Cardano (ADA) kurssi – EUR & USD

Cardanon (ADA) kurssi on vaihdellut historiallisesti $0,01735 (2.10.2017) ja $3,10 (2.9.2021) välillä. Cardano on lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä kryptovaluutta, joka tarjoaa alustan älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille. ADA-token saa arvonsa sen asemasta Cardano-lohkoketjun natiivivaluuttana, Cardano-ekosysteemin kehityksestä sekä kryptomarkkinan kehityksestä. ADA-tokenin kurssikehitys näyttää varsin valoisalta, sillä Cardano-ekosysteemi on kasvussa.

Cardano (ADA) kurssi – historiallinen kehitys

Cardanon (ADA) kurssi on vaihdellut historiallisesti $0,01735 (2.10.2017) ja $3,10 (2.9.2021) välillä. Cardanon kurssista on dataa syyskuusta 2017 alkaen. Tämä informaatio perustuu Coinmarketcapin tietoihin.

Cardanon ADA-token luotiin ICO:n yhteydessä vuonna 2017. ICO:ssa yhden ADA-tokenin hinta oli vain 0,0024 dollaria. Cardano on kiinnostanut sijoittajia projektin alkumetreistä lähtien, vaikka valmista tuotetta ei ollut edes olemassa. Monista kryptovaluuttaprojekteista poiketen Cardano nousi suuren yleisön tietoisuuteen käytännössä heti julkaisunsa jälkeen.

Vuoden 2017 kryptobuumi nosti ADA-tokenin kurssin jopa 1,33 dollariin tammikuussa 2018, mikä tarkoittaa yli 550-kertaista nousua ICO-hintaan verrattuna.

ADA-tokenin kurssi putosi vuoden 2018 aikana muiden kryptovaluuttojen tavoin. Vuosien 2018, 2019 ja 2020 aikana Cardanon kurssissa ei tapahtunut käytännössä mitään merkittävää. Kyseessä oli hyvin hiljainen jakso kurssin kannalta.

Alla olevassa grafiikassa näkyy Cardanon kurssikehitys vuodesta 2017 lähtien.

cardano kurssi

Cardanon kurssi nousi kesällä 2020 kymmenen dollarisentin yläpuolelle. Silloin Shelley-päivitys toi steikkausmahdollisuuden Cardanon lohkoketjuun. Tämä oli merkittävä edistysaskel, joka herätti myös sijoittajien huomion.

Cardanon kurssi lähti vuoden 2021 alussa huimaan nousuun muun markkinan mukana. Kevätkuukausien aikana Cardanon hinta kohosi ensin yhden dollarin rajapyykin yläpuolelle, ja toukokuun lopussa nähtiin nopea piikki yli kahteen dollariin. Yleisen kryptohuuman lisäksi nousuun vaikutti Mary Hard Fork, joka mahdollisti tokenien luomisen sekä NFT-markkinan Cardanon alustassa.

Cardanon kurssi saavutti huippunsa 3,10 dollaria syyskuussa 2021 Alonzo hard forkin yhteydessä. Se toi kauan kaivatut älysopimukset Cardanoon. Kurssi kuitenkin romahti nopeasti päivityksen jälkeen ns. ”buy the rumor, sell the news” -ilmiön takia.

Cardanon ADA-token laski vuoden 2022 aikana noin $0,245 tasolle, mikä tarkoittaa 91,5 prosentin pudotusta vuoden 2021 ATH-lukemista. Laskun syynä oli yleinen kryptovaluuttojen karhumarkkina, minkä johdosta suurin osa kryptovaluutoista putosi yli 90 prosenttia edellisvuoden huipuista.

Cardanon kurssi oli vuoden 2023 alussa 0,25 dollaria. Vuosi alkoi lupaavasti nousulla yli 0,40 dollariin ensimmäisen kvartaalin aikana. Tämän jälkeen seurasi kuitenkin pitkä alamäki, joka päättyi lokakuun loppuun. Cardanon kurssi oli tuolloin palautunut vuoden lähtöpisteeseensä.

Vuodesta 2023 tuli lopulta Cardanolle hyvä, sillä ADA:n kurssi nousi marras- ja joulukuun aikana noin 0,62 dollariin asti. Suurin liike nähtiin joulukuussa, jolloin kurssi teki 50 prosentin nousun. Cardanon kurssi ei noussut yhtä paljon kuin Bitcoinin, mutta se nousi selvästi enemmän kuin monet muut suuret kryptovaluutat.

Mikä on Cardano?

Cardano on lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä kryptovaluutta, joka tarjoaa alustan älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille. Cardano luokitellaan älysopimusalustojen kategoriaan. Sen kilpailijoita ovat mm. Ethereum, BNB Chain, ja Solana.

Cardano tunnetaan sen akateemisesta lähestymistavasta teknologian kehitystyöhön. Cardano perustuu tieteelliseen lähestymistapaan lohkoketjujen skaalautuvuuden, turvallisuuden ja kestävyyden parantamisesta.

Cardanon perustaja on Charles Hoskinson. Projektin kehitystyöstä vastaa Hoskinsonin perustama yhtiö IOHK (Input Output Hong Kong). Alla on kuva IOHK:n verkkosivuilta.

cardano kehitys iohk

Cardanon tavoitteena on luoda älykäs lohkoketju, joka mahdollistaa nopean ja turvallisen arvonsiirron sekä hajautettujen sovellusten kehittämisen. Se hyödyntää Ouroboros-nimistä Proof-of-Stake (PoS) -konsensusalgoritmia, joka mahdollistaa tehokkaamman ja ympäristöystävällisemmän toiminnan verrattuna Proof-of-Work (PoW) -järjestelmään.

Cardanon natiivivaluutta on nimeltään ADA. Puhekielessä valuutasta käytetään silti termiä Cardano, esim. ”Ostan Cardanoa” tai ”Cardanon kurssi”. Käytännössä tarkoitetaan kuitenkin ADA-tokenin ostamista tai ADA:n kurssia.

ADA-tokenia käytetään Cardanon ekosysteemissä transaktiomaksuissa ja steikkauksessa (PoS). ADA:n hinta muodostuu markkinakysynnän ja tarjonnan perusteella. Kurssin vaihteluun vaikuttavat erilaiset tekijät, kuten kryptovaluuttamarkkinoiden yleinen kehitys, Cardanon tekniset päivitykset, uutiset sekä sijoittajien odotukset Cardanon tulevaisuudesta.

Lue lisää Cardanon historiasta ja teknologiasta Bitcoinkeskuksen Cardano-oppaasta.

Mistä Cardanon ADA-token saa arvonsa?

ADA-token saa arvonsa sen asemasta Cardano-lohkoketjun natiivivaluuttana, Cardano-ekosysteemin kehityksestä sekä kryptomarkkinan kehityksestä. Käymme seuraavaksi läpi tarkemmin näitä tekijöitä.

Cardano tunnetaan lohkoketjunsa teknisistä ominaisuuksista, kuten sen skaalautuvuudesta, turvallisuudesta ja kestävyydestä. Cardanon kehittäjät ovat panostaneet vahvasti teknologiseen tutkimukseen ja innovaatioihin. Näiden ominaisuuksien ansiosta Cardanon lohkoketju houkuttelee kehittäjiä, yrityksiä ja muita sidosryhmiä alustalleen. Kiinnostus Cardanoa kohtaan luo perustan myös ADA-tokenin arvolle.

ADA toimii Cardano-lohkoketjun natiivivaluuttana, jota käytetään transaktiomaksuissa ja steikkauksessa. Cardanon ekosysteemissä on myös erilaisia sovelluksia ja palveluita, jotka hyödyntävät ADA-tokenia. Mitä enemmän ADA-tokenille on kysyntää, sitä korkeampi sen arvo.

ADA-tokenin arvo on myös sidoksissa yleiseen kryptovaluuttamarkkinoiden kehitykseen. Markkinoiden myönteinen kehitys ja kryptovaluuttojen laajempi hyväksyminen voivat luoda positiivisen ilmapiirin ADA-tokenille ja nostaa sen arvoa. On vaikea nähdä Cardanon nostavan markkina-arvoaan, jos kryptovaluuttasektori olisi laajemmin taantumassa. Vuodet 2018 ja 2022 ovat hyviä esimerkkejä tästä.

Cardanon (ADA-tokenin) tulevaisuus

ADA-tokenin kurssikehitys näyttää varsin valoisalta, sillä Cardano-ekosysteemi on kasvussa. ADA-token on sementoinut asemansa markkinoiden 10 suurimman kryptovaluutan joukossa. Se on ollut markkinoilla jo yli viiden vuoden ajan.

Tämän lisäksi Cardano-ekosysteemiin on tehty viime vuosina merkittäviä päivityksiä. Syyskuussa 2022 suoritettu Vasil hard fork korjasi monia Cardanon pullonkauloja, jotka haittasivat mm. DeFi-ekosysteemin kehitystä.

Mitä enemmän Cardano-ekosysteemissä on sovelluksia, käyttäjiä, sijoittajia, lompakoita ja transaktioita – sitä enemmän ADA-tokenille on kysyntää. Ja sitä korkeammalle Cardano kurssi eli ADA kurssi lopulta kohoaa. Ei kannata unohtaa myöskään steikkausta.

Steikkaus lukitsee ADA-tokeneita pois markkinoilta ja pienentää siten tarjontaa. Tällä on kurssia nostava vaikutus pitkässä juoksussa.

Mielestämme Cardano on vihdoin ja viimein valmis haastamaan Ethereumin, Solanan, BNB Chainin ja muut älysopimusalustat! Se on yksi markkinoiden suurimmista pelureista, ja Cardano on kerännyt vuosien mittaan taakseen laajan yhteisön.

Arviomme mukaan Cardanon ADA-token tulee saavuttamaan vuoden 2021 kurssihuippunsa seuraavassa kryptovaluuttojen bull-markkinassa. Jopa viiden dollarin kurssi ei olisi laajemman kryptobuumin aikana mahdoton idea.

Jos olet kiinnostunut Cardanon ostamisesta, löydät sivustolta erillisen artikkelin tästä aiheesta: Cardano ostaminen. Siinä käydään läpi askel askeleelta miten Cardanon ADA-tokenia ostetaa turvallisesti. Cardano on nykyisin myös suomalaisen Coinmotionin tarjonnassa!


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!