Perustiedot
31
tammi
bitcoin sijoittaminen

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Sijoita Bitcoiniin – näin Bitcoin sijoittaminen tapahtuu!

Bitcoin sijoittaminen on todella suosittua etenkin nuorien sijoittajien keskuudessa. Bitcoin-sijoittajat voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan. Bitcoiniin sijoittaminen on mahdollista erilaisilla instrumenteilla.

Bitcoin-sijoitus perinteisellä tavalla tarkoittaa Bitcoinin ostoa online-kauppapaikoista. Nordnetin trackerit ovat helppo ja turvallinen vaihtoehto. Jos Bitcoin-osake kiinnostaa, markkinoilta löytyy useita eri vaihtoehtoja. Bitcoin-johdannaiset ovat ammattitreidaajien suosiossa.

Jokaisen Bitcoiniin sijoittavan on hallittava myös veroilmoituksen tekeminen. Bitcoin sijoittaminen ei ole vaikeaa, ja markkinoilta löytyy varmasti jokaiselle sopiva palvelu sekä sijoitusinstrumentti!

Bitcoin sijoittaminen kasvattaa suosiotaan

Bitcoin sijoittaminen on todella suosittua etenkin nuorien sijoittajien keskuudessa. Bitcoin-sijoittajia löytyy maailmasta jo satoja miljoonia. Sijoittajien määrä on kaksinkertaistunut 2020-luvulla!

Bitcoin sijoittaminen nousi valtamedian puheenaiheeksi ensimmäistä kertaa vuoden 2017 aikana. Tuolloin Bitcoinista uutisoitiin myös suomalaisissa sanomalehdissä päivittäin. Vuoden 2018–2019 karhumarkkina vei Bitcoin-sijoittamisen hetkeksi unholaan, mutta kevään 2021 buumi nosti jälleen sen suosiota.

Suomessa on arvioiden mukaan noin 200.000–250.000 Bitcoin-sijoittajaa. Määrä on varsin kunnioitettava, kun huomioidaan, että osakesijoittajia on noin miljoona henkilöä. Osakkeisiin on sijoitettu Helsingin pörssissäkin yli sata vuotta, mutta Bitcoin on kerännyt kannattajansa alle kymmenessä vuodessa.

Tässä artikkelissa tutustutaan Bitcoin-sijoittamiseen yleisellä tasolla. Käymme läpi vaihtoehtoisia tapoja sijoittaa Bitcoiniin ja vertailemme niiden hyviä ja huonoja puolia.

Bitcoinkeskuksesta löytyy erillinen artikkeli: Osta bitcoineja. Siitä saat ohjeet askel askeleelta, miten ostoprosessi tapahtuu. Kauppapaikat-valikosta löydät myös kattavat aloittelijan oppaat suosituista palveluista. Bitcoin sijoittaminen onnistuu niiden kautta turvallisesti.

Erilaiset Bitcoin-sijoittajat

Bitcoin-sijoittajat voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan:

  1. Varovaiset ostajat
  2. Treidaajat
  3. HODLaajat

bitcoin sijoittajat

Varovaisten ostajien ryhmään kuuluvat aloittelijat, jotka ovat ostamassa ensimmäisiä bitcoinejaan. Tämän lisäksi ryhmässä on paljon perinteisestä sijoitusmaailmasta tulevia henkilöitä, jotka hankkivat bitcoinia osakeportfolionsa tueksi. Tämä ryhmä on ikäprofiililtaan selvästi vanhin, ja Bitcoinin osuus koko sijoitusportfoliosta on näillä henkilöillä tyypillisesti 1-5 prosentin luokkaa.

Treidaajat ovat ammattimaisia sijoittajia. He käyvät aktiivisesti kauppaa bitcoineilla ja hyödyntävät myös futuureja sekä velkavipua. Nämä henkilöt liikuttavat Bitcoinin kurssia ja reagoivat erilaisiin uutisiin. Treidaajat tekevät Bitcoin-sijoittajista suurimmat voitot ja kärsivät toisaalta myös pahimmat tappiot korkean volatiliteetin aikana.

HODLaajat ovat kolmas selkeä ryhmä, jotka ovat usein Bitcoin-maksimalisteja. Kyseessä ovat ns. buy & hold -sijoittajat, jotka ostavat bitcoineja säännöllisesti ja eivät välttämättä myy niitä koskaan. Moni hodlaaja uskovat laajempaan Bitcoin-vallankumoukseen tulevaisuudessa. He kerryttävät Bitcoin-positiotaan pitkän ajan kuluessa ja säilyttävät kolikoita omassa kylmälompakossa.

Osa sijoittajista menee myös näiden ryhmien väliin, mutta edellä mainittu jako kuvaa varsin hyvin tyypillisiä Bitcoin-sijoittajia.

Bitcoiniin sijoittaminen onnistuu monin eri tavoin

Bitcoiniin sijoittaminen on mahdollista erilaisilla instrumenteilla. Bitcoiniin sijoittaminen tarkoitti vielä kymmenen vuotta sitten vaivalloista prosessia, jossa hankittiin ”fyysisiä” bitcoineja omaan lompakkoon ulkomaisista kauppapaikoista. Nykyisin tilanne on sijoittajan kannalta huomattavasti parempi.

Bitcoin sijoittaminen on kehittynyt valtavasti viime vuosina. Ala on kasvanut todella paljon, ja olemme saaneet markkinoille uusia palveluita. Niiden myötä erilaiset sijoitusinstrumentit ovat tulleet myös tavallisen sijoittajan ulottuville.

On tärkeä muistaa, että yhtä ja oikeaa tapaa ei Bitcoin-sijoittamisessa ole. Jokainen sijoitusinstrumentti tarjoaa hyviä ja huonoja puolia. Sijoittajan on itse valittava omaan riski- ja sijoitusprofiiliin sopiva tapa. Voit myös sijoittaa Bitcoiniin monin eri tavoin ja hajauttaa sitä kautta riskiä.

Seuraavaksi artikkelissa käydään läpi neljä vaihtoehsoita tapaa sijoittaa Bitcoiniin.

Bitcoin-sijoitus perinteisellä tavalla

Bitcoin-sijoitus perinteisellä tavalla tarkoittaa Bitcoinin ostoa online-kauppapaikoista. Tämä vaihtoehto oli pitkään ainoa tapa sijoittaa Bitcoiniin tavalliselle henkilölle.

Bitcoinkeskuksen mielestä jokaisen Bitcoin-sijoittajan olisi hyvä lähteä tästä vaihtoehdosta liikkeelle. Voit kokeilla sitä pienillä testisummilla, jos haluat tehdä varsinaiset sijoitukset muiden instrumenttien avulla. ”Aitojen” bitcoinien ostaminen ja niiden siirto omaan lompakkoon on osa Bitcoinin teknologian ymmärtämistä.

Perinteinen Bitcoin-sijoittaminen onnistuu helposti suomalaisista kauppapaikoista. Coinmotion ja Northcrypto ovat molemmat helppokäyttöisiä ja turvallisia. Ne ovat Suomen Finanssivalvonnan tiukassa valvonnassa. Löydät niistä tarkemmat oppaat klikkaamalla päävalikon Kauppapaikat-linkkiä.

Alla on kuva Coinmotionin etusivulta.

coinmotion etusivu

Yksi Bitcoinin tärkeimmistä ominaisuuksista on mahdollisuus hallita omaisuuttasi itsenäisesti ilman kolmansia osapuolia. Tämä on mahdollista vain siten, että ostat bitcoineja ja siirrät ne talteen omaan lompakkoosi. Monien mielestä tämä on ainoa hyväksyttävä tapa sijoittaa Bitcoiniin. On kuitenkin ymmärrettävää, että aloittelevat sijoittajat säilyttävät bitcoininsa ensin kauppapaikkojen tileillä.

Perinteisen sijoitustavan haittapuolena ovat tekniset riskit ja kauppapaikkojen ongelmat. Vuonna 2022 nähtiin todella monia suuren kokoluokan konkursseja, joiden vuoksi miljoonat sijoittajat hävisivät rahaa. Myös oman lompakon käytössä on riskejä, jos olet huolimaton palautusavaimien säilytyksen kanssa.

Bitcoinkeskuksesta löytyy kattava Bitcoin-lompakoista kertova artikkeli. Käymme siinä tarkemmin läpi eri lompakoiden eroja.

Kun ostat bitcoineja kauppapaikasta, joudut myös tekemään selvityksen verottajalle itsenäisesti. Tätä aihetta käydään läpi tarkemmin artikkelin lopussa.

Perinteinen Bitcoin-sijoittaminen tarjoaa siis vapauden ja vastuun. Kaikille tämä vaihtoehto ei sovi, mutta pitkän linjan Bitcoin-sijoittajille tämä on ainoa oikea tapa.

Bitcoiniin sijoittaminen Nordnetissa

Nordnetin trackerit ovat helppo ja turvallinen vaihtoehto. Tämä sijoitusmuoto on erityisesti osakesijoittajien suosiossa, sillä se tarjoaa monia etuja perinteiseen Bitcoin-sijoittamiseen verrattuna. Mikä tekee tästä sijoitusmuodosta helpon ja suositun?

Nordnet on Skandinavian suosituin osakevälittäjä ja nykyisin myös pörssilistattu yhtiö. Todella moni suomalainen on hankkinut osakesäästötilin Nordnetista ja hallitsee sijoitussalkkuaan siellä. On varsin luonnollista, että tällainen henkilö haluaa hallita myös Bitcoin-sijoituksiaan samalla alustalla.

Bitcoin sijoittaminen onnistuu Nordnetissa monilla erilaisilla instrumenteilla. Alla olevassa kuvassa on Nordnetista löytyvä Bitcoin XBT -tracker, joka on ollut suosittu valinta jo vuodesta 2015 lähtien.

nordnet xbt provider

Huom. Nordnetissa ei voi sijoittaa yhdysvaltalaisiin tai kanadalaisiin Bitcoin ETF:iin vuonna 2018 tulleen lakimuutoksen vuoksi. Tarjolla on kuitenkin kymmeniä erilaisia tracker-tuotteita, joiden perusidea on aivan sama. Suurin ero tulee lähinnä kuluista, jotka ovat trackereissa selkeästi kalliimmat.

Tällaisen sijoitusmuodon haittapuolena on se, että kaupankäynti on mahdollista vain pörssin aukioloaikoina eli arkipäivinä toimistoaikaan. Bitcoinin kurssi liikkuu kuitenkin 24/7, ja volatiliteetti on viikonloppuisin jopa korkeampaa kuin arkipäivinä.

Tämän lisäksi joudut maksamaan vuositasolla kuluja. Ne on hyvä selvittää jokaisesta sijoitusinstrumentista erikseen. Taustalla on olemassa myös liikkeellelaskijanriski, eli mitä käy jos trackerin markkinoille tuonut yhtiö menisi vararikkoon?

Hyvänä puolena on helppous ja turvallisuus. Nordnetissa olevia sijoituksia ei voi hakkeroida, eikä sinun tarvitse huolehtia säilytyksestä. Lisäksi Nordnet lähettää tiedot kaupoistasi verottajalle, joten sinun ei tarvitse askarella Excelin tai vero-ohjelmien kanssa.

Bitcoin sijoittaminen Nordnetissa on suosittua hyvästä syystä. Se on hyvä ja turvallinen tapa tuoda Bitcoinin kurssikehityksen hyödyt omaan portfolioon. Lue lisää Bitcoiniin sijoittamisesta Nordnetissa tästä artikkelista.

Bitcoin-osake: hitti vai huti?

Jos Bitcoin-osake kiinnostaa, markkinoilta löytyy useita eri vaihtoehtoja. Bitcoin-osake tuo sinulle Bitcoinin kurssikehityksen hyödyt epäsuoralla sijoituksella. Bitcoiniin sijoittaminen tehdään silloin pörssilistattujen yritysten kautta, joiden bisnes on kytkeytynyt vahvasti Bitcoiniin.

Käydään seuraavaksi läpi muutamia erilaisia vaihtoehtoja Bitcoin-osakkeista.

Monelle Bitcoin sijoittaminen osakkeiden kautta tarkoittaa samaa kuin Microstrategy. Kyseessä on Michael Saylorin yhtiö, joka tuli kuuluisaksi syksyllä 2020. Saylorista tuli tuolloin ensimmäinen Bitcoin-sijoitusten puolesta puhuva pörssiyhtiön toimitusjohtaja.

Microstrategy omistaa enemmän bitcoineja kuin mikään muu pörssiyhtiö. Niiden arvo on niin suuri suhteessa Microstrategyn muuhun liiketoimintaan, että monien mielestä MSTR ticker on kuin Bitcoin ETF. Alla on kuva Microstrategyn osakkeesta Nordnetissa, jossa voit ostaa sitä helposti.

nordnet microstrategy

Toinen suosittu vaihtoehto ovat louhintafirmat, joiden osakekurssi reagoi hyvin vahvasti Bitcoinin kurssiliikkeisiin. Ne voi nähdä vivutettuna betsinä Bitcoiniin. Näissä yhtiöissä on kuitenkin omat riskinsä sijoittajan kannalta.

Louhintafirmat osoittautuivat vuoden 2022 laskumarkkinassa vaarallisiksi sijoituskohteiksi. Moni tunnettu yhtiö meni jopa konkurssiin. Tämä johtuu siitä, että louhintafirmat investoivat liikaa infraansa vuoden 2021 aikana. Kilpailun koventuessa louhintayhtiöiden tuottomarginaali pienentyi, eikä liikaa investoineilla firmoilla ole ollut varaa maksaa lainojaan takaisin. Ole siis varovainen!

Kolmas selkeä vaihtoehto on Bitcoin-kauppapaikkoihin sijoittaminen. Toistaiseksi markkinoilla on vain yksi pörssilistattu yhtiö, amerikkalainen Coinbase. Teoriassa sijoitus Coinbaseen pitäisi olla turvallisempi kuin Bitcoiin, sillä tällainen firma tekee rahaa myös laskumarkkinassa.

Vuoden 2022 karhumarkkina on kuitenkin todistanut tämän ajatuksen vääräksi. Vaikka Coinbase tekee rahaa kursseista riippumatta, laskumarkkina ei houkuttele ihmisiä ostoksille, joten treidausvolyymi on romahtanut. Myös Coinbasen ongelmana on ollut liika investointi nousumarkkinassa.

Bitcoin-johdannaiset

Bitcoin-johdannaiset ovat ammattitreidaajien suosiossa. Johdannaiset ovat perinteisestä finanssimaailmasta tunnettuja tuotteita, jotka saavat hintansa taustalla olevan kohde-etuuden perusteella. Esim. Bitcoin-futuurin hinta muuttuu käsi kädessä Bitcoinin kurssin kanssa. Termi johdannainen tarkoittaa sitä, että kauppaa ei käydä suoraan bitcoineilla vaan sen kurssista johdetuilla instrumenteilla.

Bitcoinin johdannaismarkkina on kasvanut valtavasti sitten vuoden 2017 buumin. Tuolloin markkina oli täynnä piensijoittajia, jotka ostivat pääasiassa Bitcoinia spot-kaupalla. Bitcoin-markkinan rakenne on muuttunut viime vuosina merkittävästi. Nykyisin johdannaiskaupan volyymit ovat moninkertaisia spot-kauppaan verrattuna.

Suosittuja instrumentteja ovat optiot ja futuurit. Alla on kuva Binancen johdannaismarkkinoista. Binance on markkinoiden johtava Bitcoin-pörssi.

bitcoiniin sijoittaminen johdannaisilla

Johdannaiskaupalla on useita eroavaisuuksia spot-kauppaan verrattuna. Johdannaiskauppa on yleisesti ottaen treidaamista eli nopeatempoisempaa kaupankäyntiä, jossa positioita pidetään muutamista minuuteista tunteihin, päiviin tai viikkoihin. Sijoittaja pyrkii hyötymään markkinan trendeistä ja treidaa positiotaan jatkuvasti.

Bitcoin sijoittaminen on mahdollista johdannaisten avulla myös molempiin suuntiin. Tarjolla ovat sekä long että short -optiot eli tuottojen tekeminen on mahdollista myös markkinan laskiessa. Mukana on myös velkavivun käyttö jopa 100x saakka.

Jos käytät esimerkiksi 10x-vipua, niin prosentin nousu Bitcoinin kurssissa nostaa positiosi arvoa 10 prosenttia. Kuulostaa mahtavalta, mutta sama toimii myös toiseen suuntaan. Yhden prosentin lasku pudottaa positiosi arvoa kymmenen prosenttia.

Bitcoin sijoittaminen johdannaisilla ei sovellu aloittelijoille. Etenkin vivun käyttö sisältää merkittäviä riskejä. Hyvänä puolena ovat valtava tuottpotentiaali vivun kanssa ja mahdollisuus tehdä rahaa kun Bitcoinin kurssi laskee. Huonona puolena on kasvanut riski sekä verokohtelu CFD-treidauksessa.

Verojen maksaminen Bitcoin-sijoituksista

Jokaisen Bitcoiniin sijoittavan on hallittava myös veroilmoituksen tekeminen.  Jos verotus ja Bitcoin sijoittaminen tuntuu vaikealta yhtälöltä, harkitse sijoittamista Nordnetissa. Silloin sinun ei tarvitse huolehtia luovutusvoittojen laskennasta vaan Nordnet tekee kaiken puolestasi ja lähettää tiedot verottajalle.

Bitcoinien hankkiminen Bitcoin-kauppapaikoista vaatii sen sijaan verotuksen hallintaa. Tosin sillä erotuksella, että ikiholdaajien ei tarvitse asiaa murehtia. Luovutusvoittoja kertyy vain silloin, kun luovut bitcoineistasi eli myyt niitä. Jos vain ostat bitcoineja etkä myy yhtään kolikkoa, verotettavaa tuloa ei synny.

Bitcoinkeskuksesta löytyy kattava artikkeli Bitcoin-verotuksesta. Siinä on käsitelty yksityiskohtaisesti verotukseen tarvittavat tiedot. Bitcoinin verotus ei eroa tällä hetkellä muiden kryptovaluuttojen verotuksesta. Bitcoinin avulla saatuja luovutusvoittoja verotetaan samoin kuin Litecoinista, Ethereumista tai esim. Solanasta saatuja voittoja.

Aloittelijan on tärkeä muistaa, että Bitcoin-kauppapaikat eivät lähetä tietoja kaupoistasi verottajalle. Muista tehdä veroilmoitus joka vuosi!

Yhteenveto Bitcoin-sijoittamisesta

Bitcoin-sijoittaminen ei ole vaikeaa, ja markkinoilta löytyy varmasti jokaiselle sopiva palvelu sekä sijoitusinstrumentti. Bitcoin-sijoittaminen onnistuu myös aloittelijalta yhtä helposti kuin osakkeiden ostaminen tai verkkopankin käyttö.

Bitcoin-sijoittajien suurimmat haasteet löytyvät henkiseltä puolelta. Bitcoinin volatiliteetti ei ole hävinnyt vuosien kuluessa. Vaikka markkina liikkuu päivätasolla kenties aiempaa vähemmän, Bitcoinin kurssi voi silti romahtaa 60-70 prosenttia yhden kalenterivuoden aikana. Tämä on kova paikka myös kokeneelle sijoittajalle.

Nousurallin aikana iskee myös ahneus, eikä bitcoineista ole aina helppo luopua kurssien noustessa. Bitcoin-position hallinta ei ole niin yksinkertaista miltä se kuulostaa. Myös kokeneilla konkareilla on vaikeuksia tunteiden hallinnan kanssa.

Tämän vuoksi Bitcoinkeskus suosittelee sijoittamista pienillä summilla kuukausisäästämisen idealla. Tätä kutsutaan myös DCA-ostoksi. Osta bitcoineja pienellä summalla kerran viikossa tai kerran kuukaudessa. Kasvata positiotasi hiljalleen ja opettele samalla tuntemaan Bitcoinin.

Suosittelemme suurempia sijoituksia (yli 10 prosenttia portfoliosta) vasta siinä vaiheessa, kun olet käynyt läpi yhden ison karhumarkkinan (yli 50 prosentin lasku). Bitcoin sijoittaminen on kaiken kaikkiaan kiehtovaa puuhaa. Löydät Bitcoinkeskuksesta todella paljon informaatiota aiheen ympäriltä!

Bitcoin sijoitus kokemuksia vuodesta 2017 lähtien

Tämän artikkelin on kirjoittanut Bitcoinkeskuksen perustaja Antti Hyppänen. Kerron seuraavassa omia Bitcoin sijoitus kokemuksia, joita minulle on kertynyt jo vuodesta 2017 lähtien.

Aivan ensin voin todeta, että Bitcoin-sijoittamisen aloitus oli vaikeaa. Kuulin Bitcoinista jo 2016 vuoden alussa, mutta tein ensimmäiset sijoitukseni vasta kesällä 2017. Bitcoinin ymmärtäminen ei ollut helppoa, ja minua hirvitti jo nähdyt kurssinousut.

Voiko Bitcoinin kurssi todellakin nousta enää paljon nykyistä ylemmäs?

Tein itse tätä pohdintaa, kun Bitcoinin kurssi oli muutamia tuhansia dollareita. Moni sijoittaja pohti samaa, kun Bitcoin oli pari dollaria, pari kymppiä tai pari sataa. Ja pohtii nyt kun sen kurssi on kymmeniä tuhansia.

Mielestäni edellä mainittu DCA on paras tapa hypätä kelkkaan. Lähde mukaan pienillä siivuilla, ja kokemuksen karttuessa voit ostaa lisää. Kuukausi- tai viikkosijoituksilla saat ostoillesi pidemmän ajan kuluessa kelvollisen keskikurssin. Voit kokemuksen karttuessa tehdä lisäostoja dipeistä.

Ensimmäinen karhumarkkina on kaikille se vaikein, ja se oli sitä myös itselleni. Kyseessä oli vuoden 2018 romahdus. Sen jälkeen Bitcoinin (tai muiden kryptojen) kurssiliikkeet eivät ole enää hermostuttaneet. Näen jokaisen dipin vain hyvänä ostopaikkana.

Bitcoiniin on mielestäni mahdotonta sijoittaa ilman selkeää visiota sen tulevaisuudesta. Tällaisen vision löytää vain opiskelemalla ja ymmärtämällä Bitcoinia pidemmän ajan kuluessa. Tämän vuoksi on hyvä lähteä mukaan pienin askelin ja kartuttaa matkan varrella omaa ymmärrystä Bitcoinista.

Mitä pidempään holdaat bitcoinia, sen enemmän saat Bitcoin sijoitus kokemuksia, ja sitä parempi Bitcoin-sijoittaja sinusta tulee. Tsemppiä matkaan, ja muista varoa erilaisia huijauksia! Aloittelijan kannattaa tehdä sijoitukset suomalaisissa kauppapaikoissa, joista olen tässä artikkelissa maininnut.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *