Bitcoin sijoittaminen onnistuu nykyisin monin eri tavoin

Bitcoin sijoittaminen

Bitcoin sijoittaminen oli vuosikausia yksinkertaista puuhaa: buy & hold eli “osta ja unohda”. Nykyisin tarjolla on monia muitakin sijoitusmuotoja, jotka mahdollistavat tienaamisen myös laskumarkkinan aikana. Tässä artikkelissa käydään läpi eri vaihtoehtoja sekä niiden plussat ja miinukset. Käymme sijoittamista läpi Bitcoinin kautta, mutta nykyisin eri sijoitusmuodot ovat jo tarjolla myös yleisimmille altcoineille (etenkin Ethereum).

Rekisteröidy Binancelle

Huom. Tämä artikkeli löytyy videomuodossa Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta.  Jos haluat katsoa tai kuunnella artikkelin sisällön videolta, niin laita alla oleva klippi pyörimään!

Perinteinen Bitcoin sijoittaminen

Aloitetaan perinteisestä tavasta sijoittaa Bitcoiniin, jota voidaan kutsua myös buy & hold, eli suomennettuna, osta & unohda -tyyppiseksi sijoitustavaksi. Ideana on hankkia bitcoineja portfolioon pitkäaikaisena sijoituskohteena, jonka myyntiä harkitaan vasta vuosia myöhemmin.

Bitcoinit säilytetään oston jälkeen erillisessä Bitcoin-lompakossa, jossa ne ovat kyllä turvassa, eivät kasva korkoa.

Tämä sijoitusmuoto oli pitkään myös ainoa todellinen vaihtoehto kryptovaluuttasijoittajille. Sen lisäksi monet suosituimmista pörsseistä sisälsivät vain Bitcoinin ostomahdollisuuden. Altcoinit alkoivat tulla toden teolla esim. suomalaisen Coinmotionin valikoimiin (kuvassa Coinmotionin etusivu) vasta vuosien vuoden 2018 aikana.

Bitcoin sijoittaminen Coinmotionissa

Vaikka nykyisin on tarjolla jo muitakin sijoitusmuotoja, suurin osa piensijoittajista sopii edelleen buy & gold -kategoriaan. Tämä perinteinen sijoitustapa sisältää myös omat riskinsä, jotka sijoittajan on otettava huomioon. Seuraavassa listataan plussat ja miinukset buy & hold -sijoittamisesta.

Plussat

 • Helppoa ja yksinkertaista – tämä sijoitusmuoto soveltuu kaikille
 • Ei vaadi monimutkaisten sijoitusinstrumenttien ymmärtämistä
 • Oikein toteutettuna matalan riskin vaihtoehto
 • Voit käyttää luotettavaa kotimaista palvelua (Coinmotion)

Miinukset

 • Koska omistat kryptovaluuttaa, sinun on itse huolehdittava sen asianmukaisesta säilyttämisestä
 • Paras turva saadaan hardware-lompakoilla (Trezor, Ledger Nano), joiden käyttö vaatii hieman teknistä osaamista
 • Lompakossa oleva Bitcoin on kuin kultaraha kassakaapissa: se ei tuota korko- tai osinkotuloja
 • Voit tehdä voittoa vain markkinan noustessa

Tsekkaa nämä suositut vaihtoehdot perinteiseen kryptosijoittamiseen:

Coinmotion Northcrypto Coinbase

Sijoittaminen johdannaisten avulla kryptovaluuttapörsseissä

Kryptovaluuttojen johdannaiskauppa on yleistynyt ja kasvanut valtavasti vuodesta 2018 lähtien. Vuoden 2017 kryptohuuman aikana markkinoiden suosituimmat palvelut olivat vielä varsin pieniä, mutta volyymit ovat sittemmin kasvaneet merkittävästi.

Johdannaiset ovat perinteisestä finanssimaailmasta tunnettuja tuotteita, jotka saavat kurssinsa eli hintansa taustalla olevan kohde-etuuden perusteella. Jos esimerkiksi kullan kurssi nousee, niin kulta-futuurin hinta nousee samalla tavalla.

Johdannaisinstrumentteja ovat mm. optiot ja futuurit. Tämän lisäksi CFD eli hinnanerosopimuksista on tullut erittäin suosittuja.

Tällä hetkellä johdannaismarkkina voidaan jakaa kahteen osaan: kryptovaluuttapörsseihin sekä perinteisiin sijoitussivustoihin, jotka ovat ottaneet myös kryptovaluutat tarjontaansa. Kryptovaluuttapörsseissä kauppaa käydään pitkälti Bitcoiniin pohjautuen, eli teet palveluun talletuksen bitcoineilla ja otat bitcoineja myös ulos.

Bitcoin sijoittaminen Stormgainissa
Kesällä 2019 ovensa avannut StormGain on uusi tulokas johdannaismarkkinoilla.

Johdannaiskauppa on pitkälti treidaamista eli luonteeltaan nopeatempoista kaupankäyntiä, jossa positioita pidetään parista minuutista pariin viikkoon. Toinen merkittävä ero aiemmin kuvattuun sijoittamiseen on mahdollisuus jopa 100:1 -vivun käyttöön.

Kolmas tärkeä ero on mahdollisuus shorttaaminen eli lyhyeksi myyminen. Voit siis tehdä rahaa myös markkinoiden laskiessa, mikä on tämän sijoitusmuodon ehdoton valttikortti.

Tämä Bitcoin sijoittaminen ei sovellu aloittelijalle. Se sisältää vivutuksen kautta paljon riskejä, joiden toinen puoli on tietysti valtava voittopotentiaali lyhyessä ajassa.

Kun puhutaan sijoittamisesta kryptovaluuttapörsseissä, siirrät käytännössä sijoitustilillesi bitcoineja, joita käytetään eurojen ja dollareiden sijasta treidien tekemiseen. Moni pörssi toimii myös stablecoinien kautta.

Plussat

 • Kuka tahansa pääsee tekemään johdannaiskauppoja helposti ja nopeasti
 • Vivuttaminen tarjoaa mahdollisuuden hurjiin tuottoihin
 • Shorttaaminen mahdollistaa tienaamisen myös markkinan laskiessa

Miinukset

 • Johdannaiskaupan instrumentit eivät sovellu aloittelijoille
 • Vivuttamisen kääntöpuolena on riski hävitä paljon rahaa nopeasti
 • Verokohtelu Suomessa johdannaisille

Tsekkaa nämä suositut vaihtoehdot johdannaissijoittamiseen kryptovaluutoilla:

Binance StormGain Kraken

Bitcoin sijoittaminen johdannaisten avulla muissa kauppapaikoissa

Edellisessä kappaleessa kuvattiin kryptovaluuttapörssejä, jotka mahdollistavat johdannaisilla treidauksen. Kryptovaluuttojen kauppa ei ole kuitenkaan nykyisin sidottu kryptovaluuttapörsseihin. Monet internetin treidauspalvelut ovat ottaneet kryptovaluutat mukaan valikoimiinsa viime vuosina niiden suosion vuoksi. Tunnetuin näistä on ehdottomasti eToro.

Kaupankäynti esimerkiksi eToron tai Binancen johdannaisilla on perusidealtaan samanlaista, mutta taustalla on yksi merkittävä ero. Voit sijoittaa eTorossa sekä muissa kilpailevissa kauppapaikoissa kryptovaluuttoihin omistamatta niitä lainkaan itse.

eToro etusivu
eToro-palvelun etusivu

Talletus kauppapaikkaan tehdään euroilla ja kryptosijoitukset suoritetaan CFD eli hinnanmuutossopimuksilla. Laitat siis euroja sisään ja otat euroja ulos, eikä tililläsi ole välttämättä koskaan yhtään virtuaalista kolikkoa.

Tämä vaihtoehto on suosittu perinteisten sijoittajien keskuudessa, jotka eivät halua murehtia kryptovaluuttojen säilytyksestä tai transaktioiden suorittamisesta.

Edellä kuvattu voi kuulostaa hullulta hardcore-kryptofaneille. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kryptovaluuttojen toiminta on edelleen hyvin tuntematonta yli 95% ihmisistä. Monet haluavat treidata tätä markkinaa ilman huolta kryptovaluuttojen käsittelystä.

Plussat ja miinukset ovat käytännössä samat kuin kryptovaluuttapörssien kohdalla. Kryptovaluuttojen puuttuminen yhtälöstä on sitten plussa tai miinus henkilökohtaisen preferenssin mukaan.

Johdannaisten merkittävin etu on shorttausmahdollisuus (ja vielä vivulla). Voit hyödyntää shorttausta suojaamaan perinteistä buy & hold -portfoliotasi, jos markkina näyttää menevän alas päin.

Shorttaamisen avulla sinun ei tarvitse myydä omistamiasi bitcoineja, mikä laukaisee heti verotettavan tapahtuman. Voit sen sijaan suojata portfoliota muuta kautta. Jos kurssit laskevat, voit tehdä arvonmenetystä vastaavan tilin shortillasi.

eToro on suosittu vaihtoehto johdannaissijoittamiseen kryptovaluutoilla:

eToro
75% sijoittajatileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.

Kryptovaluuttojen arvo saattaa vaihdella paljon, ja näin ollen ne eivät sovi kaikille sijoittajille. Kaupankäyntiä kryptovaluutoilla ei valvota EU-säädöskehyksen puitteissa.

Nordnetin Bitcoin ETN tracker

Edellä on kuvattu perinteinen Bitcoin sijoittaminen sekä johdannaisten käyttö. Näille vaihtoehdoille löytyy myös mielenkiintoinen välimuoto.

Ajatellaan seuraava tilanne. Haluat sijoittaa osan portfoliostasi Bitcoiniin, mutta kryptovaluutan käsittely tuntuu riskialttiilta ja pelottavalta. Et ole varma, osaatko käyttää Ledger Nanoa oikein ja pelkäät hävittäväsi kolikot. Et kuitenkaan kaipaa futuureja tai vivutuksia, haluat tehdä vain perinteisen buy & hold -sijoituksen.

Tässä kohtaa mukaan astuu Nordnetilta löytyvä XBT Provider -niminen ETN tracker, joka vastaa toiminnaltaan hieman ETF-rahastoa. Jos ETF-rahaston toiminta ei ole sinulle tuttu, voit lukea tämän oppaan. Lyhyesti sanottuna homma toimii seuraavasti.

Jos sijoitat esimerkiksi OMX Helsinki 25 ETF -rahastoon, niin käytännössä rahasto laittaa sijoittajien rahat Helsingin pörssin 25 suurimpaan yhtiöön. Rahaston arvo seuraa siis näiden yhtiöiden muodostaman portfolion kurssikehitystä. Sinä voit puolestasi ostaa näppärästi pienen siivun 25 eri yhtiöstä hankkimalla rahasto-osuuden.

Nordnetissa tarjolla oleva Bitcoin XBT Tracker toimii samalla idealla. Sijoituksesi arvo nousee aivan samalla tavalla kuin ostamalla bitcoineja perinteisestä kryptovaluuttapörssistä. Toistaiseksi tarjolla on Bitcoinille ja Ethereumille oma tracker. Tulevaisuudessa nähdään taatusti monien eri kryptojen muodostamia valuuttakoreja.

Tässä Nordnetin tuotteessa on merkittävä ero edellä kuvattuihin johdannaispalveluihin. Saat ostettua sen osaksi osakeportfoliotasi, joten trackeria käsitellään verotuksessa kuin Nokian osaketta tai ETF-rahastoa.

Haittapuolena on sitten shorttauksen puuttuminen. Toinen merkittävä ero johdannaisiin on kaupankäynti vain pörssin aukioloaikoina. Tämä voi käydä joskus kalliiksi etenkin viikonloppuina, kun et voi myydä (tai ostaa) trackeria. Kryptovaluuttojen markkinat eroavat perinteisistä markkinoista siten, että ne ovat auki 24/7 vuoden jokaisena päivänä.

Plussat

 • Voit hyötyä Bitcoinin kurssinoususta ilman huolta sen säilyttämisestä
 • Kaupankäynti onnistuu helposti ja turvallisesti suomalaisessa palvelussa
 • Osakesäästötili ja muut sijoitukset kaikki samassa käyttöliittymässä
 • Verotus ei aiheuta päänvaivaa

Miinukset

 • Kaupankäynti vain pörssin aukioloaikoina (huom. juhlapyhät, viikonloput), vaikka kryptovaluuttojen kurssit liikkuvat 24/7
 • Voit tehdä rahaa vain kurssien noustessa
 • Et omista kryptovaluuttaasi itse, eli taustalla on liikkeellelaskijan riski mahdollisen pankkikriisin aikana
 • Voit sijoittaa vain Bitcoinin tai Ethereumiin

Tutustu Nordnetiin

Lainapalvelut

Esitellään lopuksi vielä yksi tapa suorittaa Bitcoin sijoittaminen. Tämän vaihtoehdon suosio on alkanut kasvaa DeFi eli Decentralized Finance -sektorin nousun myötä. Kyseessä ovat kryptovaluuttojen lainapalvelut. Niitä löytyy sekä DeFi- että CeFi-toimijoista.

Kuten nimikin kertoo, idea on lainata kryptovaluuttasi toiselle taholle. Kukaan ei tietenkään lainaa ilman korvausta, joten tarjolla on noin 5-10% tasoista vuosikorkoa, palvelusta riippuen.

Tällainen vuosikorko voi kuulostaa pieneltä vain kryptovaluuttojen maailmassa eläneelle. Asia ei kuitenkaan ole näin, sillä 5-10% vuosikorko vastaa pitkän aikavälin tuotto-odotusta osakemarkkinoilta. Kyseessä on siis erittäin kilpailukykyinen vaihtoehto etenkin suursijoittajille.

Näitä lainapalveluita voi myös hyödyntää eurojen kohdalla. Säästötilithän tarjoavat nykyisin käytännössä nollakorkoa – kun mukaan lasketaan erilaiset nostokulut ja kuukausimaksut, niin tuloksena on usein miinusta. Jos ei muuten, niin pian yhä useampi pankki ottaa käyttöön myös miinuskoron.

BlockFI etusivu
BlockFi on yksi tunnetuimmista lainapalveluista.

Voit nykyään vaihtaa euroja USDT (Tether) stablecoiniin ja laittaa sitten tämän kryptovaluutan lainapalveluun. Kyse on samasta asiasta kuin holdaisit dollareita pankkitililläsi. Valuuttakurssien heilahtelu tuo oman riskinsä, mutta se voi toimia myös sinun hyväksesi.

Ainoa merkittävä miinus lainapalveluista on niiden lyhyt toimintahistoria sekä sijoittajasuojan puuttuminen. Tarjolla on vuosikorkoa, mutta millaisella riskillä? Toistaiseksi mitään merkittäviä konkursseja ei olla nähty, mutta tämä voi olla sijoittajalle vaikea hahmottaa.

Plussat

 • Bitcoin-sijoituksesi tuottavat sinulle normaalin kurssimuutoksen päälle mukavaa vuosikorkoa
 • Voit siirtää myös osan säästötilin euroista stablecoiniin ja lainata myös ne
 • Tasainen vuosituotto on pitkässä juoksussa merkittävä lisä arvonnousuun

Miinukset

 • Saat täyden hyödyn vuosikorosta vain lainaamalla kryptot koko vuodeksi, jolloin ne ovat pois muusta treidaamisesta
 • Koska omistat kryptovaluuttaa, sinun on itse huolehdittava sen asianmukaisesta säilyttämisestä
 • Uskaltaako alan toimijoihin luottaa niin isolla talletuksella, että luvassa on merkittävää tuloa?

Tsekkaa nämä suositut vaihtoehdot kryptovaluuttojen lainaamiseen:

BlockFi Celsius Network Binance

Yhteenveto eri sijoitusmuodoista

Bitcoin sijoittaminen on muuttanut merkittävästi muotoaan viime vuosina. Perinteisen buy & hold -sijoittamisen rinnalle on tullut useita eri vaihtoehtoja. Merkittävin muutos on johdannaisten valtava kasvu, mihin on myös hyvä syy. Ne tarjoavat mahdollisuuden tienata myös kurssien laskiessa ja toimivat siten portfolion negatiivisia arvonmuutoksia vastaan.

Yhä useampi sijoittaja haluaa tulevaisuudessa mukaan kryptovaluuttatreidaukseen ilman huolta kolikoiden oikeaoppisesta säilytyksestä. Vaikka hardware-lompakko onkin nykyisin helppokäyttöinen, se sisältää tietyt riskit esimerkiksi backup-koodien säilytyksestä, ohjelmistopäivityksistä ja niin edelleen.

Trezor Model T
USB-tikkua muistuttavat kylmälompakot tarjoavat järeää tietoturvaa, mutta vaativat myös hieman tietoteknistä osaamista.

Yleisellä tasolla on hieno asia, että kryptomarkkinat ovat kasvaneet viime vuosina niin paljon. Erilaisten sijoitusmuotojen tulo markkinoille herättää myös sellaisten sijoittajien mielenkiinnon, joita perinteinen buy & hold -treidaus ei kiinnosta.

Bitcoinin shorttaus (esim. vivulla) tarjoaa mielenkiintoisen option myös henkilölle, joka uskoo Bitcoinin olevan vain kupla, mikä romahtaa pian 100 euroon. Nyt myös negailijat voivat betsata markkinaa vastaan.

Jokaisen kannattaa valita itselleen se sijoitusmuoto, joka sopii parhaiten omaan riskiprofiiliin. Helppo ja vaivaton tarkoittaa yleensä matalaa riskiä sekä matalampaa tuottoa.

Jos aikoo jahdata jackpot-voittoja vivutuksella, on myös tiedostettava tällaisen treidauksen riskit. Muista myös tutustua ennen johdannaisten käyttöä näiden tuotteiden verotukseen ja kysy tarvittaessa neuvoa alan asiantuntijalta.

Photo by Austin Distel on Unsplash

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja sekä sivuston pääanalyytikko. Hän on seurannut kryptovaluuttoja työkseen vuodesta 2017 lähtien. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat. Antti vastaa pääosin Bitcoinkeskuksen sisällöntuotannosta sekä some-kanavien ylläpidosta.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*