Uutiset
21
huhti
btc puoliintuminen

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Bitcoinin neljäs halving tapahtui aikaisin lauantaiaamuna

Bitcoinin neljäs halving tapahtui lauantaiaamuna klo 03:09 Suomen aikaa. Tuolloin louhittiin lohko numero 840.000. Halving on koodattu Bitcoinin ohjelmakoodiin siten, että se tapahtuu automaattisesti, kun tietty määrä lohkoja on louhittu. Bitcoinin lohkopalkkio putosi halvingin myötä 6,25 bitcoinista 3,125 bitcoiniin.

Bitcoin-yhteisöt eri puolilla maailmaa järjestivät halving-bileitä. Myös Suomessa juhlistettiin halvingia pikkutunneille saakka.

Ymmärrys Bitcoin-halvingista on kasvanut niin paljon, että tapahtuma on näkynyt mediassa jopa yllättävän vähän. Sijoittajat eivät myöskään odottaneet merkittävää kurssiliikettä, eikä sellaista nähty ennen tai jälkeen halvingin. Bitcoinin kurssi on heilunut 65.000 dollarin molemmin puolin parin päivän ajan.

Jos haluat oppia lisää halvingista, tutustu tähän artikkeliin: Mikä on Bitcoin halving (puoliintuminen)?

Halvingin vaikutukset näkyvät eniten Bitcoin-louhijoiden toiminnassa. Vaikka louhijat saavat myös lohkojen transaktiomaksut itselleen, lohkopalkkiot muodostavat tavallisesti merkittävän osan niiden tuloista. Nyt tämä tulovirta putoaa 50 prosenttia.

Osakemarkkina on ennakoinut viime kuukausina halvingin vaikutuksia. Nykyisin markkinoilta löytyy pari kymmentä pörssilistattua louhintafirmaa. Niiden osakekurssit ovat laskeneet vuoden 2024 huipuista peräti 30–40 prosenttia.

Bitcoinin transaktiomaksut raketoivat halvingin jälkeen

Louhintabisneksessä on luvassa pudotuspeli viimeistään seuraavan karhumarkkinan aikana. Toistaiseksi louhijoilla pyyhkii kuitenkin hyvin, sillä Bitcoin-verkon transaktiomaksut ovat raketoineet halvingin jälkeen. Transaktiomaksut olivat lauantaina pitkään jopa lohkopalkkioita korkeampia.

Halving-lohko (numero 840.000) oli todellinen jackpot louhijoille. Sen transaktiomaksut olivat 37,626 bitcoinia eli hieman yli 2,4 miljoonaa dollaria. Palkkiot sai itselleen ViaBTC-louhintapooli. Miksi niin moni taho halusi saada transaktionsa mukaan halving-blokkiin?

Syynä transaktiomaksujen nousuun on Runes. Kyseessä on uusi protokolla, joka mahdollistaa tokenien (eli meemikolikoiden) luomisen entistä helpommin Bitcoin-lohkoketjuun.

Runes-protokollan on luonut Casey Rodarmor. Hän tuli tunnetuksi vuosi sitten Ordinals-protokollasta, joka toi NFT:t Bitcoin-lohkoketjuun. Ordinalsin päälle luotiin myöhemmin BRC-20 -protokolla, mikä mahdollisti myös (fungible) tokenien luomisen Bitcoin-alustalle. BRC-20 on kuitenkin teknisesti kankea ratkaisu, joten Rodarmor halusi luoda siitä paremman version.

Bitcoinin transaktiomaksut ovat räjähtäneet kymmeniin dollareihin halvingin jälkeen, koska Runes-protokollan käyttäjät yrittävät mintata itselleen tokeneita. Runes toimii idealla ”first come , first served”. Eli tietyn tickerin saa luotua se henkilö, jonka transaktio on rekisteröity lohkoketjuun ensimmäisenä.

Jos haluat ymmärtää Runes-protokollan toimintaa paremmin, tsekkaa Casey Rodarmorin haastattelu Bankless-kanavalla.

Todennäköisesti Bitcoinin transaktiomaksut putoavat parin viikon sisällä merkittävästi kun Runes-alkuhuuma loppuu.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.