Uutiset
25
touko
kryptovaluuttaan bitcoin sijoittaminen

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Bitcoinin tämän vuoden kolmas laskukausi lähestyy loppuaan

Bitcoin on tällä hetkellä laskusuhdanteessa, kuten kaikki varmasti tietävät. Kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 7500 dollarissa, ja laskua on tullut yli 20 prosenttia toukokuun huipuista. Kyseessä on kolmas pidempi bear market viimeisen kuuden kuukauden aikana.

Kuten moni lukija varmasti muistaa, Bitcoin saavutti nykyisen kurssihuippunsa 17. joulukuuta 2017. Täsmälleen samana päivänä CME Group alkoi tarjota Bitcoin-futuureja. Monien mielestä joulukuun hurja kurssiralli sekä sitä seurannut romahdus olivat markkinoiden manipulointia, ja tämä lienee totta ainakin joiltakin osin.

Bitcoinin kurssi on edennyt joulukuun huipun jälkeen kolmeen selkeään laskujaksoon, jota kutsutaan englannin kielellä bear market. Vastakohta tälle on bull market.

Kuten kuvasta näkyy, ensimmäinen laskukausi oli selkeästi rajuin. Tähän jaksoon mahtuu mm. Mt. Gox Bitcoinien dumppausta sekä lukematon määrä erilaista FUD:a, kuten sosiaalista mediaa seuranneet varmasti muistavat. Bitcoinin hintaa painettiin alas keinolla millä hyvänsä. Lopulta kurssipohja löytyi helmikuun alussa hieman alle 6000 dollarista.

Tätä romahdusta seurasi todella nopea kurssinousu, jolloin Bitcoin tuplasi arvonsa alle kahdessa viikossa. Kurssi pysähtyi silloin alla olevassa kuvassa näkyvään trendilinjaan, joka rikottiin toden teolla vasta pari kuukautta myöhemmin.

Toinen bear market päättyi virallisesti huhtikuun ensimmäisellä viikolla. Moni odotti kurssin putoavan helmikuun pohjille, mutta Bitcoin pysähtyi tällä kertaa 6500 dollarin yläpuolelle. Huhtikuun pari viimeistä viikkoa olivat jälleen todella nopeaa nousua; Bitcoinin kurssi kohosi noin 50 prosenttia hyvin nopeassa ajassa. Tällä kertaa nousu pysähtyi 10.000 dollarin psykologiseen rajapyykkiin. Kuten yllä olevassa kuvassa näkyy, tämä pyrähdys rikkoi myös pitkään kurssia painaneen keltaisen trendilinjan.

Tällä hetkellä olemme matkalla kohti kolmannen laskukauden pohjaa, joka näyttää tällä hetkellä löytyneen 7400 dollarin maastosta.

Jokainen näistä laskukausista on käyttäytynyt samalla tavalla, josta kertoo alla oleva kaaviokuva:

Kurssihuippua on seurannut fake-out dump, joka näkyy kuvassa oranssilla. Kyseessä on ollut joka kerta nopea romahdus, mikä on osoittautunut kuitenkin feikiksi. Tätä liikettä on seurannut ns. dead cat bounce, jossa kurssi on palautunut nopeasti vain romahtaakseen toden teolla uudelleen. Tämä, varsinainen romahdus, on sitten vienyt kurssin sen lopulliseen pohjaansa.

Mielenkiintoista on se, että myyntivolyymi on pudonnut joka kerta alemmalle tasolle. Kuvan alareunassa näkyvät vihreät ja punaiset palkit kertovat volyymista; mitä korkeampi palkki, sen enemmän rahaa on markkinoilla liikkunut. Helmikuun pohjasta lähtenyt volyymipiikki oli historian korkein yhden päivän aikana. Huhtikuun korkein vihreä palkki sisältää puolestaan historian suurimman Bitcoin-volyymin yhden tunnin aikana.

Tämän lisäksi jokainen laskukausi on ollut aina entistä lievempi. Yllä olevassa kuvassa näkyvä RSI eli momentum-indikaattori kertoo tästä. Lisäksi laskua kuvaava nuoli on joka kerran jälkeen loivempi.

Jos näihin trendeihin on uskomista, niin markkinoita dominoivien (tai manipuloivien) valaiden varastosta löytyy jokaisen kierroksen alussa vähemmän Bitcoineja. Näin ollen heidän vaikutusmahdollisuutensa kurssiin heikentyvät koko ajan, mikä johtaa juuri yllä kuvattuun kehitykseen.

Tämän lisäksi on hyvä muistaa, että markkinoilla on koko ajan myynnissä vain rajattu määrä Bitcoineja. Uusia bittikolikoita louhitaan kymmenen minuutin välein maailmaan, mutta iso osa näistä menee holdattaviksi. Harva haluaa luopua Bitcoineistaan nykyisillä kursseilla.

Tämän lisäksi nelisen miljoonaa Bitcoinia on kadonnut markkinoilta ikuisiksi ajoiksi, kuten alla oleva kuva kertoo:

Mitä tästä kaikesta voidaan päätellä? Jos yllä olevat selitykset pitävät kutinsa, Bitcoinin pohja tulee tällä kertaa vastaan 7000 dollarin yläpuolella. Merkit viittaavat myös vahvasti siihen, että kuluvaa kevättä dominoinut pump & dump -trendi olisi hiipumassa.

Lupaavaa on myös se, että markkinamanipulointiin puututaan jatkossa entistä herkemmin. Bloombergin uutisen mukaan Yhdysvaltain oikeusministeriö sekä CFTC (Commodity Futures Trading Comission) tekevät yhteistyötä manipuloinnin kitkemiseksi.

“The investigation is focused on illegal practices that can influence prices — such as spoofing, or flooding the market with fake orders to trick other traders into buying or selling, said the people, who asked not to be identified because the review is private. Federal prosecutors are working with the Commodity Futures Trading Commission, a financial regulator that oversees derivatives tied to Bitcoin, the people said.”

Tällä hetkellä kryptomarkkinat ovat kuin villi länsi, kuten kaikki treidaajat varmasti tietävät. On mahdoton sanoa, miten iso osa Bitcoinin loppuvuoden noususta ja alkuvuoden laskusta on markkinoiden manipulointia.

Merkit viittaavat joka tapauksessa siihen, että nyt käynnissä oleva kolmas laskukausi alkaa olla lopuillaan. Nähdäänkö kesän aikana Bitcoinin seuraava rajumpi nousukausi?

Artikkelin lähteenä on käytetty Twitter-nimimerkki @TheCryptoFam:n loistavaa analyysia. Löydät analyysin kokonaisuudessaan tästä threadista, joka sisältää myös muita hyödyllisiä kuvia. Aiheesta käydään keskustelua tässä Reddit-langassa.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *