Kryptovaluuttapörssit
02
marras
bitnex kokemuksia arvostelu

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Bitmex kokemuksia ja arvostelu

BitMEX on pitkän historian omaava kryptovaluuttapörssi, joka kertoo panostavansa käyttäjäturvallisuuteen enemmän kuin kilpailevat pörssit. Se on säilyttänyt kaikki asiakasvaransa huolellisesti, eikä sitä koskaan ole hakkeroitu.

Artikkelissa tutustutaan tarkemmin pörssin toimintaan, käydään läpi Bitcoinkeskuksen kokemuksia BitMEX-palvelusta sekä opastetaan palvelun käyttöön.

BitMEX yritysesittely

BitMEX on Hong Kongissa pääkonttoriaan pitävä, Seychellien saarelle rekisteröity kryptovaluuttapörssi. Yhtiöllä on lisenssi Italian viranomaisilta, joka mahdollistaa pörssipalveluiden tarjoamisen Italiassa sekä vahvistaa yhtiön luotettavuutta muilla markkinoilla.

BitMEX on perustettu vuonna 2014, joten se on luokiteltavissa kryptovaluuttapörssien veteraanikastiin eräänä pisimpään toimineista palveluntarjoajista.

Rajattua valikoimaa BitMEXissä kompensoi sen sitoutuminen turvallisuuteen, ja se onkin alan huipputasoa. Yhtiö päivittää POR (Proof Of Reserves) -, sekä POL (Proof Of Liabilities) -tietojaan kaksi kertaa viikossa, ja kaikki yhtiön julkaisemat tiedot ovat julkisia.

BitMEXin poikkeuksellisen vahva turvallisuuteen panostaminen näkyy pörssin toiminnassa aidosti, ja yhtiö esittelee ylpeänä sivustollaan sen moitteetonta historiaa asiakasvarojen hallinnoinnista.  Yhtiön historian aikana pörssiä ei ole kertaakaan hakkeroitu, eikä se ole koskaan kadottanut asiakasvaroja.

Yhtiö kertoo sen olleen myös yksi ensimmäisistä virtuaalivaluuttojen kaupankäyntiin erikoistuneista pörssipalveluista, joka vapaaehtoisesti julkaisi POR-tietoja. BitMEX julkaisi ensimmäisen kerran POR-tietonsa jo vuonna 2021, kun useimmat pörssin kiirehtivät samaan vasta FTX:n romahduksen jälkeisessä myllerryksessä loppuvuodesta 2022.

Kokeneemmille treidaajille suunnattujen johdannaisten lisäksi pörssissä voi käydä kauppaa myös aloittelijalle ystävällisemmillä spot-kaupoilla.

BitMEXin historia ei ole täysin puhtoinen

Vaikka yhtiö panostaa turvallisuuteen sekä lakien ja säädösten noudattamiseen vahvasti, ei BitMEXinkään historia ole täysin puhdas oikeudenkäyntien osalta. Vuonna 2018 yhtiön edustajat istuivat Yhdysvalloissa oikeuden edessä vastatakseen syytteisiin pörssin rahanpesulainsäädäntöön liittyvissä rikkeissä.

Syyttäjän mukaan BitMEX rikkoi rahanpesun ja terrorismin estämiseen liittyvän lainsäädännön kohtaa, jonka mukaan yhtiö on velvollinen ilmoittamaan viranomaisille epäilyttävästä toiminnasta. Yhtiön palveluita oli syyttäjän mukaan käytetty toisen kryptovaluuttapörssin hakkeroinnista saatujen varojen liikuttelemiseen ja varastointiin.

Kolme henkilöä yhtiön ylimmästä johdosta myönsi syyllistyneensä rahanpesulainsäädännön rikkomuksiin Yhdysvaltain oikeudessa vuonna 2022, ja yhtiön maksettavaksi asetettiin 10 miljoonan dollarin sakko. Tunnetuin henkilöistä on Arthur Hayes, joka on aktivoitunut viime aikoina jälleen sosiaalisessa mediassa ja kommentoi kryptomarkkinan tilaa.

Syytteet liittyivät pörssin kyvyttömyyteen luoda rahanpesun ja terrorisminvastainen tiimi määräajassa, jonka lisäksi yhtiö ei tehnyt vaadittuja ilmoituksia laittomien varojen siirtoihin liittyvistä epäilyksistä, vaikka syyttäjän mukaan yhtiön tietoon oli tapahtuma-aikana saatettu vahva epäilys meneillään olevasta rahanpesusta ja laittomista siirroista.

BitMEX rekisteröinti ja KYC (Know Your Customer)

Rekisteröityminen BitMEXin palveluun on kiitettävän helppoa, ja koko rekisteröintiprosessi KYC-tunnistuksineen onnistuu muutamassa minuutissa.

BitMEXissä KYC-prosessi on sulavasti integroitu heti rekisteröintivaiheeseen. Tilin luomisen jälkeen palvelu tarjoaa vahvistusprosessin aloittamista. Rekisteröintiprosessin pääset aloittamaan lataamalla sovelluksen puhelimesi sovelluskaupasta.

bitmex appstore

Sovelluksen ladattuasi palvelu ohjastaa sinua eteenpäin, ja etusivu on varsin yksinkertainen: Sovellus tarjoaa ainoastaan vaihtoehdon muuttaa kieltä, kirjautua sisään, tai rekisteröityä palveluun.

Klikkaamalla ”Sign Up” sovellus ohjaa sinut sovelluksen sisäiseen selaimeen, josta pääset antamaan perustietosi kuten halutun sähköpostiosoitteen sekä salasanan.

Tiedot syötettyäsi sähköpostiin kilahtaa välittömästi vahvistuslinkki, jota täytyy käydä klikkaamassa. Vahvistuksen jälkeen pääset kirjautumaan tilillesi, ja palvelu opastaa saumattomasti seuraavaan vaiheeseen eli KYC-vahvistusprosessiin.

bitmex kyc

Myös itse KYC-prosessi toimii BitMEXissä kiitettävästi, ja vahvistus onnistui ongelmitta. Perustason tunnistautumiseen palvelu pyytää kuvaa ajokortista, koko nimeäsi, syntymäaikaa, biometristä tunnistautumista (lyhyt videopätkä kasvoista) ja kotiosoitetta.

Näiden tietojen lisäksi prosessiin kuuluu myös tavanomaiset kysymykset, kuten tulojen lähde, kokemus sijoittamisesta sekä työsuhteen tyyppi.

Tunnistautumisprosessi tapahtuu kolmannen osapuolen palveluntarjoajan kautta, joka BitMEXin tapauksessa on alallaan palkittu Onfido, joten antamiasi dokumentteja käsitellään varmasti asianmukaisella tavalla tietoturva-asiat huomioiden.

Kryptovaluuttojen tallettaminen BitMEXiin

BitMEX ei tue fiat-rahan tallettamista palveluun. Kryptovaluuttojen tallettaminen BitMEXiin tapahtuu kryptopörssille hyvin tyypilliseen tapaan, eli siirtämällä haluamaasi kryptovaluuttaa lompakkoon, jonka osoitteen pörssi antaa talletuksen yhteydessä.

Pääset tallettamaan kryptovaluuttoja BitMEX-tilillesi klikkaamalla etusivulta ”Wallets” ja ”Deposit”.

bitmex wallet

Deposit-valikosta pääset valitsemaan palveluun talletettavan kryptovaluutan. Valitessasi haluamaasi valuuttaa muistutamme jälleen, että oikean valuutan ja lohkoketjun valitseminen on kriittisen tärkeää. Jos valitset väärän valuutan ja koitat siirtää varoja omasta kryptolompakostasi väärän lohkoketjun osoitteeseen, varasi katoavat ja niitä ei voi palauttaa.

Tietyissä valuutoissa palvelu antaa osoitteen lisäksi tagin, eli tarkemman kohdistustiedon siirtoa varten. Myös tämän tagin sisällyttäminen siirtoon on tärkeää, sillä palvelut yleensä veloittavat tuntuvat kulut ilman tagia tehdyn siirron paikantamisesta.

Esimerkkikuvassa käytetään Bitcoinia, joten ylimääräisiä tunnistetietoja ei tarvita. Palvelu antaa valuutan valinnan jälkeen osoitteen, johon teet siirron normaalisti omasta kryptovaluuttalompakostasi.

bitmex bitcoin depo

Sivu tarjoaa mahdollisuuden joko käyttää QR-koodia tai kopioida osoitteen leikepöydälle – suositeltava tapa on kopioida osoite leikepöydälle, ja syöttää se sellaisenaan sovellukseen, josta lähetyksen teet.

Tämä lienee monelle itsestään selvää, mutta osoitetta ei missään nimessä kannata kirjoittaa itse, sillä virheen mahdollisuus nousee merkittävästi. Muistutamme jälleen, että väärä osoite tai lohkoketju tässä vaiheessa tarkoittaa, että lähetetyt varat menetetään.

Jos et ole täysin varma, että osoite on oikea, kannattaa ennen suurempaa siirtoa tehdä ensin testisiirto pienellä määrällä valuuttaa varmistaaksesi, että varat tulevat perille.

Kun saat BitMEXiltä osoitteen varojen siirtoa varten, voit tehdä siirron loppuun normaalisti lompakkosovelluksestasi. Kun siirto on tehty, varat saapuvat tilillesi lohkoketjun käsittelyn jälkeen, ja pääset käymään pörssissä kauppaa siirtämilläsi valuutoilla.

Kryptojen ostaminen BitMEXistä

BitMEX tarjoaa mahdollisuuden ostaa kryptovaluuttoja suoraan fiat-valuutoilla kolmannen osapuolen palveluntarjoajan kautta.

Kryptovaluuttojen osto fiat-rahalla tapahtuu BitMEXin kumppanin Onramperin kautta ja ostoprosessin pääset aloittamaan valitsemalla etusivun alavalikosta ”Buy” ja valitsemalla haluamasi valuutan listalta.

bitmex osta krypto

Minimisumma ostolle palvelun kautta oli kirjoitushetkellä 28 €, joskin tämä summa voi muuttua tulevaisuudessa. Maksutapoja on tarjolla kattavasti, ja yllättävänä bonuksena Onramper tarjoaa myös sekä Android-, että Apple-käyttäjille mahdollisuuden käyttää digitaalista korttia – eli Apple tai Google Pay-palveluita.

Palvelu valitsee automaattisesti parhaan tarjouksen, joka kirjoitushetkellä testatessa oli Moonpay. Erot myyjien välillä näyttävät vaihtelevan paljon, sillä seuraavaksi paras tarjous on Transak-nimisen palvelun tarjous, josta ostamalla maksaisi reilut 10 % korkeamman hinnan.

Valittuasi maksutavan palvelu ohjaa sinut uudelleen valitsemasi markkinapaikan verkkosivuille, jossa sinun tulee suorittaa suurella todennäköisyydellä rekisteröitymisprosessi. Tämä pitää tehdä jokaiseen palveluun vain kerran, joten kun tili valitsemaasi palveluun on tehty, on ostaminen jatkossa helpompaa.

Onramperille voi maksaa Apple/Google Pay-palvelulla, luotto/pankkikortilla, tai SEPA-pankkisiirrolla.

Pankkisiirto on näistä kömpelöin vaihtoehto, ja rahojen siirto kestää yleensä jopa viikon – tässä kannattanee siis suosia muita maksutapoja, jos sinulla on kiire saada varat tilillesi.

Huomionarvoista palveluntarjoajaa valittaessa on myös palvelun veloittamat kulut, sillä ne vaihtelevat maksutavan sekä valitsemasi kauppapaikan mukaan. BitMEX ei tässä kohtaa veloita käyttäjältä mitään, mutta Moonpayn kautta käsittelymaksu ostoille oli kirjoitushetkellä 4,95 % (Minimikulu 3,95 €).

Onramperin kautta voit ostaa mm. seuraavia suosittuja kryptovaluuttoja:

  • Bitcoin (BTC)
  • Ethereum (ETH)
  • AAVE (AAVE)
  • Cardano (ADA)
  • Polkadot (DOT)
  • Shiba Inu (SHIB)
  • Tron (TRX)

BitMEX kulut

Kirjoitushetkellä BitMEXillä on meneillään kampanja, jonka vuoksi kaikki spot-kaupankäynti alustalla on täysin kulutonta. Normaalisti BitMEXin kulurakenne toimii maker taker-kulumallilla, eli kulujen määrä riippuu siitä, minkälaisia kauppoja teet.

Kaupan tyypin lisäksi myös kuukausittainen kaupankäyntivolyymisi vaikuttaa kulujen suuruuteen, eli mitä enemmän kauppaa teet, sitä pienemmät ovat tilisi kulut.

KulutasoTreidausvolyymiTaker FeeMaker Fee
Taso B $0 0,075 % 0,02 %
Taso I $1 milj. 0,05 % 0,01 %
Taso T $5 milj. 0,04 % 0 %
Taso M $10 milj. 0,035 % 0 %
Taso E $25 milj. 0,03 % 0 %
Taso X $50 milj. 0,025 % 0 %
Taso D $100 milj. 0,024 % -0,003 %
Taso W $250 milj. 0,023 % -0,005 %
Taso K $500 milj. 0,022 % -0,008 %
Taso S $1000 milj. 0,0175 % -0,01 %

Yllä olevasta taulukosta voit tarkastella tarkemmin eri tasojen kuluja. Kulutasoltaan BitMEX on linjassa kilpailevien pörssien kanssa, ja suurella volyymillä kauppaa tekevälle tilille jopa maksetaan likviditeetin tarjoamisesta kulurakenteen loppupäässä.

Maker taker-kulurakenne on laajalti pörssipalveluissa käytössä oleva kulumalli, ja tiivistettynä kulut määräytyvät kauppojesi luonteen mukaan: Jos tarjoat markkinalle likviditeettiä, maksat alempaa maker-kulua. Jos viet markkinalta likviditeettiä pois, maksat korkeampaa taker-kulua.

BitMEX antaa pienen alennuksen pörssin oman tokenin BMEX:n steikkaajille – mitä enemmän steikkaat, sen suurempi alennus.

Johdannaiskaupoissa noudatetaan spot-kauppojen tavoin maker taker-kulurakennetta, ja kulut ovat vastaavat myös johdannaiskaupoissa.

Johdannaiskaupoissa on myös tietyille sopimuksille omat kulut, mutta lista on niin pitkä, että sitä ei tässä artikkelissa lähdetä sen suuremmin avaamaan. Voit lukea tarkemmin BitMEXin yksittäisten sopimusten kuluista tästä linkistä.

Kryptojen ostokulut määräytyvät palveluntarjoajan mukaan. Bitcoin-nostot ja talletukset ovat ilmaisia – samoin Tetherin talletukset. Muiden kryptovaluuttojen kohdalla kuluihin vaikuttaa ko. lohkoketjun kulutaso.

BitMEX ja verot

BitMEX ei ilmoita automaattisesti tekemiäsi kauppoja Suomen verottajalle. Palvelu ei myöskään lähetä tietoja tekemistäsi voitoista tai tappioista verottajalle, joten verojen ilmoittaminen ja maksaminen jää käyttäjän vastuulle täysin.

Voit lukea tarkemmin kryptovaluuttojen verotuksesta Bitcoinkeskuksen verotusoppaasta.

BitMEX turvallisuus

Turvallisuus on yhtiön mukaan BitMEXin tärkein prioriteetti, ja yhtiö kuvailee palveluaan yhdeksi markkinoiden turvallisimmista pörsseistä.

Tiliturvallisuuden osalta kaikki perusominaisuudet löytyvät, mutta mm. 2-vaiheista vahvistusta ei tililtä automaattisesti vaadita – ominaisuuden saa kuitenkin käyttöön helposti tiliasetuksista.

Itse yhtiön turvallisuus vaikuttaisikin olevan sen kuvaileman mukainen, eli alan huipputasoa – BitMEX on historiansa aikana menettänyt tasan 0 € arvosta kryptovaluuttoja, joka saattaa tavanomaiselle pörssille kuulostaa ihan minimisuoritukselta, mutta läheskään kaikki kryptomarkkinalla toimivat pörssit eivät voi sanoa samaa.

BitMEX pitää asiakasvaroja ja sen hallussa olevia kryptovaluuttoja sekä hot-, että cold-lompakoissa ja kertoo suojaavansa lompakkojen yksityiset avaimet alan johtavilla teknologioilla. Perusjuttuja, mutta yhtiö kertoo myös säilyttävänsä kaikki yksityiset avaimet poissa verkosta, eli yhtäkään avainta ei pilveen tallenneta.

Positiivinen asia pörssin toiminnassa on myös sen sijoittajien varojen suojaus – sijoittajan tili ei voi koskaan mennä pakkasen puolelle, vaikka kaupoissa käytettäisiin suuriakin vipuja. BitMEX lupaa myös, että se ei koskaan sosialisoi tappioita käyttäjien varojen kustannuksella – eli vaikka pörssi jostain syystä onnistuttaisiinkin hakkeroimaan, ei tappioita maksettaisi käyttäjien varoista.

Varojen kotiutus BitMEXistä

Koska BitMEXissä ei voi säilyttää fiat-valuuttoja ollenkaan, tapahtuvat kaikki kotiutukset pörssistä normaalina siirtona kryptovaluuttalompakoiden välillä.

Varojen kotiutus BitMEXistä tapahtuu klikkaamalla etusivulta ”Wallets”-painiketta ja sen jälkeen ”Withdraw”-painiketta.

Prosessi suoritetaan loppuun hyvin samalla tavalla kuin kryptovaluuttojen tallettaminen, mutta käänteisessä järjestyksessä. Noston yhteydessä on yhtä lailla tärkeää valita oikea valuutta ja oikea lompakko, johon olet varoja siirtämässä – myös noston yhteydessä väärän lohkoketjun valitseminen johtaa varojen menettämiseen.

BitMEX kokemuksia

BitMEX on pitkän – ja pienestä oikeudenkäynnistä huolimatta – lähes tahrattoman historian omaava ja aidosti turvallisuuteen panostavat kryptopörssi, joka soveltuu sekä aloittelijalle että ammattilaiselle.

Palvelu ei tarjoa viime vuosina suosiotaan kasvattaneita steikkaus-, tai earn-palveluita, mutta hoitaa oman tonttinsa juuri niin kuin se lupaa. Palvelun käyttöönotto on poikkeuksellisen helppoa, ja kulumalli on yksinkertainen ja helposti ymmärrettävä.

Kaikkiaan BitMEX vaikuttaa olevan positiivinen poikkeus kryptopörssimarkkinalla sen kapean palvelutarjonnan ja yhteen asiaan keskittymisen vuoksi – eikä tämä ole ollenkaan huono juttu, sillä BitMEX vaikuttaa hoitavan ydintoimintonsa varsin mallikkaasti.

FAQ

Alla on muutamia yleisimpiä kysymyksiä BitMEXiin liittyen.

Onko BitMEX huijaus?

BitMEX ei ole huijaus. Yhtiö on vuonna 2014 perustettu kryptovaluuttapörssi, joka on erikoistunut käyttäjäturvallisuuteen.

Voiko BitMEXiin tallettaa fiat-rahaa?

BitMEX ei tarjoa fiat-varojen hallintaa, mutta palvelusta voi ostaa kryptovaluuttoja myös fiat-rahalla palveluntarjoajien kautta.

Onko BitMEX kulut korkeat?

BitMEX sijoittuu kuluvertailussa kilpailevien pörssien tasolle, joten kulut ovat markkinanmukaiset.

Mikä on BitMEX perpetual contract?

Perpetual contract-sopimus on johdannaissopimus, jolla ei ole ennalta määriteltyä erääntymispäivää.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!