Kryptovaluutat
16
maalis
bnb chain

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on BNB Chain (BNB)?

BNB Chain (BNB) on Binance-pörssin luoma älysopimusalusta. Huhtikuussa 2019 otettiin ensimmäinen askel kohti nykyistä BNB Chainia. BNB Chain muodostuu BNB Smart Chain ja BNB Beacon Chain -lohkoketjuista. BNB Chain on rakennettu Cosmos SDK:n avulla. BNB-token on muuttunut sijoituskohteena viime vuosina.

Mikä on BNB Chain (BNB)?

BNB Chain (BNB) on Binance-pörssin luoma älysopimusalusta. BNB Chain tarjoaa nopeat ja halvat transaktiot sekä erittäin skaalautuvan alustan älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille. BNB on yksi markkinoiden suurimmista älysopimustalustoista. Sen kilpailijoita ovat mm. Ethereum, Cardano, Solana ja Polygon.

BNB Chainin rakenne on ns. dual-chain, eli se muodostuu kahdesta rinnakkain toimivasta lohkoketjusta. Nämä ovat nimeltään BNB Beacon Chain ja BNB Smart Chain. BNB Beacon Chainissa suoritetaan steikkaus, ja BNB Smart Chainissa prosessoidaan älysopimukset. BNB Chainin rakenne on vastaava kuin Ethereumissa.

BNB on BNB Chainin natiivitoken. BNB:llä maksetaan transaktiomaksut, ja sillä suoritetaan myös steikkaus. BNB:llä on myös erillisiä käyttökohteita Binance-pörssissä. Sen avulla saa mm. 25 % alennuksen Binancen treidauskuluista.

Alla on perustietoa BNB Chainista:

OminaisuusInfo
Kategoria Älysopimusalusta
Ticker pörsseissä BNB
Kierrossa nyt 153 milj. BNB
Kierrossa max 153 milj. BNB
Ylin kurssi (pvm) $690,93 (10.5.2021)
Alin kurssi (pvm) $0,09611 (1.8.2017)

Seuraa BNB:n kurssia tältä sivulta: BNB kurssi.

On tärkeää huomata, että BNB:n kierrossa oleva määrä pienenee jatkuvasti token-polttojen myötä. Binance-pörssi on sitoutunut käyttämään osan yhtiön saamist tuotoista ostaakseen BNB-kolikoita markkinoilta. Tämän jälkeen kolikot poltetaan eli tuhotaan. Binance jatkaa tätä prosessia, kunnes kierrossa on enää 100 miljoonaa BNB-tokenia.

Yksi BNB Chainin tärkeimmistä ominaisuuksista on EVM (Ethereum Virtual Machine) -yhteensopivuus. Tämä mahdollistaa Ethereum-appien helpon kloonauksen BNB Chain -alustalle. Lähes kaikki suositut Ethereumin DeFi-sovellukset löytyvät täysin vastaavina versioina tai eri nimisinä appeina myös BNB Chainista.

BNB:n etuna Ethereumiin on parempi skaalautuvuus ja erittäin matalat tranasktiokulut. Nämä edut ovat kuitenkin viime vuosina alkaneet hävitä Ethereumin omien Layer 2 -ratkaisujen myötä. BNB Chain kilpaileekin yhä enemmän myös Ethereum Layer 2 -lohkoketjujen kanssa (Arbitrum, Optimism).

Binancen historia

Binance-pörssi liityy oleellisesti BNB Chainin historiaan. Kyseinen yhtiö taas henkilöityy vahvasti perustaja Changpeng Zhaoon.

Kiinassa syntynyt Zhao muutti 1980-luvun lopulla Vancouveriin. Hän suoritti tietojenkäsittelytieteen opinnot Montrealissa. Tämän jälkeen Zhao työskenteli mm. Blockchain.com-projektille ja toimi OKCoin-pörssin CTO:na useita vuosia.

Zhao jätti työnsä OKCoinin parissa vuonna 2017 ja siirtyi rakentamaan Binance-pörssiä. Hän on kertonut haastatteluissa, että visio Binancesta oli usean vuoden kehitystyön tulos. Tästä johtuen pörssi oli niin valmis ja kilpailijoitaan parempi heti lanseerauksensa jälkeen.

Zhao on nykyisin yksi maailman rikkaimmista henkilöistä. Hänen omaisuuden arvonsa on yli 100 miljardia dollaria.

Web Summit 2022 - Opening Night
Changpeng Zhao puhumassa Web Summit 2022 -tapahtumassa, Portugalissa. Kuva: Ramsey Cardy/Web Summit via Sportsfile

Binance järjesti ICO:n kesällä 2017 ja keräsi 15 miljoonaa dollaria. ICO:n yhteydessä syntyi myös Binance Coin (BNB). Se julkaistiin Ethereum-alustalla, kuten lähes kaikki tokenit tuohon aikaan. Binance Coinia laskettiin liikkeelle 200 miljoonaa kappaletta. 100 miljoonaa näistä myytiin ICO:ssa sijoittajille, 80 miljoonaa jäi Binance-tiimille ja 20 miljoonaa meni enkelisijoittajille.

Binance-pörssi avasi ovensa hieman ICO:n jälkeen. Sen suosio kasvoi valtavasti vuoden 2017 lopulla ja etenkin altcoin-rallin huipulla tammikuussa 2018. Tuohon aikaan monet muut pörssit joutuivat sulkemaan ovensa (tai vähintään rekisteröinnit) toimintahäiriöiden vuoksi.

Binance Coinilla oli alusta asti selkeä käyttötarkoitus. Kun Binance-tililtäsi löytyy BNB-tokenia, saat 25 prosentin alennuksen Binancen treidauspalkkioista. Tästä kertyy huomattava säästö aktiivitreidaajalle.

Binancen menestys on ollut päätähuimaavaa. Se nousi vain kuudessa kuukaudessa maailman johtavaksi pörssiksi. Samalla Binancesta tuli koko taloushistorian nopein ”yksisarvinen”. Tällä termillä viitataan startup-yhtiöön, joka saavuttaa miljardin dollarin arvon.

Bitcoinkeskuksesta löytyy erillinen opas Binance-pörssistä: Binance kokemuksia, arvostelu ja käyttöopas. Tutustu tähän artikkeliin, jos olet kiinnostunut avaamaan tilin palveluun. Binance-pörssi palvelee nykyisin 140 miljoonaa asiakasta globaalisti, ja se on ollut jo vuosia kryptovaluttapörssien ylivoimainen markkinajohtaja.

BNB Chainin historia

Huhtikuussa 2019 otettiin ensimmäinen askel kohti nykyistä BNB Chainia. Silloin lanseerattiin Binancen ensimmäinen lohkoketju, Binance Chain. Tästä seurasi kaksi merkittävää asiaa.

Binancesta tuli yhä suurempi toimija kryptosektoriin. Se oli tähän asti toiminut vain kryptovaluuttapörssinä. BNB:lle suoritettiin myös ns. token swap, eli ko. kolikko siirtyi Ethereum-alustalta Binance Chainin natiivitokeniksi.

Binance Chain oli toiminnoiltaan varsin rajoittunut eikä se saanut suurta suosiota. Syksyllä 2020 lanseerattu Binance Smart Chain oli paljon suurempi askel. BSC oli täysiverinen älysopimusalusta, joka keräsi merkittävän markkinaosuuden DeFi-sektorista kevään 2021 kryptobuumin aikana.

Etenkin hajautettu pörssi PancakeSwap nousi valtavaan suosioon pienten kulujen ja laajan tarjonnan vuoksi. PancakeSwap sekä Binance Smart Chain hyötyivät ”meemikolikoiden” buumista kilpailijoita enemmän.

Binance Smart Chainin suosio laski selvästi vuoden 2021 lopulla. Se menetti markkinaosuuttaan DeFi-sektorissa projekteille kuten Terra, Avalanche ja Solana. BSC on artikkelin kirjoitushetkellä yhä kolmanneksi suurin DeFi-alusta TVL-lukemalla mitattuna.

Helmikuussa 2022 suoritettiin Binance Coinin sekä lohkoketjujen uudelleenbrändäys. Binance Chain ja Binance Smart Chain yhdistettiin kokonaisuudeksi nimeltään BNB Chain. Binance Coinin nimeksi tuli sama kuin sen ticker, eli BNB.

Uudelleenbrändäyksen tarkoituksena oli pudottaa Binance-nimi pois sekä tokeniin että lohkoketjuihin liittyen. Sen avulla halutaan korostaa BNB Chainin itsenäistä asemaa.

BNB Beacon Chain ja Smart Chain

BNB Chain muodostuu BNB Smart Chain ja BNB Beacon Chain -lohkoketjuista. Aiemmin mainittu uudelleenbrändäys BNB Chainiksi on käytännön tasolla vain kosmeettinen muutos. Teknisesti kaikki toimii kuten ennenkin.

Vanhasta Binance Chainista käytetään nykyisin nimeä BNB Beacon Chain. Jos tämä kuulostaa tutulta, niin Beacon Chain -nimeä käyttää myös Ethereum 2.0 -version lohkoketju. BNB Beacon Chain sisältää hallintomoduulin eli steikkauksen.

Binance Smart Chainin uusi nimi on puolestaan BNB Smart Chain. Tämä on EVM-yhteensopiva lohkoketju, joka pyörittää BNB Chainin hajautettuja sovelluksia. Smart Chain toimii myös tulevaisuudessa multi-chain hubina eli linkkinä muihin lohkoketjuihin.

EVM on lyhenne sanoista Ethereum Virtual Machine. Kyseessä on virtuaalinen prosessori, joka pyörittää älysopimuksia Ethereum-alustalla. EVM-yhteensopivuus tarkoittaa sitä, että Ethereum-alustalle rakennetut sovellukset (dapp) on helppo kloonata (siirtää) BNB Smart Chainiin.

Hajautettu pörssi SushiSwap on yksi esimerkki DeFi-sovelluksesta, joka on kloonattu myös BNB Chainin päälle.

sushiswap

BNB toimii edellä mainittujen lohkoketjujen natiivitokenina. On syytä huomioida, että Beacon Chain ja Smart Chain käyttävät erilaista token-standardia. Beacon Chain käyttää BEP-2 ja Smart Chain BEP-20 -standardia. Tähän ei ole tullut muutosta uudelleenbrändäyksen jälkeen.

Binancen virallinen tiedote kertoo, että tavoitteena on kasvattaa lohkoketjun kapasiteettia ja suunnata fokusta yhä enemmän multi-chain -kehitykseen. Tämän mahdollistaa taustalla oleva teknologia, josta tarkemmin seuraavassa kappaleessa. Mukaan tuodaan myös on-chain governance eli äänestysmahdollisuus projektin kehityksestä.

BNB Chainin teknologia

BNB Chain on rakennettu Cosmos SDK:n avulla. BNB Chainin lisäksi mm. Terra, Crypto.comin Cronos sekä tietysti Cosmos on toteutettu vastaavalla tavalla. Cosmos SDK tarjoaa työkalut skaalautuvan lohkoketjun luomiseen, minkä lisäksi sen IBC-protokolla mahdollistaa lohkoketjujen linkittymisen toisiinsa.

BNB Chain käyttää Proof of Stake -konsensusta kuten kaikki sen kilpailijatkin. BNB Chainin versio on nimeltään Proof of Staked Authority. PoSA on hybdiri suositusta Delegated Proof of Stake (DPoS) sekä Proof of Authority (PoA) -konsensusalgoritmeista.

PoSA-konsensuksessa on vain 21 validaattoria. BNB Chain käyttää teoriassa 41 validaattoria, mutta näistä 20 toimii vain kandidaatteina. Eli lohkojen validointi suoritetaan jatkossakin 21 validaattorin toimesta.

Steikkaus tapahtuu siis BNB Beacon Chainin puolella. Näet listan aktiivisista validaattoreista tästä linkistä.

bnb-chain-validators

Aktiiviset validaattorit steikkaavat tällä hetkellä noin 800.000–900.000 BNB-tokenia per validaattori, mikä tarkoittaa yli 300 miljoonan dollarin sijoitusta. Yhteensä 18,3 miljoonaa BNB-tokenia on steikattu, mikä on noin 11 prosenttia kierrossa olevista kolikoista.

BNB Chainin ratkaisu on selkeästi keskitetympi kuin kilpailijoilla. Esimerkiksi Ethereum 2.0 -steikkaukseen osallistuu artikkelin kirjoitushetkellä yli 314.000 validaattoria. Polkadotissa määrä on puolestaan 300, ja Avalanchessa validaattoreita on yli 1200 kappaletta.

BNB Smart Chain pyörittää siis BNB Chain -kokonaisuudessa älysopimuksia ja hajautettuja sovelluksia (dapp). Sen lohkoaika on noin kolme sekuntia. BSC:n kapasiteetti on noin 170–180 transaktiota per sekunti. Se on parhaimmillaan käsitellyt reilut 15 miljoonaa transaktioita päivässä.

BNB Chainin ja BNB:n yhteenveto

BNB-token on muuttunut sijoituskohteena viime vuosina. BNB oli aluksi vain Binance-pörssin hyödyketoken, mutta lohkoketjujen lanseeraus on muuttanut sen roolia. BNB toimii toki edelleen myös Binancen hyödyketokenina. Voit käyttää BNB:tä treidauspalkkioiden maksuun ja hyödyntää 25 prosentin alennuksen. Treidauskulut ovat silloin perustasollakin vain 0,075 prosenttia.

Kun katsoo BNB:n kurssikehitystä vuonna 2020 voidaan todeta, ettei pelkkä Binancen hyödyketokenin rooli ollut riittävä. Vaikka Binancen menestys oli huimaa, BNB:n kurssi polki silti paikallaan. BNB nousi top viisi -valuutaksi vasta Binance Smart Chainin johdolla. Steikkaus sekä verkon treidausmaksut toivat valtavasti uutta käyttöä.

Sijoittajan kannalta herää kysymys, mikä Binancen rooli jatkossa oikein on. Binance kertoi lokakuussa 2021 miljardin dollarin suuruisesta rahoituspaketista BNB Chainin kehitystä varten. Lisäksi validaattoreiden yhteys Binanceen ei ole tarkkaan tiedossa.

Se on toki selvää, että täydellistä blockchain-projektia ei ole olemassakaan. Kaikissa sijoituskohteissa on aina omat heikkoutensa. Binancen tuen voi myös nähdä valtavana voimavarana, sillä maailman suurimmasta pörssistä eivät resurssit lopu kesken. BNB Chain on joka tapauksessa selkeä yritys luoda hajurakoa Binancen ja sen lohkoketjujen välille. Aika näyttää, miten desentralisoitu BNB Chain lopulta on.

Muuttaako BNB Chainin uudelleenbrändäys tilannetta? Voit katsoa alla olevalta videolta Defiant-kanavan (kriittisen) näkemyksen aiheesta.

Mikä on BNB:n potentiaali sijoituskohteena? Tällä hetkellä se näyttää hieman rajalliselta johtuen kahdesta selkeästä ongelmasta: markkina-arvo sekä trendi. BNB:n markkina-arvo on yli kolme kertaa suurempi kuin Polkadotin ja Avalanchen. Se on yli kaksi kertaa suurempi kuin Solanan ja Cardanon. Suurin uhkaaja on Terra, minkä markkina-arvo on lähes puolet pienempi. BNB:n kurssin tuplaaminen vaatii paljon enemmän sijoituspääomaa kuin kilpailijoiden.

Trendi viittaa BNB Chainin kehitykseen DeFi-sektorissa. BNB Chain hyötyi vuoden 2021 alussa siitä, että sen EVM-yhteensopiva lohkoketju oli niin paljon kilpailijoita tunnetumpi. Kukaan ei juuri tuntenut Fantomia, Solanaa tai Avalanchea tuossa vaiheessa. BNB Chain oli piensijoittajien ainoa todellinen vaihtoehto Ethereumille. Myös integraatio suositun Trustwallet-lompakon (myös Binancen omistama) kanssa oli merkittävä.

Nyt tilanne on toinen. BNB Chainin markkinaosuus DeFi-sektorissa on pudonnut yli 21 alle kuuteen prosenttiin. Kilpailevat vaihtoehdot saivat vuoden 2021 lopulla valtavasti lisää tunnettuutta, ja niiden sovelluskehitys näyttää etenevän vauhdilla. BNB Chainin suosituimmat applikaatiot ovat rankingsijoilla 10 (PancakeSwap) ja 19 (Venus). Niiden TVL on pudonnut yli puoleen huippulukemista.

BNB:n potentiaali näyttää tällä hetkellä muita älysopimusalustoja heikommalta. Kannattaa seurata mitä tapahtuu seuraavan bull-markkinan aikana. Onko PancakeSwap jälleen piensijoittajien ykköspaikka, vai mikä DEX on suosituin meemikolikoiden treidaukseen?

Jos haluat ostaa BNB-tokenia, tsekkaa artikkelimme BNB ostaminen. Saat siitä yksityiskohtaiset ohjeet BNB:n ostamisesta Binance-pörssistä sekä tietoa turvallisesta säilytyksestä.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *