Kryptovaluutat
16
tammi
bnb chain

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on BNB Chain (BNB)?

BNB Chain (BNB) on Binance-pörssin luoma älysopimusalusta. BNB Chainin ja BNB:n historia alkaa vuodesta 2017. Huhtikuussa 2019 otettiin ensimmäinen askel kohti nykyistä BNB Chainia.

BNB Chain on rakennettu Cosmos SDK:n avulla. DeFi-sektori on ollut perinteisesti BNB Chainin vahvuus. BNB on ollut vakaa sijoituskohde sen kilpailijoihin verrattuna.

Mikä on BNB Chain (BNB)?

BNB Chain (BNB) on Binancen-pörssin luoma älysopimusalusta. BNB Chain tarjoaa skaalautuvan ekosysteemin älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille. Sen kilpailijoita ovat mm. Ethereum, Cardano, Solana ja Polygon.

BNB Chain nousi suuren yleisön tietoisuuteen kevään 2021 bull-markkinassa. BNB Chain oli ensimmäinen todellinen Ethereumin haastaja älysopimusalustojen sektorissa. Sen DeFi-ekosysteemi sai valtavasti käyttäjiä ja likviditeettiä lyhyessä ajassa. Samalla BNB-token raketoi uusiin ennätyslukemiin.

BNB on BNB Chainin natiivitoken. Se lanseerattiin aluksi nimellä Binance Coin, mutta nykyisin tokenin nimi on BNB. Tämä muutos tehtiin kevään 2022 uudelleenbrändäyksessä. Samalla Binance Smart Chain -lohkoketjusta tuli BNB Chain.

BNB:llä maksetaan BNB Chainin transaktiomaksut, ja sillä suoritetaan myös steikkausta. BNB:llä on myös erillisiä käyttökohteita Binance-pörssissä, mikä on poikkeuksellista kilpaileviin tokeneihin verrattuna.

Alla on perustietoa BNB Chainista:

OminaisuusInfo
Perustaja Binance-pörssi
Kategoria Älysopimusalusta
Ticker pörsseissä BNB
Kierrossa nyt 149 milj. BNB
Kierrossa max 149 milj. BNB
Ylin kurssi (pvm) $690,93 (10.5.2021)
Alin kurssi (pvm) $0,09611 (1.8.2017)

Seuraa BNB:n kurssia tältä sivulta: BNB kurssi.

Yksi BNB Chainin tärkeimmistä ominaisuuksista on EVM (Ethereum Virtual Machine) -yhteensopivuus. Tämä mahdollistaa Ethereum-appien helpon kloonauksen BNB Chainiin. Suosituista Ethereumin DeFi-sovelluksista löytyy vastaava versio BNB Chainista.

BNB on myös deflatorinen kryptovaluutta eli kierrossa oleva määrä pienenee token-polttojen myötä. Binance-pörssi käyttää osan yhtiön tekemistä voitoista ostaakseen BNB-tokeneita markkinoilta. Tämän jälkeen kolikot poltetaan eli tuhotaan. Binance jatkaa tätä prosessia, kunnes kierrossa on enää 100 miljoonaa BNB-tokenia.

Tämä artikkeli on aloittelijan opas BNB Chainista ja BNB-tokenista. Käymme läpi BNB:n ja BNB Chainin teknologian, historian ja soveltuvuuden sijoituskohteeksi.

BNB:n historia

BNB:n historia alkaa vuodesta 2017. Kaikki lähti liikkeelle Binance-pörssin järjestämästä ICO:sta kesällä 2017. BNB tunnettiin aluksi nimellä Binance Coin, ja se oli Ethereum-alustalle lanseerattu ERC-20 token. Ticker on ollut alusta asti BNB.

Binance Coin oli nimensä mukaisesti Binance-pörssin kolikko. Sen pääasiallinen käyttökohde oli treidauskulujen maksu Binancessa. Maksamalla kulut BNB-tokenilla saat 25 % alennuksen. Tämä käyttökohde on yhä voimassa.

Binancesta tuli puolessa vuodessa markkinoiden suosituin kryptovaluuttapörssi. Samalla perustaja Changpeng Zhaosta (katso alla oleva kuva) tuli yksi kryptoskenen tunnetuimmista ja rikkaimmista henkilöistä.

changpeng zhao
Changpeng Zhao puhumassa Web Summit 2022 -tapahtumassa, Portugalissa. Kuva: Ramsey Cardy/Web Summit via Sportsfile

Binance nousi 2018-2019 aikana kryptopörssien markkinajohtajaksi, mikä toi nostetta myös BNB:n kurssille. BNB:n käyttö Binance-pörssissä on näkynyt etenkin karhumarkkinoiden (2018 ja 2022) aikana, jolloin BNB:n kurssi on laskenut selvästi muita kryptoja vähemmän. Jopa vähemmän kuin Bitcoin!

Treidauskulujen maksu, LaunchPad ja muut Binancen toiminnot luovat extra kysyntää BNB:lle myös hiljaisina aikoina.

Jos haluat tutustua Binanceen tarkemmin, lue tämä artikkeli: Binance kokemuksia. Se on Suomen paras aloittelijan opas Binancesta! Emme käy pörssiä tässä artikkelissa tarkemmin läpi.

BNB Chainin historia

Huhtikuussa 2019 otettiin ensimmäinen askel kohti nykyistä BNB Chainia. Binance lanseerasi tuolloin oman lohkoketjunsa, Binance Chainin. Se oli vielä teknisesti hyvin rajoittunut lohkoketju.

Syksyllä 2020 lanseerattu Binance Smart Chain (BSC) oli sen sijaan suora kilpailija Ethereumille ja muille älysopimusalustoille. BSC tuli markkinoille täydelliseen aikaan ja sai valtavan suosion kevään 2021 kryptobuumissa.

Binancen lohkoketjut toivat BNB-tokenille valtavasti uutta kysyntää, sillä BNB toimii molempien natiivitokenia. BNB:llä maksetaan ko. lohkoketjujen transaktiomaksut ja sitä käytetään myös steikkaukseen.

BSC on säilyttänyt vahvan asemansa markkinoilla myös vuoden 2021 jälkeen. Alla olevasta taulukosta näet älysopimusalustojen rankinglistan DeFi-sektorissa.

PlatformTokenTVLMarkkinaosuus
Ethereum ETH $50,3 mrd 57,0 %
Tron TRX $9,5 mrd 10,7 %
BNB Chain BNB $5,7 mrd 6,3 %
Solana SOL $4,6 mrd 5,2 %
Arbitrum ARB $3,2 mrd 3,6 %
Blast BLAST $1,3 mrd 1,5 %
Avalanche AVAX $1,2 mrd 1,4 %
Base - $1,2 mrd 1,3 %

Helmikuussa 2022 suoritettiin Binance Coinin sekä lohkoketjujen uudelleenbrändäys. Binance Chain ja Binance Smart Chain yhdistettiin kokonaisuudeksi nimeltään BNB Chain. Binance Coinin nimeksi tuli sama kuin sen ticker, eli BNB.

Uudelleenbrändäyksen tarkoituksena oli pudottaa Binance-nimi pois sekä tokeniin että lohkoketjuihin liittyen. Sen avulla halutaan korostaa BNB Chainin itsenäistä asemaa.

Binance-pörssi nousi joulukuussa 2023 otsikoihin saatuaan peräti 4,3 miljardin dollarin sakot Yhdysvaltain arvopapeirmarkkinoita valvovalta SEC:ltä. Samassa yhteydessä Binancen perustaja Changpeng Zhao joutui eroamaan.

Vaikka kyseessä oli iso negatiivinen uutinen, sillä ei ollut merkittävää vaikutusta BNB:n kurssiin. Tämä johtuu siitä, että SEC:n tutkinta oli jatkunut jo vuosia, ja markkina oli tyytyväinen sen päätöksestä.

BNB Chainin teknologia

BNB Chain on rakennettu Cosmos SDK:n avulla. Cosmos SDK tarjoaa työkalut skaalautuvan lohkoketjun luomiseen, minkä lisäksi sen IBC-protokolla mahdollistaa lohkoketjujen linkittymisen toisiinsa.

Cronos (CRO), Thorchain (RUNE) ja Cosmos Hub ovat tunnetuimpia Cosmos SDK:lla rakennettuja lohkoketjuja. BNB Chain on näistä markkina-arvoltaan ylivoimaisesti suurin. Se on karkeasti sanottuna yhtä arvokas kuin muut Cosmos SDK -pohjaiset lohkoketjut yhteensä.

Lue lisää Cosmos SDK:sta osoitteesta docs.cosmos.network.

cosmos sdk

BNB Chain muodostui aluksi Binance Chain ja Binance Smart Chain -lohkoketjuista, joiden nimiksi muutettiin keväällä 2022 BNB Beacon Chain ja BNB Chain. Vuoden 2023 lopulla ilmoitettiin, että BNB Beacon Chain ajetaan alas, joten tuleva fokus on vain BNB Chainissa.

BNB Chain on EVM-yhteensopiva älysopimusalusta. Tämä tarkoittaa sitä, että Ethereum-alustalle rakennetut sovellukset on helppo kloonata BNB Chainiin. Tarkastelemme DeFi-sovelluksia tarkemmin seuraavassa luvussa.

BNB Chain käyttää Proof of Stake -varianttia nimeltään Proof of Staked Authority (PoSA). Sen vahvuutena on skaalautuvuus, mutta heikkoutena desentralisaatio. BNB Chainissa on vain 40 aktiivista validaattoria.

Validaattorit steikkaavat tällä hetkellä yli 23,2 miljoonaa BNB-tokenia, mikä tarkoittaa 15 prosenttia kierrossa olevista kolikoista. Delegointi on myös mahdollista. Steikkauspalkkio on hieman alle 3 %, mikä on selvästi matalampi kuin kilpailevissa vaihtoehdoissa.

bnb chain staking

Voit katsoa ajantasaista steikkausdataa osoitteesta bnbchain.org/en/staking.

BNB Chain pystyy noin 2000 transaktioon sekunnissa. Lohkoaika on vain kolme sekuntia. BNB Chain on siten teknisesti samalla ball parkilla kuin sen suurimmat kilpailijat ja Ethereumin Layer 2:t. Transaktiomaksut ovat tyypillisesti 0,1-0,2 dollarin luokkaa.

BNB Greenfield, opBNB ja zkBNB

BNB Chain -ekosysteemiin liittyvät myös BNB Greenfield, opBNB ja zkBNB -teknologiat.

BNB Greenfield on BNB Chainiin linkittyvä tallennusalusta. Se mahdollistaa hajautetun datanhallinnan ja -omistuksen. Greenfield yhdistää Ethereum-yhteensopivat osoitteet datan ja token-omaisuuksien hallintaan ja linkittää informaation BNB Chainiin. Se tarjoaa sovelluskehittäjille Web2-tyylisiä pilvitallennuksen API-rajapintoja.

Greenfield on teknisesti täysin oma lohkoketjunsa ja koostuu tallennuspalveluiden verkostosta, jotka valvovat datan tallennusta ja sen käyttöoikeuksia.

opBNB on puolestaan BNB Chainin Layer 2 -ratkaisu, joka on toteutettu OP stackilla eli Optimistic Rollup -teknologialla. zkBNB on taas Zero-Knowledge -teknologiaa hyödyntävä skaalausratkaisu. opBNB ja zkBNB -tasot yhdistyvät tulevaisuudessa yhdeksi Layer 2:ksi.

Vaikka BNB Chain on jo nyt varsin skaalautuva, sen transaktiomaksut ovat moninkertaisesti suuremmat kuin pahimmilla kilpailijoilla ja Ethereumin Layer 2:lla. Vain 0,1$ maksu ei kuulosta enää halvalta, jos sitä vertaa 0,01$ kuluihin. Tämän vuoksi myös BNB Chain tarvitsee Layer 2:a.

DeFi & NFT BNB Chainissa

DeFi-sektori on ollut perinteisesti BNB Chainin vahvuus. BNB Chain nousi vuonna 2021 suuren yleisön tietoisuuteen juuri DeFi-appien kautta. BNB Chainin ylivoimaisesti suosituin DeFi-appi on ollut alusta asti PancakeSwap. Kyseessä on hajautettu pörssi eli vastine suositulle Uniswapille.

pancakeswap

PancakeSwap oli pitkään yksi markkinoiden top 10 DeFi-sovelluksista, mutta sen suosio on kääntynyt vuoden 2021 jälkeen laskuun. Samalla BNB Chain -ekosysteemi on alkanut menettää selvästi markkinaosuuttaan. BNB Chain hallitsi parhaimmillaan lähes 15 % DeFi-markkinasta, mutta nykyisin sen osuus on enää hieman yli 6 prosenttia.

BNB Chainin heikentyvään asemaan on kaksi syytä: Ethereumin Layer 2:t sekä kilpailevien älysopimusalustojen nousu. Vuoden 2021 alussa DeFi-sektoria ei käytännössä ollut muilla kuin Ethereum ja BNB Chain -alustoilla. Nykyisin merkittäviä kilpailijoita on jo toista kymmentä.

BNB Chainin etuna on EVM-yhteensopivuus. Se sai tämän avulla paljon uusia appeja vuoden 2021 aikana, kun DeFi-sijoittajat halusivat vaihtoehtoja kalliille Ethereum-siirroille. Ethereumin Layer 2:t ovat kuitenkin syöneet BNB Chainin suosiota, sillä ne tarjoavat vieläkin halvemmat transaktiot ja suoran linkin Ethereum-lohkoketjuun.

BNB Chain ei ole suosittu NFT-alusta. Artikkelin kirjoitushetkellä sen suosituin NFT-kokoelma ei mahdu edes top 250 -sijoille kaikkien aikojen rankinglistalla. Lohkoketjujen rankingissa se jää selvästi kaikkien kilpailijoidensa taakse.

BNB sijoituskohteena

BNB on ollut vakaa sijoituskohde sen kilpailijoihin verrattuna. BNB on käynyt läpi kaksi karhumarkkinaa ja säilyttänyt arvonsa niiden aikana selvästi muita kryptoja paremmin. BNB:n kurssi on laskenut 2018 ja 2022 jopa vähemmän kuin Bitcoinin kurssi.

BNB Chain on pitänyt myös pintansa yhtenä markkinoiden suurimmista DeFi-alustoista jo kolme vuotta. Vaikkakin sen markkinaosuus on laskussa. BNB-tokenin etuna on myös kilpailijoista poikkeavat käyttökohteet Binance-pörssissä.

BNB-tokenilla saa yhä 25 prosentin alennuksen Binancen treidauspalkkioista. Tämän lisäksi sitä tarvitaan mm. LaunchPadissa, josta voit hankkia uusia kryptoja ennen niiden listautumista pörssin puolelle. Alla on kuva Launchpadista.

binance launchpad

BNB on siis eräänlainen hybridi pörssin käyttötokenista ja älysopimusalustan natiivitokenista. Ei kannata myöskään unohtaa sitä, että BNB on yksi harvoista deflatorisista kryptovaluutoista. Sen varanto pienenee joka kvartaali tehtyjen token-polttojen myötä.

BNB:n suurin vahvuus on samalla sen heikkous. Vaikka BNB on yritetty irrottaa Binancesta vuoden 2022 brändiuudistuksen myötä, se nähdään hyvin vahvasti yhä Binancen projektina. Binance-pörssin menestyksellä on iso vaikutus sen tulevaisuuteen.

Toinen heikkous on BNB:n iso markkina-arvo. Se on moninkertaisesti suurempi kuin esimerkiks Cardano, Polygon, Avalanche ja Tron. BNB:n nousupotentiaali ei ole kilpailijoiden tasolla. Etenkin, kun huomioidaan sen laskeva asema DeFi-sektorissa.

Kolmas heikkous on BNB Chainin teknologia. BNB Chain on oli halpa ja nopea lohkoketju keväällä 2021, mutta nyt se näyttää jo kalliilta Ethereum L2-vaihtoehtojen ja Solanaan verrattaessa.

BNB sopii sijoittajalle, joka haluaa portfolion markkinoiden suurimmista ja luotettavimmista kryptovaluutoista. BNB on myös todistanut olevansa erinomainen sijoitus karhumarkkinoissa. BNB ei ole hyvä valinta korkeaa tuottoa etsivälle. Älysopimusalustojen sektorista löytyy paljon paremman tuottopotentiaalin omaavia kryptovaluuttoja.

Jos haluat ostaa BNB:tä, se kannattaa tehdä Binancesta. Lue aloittelijan opas BNB ostamisesta, jos tarvitset tarkempia ohjeita. Artikkelissa käydään läpi BNB:n ostaminen Binancesta askel askeleelta.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *