Opas: mikä on Cardano?

cardano ada

Cardano on yksi suosituimmista 3. sukupolven älysopimus-alustoista. Projektin lupaukset ovat keränneet Cardanolle suuren fanijoukon, ja ADA-tokenin pieni yksikköhinta houkuttaa myös sijoittajia. Cardano oli yksi vuoden 2017 altcoin-huuman suurimmista nousijoista. Pystyykö se lunastamaan sijoittajien odotukset? Tämä artikkeli on Cardano-opas. Käymme läpi projektin historian, nykytilan sekä tulevaisuuden.

Cardano on yksi platform-kategorian johtavista projekteista

Asetetaan Cardano ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Kuten lukija varmasti tietää, Bitcoin oli ensimmäinen lohkoketjuteknologiaan perustuva kryptovaluutta. Bitcoin, Litecoin ja muut kryptojen alkuvuosien projektit niputetaan ensimmäisen sukupolven kryptovaluutoiksi. Niiden tehtävänä on yksinkertaisesti toimia digitaalisena valuuttana.

Vitalik Buterinin ideoima Ethereum nousi kryptomaailman tietoisuuteen vuoden 2014 aikana. Kyseessä oli ensimmäinen alusta ohjelmoitaville älysopimuksille ja dApp (distributed application) -applikaatioille. Ethereum aloitti kryptovaluuttojen toisen sukupolven.

Cardano kuuluu samaan kategoriaan Ethereumin kanssa, mutta se edustaa kolmatta sukupolvea. Projektin kilpailijoita ovat Ethereumin lisäksi ekosysteemit kuten EOS, Tron ja NEO. Cardano tarjoaa kilpailijoidensa tavoin yhden merkittävän edun nykyiseen Ethereumiin verrattuna: skaalautuvuuden.

Cardano ei siis kilpaile Bitcoinin, Litecoinin tai esimerkiksi Moneron kanssa. Kyse on kokonaan eri asiasta, vaikka ne onkin tällä hetkellä niputettu kryptovaluutta-sanan alle. Cardano on kuin iOS tai Android, eli käyttöjärjestelmä sovelluksille. Se kilpailee toisten käyttöjärjestelmien kanssa parhaista sovelluskehittäjistä sekä suorituskyvystä.

Monille aloittelijoille tulee yllätyksenä, että Cardano-ekosysteemin sisällä toimii token nimeltään ADA. Sen perusidea on sama, kuin muissakin vastaavissa järjestelmissä. Se toimii Cardanon ”virtuaalisena bensana”, eli tokeneita käytetään mm. transaktiomaksuihin sekä muuhun arvonsiirtoon Cardanon lohkoketjussa.

ADA-tokenin holdaus on myös oleellinen osa Proof of Stake -konsensusprotokollaa, johon palatan hieman myöhemmin.

Cardano ja Charles Hoskinson

Käytännössä kaikki kryptovaluuttaprojektit henkilöityvät yhteen tunnettuun hahmoon. Oli kyseessä sitten yhdistys, fintech-firma tai mikä tahansa muu hallintomalli. Bitcoin on yksi harvoista poikkeuksista tässä listassa, sillä kyseistä kryptovaluuttaa ei johda kukaan.

Charles Hoskinson on mies, joka antaa kasvot Cardano-projektille.

Moni kuvittelee Hoskinsonin olevan ulkonäön perusteella huomattavasti vanhempi, mutta hän on vasta 32-vuotias. Hoskinson on todella lahjakas matemaatikko, joka opiskelii Denverin sekä Coloradon yliopistossa kryptografiaa ja matematiikkaa. Hän on yksi kryptomaailman pidetyimmistä henkilöistä ja kuuluisa tuuheasta parrastaan.

Löydät alla olevalta videolta Hoskinsonin haastattelun kesältä 2019.

Charles Hoskinson on ollut nuoresta iästään huolimatta jo monessa mukana. Hän tutustui kryptovaluuttojen maailmaan ensimmäisen kerran vuonna 2011. Hoskinson opiskeli erityisesti louhintaa ja alkoi ymmärtää kryptovaluuttojen merkitystä.

Hoskinsonin silmät avautuivat toden teolla Kyproksen pankkikriisin jälkeen vuonna 2013. Hän on perustanut matkan varrella The Bitcoin Education Project sekä Cryptocurrency Research Group -projektit ja pitänyt lukemattomia luentoja kryptovaluutoista eri puolilla maailmaa.

Moni ei välttämättä tiedä, että Hoskinson on yksi Ethereumin perustajista. Hän oli osa Vitalik Buterinin ydinryhmää vuonna 2013 ja vaikutti merkittävästi maailman tunnetuimman platformin syntyyn.

Charles Hoskinson otti vuonna 2015 merkittävän askeleen eteenpäin. Hän perusti yhdessä Jeremy Woodsin kanssa yhtiön nimeltään IOHK – Input Output Hong Kong. Kyseessä on koko Cardanon tärkein yksittäinen osa, sillä IOHK vastaa koko projektin kehitysytyöstä.

iohk-etc
Kuva IOHK:n projekti-sivulta.

IOHK ei aio johtaa Cardanoa ikuisesti, sillä yhtiön sopimus on vain vuoteen 2020 saakka. Tämän jälkeen avaimet on tarkoitus antaa Cardano Foundationille, eli kehitystyö siirtyy Cardano-yhteisölle. Tämän lisäksi Cardano Foundation toimii koko projektin promoottorina.

Kuten yllä olevasta kuvasta voi todeta, IOHK on mukana myös muissa projekteissa. Se tukee mm. Ethereum Classicin kehitystä johtuen Hoskinsonin taustasta. Lisäksi IOHK on kehittänyt Daedalus-lompakon ADA-tokenin säilytystä varten.

Kolmas palanen on yhtiö nimeltään Emurgo, joka toimii business-partnerina. Sen roolina on tukea startup-yrityksiä, jotka kehittävät applikaatioita Cardanon lohkoketjuun.

Palataan sitten ADA-tokeniin. Cardanon natiivitoken on syntynyt ICO:n kautta vuonna 2017, kuten lähes jokainen kryptovaluutta viimeisen parin vuoden aikana. Lähes 95% ICO-sijoittajista oli aasialaisia.

Yhden ADA-tokenin hinta oli ICO:ssa vain 0,0024 dollaria, ja kurssi nousi parhaimmillaan jopa 1,33 dollariin vuoden 2017/2018 altcoin-huuman huipulla. Cardano kärsi muiden kryptovaluuttojen tapaan valtavan kurssiromahduksen vuoden 2018 aikana. Tällä hetkellä kurssi on edelleen yli 95% pakkasella kurssihuipusta.

Cardano – a layered blockchain system

Käydään seuraavaksi läpi Cardano-platformin ominaisuuksia. Kyseessä on kaksitasoinen protokolla, jota kutsutaan englanniksi termillä a layered blockchain system. Nämä tasot ovat nimeltään Cardano Settlement Layer (CSL) sekä Cardano Computation Layer (CCL).

Settlement layerin suomennos voisi olla jotain ”selvitystason” tapaista. CSL on taso, jossa kaikki transaktiot suoritetaan ja tallennetaan lohkoketjuun. Cardano käyttää tällä hetkellä Bitcoinista tuttua UTXO-järjestelmää, jonka toiminta on selitetty tarkemmin tässä artikkelissa. Kyseessä on kirjanpitomalli, joka on (syystäkin) todettu vuosien saatossa toimivaksi.

CSL:n yläpuolella on CCL, computation layer, jota voidaan kutsua suomeksi esim. prosessointitasoksi. Täällä pyörivät Cardano-ekosysteemin älysopimukset, jotka kommunikoivat sitten alempana olevan CSL-tason kanssa. Kuva: draglet.com

Cardano on halunnut erottaa nämä tasot tarkoituksella toisistaan. Tämä malli mahdollistaa kehittäjien mielestä paremman skaalautuvuuden tulevaisuudessa, kun lohkoketjun kirjanpito ja prosessointi on erotettu toisistaan.

Cardanon Proof of Stake -konsensusalgoritmi Ouroboros

Cardanon lohkoketju luottaa tulevaisuudessa Proof of Stake -konsensusalgoritmiin, kuten kaikki sen kilpailijatkin. Tässä mallissa ei ole lainkaan perinteistä louhintaa, jota Bitcoin, Ethereum ja monet muut ensimmäisen ja toisen sukupolven kryptovaluutat vielä käyttävät.

Proof of Stake, sekä sen eri versiot, ovat nousseet ykkösvalinnoiksi kolmannen sukupolven ekosysteemeissä. Cardanossa tämä konsensusalgoritmi on nimeltään Ouroboros.

Ouroboros-järjestelmässä aika on pilkottu yksiköihin, joita kutsutaan nimellä epoch. Nämä on puolestaan pilkottu slotteihin (slot), jotka ovat käytännössä konfiguroitavia aikayksiköitä. Slottien kohdalla puhutaan n. 20 sekunnin mittaisesta ajasta, mutta tämä voi tulevaisuudessa muuttua. Yksi epoch on aikajaksona luokkaa useita päiviä, joten yksi epoch sisältää siis suuren määrän slotteja.

Alla oleva video on hyvä selvitys aiheesta.

Tässä kohtaa yhtälöön liittyy olennaisesti aiemmin mainittu ADA-token. Koska Proof of Stake -järjestelmissä ei ole louhintaa, uusien lohkoketjun lohkojen tuottajat valitaan natiivitokenin holdaajien joukosta. Cardano-järjestelmässä voit päästä luomaan uuden lohkon holdaamalla riittävästi ADA-tokenia. Taho, joka valitaan lohkon tuottajaksi, on nimeltään slot leader. Nimi viitaa aiemmin mainittuihin slotteihin.

Slottien tuottajat vaihtuvat aina uuden epoch-aikayksikön kohdalla, eli tällä hetkellä puhutaan muutamista päivistä. Slottien tuottajat valitaan satunnaisesti kaikkien tahojen kesken, jotka holdaavat riittävästi ADA-tokenia.

Interoperability – scalability – sustainability

Cardano-projekti tuo esille jatkuvasti termit scalability – interoperability ja sustainability. Katsotaan seuraavaksi hieman näiden sisältöä. Kyse on siis skaalautuvuudesta, eri lohkoketjujen yhdistämisestä sekä jatkuvuudesta.

Cardano ei halua ratkaista pelkästään lohkoketjun tehon kulutusta – se tarjoaa myös ylivertaisen skaalautuvuuden tiedonsiirtonopeudessa. Kyseinen teknologia voi taipua jopa satoihin tuhansiin transaktioihin sekunnissa. Cardano ratkaisee tämän ongelman RINA (Recursive Inter-Network Architecture) -teknologialla.

Teknologia tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että kaikkia lohkoketjun transaktioita ei tarvitse kuuluttaa jokaiselle siihen kuuluvalle taholle. Erilaisten pruning ja subscription -metodien avulla lähetettävää dataa saadaan karsittua entisestään. Muussa tapauksessa datamäärä kasvaisi tuhansien yhtäaikaisten transaktioiden kanssa niin suureksi, että tietoliikenneverkkojen sekä laitteiden fyysiset rajoitteet tulisivat vastaan.

Perustaja Charles Hoskinson kertoo alla olevalla videolla skaalautuvuudesta.

Skaalautuvuuden lisäksi Cardano pyrkii ratkaisemaan monia muita ongelmia, joista yksi on yhteensopivuus eri järjestelmien välillä. Vaikka Bitcoinin lohkoketju olisi hajautettu, niin tarvitset silti keskitettyjä 3. osapuolen palveluita, jos haluat vaihtaa Bitcoinisi euroiksi.

Entä jos haluat muuttaa Bitcoinit johonkin harvinaisempaan kryptovaluuttaan? Joudut siirtämään Bitcoinit pörssiin kuten Binance, jossa vaihto tapahtuu. Näin ollen käyttäjät ovat edelleen keskitetysti valvottujen operaattoreiden armoilla.

Cardano haluaa luoda ”lohkoketjujen internetin”, jossa sen teknologia voisi toimia ikään kuin tuomarin roolissa usealle eri lohkoketjulle. Käytännössä Charles Hoskinson puhuu cross-chain transactions -otsikollaan hieman samasta ideasta, mitä salamaverkkoteknologia tarjoaa Bitcoinin sekä muiden kryptovaluuttojen välille. Eli salamannopeat siirrot eri lohkoketjuista toiseen.

Jatkuvuudella (sustainability) tarkoitetaan koko järjestelmän ylläpidettävyyttä. Tähän Cardano tarjoaa mielenkiintoisen ratkaisun. Tyypillisessä startupissa sen rahoittajana on yhtiö tai joukko yhtiöitä, jotka pitävät huolta projektin jatkuvuudesta myös tulevaisuudessa. Kryptomaailmassa suosittu vaihtoehto on ICO, mutta sen ongelmana on rahoituksen lyhytaikaisuus. ICO-annilla kerätään rahat lähinnä projektin startup-vaiheeseen, mutta jossain vaiheessa tämä potti loppuu väistämättä kesken.

Cardanon ideana on luoda oma rahasto, jonne osa uusista ADA-tokeneista sijoitetaan uusien lohkojen syntyhetkellä. Hieman vastaava idea on käytössä myös Dash-projektissa.

Cardano roadmap – missä mennään?

Cardanon kohdalla on tärkeää ymmärtää, että kyse on edelleen testivaiheessa olevasta projekteista. Tämä on siis tilanne artikkelin kirjoitushetkellä, syyskuussa 2019. Vaikka Cardanon roadmap etenee joka päivä, niin projektin kaikki ominaisuudet saadaan maaliin vasta parin vuoden kuluttua.

Charles Hoskinson on ottanut Cardanon kanssa hyvin akateemisen lähestymistavan. Nyt rakennetaan jotain todella laadukasta, tutkittua ja kestävää, jonka valmistuminen ottaa oman aikansa. Hyvä esimerkki tästä on Cardanon käyttämä ohjelmointikieli, Haskell.

”Cardano is the first blockchain project to be built on peer reviewed academic research. This level of scrutiny of the underlying technology is an industry first. Further to this, Cardano is unique in that it’s written in the Haskell coding language.

Haskell is considered to be one of the most secure programming languages, minimizing the number of errors and adding extremely robust security to the platform. This includes use of a technique called formal verification, which allows mathematical proof of the correctness of code.” (Lähde)

ADA-token oli vuoden 2017/2018 altcoin-huumassa yksi suosituimpia ostoksia. Sen pieni yksikköhinta ja some-hehkutus houkuttelivat mukaan valtavasti ahneita sijoittajia, joilla ei ollut mitään todellista käsitystä projektin tilasta.

Cardanon roadmap sisältää viisi merkittävää etappia, joiden sisällä on kymmeniä pienempiä projekteja. Nämä vaiheet ovat nimeltään Byron, Shelley, Goguen, Basho ja Voltaire. Tällä hetkellä odotetaan Shelley-vaiheen valmistumista, joka tuo mukanaan merkittäviä päivityksiä.

Alla oleva video käy erinomaisesti läpi Cardaon eri kehitysvaiheet.

Shelley-vaihetta odotetaan siis päätökseen vuoden 2019 tienoilla. Kolme muuta etappia on kaavailtu vuosille 2020-2021, eli Cardano ei ole lopullisessa maalissaan aivan heti. Shelley-päivityksen merkittävin ominaisuus on Proof-of-Stake -konsensuksen mukaantulo, mikä mahdollistaa ADA-tokenin ”steikkauksen” (engl. staking).

Cardano käyttää siis muiden 3. sukupolven alustojen tapaan Proof of Stake -mallista konsensusalgoritmia. ADA-tokenin holdaajat voivat panostaa/lukita kolikkonsa erillisen Staking Poolin kautta verkon ylläpitoa varten ja tienata tästä hyvästä myös korkoa sijoitukselleen.

Tällä hetkellä Cardanon verkkoa pyörittävät lähinnä sen kehitystiimin jäsenet. Tuleva Shelley-päivitys on ensimmäinen askel kohti hajautetumpaa verkkoa, jossa sen jäsenet ottavat yhä suurempaa roolia Cardano-lohkoketjun ylläpidosta.

Kannattaa katsoa yllä oleva video, jossa Cardanon tulevat kehitysaskeleet käydään läpi todella hyvin. Yleisellä tasolla on tärkeä ymmärtää, että kyse on edelleen kehitysvaiheessa olevasta projektista.

Cardanon ADA-token sijoituskohteena

Cardano on saanut enemmän hehkutusta ja vihaa niskaana vuoden 2017 lopulta lähtien kuin moni muu kryptovaluutta. Projektia on kutsuttu miljardin dollarin white paperiksi, ja moni aloitteleva sijoittaja on polttanut näppinsä Cardano-ostoksillaan. ADA-token romahti huipputasostaan vuoden 2018 alussa yli 95 prosenttia.

Suurin ongelma on tässäkin tapauksessa sijoittajien vähäinen tieto siitä, mitä he ovat olleet ostamassa. Cardano-projekti tuli markkinoille pahimman altcoin-huuman aikaan, jolloin koko työ oli vasta aloitettu. Sitä hehkutettiin syksyllä 2017 Ethereumin tappajana, vaikka tämä sota olisi edessä vasta vuosien päästä.

Alla oleva Crypto Lark -kanavan video käy läpi Cardanon lähitulevaisuutta.

Cardanolla on pitkä takamatka verrattuna myös moniin 3. sukupolven kilpailijoihin. EOS, Tron, NEO ja monet muut ovat paljon pidemmällä, ja näillä alustoilla kehitetään hajautettuja sovelluksia joka päivä. Cardanon vertaaminen sen kilpailijoihin on myös tästä syystä haastavaa. Samaan aikaan myös Ethereum on siirtymässä skaalautuvuudessa aivan eri tasolle.

Näemme vasta parin vuoden kuluttua, millaisen ekosysteemin Cardano on oikeasti saanut rakennettua. Tämän lisäksi on syytä huomioida, että Charles Hoskinsonin IOHK-kehitysyhtiö ei kehitä Cardanoa ikuisesti. Nykyinen sopimus kestää vain vuoden 2020 loppuun, mutta mitä sen jälkeen tapahtuu? Hoskinson on ainakin toistaiseksi todennut, että IOHK jatkaa kehitystyötä mielellään myös tulevina vuosina.

Jos sijoittaminen Cardanoon kiinnostaa, on tärkeää ottaa huomioon projektin nykytila suhteessa kilpailijoihin. Kannattaa seurata erityisen tarkasti Shelley-vaiheen implementointia sekä IOHK:n ja Hoskinsonin suhdetta projektiin vuoden 2020 aikana.

ADA:n reaaliaikainen kurssi:

Jos haluat hankkia ADA-tokenia, se kannattaa tehdä markkinoiden parhaasta Binance-pörssistä. Tarvitset ADA:n hankintaan ensin Bitcoineja, koska Binance ei tue euro-talletuksia. Reitti etenee seuraavasti:

  1. Osta Bitcoineja euroilla (Suosittuja palveluita: Coinbase ja Coinmotion)
  2. Avaa tili Binancelle
  3. Siirrä ostamasi Bitcoinit Binanceen
  4. Osta Bitcoineilla ADA-tokenia Binancesta (Lisätietoja: Binance-opas)
  5. Siirrä ADA-tokenit Binancesta turvallisempaan lompakkoon

Tokenille on olemassa hyvin toimiva desktop-lompakko, joka on nimeltään Daedalous. Kannattaa ladata se ja siirtää kryptovaluutta pörssistä turvallisempaan paikkaan oston jälkeen.

Tuoreimmat kuulumiset löydät Redditistä osoitteesta reddit.com/r/cardano. Twitterissä kannattaa seurata Charles Hoskinsonia @IOHK_Charles. Löydät lisäksi yli 100 erilaista Cardano-aiheista videota IOHK Youtube-kanavalta. Viralliet sivut löydät osoitteesta cardanohub.org sekä whycardano.com.

Jos tutkit materiaalia Youtubesta, kannattaa hakea Cardanon sijaan hakusanoilla Charles Hoskinson (esim. charles hoskinson interview). Projektin perustaja on antanut lukemattomia haastatteluita ja esiintyy jatkuvasti eri konferensseissa, josta löytyy valtavasti materiaalia Youtubesta.

Kuva: kuvakaappaus cardanohub.org -sivulta

Coinmotion


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*