Kryptovaluutat
14
syys
cardano-opas

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Opas: Cardano ja ADA-token

Cardano on yksi suurimmista älysopimus-alustoista. Kyseessä on pitkään hiottu projekti, jonka akateeminen lähestymistapa on eronnut kilpailijoista. Nyt Cardano on vihdoin aktivoinut myös älysopimukset. Platform on valmis haastamaan kilpailijat toden teolla. Tämä artikkeli on Cardano-opas. Käymme läpi projektin historian, teknologian sekä ADA-tokenin potentiaalin sijoituskohteena.

Rekisteröidy Binancelle

Huom. Artikkelissa oleva informaatio löytyy myös videoformaatissa Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta!

Cardano on yksi platform-kategorian projekteista

Asetetaan Cardano ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Bitcoinkeskus jakaa markkinan kolmeen selkeään kategoriaan: valuutat, platformit ja tokenit.

Bitcoin on valuuttakategorian tunnetuin edustaja, vaikka sen narratiivi onkin siirtynyt kohti digitaalista kultaa. Myös Litecoin, Bitcoin Cash ja Monero ovat tunnettuja valuuttoja. Ne on suunniteltu digitaaliseksi P2P-rahaksi. Valuutoilla ole muita merkittäviä ominaisuuksia arvon siirron sekä säilyttämisen lisäksi.

Ethereum on puolestaan platformien kuningas. Kyse on alustoista älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille. Voit ajatella platformien olevan kuin iOS tai Android. Cardano on tällä hetkellä yksi Ethereumin suurimmista kilpailijoista. Sen lisäksi kategoriaan kuuluvat mm. Binance Smart Chain, Solana ja Avalanche.

Tokenit ovat kolmas kategoria. Ne luodaan aina jonkin platformin sisälle, eli tokeneilla ei ole omaa lohkoketjua. Tokeneille on usein käyttöä vain tietyn sovelluksen yhteydessä. Tunnettuja tokeneita ovat mm. Aave, Chainlink sekä Uniswap.

Osa kryptovaluutoista on helpompi kategorisoida kuin muut. Cardanon kohdalla mitään ongelmia ei ole. Se on yksi platform-kategorian tunnetuimmista edustajista. Cardano ei siis kilpaile millään tavoin esimerkiksi Bitcoinin kanssa.

Cardano-alustan natiivitoken on ADA. Se on saanut nimensä 1800-luvulla eläneeltä Ada Lovelacelta. Kyseessä on englantilainen matemaatikko, jota on kutsuttu myös maailman ensimmäiseksi tietokoneohjelmoijaksi. Et siis käytännössä osta Cardanoa vaan ADA-tokenia. Nimi Cardano viittaa koko projektiin.

ADA toimii samoin kuin kilpailevien alustojen natiivitokenit. Niitä käytetään arvonsiirtoon, transaktiomaksuihin sekä steikkaamiseen (Proof of Stake).

Cardanon tärkeimpiä tapahtumia vuosilta 2020 ja 2021

Cardano on ottanut projektina tärkeitä askeleita vuosien 2020 ja 2021 aikana. Ekosysteemin voidaan sanoa kasvaneen beta-vaiheesta täysiveriseksi älysopimusalustaksi. Käydään seuraavaksi läpi viimeaikaiset tapahtumat sekä katsotaan myös hieman tulevaisuuteen.

Shelley-päivitys 29.7.2020

Heinäkuussa 2020 suoritettu Shelley-päivitys on ehdottomasti yksi Cardanon tärkeimmistä. Kyseessä oli siirtymä roadmapin ensimmäisestä Byron-vaiheesta toiseen vaiheeseen. Shelley-päivitys toi Cardanon lohkoketjuun steikkauksen.

Steikkaus muutti oleellisesti koko ekosysteemin rakennetta. Sen myötä Cardanon lohkoketju siirtyi tuhansien staking-poolien hallintaan. Samalla ADA-tokenia lukittiin valtavia määriä pois vapaasta kierrosta. Steikkausta käydään tarkemmin läpi artikkelin lopussa.

Mary hard fork 1.3.2021

Maaliskuussa suoritettu Mary hard fork oli tärkeä etappi Shelley-vaiheessa. Cardano-lohkoketjuun aktivoitiin tässä yhteydessä oma token-standardi. Käyttäjien oli tämän jälkeen mahdollista luoda Cardano-ekosysteemiin omia tokeneitaan. Tämä tarkoitti myös NFT-tukea Cardanolle.

Cardano eroaa merkittävästi tokenien osalta Ethereumista ja sen ERC20-standardista. Cardano-alustalla tokenien siirtoon ei tarvita lainkaan älysopimuksia johtuen sen poikkeuksellisesta arkkitehtuurista.

Alonzo hard fork 12.9.2021

Syyskuussa 2021 suoritettu Alonzo hard fork lienee Cardanon historian tärkein päivitys. Samalla koko ekosysteemi siirtyi Shelley-vaiheesta roadmapin kolmanteen etappiin eli Goguen-vaiheeseen. Alonzo hard forkissa aktivoitiin Cardanon älysopimukset.

Alonzo hard forkin myötä Cardanosta tuli täysiverinen älysopimusalusta sen kilpailijoiden tavoin. Tämä mahdollistaa hajautettujen sovellusten luomisen. Samalla Cardanon ADA-token muuttui spekuloinnista enemmän konkreettiseksi sijoituskohteeksi.

Cardanon roadmap 2022->

Cardanon roadmap löytyy osoitteesta roadmap.cardano.org. Artikkelin kirjoitushetkellä ollaan siis Goguen-vaiheessa. Bryon ja Shelley ovat takana päin. Jäljellä on vielä kaksi virallista etappia: Basho sekä Voltaire.

Basho-vaiheen otsikko on scaling eli skaalaus. Seuraavaksi pyritään siis kasvattamaan Cardanon transaktiokapasiteettiä sekä rakentamaan siltoja muiden lohkoketjujen välille. Yksi tärkeä silta on yhteensopivuus Etherumin kanssa. Sivuketjut (sidechains) auttavat skaalautumaan.

Voltaire-vaiheen otsikko on governance eli hallinto. Tässä vaiheessa Cardano siirtyy projektina täysin hajautetuksi. Toistaiseksi sen kehitystyötä johtaa Charles Hoskinsonin teknologiafirma IOHK. Voltaire-vaiheessa aktivoidaan erillinen Cardano Treasury ja luodaan raamit sille, miten projektin kehitystä voidaan hallita yhteisövetoisesti.

Basho- ja Voltaire-vaiheiden aikataulusta ei ole vielä tällä hetkellä tarkkaa tietoa. Todennäköisesti ne valmistuvat vuosien 2022-2024 välisenä aikana.

Cardanon historia ja Charles Hoskinson

Lähes kaikki kryptovaluuttaprojektit henkilöityvät yhteen johtohahmoon. Oli kyseessä sitten yhdistys, fintech-firma tai mikä tahansa muu hallintomalli. Bitcoin on yksi harvoista poikkeuksista tässä listassa, sillä kyseistä kryptovaluuttaa ei johda kukaan.

Charles Hoskinson on henkilö, joka antaa kasvot Cardanolle.

Moni kuvittelee Hoskinsonin olevan huomattavasti vanhempi, mutta hän on syntynyt vasta vuonna 1987. Hoskinson on matemaattisesti lahjakas henkilö. Hän opiskeli Denverin sekä Coloradon yliopistoissa mm. kryptografiaa sekä matematiikkaa. Hoskinson on yksi kryptovaluuttojen maailman tunnetuimmista henkilöistä. Voit lukea miehen historiasta lisää tästä artikkelista.

Alla on mielenkiintoinen haastattelu, jossa Charles Hoskinson käy läpi Ethereumin sekä Cardanon alkuaikoja.

Hoskinson on ollut monessa mukana nuoresta iästään huolimatta. Hän tutustui kryptovaluuttoihin ensimmäisen kerran jo vuonna 2011. Hoskinson opiskeli erityisesti louhintaa ja alkoi nopeasti ymmärtää kryptovaluuttojen merkityksen suuressa mittakaavassa. Hänen silmänsä avautuivat toden teolla vuoden 2013 pankkikriisin jälkeen (Kypros).

Hoskinson on myös yksi Ethereumin perustajista. Hän oli osa Vitalik Buterinin ydinryhmää ja vaikutti merkittävästi markkinoiden tunnetuimman platformin syntyyn. Lopulta Hoskinson ajautui eri raiteille projektin kehityksen kannalta ja erosi Ethereumista. Tai lähteestä riippuen, sai kenkää.

Hoskinson on myös perustanut matkan varrella The Bitcoin Education Project sekä Cryptocurrency Research Group -projektit ja pitänyt lukemattomia luentoja kryptovaluutoista eri puolilla maailmaa.

Charles Hoskinson otti vuonna 2015 merkittävän askeleen eteenpäin. Hän perusti yhdessä Jeremy Woodsin kanssa yhtiön nimeltään IOHK – Input Output Hong Kong. Kyseessä on koko Cardanon tärkein yksittäinen osa, sillä IOHK vastaa koko projektin kehitystyöstä.

iohk-etc
Kuva IOHK:n projekti-sivulta.

IOHK ei aio johtaa Cardanoa ikuisesti, mutta yhtiön tarkoituksena on saada aloitettu työ valmiiksi. Tämä tarkoittaa siirtymistä Voltaire-vaiheeseen, jonka jälkeen ADA-tokenit holdaajilla on mahdollisuus äänestää projektin kehityksestä.

Kuten yllä olevasta kuvasta voi todeta, IOHK on mukana myös muissa projekteissa. Se tukee mm. Ethereum Classicin kehitystä johtuen Hoskinsonin taustasta eli välirikosta Ethereum-yhteisöön. Lisäksi IOHK on kehittänyt suositun Daedalus-lompakon ADA-tokenin säilytystä ja steikkausta varten.

Palataan sitten ADA-tokeniin. Cardanon natiivitoken syntyi ICO:n kautta vuonna 2017. Lähes 95% ICO-sijoittajista oli aasialaisia. Hoskinsonin ideana oli rakentaa ”Japanin Ethereum” eli keskittyä vahvasti Aasian markkinoihin.

Yhden ADA-tokenin hinta oli ICO:ssa vain 0,0024 dollaria. Kurssi nousi parhaimmillaan aina 1,33 dollariin vuoden 2017/2018 altcoin-huuman huipulla, eli ICO-sijoittajat tekivät valtavan tilin. Cardano nousi tuolloin ensimmäistä kertaa suuren yleisön tietoisuuteen. Kiinnostus oli kovaa, vaikka valmista tuotetta ei ollut.

ADA:n kurssi romahti keväällä 2018 muun markkinan tavoin.

ada-2017-2021 Kurssihistoria näyttää hyvin sen, että ADA-token ei sijoittajia kiinnostanut vuosien 2018, 2019 ja 2020 aikana. Projektin aikataulu venyi, ja samaan aikaan moni kilpaileva platform julkaisi toimivia MainNet-ratkaisuja.

Ensimmäinen suuri askel tapahtui kesällä 2020. Tuolloin saatiin kauan odotettu Shelley-päivitys, mikä toi steikkauksen Cardanon tuotantoketjuun (MainNet). Staking on ollut valtava hitti; maailmassa on jo yli 3000 staking poolia, ja kierrossa olevista ADA-tokeneista yli 70 prosenttia on steikattuna.

Toinen tärkeä askel otettiin keväällä 2021. Mary hard fork mahdollisti tokenit sekä NFT-markkinan Cardano-alustalla. ADA-token raketoi myös tämän johdosta uusiin ATH-lukemiin ja ylitti jopa kahden dollarin rajapyykin selvällä marginaalilla.

Syyskuun 12. päivänä saatiin kauan odotettu Alonzo hard fork ja älysopimukset.

Cardanoa on kritisoitu aina hype-projektiksi, mikä ei saa koskaan valmista aikaan. Nyt nämä puheet voidaan unohtaa. Cardanolla on samat työkalut hajautettujen sovellusten rakentamiseen kuin muillakin platformeilla.

Alonzo hard forkin jälkeen alkaa projektin kriittisin vaihe. Sijoittajat ovat odottaneet älysopimuksia jo vuosia. Nyt nähdään, onnistuuko Cardano todella rakentamaan laajan ekosysteemin ja houkuttelemaan sovelluskehittäjiä sekä käyttäjiä.

Cardanon kaksitasoinen arkkitehtuuri

Käydään seuraavaksi läpi Cardano-platformin ominaisuuksia. Kyseessä on kaksitasoinen protokolla, jota kutsutaan englanniksi käsitteellä layered blockchain system. Nämä tasot ovat nimeltään Cardano Settlement Layer (CSL) sekä Cardano Computation Layer (CCL). Cardano.org kertoo taustan tälle ratkaisulle:

”We have chosen the position that the accounting of value should be separated from the story behind why the value was moved. In other words, separation of value from computation. This separation does not mean that Cardano will not support smart contracts. On the contrary, by making the separation explicit, it permits significantly more flexibility in the design, use, privacy and execution of smart contracts.”

cardano layers

CSL on taso, jossa Cardanon lohkoketju käytännössä pyörii. Kaikki transaktiot prosessoidaan tällä tasolla. Lohkoketjun ylläpidossa tulee mukaan Cardanon oma Proof of Stake -protokolla Ouroboros. Sen toiminta selitetään hetken päästä tarkemmin. ADA-tokenin lisäksi, CSL-tasolla käsitellään myös muut Cardano-ekosysteemiin luodut tokenit.

Toinen selkeä taso on CCL, jota voidaan kutsua esim. prosessointitasoksi. Täällä pyörivät kaikki Cardanon älysopimukset. Ne koodataan Cardano-maailmassa Plutus-nimisellä ohjelmointikielellä. CCL-tason erotus CSL-tasosta mahdollistaa paremman skaalautuvuuden sekä helpomman päivitettävyyden tulevaisuudessa.

Hyvä esimerkki tämän ratkaisun eduista nähtiin keväällä 2021 Mary hard forkin yhteydessä. Se mahdollisti tokenien luomisen (esim. NFT) Cardano-alustalle, vaikka älysopimukset eivät olleet vielä käytössä. Esimerkiksi Ethereumissa, älysopimusten sekä transaktioiden prosessointi tapahtuu teknisesti yhdellä ja samalla tasolla. Yksikään token ei liiku ilman älysopimuksen käyttöä.

Yleisellä tasolla on tärkeää ymmärtää Charles Hoskinsonin lähestymistapa. Cardano-projektissa tehtiin vuosia akateemista tutkimustyötä ennen kuin yhtään koodiriviä oli kirjoitettu. Tämä raskas ja muita hitaampi etenemistapa on aiheuttanut omat ongelmansa. Sen hyödyistä päästään pian nauttimaan.

Cardanon konsensusalgoritmi Ouroboros

Cardanon lohkoketju luottaa Proof of Stake -konsensusalgoritmiin, kuten kaikki sen kilpailijatkin. Myös Ethereum on siirtymässä pian PoS-konsensukseen. Tässä ratkaisussa ei käytetä lainkaan fyysisiä louhintalaitteita. Lohkoketjua ylläpitävät validaattorit, jotka steikkaavat ADA-tokenia eli lukitsevat sitä pois käytöstä.

Proof of Stake on noussut ykkösvalinnaksi platform-kategoriassa. Siitä on olemassa useita erilaisia variaatioita. Cardanossa tämä konsensusalgoritmi on nimeltään Ouroboros.

Ouroboros-järjestelmässä aika on pilkottu yksiköihin, joita kutsutaan englanniksi nimellä epoch. Nämä on puolestaan pilkottu slotteihin, jotka ovat konfiguroitavia aikayksiköitä. Slottien kohdalla puhutaan n. 20 sekunnin mittaisesta ajasta. Yksi epoch on aikajaksona 120 tuntia eli viisi päivää sisältäen 432.000 slottia.

Artikkelin kirjoitushetkellä (9/2021) ollaan epochissa numero 290. Ensimmäinen epoch luotiin 23.9.20217.

Alla oleva video on hyvä selvitys aiheesta.

Tässä kohtaa yhtälöön liittyy olennaisesti aiemmin mainittu ADA-token. Koska Proof of Stake -järjestelmissä ei ole louhintaa, uusien lohkoketjun lohkojen tuottajat valitaan steikkaajien joukosta. Cardano-järjestelmässä voit päästä luomaan uuden lohkon holdaamalla riittävästi ADA-tokenia. Taho, joka valitaan lohkon tuottajaksi, on nimeltään slot leader. Jokaisen slotin jälkeen valitaan uusi slot leader.

Cardano staking

Jatketaan hieman samasta aiheesta. Kuten historiaosiossa jo mainittiin, Cardanon steikkauksesta on tullut todella suosittua. Voit tsekata verkon statistiikkaa osoitteesta adapools.org. Lukemat ovat kiistatta vaikuttavia.

ada staking

Kierrossa olevista ADA-tokeneista on steikattuna artikkelin kirjoitushetkellä 71 prosenttia eli 23,41 miljardia yhteensä 32 miljardista kolikosta. Staking-pooleja on yli 3000 kappaletta. Voidaan siis hyvin todeta, että steikkaus on erittäin hajautettua.

Cardanon steikkaus nousi valtavan suosituksi jo syksyllä 2020 heti Shelley hard forkin jälkeen. Tuhansia yhteisön jäseniä oli testannut steikkausta pitkään jo TestNetin puolella. Artikkelin kirjoitushetkellä (9/2021) mukana on jo yli 800.000 steikkaajaa.

Jos omistat bägin ADA-tokenia ja haluat steikata sitä, sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Voit joko perustaa oman staking poolin tai delegoida tokenisi olemassa olevaan pooliin. Näin toimivat karkeasti myös muutkin Proof of Stake -ratkaisut. Voit pyrkiä joko verkon validaattoriksi tai sitten delegoida tokenisi muiden steikattavaksi.

ADA:n steikkaus onnistuu helposti joko Cardanon omista lompakoista (esim. Daedalus) tai muista lompakoista, kuten Exodus. Moni pörssi tarjoaa myös ADA-steikkausta. Nämä vaihtoehdot soveltuvat myös aloittelijalle. Käytännössä delegoit ADA-tokenisi muiden steikattavaksi, eikä sinun tarvitse tehdä muuta kuin pari klikkausta hiiren napista.

Löydät steikkauksesta paljon lisätietoa sekä Googlesta että Youtubesta.

Cardano vs kilpailijat

Cardano taistelee markkinaosuudesta platform-sektorissa, jossa kilpailua riittää. Ethereumin asema on siinä edelleen kiistaton, eikä ykköspaikan haltijasta liene epäselvyyttä myös tulevaisuudesta. Mitalisijoille on kuitenkin tarjolla monta potentiaalista projektia.

Artikkelin kirjoitushetkellä eletään aikaa ennen Ethereumin 2.0-versiota. Se on tulossa noin 6-12 kuukauden sisällä. Nyt on siis käynnissä etsikkoaika kaikille kilpaileville platformeille. Nopeita ja halpoja siirtomaksuja tarjoavat alustat voivat houkutella miljoonia piensijoittajia. Tosin Ethereumin skaalausvaihtoehdot (Polygon, Arbitrum) syövät osaltaan tätä sektoria.

Ethereumin kilpailijat voidaan jakaa kahteen eri kategoriaan: EVM-yhteensopivat ja muut. Mitä tämä jako tarkoittaa?

EVM on lyhenne sanoista Ethereum Virtual Machine. Se prosessoi kaikki Ethereum-alustalle luodut älysopimukset. Moni Ethereumin kilpailija (esim. Binance Smart Chain) on tarkoituksella EVM-yhteensopiva. Se mahdollistaa suosittujen Ethereum-appien helpon kloonauksen omaan ekosysteemiin.

binancecom
Binance-pörssi lanseerasi Binance Smart Chainin suoraksi Ethereumin kilpailijaksi syksyllä 2020.

EVM-yhteensopivalla alustalla on parhaat mahdollisuudet syödä Ethereumin markkinaosuutta juuri nyt. Ongelmia tulee siinä vaiheessa, kun Ethereum skaalautuu Layer 2 -ratkaisujen ja 2.0-version myötä. Tällaiset alustat eivät tarjoa silloin mitään lisäarvoa.

Cardano kuuluu muut-kategoriaan. Sen älysopimukset on koodattava Plutus-ohjelmointikielellä. Tämän haittapuolena on lyhyellä tähtäimellä se, että Cardanon on houkuteltava sovelluskehittäjiä opettelemaan uusi ohjelmointikieli. Pitkällä tähtäimellä erikoistumisesta on etua.

Cardanon rasitteena on pitkä takamatka kilpailijoihin verrattuna. Älysopimukset saatiin ulos vasta syyskuussa 2021. Moni muu platform on luonut ekosysteemiä jo 1-2 vuotta, Ethereumista puhumattakaan. Artikkelin kirjoitushetkellä ei ole vielä todistusaineistoa siitä, miten suosittuja sovelluksia Cardano-platformille rakennetaan.

Jos mietitään kapasiteettia, niin kaikki 3. sukupolven platformit tarjoavat tuhansia (tai kymmeniä tuhansia) transaktioita per sekunti. Vähän riippuu siitä, missä kohtaa kehitystyötä ollaan. Nyt on vielä liian aikaista arvioida, mikä alusta pysyy kasassa todella kovan trafiikin alla. Esimerkiksi Solana-verkko kaatui äskettäin useaksi tunniksi liian suuren transaktiokuorman vuoksi.

Artikkelissa mainittiin aiemmin Cardanon suosittu steikkaus. Kun katsotaan stakingrewards.comin dataa, niin nähdään vastaavan kokoluokan prosentteja myös muilta Proof of Stake -alustoilta. Tezos ja Solana ovat tällä hetkellä yli 75 prosentin tasolla.

Cardano sijoituskohteena

Charles Hoskinsonin vetämä projekti on kulkenut jo pitkän matkan. Tästä huolimatta, tärkein etappi on vasta alussa. Cardanosta on tullut vasta syksyllä 2021 täysiverinen älysopimusalusta. Nyt sen suosio todella mitataan.

Tämän artikkelin aiemmat versiot olivat täynnä spekulointia; ensin steikkauksesta, sitten tokeneista ja lopuksi älysopimuksista. Markkina on tarjonnut päivitysten edellä valtavia nousuja ADA:n holdaajille. Nyt sijoittajan on katsottava Cardanoa uudesta näkövinkkelistä. Varsinainen framework on valmis, ja nyt on seurattava esim. DeFi-sektorin tuloa Cardano-ekosysteemiin.

Alla on hyvä CoinBureau-kanavan katsaus noin kuukauden takaa.

Tähän artikkeliin tehdään päivitys vuoden 2022 alussa, kun markkinoilla on lisää informaatioita Cardanon kehityksestä.

Sijoittajan suurin huolenaihe lienee Cardanon markkina-arvo. Artikkelin kirjoitushetkellä Cardano jo markkinoiden kolmanneksi suurin kryptovaluutta. Sen markkina-arvo on jo 76 miljardia dollaria, ja lukema käväisi äskettäin peräti 100 miljardissa taalassa. ADA-tokenin kurssi on noussut vuodessa 25x.

Ei ole realistista olettaa, että Cardano (tai mikään muukaan kryptovaluutta) flippaisi Ethereumin markkinoiden kakkospaikalta. Projektilla on varsin rajallinen kapasiteetti nousuun, jos verrataan kilpailijoihin, joita löytyy lukuisia 5-20 miljardin välimaastosta.

Sijoittajan on tehtävä nyt kolme projektiota:

  1. Cardano vs Bitcoin
  2. Cardano vs Ethereum
  3. Cardano vs Muut suositut platformit

Ensimmäinen on tärkein. Onko jatkossa luvassa Bitcoin- vai Altcoin-vetoinen ralli? Cardanolla on varmasti sauma biitata Bitcoinin tuotto, jos koko markkina lähtee nousuun. Toinen kysymys on se, voiko Cardano biitata Ethereumin kasvuvauhdin? Sekin on mahdollista. Kolmas kohta tuntuu kuitenkin jatkuvasti epätodennäköisemmältä.

Jos Cardanoa vastaan asettaa projekteja kuten Algorand, Theta tai Elrond, niin missä näistä on paras nousupotentiaali? Onko se 76 miljardin Cardanossa vai 7 miljardin Thetassa? Mitä suurempi markkina-arvo, sitä enemmän rahaa tarvitaan jokaista yhden prosentin nousua varten.

Cardanosta on tullut jättimäisen kasvun myötä yhä konservatiivisempi sijoituskohde. Se sopii nykyisessä painoluokassaan henkilöille, jotka haluavat portfolioon markkinoiden johtavia projekteja. Cardano-alustalle tulevat DeFi-sovellukset ja niiden natiivitokenit voivat tarjota parempia sijoituskohteita.

Cardanon ADA-tokenin kurssi ja ostaminen

Cardanon ADA-token on listattuna markkinoiden suurimmissa pörsseissä. Löydät parhaan likviditeetin markkinajohtaja Binancesta. Sieltä ADA:lle löytyy sieltä toistakymmentä eri fiat- ja kryptovaluuttaparia.

Osta ADA Binancesta

Myös Coinbase sekä KuCoin ovat suosittuja ja luotettavia vaihtoehtoja.

Tokenille on olemassa hyvin toimiva desktop-lompakko, joka on nimeltään Daedalous. Toinen suosittu vaihtoehto on Yoroi. Molemmat tukevat myös steikkausta (delegointi), kuten tukee myös desktop- ja mobiiliversiona toimiva Exodus.

Tuoreimmat kuulumiset löydät Redditistä osoitteesta reddit.com/r/cardano. Twitterissä kannattaa seurata Charles Hoskinsonia handlella @IOHK_Charles. Viralliset sivut löydät osoitteesta cardanohub.org sekä whycardano.com.

Kuva: kuvakaappaus cardanohub.org -sivulta


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

2 kommenttia

  1. ”IOHK ei aio johtaa Cardanoa ikuisesti, sillä yhtiön sopimus on vain vuoteen 2020 saakka. Tämän jälkeen avaimet on tarkoitus antaa Cardano Foundationille, eli kehitystyö siirtyy Cardano-yhteisölle.”

    Tämä ei pidä ihan täysin paikkansa. IOHK tulee kehittämään projektia niin kauan kuin he saavat valmiiksi lupaamansa, eli kun verkko päivittyy ”Voltaire-aikakauteen” (https://roadmap.cardano.org/en/voltaire/). Voltaire mahdollistaa äännestämisen verkon sisällä, joka toimii siten, että kaikki Ada-tokenin omistavat voivat äänestää. Tällöin kuka/mikä tahansa entiteetti voi ilmoittaa halukkuutensa jatkaa kehitystyötä. Näistä vaihtoehdoista käyttäjät sitten äänestää seuraavan kehittäjän. Nykyisellään kuitenkin näyttää siltä, että järkevin – ja todennäköisin – jatkaja tulee olemaan IOHK.

    1. Kiitos kommentista, MajorStranger! Tämä kohta on päivitetty nyt artikkelista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.