Kryptovaluutat
16
maalis
bnb chain

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

BNB chain ja BNB-token

BNB Chain on alun perin Binancen lanseeraama lohkoketju. Se on äskettäin uudelleenbrändätty Binance Smart Chainista BNB Chainiksi. Samalla myös natiivitoken Binance Coin on sai nimekseen BNB. Tämä artikkeli on BNB Chain aloittelijan opas. Käymme läpi projektin historian, teknologian sekä potentiaalin sijoituskohteena.

Artikkelin informaatio löytyy myös videoformaatissa Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta!

BNB Chain on suosittu älysopimusalusta

Asetetaan BNB Chain ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Bitcoinkeskus jakaa kryptot kolmeen selkeään kategoriaan: valuutat, platformit ja tokenit.

Valuuttakategorian tunnetuin edustaja on Bitcoin. Siihen kuuluvat myös kolikot kuten Litecoin ja Bitcoin Cash. Valuuttojen tarkoituksena on toimia digitaalisena rahana eli arvon siirtäjänä sekä säilyttäjänä.

Platformit ovat puolestaan älysopimusalustoja. Ne ovat käyttöjärjestelmiä hajautetuille sovelluksille (dapp). Voit ajatella platformien olevan kuin Android tai iOS. Tunnetuin platform on Ethereum. Muita suosittuja älysopimusalustoja ovat Terra, Avalanche sekä Cardano. Myös BNB Chain kuuluu tähän kategoriaan.

Kolmas ryhmä ovat tokenit. Ne ovat usein käyttö- tai hallintotokeneita ja liittyvät tiettyyn ohjelmistoon. Tokeneilla ei ole omaa lohkoketjua. Ne luodaan aina edellä mainittujen älysopimusalustojen sisälle. Tunnettuja tokeneita ovat mm. Aave, Uniswap sekä Chainlink.

BNB Chain kuuluu nykyisin platform-kategoriaan. Se on myös yksi Ethereumin suurimmista haastajista. Tilanne oli toinen vielä pari vuotta sitten, jolloin Binancella ei ollut omaa lohkoketjua. Aluksi oli olemassa vain token Binance Coin, joka tarjosi etuja Binance-pörssin sisällä. Sen jälkeen Binance Coinista tuli Binancen Chainin sekä Binance Smart Chainin natiivitoken.

Vuonna 2022 suoritettiin uudelleenbrändäys BNB Chainiksi, eli Binance on pudotettu nykyisin pois sekä lohkoketjujen että natiivitokenin nimestä. Binance Coinin virallinen nimi on BNB, mikä on ollut myös kolikon ticker pörssien puolella. BNB:tä käytetään steikkaukseen sekä transaktioiden maksuun BNB Chainissa. Näin toimivat myös kilpailevien älysopimusalustojen natiivitokenit.

BNB Chainin historia

Binance-pörssi liityy oleellisesti BNB Chainin historiaan. Kyseinen yhtiö taas henkilöityy vahvasti perustaja Changpeng Zhaoon.

Kiinassa syntynyt Zhao muutti 1980-luvun lopulla Vancouveriin. Hän suoritti tietojenkäsittelytieteen opinnot Montrealissa. Tämän jälkeen Zhao työskenteli Shanghaissa ja Tokiossa erilaisten treidausohjelmien parissa.

Binance-perustajalla on myös pitkä kokemus kryptovaluutoista, joiden pariin hän eksyi jo vuonna 2013. Zhao työskenteli mm. Blockchain.com-projektille ja toimi OKCoin-pörssin CTO:na useita vuosia.

Zhao jätti työnsä OKCoinin parissa vuonna 2017 ja siirtyi rakentamaan Binance-pörssiä. Hän on kertonut haastatteluissa, että visio Binancesta oli usean vuoden kehitystyön tulos. Tästä johtuen pörssi oli niin valmis ja kilpailijoitaan parempi heti lanseerauksensa jälkeen.

Zhao on nykyisin yksi maailman rikkaimmista henkilöistä. Hänen omaisuuden arvonsa on yli 100 miljardia dollaria.

Binance järjesti ICO:n kesällä 2017 ja keräsi 15 miljoonaa dollaria. ICO:n yhteydessä syntyi myös Binance Coin. Se julkaistiin Ethereum-alustalla, kuten lähes kaikki tokenit tuohon aikaan. Binance Coinia laskettiin liikkeelle 200 miljoonaa kappaletta. 100 miljoonaa näistä myytiin ICO:ssa sijoittajille, 80 miljoonaa jäi Binance-tiimille ja 20 miljoonaa meni enkelisijoittajille.

Binance-pörssi avasi ovensa hieman ICO:n jälkeen. Sen suosio kasvoi valtavasti vuoden 2017 lopulla ja etenkin altcoin-rallin huipulla tammikuussa 2018. Tuohon aikaan monet muut pörssit joutuivat sulkemaan ovensa (tai vähintään rekisteröinnit) toimintahäiriöiden vuoksi.

Binance Coinilla oli alusta asti selkeä käyttötarkoitus. Kun Binance-tililtäsi löytyy BNB-tokenia, saat 25 prosentin alennuksen Binancen treidauspalkkioista. Tästä kertyy huomattava säästö aktiivitreidaajalle.

Binancen menestys on ollut päätähuimaavaa. Se nousi vain kuudessa kuukaudessa maailman johtavaksi pörssiksi. Samalla Binancesta tuli koko taloushistorian nopein ”yksisarvinen”. Tällä termillä viitataan startup-yhtiöön, joka saavuttaa miljardin dollarin arvon.

Changpeng Zhaosta tuli nopeasti yksi kryptoskenen rikkaimmista henkilöistä. Hän pääsi helmikuussa 2018 myös talousjulkaisu Forbesin kanteen.

Huhtikuussa 2019 otettiin ensimmäinen askel kohti nykyistä BNB Chainia. Silloin lanseerattiin Binancen ensimmäinen lohkoketju, Binance Chain. Tästä seurasi kaksi merkittävää asiaa.

Binancesta tuli yhä suurempi toimija kryptosektoriin. Se oli tähän asti toiminut vain kryptovaluuttapörssinä. BNB:lle suoritettiin myös ns. token swap, eli ko. kolikko siirtyi Ethereum-alustalta Binance Chainin natiivitokeniksi.

Binance Chain oli toiminnoiltaan varsin rajoittunut eikä se saanut suurta suosiota. Syksyllä 2020 lanseerattu Binance Smart Chain oli paljon suurempi askel. BSC oli täysiverinen älysopimusalusta, joka keräsi merkittävän markkinaosuuden DeFi-sektorista kevään 2021 kryptobuumin aikana.

Etenkin hajautettu pörssi PancakeSwap nousi valtavaan suosioon pienten kulujen ja laajan tarjonnan vuoksi. PancakeSwap sekä Binance Smart Chain hyötyivät ”meemikolikoiden” buumista kilpailijoita enemmän.

pancakeswap

Binance Smart Chainin suosio laski selvästi vuoden 2021 lopulla. Se menetti markkinaosuuttaan DeFi-sektorissa projekteille kuten Terra, Avalanche ja Solana. BSC on artikkelin kirjoitushetkellä yhä kolmanneksi suurin DeFi-alusta TVL-lukemalla mitattuna.

Helmikuussa 2022 suoritettiin Binance Coinin sekä lohkoketjujen uudelleenbrändäys. Binance Chain ja Binance Smart Chain yhdistettiin kokonaisuudeksi nimeltään BNB Chain. Binance Coinin nimeksi tuli sama kuin sen ticker eli BNB.

Uudelleenbrändäyksen tarkoituksena oli pudottaa Binance-nimi pois sekä tokeniin että lohkoketjuihin liittyen. Sen avulla halutaan korostaa BNB Chainin itsenäistä asemaa.

BNB:n (Binance Coin) kurssikehitys

Tarkastellaan seuraavaksi BNB:n kurssikehitystä. Kyseinen token tunnettiin siis nimellä Binance Coin aina helmikuuhun 2022 asti. Vanha nimi saattaa olla yhä käytössä joissain pörsseissä.

BNB sai alkunsa kesän 2017 ICO:ssa ja tuli treidattavaksi noin $0,1 kurssilla. BNB saavutti tammikuussa 2018 noin $22,5 kurssin, mikä tarkoittaa yli 200x nousua alle kuudessa kuukaudessa.

BNB:n kurssi romahti vuoden 2018 kryptotalven aikana 80 prosenttia, mikä on jopa vähemmän kuin Bitcoin. BNB teki myös hyvin poikkeuksellisesti uuden ATH-lukeman huhtikuussa 2019. Tuohon aikaan monet muut altcoinit olivat vielä 80–90 prosenttia (tai ylikin) pakkasella.

Syynä BNB:n ralliin oli keväällä 2019 nähty IEO-buumi, joka korvasi ICO:t. Binance-pörssin Launch Pad oli markkinoiden suosituin IEO-alusta. BNB-tokenia tarvittiin puolestaan IEO:hon osallistumiseen. Kyseinen buumi kuitenkin hyytyi nopeasti, ja vuosi 2019 sekä 2020 olivat BNB:lle varsin heikkoja. Edes Binancen huikea menestys ei nostanut BNB:n kurssia.

bnb price

BNB:n kurssi raketoi toden teolla vasta helmikuussa 2021. Tähän oli syynä Binance Smart Chainin suosio ja edellä mainittu PancakeSwap. BNB:n kurssi nousi kuukaudessa noin 50 dollarista 690 dollariin. Tämä on edelleen BNB:n ATH-lukema.

Tokenin kurssi on seurannut sittemmin yleistä markkinan kehitystä. BNB romahti kesällä 2021 muiden kryptovaluttojen tavoin. Se nousi muun markkinan mukana myös uuteen huippuun marraskuun alussa, mutta ei aivan pystynyt rikkomaan kevään ATH-lukemaa.

Marraskuussa 2021 alkanut laskumarkkina pudotti myös BNB:n kurssia. BNB on laskenut artikkelin kirjoitushetkellä 45 prosenttia kurssihuipusta, mikä on sama lukema kuin Ethereumilla. Vertailun vuoksi muut tunnetut älysopimusalustat: Polkadot on laskenut 67 %, Cardano 78 %, Terra 15 %, Avalanche 52 % ja Solana 68 % kurssihuipuista.

BNB Beacon Chain ja Smart Chain

BNB Chain muodostuu siis Binance Chain sekä Binance Smart Chain -lohkoketjuista. Uudelleenbrändäys BNB Chainiksi on käytännön tasolla vain kosmeettinen muutos. Teknisesti kaikki toimii kuten ennenkin.

Binance Chainista käytetään jatkossa nimeä BNB Beacon Chain. Jos tämä kuulostaa tutulta, niin Beacon Chain -nimeä käyttää myös Ethereum 2.0 -version lohkoketju. BNB Beacon Chain sisältää hallintomoduulin eli steikkauksen.

Binance Smart Chainin uusi nimi on puolestaan BNB Smart Chain. Tämä on EVM-yhteensopiva lohkoketju, joka pyörittää BNB Chainin hajautettuja sovelluksia. Smart Chain toimii myös tulevaisuudessa multi-chain hubina eli linkkinä muihin lohkoketjuihin.

EVM on lyhenne sanoista Ethereum Virtual Machine. Kyseessä on virtuaalinen prosessori, joka pyörittää älysopimuksia Ethereum-alustalla. EVM-yhteensopivuus tarkoittaa sitä, että Ethereum-alustalle rakennetut sovellukset (dapp) on helppo kloonata (siirtää) BNB Smart Chainiin.

Hajautettu pörssi SushiSwap on yksi esimerkki DeFi-sovelluksesta, joka on kloonattu myös BNB Chainin päälle.

sushiswap

BNB toimii edellä mainittujen lohkoketjujen natiivitokenina. On syytä huomioida, että Beacon Chain ja Smart Chain käyttävät erilaista token-standardia. Beacon Chain käyttää BEP-2 ja Smart Chain BEP-20 -standardia. Tähän ei ole tullut muutosta uudelleenbrändäyksen jälkeen.

Binancen virallinen tiedote kertoo, että tavoitteena on kasvattaa lohkoketjun kapasiteettia ja suunnata fokusta yhä enemmän multi-chain -kehitykseen. Tämän mahdollistaa taustalla oleva teknologia, josta tarkemmin seuraavassa kappaleessa. Mukaan tuodaan myös on-chain governance eli äänestysmahdollisuus projektin kehityksestä.

BNB Chainin teknologia

BNB Chain on rakennettu Cosmos SDK:n avulla. BNB Chainin lisäksi mm. Terra, Crypto.comin Cronos sekä tietysti Cosmos on toteutettu vastaavalla tavalla. Cosmos SDK tarjoaa työkalut skaalautuvan lohkoketjun luomiseen, minkä lisäksi sen IBC-protokolla mahdollistaa lohkoketjujen linkittymisen toisiinsa.

BNB Chain käyttää Proof of Stake -konsensusta kuten kaikki sen kilpailijatkin. BNB Chainin versio on nimeltään Proof of Staked Authority. PoSA on hybdiri suositusta Delegated Proof of Stake (DPoS) sekä Proof of Authority (PoA) -konsensusalgoritmeista.

PoSA-konsensuksessa on vain 21 validaattoria. BNB Chain käyttää teoriassa 41 validaattoria, mutta näistä 20 toimii vain kandidaatteina. Eli lohkojen validointi suoritetaan jatkossakin 21 validaattorin toimesta.

Steikkaus tapahtuu siis BNB Beacon Chainin puolella. Näet listan aktiivisista validaattoreista tästä linkistä.

bnb-chain-validators

Aktiiviset validaattorit steikkaavat tällä hetkellä noin 800.000–900.000 BNB-tokenia per validaattori, mikä tarkoittaa yli 300 miljoonan dollarin sijoitusta. Yhteensä 18,3 miljoonaa BNB-tokenia on steikattu, mikä on noin 11 prosenttia kierrossa olevista kolikoista.

BNB Chainin ratkaisu on selkeästi keskitetympi kuin kilpailijoilla. Esimerkiksi Ethereum 2.0 -steikkaukseen osallistuu artikkelin kirjoitushetkellä yli 314.000 validaattoria. Polkadotissa määrä on puolestaan 300, ja Avalanchessa validaattoreita on yli 1200 kappaletta.

BNB Smart Chain pyörittää siis BNB Chain -kokonaisuudessa älysopimuksia ja hajautettuja sovelluksia (dapp). Sen lohkoaika on noin kolme sekuntia. BSC:n kapasiteetti on noin 170–180 transaktiota per sekunti. Se on parhaimmillaan käsitellyt reilut 15 miljoonaa transaktioita päivässä.

BNB Chain sijoituskohteena

BNB Chain on monella mittarilla Ethereumin suurin haastaja. BNB-tokenin markkina-arvo on artikkelin kirjoitushetkellä lähes kaksi kertaa suurempi kuin Terran, joka on seuraavaksi suurin älysopimusalusta. BNB Chain ja Terra ovat myös suurimmat lohkoketjut DeFi-sektorissa.

BNB-token on muuttunut sijoituskohteena viime vuosina. BNB oli aluksi vain Binance-pörssin hyödyketoken, mutta lohkoketjujen lanseeraus on muuttanut sen roolia. BNB toimii toki edelleen myös Binancen hyödyketokenina. Voit käyttää BNB:tä treidauspalkkioiden maksuun ja hyödyntää 25 prosentin alennuksen. Treidauskulut ovat silloin perustasollakin vain 0,075 prosenttia.

Suositut kauppapaikat BNB-tokenille.

KauppapaikkaKommenttiTähdetLinkki
Markkinoiden johtava kryptovaluuttapörssi ja BNB:n koti. Satoja vaihtopareja ja paras likviditeetti BNB:lle. Osta BNB
Yksi maailman suurimmista pörsseistä. Altcoin-sijoittajan koti, josta löytyy myös BNB & USDT-vaihtoparit BNB:lle. Osta BNB

Kun katsoo BNB:n kurssikehitystä vuonna 2020 voidaan todeta, ettei pelkkä Binancen hyödyketokenin rooli ollut riittävä. Vaikka Binancen menestys oli huimaa, BNB:n kurssi polki silti paikallaan. BNB nousi top viisi -valuutaksi vasta Binance Smart Chainin johdolla. Steikkaus sekä verkon treidausmaksut toivat valtavasti uutta käyttöä.

Sijoittajan kannalta herää kysymys, mikä Binancen rooli jatkossa oikein on. Binance kertoi lokakuussa 2021 miljardin dollarin suuruisesta rahoituspaketista BNB Chainin kehitystä varten. Lisäksi validaattoreiden yhteys Binanceen ei ole tarkkaan tiedossa.

Se on toki selvää, että täydellistä blockchain-projektia ei ole olemassakaan. Kaikissa sijoituskohteissa on aina omat heikkoutensa. Binancen tuen voi myös nähdä valtavana voimavarana, sillä maailman suurimmasta pörssistä eivät resurssit lopu kesken. BNB Chain on joka tapauksessa selkeä yritys luoda hajurakoa Binancen ja sen lohkoketjujen välille. Aika näyttää, miten desentralisoitu BNB Chain lopulta on.

Muuttaako BNB Chainin uudelleenbrändäys tilannetta? Voit katsoa alla olevalta videolta Defiant-kanavan (kriittisen) näkemyksen aiheesta.

Mikä on BNB:n potentiaali sijoituskohteena? Tällä hetkellä se näyttää hieman rajalliselta johtuen kahdesta selkeästä ongelmasta: markkina-arvo sekä trendi. BNB:n markkina-arvo on yli kolme kertaa suurempi kuin Polkadotin ja Avalanchen. Se on yli kaksi kertaa suurempi kuin Solanan ja Cardanon. Suurin uhkaaja on Terra, minkä markkina-arvo on lähes puolet pienempi. BNB:n kurssin tuplaaminen vaatii paljon enemmän sijoituspääomaa kuin kilpailijoiden.

Trendi viittaa BNB Chainin kehitykseen DeFi-sektorissa. BNB Chain hyötyi vuoden 2021 alussa siitä, että sen EVM-yhteensopiva lohkoketju oli niin paljon kilpailijoita tunnetumpi. Kukaan ei juuri tuntenut Fantomia, Solanaa tai Avalanchea tuossa vaiheessa. BNB Chain oli piensijoittajien ainoa todellinen vaihtoehto Ethereumille. Myös integraatio suositun Trustwallet-lompakon (myös Binancen omistama) kanssa oli merkittävä.

Nyt tilanne on toinen. BNB Chainin markkinaosuus DeFi-sektorissa on pudonnut yli 21 alle kuuteen prosenttiin. Kilpailevat vaihtoehdot saivat vuoden 2021 lopulla valtavasti lisää tunnettuutta, ja niiden sovelluskehitys näyttää etenevän vauhdilla. BNB Chainin suosituimmat applikaatiot ovat rankingsijoilla 10 (PancakeSwap) ja 19 (Venus). Niiden TVL on pudonnut yli puoleen huippulukemista.

BNB:n potentiaali näyttää tällä hetkellä muita älysopimusalustoja heikommalta. Kannattaa seurata mitä tapahtuu seuraavan bull-markkinan aikana. Onko PancakeSwap jälleen piensijoittajien ykköspaikka, vai mikä DEX on suosituin meemikolikoiden treidaukseen?

BNB ostaminen ja säilytys

Jos haluat hankkia BNB-tokenia, se kannattaa tehdä Binancesta. Löydät sieltä parhaan likviditeetin sekä valtavasti vaihtopareja sekä fiat- että kryptovaluuttoihin. Binanceen on helppo tallettaa euroja debit-kortilla sekä SEPA-siirrolla.

Osta BNB Binancesta

BNB löytyy Binancen lisäksi myös KuCoin pörssistä.

Binance on todennäköisesti yksi markkinoiden turvallisimmista pörsseistä. On sikti fiksua siirtää tokenit entistä turvallisempaan säilytykseen, jos et ole aktiivinen treidaaja. Voit tallentaa BNB:t Ledger Nano X lompakkoon tai Exodus desktop-lompakkoon. Trustwallet on puolestaan suosittu mobiililompakko, joka on Binancen kehittämä.

Huom. Ole aina tarkkana, mihin verkkoon siirrät BNB-tokenit. Kuten edellä mainittiin, BNB toimii sekä BNB Beacon Chain että BNB Smart Chain -lohkoketjuissa, mutta niissä on käytössä eri token-standardit. Jos siirrät BNB-tokeneita erilliseen lompakkoon, ole tarkkana kumpaa formaattia käytät.

Pysyt kärryillä Binancen ja BNB:n kehityksestä seuraamalla Twitterissä tilejä @binance ja @cz_binance. Redditistä löydät myös sivut /r/binance ja /r/BinanceSmartChain.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *