Kryptovaluutat
25
syys
cardano-opas

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Cardano ja ADA-token

Cardano on yksi suurimmista älysopimusalustoista. Kyseessä on pitkään hiottu projekti, jonka akateeminen lähestymistapa on erottanut Cardanon sen kilpailijoista. Tämä artikkeli on Cardano-opas. Käymme läpi projektin historian, teknologian sekä ADA-tokenin potentiaalin sijoituskohteena.

Rekisteröidy Binancelle

Huom. Artikkelissa oleva informaatio löytyy myös videoformaatissa Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta!

Cardano on yksi suurimmista platformeista

Asetetaan Cardano ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Bitcoinkeskus jakaa kryptomarkkinan kolmeen selkeään kategoriaan: valuutat, platformit ja tokenit.

Bitcoin on valuuttakategorian tunnetuin edustaja, vaikka sen narratiivi onkin siirtynyt kohti digitaalista kultaa. Myös Litecoin, Bitcoin Cash ja Monero ovat tunnettuja valuuttoja. Ne on suunniteltu digitaaliseksi P2P-rahaksi. Valuutoilla ole muita merkittäviä ominaisuuksia arvon siirron sekä säilyttämisen lisäksi.

Ethereum on puolestaan platformien kuningas. Kyse on alustoista älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille. Voit ajatella platformien olevan kuin iOS tai Android. Cardano on tällä hetkellä yksi Ethereumin suurimmista kilpailijoista. Sen lisäksi kategoriaan kuuluvat mm. BNB Chain, Solana ja Avalanche.

Tokenit ovat kolmas kategoria. Ne luodaan aina jonkin platformin sisälle, eli tokeneilla ei ole omaa lohkoketjua. Tokeneille on usein käyttöä vain tietyn sovelluksen yhteydessä. Tunnettuja tokeneita ovat mm. Aave, Chainlink sekä Uniswap.

Cardanon kohdalla kategorisointi on helppoa. Kyseessä on yksi markkinoiden suurimmista platformeista eli älysopimusalustoista. Cardano on yksi monista Ethereumin haastajista.

Cardanon natiivitoken on ADA. Se on saanut nimensä 1800-luvulla eläneeltä Ada Lovelacelta. Kyseessä on englantilainen matemaatikko, jota on kutsuttu myös maailman ensimmäiseksi tietokoneohjelmoijaksi.  ADA toimii samoin kuin kilpailevien alustojen natiivitokenit. Sitä käytetään arvonsiirtoon, transaktiomaksuihin sekä steikkaamiseen.

Cardanon historia ja Charles Hoskinson

Suurin osa kryptovaluutoista henkilöityy yhteen johtohahmoon. Oli kyseessä sitten yhdistys, fintech-firma tai mikä tahansa muu hallintomalli. Bitcoin on yksi harvoista poikkeuksista tässä listassa, sillä kyseistä kryptovaluuttaa ei johda kukaan.

Charles Hoskinson henkilö, joka antaa kasvot Cardanolle.

Moni kuvittelee Hoskinsonin olevan huomattavasti vanhempi, mutta hän on syntynyt vasta vuonna 1987. Hoskinson on matemaattisesti lahjakas henkilö. Hän opiskeli Denverin sekä Coloradon yliopistoissa mm. kryptografiaa sekä matematiikkaa. Hoskinson on yksi kryptovaluuttojen maailman tunnetuimmista henkilöistä. Voit lukea miehen historiasta lisää tästä artikkelista.

Alla on mielenkiintoinen haastattelu, jossa Charles Hoskinson käy läpi Ethereumin sekä Cardanon alkuaikoja.

Hoskinson on ollut monessa mukana nuoresta iästään huolimatta. Hän tutustui kryptovaluuttoihin ensimmäisen kerran jo vuonna 2011. Hoskinson opiskeli erityisesti louhintaa ja alkoi nopeasti ymmärtää kryptovaluuttojen merkityksen suuressa mittakaavassa. Hänen silmänsä avautuivat toden teolla vuoden 2013 pankkikriisin jälkeen (Kypros).

Hoskinson on myös yksi Ethereumin perustajista. Hän oli osa Vitalik Buterinin ydinryhmää ja vaikutti merkittävästi markkinoiden tunnetuimman platformin syntyyn. Lopulta Hoskinson ajautui eri raiteille projektin kehityksen kannalta ja erosi Ethereumista. Tai lähteestä riippuen, sai kenkää.

Hoskinson on myös perustanut matkan varrella The Bitcoin Education Project sekä Cryptocurrency Research Group -projektit ja pitänyt lukemattomia luentoja kryptovaluutoista eri puolilla maailmaa.

Charles Hoskinson otti vuonna 2015 merkittävän askeleen eteenpäin. Hän perusti yhdessä Jeremy Woodsin kanssa yhtiön nimeltään IOHK – Input Output Hong Kong. Kyseessä on koko Cardanon tärkein yksittäinen osa, sillä IOHK vastaa koko projektin kehitystyöstä. Alla on kuva yhtiön verkkosivuilta.

iohk

IOHK ei aio johtaa Cardanoa ikuisesti, mutta yhtiön tarkoituksena on saada aloitettu työ valmiiksi. Tämä tarkoittaa siirtymistä Voltaire-vaiheeseen, jonka jälkeen ADA-tokenit holdaajilla on mahdollisuus äänestää projektin kehityksestä.

Cardanon natiivitoken ADA syntyi ICO:n kautta vuonna 2017. Lähes 95% ICO-sijoittajista oli aasialaisia. Hoskinsonin ideana oli tuolloin rakentaa ”Japanin Ethereum” eli keskittyä vahvasti Aasian markkinoihin. Palataan ADA-tokenin kurssikehitykseen hetken päästä vielä tarkemmin.

Cardano-projektissa ei tapahtunut mitään merkittävää vuosien 2018-2019 karhumarkkinan aikana. Tärkeimmät päivitykset on nähty vuosina 2020-2022, joita käydään seuraavaksi läpi.

Tärkeät päivitykset 2020-2022

Cardano on ottanut projektina tärkeitä askeleita vuosien 2020, 2021 ja 2022 aikana. Ekosysteemin voidaan sanoa kasvaneen beta-vaiheesta täysiveriseksi älysopimusalustaksi. Käydään seuraavaksi läpi viime vuosien tärkeimmät tapahtumat sekä katsotaan myös hieman tulevaisuuteen.

Shelley hard fork

Ensimmäinen suuri kehitysaskel tapahtui kesällä 2020. Tuolloin saatiin ulos kauan odotettu Shelley-päivitys, mikä toi steikkauksen Cardanon MainNetiin. Staking on ollut valtava hitti sen lanseerauksen jälkeen; maailmassa on jo yli 3000 staking poolia, ja kierrossa olevista ADA-tokeneista yli 70 prosenttia on steikattuna.

Steikkaus muutti oleellisesti koko ekosysteemin rakennetta. Sen myötä Cardanon lohkoketju siirtyi tuhansien staking-poolien hallintaan. Shelley-päivitys on ehdottomasti yksi Cardanon tärkeimmistä. Kyseessä oli siirtymä roadmapin ensimmäisestä Byron-vaiheesta toiseen vaiheeseen.

Mary hard fork

Maaliskuussa 2021 suoritettu Mary hard fork oli tärkeä etappi roadmapin Shelley-vaiheessa. Cardano-lohkoketjuun aktivoitiin tässä yhteydessä oma token-standardi. Käyttäjien oli tämän jälkeen mahdollista luoda Cardano-ekosysteemiin omia tokeneitaan. Tämä tarkoitti myös NFT-tukea Cardanolle.

Cardano eroaa merkittävästi tokenien osalta Ethereumista ja sen ERC20-standardista. Cardano-alustalla tokenien siirtoon ei tarvita lainkaan älysopimuksia johtuen sen poikkeuksellisesta arkkitehtuurista.

Alonzo hard fork

Syyskuussa 2021 suoritettu Alonzo hard fork on Cardano historian eniten hypetetty päivitys. Sen ajoitus osui kryptovaluuttojen bull-markkinan loppuivaiheille, mikä aiheutti valtavan kurssinousun myös ADA-tokeniin. Samalla koko ekosysteemi siirtyi Shelley-vaiheesta roadmapin kolmanteen etappiin eli Goguen-vaiheeseen.

Alonzo hard forkissa aktivoitiin Cardanon älysopimukset. Sen myötä Cardanosta tuli teoriassa täysiverinen älysopimusalusta, ja samalla Cardanon ADA-token muuttui spekuloinnista enemmän konkreettiseksi sijoituskohteeksi.

Lopulta Alonzon hard fork oli pettymys ainakin sijoittajille. Moni huomasi, että Cardano ei taipunut vielä teknisesti DeFi-sovellusten vaatimuksiin, minkä vuoksi Cardanon DeFi-ekosysteemi ei lähtenyt Alonzon jälkeen odotettuun lentoon.

Vasil hard fork

Jos Alonzo hard fork oli Cardanon odotetuin ja puhutuin päivitys, Vasil on tärkein ja vaativin. Ainakin jos kysytään perustaja Charles Hoskinsonilta, jonka mukaan Vasil-päivitykseen on käytetty noin puoli miljoonaa tuntia ohjelmointia.

Vasil korjaa niitä rajoitteita, joita Alonzo hard forkin jälkeen on tullut esiin. Se parantaa merkittävästi Cardanon transaktiokapasiteettia ja tuo päivityksiä myös Plutus-ohjelmointikieleen. Vasil on se päivitys, jonka sijoittajat odottivat Alonzon jo olevan.

Vasil hard fork suoritettiin onnistuneesti syyskuussa 2022 useita kuukausia alkuperäisen aikataulun jälkeen. Tämä artikkeli on päivitetty pari päivää Vasil hard forkin jälkeen, joten sen laajat vaikutukset eivät ole vielä tiedossa.

Cardanon roadmap löytyy osoitteesta roadmap.cardano.org. Artikkelin kirjoitushetkellä ollaan siis Basho-vaiheessa. Bryon, Shelley ja Goguen ovat takana päin

Ada-tokenin kurssihistoria

Tarkastellaan seuraavaksi Cardanon ADA-tokenin historiallista kurssikehitystä. Näet ajantasaisen ADA-kurssin tästä linkistä!

Kuten historiaosiossa mainittiin, ADA-token sai alkunsa ICO:sta vuonna 2017. Sen hinta oli ICO-vaiheessa vain 0,0024 dollaria. Kurssi kohosi parhaimmillaan jopa 1,33 dollariin vuoden 2017/2018 altcoin-huuman huipulla. Cardano nousi tuolloin ensimmäistä kertaa suuren yleisön tietoisuuteen.

Vuoden 2018 karhumarkkina oli ADA-tokenille brutaali. Sen kurssi putosi jopa alle 0,03 dollariin joulukuussa 2018. Tämä tarkoittaa noin 98 prosentin pudotusta tammikuun ATH-lukemista.

cardano ada kurssihistoria

Yllä oleva kurssigrafiikka näyttä hyvin, miten pitkään ADA-tokenin holdaajat joutuivat odottamaan uutta nousua. ADA oli vielä joulukuussa 2020 noin 90 prosenttia miinuksella ATH-lukemista, jotka olivat lähes kolmen vuoden takaa.

Cardano lähti hurjaan lentoon vuoden 2021 alussa. Tuolloin koko kryptomarkkina oli kovassa nosteessa, mutta ADA sai vielä ylimääräistä buustia maaliskuussa 2021 tehdystä Mary hard forkista. Syksyn 2021 Alonzo hard fork sai aikaan myös hurjaa hypetystä. ADA raketoi tuolloin peräti 3,10 dollarin ennätyslukemiin.

Paljon julkisuutta saanut Alonzo hard fork oli klassinen buy the rumor, sell the news -tapahtuma. ADA:n kurssi romahti heti päivityksen jälkeen. Tästä alkanut alamäki on jatkunut vuonna 2022 yleisen kryptomarkkinan alamäen vauhdittamana.

ADA-token on muodostanut kesän 2022 aikana selkeän pohjan noin 0,4-0,5 dollarin välimaastoon.

Cardanon kaksitasoinen arkkitehtuuri

Käydään seuraavaksi läpi Cardano-platformin ominaisuuksia. Kyseessä on kaksitasoinen protokolla, jota kutsutaan englanniksi käsitteellä layered blockchain system. Nämä tasot ovat nimeltään Cardano Settlement Layer (CSL) sekä Cardano Computation Layer (CCL). Cardano.org kertoo taustan tälle ratkaisulle:

”We have chosen the position that the accounting of value should be separated from the story behind why the value was moved. In other words, separation of value from computation. This separation does not mean that Cardano will not support smart contracts. On the contrary, by making the separation explicit, it permits significantly more flexibility in the design, use, privacy and execution of smart contracts.”

cardano layers

CSL on taso, jossa Cardanon lohkoketju käytännössä pyörii. Kaikki transaktiot prosessoidaan tällä tasolla. Lohkoketjun ylläpidossa tulee mukaan Cardanon oma Proof of Stake -protokolla Ouroboros. Sen toiminta selitetään hetken päästä tarkemmin. ADA-tokenin lisäksi, CSL-tasolla käsitellään myös muut Cardano-ekosysteemiin luodut tokenit.

Toinen selkeä taso on CCL, jota voidaan kutsua esim. prosessointitasoksi. Täällä pyörivät kaikki Cardanon älysopimukset. Ne koodataan Cardano-maailmassa Plutus-nimisellä ohjelmointikielellä. CCL-tason erotus CSL-tasosta mahdollistaa paremman skaalautuvuuden sekä helpomman päivitettävyyden tulevaisuudessa.

Hyvä esimerkki tämän ratkaisun eduista nähtiin keväällä 2021 Mary hard forkin yhteydessä. Se mahdollisti tokenien luomisen (esim. NFT) Cardano-alustalle, vaikka älysopimukset eivät olleet vielä käytössä. Esimerkiksi Ethereumissa, älysopimusten sekä transaktioiden prosessointi tapahtuu teknisesti yhdellä ja samalla tasolla. Yksikään token ei liiku ilman älysopimuksen käyttöä.

Yleisellä tasolla on tärkeää ymmärtää Charles Hoskinsonin lähestymistapa. Cardano-projektissa tehtiin vuosia akateemista tutkimustyötä ennen kuin yhtään koodiriviä oli kirjoitettu. Tämä raskas ja muita hitaampi etenemistapa on aiheuttanut omat ongelmansa. Sen hyödyistä päästään pian nauttimaan.

Cardanon konsensusalgoritmi Ouroboros

Cardanon lohkoketju luottaa Proof of Stake -konsensusalgoritmiin, kuten kaikki sen kilpailijatkin. Myös Ethereum on siirtymässä pian PoS-konsensukseen. Tässä ratkaisussa ei käytetä lainkaan fyysisiä louhintalaitteita. Lohkoketjua ylläpitävät validaattorit, jotka steikkaavat ADA-tokenia eli lukitsevat sitä pois käytöstä.

Proof of Stake on noussut ykkösvalinnaksi platform-kategoriassa. Siitä on olemassa useita erilaisia variaatioita. Cardanossa tämä konsensusalgoritmi on nimeltään Ouroboros.

Ouroboros-järjestelmässä aika on pilkottu yksiköihin, joita kutsutaan englanniksi nimellä epoch. Nämä on puolestaan pilkottu slotteihin, jotka ovat konfiguroitavia aikayksiköitä. Slottien kohdalla puhutaan n. 20 sekunnin mittaisesta ajasta. Yksi epoch on aikajaksona 120 tuntia eli viisi päivää sisältäen 432.000 slottia.

Artikkelin kirjoitushetkellä (9/2022) ollaan epochissa numero 365. Ensimmäinen epoch luotiin 23.9.20217.

Alla oleva video on hyvä selvitys aiheesta.

Tässä kohtaa yhtälöön liittyy olennaisesti aiemmin mainittu ADA-token. Koska Proof of Stake -järjestelmissä ei ole louhintaa, uusien lohkoketjun lohkojen tuottajat valitaan steikkaajien joukosta. Cardano-järjestelmässä voit päästä luomaan uuden lohkon holdaamalla riittävästi ADA-tokenia. Taho, joka valitaan lohkon tuottajaksi, on nimeltään slot leader. Jokaisen slotin jälkeen valitaan uusi slot leader.

Cardano staking

Jatketaan hieman samasta aiheesta. Kuten historiaosiossa jo mainittiin, Cardanon steikkauksesta on tullut todella suosittua. Voit tsekata verkon statistiikkaa osoitteesta adapools.org. Lukemat ovat kiistatta vaikuttavia.

ada pools

Kierrossa olevista ADA-tokeneista on steikattuna artikkelin kirjoitushetkellä 72,6 prosenttia eli 25 miljardia yhteensä 32 miljardista kolikosta. Staking-pooleja on noin 3200 kappaletta. Voidaan siis hyvin todeta, että steikkaus on erittäin hajautettua.

Cardanon steikkaus nousi valtavan suosituksi jo syksyllä 2020 heti Shelley hard forkin jälkeen. Tuhansia yhteisön jäseniä oli testannut steikkausta pitkään jo TestNetin puolella.

Jos omistat ADA-tokeneita ja haluat steikata niitä, sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Voit joko perustaa oman staking poolin tai delegoida tokenisi olemassa olevaan pooliin. Näin toimivat karkeasti myös muutkin Proof of Stake -ratkaisut. Voit pyrkiä joko verkon validaattoriksi tai sitten delegoida tokenisi muiden steikattavaksi.

ADA:n steikkaus onnistuu helposti joko Cardanon omista lompakoista (esim. Daedalus) tai muista lompakoista, kuten Exodus. Moni pörssi tarjoaa myös ADA-steikkausta. Nämä vaihtoehdot soveltuvat myös aloittelijalle. Käytännössä delegoit ADA-tokenisi muiden steikattavaksi, eikä sinun tarvitse tehdä muuta kuin pari klikkausta hiiren napista.

Löydät steikkauksesta paljon lisätietoa sekä Googlesta että Youtubesta.

Cardano vs kilpailijat

Cardano taistelee markkinaosuudesta platform-sektorissa, jossa kilpailua riittää. Ethereumin asema on siinä edelleen kiistaton, eikä ykköspaikan haltijasta liene epäselvyyttä myös tulevaisuudesta. Mitalisijoille on kuitenkin tarjolla monta potentiaalista projektia.

Artikkelin kirjoitushetkellä eletään aikaa juuri jälkeen Ethereumin The Merge-päivityksen. Tästä seuraava vaihe on Ethereumin skaalautuminen muiden alustojen tasolle. Nyt on siis käynnissä etsikkoaika kaikille kilpaileville platformeille. Nopeita ja halpoja siirtomaksuja tarjoavat alustat voivat houkutella miljoonia piensijoittajia.

Ethereumin kilpailijat voidaan jakaa kahteen eri kategoriaan: EVM-yhteensopivat ja muut. Mitä tämä jako tarkoittaa?

EVM on lyhenne sanoista Ethereum Virtual Machine. Se prosessoi kaikki Ethereum-alustalle luodut älysopimukset. Moni Ethereumin kilpailija (esim. BNB Chain ja Avalanche) on tarkoituksella EVM-yhteensopiva. Se mahdollistaa suosittujen Ethereum-appien helpon kloonauksen omaan ekosysteemiin.

binancecom
Binance-pörssi lanseerasi BNB Chainin suoraksi Ethereumin kilpailijaksi syksyllä 2020.

EVM-yhteensopivalla alustalla on parhaat mahdollisuudet syödä Ethereumin markkinaosuutta. Ongelmia voi tulla siinä vaiheessa, kun Ethereum skaalautuu Layer 2 -ratkaisujen ja 2.0-version myötä. Tällaiset alustat eivät tarjoa välttämättä enää lisäarvoa.

Cardano kuuluu muut-kategoriaan. Sen älysopimukset on koodattava Plutus-ohjelmointikielellä. Tämän haittapuolena on lyhyellä tähtäimellä se, että Cardanon on houkuteltava sovelluskehittäjiä opettelemaan uusi ohjelmointikieli. Pitkällä tähtäimellä erikoistumisesta on etua.

Cardanon rasitteena on pitkä takamatka kilpailijoihin verrattuna. Älysopimukset saatiin ulos vasta syyskuussa 2021. Moni muu platform on luonut DeFi- ja NFT-ekosysteemiä jo pari vuotta, Ethereumista puhumattakaan. Vasta syksyn 2022 Vasil hard forkin myötä Cardanon päälle voidaan rakentaa tehokkaita ja kilpailukykyisiä DeFi-sovelluksia.

Jos mietitään kapasiteettia, niin kaikki 3. sukupolven platformit tarjoavat tuhansia (tai kymmeniä tuhansia) transaktioita per sekunti. Vähän riippuu siitä, missä kohtaa kehitystyötä ollaan. Nyt on vielä liian aikaista arvioida, mikä alusta pysyy kasassa todella kovan trafiikin alla. Esimerkiksi markkinoiden nopein platform, Solana, on kaatunut useita kertoja viime vuosina.

Artikkelissa mainittiin aiemmin Cardanon suosittu steikkaus. Kun katsotaan stakingrewards.comin dataa, niin nähdään vastaavan kokoluokan prosentteja myös muilta Proof of Stake -alustoilta. Tezos ja Solana ovat tällä hetkellä yli 75 prosentin tasolla.

Cardano sijoituskohteena

Charles Hoskinsonin vetämä projekti on kulkenut pitkän matkan. Tästä huolimatta, sen tärkein etappi lienee vasta alussa. Cardanosta tuli syksyllä 2021 vihdoin oikea älysopimusalusta. Vasil hard forkin jälkeen (2022) sen suosio todella mitataan.

Tämän artikkelin aiemmat versiot olivat täynnä spekulointia. Ensin steikkauksesta, sitten tokeneista ja lopuksi älysopimuksista. Markkina on tarjonnut päivitysten edellä valtavia nousuja ADA:n holdaajille. Nyt sijoittajan on katsottava Cardanoa uudesta näkövinkkelistä. Varsinainen framework on valmis, ja nyt on seurattava DeFi-sovellusten tuloa Cardano-ekosysteemiin.

Cardano vaikuttaa sementoineen asemansa kryptovaluuttojen top 10 -listalla. Se on markkina-arvoltaan samalla ”ball parkilla” kuin BNB Chain, Solana, Polkadot ja Avalanche, jotka voidaan laskea Cardanon suurimmiksi kilpailijoiksi.

Cardanon etuna on poikkeuksellinen lähestymistapa koko projektin rakentamiseen. Se on toisaalta myös Cardanon suurin kritiikin kohde. On selvää, että akateminen lähestymistapa on viivästyttänyt Cardanoa pahaan aikaan. Sen kilpailijat ovat saaneet suosiota ja sijoittajien rahaa etenkin vuoden 2021 aikana.

Positiivista on kuitenkin se, että Cardano-yhteisö vaikuttaa olevan todella vahva. Se on pysynyt Hoskinsonin takana kaikki nämä vuodet kritiikistä ja viivästymisistä huolimatta. Nyt spekulointi on kuitenkin ohi. Vasil hard forkin jälkeen Cardanon on saatava suosittuja DeFi-sovelluksia ja noustava toden teolla haastamaan kilpailijansa.

Aika näyttää muodostuuko Cardanon EVM-yhteensopimattomuudesta millainen este. Suurin osa kehittäjistä on Solidityn osaajia, ja tähän iskevät juuri EVM-yhteensopivat platformit kuten BNB Chain. Ne yrittävät imeä suosiota Ethereumilta tarjoamalla helppoa tapaa siirtää sovellukset omalle alustalleen.

Cardanolla tätä vaihtoehtoa ei toistaiseksi ole. Sen Plutus-ohjelmointikieli voi olla kasvun rajoitteena. Onko Cardano sitten parempi vai huonompi sijoituskohde kuin edellä mainitut älysopimusalustat tai esimerkiksi Ethereum?

Artikkelin kirjoitushetkellä on vaikea vastata tähän kysymykseen. Tällä hetkellä eletään syvällä karhumarkkinan pohjalla, jossa kaikki projektit kärsivät. Cardanon markkina-arvo on suurin piirtein samalla ball parkilla kuin sen kilpailijat, joten se ei vaikuta olevan juuri nyt erityisen yli- tai aliarvostettu.

Sijoittajan kannattaa seurata nyt DeFi-sektorin kehitystä Cardano-alustalla. Pysyt näistä tapahtumista hyvin kartalla seuraamalla viikottain Bitcoinkeskuksen uutiskatsauksia!

Cardanon ADA-tokenin kurssi ja ostaminen

Cardanon ADA-token on listattuna markkinoiden suurimmissa pörsseissä. Löydät parhaan likviditeetin markkinajohtaja Binancesta. Sieltä ADA:lle löytyy sieltä toistakymmentä eri fiat- ja kryptovaluuttaparia.

Osta ADA Binancesta

Myös Coinbase sekä KuCoin ovat suosittuja ja luotettavia vaihtoehtoja.

Tokenille on olemassa hyvin toimiva desktop-lompakko, joka on nimeltään Daedalous. Toinen suosittu vaihtoehto on Yoroi. Molemmat tukevat myös steikkausta (delegointi), kuten tukee myös desktop- ja mobiiliversiona toimiva Exodus.

Tuoreimmat kuulumiset löydät Redditistä osoitteesta reddit.com/r/cardano. Twitterissä kannattaa seurata Charles Hoskinsonia handlella @IOHK_Charles. Viralliset sivut löydät osoitteesta cardanohub.org sekä whycardano.com.

Kuva: kuvakaappaus cardanohub.org -sivulta


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

2 kommenttia

  1. ”IOHK ei aio johtaa Cardanoa ikuisesti, sillä yhtiön sopimus on vain vuoteen 2020 saakka. Tämän jälkeen avaimet on tarkoitus antaa Cardano Foundationille, eli kehitystyö siirtyy Cardano-yhteisölle.”

    Tämä ei pidä ihan täysin paikkansa. IOHK tulee kehittämään projektia niin kauan kuin he saavat valmiiksi lupaamansa, eli kun verkko päivittyy ”Voltaire-aikakauteen” (https://roadmap.cardano.org/en/voltaire/). Voltaire mahdollistaa äännestämisen verkon sisällä, joka toimii siten, että kaikki Ada-tokenin omistavat voivat äänestää. Tällöin kuka/mikä tahansa entiteetti voi ilmoittaa halukkuutensa jatkaa kehitystyötä. Näistä vaihtoehdoista käyttäjät sitten äänestää seuraavan kehittäjän. Nykyisellään kuitenkin näyttää siltä, että järkevin – ja todennäköisin – jatkaja tulee olemaan IOHK.

    1. Kiitos kommentista, MajorStranger! Tämä kohta on päivitetty nyt artikkelista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *