Perustiedot
12
tammi
markkinakatsaus

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Vaihtoehtoisia tapoja sijoittaa Bitcoiniin

Bitcoiniin sijoittaminen oli vuosikausia yksinkertaista puuhaa: buy & hold eli osta ja unohda. Nykyisin tarjolla on monia muitakin sijoitusmuotoja, jotka mahdollistavat tienaamisen myös laskumarkkinan aikana. Tässä artikkelissa käydään läpi eri vaihtoehtoja sekä niiden plussat ja miinukset. Käymme sijoittamista läpi Bitcoinin kautta, mutta nykyisin eri sijoitusmuodot ovat jo tarjolla myös yleisimmille altcoineille (etenkin Ethereum).

Rekisteröidy Binancelle

Huom. Artikkelin sisältö on tarjolla myös videoformaatissa Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalla!

Perinteinen Bitcoin-sijoittaminen

Aloitetaan perinteisestä tavasta sijoittaa Bitcoiniin. Usein käytetään termiä buy & hold eli osta ja unohda. Tarkoituksena on hankkia bitcoineja portfolioon pitkällä aikahorisontilla. Suurin osa perinteisistä Bitcoin-sijoittajista ei pyri treidaamaan positiota markkinan liikkuessa. Sijoituksia tehdään esimerkiksi kuukausi- tai viikkotasolla kurssikehityksestä riippumatta.

Tämä on fiksu tapa sijoittaa Bitcoiniin ja pitää stressitason matalalla. Sitä kutsutaan myös usein spot-kaupaksi. Oston jälkeen bitcoinit säilytetään joko erillisessä Bitcoin-lompakossa tai sitten siinä kauppapaikassa, josta bittirahat hankittiin.

Tämä sijoitusmuoto oli pitkään ainoa helppo tapa päästä Bitcoiniin käsiksi. Monet suosituimmista pörsseistäkin sisälsivät vain Bitcoinin ostomahdollisuuden. Altcoinit tulivat toden teolla esim. suomalaisen Coinmotionin valikoimiin vasta vuosien 2018-2019 aikana. Nykyisin tarjonta on laajentunut tunnetuimpiin altcoineihin kaikissa kauppapaikoissa. Alla on kuva Coinmotionin etusivulta.

coinmotion etusivu 2022

Vaikka tarjolla jo muitakin vaihtoehtoja, suurin osa sijoittajista suosii edelleen buy & hold -metodia. Tämä perinteinen sijoitustapa sisältää myös omat riskinsä, jotka sijoittajan on otettava huomioon. Seuraavassa listataan plussat ja miinukset.

Plussat

 • Helppoa ja yksinkertaista – tämä sijoitusmuoto soveltuu kaikille
 • Ei vaadi monimutkaisten sijoitusinstrumenttien ymmärtämistä
 • Oikein toteutettuna matalan riskin vaihtoehto
 • Voit käyttää suomenkielisiä ja turvallisia palveluita

Miinukset

 • Mukaan tulee riski asianmukaisesta säilytyksestä
 • Säilytys omassa lompakossa vaatii hieman teknistä osaamista
 • Lompakossa oleva Bitcoin on kuin kultaraha kassakaapissa: se ei tuota korko- tai osinkotuloja
 • Voit tehdä voittoa vain markkinan noustessa

Tsekkaa nämä suositut vaihtoehdot perinteiseen kryptosijoittamiseen:

Coinmotion Northcrypto Coinbase

Sijoittaminen johdannaisten avulla

Kryptovaluuttojen johdannaiskauppa on kasvanut valtavasti sitten vuoden 2017 kryptobuumin. Tuolloin markkina oli täynnä piensijoittajia, jotka ostivat pääasiassa Bitcoinia spot-kaupalla. Kryptomarkkinan rakenne on muuttunut viime vuosina merkittävästi. Nykyisin johdannaiskaupan volyymit ovat moninkertaisia spot-kauppaan verrattuna.

Johdannaiset ovat perinteisestä finanssimaailmasta tunnettuja tuotteita, jotka saavat hintansa taustalla olevan kohde-etuuden perusteella. Esim. Bitcoin-futuurin hinta muuttuu käsi kädessä Bitcoinin kurssin kanssa. Termi johdannainen tarkoittaa sitä, että kauppaa ei käydä suoraan bitcoineilla vaan sen kurssista johdetuilla instrumenteilla.

Suosittuja instrumentteja ovat optiot ja futuurit. Alla on kuva Binancen johdannaismarkkinoista.

binance futuurit

Johdannaiskaupalla on useita eroavaisuuksia aiemmin kuvattuun spot-kauppaan verrattuna. Johdannaiskauppa on yleisesti ottaen treidaamista eli nopeatempoisempaa kaupankäyntiä, jossa positioita pidetään muutamista minuuteista tunteihin, päiviin tai viikkoihin. Sijoittaja pyrkii hyötymään markkinan trendeistä ja treidaa positiotaan jatkuvasti.

Toinen merkittävä ero tulee johdannaiskaupan ominaisuuksista. Tarjolla on sekä vipua että shorttausmahdollisuus. Vivuttaminen on mahdollista jopa 100x asti, mutta useimmin käytetään 2x-10x vipua.

Jos käytät esimerkiksi 10x-vipua, niin prosentin nousu Bitcoinin kurssissa nostaa positiosi arvoa 10 prosenttia. Kuulostaa mahtavalta, mutta sama toimii myös toiseen suuntaan. Yhden prosentin lasku pudottaa positiosi arvoa kymmenen prosenttia.

Shorttaus eli lyhyeksi myyminen avaa sijoittajalle mahdollisuuden tehdä voittoa markkinan laskiessa. Tämä ei onnistu mitenkään spot-kaupassa. Shorttausta voi suorittaa myös edellä kuvatun vivun avulla.

Johdannaisilla sijoittaminen ei sovellu aloittelijoille. Etenkin vivun käyttö sisältää merkittäviä riskejä.

Plussat

 • Kuka tahansa voi tehdä kryptoissa johdannaiskauppaa helposti ja nopeasti
 • Vivuttaminen mahdollistaa moninkertaiset tuotot spot-kauppaan verrattuna
 • Shorttaamalla voit tehdä tiliä myös laskumarkkinassa

Miinukset

 • Johdannaiskaupan instrumentit eivät sovellu aloittelijoille
 • Vivuttamisen kääntöpuolena on riski hävitä paljon rahaa nopeasti
 • Verokohtelu Suomessa johdannaisille

Tsekkaa nämä suositut vaihtoehdot johdannaissijoittamiseen kryptovaluutoilla:

Binance FTX Kraken

Bitcoin ETF ja tracker-sertifikaatit

Edellä on kuvattu spot- sekä johdannaiskauppa kryptovaluuttapörsseissä. Näille löytyy myös mielenkiintoinen vaihtoehto: ETF-tuotteet sekä tracker-sertifikaatit Nordnetilla. Nyt siirrytään pois kryptovaluuttapörsseistä ns. perinteiselle treidausalustalle, jossa käydään tyypillisesti kauppaa osakkeilla.

Yhä useampi osakesijoittaja haluaa hyötyä kryptovaluuttojen performanssista tutun ja turvallisen kauppapaikan kautta. Jos koko sijoitusportfolio on Nordnetilla, kynnys availla uusia tilejä tai opetella lompakoiden käyttöä on korkea. Nordnet on vastannut sijoittajien kysyntään ja tuonut alustalleen erilaisia vaihtoehtoja.

nordnet bitcoin etf
Kuvassa on haettu erilaisia Bitcoin ETF -tuotteita Nordnetin etusivulta.

Käytännössä voit sijoittaa Bitcoiniin (sekä tunnetuimpiin altcoineihin) kahdella tavalla: ETF tai tracker-sertifikaatti. Nämä ovat hyvin samankaltaisia tuotteita, mutta ”konepellin” alta löytyy pieniä eroja. Myös kulut vaihtelevat tuotteesta ja liikkeellelaskijasta riippuen.

ETF- ja tracker-tuotteiden idea on yksinkertainen: ne seuraavat kohde-etuuden kurssia. Esimerkiksi Bitcoin-tracker seuraa Bitcoinin kurssia ja Ethereum ETF seuraa Ethereumin kurssia. Sijoittaja saa näiden tuotteiden avulla portfolioonsa Bitcoinia sekä Ethereumia hankkimatta kyseisiä kryptovaluuttoja.

Miksi sijoittaja sitten ostaisi  tracker-sertifikaattia (tai ETF:ää) oikeiden bitcoinen sijasta? Vastaus riippuu paljon yksilöstä, mutta todennäköisesti kaksi suurinta tekijää ovat verotus ja helppous.

Verotus siksi, koska Nordnet lähettää automaattisesti tiedot voitoista & tappioista verotukseen. Jos ostat bitcoineja (tai muita kolikoita) kryptovaluuttapörsseistä, joudut tekemään itse kirjanpidon ja laskemaan voitot & tappiot. Tämä voi olla työläs prosessi, jos treidejä on paljon.

Helppous liittyy portfolion hallintaan. Jos sijoittaja hallitsee portfoliotaan Nordnetilla, on työlästä luoda uusia tilejä ja siirtää rahaa eri palveluihin. Oikeiden bitcoinien hankinta tuo mukanaan myös riskit säilytyksestä. ETF:n ja tracker-sertifikaatin kautta tällaista riskiä ei ole.

Haittapuolena on kaupankäynti vain pörssin aukioloaikoina. Tämä voi käydä kalliiksi etenkin viikonloppuisin, jolloin nähdään usein merkittäviä liikkeitä kryptomarkkinoilla. ETF- ja tracker-sertifikaatit sisältävät myös kuluja sekä mahdollisen liikkeellelaskijan riskin. Tarjonta rajoittuu myös muutamiin suosituimpiin kryptovaluuttoihin.

Plussat

 • Voit hyötyä Bitcoinin kurssinoususta ilman huolta sen säilyttämisestä
 • Kaupankäynti onnistuu helposti ja turvallisesti suomenkielisessä palvelussa
 • Osakesäästötili ja muut sijoitukset kaikki samalla platformilla
 • Verotus ei aiheuta päänvaivaa

Miinukset

 • Kaupankäynti mahdollista vain pörssin aukioloaikoina
 • Et omista etkä hallitse kryptovaluuttaasi itse
 • Rajallinen tarjonta
 • Vuosittaiset kulut

Tutustu Nordnetiin

Sijoittaminen Bitcoin-osakkeisiin

Tähän asti on käsitelty sijoittamista kryptovaluuttoihin joko suoraan spot-kaupalla tai erilliten johdannaisten kautta. Tarjolla on nykyisin myös neljäs vaihtoehto, joka on epäsuora sijoitus osakkeiden avulla. Tällainen sijoitus voi myös pienentää portfolion kokonaisriskiä.

Niin sanotut Bitcoin-osakkeet ovat nousseet yhä houkuttelevammaksi vaihtoehdoksi viime vuosina. Tämä johtuu siitä, että maailman pörsseihin on listattu useita alaan liittyviä yrityksiä. Myös aiemmin pörssilistatut yhtiöt ovat tehneet Bitcoin-hankintoja.

Tunnetuin esimerkki on varmasti Microstrategy, jonka Bitcoin-omistukset ovat tällä hetkellä jo yhtä suuret kuin koko yhtiön markkina-arvo! Voit tsekata maailman eri instituutioiden Bitcoin-omistuksia tästä listasta.

Hyviä esimerkkejä Bitcoin-osakkeista ovat myös louhintayhtiöt. Riot Blockchain Inc. on yksi tunnetuimmista. Niiden osakekurssilla on usein vahva korrelaatio Bitcoinin kurssikehitykseen.

riot blockchain
Riot Blockchain on Nasdaq-pörssiin listattu louhintayhitö.

Kenties mielenkiintoisin vaihtoehto on kuitenkin yhdysvaltalainen kryptovaluuttapörssi Coinbase, joka listautui Nasdaq-pörssiin keväällä 2021. Coinbase tekee tiliä treidauspalkkioiden kautta, joten yhtiön tulos ei riipu suoraan Bitcoinin kurssista. Toki, treidausvolyymit nousevat usein bull-markkinan aikana, joten kyllä Coinbasen osakekurssikin seuraa melko vahvasti Bitcoinin kurssikehitystä.

Osakesijoittaja hyötyy sijoituksestaan osinkojen kautta. Vuonna 2022 tehtiin myös historiaa tällä sektorilla, kun BTCS-niminen yhtiö päätti maksaa osingon (halukkaille sijoittajille) bitcoineissa!

Toistaiseksi tarjolla on vielä varsin rajallinen määrä ”Bitcoin-osakkeita”. Instituutioiden Bitcoin-sijoitukset etenevät varsin hitaasti, eikä Microstrategyn kaltaisia yhtiöitä ole tullut lisää. Muiden julkisten osakeyhtiöiden sijoitukset ovat markkina-arvoon suhteutettuna varsin pieniä.

Sijoittajan kannattaa vertailla eri yhtiöitä Bitcoinin kurssikehitykseen. Esimerkiksi Microstrategyn kurssi nousi vuoden 2020 rallissa moninkertaisesti Bitcoinin kurssiin verrattuna. Sama ilmiö oli nähtävissä myös tietyillä louhintafirmoilla. Tarjolla voi siis olla mukavaa lisätuottoa! Yhtiön osake voi myös pitää paremmin pintansa kryptovaluuttojen laskumarkkinan aikana.

Bitcoin-osakkeita löytyy edellä mainitusta Nordnetista.

Plussat

 • Osake voi tarjota nousurallissa parempaa tuottoa kuin Bitcoin
 • Mahdollinen osinkotuotto kaupan päälle
 • Osakekurssi ei välttämättä putoa yhtä rajusti kuin Bitcoin

Miinukset

 • Kaupankäynti vain pörssin aukioloaikoina
 • Yhtiön toimintaan liittyvät riskit
 • Osake voi kärsiä muista makrotalouden trendeistä jotka eivät vaikuta Bitcoiniin

Sijoita krypto-osakkeisiin Nordnetissa

Yhteenveto eri sijoitusmuodoista

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on muuttanut merkittävästi muotoaan viime vuosina. Perinteiselle spot-kaupalle on tullut useita eri vaihtoehtoja. Merkittävin muutos on johdannaisten valtava kasvu. Ne tarkoavat sijoittajalle mahdollisuuden tuottoihin myös markkinan laskiessa.

Yhä useampi sijoittaja haluaa mukaan kryptovaluutoihin ilman huolta kolikoiden säilytyksestä. Vaikka hardware-lompakko onkin helppokäyttöinen, se sisältää tietyt riskit esimerkiksi backup-koodien säilytyksestä, ohjelmistopäivityksistä ja niin edelleen.

Trezor Model T
USB-tikkua muistuttavat kylmälompakot tarjoavat järeää tietoturvaa, mutta vaativat myös hieman tietoteknistä osaamista.

Yleisellä tasolla on hieno asia, että kryptovaluuttoihin sijoittaminen on kovassa kasvussa. Uudet sijoitusmuodot (ETF:t, trackert sekä osakkeet) herättävät myös sellaisten sijoittajien mielenkiinnon, joita perinteinen Bitcoin-ostaminen ei ole kiinnostanut.

Jokaisen kannattaa valita itselleen se sijoitusmuoto, mikä sopii parhaiten omaan riskiprofiiliin sekä sijoitusportfolioon.

Jos aikoo jahdata jackpot-voittoja vivutuksella, on myös tiedostettava tällaisen treidauksen riskit. Muista myös tutustua ennen johdannaisten käyttöä näiden tuotteiden verotukseen ja kysy tarvittaessa neuvoa alan asiantuntijalta.

Photo by Austin Distel on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.