Opas: mikä on Cardano?

cardano ada

Cardano on ollut yksi kuluneen vuoden puhutuimmista kryptovaluutoista. Projektin lupaukset kolmannen sukupolven kryptovaluutasta ovat mielenkiintoisia, ja ADA-tokenin halpa yksikköhinta on tehnyt siitä piensijoittajien suursuosikin. Cardano oli yksi joulukuun 2017 altcoin-huuman suosituimmista kryptovaluutoista. Tässä artikkelissa käydään projektia läpi hieman tarkemmin.

Cardano on Ethereumin seuraava sukupolvi

Asetetaan Cardano ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Kuten lukija varmasti tietää, Bitcoin oli ensimmäinen lohkoketjuteknologiaan perustuva kryptovaluutta. Bitcoin, Litecoin ja muutamat muut alkuvuosien projektit niputetaan ensimmäisen sukupolven kryptovaluutoiksi. Niiden tehtävänä on yksinkertaisesti toimia digitaalisena valuuttana.

Kun bittiraha alkoi kasvattaa suosiotaan vuosien 2012-2013 tienoilla, moni kehittäjä näki lohkoketjuteknologian mahdollisuudet myös muilla sektoreilla ja halusi tuoda mukaan myös ohjelmoitavat sovellukset. Näistä ajatuksista syntyi Ethereum-platform, jonka white paperin kirjoitti Vitalik Buterin vuoden 2013 lopulla. Ethereum oli ensimmäinen alusta ohjelmoitaville älysopimuksille ja dApp (distributed application) -applikaatioille.

Ethereum aloitti kryptovaluuttojen toisen sukupolven. Cardano edustaa puolestaan kolmatta sukupolvea. Sen kilpailijoiksi voidaan laskea ekosysteemit kuten EOS ja Tezos. Cardano tarjoaa kilpailijoidensa tavoin yhden merkittävän edun Ethereumiin verrattuna: skaalautuvuuden.

Kolmannen sukupolven ratkaisut on myös suunniteltu linkittymään toisiin lohkoketjuihin sekä ns. legacy-järjestelmiin (pankit). Tässä kohtaa avainsana on interoperability. Cardanosta puhutaan ”Ethereumin tappajana”, mutta samaa titteliä on tarjottu myös monelle muulle projektille.

Tehdään vielä yksi tärkeä alleviivaus. Cardano tarkoittaa teknologiaprojektia sekä Cardano-nimistä ekosysteemiä. Sen natiivivaluuttana toimiva token on nimeltään ADA. Ethereumissa tämä token on puolestaan nimeltään Ether. Et siis voi ostaa pörsseistä Cardanoa, vaan ostat aina ADA-tokeneita.

ADA-tokenin perusidea on sama, kuin muissakin vastaavissa platformeissa. Se toimii järjestelmän virtuaalisena bensana, eli tokeneita käytetään traksanktioiden yhteydessä. ADA-tokenin holdaus on myös oleellinen osa Proof of Stake -konsensusprotokollaa.

Cardano ja Charles Hoskinson

Käytännössä kaikki kryptovaluuttaprojektit henkilöityvät yhteen tunnettuun hahmoon. Oli kyseessä sitten yhdistys, Fintech-firma tai mikä tahansa muu hallintomalli. Bitcoin on ainoa poikkeus tässä listassa, sillä kyseistä kryptovaluuttaa ei johda kukaan.

Tunnettuja esimerkkejä projektien vetäjistä ovat mm. Ethereum ja Vitalik Buterin, Litecoin ja Charlie Lee, Monero ja Riccardo Spagni, Ripple ja Brad Garlinghouse. Cardano kuuluu ehdottomasti tähän listaan, sillä harva projekti henkilöityy niin vahvasti yhteen mieheen. Kyseessä on Charles Hoskinson.

Hoskinson oli aikoinaan myös yksi Ethereumin perustajista, joten Cardanon pääkehittäjä tuntee vanhemman sukupolven ratkaisut todella hyvin. Hän on yksi kryptomaailman pidetyimmistä henkilöistä ja erittäin kuuluisa tuuheasta parrastaan.

Cardanon-projektin teknisestä toteutuksesta vastaa yritys nimeltä IOHK (Input Output Hong Kong). Kyseessä on Hoskinsonin ja Jeremy Woodin vuonna 2015 perustama fintech-yhtiö, joka on pääkehittäjänä ekosysteemissä.

IOHK:lla on sopimus Cardanon lohkoketjun rakentamisesta vuoteen 2020 saakka. Toinen tärkeä pala Cardano-projektissa on Cardano Foundation. Sen roolina on asettaa standardeja lohkoketjulle sekä applikaatioille, toimia promoottorina sekä levittää informaatiota Cardanosta.

Kolmas lenkki on yhtiö nimeltään Emurgo, joka toimii business partnerina. Sen roolina on tukea startup-yrityksiä, jotka kehittävät applikaatioita Cardanon lohkoketjuun.

Cardanon ADA-token on syntynyt ICO:n kautta, kuten lähes jokainen kryptovaluuttaprojekti viimeisen parin vuoden aikana. Lähes 95% ICO-sijoittajista oli aasialaisia.

Cardano – a layered blockchain system

Käydään seuraavaksi läpi Cardano-platformin ominaisuuksia. Kyseessä on englanniksi sanottuna a layered blockchain system, eli kaksitasoinen protokolla. Nämä tasot ovat nimeltään Cardano Settlement Layer (CSL) sekä Cardano Computation Layer (CCL).

Settlement layerin suomennos voisi olla jotain ”selvitystason” tapaista. CSL on taso, jossa kaikki transaktiot suoritetaan ja tallennetaan lohkoketjuun. Cardano käyttää Bitcoinista tuttua UTXO-järjestelmää, jonka toiminta on selitetty tarkemmin tässä artikkelissa. Kyseessä on kirjanpitomalli, joka on (syystäkin) todettu vuosien saatossa toimivaksi.

CSL:n yläpuolella on CCL, computation layer, jota voidaan kutsua suomeksi esim. prosessointitasoksi. Täällä pyörivät Cardano-ekosysteemin älysopimukset, jotka kommunikoivat sitten alempana olevan CSL-tason kanssa. Kuva: draglet.com

Cardano on halunnut erottaa nämä tasot tarkoituksella toisistaan. Tämä malli mahdollistaa kehittäjien mielestä paremman skaalautuvuuden tulevaisuudessa, kun lohkoketjun kirjanpito ja prosessointi on erotettu toisistaan.

Proof of Stake -konsensusalgoritmiin nimeltään Ouroboros

Cardanon lohkoketju luottaa Proof of Stake -konsensusalgoritmiin, kuten kaikki sen kilpailijatkin. Tässä mallissa ei ole lainkaan perinteistä louhintaa, jota Bitcoin, Ethereum ja monet muut ensimmäisen ja toisen sukupolven kryptovaluutat vielä käyttävät.

Proof of Stake, sekä sen eri versiot, ovat nousseet ykkösvalinnoiksi kolmannen sukupolven ekosysteemeissä. Cardanossa tämä konsensusalgoritmi on nimeltään Ouroboros.

Ouroboros-järjestelmässä aika on pilkottu yksiköihin, joita kutsutaan nimellä epics. Nämä on puolestaan pilkottu slotteihin (slots), jotka ovat käytännössä konfiguroitavia aikayksiköitä. Slottien kohdalla puhutaan n. 20 sekunnin mittaisesta ajasta, mutta tämä voi tulevaisuudessa muuttua. Yksi epic on aikajaksona luokkaa useita päiviä, joten yksi epic sisältää siis suuren määrän slotteja.

Tässä kohtaa yhtälöön liittyy olennaisesti aiemmin mainittu ADA-token. Koska Proof of Stake -järjestelmissä ei ole louhintaa, uusien lohkoketjun lohkojen tuottajat valitaan natiivitokenin holdaajien joukosta. Cardano-järjestelmässä voit päästä luomaan uuden lohkon holdaamalla riittävästi ADA-tokenia. Taho, joka valitaan lohkon tuottajaksi, on nimeltään slot leader. Nimi viitaa aiemmin mainittuihin slotteihin.

Slottien tuottajat vaihtuvat aina uuden epic-aikayksikön kohdalla, eli tällä hetkellä puhutaan muutamista päivistä. Slottien tuottajat valitaan satunnaisesti kaikkien tahojen kesken, jotka holdaavat riittävästi ADA-tokenia.

Interoperability – scalability – sustainability

Cardano-projekti tuo esille jatkuvasti termit scalability – interoperability ja sustainability. Katsotaan seuraavaksi hieman näiden sisältöä. Kyse on siis skaalautuvuudesta, eri lohkoketjujen yhdistämisestä sekä jatkuvuudesta.

Cardano ei halua ratkaista pelkästään lohkoketjun tehon kulutusta – se tarjoaa myös ylivertaisen skaalautuvuuden tiedonsiirtonopeudessa. Kyseinen teknologia voi taipua jopa satoihin tuhansiin transaktioihin sekunnissa. Cardano ratkaisee tämän ongelman RINA (Recursive Inter-Network Architecture) -teknologialla, joka on valmis vuoden 2019 tienoilla.

Teknologia tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että kaikkia lohkoketjun transaktioita ei tarvitse kuuluttaa jokaiselle siihen kuuluvalle taholle. Erilaisten pruning ja subscription -metodien avulla lähetettävää dataa saadaan karsittua entisestään. Muussa tapauksessa datamäärä kasvaisi tuhansien yhtäaikaisten transaktioiden kanssa niin suureksi, että tietoliikenneverkkojen sekä laitteiden fyysiset rajoitteet tulisivat vastaan.

cardano roadmap

Cardanon roadmap löytyy osoitteesta cardanoroadmap.com. Jokainen voi seurata sieltä projektin eri vaiheiden kehittymistä.

Skaalautuvuuden lisäksi Cardano pyrkii ratkaisemaan monia muita ongelmia, joista yksi on yhteensopivuus eri järjestelmien välillä. Vaikka Bitcoinin lohkoketju olisi hajautettu, niin tarvitset silti keskitettyjä 3. osapuolen palveluita, jos haluat vaihtaa Bitcoinisi euroiksi.

Entä jos haluat muuttaa Bitcoinit johonkin harvinaisempaan kryptovaluuttaan? Joudut siirtämään Bitcoinit pörssiin kuten Binance, jossa vaihto tapahtuu. Näin ollen käyttäjät ovat edelleen keskitetysti valvottujen operaattoreiden armoilla.

Cardano haluaa luoda ”lohkoketjujen internetin”, jossa sen teknologia voisi toimia ikään kuin tuomarin roolissa usealle eri lohkoketjulle. Käytännössä Charles Hoskinson puhuu cross-chain transactions -otsikollaan hieman samasta ideasta, mitä Lightning Network -teknologia tarjoaa Bitcoinin sekä muiden kryptovaluuttojen välille. Eli salamannopeat siirrot eri lohkoketjuista toiseen.

Jatkuvuudella (sustainability) tarkoitetaan koko järjestelmän ylläpidettävyyttä. Tähän Cardano tarjoaa mielenkiintoisen ratkaisun. Tyypillisessä startupissa sen rahoittajana on yhtiö tai joukko yhtiöitä, jotka pitävät huolta projektin jatkuvuudesta myös tulevaisuudessa. Kryptomaailmassa suosittu vaihtoehto on ICO, mutta sen ongelmana on rahoituksen lyhytaikaisuus. ICO-annilla kerätään rahat lähinnä projektin startup-vaiheeseen, mutta jossain vaiheessa tämä potti loppuu väistämättä kesken.

Cardanon ideana on luoda oma rahasto, jonne osa uusista ADA-tokeneista sijoitetaan uusien lohkojen syntyhetkellä. Hieman vastaava idea on käytössä myös Dash-projektissa.

Cardanon ADA-token sijoituskohteena

Cardano on saanut enemmän hehkutusta (ja toisaalta) vihaa niskaana vuoden 2017 lopulta lähtien kuin moni muu kryptovaluutta. Projektia on kutsuttu kymmenen miljardin white paperiksi, ja moni aloitteleva sijoittaja on polttanut näppinsä Cardano-ostoksillaan. ADA-token romahti huipputasostaan vuoden 2018 alussa yli 90 prosenttia. ADA:n reaaliaikainen kurssi:

Cardano tarjoaa valmistuessaan kyllä hienoja ominaisuuksia, mutta ei se ole kryptomaailman ainoa kolmannen sukupolven ratkaisu. Ethereum on esimerkiksi siirtymässä pois Proof Of Work -algoritmista ja kehittänyt oman Proof Of Stake -algoritminsa, joka on nimeltään Casper. Tämän lisäksi maailmassa on jo monia muitakin platformeja, joiden skaalautuvuus riittää hyvin pitkälle. Tuorein hehkutuksen kohde EOS on monella tasolla uhka myös Cardanolle, kuten muutkin platform-ratkaisut (Elastos, ICON jne).

Samaan hengenvetoon on kuitenkin todettava, että Cardano tarjoaa myös uniikkeja ominaisuuksia muihin projekteihin verrattuna, kuten esimerkiksi ohjelmointikieli, jolla se on rakennettu.

”This level of scrutiny of the underlying technology is an industry first. Further to this, Cardano is unique in that it’s written in the Haskell coding language. Haskell is considered to be one of the most secure programming languages, minimizing the number of errors and adding extremely robust security to the platform. This includes use of a technique called formal verification, which allows mathematical proof of the correctness of code.”

Mielestäni yksi projektin ehdoton vahvuus on sen vetäjä, Charles Hoskinson. Kysessä on yksi kryptouniversumin kirkkaimmista tähdistä. Tämän miehen projektilla riittää uskottavuutta vaikka muille jakaa. Alla oleva Charles Hoskinsonin tweetti oli hauska kuvaus altcoin-huumasta tammikuussa. Monia ADA-tokenin ostajia kiinnosti sen viimeaikainen kurssinousu – ei niinkään Cardano-projektin teknologinen kehitys.

Cardano on yksi mielenkiintoisimmista krypto-projekteista, eikä ADA-token ole noussut syyttä yhdeksi top 20 -kryptovaluutoista. Sijoittajalle se on panostus tulevaisuuteen, ja ADA-tokenin kohdalla on myös syytä huomioida sen voimakas volatiliteetti. Kyseessä on top 10:ssä oleva ”penniosake”, jota on pumppailtu viimeisen puolen vuoden aikana useampaan otteeseen. Jos kyseinen projekti kiinnostaa sijoituskohteena, ole erityisen varovainen, ettet hyppää mukaan kurssihuipuissa ja joudu muiden maksumieheksi.

Jos haluat hankkia ADA-tokenia, se kannattaa tehdä markkinoiden parhaasta Binance-pörssistä. Tarvitset ADA:n hankintaan ensin Bitcoineja, koska Binance ei tue euro-talletuksia. Reitti etenee seuraavasti:

  1. Osta Bitcoineja euroilla (Suosittuja palveluita: Coinbase ja Coinmotion)
  2. Avaa tili Binancelle
  3. Siirrä ostamasi Bitcoinit Binanceen
  4. Osta Bitcoineilla ADA-tokenia Binancesta (Lisätietoja: Binance-opas)
  5. Siirrä ADA-tokenit Binancesta turvallisempaan lompakkoon

Tokenille on olemassa hyvin toimiva desktop-lompakko, joka on nimeltään Daedalous. Kannattaa ladata se ja siirtää kryptovaluutta pörssistä turvallisempaan paikkaan oston jälkeen.

Löydät lisätietoa näistä lähteistä: cardanohub.comwhycardano.com, cardanofoundation.org, iohk.io, cardanodocs.com, what is Cardano, what is Cardano blockchain? Suosittelen seuraamaan myös Charles Hoskinsonia twitterissä sekä katsomaan tämän videon, jossa Hoskinson käy läpi tässäkin artikkelissa kuvattuja asioita. Myös tämä Jackson Palmerin 18 minuutin mittainen video on mainio tiivistelmä Cardanosta. Löydät lisäksi yli 100 erilaista Cardano-aiheista videota IOHK Youtube-kanavalta.

Tuoreimmat kuulumiset löydät Redditistä osoitteesta reddit.com/r/cardano. Twitterissä kannattaa seurata Charles Hoskinsonia @IOHK_Charles.

Kuva: kuvakaappaus cardanohub.org -sivust


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*