Kryptovaluutat
14
syys
cardano-opas

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on Cardano kryptovaluutta (ADA)?

Cardano (ADA) on kryptovaluutta ja käyttöjärjestelmä älysopimuksille sekä hajautetuille sovelluksille (dapps). Cardanon perustaja Charles Hoskinson on yksi kryptosektorin tunnetuimmista henkilöstä. Cardanon tärkeimmät päivitykset ovat olleet viime vuosina Shelley, Mary, Alonzo ja Vasil hard forkit.

Cardano on teknisestä näkökulmasta kaksitasoinen järjestelmä, jota kutsutaan englanniksi käsitteellä layered blockchain system. Cardano käyttää Proof of Stake -konsensusalgoritmia nimeltään Ouroboros. Cardanon lohkoketjun ylläpidosta vastaavat validaattorit, jotka steikkaavat ADA-tokenia.

Cardanon tulevaisuus näyttää valoisalta. Pysyt kärryillä tärkeimmistä Cardano-uutisista seuraamalla Bitcoinkeskuksen uutis- ja markkinakatsauksia!

Mikä on Cardano kryptovaluutta (ADA)?

Cardano (ADA) on kryptovaluutta ja käyttöjärjestelmä älysopimuksille sekä hajautetuille sovelluksille (dapps). Cardano on siis tyypiltään älysopimusalusta, ja sen kanssa samaan kategoriaan kuuluvat mm. Ethereum, BNB Chain, Solana ja Avalanche.

Cardano eroaa kilpailijoistaan sen akateemisen lähestymistavan vuoksi. Cardano-projektia valmisteltiin jo vuosia ennen kuin yhtään koodiriviä oli kirjoitettu. Cardanon perustaja Charles Hoskinson on johtanut projektia poikkeuksellisella tavalla, mikä on tuonut Cardanolle myös paljon faneja.

Cardanon kryptovaluutta (natiivitoken) on ADA. Sitä käytetään Cardanon lohkoketjussa transaktiomaksujen maksamiseen. ADA-tokenilla suoritetaan myös steikkausta Cardanon Proof of Stake -konsensuksessa. Steikkaus tarkoittaa tokenien lukitusta lohkoketjun validointiin eli ylläpitotyöhön.

Cardano-kryptovaluutan perustiedot löydät alla olevata taulukosta:

OminaisuusInfo
Perustaja Charles Hoskinson
Lohkoketju käynnistyi 27.9.2017
Kategoria Älysopimusalusta
Ticker pörsseissä ADA
Kierrossa nyt 35 mrd ADA
Kierrossa max 45 mrd ADA
Alin kurssi (päiväys) $0,01735 (1.10.2017)
Ylin kurssi (päiväys) $3,1 (2.9.2021)

Löydät Cardanon (ADA) ajantasaisen kurssin tältä sivulta: Cardanon kurssi.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Cardano on sementoinut viime vuosina asemansa yhtenä markkinoiden top 10 -kryptovaluutoista. Sillä on vielä edessään paljon haasteita, mutta projektin saanut vuosien aikana taakseen vahvan yhteisön ja fanijoukon.

Cardanon historia ja Charles Hoskinson

Cardanon perustaja Charles Hoskinson on yksi kryptosektorin tunnetuimmista henkilöstä. Moni kuvittelee Hoskinsonin olevan huomattavasti vanhempi, mutta hän on syntynyt vasta vuonna 1987. Hoskinson on matemaattisesti lahjakas henkilö. Hän opiskeli Denverin sekä Coloradon yliopistoissa mm. kryptografiaa sekä matematiikkaa.

Hoskinson on ollut monessa mukana nuoresta iästään huolimatta. Hän tutustui kryptovaluuttoihin ensimmäisen kerran jo vuonna 2011. Hoskinson opiskeli erityisesti louhintaa ja alkoi nopeasti ymmärtää kryptovaluuttojen merkityksen suuressa mittakaavassa. Hänen silmänsä avautuivat toden teolla vuoden 2013 pankkikriisin jälkeen (Kypros).

Hoskinson on myös yksi Ethereumin perustajista. Hän oli osa Vitalik Buterinin ydinryhmää ja vaikutti merkittävästi markkinoiden tunnetuimman platformin syntyyn. Lopulta Hoskinson ajautui eri raiteille projektin kehityksen kannalta ja erosi Ethereumista.

Vuonna 2015 Hoskinson otti merkittävän askeleen eteenpäin. Hän perusti yhdessä Jeremy Woodsin kanssa yhtiön nimeltään IOHK – Input Output Hong Kong. Kyseessä on koko Cardanon tärkein yksittäinen osa, sillä IOHK vastaa koko projektin kehitystyöstä. Alla on kuva yhtiön verkkosivuilta.

iohk

IOHK ei aio johtaa Cardanoa ikuisesti, mutta yhtiön tarkoituksena on saada aloitettu työ valmiiksi. Tämä tarkoittaa siirtymistä Voltaire-vaiheeseen, jonka jälkeen ADA-tokenit holdaajilla on mahdollisuus äänestää projektin kehityksestä.

Cardanon natiivitoken ADA syntyi ICO:n kautta vuonna 2017. Lähes 95% ICO-sijoittajista oli aasialaisia. Hoskinsonin ideana oli tuolloin rakentaa ”Japanin Ethereum” eli keskittyä vahvasti Aasian markkinoihin. Palataan ADA-tokenin kurssikehitykseen hetken päästä vielä tarkemmin.

Cardano-projektissa ei tapahtunut mitään merkittävää vuosien 2018-2019 karhumarkkinan aikana. Tärkeimmät päivitykset on nähty vuosina 2020-2022, joita käydään seuraavaksi läpi.

Cardanon tärkeimmät päivitykset (hard forkit)

Cardanon tärkeimmät päivitykset ovat olleet viime vuosina Shelley, Mary, Alonzo ja Vasil hard forkit. Cardano-ekosysteemi on kasvanut päivitysten myötä beta-vaiheesta täysiveriseksi älysopimusalustaksi. Käydään seuraavaksi läpi viime vuosien tärkeimmät tapahtumat.

Shelley hard fork

Ensimmäinen suuri kehitysaskel tapahtui kesällä 2020. Tuolloin saatiin ulos kauan odotettu Shelley-päivitys, mikä toi steikkauksen Cardanon MainNetiin. Staking on ollut valtava hitti sen lanseerauksen jälkeen; maailmassa on jo yli 3000 staking poolia, ja kierrossa olevista ADA-tokeneista yli 70 prosenttia on steikattuna.

Steikkaus muutti oleellisesti koko ekosysteemin rakennetta. Sen myötä Cardanon lohkoketju siirtyi tuhansien staking-poolien hallintaan. Shelley-päivitys on ehdottomasti yksi Cardanon tärkeimmistä. Kyseessä oli siirtymä roadmapin ensimmäisestä Byron-vaiheesta toiseen vaiheeseen.

Mary hard fork

Maaliskuussa 2021 suoritettu Mary hard fork oli tärkeä etappi roadmapin Shelley-vaiheessa. Cardano-lohkoketjuun aktivoitiin tässä yhteydessä oma token-standardi. Käyttäjien oli tämän jälkeen mahdollista luoda Cardano-ekosysteemiin omia tokeneitaan. Tämä tarkoitti myös NFT-tukea Cardanolle.

Cardano eroaa merkittävästi tokenien osalta Ethereumista ja sen ERC20-standardista. Cardano-alustalla tokenien siirtoon ei tarvita lainkaan älysopimuksia johtuen sen poikkeuksellisesta arkkitehtuurista.

Alonzo hard fork

Syyskuussa 2021 suoritettu Alonzo hard fork on Cardano historian eniten hypetetty päivitys. Sen ajoitus osui kryptovaluuttojen bull-markkinan loppuivaiheille, mikä aiheutti valtavan kurssinousun myös ADA-tokeniin. Samalla koko ekosysteemi siirtyi Shelley-vaiheesta roadmapin kolmanteen etappiin eli Goguen-vaiheeseen.

Alonzo hard forkissa aktivoitiin Cardanon älysopimukset. Sen myötä Cardanosta tuli teoriassa täysiverinen älysopimusalusta, ja samalla Cardanon ADA-token muuttui spekuloinnista enemmän konkreettiseksi sijoituskohteeksi.

Lopulta Alonzon hard fork oli pettymys ainakin sijoittajille. Moni huomasi, että Cardano ei taipunut vielä teknisesti DeFi-sovellusten vaatimuksiin, minkä vuoksi Cardanon DeFi-ekosysteemi ei lähtenyt Alonzon jälkeen odotettuun lentoon.

Vasil hard fork

Jos Alonzo hard fork oli Cardanon odotetuin ja puhutuin päivitys, Vasil on tärkein ja vaativin. Ainakin jos kysytään perustaja Charles Hoskinsonilta, jonka mukaan Vasil-päivitykseen on käytetty noin puoli miljoonaa tuntia ohjelmointia.

Vasil korjaa niitä rajoitteita, joita Alonzo hard forkin jälkeen on tullut esiin. Se parantaa merkittävästi Cardanon transaktiokapasiteettia ja tuo päivityksiä myös Plutus-ohjelmointikieleen. Vasil on se päivitys, jonka sijoittajat odottivat Alonzon jo olevan.

Vasil hard fork suoritettiin onnistuneesti syyskuussa 2022 useita kuukausia alkuperäisen aikataulun jälkeen. Tämä artikkeli on päivitetty pari päivää Vasil hard forkin jälkeen, joten sen laajat vaikutukset eivät ole vielä tiedossa.

Cardanon roadmap löytyy osoitteesta roadmap.cardano.org. Artikkelin kirjoitushetkellä ollaan siis Basho-vaiheessa. Bryon, Shelley ja Goguen ovat takana päin

Cardanon kaksitasoinen järjestelmä

Cardano on teknisestä näkökulmasta kaksitasoinen järjestelmä, jota kutsutaan englanniksi käsitteellä layered blockchain system. Nämä tasot ovat nimeltään Cardano Settlement Layer (CSL) sekä Cardano Computation Layer (CCL). Cardano.org kertoo taustan tälle ratkaisulle:

”We have chosen the position that the accounting of value should be separated from the story behind why the value was moved. In other words, separation of value from computation. This separation does not mean that Cardano will not support smart contracts. On the contrary, by making the separation explicit, it permits significantly more flexibility in the design, use, privacy and execution of smart contracts.”

cardano layers

CSL on taso, jossa Cardanon lohkoketju käytännössä pyörii. Kaikki transaktiot prosessoidaan tällä tasolla. Lohkoketjun ylläpidossa tulee mukaan Cardanon oma Proof of Stake -protokolla Ouroboros. Sen toiminta selitetään hetken päästä tarkemmin. ADA-tokenin lisäksi, CSL-tasolla käsitellään myös muut Cardano-ekosysteemiin luodut tokenit.

Toinen selkeä taso on CCL, jota voidaan kutsua esim. prosessointitasoksi. Täällä pyörivät kaikki Cardanon älysopimukset. Ne koodataan Cardano-maailmassa Plutus-nimisellä ohjelmointikielellä. CCL-tason erotus CSL-tasosta mahdollistaa paremman skaalautuvuuden sekä helpomman päivitettävyyden tulevaisuudessa.

Hyvä esimerkki tämän ratkaisun eduista nähtiin keväällä 2021 Mary hard forkin yhteydessä. Se mahdollisti tokenien luomisen (esim. NFT) Cardano-alustalle, vaikka älysopimukset eivät olleet vielä käytössä. Esimerkiksi Ethereumissa, älysopimusten sekä transaktioiden prosessointi tapahtuu teknisesti yhdellä ja samalla tasolla. Yksikään token ei liiku ilman älysopimuksen käyttöä.

Yleisellä tasolla on tärkeää ymmärtää Charles Hoskinsonin lähestymistapa. Cardano-projektissa tehtiin vuosia akateemista tutkimustyötä ennen kuin yhtään koodiriviä oli kirjoitettu. Tämä raskas ja muita hitaampi etenemistapa on aiheuttanut omat ongelmansa. Sen hyödyistä päästään pian nauttimaan.

Cardanon konsensusalgoritmi Ouroboros

Cardano käyttää Proof of Stake -konsensusalgoritmia nimeltään Ouroboros. Ouroboros-lohkoketjua ylläpitävät validaattorit, jotka steikkaavat ADA-tokenia eli lukitsevat sitä pois käytöstä. Proof of Stake on noussut ykkösvalinnaksi viime vuosina platform-kategoriassa ja korvannut fyysisiä louhijoita vaativan Proof of Workin.

Ouroboros-järjestelmässä aika on pilkottu yksiköihin, joita kutsutaan englanniksi nimellä epoch. Nämä on puolestaan pilkottu slotteihin, jotka ovat konfiguroitavia aikayksiköitä. Slottien kohdalla puhutaan n. 20 sekunnin mittaisesta ajasta. Yksi epoch on aikajaksona 120 tuntia eli viisi päivää sisältäen 432.000 slottia.

Artikkelin kirjoitushetkellä (9/2022) ollaan epochissa numero 365. Ensimmäinen epoch luotiin 23.9.20217.

Tässä kohtaa yhtälöön liittyy olennaisesti aiemmin mainittu ADA-token. Koska Proof of Stake -järjestelmissä ei ole louhintaa, uusien lohkoketjun lohkojen tuottajat valitaan steikkaajien joukosta. Cardano-järjestelmässä voit päästä luomaan uuden lohkon holdaamalla riittävästi ADA-tokenia. Taho, joka valitaan lohkon tuottajaksi, on nimeltään slot leader. Jokaisen slotin jälkeen valitaan uusi slot leader.

Cardanon steikkaus (staking)

Cardanon lohkoketjun ylläpidosta vastaavat validaattorit, jotka steikkaavat ADA-tokenia. Cardanon steikkauksesta (staking) on tullut viime vuosina todella suosittua. Voit tsekata verkon statistiikkaa osoitteesta adapools.org. Lukemat ovat kiistatta vaikuttavia.

ada pools

Kierrossa olevista ADA-tokeneista on steikattuna artikkelin kirjoitushetkellä 72,6 prosenttia eli 25 miljardia yhteensä 32 miljardista kolikosta. Staking-pooleja on noin 3200 kappaletta. Voidaan siis hyvin todeta, että steikkaus on erittäin hajautettua.

Cardanon steikkaus nousi valtavan suosituksi jo syksyllä 2020 heti Shelley hard forkin jälkeen. Tuhansia yhteisön jäseniä oli testannut steikkausta pitkään jo TestNetin puolella.

Jos omistat ADA-tokeneita ja haluat steikata niitä, sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Voit joko perustaa oman staking poolin tai delegoida tokenisi olemassa olevaan pooliin. Näin toimivat karkeasti myös muutkin Proof of Stake -ratkaisut. Voit pyrkiä joko verkon validaattoriksi tai sitten delegoida tokenisi muiden steikattavaksi.

ADA:n steikkaus onnistuu helposti joko Cardanon omista lompakoista (esim. Daedalus) tai muista lompakoista, kuten Exodus. Moni pörssi tarjoaa myös ADA-steikkausta. Nämä vaihtoehdot soveltuvat myös aloittelijalle. Käytännössä delegoit ADA-tokenisi muiden steikattavaksi, eikä sinun tarvitse tehdä muuta kuin pari klikkausta hiiren napista.

Cardanon tulevaisuus

Cardanon tulevaisuus näyttää valoisalta. Charles Hoskinsonin projekti on kulkenut pitkän matkan, mutta tärkeimmät askeleet nähdään vasta tulevaisuudessa.

Syksyllä 2022 suoritettu Vasil Hard fork korjasi monia Alonzo hard forkin puutteita. Se teki Cardanosta vihdoin täysiverisen älysopimusalustan. Nyt sovelluskehityksen esteenä ei ole enää teknisiä rajoitteita, joten sijoittajat odottavat tulevaisuudessa kasvua etenkin DeFi-sektorissa.

Aika näyttää muodostuuko Cardanon EVM-yhteensopimattomuudesta millainen este. Suurin osa kehittäjistä on Solidityn osaajia, ja tähän iskevät juuri EVM-yhteensopivat platformit kuten BNB Chain ja Avalanche. Ne yrittävät imeä suosiota Ethereumilta tarjoamalla helppoa tapaa siirtää sovellukset omalle alustalleen.

Cardanolla tätä vaihtoehtoa ei toistaiseksi ole. Sen Plutus-ohjelmointikieli voi olla kasvun rajoitteena. Onko Cardano sitten parempi vai huonompi sijoituskohde kuin edellä mainitut älysopimusalustat tai esimerkiksi Ethereum?

Artikkelin kirjoitushetkellä on vaikea vastata tähän kysymykseen. Cardanon markkina-arvo on suurin piirtein samalla ball parkilla kuin sen kilpailijat, joten se ei vaikuta olevan juuri nyt erityisen yli- tai aliarvostettu.

DeFi-sektorin kasvu on avainasemassa Cardanon tulevaisuuden kannalta. On myös tärkeää, että sen lanseeraama Djed-stablecoin saa riittävää suosiota ja kannatusta Cardanon ekosysteemissä.

Jos kiinnostuit Cardanon ostamisesta, tutustu tähän artikkeliin: Cardano (ADA) ostaminen. Saat yksityiskohtaiset ohjeet Cardanon ADA-tokenin hankkimiseksi sekä muuta hyödyllistä infoa Cardanosta sijoituskohteena.

Cardano-uutiset

Pysyt kärryillä tärkeimmistä Cardano-uutisista seuraamalla Bitcoinkeskuksen uutis- ja markkinakatsauksia! Bitcoinkeskus raportoi uutisia joka viikko kryptovaluuttojen maailmasta, ja seuraamme luonnollisesti myös Cardanon kehitystä sekä ADA-tokenin kurssia.

Cardanon tärkeimmät uutiset ovat liittyneet viime vuosina hard forkeihin. Syksyllä 2022 julkaistu Vasil hard fork oli teknisesti mittavin uudistus Cardanon historiassa. Bitcoinkeskus uutisoi myös tästä päivityksestä sen tapahtumahetkellä. Tulevaisuudessa nähdään pienempiä päivityksiä, minkä lisäksi seuraamme DeFi-sektoria ja Cardanon Djed-stablecoinia.

Cardano uutiset löydät myös englanninkielisiltä uutissivustoilta kuten Coindesk, The Block, Cointelegraph sekä Decrypt. Tuoreimmat kuulumiset löydät myös Redditistä osoitteesta reddit.com/r/cardano. Twitterissä kannattaa seurata Charles Hoskinsonia handlella @IOHK_Charles.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja sekä sivuston pääanalyytikko. Hän on seurannut kryptovaluuttoja työkseen vuodesta 2017 lähtien. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat. Antti vastaa pääosin Bitcoinkeskuksen sisällöntuotannosta sekä some-kanavien ylläpidosta.

2 kommenttia

  1. ”IOHK ei aio johtaa Cardanoa ikuisesti, sillä yhtiön sopimus on vain vuoteen 2020 saakka. Tämän jälkeen avaimet on tarkoitus antaa Cardano Foundationille, eli kehitystyö siirtyy Cardano-yhteisölle.”

    Tämä ei pidä ihan täysin paikkansa. IOHK tulee kehittämään projektia niin kauan kuin he saavat valmiiksi lupaamansa, eli kun verkko päivittyy ”Voltaire-aikakauteen” (https://roadmap.cardano.org/en/voltaire/). Voltaire mahdollistaa äännestämisen verkon sisällä, joka toimii siten, että kaikki Ada-tokenin omistavat voivat äänestää. Tällöin kuka/mikä tahansa entiteetti voi ilmoittaa halukkuutensa jatkaa kehitystyötä. Näistä vaihtoehdoista käyttäjät sitten äänestää seuraavan kehittäjän. Nykyisellään kuitenkin näyttää siltä, että järkevin – ja todennäköisin – jatkaja tulee olemaan IOHK.

    1. Kiitos kommentista, MajorStranger! Tämä kohta on päivitetty nyt artikkelista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *