Bitcoinin lupaava alkuvuosi ei näy sen kurssihinnassa

bitcoin vuosi 2018

Vuosi 2018 ei ole ollut helppoa aikaa kryptosijoittajille. Bitcoinin kurssi on tällä hetkellä hieman alle 8000 dollarissa, eli uusi nousukausi antaa yhä odottaa itseään. Etenkin altcoin-pohjaiset portfoliot ovat pahasti pakkasella, mutta tilanne on isossa kuvassa huomattavasti lupaavampi.

Rekisteröidy Binancelle

Rajusta kurssilaskusta huolimatta Bitcoinin taustalla on tapahtunut paljon hyviä asioita alkuvuoden aikana. Monet muutkin kryptovaluutat ovat ottaneet askeleita eteenpäin, mutta tällä hetkellä kursseja painavat aivan muut tekijät.

Tässä artikkelissa käydään läpi muutamia mielenkiintoisia asioita, jotka osoittavat Bitcoinin kehittyvän jatkuvasti oikeaan suuntaan.

Bitcoinin transaktiokustannukset ovat suorastaan romahtaneet alkuvuoden aikana. Osaltaan siihen vaikuttaa myös transaktioiden määrän putoaminen, mutta tämä on myös ns. batching-operaatioiden ansiota. Monet pörssit ovat alkaneet niputtaa transaktioita yhteen, jolloin ne kuormittavat verkkoa vähemmän.

Suurin syy on kuitenkin SegWitin käyttöönotto mm. Coinbasessa, jota on odotettu jo yli puolen vuoden ajan. SegWit-päivitys tapahtui Bitcoiniin jo kuukausia sitten, mutta monet verkkoa rasittavat pörssit viivyttelivät kuukausikaupalla sen implementoinnin kanssa.

Pahimpina aikoina Bitcoinin mempool sisälsi 200-300.000 vahvistamatonta transaktiota. Tällä hetkellä niitä on vain pari tuhatta. Bitcoinin siirrot tapahtuvat nyt todella nopeasti ja matalin kustannuksin.

Uusien käyttäjien määrät kasvussa

Toisena on yllä olevassa listassa mainittu localbitcoins.com -palvelun volyymi. Se on myös yksi mielenkiintoinen indikaattori, sillä kyseessä on P2P-pörssi suoraan käyttäjien kesken. Mitä korkeampi volyymi, sitä enemmän Bitcoinien osto- ja myynti kiinnostaa piensijoittajia.

Kansan suosiota kuvaa myös blockchain.info -lompakoiden määrä, joka on jatkanut väkevää kasvua. Elokuussa lompakoita oli 15 miljoonaa, joulukuussa 20 miljoonaa ja tällä hetkellä noin 23,5 miljoonaa kappaletta.

Samaan kategoriaan menee ehdottomasti myös Coinbasen asiakkaiden määrä. Äskettäin julkaistun tiedon mukaan amerikkalaisyhtiö on rikkonut 20 miljoonan asiakkaan rajapyykin. Lukema oli joulukuun alussa 15 miljoonaa, joten kasvu on jatkanut tasaisesti.

Vastaavaa kehitystä tapahtuu myös muissa maailman suosituimmissa pörsseissä. Mukaan tulee jatkuvasti enemmän sijoittajia ympäri maailmaa, vaikka kurssihinta ei tällaista kehitystä kuvasta.

Bitcoin-verkko vahvistuu

Bitcoin menee eteenpäin myös ”konehuoneen puolella”. Verkkoa ylläpitävät nodet ovat lisääntyneet jatkuvasti, ja tällä hetkellä niitä on yli 12.000 kappaletta ympäri maailmaa. Noden toiminta on selitetty tarkemmin tässä artikkelissa. Voit tutkia Bitcoin-verkon node-karttaa sivustolta bitnodes.earn.com.

Lyhyesti sanottuna kyse on verkkoa ylläpitävistä palvelimista, jotka välittävät transaktioita eteenpäin. Tietyn tyyppiset nodet myös tallentavat Bitcoinin lohkoketjua. Kuka tahansa voi pystyttää oman noden. Mitä enemmän nodeja on ja mitä laajemmalle ne ovat levinneet, sitä vahvempi Bitcoin-verkko.

Tämän lisäksi Bitcoin-louhijoiden hash rate on jatkuvasti kasvussa. Hash rate tarkoittaa käytännössä louhintatyötä tekevien tietokoneiden prosessointitehoa. Mitä korkeampi hash rate, sen enemmän laitteita on louhimassa bittirahaa ympäri maailmaa.

Tämä on tärkeä asia seuraavasta syystä: maailmasta ei löydy tällä hetkellä niin paljon laskentatehoa, että Bitcoin-verkko voitaisiin kaapata minkään yksittäisen tahon toimesta. Alla olevassa videossa Bitcoin-jeesus Andreas Antonopoulos selittää ns. 51%-hyökkäyksen idean.

Salamaverkkoteknologia on pian täällä

Kaikkien edellä mainittujen edistysaskeleiden lisäksi Lightning Labs -yhtiö julkisti pari päivää sitten tärkeän kehitysaskeleen salamaverkkoteknologiassa.

“This release marks the 4th major release of lnd and the first Lightning mainnet beta, an important milestone. With this release, lnd has gained a considerable feature set, deeper cross-implementation compatibility, a new specialized wallet seed, comprehensive fault-tolerance logic, a multitude of bug fixes, and much more!

This release is also the first release of lnd that has the option to run on Bitcoin’s mainnet, with the safety, security, and reliability features necessary for real-world, real money usage.”

Kyseessä on siis ensimmäinen päivitys, joka tuo salamaverkkoteknologian Bitcoinin mainnetin puolelle. On siis olemassa testnet ja mainnet, joista jälkimmäinen on oikeat transaktiot sisältävä verkko.

Lightning Labsin julkaisu sisältää käytännössä työkaluja sovelluskehittäjille, joten kyseessä ei ole mikään uusi Bitcoin-lompakko tai vastaava loppukäyttäjän sovellus. Uusin julkaisu on kuitenkin merkittävä askel tiellä kohti reaaliaikaisia ja maksuttomia Bitcoin-siirtoja.

Lopuksi on syytä mainita myös Bitcoinin näkyvyys mainstream-mediassa, josta ovat vastanneet miljoonia katsojia keräävät Ellen DeGeneres Show sekä HBO:n Last Night Tonight with John Oliver. Bitcoin sekä muut kryptovaluutat saivat näkyvyyttä kyseisissä ohjelmissa, jossa niiden toimintaa esiteltiin tavalliselle kansalle. Vaikka joidenkin mielestä kyseessä olikin negatiiviseen sävyyn tehty juttu, tässä kohtaa on syytä todeta vanha sananlasku: kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta.

Voit katsoa John Oliverin ja Ellenin Bitcoin-pätkät alla olevista Youtube-videoista ja tehdä asiasta omat johtopäätöksesi:

Bitcoinin kurssihinnan voisi kuvitella kaiken tämän jälkeen kulkevan kohti joulukuussa nähtyjä kurssihuippuja. Markkinoita ovat kuitenkin hallinneet alkuvuoden ajan negatiiviset uutiset sekä manipulointi, jotka ovat peittäneet alleen taustalla tapahtuvan teknologisen kehityksen. Hyvänä esimerkkinä on äskettäin julki tullut Mt. Goxin Bitcoin-dumppaus.

Tällä hetkellä moni pienempi ja suurempi sijoittaja on hieman varpaillaan ja etsii merkkejä uuden bull-runin alkamisesta. Bitcoin on väläytellyt uutta tulemista pariin otteeseen, mutta taustalla ei ole ollut vielä riittävästi volyymia. Orastava kurssinousu on jämähtänyt monta kertaa noin 12.000 dollarin kattoon, josta se on syöksynyt alas hakemaan uutta vauhtia.

Jos kryptovaluuttojen kurssilaskut alkavat ahdistaa, on hyvä muistuttaa itseään teknologian jatkuvasta kehityksestä. Tässä artikkelissa kuvattuja asioita tapahtuu myös muiden kryptovaluuttojen kohdalla. Markkina menee eteenpäin jatkuvasti, ja uutta teknologiaa otetaan käyttöön joka puolella. Reaalimaailman sovelluksia tulee lisää joka päivä, ja samaan aikaan myös alan pelisäännöt parantuvat.

Bitcoin ja monet muutekin kryptovaluutat ottavat jatkuvasti askeleita oikeaan suuntaan. Niiden kurssit eivät kuitenkaan seuraa tätä kehitystä lineaarisesti, vaan matkalla nähdään jatkossakin rajuja nousuja sekä laskuja. Niihin on vain varauduttava henkisesti, jos kryptovaluuttoihin haluaa sijoittaa.

Kuva: Pexels | Lähteenä on käytetty bitcoinist.comin artikkelia

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*