Opas: Cardano ja ADA-token

cardano ada

Cardano on yksi tunnetuimmista 3. sukupolven älysopimus-alustoista. Kyseessä on pitkään hiottu projekti, jonka akateeminen lähestymistapa eroaa merkittävästi kilpailevista vaihtoehdoista. Tästä huolimatta, Cardanon markkina-asema on pysynyt vahvana ja ADA-tokenin suosio korkealla. Pystyykö projekti lopulta lunastamaan sijoittajien odotukset? Tämä artikkeli on Cardano-opas. Käymme läpi projektin historian, nykytilan sekä tulevaisuuden.

Rekisteröidy Binancelle

Jos haluat nauttia artikkelin sisällön mieluummin videomuodossa, niin tsekka alla oleva klippi Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta!

Cardano on yksi platform-kategorian projekteista

Asetetaan Cardano ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Kuten lukija varmasti tietää, Bitcoin oli ensimmäinen lohkoketjuteknologiaan perustuva kryptovaluutta. Bitcoin, Litecoin ja muut kryptojen alkuvuosien projektit niputetaan ensimmäisen sukupolven kryptovaluutoiksi. Niiden tehtävänä on yksinkertaisesti toimia digitaalisena valuuttana.

Vitalik Buterinin ideoima Ethereum nousi kryptomaailman tietoisuuteen vuoden 2014 aikana. Kyseessä oli ensimmäinen alusta ohjelmoitaville älysopimuksille ja Dapp (distributed application) -sovelluksille. Ethereum aloitti kryptovaluuttojen toisen sukupolven.

Cardano kuuluu samaan kategoriaan Ethereumin kanssa, mutta se edustaa ns. kolmatta sukupolvea. Projektin kilpailijoita ovat Ethereumin lisäksi ekosysteemit kuten EOS, TRON ja Tezos. Cardano tarjoaa kilpailijoidensa tavoin yhden merkittävän edun nykyiseen Ethereumiin verrattuna: skaalautuvuuden ilman fyysisiä louhintalaitteita.

Cardano ei siis kilpaile Bitcoinin, Litecoinin tai esimerkiksi Moneron kanssa. Kyse on kokonaan eri asiasta, vaikka ne onkin tällä hetkellä niputettu kryptovaluutta-sanan alle. Cardano on kuin iOS tai Android, eli käyttöjärjestelmä sovelluksille. Se kilpailee toisten käyttöjärjestelmien kanssa parhaista sovelluskehittäjistä sekä suorituskyvystä.

Monille aloittelijoille tulee yllätyksenä, että Cardano-ekosysteemin sisällä toimiva token on nimeltään ADA. Sen perusidea on sama, kuin muissakin vastaavissa järjestelmissä. Se toimii Cardanon “virtuaalisena bensana”, eli tokeneita käytetään mm. transaktiomaksuihin sekä muuhun arvonsiirtoon Cardanon lohkoketjussa.

ADA-tokenin holdaus on myös oleellinen osa Proof of Stake -konsensusprotokollaa, johon palataan hieman myöhemmin.

Cardanon historia ja Charles Hoskinson

Käytännössä kaikki kryptovaluuttaprojektit henkilöityvät yhteen tunnettuun hahmoon. Oli kyseessä sitten yhdistys, fintech-firma tai mikä tahansa muu hallintomalli. Bitcoin on yksi harvoista poikkeuksista tässä listassa, sillä kyseistä kryptovaluuttaa ei johda kukaan. Charles Hoskinson on se henkilö, joka antaa kasvot Cardanolle.

Moni kuvittelee Hoskinsonin olevan ulkonäön perusteella huomattavasti vanhempi, mutta hän on vasta 33-vuotias. Hoskinson on matemaattisesti todella lahjakas henkilö, joka opiskelii Denverin sekä Coloradon yliopistossa kryptografiaa ja matematiikkaa. Hän on yksi kryptomaailman pidetyimmistä hahmoista ja kuuluisa tuuheasta parrastaan. Voit lukea Hoskinsonin historiasta lisää tästä artikkelista.

Alla on mielenkiintoinen haastattelu, jossa Charles Hoskinson käy läpi Ethereumin sekä Cardanon alkuaikoja.

Charles Hoskinson on ollut nuoresta iästään huolimatta jo monessa mukana. Hän tutustui kryptovaluuttojen maailmaan ensimmäisen kerran vuonna 2011. Hoskinson opiskeli erityisesti louhintaa ja alkoi ymmärtää kryptovaluuttojen merkitystä.

Hoskinsonin silmät avautuivat toden teolla Kyproksen pankkikriisin jälkeen vuonna 2013. Hän on perustanut matkan varrella The Bitcoin Education Project sekä Cryptocurrency Research Group -projektit ja pitänyt lukemattomia luentoja kryptovaluutoista eri puolilla maailmaa.

Moni ei välttämättä tiedä, että Hoskinson on myös yksi Ethereumin perustajista. Hän oli osa Vitalik Buterinin ydinryhmää vuonna 2013 ja vaikutti merkittävästi maailman tunnetuimman platformin syntyyn. Lopulta Hoskinson ajautui eri raiteille projektin kehityksen kannalta ja erosi Ethereumista. Tai lähteestä riippuen, sai kenkää.

Charles Hoskinson otti vuonna 2015 merkittävän askeleen eteenpäin. Hän perusti yhdessä Jeremy Woodsin kanssa yhtiön nimeltään IOHK – Input Output Hong Kong. Kyseessä on koko Cardanon tärkein yksittäinen osa, sillä IOHK vastaa koko projektin kehitystyöstä.

iohk-etc
Kuva IOHK:n projekti-sivulta.

IOHK ei aio johtaa Cardanoa ikuisesti, mutta yhtiön tarkoituksena on saada aloitettu työ valmiiksi. Tämä tarkoittaa siirtymistä Voltaire-vaiheeseen, jonka jälkeen ADA-tokenit holdaajilla on mahdollisuus äänestää projektin kehityksestä. Tuossa kohtaa IOHK voidaan yhä valita kehittäjäksi, tai jokin muu taho.

Kuten yllä olevasta kuvasta voi todeta, IOHK on mukana myös muissa projekteissa. Se tukee mm. Ethereum Classicin kehitystä johtuen Hoskinsonin taustasta. Lisäksi IOHK on kehittänyt Daedalus-lompakon ADA-tokenin säilytystä varten.

Toinen tärkeä taho on Cardano Foundation, toimii koko projektin promoottorina. Kolmas palanen on yhtiö nimeltään Emurgo, joka toimii business-partnerina. Sen roolina on tukea startup-yrityksiä, jotka kehittävät applikaatioita Cardanon lohkoketjuun.

Palataan sitten ADA-tokeniin. Cardanon natiivitoken on syntynyt ICO:n kautta vuonna 2017, kuten lähes jokainen kryptovaluutta viimeisen parin vuoden aikana. Lähes 95% ICO-sijoittajista oli aasialaisia. Hoskinsonin ideana oli alusta asti rakentaa “Japanin Ethereum” eli keskittyä vahvasti Aasian markkinoihin.

Yhden ADA-tokenin hinta oli ICO:ssa vain 0,0024 dollaria, ja kurssi nousi parhaimmillaan jopa 1,33 dollariin vuoden 2017/2018 altcoin-huuman huipulla. Cardano kärsi muiden kryptovaluuttojen tapaan valtavan kurssiromahduksen vuoden 2018 aikana.

Cardanon uusi tuleminen on nähty kesällä 2020 sekä vuoden 2021 alkupuolella. Heinäkuussa 2020 aktivoitu staking moninkertaisti ADA-tokein noin $0,14 tasolle. Varsinainen raketointi nähtiin vuoden 2021 ensimmäisellä kvartaalilla. ADA-token 10-kertaisti kurssinsa ja rikkoi uudet ATH-lukemat yli 1,60 dollariin. Tämän takana oli yleinen altcoin-huuma sekä tärkeä Mary hard fork.

Cardano – a layered blockchain system

Käydään seuraavaksi läpi Cardano-platformin ominaisuuksia. Kyseessä on kaksitasoinen protokolla, jota kutsutaan englanniksi termillä a layered blockchain system. Nämä tasot ovat nimeltään Cardano Settlement Layer (CSL) sekä Cardano Computation Layer (CCL).

Cardano.org kertoo taustan tälle ratkaisulle:

“We have chosen the position that the accounting of value should be separated from the story behind why the value was moved. In other words, separation of value from computation. This separation does not mean that Cardano will not support smart contracts. On the contrary, by making the separation explicit, it permits significantly more flexibility in the design, use, privacy and execution of smart contracts.”

Alla olevassa kuva on sivustolta draglet.com.

CSL on taso, jossa Cardanon lohkoketju käytännössä pyörii. Kaikki transaktiot prosessoidaan tällä tasolla. Lohkoketjun ylläpidossa tulee mukaan Cardanon oma Proof of Stake -protokolla Ouroboros. Sen toiminta selitetään hetken päästä tarkemmin. ADA-tokenin lisäksi, CSL-tasolla käsitellään myös muut Cardano-ekosysteemiin luodut tokenit.

Toinen selkeä taso on CCL, jota voidaan kutsua esim. prosessointitasoksi. Täällä pyörivät kaikki Cardanon älysopimukset. Ne koodataan Cardano-maailmassa Plutus-nimisellä ohjelmointikielellä. CCL-tason erotus CSL-tasosta mahdollistaa paremman skaalautuvuuden sekä helpomman päivitettävyyden tulevaisuudessa. Esimerkiksi Ethereumissa, älysopimusten sekä transaktioiden prosessointi tapahtuu teknisesti yhdellä ja samalla tasolla.

Yleisellä tasolla on tärkeää ymmärtää Charles Hoskinsonin lähestymistapa koko frameworkin rakentamiseen. Cardano-projekti teki useita vuosia akateemista tutkimustyötä, ennen kuin yhtään koodiriviä oli edes kirjoitettu. Tämä raskas ja muita hitaampi etenemistapa on aiheuttanut omat ongelmansa. Sen hyödyistä päästään nauttimaan tulevaisuudessa entistä enemmän.

Cardanon konsensusalgoritmi Ouroboros

Cardanon lohkoketju luottaa tulevaisuudessa Proof of Stake -konsensusalgoritmiin, kuten kaikki sen kilpailijatkin. Tässä mallissa ei ole lainkaan perinteistä louhintaa, jota Bitcoin, Ethereum ja monet muut ensimmäisen ja toisen sukupolven kryptovaluutat vielä käyttävät.

Proof of Stake, sekä sen eri versiot, ovat nousseet ykkösvalinnoiksi kolmannen sukupolven ekosysteemeissä. Cardanossa tämä konsensusalgoritmi on nimeltään Ouroboros.

Ouroboros-järjestelmässä aika on pilkottu yksiköihin, joita kutsutaan nimellä epoch. Nämä on puolestaan pilkottu slotteihin (slot), jotka ovat käytännössä konfiguroitavia aikayksiköitä. Slottien kohdalla puhutaan n. 20 sekunnin mittaisesta ajasta, mutta tämä voi tulevaisuudessa muuttua. Yksi epoch on aikajaksona luokkaa useita päiviä, joten yksi epoch sisältää siis suuren määrän slotteja.

Alla oleva video on hyvä selvitys aiheesta.

Tässä kohtaa yhtälöön liittyy olennaisesti aiemmin mainittu ADA-token. Koska Proof of Stake -järjestelmissä ei ole louhintaa, uusien lohkoketjun lohkojen tuottajat valitaan natiivitokenin holdaajien joukosta. Cardano-järjestelmässä voit päästä luomaan uuden lohkon holdaamalla riittävästi ADA-tokenia. Taho, joka valitaan lohkon tuottajaksi, on nimeltään slot leader. Nimi viitaa aiemmin mainittuihin slotteihin.

Slottien tuottajat vaihtuvat aina uuden epoch-aikayksikön kohdalla, eli tällä hetkellä puhutaan muutamista päivistä. Slottien tuottajat valitaan satunnaisesti kaikkien tahojen kesken, jotka holdaavat riittävästi ADA-tokenia.

On tärkeää ymmärtää, että tällä hetkellä (05/2020) projektin “oikea” MainNet eli Shelley Mainnet on edelleen julkaisematta. Edellä kuvattu PoS-konsensus toimii siis vain TestNet-ympäristössä. Palataan roadmapiin vielä tarkemmin hetken kuluttua.

Interoperability – scalability – sustainability

Cardano-projekti tuo esille jatkuvasti termit scalability – interoperability ja sustainability. Katsotaan seuraavaksi hieman näiden sisältöä. Kyse on siis skaalautuvuudesta, eri lohkoketjujen yhdistämisestä sekä jatkuvuudesta.

Cardano ei halua ratkaista pelkästään lohkoketjun tehon kulutusta – se tarjoaa myös ylivertaisen skaalautuvuuden tiedonsiirtonopeudessa. Kyseinen teknologia voi taipua jopa satoihin tuhansiin transaktioihin sekunnissa. Cardano ratkaisee tämän ongelman RINA (Recursive Inter-Network Architecture) -teknologialla.

Teknologia tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että kaikkia lohkoketjun transaktioita ei tarvitse kuuluttaa jokaiselle siihen kuuluvalle taholle. Erilaisten pruning ja subscription -metodien avulla lähetettävää dataa saadaan karsittua entisestään. Muussa tapauksessa datamäärä kasvaisi tuhansien yhtäaikaisten transaktioiden kanssa niin suureksi, että tietoliikenneverkkojen sekä laitteiden fyysiset rajoitteet tulisivat vastaan.

Perustaja Charles Hoskinson kertoo alla olevalla videolla skaalautuvuudesta.

Skaalautuvuuden lisäksi Cardano pyrkii ratkaisemaan monia muita ongelmia, joista yksi on yhteensopivuus eri järjestelmien välillä. Vaikka Bitcoinin lohkoketju olisi hajautettu, niin tarvitset silti keskitettyjä 3. osapuolen palveluita, jos haluat vaihtaa Bitcoinisi euroiksi.

Entä jos haluat muuttaa Bitcoinit johonkin harvinaisempaan kryptovaluuttaan? Joudut siirtämään Bitcoinit pörssiin kuten Binance, jossa vaihto tapahtuu. Näin ollen käyttäjät ovat edelleen keskitetysti valvottujen operaattoreiden armoilla.

Cardano haluaa luoda ”lohkoketjujen internetin”, jossa sen teknologia voisi toimia ikään kuin tuomarin roolissa usealle eri lohkoketjulle. Käytännössä Charles Hoskinson puhuu cross-chain transactions -otsikollaan hieman samasta ideasta, mitä salamaverkkoteknologia tarjoaa Bitcoinin sekä muiden kryptovaluuttojen välille. Eli salamannopeat siirrot eri lohkoketjuista toiseen.

Jatkuvuudella (sustainability) tarkoitetaan koko järjestelmän ylläpidettävyyttä. Tähän Cardano tarjoaa mielenkiintoisen ratkaisun. Tyypillisessä startupissa sen rahoittajana on yhtiö tai joukko yhtiöitä, jotka pitävät huolta projektin jatkuvuudesta myös tulevaisuudessa. Kryptomaailmassa suosittu vaihtoehto on ICO, mutta sen ongelmana on rahoituksen lyhytaikaisuus. ICO-annilla kerätään rahat lähinnä projektin startup-vaiheeseen, mutta jossain vaiheessa tämä potti loppuu väistämättä kesken.

Cardanon ideana on luoda oma rahasto, jonne osa uusista ADA-tokeneista sijoitetaan uusien lohkojen syntyhetkellä. Hieman vastaava idea on käytössä myös Dash-projektissa.

Cardano roadmap

Cardanon kohdalla on tärkeää ymmärtää, että kyse on edelleen tietyllä tapaa testivaiheessa olevasta projekteista. Tämä on siis tilanne artikkelin kirjoitushetkellä (05/2020). Vaikka Cardanon roadmap etenee joka päivä, niin projektin kaikki ominaisuudet saadaan maaliin vasta 1-2 vuoden kuluttua.

Charles Hoskinson on ottanut Cardanon kanssa hyvin akateemisen lähestymistavan. Nyt rakennetaan jotain todella laadukasta, tutkittua ja kestävää, jonka valmistuminen ottaa oman aikansa. Hyvä esimerkki tästä on Cardanon käyttämä ohjelmointikieli, Haskell, jolla koko alusta on koodattu.

“Cardano is the first blockchain project to be built on peer reviewed academic research. This level of scrutiny of the underlying technology is an industry first. Further to this, Cardano is unique in that it’s written in the Haskell coding language.

Haskell is considered to be one of the most secure programming languages, minimizing the number of errors and adding extremely robust security to the platform. This includes use of a technique called formal verification, which allows mathematical proof of the correctness of code.” (Lähde)

ADA-token oli vuoden 2017/2018 altcoin-huumassa yksi suosituimpia ostoksia. Sen pieni yksikköhinta ja some-hehkutus houkuttelivat mukaan valtavasti ahneita sijoittajia, joilla ei ollut mitään todellista käsitystä projektin tilasta.

Cardanon roadmap sisältää viisi merkittävää etappia, joiden sisällä on kymmeniä pienempiä projekteja. Nämä vaiheet ovat nimeltään Byron, Shelley, Goguen, Basho ja Voltaire. Tällä hetkellä odotetaan Shelley-vaiheen valmistumista, joka tuo mukanaan merkittäviä päivityksiä.

Alla oleva video käy erinomaisesti läpi Cardanon eri kehitysvaiheet.

Shelley-vaihetta odotetaan siis päätökseen vuoden 2020 toisella kvartaalilla eli heinäkuun tienoilla. Kolme muuta etappia on kaavailtu vuosille 2021-2022, eli Cardano ei ole lopullisessa maalissaan aivan heti. Shelley-päivityksen merkittävin ominaisuus on Ouroboros-konsensusalgoritmin lopullinen versio sekä todella hajautettu verkon hallinta, mikä tarkoittaa ADA-tokenin “steikkausta” (engl. staking).

Cardano käyttää siis muiden 3. sukupolven alustojen tapaan Proof of Stake -mallista konsensusalgoritmia. ADA-tokenin holdaajat voivat panostaa/lukita kolikkonsa erillisen Staking Poolin kautta verkon ylläpitoa varten ja tienata tästä hyvästä myös korkoa sijoitukselleen. Tätä steikkausta suoritetaan parhaillaan TestNet-ympäristössä.

Tällä hetkellä Cardanon verkkoa pyörittävät sen kehitystiimin jäsenet. Nykyinen järjestelmä on ikään kuin polkupyörä, jossa ovat apupyörät vielä paikallaan. Tuleva Shelley-versio ja sen mukanaan tuomat päivitykset tarkoittavat hajautettua verkkoa, jossa ylläpidosta vastaavat ADA-tokenin steikkaajat. Nyt tätä toimintaa on harjoiteltu TestNetin puolella vuoden 2019 lopulta lähtien.

Proijekti suoritti helmikuussa 2020 onnistuneesti hard forkin, joka oli merkittävä etappi kohti Shelley-vaiheen alkamista.

cardano obft

Cardanon Ouroboros-algoritmi päivittyi kyseisessä hard forkissa Classic-versiosta BFT-versioon, mikä tarkoitti samalla Byron-vaiheen päättymistä. Nyt ollaan ikään kuin välimaastossa Byronin ja Shelleyn osalta. Vuoden 2020 aikana saadaan toivottavasti Ouroboros Genesis -versio ulos sekä muutkin tarvittavat päivitykset.

Kannattaa katsoa yllä oleva video, jossa Cardanon tulevat kehitysaskeleet käydään läpi todella hyvin. Yleisellä tasolla on tärkeä ymmärtää, että kyse on vielä kehitysvaiheessa olevasta projektista. Tutustu Cardanon päivityksiin osoitteessa cardanoroadmap.com.

Cardano vs kilpailijat

Cardanoa on hieman vaikea verrata sen kilpailijoihin, koska projekti on edelleen teknisesti niin pitkällä takamatkalla. Esimerkiksi EOS ja TRON ovat käynnistivät MainNet-verkkonsa jo kaksi vuotta sitten ja Ethereum on ollut toiminnassa jo vuodesta 2014 lähtien. Vertailu näin ollen vaikeaa, kun toiset platformit julkaisevat koko ajan tuotantokäyttöön tulevia sovelluksia.

Tähän artikkeliin tehdään ajan mittaan päivityksiä, kun Cardanon Shelley MainNet on ottanut lopullisen roolinsa. Cardanon asemaa on tuolloin helpompi arvioida.

Cardano luottaa siis Proof of Stake -konsensusalgoritmiin, kuten muutkin 3. sukupolven platformit. Myös Ethereum siirtyy PoS-konsensukseen 2.0 -versionsa myötä. Toistaiseksi Ethereumin lohkoketju vaatii vielä fyysisiä louhijoita, mikä on sen suurin ero kilpaileviin alustoihin.

Alla olevalla videolla on paljon asiaa Cardanon ja Ethereumin eroista.

Ouroboros-nimellä toimiva PoS-konsensus eroaa hieman EOS:n ja TRONin käyttämästä Delegated Proof of Stake-ratkaisusta. DPoS on Dan Larimerin kehittämä malli, jossa verkolla on hyvin pieniä määrä delegaatteja, joita token-holdaajat voivat äänestää. Cardanon mallissa puhutaan steikkauspooleista, joille ADA:n holdaajat voivat antaa äänensä. Näitä voi olla aikanaan jopa tuhansia, ja verkko arpoo aina uuden validaattorin tietyn aikayksikön välein.

Toinen tärkeä ero kilpailijoihin tulee ohjelmointikielestä. Ethereumin käyttämä Solidity ei nimittäin ole kaikkien ohjelmoijien mieleen. Se tarjoaa etenkin kokemattomalle koodarille monia työkaluja tehdä paljon virheitä. Cardanon kehittämä Plutus -ohjelmointikieli ja Haskell-ympäristö ovat tietyille sovelluskehittäjille huomattavasti turvallisempi ja selkeämpi vaihtoehto.

Esimerkiksi TRON käyttää Ethereumin tavoin Solidity-kieltä. Tästä on toisaalta etua, sillä maailmassa on jo valtava määrä Solidityn osaajia. EOS:n älysopimukset ohjelmoidaan C++:n avulla. Jokaisella platformilla on oma lähestymistapansa ohjelmointikielen suhteen. Onko Cardanon valinta sitten suosittu vai ei, tämän näyttävät tulevat vuodet. Tässä vaiheessa on vielä vaikea sanoa.

Ethereum on tällä hetkellä selkeä kukkulan kuningas ja aivan ylivoimainen projekti rajoitteistaan huolimatta. Cardanon asemaa ei voi arvioida kunnolla ennen Shelley MainNet -julkaisua. Sen menestykseen (kuten muidenkin platform-projektien) vaikuttaa merkittävästi Ethereumin onnistuminen (tai epäonnistuminen) 2.0 -päivityksen osalta.

Cardano (ADA) sijoituskohteena

Cardano on saanut enemmän hehkutusta ja vihaa niskaansa vuoden 2017 lopulta lähtien kuin moni muu kryptovaluutta. Projektia on kutsuttu miljardin dollarin white paperiksi, ja moni aloitteleva sijoittaja on polttanut näppinsä Cardano-ostoksillaan. ADA-token romahti huipputasostaan vuoden 2018 alussa yli 95 prosenttia.

Suurin ongelma on tässäkin tapauksessa sijoittajien vähäinen tieto siitä, mitä he ovat olleet ostamassa. Cardano-projekti tuli markkinoille pahimman altcoin-huuman aikaan, jolloin koko työ oli vasta aloitettu. Sitä hehkutettiin syksyllä 2017 Ethereumin tappajana, vaikka tämä sota olisi edessä vasta vuosien päästä.

Alla oleva Crypto Lark -kanavan video käy läpi Cardanon lähitulevaisuutta syyskuussa 2019.

Cardanolla on pitkä takamatka verrattuna myös moniin 3. sukupolven kilpailijoihin. EOS, TRON, Tezos ja monet muut ovat paljon pidemmällä, ja näillä alustoilla kehitetään hajautettuja sovelluksia joka päivä. Cardanon vertaaminen sen kilpailijoihin on myös tästä syystä haastavaa. Samaan aikaan myös Ethereum on siirtymässä skaalautuvuudessa aivan eri tasolle.

Näemme vasta parin vuoden kuluttua, millaisen ekosysteemin Cardano on oikeasti saanut rakennettua. Tämän lisäksi on syytä huomioida, että Charles Hoskinsonin IOHK-kehitysyhtiö ei kehitä Cardanoa ikuisesti. Nykyinen sopimus kestää vain vuoden 2020 loppuun, mutta mitä sen jälkeen tapahtuu? Hoskinson on ainakin toistaiseksi todennut, että IOHK jatkaa kehitystyötä mielellään myös tulevina vuosina.

Jos sijoittaminen Cardanoon kiinnostaa, on tärkeää ottaa huomioon projektin nykytila suhteessa kilpailijoihin. Kannattaa seurata erityisen tarkasti Shelley-vaiheen implementointia sekä IOHK:n ja Hoskinsonin suhdetta projektiin vuoden 2020 aikana.

Cardano kurssi, ostaminen ja lompakko

Jos haluat hankkia ADA-tokenia euroilla, on eToro sopiva paikka aloittelijalle. Valitettavasti ADA-tokenia ei ole vielä saatavilla suomalaisista vaihtoehdoista eikä Coinbasesta, mutta Kraken ja Bittrex tarjoavat myös vaihtoehdon ostaa fiat-rahalla. Kraken ja Bittrex ovat luotettavia ja pitkään alalla toimineita amerikkalaispörssejä.

Moni hankkii ADA-tokenit markkinoiden johtavasta Binance-pörssistä. Tarvitset ADA:n hankintaan ensin bitcoineja, koska Binance ei tue vielä pankkitalletuksia. Reitti etenee seuraavasti:

  1. Osta Bitcoineja euroilla (Suosittuja palveluita: Northcrypto, Coinbase ja Coinmotion)
  2. Avaa tili Binancelle
  3. Siirrä ostamasi Bitcoinit Binanceen
  4. Osta Bitcoineilla ADA-tokenia Binancesta (Lisätietoja: Binance-opas)
  5. Siirrä ADA-tokenit Binancesta turvallisempaan lompakkoon

Tokenille on olemassa hyvin toimiva desktop-lompakko, joka on nimeltään Daedalous. Kannattaa ladata se ja siirtää kryptovaluutta pörssistä turvallisempaan paikkaan oston jälkeen.

Tuoreimmat kuulumiset löydät Redditistä osoitteesta reddit.com/r/cardano. Twitterissä kannattaa seurata Charles Hoskinsonia @IOHK_Charles. Löydät lisäksi yli 100 erilaista Cardano-aiheista videota IOHK Youtube-kanavalta. Viralliet sivut löydät osoitteesta cardanohub.org sekä whycardano.com.

Jos tutkit materiaalia Youtubesta, kannattaa hakea Cardanon sijaan hakusanoilla Charles Hoskinson (esim. charles hoskinson interview). Projektin perustaja on antanut lukemattomia haastatteluita ja esiintyy jatkuvasti eri konferensseissa, josta löytyy valtavasti materiaalia Youtubesta.

Kuva: kuvakaappaus cardanohub.org -sivulta

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja sekä sivuston pääanalyytikko. Hän on seurannut kryptovaluuttoja työkseen vuodesta 2017 lähtien. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat. Antti vastaa pääosin Bitcoinkeskuksen sisällöntuotannosta sekä some-kanavien ylläpidosta.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

2 Comments

  1. “IOHK ei aio johtaa Cardanoa ikuisesti, sillä yhtiön sopimus on vain vuoteen 2020 saakka. Tämän jälkeen avaimet on tarkoitus antaa Cardano Foundationille, eli kehitystyö siirtyy Cardano-yhteisölle.”

    Tämä ei pidä ihan täysin paikkansa. IOHK tulee kehittämään projektia niin kauan kuin he saavat valmiiksi lupaamansa, eli kun verkko päivittyy “Voltaire-aikakauteen” (https://roadmap.cardano.org/en/voltaire/). Voltaire mahdollistaa äännestämisen verkon sisällä, joka toimii siten, että kaikki Ada-tokenin omistavat voivat äänestää. Tällöin kuka/mikä tahansa entiteetti voi ilmoittaa halukkuutensa jatkaa kehitystyötä. Näistä vaihtoehdoista käyttäjät sitten äänestää seuraavan kehittäjän. Nykyisellään kuitenkin näyttää siltä, että järkevin – ja todennäköisin – jatkaja tulee olemaan IOHK.

    • Kiitos kommentista, MajorStranger! Tämä kohta on päivitetty nyt artikkelista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*