Perustiedot
05
tammi
bitcoin vai kulta

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Bitcoin vai kulta – kumpi on parempi suoja finanssikriisin varalta?

Kulta on noussut vuosien 2019 ja 2020 aikana korkeammalle kuin moneen vuoteen. Kyseessä on tuhansia vuosia vanha turvasatama, johon sijoittajat ovat siirtäneet rahojaan aina epävarmoina aikoina. Viime vuosina myös monet maailman keskuspankeista ovat ostaneet kultaa ennätyksellisen paljon. Ei mikään ihme, että kulta on noussut jälleen puheenaiheeksi.

Samalla ikivanha kiistely kullan ja Bitcoinin paremmuudesta on herännyt. Pitäisikö kryptosijoittajalla olla myös kultaa portfoliossaan, vai onko Bitcoin korvannut täysin tämän ikivanhan jalometallin. Onko Bitcoin digitaalista kultaa? Tämä artikkeli käy perusteellisesti läpi molempien sijoitusmuotojen hyvät ja huonot puolet. Lisäksi käymme läpi kullan historiaa, mikä on harvalle tuttu aihe.

Kulta on tuhansia vuosia vanha maksuväline

Bitcoinin ja kulta eroavat merkittävästi fyysisiltä ominaisuuksiltaan. Toinen merkittävä ero on niiden asemassa planeettamme historiassa.

Nykyinen yhteiskunta ei voisi toimia ilman digitaalisessa muodossa olevaa rahaa. Ihmiset tulivat silti toimeen tuhansia vuosia ilman standardisoituja maksuvälineitä. Ensimmäiset yhteisöt toimivat nimittäin vaihtokaupan avulla. Esimerkiksi vuohi vaihdettiin keihääseen, kalaan tai turkiksiin.

Vaikka vaihtokauppa toimi, se oli hyvin tehotonta. Molemmilla osapuolilla piti olla halussaan tuote, jota toinen juuri sillä hetkellä tarvitsee.

Ihmiskunta alkoi kehittyä huomattavasti siinä vaiheessa, kun yhteisöt ottivat käyttöön rahaa eri muodoissaan. Esimerkiksi karja toimi tuhansia vuosia maksuvälineenä, sillä paimentolaisyhteisöissä lehmä tai vuohi oli lähes poikkeuksetta haluttua tavaraa.

Egyptiläiset alkoivat käyttää kultaa sekä hopeaa maksuvälineenä jo 5000 vuotta sitten. Ne valikoituivat tähän rooliin tuhansia vuosia kestäneen prosessin aikana.

Kulta ja hopea ovat alkuaineina poikkeuksellisia, joille ei ole planeetalla vastineita. Fyysisten ominaisuuksien lisäksi niiden niukkuus (engl. scarcity) on riittävä. Tällä hetkellä yhden kultaunssin louhiminen maksaa reilut tuhat dollaria, joten sen tuotantoa ei ole helppo kasvattaa. Tästä aiheesta eli varanto-virtaussuhteesta puhutaan paljon myös Bitcoin-standardi -kirjassa.

kulta mike maloney hidden secrets of money
Mike Maloney kertoo rahan historiasta suositussa Hidden Secrets of Money -sarjassaan. Jos et ole vielä tutustunut, pääset videoon kuvaa klikkaamalla.

Kulta ja hopea muuttuivat rahaksi noin vuonna 600 eaa, jolloin nykyisen Turkin alueella sijaitsevat lyydialaiset alkoivat tehdä niistä standardimuotoisia kolikoita. Siihen asti kullalla oli käyty kauppaa eri kokoisilla ja eri laatuisilla hipuilla. Näihin aikoihin luotiin myös ensimmäiset kultarahat Kiinassa.

Seuranneet sivilisaatiot jatkoivat samalla tiellä. Kultarahoista tuli nykyisten kolikoiden muotoisia, jossa oli tietty kultapitoisuus. Tästä huolimatta valtiot saivat tuhottua nämä valuutat inflaatiolla jo pari tuhatta vuotta sitten. Koska hopeaa ja kultaa ei saanut lisää, niiden pitoisuutta alettiin pudottaa. Lopulta kansa hylkäsi nämä ”laimennettut” kolikot arvattavin seurauksin.

Maailman keskuspankkien harrastama inflaatio eli rahavarannon kasvattaminen ei siis ole mikään 1900-luvun keksintö. Jo antiikin kreikkalaiset ja roomalaiset päättäjät tuhosivat kansalaistensa ostovoiman samalla tavalla.

Kulta ei takaa enää nykyisiä valuuttoja

Kulta on ollut alusta asti mukana myös modernin ajan taloudessa. Vielä sata vuotta sitten käytössä oli kultakantaan perustuvia valuuttoja, jossa paperirahan vakuutena oli pankkien holvissa sijaitsevaa kultaa. Valuuttaa ei pystytty ainakaan teoriassa tuhoamaan painokoneen avulla, mutta totuus oli toinen.

Maailmansotien aikana valtiot heittivät kultatakauksen romukoppaan ja painoivat rahaa siitä huolimatta. Kuuluisin esimerkki tämän toiminnan aiheuttamasta hyperinflaatiosta on Saksasta 1920-luvulla. Hyperinflaatio tuhosi ihmisten omaisuuden, ja tästä seurannut kurjuus tarjosi 1920-luvulla otollisen alustan Adolf Hitlerin valtaannousulle.

Toisen maailmansodan jälkeen kulta oli edelleen suuressa roolissa. Bretton Woods -järjestelmä sitoi Yhdysvaltain dollarin kultaan kiinteällä 35$/unssi -hinnalla. Muut valuutat olivat siten kultakannassa dollarin kautta. Tämäkin järjestelmä kaatui, yllätys yllätys, keskuspankin painokoneeseen.

Yhdysvallat alkoi rahoittaa mm. Vietnamin sotaa sekä muita valtion menoja painamalla dollareita. Lopulta Ranskan lähetti sotalaivan Yhdysvaltoihin ja halusi vaihtaa dollarinsa kultaan. Kun muutkin maat alkoivat seurata esimerkkiä, presidentti Richard Nixon joutui tekemään kuuluisan ilmoituksensa elokuun 15. päivänä vuonna 1971.

Nixon irrotti dollarin kultakannasta ja muutti kaikki planeettamme valuutat fiat-rahaksi. Kyseessä on loputtomaan velkavuoreen nojaava järjestelmä, jossa ihmiset vaihtavat työnsä ja vapaa-aikansa paperinpaloihin tai bittiavaruudessa tyhjästä luotaviin numeroihin. Järjestelmä on pysynyt pystyssä monien suureksi ihmetykseksi pian 50 vuotta.

Kullasta tuli 1970-luvun alun jälkeen vapaasti treidattava raaka-aine. On silti täysin virheellistä sanoa, ettei sillä olisi mitään merkitystä keskuspankeille. Itse asiassa, maailman keskuspankit ostivat kultaa vuonna 2018 enemmän kuin lähes 50 vuoteen.

James Rickards kertoo myös kirjassaan The New Case for Gold, että Yhdysvaltain keskuspankki olisi ollut jo useaan otteeseen vararikossa ilman sen kultavarantoja.

Tälläkin hetkellä etenkin Venäjän ja Kiinan keskuspankit hamstraavat kultaa niin paljon kuin irti saavat. Tavoitteena on Rickardsin mukaan luoda kullan takaama kilpailija Yhdysvaltain kontrolloimalle SWIFT-järjestelmälle sekä dollarille.

Kulta toimii edelleen sekä keskuspankkien että yksityishenkilöiden vakuutena fiat-järjestelmän mahdollista (tai vääjäämätöntä) romahdusta vastaan.

Bitcoin syntyi finanssikriisin raunioista

Bitcoinin historia on kultaan verrattuna erittäin lyhyt. Mysteerihenkilö Satoshi Nakamoton kirjoittama white paper julkaistiin lokakuun 31. päivä vuonna 2008, jolloin Bitcoin mainittiin ensimmäisen kerran. Bitcoinin lohkoketjun ensimmäinen lohko luotiin sen sijaan tammikuun 3. päivänä vuonna 2009.

Molemmat näistä on nimetty Bitcoinin syntymäpäiviksi, mutta kyseessä on joka tapauksessa vain reilut 10 vuotta vanha keksintö.

Moni ei tiedä sitä, että virtuaalivaluuttojen historia ulottuu paljon Bitcoinia kauemmas. Yksi alan pioneereista on varmasti kryptografi David Chaum, joka kehitti DigiCash -nimisen virtuaalivaluutan jo 1980-luvun puolivälissä. Lohkoketju on esitelty myös 1990-luvulla, jolloin internetin kasvun myötä luotiin myös erilaisia kokeiluja digitaalisesta valuutasta.

Jos Satoshi Nakamoto on Bitcoinin äiti, niin sillä on puolestaan monta isää. Taustalla on pitkä kehitystyö ja monia epäonnistuneita projekteja. Satoshi Nakamoto sai vihdoin luotua järjestelmän, jonka markkinat hyväksyivät.

Bitcoin syntyi vuosina 2007-2008 maailmaa järisyttäneen finanssikriisin raunioista. Keskuspankkien holtiton politiikkaa oli monille liikaa, ja fiat-rahalle haluttiin luoda kestävä vaihtoehto. Tämä vaihtoehto sai nimen Bitcoin.

Bitcoin on saanut tuhansia seuraajia

Uusi kryptovaluutta oli alkuun vain pienen piirin puuhastelua. Ensimmäinen reaalimaailman ostos suoritettiin vuonna 2010, kun Laszlo Hanyecz -niminen henkilö maksoi kahdesta pitsasta 10.000 Bitcoinia. Tätä päivää kutsutaan nykyisin nimellä Pizza Day.

2010-luvun alussa Bitcoinista kiinnostui yhä kasvava joukko ihmisiä, mikä johti myös uusien kryptovaluuttojen syntymiseen.

Bitcoin-ohjelmisto oli alusta asti open source -pohjainen, eli kuka tahansa saattoi tehdä siitä oman versionsa. Näin teki mm. entinen Googlen insinööri nimeltään Charlie Lee, joka loi Litecoin-nimisen kryptovaluutan vuonna 2011. Lee halusi tehdä Bitcoinista nopeamman ja kevyemmän version. Jos Bitcoin on digitaalista kultaa, niin Litecoinia on usein kutsuttu digitaaliseksi hopeaksi.

Charlie Lee
Kuvassa Litecoinin perustaja, Charlie Lee

Kehitys jatkui 2010-luvun alkupuolella ripeänä. Maailman syntyi myös kryptovaluuttapörssejä hoitamaan eri valuuttojen vaihtoa. Tämä johti myös uudenlaisiin ongelmiin – vuonna 2014 tapahtunut japanilaisen Mt. Gox -pörssin romahdus on edelleen yksi Bitcoinin historian suurimmista katastrofeista.

Näihin aikoihin myös toisen sukupolven kryptovaluutat saivat alkunsa. Venäläinen ohjelmoija Vitalik Buterin kuvaili Ethereum-ekosysteemin vuoden 2013 lopulla. Ethereum käynnistyi virallisesti kesällä 2015, ja tästä sai alkunsa myös älysopimusten aika.

Nykyisin puhutaan jo 3. sukupolven kryptovaluutoista, jotka ovat ratkaisseet mm. Ethereumin skaalautuvuusongelmat. Lisäksi fyysisillä laitteilla tehtävää louhintaa ei enää tarvita.

Kryptovaluuttojen markkinat ovat suorastaan räjähtäneet viimeisen parin vuoden akana. Bitcoin on säilyttänyt ykköspaikkansa, ja tälläkin hetkellä sen markkinaosuus pyörii 65 prosentin tuntumassa.

Nykyisin kryptomarkkina on laajentunut valtavasti käsittämään kokonaisia ekosysteemejä. Pelkästään valuutan roolissa toimivat projektit (kuten Bitcoin) ovat vain yksi sektori koko kakusta.

Kulta on taas nousussa pitkän laskukauden jälkeen

Tutkitaan seuraavaksi kullan sekä Bitcoinin kurssikehitystä viime vuosilta.

Kulta lähti toden teolla lentoon 2000-vuoden alkupuolella. Monet tunnetuimmista kullan puolestapuhujista alkoivat sijoittaa siihen vuosien 2000-2005 välisenä aikana, jolloin kurssi pyöri noin 200-400 dollarissa.

kulta-bullionvault
Kullan spottihinta 7.1.2020. Lähde: Bullionvault.com -sivusto.

Kulta romahti vuoden 2008 finanssikriisin aikana noin 25 prosenttia, mutta aloitti sen jälkeen todella väkevän nousun lähes 1900 dollarin tasolle. Tämän taustalla oli mm. maailman keskuspankkien voimakkaat elvytystoimenpiteet, joilla talous pyrittiin saamaan raiteilleen finanssikriisin jälkeen.

Kullan kurssi on käytännössä vastapeli sille fiat-valuutalle, jolla sen arvoa mitataan. Jos Yhdysvaltain dollari vahvistuu, niin kullan dollarihinta laskee. Viime vuosina on nähty mielenkiintoista kehitystä, sillä kullan hinta on noussut uusiin ATH- eli ennätyslukemiin lähes jokaisessa valuutassa dollari pois luettuna. Tämä johtuu dollarin vahvistumisesta muihin fiat-valuuttoihin nähden.

Kullan spottihinta määräytyy futuurimarkkinoilla, jossa kultaa voidaan ostaa ja myydä paperilla lähes rajattomia määriä. Sijoittaja voi myydä lyhyeksi (eli shortata) tuhansia unsseja kultaa, joita hän ei edes omista. Suuret finanssialan instituutiot voivat romahduttaa tällä short-myynnillä markkinat ja ostaa sitten shortit takaisin kurssin pudottua. Etenkin JP Morgania on syytetty kullan ja hopean manipuloinnista.

Tunnettu guru James Rickards on puhunut usein siitä, että maailmanmarkkinaa manipuloidaan Kiinan vuoksi. Kiinalaiset haluavat holviinsa kultaa, eikä se saa maksaa liikaa. Kun prosessi on suoritettu loppuun, kurssin voidaan antaa palautua normaalille tasolleen.

Vuosi 2019 oli ensimmäinen todella positiivinen vuosi kullalle sitten 2010-luvun alkuvuosien. Pitkä alamäki alkoi toden teolla kääntyä, ja kurssi on ylittänyt viime aikoina jopa tärkeän 1500 dollarin rajapyytkin.

Tämä nousu on herättänyt sekä perinteiset sijoittajat että kryptomaailman porukan. Voiko kullan arvonnousu biitata osakeindeksit tai jopa Bitcoinin kurssikehityksen?

Bitcoinin ja kullan hämmästyttävä suhde

Monelle voi tulla yllätyksenä, kuinka paljon Bitcoinin sekä kullan kurssigraafit muistuttavat toisiaan. Kyse on toki kullan kohdalla huomattavasti pidemmästä ajanjaksosta, mutta kryptovaluuttojen maailmassa yksi kuukausi vastaa yhtä vuotta perinteisillä markkinoilla.

Bitcoinin kurssi saavutti huippunsa joulukuussa 2017, jonka jälkeen sijoittajat joutuivat kärvistelemään lähes 1,5 vuotta ennen uutta nousua. Kesällä 2019 saatiin jo varsin mukava ralli noin 14000 dollariin saakka Facebook Libran vanavedessä.

bitcoin-kurssi-tradingview

Monien mielestä Bitconin kurssia manipuloidaan kullan tavoin. Cboe ja CME avasivat Bitcoin-futuurit joulukuussa 2017, ja Bitcoinin raju alamäki alkoi lähes päivälleen tästä tapahtumasta. Vuonna 2019 entinen CFTC-pomo Chris Giancarlo paljasti Trumpin hallinnon pyrkineen puhkaisemaan Bitcoin-kuplan ja hyväksyneen futuurit markkinoille tästä syystä.

Bitcoinia treidataan nykyisin hyvin eri tavoin kuin vielä 5 vuotta sitten. Markkinoita dominoivat pörssit kuten BitMEX ja Binance, jotka tarjoavat jopa 100:1 vipuvaikutusta Bitcoin-futuurien ostamiselle. Lisäksi mukaan ovat tulleet myös institutionaaliset sijoittajat, joiden panostukset ovat aivan eri mittaluokkaa kuin Joe Sixpackin 100 dollarin ostokset luottokortilla.

Bitcoin sekä kulta ovat tällä hetkellä loistava tai surkea sijoituskohde – riippuen perspektiivistä. Moni kyseisiä assetteja ostanut guru on tehnyt sijoituksensa kurssien ollessa parin sadan korvilla. Siihen nähden 1500$ kulta tai 7500$ Bitcoin ovat loistavia hintoja. Samaan aikaan markkinoilla on henkilöitä, joiden kultaportfolio on pakkasella kymmeniä prosenttia. Bitcoinista puhumattakaan.

Kullan edut finanssikriisin aikana

Kultaa voidaan treidata siinä missä mitä tahansa maailman raaka-aineita. Unohdetaan tässä kohtaa hintaspekulointi ja keskitytään sen ominaisuuksiin mahdollisen valuuttajärjestelmän romahtaessa. Kukaan ei tiedä miten raju seuraava finanssikriisi on, mutta todennäköisesti pelilauta pistetään silloin täysin uusiksi.

Moni sijoittaja ostaa kultaa hedgenä tällaista skenaariota vastaan. Kulta on toiminut turvasatamana jo tuhansia vuosia, eikä se ole koskaan menettänyt arvoaan ihmisten silmissä. Maapallolla on aika vähän vaihtoehtoja kullan korvikkeeksi isomman kriisin keskellä. Taide, timantit ja vastaavat esineet kuuluvat samaan kategoriaan. Niissä on kuitenkin omat heikkoutensa kultaan nähden.

Kulta on päätynyt rahaksi tuhansien vuosien aikana hyvästä syystä. Sen saatavuus on vaikeaa, mutta ei kuitenkaan liian vaikeaa. Tavallisen sijoittajan on hankala ostaa esimerkiksi timantteja tai varmistua niiden aitoudesta. Kultaa on esim. Suomessa saatavilla verkkokaupankin välityksellä ilman ongelmia.

kulta tavex
Tavex.fi on suosittu kullan välittäjä Suomessa.

Arvotauluihin tai antiikkiin verrattuna kulta on huomattavasti kätevämpää. Yksi kolikko voi olla finanssikriisin keskellä 5000$ tai 10.000$ tai 50.000$ arvoinen. Sillä ostaa jo aika monta säkillistä perunoita. Kultaharkoilla puolestaan ostettiin 1920-luvulla Berliinin keskustasta kokonaisia kivitaloja.

Bitcoiniin verrattuna kullan etuna on sen vanhanaikaisuus. Koska kulta on offline-assetti, sitä ei voida hakkeroida digitaalisia kanavia pitkin. Vaikka internet kaatuisi, niin kultaraha on aina turvassa sinun taskussasi.

Kultaan voi nykyisin sijoittaa myös ETF-rahastojen avulla esimerkiksi Nordnetissa, mutta käsitellään tässä artikkelissa fyysistä kultaa suhteessa Bitcoiniin. Niin sanottu paperikulta tai ETF-osuus ovat finanssikriisin aikana yhtä turvattomia kuin muutkin digitaaliset assetit.

Kullan historia on sen etuna mahdollisessa kriisitilanteessa. Lähes jokainen planeettamme ihminen ymmärtää kullan arvon – pienistä lapsista alkaen. Sellaista paikkaa ei maailmasta tuskin löytyy, jossa kultaraha ei kelpaisi maksuvälineeksi.

Hopealla on käytännössä samat ominaisuudet. Palataan tähän kolikkoon vielä tarkemmin artikkelin lopussa.

Bitcoinin edut kriisitilanteessa

Bitcoinin edut kriisitilanteessa ovat kultaan verrattuna hieman erilaiset. Fakta on toisaalta se, että kukaan ei tiedä mitä tulevassa kriisissä oikein tapahtuu. Edellisen romahduksen aikaan kryptovaluuttoja ei ollut olemassa, joten nyt on pakko spekuloida.

Tuleva kriisi on mitä todennäköisimmin valuuttakriisi. Kuten aiemmin artikkelissa kerrottiin, kaikki planeettamme valuutat ovat tällä hetkellä pohjimmiltaan arvotonta fiat-rahaa. Niitä pitää pystyssä vain kansalaisten luottamus ja valtioiden käskyt. Jos luottamus menetetään, lopputuloksena on Venezuelan kaltainen tilanne.

Venezuelan valuutta on tuhoutunut hyperinflaation keskellä, ja maan kansalaiset näkevät nälkää.

Jos fiat-valuuttojen arvo lähtee nopeaan laskuun, se johtaa välittömästi kaikkien fiat-rahassa mitattavien hyödykkeiden arvonnousuun. Kulta, Bitcoin ja yhtä lailla myös kuppi kahvia, tölkki maitoa tai tynnyri öljyä alkavat nostaa arvoaan, jos niiden mittatikkuna käytetty fiat-valuutta on romahtamassa.

Historia on osoittanut, että hyperinflaation iskiessä ihmiset vaihtavat rahansa esim. ruokaan, bensiiniin tai muihin käyttötavaroihin, joista on käytännössä hyötyä.

Bitcoin on rakennettu alusta asti järjestelmäksi, joka ei ole keskuspankkien eikä minkään muunkaan tahon kontrollissa. Jos pankit kaatuvat tai tilisi jäädytetään, Bitcoin on edelleen käytössäsi ilman ongelmia.

Vanhemmat sukupolvet haluavat turvautua kriisitilanteessa kultaan, mutta miten on nuorempien sukupolvien laita? Kryptovaluutat ovat koko ajan suositumpi sijoituskohde milleniaalien keskuudessa. Haluaako 20-vuotias henkilö ennemmin maksuna hopearahan vai bitcoineja?

Kryptovaluuttojen etuna on myös parempi saatavuus kriisitilanteessa. Jos pörssit alkavat kaatua, kultakauppiaasi pistää todennäköisesti lapun luukulle. Tarjonta syödään niin nopeasti, ettei kultaa tai hopeaa ole yksinkertaisesti ostettavissa. Voit ehkä ostaa kultarahoja netin huutokauppojen tai paikallisen kultakauppiaan kautta, mutta näissä tilanteissa olisi suuri riski tulla huijatuksi.

Bitcoin on sen sijaan digitaalista valuuttaa, jonka oikeellisuus ja omistajuus vahvistetaan aina lohkoketjun avulla.

Toinen tärkeä etu on Bitcoinin helppo siirrettävyys yli rajojen. Tälläkin hetkellä on nähty tilanteita, joissa Venezuelasta poistuvilta ihmisiltä on takavarikoitu heidän omaisuuttaan. Kriisitilanteessa kulta ja hopea voivat aiheuttaa ongelmia, jos haluat siirtää ne mukanasi esimerkiksi toiseen maahan.

Bitcoinit sekä muut kryptovaluutat ovat aina turvassa Bitcoin-lompakossasi. Voit säilyttää niitä tarvittaessa hardware-lompakon sijaan myös online-lompakossa, jolloin et koskaan kuljeta omaisuutta mukanasi. Tarvitset vain internet-yhteyden tilillesi kirjautumiseen.

Bitcoin vai kulta?

Kumpi on sitten ultimaattinen turvasatama kriisitilanteessa – Bitcoin vai kulta? Molempien kannattajat ovat riidelleet asiasta jo vuosikausia ilman järkevää lopputulosta. Bitcoinkeskuksen kanta on se, että sijoittajan portfoliossa on tilaa ehdottomasti molemmille – kuten myös hopealle!

Sekä kulta että Bitcoin tarjoavat todennäköisesti suojaa mahdollista finanssikriisiä vastaan. Nouseeko Bitcoinin arvo kultaan nähden enemmän vai ei – aika näyttää. Molempien hankintaan on hyviä argumentteja, ja niillä on arvoa mahdollisessa kriisitilanteessa hieman eri syystä.

Bitcoinin tilanne on on epävarmempi, koska virtuaalivaluttoja ei ole vielä testattu kriisien keskellä. Bitcoinin kurssi voi lähteä etenkin alkuvaiheessa laskuun, jos sijoittajat vaihtavat bittirahat ”turvalliseen” fiat-valuuttaan. Jos kaaos kuitenkin syvenee valuuttakriisiksi, moni haluaa taatusti siirtää euronsa takaisin Bitcoiniksi.

Etenkin vanhemman sukupolven mielestä kulta on ainoa todellinen turvasatama siinä vaiheessa, jos tankit alkavat vyöryä kaduille.

Kulta on ehkä enemmän ”maailmanlopun assetti”. Uskotko 3. maailmansotaan tai vastaaviin kauhukuviin, jossa seuraava kriisi aiheuttaa laajempia tuhoja sekä esimerkiksi internetin kaatumisen? Silloin kulta on sinun valintasi. Kulta on myös perinteinen inflaatiosuoja, jolla on pitkä historia sekä paljon tukijoita.

Sijoita Bitcoiniin – se on on moderni vastine kullalle. Siitä on tullut uuden sukupolven valinta valuuttaromahdusta vastaan. Milleniaaleja ei kiinnosta kantaa kultakolikoita taskussaan tai keksiä niille turvallista säilytyspaikkaa kotona. Monissa kehittyvissä maissa kullan tai hopean turvallinen ostaminen ja säilyttämien voi myös olla mahdotonta.

Kryptovaluutat kulkevat modernin ihmisen mobiililaitteessa joka päivä. Omaa Bitcoin-varantoa on helppo lisätä tai myydä nappia painamalla. Jos haluat myydä 50% kultaharkosta tai kultakolikosta, asia menee huomattavasti hankalammaksi.

Vuonna 2019 yleistyneet lainapalvelut ovat tuoneet Bitcoinille myös yhden merkittävän edun. Voit nykyisin saada noin 5-8% vuosikorkoa Bitcoin-sijoituksellesi eri lainapalveluiden kautta. Tämä on monien sijoittajien mielestä yksi kullan suurimpia heikkouksia, eli kultaharkosta tai -rahasta ei ole mahdollista saada vuosikorkoa.

Lue lisää kullan hyödyistä tästä artikkelista: kultaan sijoittaminen hyvät ja huonot puolet.

Onko hopea hyvä vaihtoehto kullalla?

Tällä hetkellä moni kullan ystävä sijoittaa hopeaan niiden välisen hintaeron vuoksi. Kullan ja hopean kurssien suhde on ollut tuhansia vuosia 10:1 ja 15:1 maastossa. Kuluneen 50 vuoden aikana kullan ja hopean suhde on vaihdellut 30:1 ja 100:1 välillä, ja artikkelin kirjoitushetkellä ollaan noin 85:1 tasolla.

Kullan ja hopean suhdeluku asetettiin jo antiikin aikoina 10:1 ja 15:1 väliin, koska niitä löytyy planeettamme sisältä suurin piirtein tässä suhteessa. Nykyisten tutkimusten mukaan tarkka lukema on noin 17,5:1. Koska kullan ja hopean kurssit eroavat tällä hetkellä historiallisesta keskiarvosta niin paljon, moni sijoittaja kokee hopean nousupotentiaalin olevan hurjasti parempi.

Hopeaa saa myös erikokoisissa harkoissa. Kuvassa 10 unssin harkko goldsilver.com sivulta

Hopea eroaa kullasta siten, että kyseessä on ennen kaikkea raaka-aine teollisuudessa. Hopeaa tarvitaan lukemattomiin eri asioihin esimerkiksi elektroniikka- sekä lääketeollisuudessa. Kullasta vain 10-15% menee teolliseen käyttöön, ja loput ovat koruina sekä kultaharkkoina keskuspankkien holveissa.

Koska hopeaa käytetään teollisuudessa erittäin pieniä määriä mm. sähkölaitteissa, sen talteen kerääminen on usein mahdotonta. Hopean erottelu muusta jätteestä olisi niin kallista, ettei se kannata (etenkään nykyisillä hinnoilla). Näin ollen paljon hopeaa katoaa kierrosta joka päivä.

Hopean etuna on kultaan on ehdottomasti sen hintataso. Nykeinen digitaalinen kehitys tarkoittaa myös sitä, että hopeaa tarvitaan aina enemmän ja enemmän myös tulevaisuudessa. Yhden hopeakolikon saa ostettua tällä hetkellä noin 15 dollarilla, joten sijoittaminen onnistuu hyvin myös pienellä budjetilla.

Hopean haittapuolena on varastointi. Suuren rahamäärän sijoittaminen tarkoittaa valtavaa määrää hopeakolikoita tai -harkkoja. Kultakolikoita tarvitaan tällä hetkellä 80 kertaa vähemmän.

 


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.

2 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *