) konsensustasonsa siirtymällä Proof of Workista Proof of Stake -konsensukseen. Päivitys oli mahdollista, koska transaktioiden prosessointi ja validointi (konsensus) on erotettu toisistaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita samaa kuin Celestian modulaarisuus.

Celestia erottaa konsensuksen ja tietovaraston täysin erilliseksi lohkoketjuksi prosessointitasosta. Alla oleva kuva Celestian verkkosivuilta auttaa ymmärtämään ratkaisun.

celestia ekosysteemi

Kuten kuvasta näkyy, Celestian data layerin päälle voidaan rakentaa prosessointitaso erilaisia teknologioita käyttäen. Ethereumin päälle rakennettu Layer 2 voi hyödyntää Celestiaa, mutta yhtä lailla kyseessä voi olla Cosmoksen sivuketju tai Solana EVM:n päälle rakennettu lohkoketju. Celestiaan linkittyvät prosessointitasot voivat käyttää eri ohjelmointikieliä.

Modulaarisen toteutuksen ideana on poistaa perinteisiä lohkoketjuja vaivaavat rajoitteet. Celestia voi tarjota halvan, nopean, skaalautuvan ja hajautetun tietovaraston, jolloin Dappeja rakentavat sovelluskehittäjät voivat keskittyä muihin osa-alueisiin.

Data availability sampling (DAS)

Modulaarisen rakenteen lisäksi on tärkeää nostaa esille aiemmin mainittu DAS eli data availability sampling. DAS on tekniikka, joka vähentää lohkoketjuun datan tallennus- ja käsittelyvaatimuksia.

DAS:n avulla Celestian verkkoa ylläpitävien palvelinkoneiden (node) ei tarvitse ladata koko transaktiodataa kun ne validoivat transaktioiden oikeellisuutta. Ne voivat varmistua oikeellisuudesta vain pienen otannan avulla.

Kun tapahtuma kirjataan Celestian-ekosysteemin sovereign chainiin, siitä kirjataan ylös satunnainen otos eli sample. Otos sisältää aina vain tapahtuman tärkeimmät tiedot, kuten tapahtuman aikaleiman, tapahtuman tyypin ja tapahtuman osapuolet. Tämä mahdollista DAS:n toiminnan ja tuo Celestialle erinomaisen skaalautuvuuden ja suorituskyvyn yhdistettynä mataliin kustannuksiin.

DAS on tärkeä osa Celestian menestystarinaa. Se mahdollistaa lohkoketjun skaalautumisen turvallisesti käyttäjien määrän mukaan, vaikka datan määrä kasvaisi merkittävästi. DAS myös parantaa Celestian desentralisaatiota, sillä noden laitteistovaatimukset ovat merkittävästi pienemmät esimerkiksi Solanaan verrattuna.

Celestia kertoo näin omilla sivuillaan:

When implemented in blockchain designs like Celestia, data availability sampling enables light nodes to contribute to both the security and throughput of the network with significantly cheaper hardware than that of full nodes.

Tämän ansiosta noden pyörittäminen on mahdollista yhä useammalle henkilölle. Samaa argumenttia käytetään paljon myös Bitcoinin kohdalla.

Celestia lompakko

Celestian käyttö vaatii lohkoketjuun yhteensopivan lompakon lataamista. Ylivoimaisesti suosituin lompakko on Keplr Wallet. Keplr on saatavilla sekä selainlaajennuksena että mobiililompakkona. Voit ladata sen omalle mobiililaitteellesi App Storesta ja Google Play -storesta.

Löydät lisätietoa lompakosta keplr.app -sivustolta.

keplr

Keplr Wallet on lompakkona hyvin monipuolinen, sillä se tukee Celestian lisäksi myös useita muita lohkoketjuja. Lompakon käyttöliittymä on myös selkeä ja aloittelijaystävällinen.

Lompakko tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden lähettää ja vastaanottaa kryptoja sekä käyttää Celestia-ekosysteemin hajautettuja sovelluksia. Celestian TIA-tokenin steikkaaminen on myös mahdollista Keplr Walletin kautta.

Celestian TIA-token

Celestian natiivitoken TIA tuli markkinoille MainNet-lanseerauksen yhteydessä 31.10.2023. Käydään seuraavaksi läpi TIA-tokenin käyttöä ja ominaisuuksia.

Celestian TIA-tokenilla on seuraavat käyttökohteet:

  • Transaktiomaksujen (gas fee) maksaminen
  • Data layerin käytön maksaminen
  • Steikkaus Celestian Proof of Stake -konsensuksessa

TIA toimii myös Celestian hallintotokenina (governance token). TIA-tokenin holdaajat pääsevät vaikuttamaan Celestian kehitykseen äänestysten kautta.

Celestian järjestelmässä on jatkuva inflaatio, joten TIA-tokeneilla ei ole teoreettista maksimäärää. Inflaatio on ensimmäisenä vuonna 8 prosenttia, jonka jälkeen se pienenee vuosittain 10 prosenttia kunnes inflaatio saavuttaa 1,5 prosentin vuosittaisen tason.

celestia TIA inflaatio

Celestian TIA-tokeneita luotiin miljardin kappaletta MainNetin lanseerauksessa. Näistä 200 miljoonaa meni julkiseen jakoon ja loput ekosysteemin kehitykseen, tiimille ja alkuvaiheen sijoittajille.

  • Sijoittajat, A & B -kierrokset: 19,7 %
  • Sijoittajat, seed: 15,9 %
  • Alkuvaiheen ydinryhmä: 17,6 %
  • Julkinen osuus: 20 %
  • Projektin kehitystyö: 26,8%

MainNet-lanseerauksessa vapautettiin 267 miljoonaa tokenia (julkinen osuus 200 miljoonaa + 67 miljoonaa kehitystyöhön varatuista tokeneista), joista kierrossa on artikkelin kirjoitushetkellä hieman yli 160 miljoonaa. TIA-tokenin vapautusaikataulu käydään läpi tarkemmin seuraavassa kappaleessa.

Celestia sijoituskohteena

Voit sijoittaa Celestiaan ostamalla sen TIA-natiivitokenia. TIA-tokenin ensimmäiset kuukaudet markkinoilla olivat menestys, sillä sen kurssi nousi satoja prosentteja loppuvuoden 2023 aikana. Tähän vaikutti osaltaan hyvä ajoitus, sillä koko kryptomarkkina oli nousussa vuoden 2023 viimeisellä kvartaalilla.

Sijoittajan kannalta on tärkeää olla tietoinen TIA-tokenin vesting schedulesta eli aikataulusta, jolloin tokenien lukitukset poistuvat. Tämä koskeen etenkin alkuvaiheen sijoittajia, jotka voivat sen jälkeen ottaa cashoutin voitoistaan. Näillä toimilla voi olla negatiivinen vaikutus kurssiin, jos markkinassa ei ole käynnissä yleinen nousutrendi.

celestia tia vesting

Sijoittajan kannalta 30.10.2024 on tärkeä päivä. Tuolloin tapahtuu merkittävä tokenien lukituksen poisto, ja markkinoille vapautuu siitä seuraavan vuoden aikana yli 500 miljoonaa TIA-tokenia. Ensimmäisinä vuosina myös Celestian inflaatio on varsin korkea.

Celestian kohdalla on myös hyvä muistaa, että projekti on ollut markkinoilla vasta lyhyen aikaa. Celestian potentiaali sijoituskohteena riippuu siitä, kuinka hyvin se onnistuu hyödyntämään muista eroavaa teknistä toteutustaan. Jos Celestia pystyy todella ratkaisemaan perinteisten lohkoketjujen skaalautuvuusongelmat, sillä on potentiaalia kasvaa yhdeksi markkinoiden merkittävimmistä Layer 1 -lohkoketjuista.

Celestian etuna tulee olemaan jonkin aikaa sen status ensimmäisenä modulaarisena lohkoketjuna. Kilpailua alkaa kuitenkin koventua todella nopeasti. Näyttää siltä, että modulaarisuudesta on tulossa vuoden 2024 kuumimmista trendisanoista. Celestialle on tullut jo kilpailijoita tähän sektoriin, minkä lisäksi sen voi nähdä kilpailevan myös Cosmoksen ja Polkadotin kaltaisten projektien kanssa.

Celestian heikkoutena on sen data layerin yksinkertaisuus. Pelkkä tietovarasto ei riitä vielä ratkaisemaan mitään. Celestian täytyy houkutella sovelluskehittäjiä luomaan lohkoketjuja ja dappeja sen päälle. Jos Celestia onnistuu tässä, TIA-tokenin kysyntä kasvaa merkittävästi ja Celestiasta voi tulla markkinoiden johtava data availability -ratkaisu.

Celestian (TIA) ostaminen

Celestian TIA-tokenin ostaminen on helppoa suurimmista kryptovaluuttapörsseistä. Selvästi paras likviditeetti löytyy TIA/USDT -treidausparille Binancesta, joka on markkinoiden johtava kryptovaluuttapörssi. Binance on myös suomalaisten kryptosijoittajien suuressa suosiossa.

Osta Celestia Binancesta

Myös ByBit ja Kraken ovat suosittuja pörssejä Celestian ostamiseen. Voit säilyttää Celestian TIA-tokeneita siellä pörssissä mistä ostit ne. Pitkäaikaiseen säilytykseen on suositeltavaa hankkia oma lompakko. Tähän tarkoitukseen soveltuu hyvin edellä mainittu Keplr Wallet.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.