Bitcoin sijoituskohteena – ohjeita nousu- ja laskukausiin

Bitcoin kurssi

Tässä artikkelissa käsitellään Bitcoinia sijoituskohteena. Kannattaako nyt sijoittaa Bitcoiniin, ja miten piensijoittaja voi suojella omaa portfoliotaan vuoden 2018 kaltaiselta alamäeltä? Monille on  syntynyt kuva, että Bitcoin on ”buy & hold” -tyyppinen sijoitus esimerkiksi fyysisen kullan tavoin. Tämä on vain yksi sijoitusstrategia, mutta tarjolla on monia muitakin vaihtoehtoja.

Rekisteröidy Binancelle

Bitcoin sijoittaminen – yleistä

Käydään ensin läpi muutamia yleisiä asioita. Tässä artikkelissa käsitellään Bitcoinia sijoituskohteena ns. piensijoittajan näkökulmasta. Rajanveto piensijoittajan ja ammattilaisen välillä lienee aika selvää. Jos et tienaa elantoasi treidaajana, kuulut piensijoittaja/harrastesijoittaja -kategoriaan.

Ammattilaisten pelikenttä on hyvin erilainen harrastajasarjaan verrattuna, ja tähän joukkoon kuuluu Suomen kokoisessa maassa vain kourallinen ihmisiä kryptovaluutoista puhuttaessa.

Tässä artikkelissa ei mennä myöskään tarkemmin Bitcoiniin teknisiin ominaisuuksiin. Jos kryptovaluuttojen perusteet eivät ole vielä tuttuja, kannattaa suunnata Bitcoinkeskuksen Perustiedot -osioon ja käydä siellä olevaa materiaalia läpi.

Kolmanneksi: tässä artikkelissa puhutaan sijoittamisesta Bitcoinin näkökulmasta, mutta perusperiaate pätee myös muihin kryptovaluuttoihin. Lopuksi käydään läpi muutamia eroja Bitcoinin ja ns. altcoinien välillä.

Bitcoin sijoituskohteena – HODL

Avauskappaleessa mainittu ”buy & hold” -taktiikka kuvaa käytännössä jokaista piensijoittajaa osakemarkkinoilla. Portfolioon hankitaan aluksi tuttuja ja turvallisia osakkeita, kuten Nokia, Kone, Elisa ja Nordea. Tosin, nykyään suomalaisten suosikiksi on noussut Nordnet superrahasto, joka tarjoaa minimaaliset kulut ja tasaisempaa tuottoa verrattuna yksittäiseen osakkeeseen.

Tällainen sijoittaminen on (ainakin teoriassa) pitkäjänteistä puuhaa. Osakkeet tai rahasto-osuudet ostetaan portfolioon, jonka jälkeen niitä ei välttämättä myydä ennen eläkeikää tai muuta pakottavaa tarvetta. Portfolioon tehdään usein ostoja esim. tietyllä summalla joka kuukausi.

Kryptovaluuttoihin voi sijoittaa täysin samalla periaatteella. Virtuaalivaluuttaa ostetaan esim. 50e tai 100e summalla kerran kuukaudessa, ja portfoliota holdataan kauas tulevaisuuteen. Useimmat aloittavat sijoittamisen Bitcoinista, joka on kryptomarkkinoilla turvallisin vaihtoehto. Tiedon ja kokemuksen karttuessa siirrytään muihin kryptovaluuttoihin.

Bitcoin-maailmassa verbistä hold käytetään versiota hodl, joka selitetään lyhenteeksi sanoista Hold On for Dear Life. Tämä ei pidä paikkaansa. Termi hodl (tai “hodlaus”) on lähtöisin Bitcointalk.org -foorumille postatusta promillenhuuruisesta viestistä, jossa hold oli kirjoitettu vahingossa väärin hodl. Vitsi on jäänyt sittemmin elämään.

Internet on täynnä myös HODL-aiheisia meemejä.

Bitcoinin holdaus on turvallisin vaihtoehto aloittelevalle sijoittajalle. Se on varmin tapa pysyä poissa suuremmista ongelmista todella epävakaassa sijoituskohteessa.

Kryptovaluuttojen markkina on vielä kooltaan todella pieni. Tällaisen markkinan manipulointi onnistuu valitettavan helposti jopa yksittäisiltä tahoilta. Bitcoinin kurssi tekee jatkuvasti täysin tyhjästä tulevia nousuja sekä laskuja, joissa kurssi voi muuttua satoja dollareita vartin aikana.

Tällaisten liikkeiden ennustaminen on äärimmäisen vaikeaa myös ammattisijoittajille – puhumattakaan harrastelijoista. Sijoittaja joutuu ennemmin tai myöhemmin väärällä puolelle treidiä markkinan ”isojen poikien kanssa”, ja lopputulos ei ole kaunista katseltavaa.

Kokemattoman sijoittajan on turvallisempaa seurata tätä toimintaa sivusta eikä yrittää arvata seuraavan nousun tai laskun päätepistettä. Treidaus on kokonaan oma taiteenlajinsa, ja siinä harjaantuminen vaatii paljon työtä.

Onko sijoitusta pakko holdata loputtomasti?

Bitcoinin ”hodlaajat” ovat tunnetusti sitkeää porukkaa. Kryptovaluutat ovat artikkelin kirjoitushetkellä romahtaneet kolikosta riippuen 85-99% vuoden 2018 aikana. Tästä huolimatta some on täynnä viestejä henkilöiltä, jotka ilmoittavat, ettei myynti tule koskaan kysymykseen. ”You’ll never get my Bitcoins!”

Tällainen asenne voi osoittautua kullan arvoiseksi rajujen laskumarkkinoiden aikana, mutta periaatteiden pieni löysääminen voi olla pitkässä juoksussa tuottoisampi tapa.

Sijoitustoiminnan tärkein periaate on: osta halvalla ja myy kalliilla. Jos sijoittaminen on näin yksinkertaista, niin minkä vuoksi harvat rikastuvat ja suurin osa häviää rahaa? Koska suurin osa toimii juuri päin vastoin, eli ostaa kalliilla ja myy halvalla.

warren buffett
Warren Buffett ostaa silloin, kuin muut myyvät. Yksinkertaista teoriassa, huomattavasti vaikeampaa käytännössä.

Edellä mainittu ilmiö on korostunut etenkin kryptovaluuttojen kohdalla. Vuoden 2017 kurssiralli toi markkinoille valtavat määrät sijoittajia nousuhuuman huipulla. Miljoonat sijoittajat ovat sittemmin myyneet bittirahansa vuoden 2018 laskuissa.

Sama tilanne toistuu osakemarkkinoilla ja kryptomarkkinoilla syklistä toiseen. Valtaosa sijoittajista lähtee mukaan pikavoitto mielessään juuri silloin, kun ammattilaiset alkavat myydä omistuksiaan. Kun markkinasykli etenee laskukauden pohjalle, ammattilaiset ostavat portfolioonsa dumppaavien piensijoittajien kryptot.

Kokemattomat sijoittajat tekevät usein kaksi perustavaa laatua olevaa virhettä:

 • Sijoitukset myydään paniikissa kurssin ollessa pohjalla
 • Sijoituksia ei myydä ahneuden vuoksi kurssi ollessa huipulla

Rajusti nousseen sijoituksen myyminen voi olla monelle jopa vaikeampaa, kuin rajusti laskeneen sijoituksen. Kurssihuipulla peliin astuu FOMO, eli Fear Of Missing Out.

Jos ostit Bitcoinia 1000 dollarilla vuoden 2017 alussa ja möit ne 5000 dollarilla marraskuussa, niin 10000 sekä 20000 dollarin kurssitasot aiheuttivat varmasti ärtymystä. ”Ei olisi pitänyt myydä, niin olisi nyt vieläkin rikkaampi.” Myymisen sijaan moni laittaakin lisää puita uuniin, kun kurssi puhkoo ATH-lukemia.

Ikiholdaukselle ja edellä kuvatulle ärtymykselle on myös olemassa vaihtoehto – keskitie.

Jos sijoituksesi moninkertaistuu kryptomarkkinoilla, voit myydä osan portfoliostasi ja siirtää rahat turvaan pankkitilillesi. Jos kurssiralli loppuu ja portfoliosi romahtaa 90%, sait alkupääomasi pois osittain tai kokonaan, etkä hävinnyt koko sijoitustasi. Jos kurssit jatkavat nousuaan vieläkin ylemmäs, sinun ei tarvitse kiroilla menetettyjä voittoja. Et rikastu aivan niin paljon kuin holdaamalla 100% kolikoistasi, mutta pienempi annos ahneutta voi tehdä olostasi paremman tulevaisuudessa.

Bitcoin sijoitus – mitä muuta sille voi tehdä?

Bitcoin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä todella synkissä lukemissa. Koko kryptomarkkina on romahtanut syvään lamaan, eikä kukaan tunnu tietävän, missä pohja tulee vastaan. Voiko piensijoittaja tehdä mitään muuta kuin purra hammasta ja hodlata?

Perinteisessä kryptovaluuttapörssissä on käytännössä kaksi vaihtoehtoa: ostaa tai myydä. Jos ostat Bitcoinia hintaan X, voit luopua omistuksistasi hintaan Y. Jos ajoituksesi oli kohdallaan, teit operaatiolla voittoa.

Entä jos haluat ostaa vakuutuksen kurssilaskua varten, mutta et halua luopua rakkaista Bitcoineistasi? Siinä tapauksessa voit shortata Bitcoinia. Tällä hetkellä suosituin alusta shorttaamiseen on BitMEX, joka pyörittää valtavaa volyymia joka päivä.

BitMEXillä käyt kauppaa futuureilla, jotka ovat käytännössä sopimuksia Bitcoinin kurssitasosta tietyllä ajanhetkellä. Voit ostaa X kpl futuureja, joiden arvo nousee ja laskee Bitcoinin kurssin mukaan. BitMEXin erikoisuus on siinä, että voit käyttää futuurien ostossa jopa 100:1 -vipua. Eli ostaa pienen position, jonka jälkeen sen hinta nousee 2x, 10x, 25x, 50x tai jopa 100x normaalia nopeammin.

Jos kurssi liikkuu haluamaasi suuntaan, teet vivun avulla paljon rahaa nopeassa ajassa. Jos kurssi menee väärään suuntaan, tuloksena on liquidation eli positiosi pakkomyynti. Toisin sanottuna, menetät koko sijoituksesi. Futuureja voi myös ostaa ilman vipua, jolloin yllä mainittu riski on huomattavasti pienempi.

Bitcoinin shorttaus ja osto BitMEX-pörssissä.

Yllä olevassa kuvassa on esimerkki short ja long -positiosta. Shorttausta ollaan tekemässä 25x-vivulla, jolloin koko sijoitus menetetään vain kurssin noustessa 3,75% ylemmäs. Long-vaihtoehdossa 1x-marginaalilla liquidation price on 49,77% nykyistä alempana.

Bitcoinin kurssilaskusta voi myös hyötyä esimerkiksi eTorossa, jossa futuurien sijaan kauppaa käydään CFD-sopimuksilla. Periaate on kuitenkin vastaava, eli sijoituksesi arvo laskee ja nousee kurssin mukaan. Kannattaa myös tsekata Deribit, jonne monet ammattilaiset ovat siirtyneet BitMEX-pörssistä.

Portfolion suojauksessa on myös riskinsä

Kaupankäynti edellä kuvatuilla instrumenteilla ei ole vaikeaa. Kuka tahansa piensijoittaja voi suojata osan portfoliostaan esimerkiksi futuurien avulla.

Jos portfoliosi arvo on 10.000$, voit shortata Bitcoinia esimerkiksi 500$ arvoisella sopimuksella. Jos kurssi nousee, portfoliosi arvo nousee. Jos kurssi laskee, saat tappiot takaisin BitMEX tai eToro -tilisi kasvaneena saldona. Ammattisijoittajat tekevät tätä työkseen. Toiminnan nimi on hedging, mistä juontaa myös nimi hedge-rahasto.

Moni piensijoittaja ei edes tiedä, että omaa portfoliota voi suojata riskeiltä edellä kuvatulla tavalla.

On syytä kuitenkin muistaa, että kryptomarkkinoita manipuloidaan jatkuvasti. Nopeat kurssilaskut ja -nousut ovat seurausta ammattipelureiden liikkeistä, joilla he pakottavat korkealla vivulla tehdyt futuurisopimukset liquidation-tilaan. Twitteristä löytyy jopa erityinen tili, joka raportoi näistä tapahtumista:

Jos suojaat Bitcoin-portfoliosi futuureilla (eli shorttaat Bitcoinia) ja Bitcoinin kurssi lähtee laskuun, kaikki on ok. Mutta usein tapahtuu seuraavaa: Bitcoinin kurssi nousee ensin 5%, jonka jälkeen se laskee 20%. Tämän jälkeen positiosi päätyy BitMEX Rekt -tilin twiitiksi.

Kurssi voi liikkua ensin futuurisi kannalta väärään suuntaan, jolloin se menee liquidation-rajan yli, ja menetät korkealla vivulla olevan sijoituksesi. Tämän jälkeen kurssi lähteekin laskuun, mutta nyt futuurisi on mennyttä eikä se enää suojaa sinua. Lopputuloksena portfoliosi arvo laskee ja hävisit myös futuurin hintapiikin vuoksi.

Vivun käyttäminen on edellä kuvatun skenaarion vuoksi erittäin vaarallista. Mikään markkina ei etene suoraa viivaa ylös tai alas – Bitcoin-markkina kaikista vähiten. Kurssi sahaa nopeasti ylös ja alas ja ylös ja alas, jolloin vivuttajat pudotetaan markkinoilta pois.

Piensijoittajan on hyvä ymmärtää, että omaa portfoliota voi nykyisin suojata kurssilaskuilta. Mutta. Sijoittajan täytyy tietää mitä tekee, jotta lopputuloksena ei ole suurempi tappio. Ilman vipua pelivara on huomattavasti suurempi, mutta moni voi silti aliarvioida kryptovaluuttojen tekemät nopeat liikkeet.

Bitcoin vs altcoin – toimiiko hajauttaminen?

Edellä mainittu teksti on kirjoitettu Bitcoinin näkökulmasta, mutta samat periaatteet toimivat myös muiden kryptovaluuttojen kohdalla. Esimerkiksi BitMEX tarjoaa nykyisin futuureja myös muille kryptovaluutoille.

Hajauttaminen on yksi suosituimmista aiheista sijoittamiseen liittyen. Osakemarkkinoilla puhutaan usein maantieteellisestä tai toimialakohtaisesta hajauttamisesta. Idea on jakaa sijoitukset erilaisen riskiprofiilin kohteisiin, jolloin kaikki munat eivät olisi samassa korissa. Jos esimerkiksi rakennusalalla menee huonosti, niin tilanne öljy-yhtiöiden tai Facebookin osake voi silti olla nousussa.

Samaa keskustelua käydään usein myös kryptovaluuttoihin liittyen, mutta onko siinä mitään perää?

Vuodet 2017 ja 2018 ovat todistaneet varsin hyvin seuraavien väitteiden paikkansa pitävyyden:

 • Hajauttamisessa on järkeä nousumarkkinan aikana
 • Hajauttaminen ei auta mitään romahdusten aikana

Bitcoin oli vuonna 2017 huikean hyvä sijoituskohde. Sen arvo 20-kertaistui vuoden aikana, ja nousua tuli myös vuoden lopussa satoja prosentteja. Bitcoin-rallin päätyttyä joulukuussa, koko markkina meni eteenpäin vielä viikkokausia. Monet pienemmät kolikot keräsivät satojen prosenttien kasvulukemia samaan aikaan kun Bitcoin polki paikallaan.

Bitcoin ei ollut myöskään koko vuoden 2017 paras sijoituskohde, ja marras- ja joulukuussa sen kilpailijat keräsivät vieläkin kovempia nousuja.

Kuvassa Ripple-yhtiön toimitusjohtaja Brad Garlinghouse. Hänen edustamansa XRP-token nousi vuonna 2017 jopa Bitcoinia rajummin.

Sijoittajan on mahdotonta tietää nousumarkkinan ”voittajahevosta”. Voit osua tuurilla oikeaan, mutta todennäköisesti joku kryptovaluutta nousee huomattavasti sinun sijoitustasi enemmän. Tällaisessa markkinasyklissä on ihan perusteltua jakaa sijoitus esim. 10-20 kryptovaluutan kesken.

Kyseessä ei ole kuitenkaan hajauttaminen sanan varsinaisessa merkityksessä. Hajauttamisella suojaudutaan perinteisesti nimenomaan laskua vastaan ja suojataan portfoliota yhden tietyn sektorin alamäeltä.

Kryptovaluuttojen kohdalla on todettava, että hajauttaminen ei pelasta portfoliotasi laskumarkkinan aikana. Tämän on varmasti jokainen sijoittaja huomannut vuonna 2018. Kryptomarkkina menee laskukausina alas Bitcoinin perässä – yksittäiset valuutat voivat lähinnä erottua markkinasta parin päivän ajan. Laskumarkinnassa rahaa tekevät vain treidaajat, mutta piensijoittajan portfolio on pakkasella, oli se sitten hajautettu yhteen tai sataan kryptovaluuttaan.

Merkittävin ero Bitcoinin ja altcoinien (eli kaikkien muiden kryptovaluuttojen) kohdalla on se, että Bitcoin säilyttää arvoaan hieman altcoineja paremmin. Jos Bitcoin laskee 20%, altcoinit putoavat 25-30%. Jos Bitcoin laskee joku päivä 10%, altcoinit ovat usein 12-15% pakkasella.

Omistusten hajauttaminen eri kryptovaluuttojen kesken ei suojaa portfoliotasi rajun laskukauden koittaessa. Voit saada oikeanlaisella hajautuksella aikaan pienemmät tappiot verrattuna kokonaismarkkinaan, mutta portfoliosi on punaisella siitä huolimatta.

Kannattaako nyt sijoittaa Bitcoiniin ?

Bitcoinin kurssi on tämän artikkelin kirjoitushetkellä alle 4000 dollarissa. Vuosi sitten samaan aikaan oltiin 100% korkeammalla ja matkalla kohti 10.000 taalaa. Kuuma kysymys kuuluukin: kannattaako nyt sijoittaa Bitcoiniin, kun kurssi on näin alhaalla?

Kuvassa Bitcoinin kurssi kuluneen 12kk ajalta

Tähän kysymykseen on mahdotonta antaa oikeaa vastausta. Yksi asia on selvää: Bitcoinin ostaminen 4000 dollarilla on parempi idea kuin 10000 dollarilla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö sijoituksesi voisi yhä laskea 50% alemmas parin seuraavan viikon aikana.

Sijoitusguru Warren Buffett on todennut kuuluisan lauseen:

Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful.

Tällä hetkellä moni piensijoittaja on hyvin pelokkaissa tunnelmissa. Suurin osa on poistunut markkinoilta jo kokonaan vuoden 2018 aikana, ja uusia tilttimyyntejä nähdään joka päivä.

Avain onnistuneeseen sijoitukseen krypto- tai osakemaailmassa on oikean suuruinen lähtöpanos. Liian suuri alkusijoitus on varmin tapa aiheuttaa itselleen tappioita pitkässä juoksussa.

Kryptovaluuttojen maailmassa tämä korostuu, sillä kurssimuutokset ovat niin rajuja ja nopeita. Portfolion arvo voi puolittua tai tuplaantua parissa päivässä. Jos alkusijoitus on ollut liian suuri, sijoittaja joutuu paniikkiin ja myy portfolionsa tappiolla pahimpaan mahdolliseen aikaan.

Toinen yleinen syy pakkomyyntiin on muutos henkilökohtaisessa taloustilanteessa: työttömyys, yllättävä remontti tai sairaus, auton vaihto, avioero tai muu vastaava. Sijoitus kryptovaluuttoihin on pyrittävä eristämään muusta taloudesta siten, että voit valita aina rauhassa sen optimaalisen myyntihetken ilman ulkoisia paineita.

Vedetään lopuksi yhteen muutamia yleisen tason neuvoja kryptosijoittajalle koskien sekä nousu- että laskumarkkinaa.

Laskumarkkinan aikana

 • Some on täynnä sijoittajia, jotka ovat huutaneet BTFD eli Buy The Fucking Dip 10.000 dollarista asti. Viime aikoina tätä teemaa on hoettu ensin 6.000 dollarista ja sitten 5.000 dollarista parin sadan välein. Kukaan ei tiedä, missä laskumarkkinan pohja tulee vastaan.
 • Jos haluat tehdä ostoja laskumarkkinassa, kannattaa säästää ammuksia vieläkin alhaisempien hintojen varalle. Tee suunnitelma etukäteen eri ostotasoista. Esimerkiksi ostat X Bitcoinia @ 4000, X kpl Bitcoinia @ 3000, x kpl Bitcoinia @ 2000 jne.
 • Jos harkitset myyntiä kurssien romahdettua, mieti tarkkaan, miksi olet tekemässä niin. Jos uskoit Bitcoiniin ja kryptojen teknologiaan 2kk tai 6kk sitten, niin onko mikään oleellisesti muuttunut huonompaan? Oletko vain paniikissa muiden piensijoittajien tavoin? Mieti, kuka tällä hetkellä ostaa myymäsi kryptovaluutat.

Nousumarkkinan aikana

 • Muista, että kryptot ovat pieni markkina, jota manipuloidaan jatkuvasti molempiin suuntiin.
 • Sijoittajien ahneus nostaa kursseja paljon ”oikeaa” hintaa ylemmäs rajussa nousuvaiheessa. Kaikki haluavat tehdä helppoa rahaa. Kukaan ei tiedä, mihin kryptovaluuttojen raju nousuliike päättyy. Vaikka valuutta X nousisi tänään 100%, se voi nousta huomenna 100% ja ylihuomenna uudet 100%.
 • Harkitse hyvin tarkkaan, jos olet ostamassa mitä tahansa instrumenttia sen ATH (All Time High)– hinnoilla. Mieti, kuka toimii vastapuolella myyjänä.
 • Harkitse rajun nousumarkkinan aikaan ”ikiholdaajan” statustasi. Voisiko portfoliosta kotiuttaa osan turvaan omalle pankkitilille?

Suosittelen lopuksi katsomaan seuraavan videon, joka on The Dollar Vigilante -kanavalta. Jeff Berwickin jutut ovat hyödyllistä kuunneltavaa muutenkin kaikille, joita kiinnostavat kryptot & kulta & sijoituskohteena. Berwick käy läpi viime aikoina tapetilla ollutta aihetta.

Bitcoin on julistettu taas kerran kuolleeksi, kuten se on julistettu satoja kertoja aiemminkin. Berwick käy myös läpi aiempien kryptosyklien tapahtumia. Bitcoin on tehnyt vastaavia nousuja ja laskuja myös aiempina vuosina, ja todennäköisesti sama vuoristorata on edessä myös tulevaisuudessa.

Huom. Bitcoinkeskus ei suosittele sijoittamaan kryptovaluuttaan. Sivuston tarkoituksena on tarjota ajankohtaista informaatiota kryptovaluuttojen maailmasta ja auttaa etenkin aloittelijoita tekemään hyviä, itsenäisiä päätöksiä.

Ole erityisen varovainen artikkelissa mainittujen futuuri- ja viputuotteiden kanssa. Opiskele ennen mahdollista sijoittamista taustatiedot tarkasti. Kannattaa myös tutustua markkinoiden suosituimpiin kryptovaluuttapörsseihin Bitcoinkeskuksen oppaista ennen tilin avaamista. Saat yksityiskohtaiset ohjeet siitä, kuinka mahdolliset kotiutukset, talletukset, ostot ja myynnit toteutetaan.

Lue lisää info-sivulta.

Kuva: Flickr / Fortune Live Media

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*