Uutiset
10
huhti
Bitcoin kurssi

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Kryptomarkkinoilla on yhä hiljaista, mutta pinnan alla tapahtuu

Bitcoinin kurssi laahaa artikkelin kirjoitushetkellä 6700 dollarin tasolla. Kyseessä on kolmas viikko peräkkäin tasaista alamäkeä, joten huhtikuu ei ole toistaiseksi tuonut helpotusta sijoittajien tuskaan. Pinnan alla tapahtuu kuitenkin paljon asioita, jotka eivät näy Bitcoinin kurssissa.

Rahaa ja osaamista virtaa Wall Streetilta kryptovaluuttoihin

Yksi viime viikon puhutuimmista uutisista liittyy George Sorosin rahastoon. Jos nimi ei ole jostain syystä tuttu, niin kyseessä on yksi maailman tunnetuimmista sijoittaja. 87-vuotiaalla Sorosilla on ollut näppinsä pelissä Euroopan finanssi- ja valtapolitiikassa jo vuosikymmenien ajan. Maailmasta ei löydy montaa henkilöä, johon olisi liitetty enemmän salaliittoteorioita.

Nyt Sorosin nimeä kantava rahasto alkaa virallisesti sijoittaa kryptovaluuttoihin.

“Adam Fisher, who oversees macro investing at New York-based Soros Fund Management, got internal approval to trade virtual coins in the last few months, though he has yet to make a wager, according to people familiar with the matter. A spokesman declined to comment.” (Bloomberg)

Todellisuus voi hyvin olla myös jotain muuta, sillä tämän kokoluokan pelurit ovat mitä todennäköisemmin olleet mukana kryptovaluutoissa jo hyvän aikaa.

Sorosin lisäksi nimi Rockefeller on tullut viime päivinä esiin kryptovaluuttoihin liittyen. Vuosina 1839-1937 elänyt teollisuuspamppu John D. Rockefeller on nykyrahassa mitattuna yksi maailman historian rikkaimmista miehistä. Öljyteollisuudella omaisuutensa tehneen Rockefellerin omaisuus on nykyisin hänen jälkeläistensä hallussa.

Rockefellerin perheen hallinnoima Venrock on riskipääomaa sijoittava yritys. Noin kolmen miljardin dollarin kokoiseksi yhtiöksi paisunut Venrock alkaa tehdä yhteistyötä Coinfundin kanssa löytääkseen lupaavia startup-yrityksiä kryptovaluuttojen maailmasta.

Venrockin portfolio on vertaansa vailla, joten yhtiöllä on vuosikymmenien osaaminen fiksujen sijoituskohteiden valinnasta. Venrock haluaa tehdä miljoonien dollareiden sijoituksia kryptovaluuttojen tulevaisuuteen, eikä yhtiö ole kiinnostunut lyhyen tähtäimen pikavoitoista. Näin kertoo David Pakman, yksi Venrockin partnereista:

”Pakman, who counts investments in Nest and Dollar Shave Club among his plaudits, says he is not interested in short term profits, despite the speculation-driven volatility associated with cryptocurrencies. “There are a lot of crypto traders in the market. There are a lot of cryptocurrency hedge funds. This is different,” said Pakman, describing the collaboration. “In fact, to us, it looks a little bit more like venture capital.” (Fortune)

Sorosin ja Rockefellerin sijoitusyhtiöt eivät ole suinkaan ensimmäisiä alalle pyrkiviä toimijoita. Institutionaalisen rahan määrä suorastaan räjähti kasvuun kryptomarkkinoilla vuoden 2017 aikana, ja nyt ollaan vasta päästy vauhtiin. Tulevaisuudessa nähdään lukemattomia uusia pelinavauksia, kun markkinoille saadaan myös erilaisia sijoitusinstrumentteja.

Kannattaa myös muistaa yksi asia: kryptovaluuttoihin sijoitetaan tälläkin hetkellä monilla eri instrumenteilla, jotka eivät vaadi varsinaisen kryptovaluutan hankkimista. Hyvänä esimerkkinä toimivat esimerkiksi Avatraden tuotteet, joissa sijoittajalla on mahdollista tienata rahaa kurssinousulla tai laskulla velkavipua hyödyntäen.

Yksi asia kannattaa myös ymmärtää liittyen edellä mainittuun Sorosin rahasto ja vastaaviin pelureihin. Tämän kokoluokan valaat eivät tule ostamaan miljoonaa Bitcoinia Coinbasesta tai Binancesta. Isot diilit tehdään otc-kauppoina, eli kahden ison valaan kesken privaattidiileinä. Näin ollen kymmenien tai satojen tuhansien Bitcoinien myynnit eivät näy millään tavalla markkinoilla. Vaikka ison rahan tulo markkinoille on pitkässä juoksussa hyvä juttu, ei kannata olettaa näiden valaiden nostavan automaattisesti Bitcoinin kurssia. Päin vastoin.

Niin kauan kun markkina on pieni, isot pelurit voivat manipuloida kurssin helpommin alas. Tämän jälkeen taskut täytetään halvoilla Bitcoineilla ja nautitaan seuraavasta nousuhuumasta, jonka huipulla omistukset myydään innokkaille piensijoittajille. Täysin sama kuvio tapahtuu myös osakemarkkinoilla, mutta sykli vain kestää paljon kauemmin.

Teknologia kehittyy koko ajan

Kryptovaluuttojen ympärillä oleva huuma oli vuoden 2017 lopulla jotain ennen näkemätöntä. Monet altcoinit nousivat satoja prosentteja yhden viikon aikana ilman mitään erityistä syytä. Joskus triggeriksi riitti vaikkapa John McAfeen tekemä twiitti.

Tässä kohtaa harva pysähtyi miettimään syitä kurssinousulle. Bitcoin ei mennyt joulukuussa teknisesti ottaen eteenpäin – päinvastoin. Kurssinousu nosti transaktiokustannukset pilviin, mikä aiheutti valtavia tuskia etenkin piensijoittajille.

Alkuvuodesta on otettu valtavia kehitysaskeleita tällä osastolla. SegWit-adoption määrä, batching sekä salamaverkkoteknologian ensimmäiset askeleet. Näiden lisäksi Bitcoinin uusia ominaisuuksia kehitetään jatkuvasti. Äskettäin julkaistussa Bitcoinkeskuksen artikkelissa on käyty läpi muutamia päivityksiä, joita tullaan todennäköisesti näkemään vuosien 2018 ja 2019 aikana.

Bitcoinin verkko vahvistuu myös koko ajan. Tämän lisäksi Bitcoin-louhijoiden hash rate on jatkuvasti kasvussa. Hash rate tarkoittaa käytännössä louhintatyötä tekevien tietokoneiden prosessointitehoa. Mitä korkeampi hash rate, sen enemmän laitteita on louhimassa bittirahaa ympäri maailmaa.

Kehitys ei suinkaan koske Bitcoinia. Kaikki projektit ottavat askeleita eteenpäin, ja jokainen applikaatio on joka viikko lähempänä reaalimaailman sovelluksia. Kryptovaluuttojen maailmasta kuuluu lähes päivittäin sellaisia uutisia, jotka olisivat nostaneet kursseja kymmeniä prosentteja yhden työpäivän aikana joulukuussa.

Markkinoita vaivaa yleinen alakulo

Tällä hetkellä kryptovaluuttamarkkinoita vaivaa selkeä masennus, joka on täysin looginen jatkumo viime kuukausien tapahtumista. Vanha kunnon Wall Street cheat sheet on ajankohtaisempi kuin koskaan:

Wall Street Cheat Sheet

Ollaanko tällä hetkellä Depression-vaiheen alussa, keskellä vai lopussa – sitä on vaikea sanoa. Kaikki sen tunnusmerkit ovat kuitenkin ilmassa.

Yleiskuva on tällä hetkellä se, että markkinahintoja liikuttavat pienet ja keskisuuret sijoittajat ovat varovaisina. Moni on polttanut näppinsä alkuvuoden kurssisyöksyissä, ja useat portfoliot voivat olla jopa 60-80% pakkasella.

Tammi- ja helmikuussa sosiaalinen media oli myös täynnä buying the dip ­-postauksia, jossa ihmiset laittoivat peliin uutta rahaa jokaisen tuhatluvun kohdalla alkaen 15.000 dollarista alaspäin. Kun kurssit eivät kääntyneetkään nopeasti ylös, monilla on käsissään pahasti miinuksella olevat sijoitukset.

Tässä vaiheessa riskipääoma alkaa olla käytetty, joten vaihtoehtona on käytännössä holdaus tai paniikkimyynti. Jotkut ovat sortuneet myös jälkimmäiseen, ja nämä sijoittajat tulevat markkinoille uudelleen vasta 15.000+ dollarin tasolla. Valitettavasti tätä massaa tarvitaan kustantamaan voitollisten sijoittajien sijoitukset.

Bitcoinin kurssi on tällä hetkellä tilanteessa, jossa sijoittajat eivät ole varma sen suunnasta. Lähes jokainen ymmärtää Bitcoinin olevan nyt halpaa, mutta harvalla riittää vatsa seurata mahdollista 50-70% laskua alaspäin ennen uutta nousua. Näin ollen monet odottavat uusia pohjia tai selkeitä merkkejä siitä, että laskukausi on ohi.

Uuteen nousuun tarvitaan uutta rahaa markkinoille ja miljoonia piensijoittajia ostamaan kryptovaluuttoja hinnalla millä hyvänsä. Tämän jälkeen ollaan taas matkalla kohti seuraavaa sykliä ylöspäin.

Yleinen osakemarkkinoiden epävarmuus on heijastunut varmasti osittain myös kryptovaluuttoihin. Tällä hetkellä Bitcoin ei taatusti ole turvasatama sellaista etsivälle, joten monet ovat pienentäneet riskiään ottamalla rahaa pois myös kryptoista. Tässä kuussa moni piensijoittaja on myös joutunut myymään kryptojaan kattaakseen viime vuoden veroseuraamuksia.

Yhteenvetona: kryptovaluuttojen markkinahinnalla ja alan kehityksellä ei ole tällä hetkellä erityisen voimasta yhteyttä. Kyseessä on edelleen todella pieni hiekkalaatikko, kun sitä verrataan muihin globaaleihin markkinoihin. Kryptovaluuttojen kursseja on helppo manipuloida, ja niihin sijoittaminen pohjautuu vielä pitkän aikaa tunteisiin – etenkin piensijoittajien osalta. Tämä näkyy sitten liiallisena intoiluna tai alakulona markkinasyklin vaiheesta riippuen.

Toinen kvartaali on ollut positiivista aikaa kryptovaluutoille jo vuodesta 2012 lähtien. Ensimmäiset kymmenen päivää eivät ole vielä tarjonneet erityisiä ilonaiheita. On mielenkiintoista nähdä, mitä seuraavat viikot tuovat tullessaan.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
01
tammi
Paras kryptovaluutta 2023

Paras kryptovaluutta 2023

PARAS KRYPTOVALUUTTA 2023 ON ETHEREUM. Markkinoilta löytyy Ethereumin lisäksi myös muita nousupotentiaalin omaavia kryptovaluuttoja. Sijoittajan […]

Lue lisää

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *