Bitfinex ja Tether vastaavat syytöksiin lehdistötiedotteella

Tether

Maailman suurin kryptovaluuttapörssi Bitfinex sekä kryptovaluutta Tether ovat olleet viime aikoina erilaisten syytösten kohteena. Bitfinexin ja Tetherin ‘epäpyhää allianssia’ on grillannut erityisesti twitter-nimimerkki @bitfinexed, joka on luonut aiheesta lukuisia raportteja sekä Youtube-videoita. Nyt molempien yritysten palkkaama pr-konsultti Ronn Torossian on rikkonut radiohiljaisuuden ja vastannut syytöksiin julkisella tiedotteella.

Rekisteröidy Binancelle

Torossian on julkaissut aiheesta lehdistötiedotteen, jossa hän kertoo Bitfinexin sekä Tetherin nykytilasta ja kommentoi mm. @bitfinexed -tilin kirjoituksia. Bitfinexin uusi pr-mies syyttää epäilyttäviä tahoja edustamiensa yritysten mustamaalaamisesta, ja painottaa, että Bitfinexin tavoitteena on tulla alan läpinäkyvimmäksi kryptovaluuttapörssiksi. Lainaus lehdistötiedotteesta:

“Some questionable actors have jumped on Bitfinex’s challenges and its related cryptocurrency, Tether, at every turn. What they fail to do is to recognize the unprecedented and shifting crypto landscape and the fact that Bitfinex abides by all existing laws and reporting requirements such as KYC/AML, and that it remains committed to becoming the most transparent crypto exchange in the industry.”

Nimimerkki @bitfinexed syyttää artikkeleissaan Bitfinex-pörssin mm. luoneen kryptovaluutta Tetheriä tyhjästä ja käyttäneen sitä Bitcoinin hinnan manipulointiin. Tämän lisäksi syytöksiä satelee monista muista epäilyttävästä toimenpiteistä sekä epäselvyyksistä yritysten taustoissa, joita voi halutessaan käydä läpi nimimerkin Youtube-kanavalta tai medium.com-artikkeleista.

Tässä kohtaa on hyvä hieman selventää kryptovaluutta Tetheriä, jos se ei ole lukijalle tuttu. Tetherin (lyhenne USDT) rooli kryptomaailmassa on poikkeava muihin valuuttoihin verrattuna, sillä sen tarkoituksena on toimia fiat-rahan vastineena . Tästä syystä Tether on sidottu sataprosenttisesti Yhdysvaltain dollariin. Toisin sanoen, jokaista liikkeelle laskettua Tetheriä kohden pitäisi löytyä yksi Yhdysvaltain dollari Tetherin takana olevan yrityksen pankkitililtä.

Miksi Tether on sitten olemassa? Toiminta Yhdysvaltain dollarin kanssa on varsin monimutkaista puuhaa miljoonien erilaisten säädösten, KYC-prosessien, rahanpesulakien jne. kanssa. Jos kryptovaluuttapörssi sallii ainoastaan siirrot Tetheriin, se välttää paljon paperityötä. Moni aktiivinen treidaaja suosii myös Tetheriä, kun haluaa vaihtaa esimerkiksi Bitcoininsa väliaikaisesti dollareihin. Tämä on hyvin tyypillinen peliliike silloin, kun kryptovaluutoista saadut voitot halutaan “kotiuttaa”. Bitcoin -> dollari (tai euro) -kotiutuksen sijaan voidaan suorittaa Bitcoin -> Tether -vaihdos, joka on ko. tilanteessa huomattavasti fiksumpi ratkaisu.

Vaihtamalla kryptovaluutan fiat-rahaan, saadut voitot joutuvat Suomessa verotuksen piiriin. Vaikka tätä ongelmaa ei olisi, niin fiat-vaihto on hidasta ja sisältää myös omat kulunsa. Bitcoin -> Tether -vaihto ratkaisee tämän ongelman. Tetherin siirto omaan lompakkoon on käytännössä ilmaista, joten treidaaja voi kotiuttaa Tetheriä hyödyntäen kryptovoitot de facto dollareiksi.

Kaikki tämä toimii ongelmitta, jos Tetherin pankkitileiltä löytyy yksi dollari jokaista Tetheriä vastaan. Jos taas Tetherin ja Bitfinexin vastaisissa syytöksissä on perää, vaikutukset voisivat olla massiiviset Bitcoinin kurssiin, mikä taas romahduttaisi muidenkin kryptovaluuttojen kurssin. Tästä johtuen Tetheriltä on pyydetty kolmannen osapuolen tilintarkastusta, joka on uusimman lehdistötiedotteen mukaan tulossa piakkoin. Alustavan raportin mukaan kaiken pitäisi olla kunnossa:

“It has hired nationally recognized accounting firm Friedman LLP to conduct a full audit of its books, which will be released as soon as possible. On an interim basis, Friedman released a report showing that Tether had $442,984,592 cash reserves as of September 15, 2017 to fully back Tethers that have been issued.”

Kriittisten arvioiden mukaan tämä raportti ei vielä kerro koko totuutta, sillä 442 miljoonaa sijaitsevat pankkitilillä, jonka omistajaa ei voitu raportin mukaan vahvistaa. Seuraava lainaus on Coindesk.comin artikkelista:

“The account where the cash is held is in the name of a trustee, and Friedman said it could not vouch that Tether had any enforceable agreement with the trustee.

Similarly, Friedman said in the interim report that it did not evaluate the terms of the bank account and could not attest to Tether’s ability to withdraw funds or whether the money had been pledged for anything other than redeeming tokens. (The bank’s name is redacted in the publicly available version of the report.)”

Kriitikoiden mielestä syytökset Bitfinexiä (ja Tetheriä) kohtaan ovat salaliittoteorioita, eikä konkreettisia todisteita ole olemassa. Oman lisänsä soppaan tuo Tetherin viimeaikainen hakkerointi, joka hävitti yli 30 miljoonan dollarin edestä varoja. Myös Bitfinex on hakkeroitu viime vuosina kahteen otteeseen.

Tässä kohtaa on hyvä toistaa kryptomaailmassa usein esille tuleva lyhenne: DYOR, eli do your own research. Jos käytät Bitfinex-pörssiä tai Tetheriä, suosittelen pysymään kartalla ko. yhtiöiden viestinnästä ja lukemaan myös edellä mainittuja bitfinexed-nimimerkin artikkeleita, tweettejä sekä niiden vastakommentteja. Jokainen voi sitten vetää omat johtopäätöksensä siitä, onko niiden käytössä riskejä vai ei.

Lue myös tämä artikkeli Bitcoin-lompakoista ja turvallisesta säilyttämisestä.

Lähde: Coindesk | Kuva: Pixabay | Bitfinexin sekä Tetherin lehdistötiedote löytyy täältä | Lisätietoa: Bitfinex www, twitter – Tether www, twitter 

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*