blogi
16
heinä
bitcoin sv logo

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Opas: Mikä on Bitcoin SV?

Bitcoin SV on marraskuussa 2018 syntynyt kryptovaluutta, jonka keulakuvana toimii kohuttu professori Craig S. Wright. Bitcoin SV on säilyttänyt kohuista huolimatta statuksensa yhtenä markkinoiden top 10 -kryptovaluutoista. Miten Bitcoin SV oikein toimii, ja miten se on saanut alkunsa? Tämä opas kertoo kaiken.

Rekisteröidy Binancelle

Bitcoin SV on forkattu Bitcoin Cashista

Asetetaan Bitcoin SV ensin oikeaan lokeroon kryptovaluuttojen universumissa. Kryptot voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri osa-alueeseen: valuutat, platformit/ekosysteemit sekä tokenit.

Platform-kategorian tunnetuimpia edustajia ovat Ethereum, EOS ja Tron. Nämä ovat käyttöjärjestelmiä hajautetuille applikaatioille, eikä kyseessä ole kryptovaluutta sanan varsinaisessa merkityksessä.

Tokenit toimivat usein tietyn ohjelmiston sisällä, missä niillä on spesifi käyttötarkoitus. Tokenit sijaitsevat lähes poikkeuksetta jonkun platformin sisällä, eikä niillä ole omaa lohkoketjua. Esimerkkinä Basic Attention Token.

Valuuttojen tunnetuin edustaja on Bitcoin. Tähän ryhmään kuuluvat myös Litecoin, Bitcoin Cash sekä Bitcoin SV. Ne on kaikki kehitetty toimimaan digitaalisena vaihdoin välineenä. Alakategorioina ovat mm. privaattivaluutat sekä stablecoinit.

Bitcoin SV on siis kryptovaluutta sanan varsinaisessa merkityksessä. Se haarautui marraskuussa 2018 Bitcoin Cashista, joka oli puolestaan haarautunut erilleen Bitcoinista elokuussa 2017.

bitcon forkit

Yllä oleva kuva esittää näiden kahden tunnetun forkin aikajanaa. Todellisuudessa Bitcoinista haarautui vuosien 2017/2018 taitteessa muitakin kryptovaluuttoja, joista tunnetuin lienee Bitcoin Gold. Bitcoin Cash ja Bitcoin SV ovat tällä hetkellä ainoat Bitcoinin forkit, joilla on merkittävä asema kryptomarkkinoilla.

Miksi Bitcoin Cash sitten haarautui kahteen kilpailevaan leiriin? Ja miten Bitcoin SV eroaa sen kilpailijoista? Nämä aiheet käsitellään seuraavaksi.

Bitcoin SV:n taustalla on Bitcoinin riittämätön kapasiteetti

Vaikka Bitcoin SV syntyi virallisesti marraskuussa 2018, sen historia ulottuu käytännössä paljon kauemmas. BSV on jatkoa usean vuoden ajan jatkuneelle keskustelulle Bitcoinin skaalautuvuudesta.

Kuten moni lukija varmasti tietää, Bitcoin on historian ensimmäinen kryptovaluutta. Se on tällä hetkellä jo yli 10 vuotta vanha ja toimii teknisesti käytännössä samalla tavalla kuin perustamishetkellään. Ei siis mikään ihme, että Bitcoinin kapasiteetti on tullut vastaan sen suosion räjähdysmäisen kasvun myötä.

Bitcoin Cashin keulakuva Roger Ver on twiittaillut usein tästä aiheesta:

Bitcoinin lohkoketju käsittelee alle 10 transaktiota per sekunnissa – uusimmat platformit pystyvät tuhansiin transaktioihin vastaavassa ajassa. Ero tulee pääasiassa kahdesta rajoittavasta tekijästä:

  • Bitcoinin lohkoketjussa syntyy uusia lohkoja vain 10 minuutin välein – uuden sukupolven lohkoketjuissa niitä syntyy joka sekunti.
  • Bitcoinin lohkon koko on rajattu yhteen megatavuun (vuonna 2017 tehdyn SegWit-päivityksen myötä kapasiteetti on tosin käytännössä tuplaantunut).

Bitcoin-verkon kapasiteettia on haluttu kasvattaa käytännössä kahdella eri tavalla: suurentamalla lohkon kokoa tai siirtämällä mikrotransaktiot toiselle tasolle, jossa ne voidaan käsitellä nopeammin. Jälkimmäinen ratkaisu tunnetaan nimellä salamaverkko.

Väittelyä Bitcoinin kapasiteetin kasvusta on käyty vuosien ajan ja käydään edelleen. Lopulta mielipiteet kärjistyivät vuonna 2017 siihen pisteeseen, että osa yhteisöstä haarautui Bitcoin Cash -nimellä toimivan kryptovaluutan alle. Siinä lohkon kokoa nostettiin kahdeksaan megatavuun.

Tässä ”kapinallisten” ryhmässä olivat mukana myös Bitcoin SV:n nykyiset perustajat sekä avainhenkilöt. Bitcoin Cash taisteli yhtenäisenä rintamana Bitcoinia vastaan noin vuoden ajan, kunnes ryhmä alkoi hajota.

Bitcoin SV – Satoshi’s Vision

Bitcoin Cash -leirissä alkoi tapahtua kesän 2018 lopulla. Yhteisö alkoi rakoilla Bitcoin Cashia pyörittävän Bitcoin ABC -ohjelmiston päivitysten vuoksi.

Käytännössä Craig Wright oli tukijoineen sitä mieltä, että Bitcoin Cash -ohjelmistoon tehtiin turhia päivityksiä. Wright ja hänen nChain -kehitysyhtiönsä päätti luoda Bitcoin Cashista oman versionsa, joka sai nimen Bitcoin SV, eli Satoshi’s Vision.

Nimi tulee kirjaimellisesti siitä, että Wrightin mukaan Bitcoin SV vastaa Satoshi Nakamoton visiota Bitcoinista, minkä hän kuvaili alkuperäisessä white paperissa. Samaa argumenttia on käyttänyt tosin myös Roger Ver kilpailevasta Bitcoin Cashin versiosta.

Alla olevalla videolla käydään läpi tämän artikkelin aiheita sekä eri Bitcoinin forkkien asemaa.

Wrightin tärkeänä tukijana on ollut alusta asti Coingeek-sivuston perustaja, miljardööri Calvin Ayre. Coingeek on myös ylivoimaisesti suurin Bitcoin SV:n louhintapooli.

Bitcoin SV syntyi virallisesti 15. marraskuuta 2018, jolloin Bitcoin Cashin lohkoketju haarautui kahtia. Aluksi osapuolet tunnettiin nimillä Bitcoin ABC ja Bitcoin SV, mutta markkinat antoivat Bitcoin Cash -nimityksen takaisin Bitcoin ABC:lle muutamassa viikossa.

Bitcoin SV:n hard forkista alkoi myös historian ensimmäinen Hash Wars. Bitcoin Cash -leirit kävivät joitakin viikkoja kilpailua louhintatehosta, jolla pyrittiin todistamaan valuuttojen kapasiteettia markkinoille. Ilmassa oli myös uhkauksia mahdollisista hyökkäyksistä lohkoketjua kohtaan. Bitcoin SV:n louhintateho on pysynyt forkin jälkeen karkeasti sanottuna puolet pienempänä Bitcoin Cashiin verrattuna (noin 1,0 PH/s vs 2,0 PH/s).

Bitcoin Cash -sisällissodalla oli myös valtavia vaikutuksia koko kryptomarkkinaan. Bitcoinin kurssi romahti yli 6000 dollarista noin 3000 dollariin marras- joulukuun 2018 aikana. Syöksy alkoi juuri Bitcoin Cash hard forkia edeltäneinä päivinä. Samalla koko kryptomarkkina romahti Bitcoinin mukana.

On mahdotonta sanoa, mikä tarkalleen aiheutti romahduksen. Osasyy oli todennäköisesti Bitcoin Cash -osapuolten tuki omalle kryptovaluutalleen, eli Bitcoinia vaihdettiin Bitcoin Cashiksi ja SV:ksi. Tämän lisäksi monet sijoittajat pelkäsivät sisällissodan aiheuttavan laajempia vaikutuksia ja möivät omistuksiaan.

Bitcoin SV erot Bitcoiniin

Miten Bitcoin SV sitten eroaa Bitcoinista sekä Bitcoin Cashista?

Kuten edellä on jo kerrottu, Bitcoin SV on yksi Bitcoinin lohkoketjun haaroista. Tämä tarkoittaa myös sitä, että Bitcoin SV:n perusperiaatteet eivät eroa Bitcoinista. Jos Bitcoinin toiminta ei ole sinulle tuttu, niin lue perusteet tästä artikkelista: mikä on Bitcoin?

Bitcoin SV käyttää teknisesti lähes vastaavaa lohkoketjua, jonka ylläpitoon tarvitaan myös louhintalaitteita johtuen samasta Proof of Work -konsensusmetodista. Bitcoin SV:n PoW-konsensus käyttää myös samaa tiivistealgoritmia (SHA-256) kuin Bitcoin ja Bitcoin Cash. Tämä tarkoittaa sitä, että yksi ja sama louhintalaite voi louhia mitä tahansa näistä Bitcoinin eri versioista.

Bitcoinkeskuksen suosittelemat ostopaikat Bitcoin SV:lle:

KauppapaikkaVaihtoparitArvosanaLinkki
BSV / BTC, BSV / USD, BSV / EUR, BSV / ETH Osta Bitcoin SV
BSV / BTC, BSV / USDT Osta Bitcoin SV
BSV / BTC, BSV / USDT, BSV / ETH Osta Bitcoin SV

Bitcoin SV:n oleellinen ero tulee lohkoketjun yksittäisen lohkon koosta. Bitcoinissa se on edelleen 1MB, tosin SegWit-päivityksen myötä kapasiteetti on käytännössä reilut 2MB. Bitcoin Cash käyttää tällä hetkellä 32MB lohkoa eikä SegWit ole siinä aktivoituna. Bitcoin SV:n lohko on jo 128MB kokoinen, mutta tarkoituksena on kasvattaa lohkoa jopa teratavuun (eli 1000 gigatavua) kokoluokkaan.

Bitcoin Cash ja Bitcoin SV eivät silti pääse eroon yhdestä lohkoketjun oleellisesta pullonkaulasta, joka on lohkojen keskimääräinen syntyaika. Se on edelleen 10 minuuttia. Transaktiot voidaan tosin saada perille muutamissa sekunneissa, jos niiltä ei vaadita 2-3 lohkon vahvistusta, kuten yleensä Bitcoin-verkossa on tapana.

Craig Wright ja Satoshi Nakamoto

Bitcoin SV:n keulahahmona toimiva Craig Wright on ollut yksi näkyvämpiä henkilöitä kryptovaluuttojen maailmassa vuoden 2019 aikana. Professori Wright on ollut mukana useissa eri oikeusjutuissa ja saanut palstatilaa varsin räväköiden lausuntojensa vuoksi. Näistä aiheista löytyy paljon materiaalia eri some-kanavista, foorumeilta ja googlettamalla, joten tässä artikkelissa ei syvennytä niihin tarkemmin.

Merkittävin kohu liittyy Bitcoinin perustajaan, sillä Craig Wright on väittänyt olevansa Satoshi Nakamoto. Aiheesta on käyty taistelua oikeudessa ja käydään myös jatkossa. Lisäksi Wright on haastanut muutamia tunnettuja kryptomaailman henkilöitä oikeuteen, jotka ovat haukkuneet häntä huijariksi.

Bitcon SV:n keulahahmo päästi otsikoihin syyskuussa 2019, kun Kleiman vs Wright -tapaus ratkaistiin oikeudessa.  Wrightin oli haastanut tuomarin eteen Ira Kleiman, jonka veli David Kleiman louhi Bitcoinin alkuaikoina valtavan määrän bittirahaa yhdessä Craig Wrightin kanssa. David Kleiman on jo kuollut, mutta perikunta haluaa puolet valtavan arvokkaasta Bitcoin-potista.

Craig Wright hävisi tapauksen, ja oikeus määräsi miehen maksamaan Kleimanin perikunnalle lähes 500.000 Bitcoinin suuruisen potin. Kyse on siis nykykurssilla lähes viiden miljardin dollarin summasta.

Tapauksesta kiinnostuneille löytyy paljon materiaalia mm. Coindesk-sivustolta.

Craig Wright sai aikaan pienen kohun myös keväällä 2019, jolloin hän rekisteröi patentin Bitcoinin white paperiin ja koodiin. Tämä tempaus ei todista Wrightin omistavan copyrightia Bitcoiniin, vaan kyseessä oli enemmän julkisuustemppu.

Tällä hetkellä Satoshi Nakamoton henkilöllisyyttä ei ole vahvistettu aukottomasti suuntaan tai toiseen. Jos Nakamoton todellinen henkilöllisyys tulee joskus esiin, sillä on varmasti vaikutusta myös Bitcoin SV:n tulevaisuuteen.

Tunnettu kryptomaailman julkkis ja itsekin kohuja aiheuttanut John McAfee on todennut tietävänsä Satoshi Nakamoton henkilöllisyyden. McAfee ei kuitenkaan paljastanut tietoa lakimiehensä neuvosta.

Bitcoin SV tulevaisuus

Monet näkevät Bitcoin SV -leirin tällä hetkellä kapinallisina. Tämä johtuu pitkälti Craig Wrightista, jolla löytyy uskollisten kannattajien lisäksi myös paljon vastustajia kryptoskenessä.

Samaa voidaan sanoa myös Bitcoin Cash -kilpakumppani Roger Veristä, joka ei nauti myöskään suurta suosiota etenkään Bitcoin-maksimalistien joukossa. Bitcoin-yhteisö suhtautuu varsin vihamielistesti molempiin Bitcoin Cash -forkkeihin.

Craig Wright ja nChain-kehitysyhtiön toimitusjohtaja Jimmy Nguyen haluavat tarjota Bitcoin SV:stä vakaan ja skaalautuvan ratkaisun etenkin yrityksille. Bitcoin SV:n tavoitteena on olla paljon muutakin kuin pelkkä kryptovaluutta. Jopa gigatavun tai teratavun kokoiset blokit tarjoavat valtavan kapasiteetin käytännössä kaikelle mahdolliselle informaatiolle.

Bitcoin SV:n kehittäjien suunnitelmissa kyseessä tulee olemaan tulevaisuudessa yksi koko internetin merkittävistä pilareista. Tämä visio tiivistyy ideaan nimeltä The Metanet. Löydät lisätietoa mm. nChainin sivuilta sekä alla olevasta Craig Wrightin presentaatiosta.

Tällä hetkellä Bitcoin SV:n lohkoketjun liikenne on vielä varsin vähäistä. Tosin, BSV:n lohkoketjussa on louhittu keväällä 2019 myös yksi 128 MB kokoinen blokki. Jimmy Nguyen on todennut useissa haastatteluissa Bitcoin SV:n rakentavan nyt virtuaalista moottoritietä tulevaisuuden liikenteelle.

Bitcoin SV sijoittaminen

Moni Bitcoin SV:n vastustaja odotti ko. valuutan putoavan nopeasti kryptovaluuttojen kurssit -listalta vuoden 2019 alussa. Toisin on kuitenkin käynyt, sillä BSV on artikkelin kirjoitushetkellä varsin turvallisesti top 10 -kryptovaluuttojen joukossa. Ei kannata aliarvioida jatkossakaan Bitcoin SV:n tukijoukkojen kykyä tukea tarvittaessa omaa kryptovaluuttaansa.

Jos Bitcoin SV -sijoittaminen kiinnostaa, kannattaa käydä huolella läpi mm. edellä mainittua Metanet-visiota sekä projektin tavoitteita. Bitcoin SV pyrkii olemaan lopulta muutakin kuin pelkkä kryptovaluutta, joten vertailu suoraan Bitcoiniin tai Bitcoin Cashiin ei välttämättä kannata.

Craig Wrightin kommentit ja tempaukset vaikuttavat myös Bitcoin SV:n kurssiin. Jokainen kryptovaluutta henkilöityy enemmän tai vähemmän sen perustajaan, niin myös Bitcoin SV. Wright linjaa alla olevalla videolla Bitcoin SV:n tavoitteita yritysmaailmassa.

Bitcoin SV kurssi ja ostaminen

 

Bitcoin SV ei löydy vieläkään markkinoiden johtavien pörssien listoilta. Tällä hetkellä paras paikka ostaa Bitcoin SV:tä on Bittrex. Se on yksi vanhoista, tunnetuista ja luotettavista toimijoista, johon on mahdollista tehdä myös talletus euroilla.

Osta Bitcoin SV:tä Bittrexista

Vaihtoehtoja Bittrexille ovat BitForex ja KuCoin -pörssit, josta osto tapahtuu Bitcoineilla. Jos sinulla on suomalaisen Coinmotion-pörssin tili, voit tehdä sinne talletuksen euroilla ja ostaa bitcoineja (tsekkaa tarvittaessa Coinmotion kokemuksia ja arvostelu palvelun käytöstä). Sen jälkeen voit avata Bittrex, BitForex tai KuCoin -tilin, siirtää bitcoinit haluamaasi pörssiin ja ostaa niillä Bitcoin SV:tä.

Suosittuja ilmaislompakoita Bitcoin SV:lle ovat mm. Atomic Wallet ja Exodus. Ledger Nano ei tällä hetkellä tue Bitcoin SV:tä.

Pysyt kartalla Bitcoin SV:n tapahtumista seuraamalla Twitterissä Calvin Ayrea, Coingeek-sivustoa sekä nChainia ja sen toimitusjohtaja Jimmy Nguyenia. Craig Wright on poistanut Twitter-tilinsä, mutta miehen ajatuksia voi lukea craigwright.net -sivustolta.

Virallinen Twitter-handle on @_BitcoinSV  ja Reddit-sivun löydät osoitteesta reddit.com/r/bitcoincashSV/. Projektin viralliset sivut ovat osoitteessa bitcoinsv.io.

Jos Bitcoin SV kiinnostaa, suosittelen katsomaan alla olevan videon, jolla haastatellaan nChain-yhtiön Jimmy Nguyenia. Saat hyvän yleiskuvan Bitcoin SV:n historiasta, Craig Wrightin vaikutuksesta sekä projektin tavoitteista.

Kuvat: kuvakaappaus bitcoinsv.io -sivustolta,


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.