Perustiedot
06
syys

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Bitcoin sijoittaminen – aloittelijan opas

Bitcoin sijoittaminen on todella suosittua etenkin nuorien sijoittajien keskuudessa. Bitcoiniin sijoittaminen onnistuu helposti erilaisilla instrumenteilla. Perinteinen tapa sijoittaa Bitcoiniin on ostaa bittirahoja netin kauppapaikoista. Nordnet Bitcoin on helppo ja turvallinen vaihtoehto sijoittaa Bitcoiniin.

Jos Bitcoin osake kiinnostaa, markkinoilta löytyy useita eri vaihtoehtoja. Bitcoin-johdannaiset ovat ammattitreidaajien suosiossa. Jokaisen Bitcoiniin sijoittavan on hallittava myös Bitcoin verotus. Bitcoin sijoittaminen ei ole vaikeaa, ja markkinoilta löytyy varmasti jokaiselle sopiva palvelu sekä sijoitusinstrumentti!

Bitcoin sijoittaminen kasvattaa suosiotaan

Bitcoin sijoittaminen on todella suosittua etenkin nuorien sijoittajien keskuudessa. Bitcoin-sijoittajia löytyy maailmasta jo satoja miljoonia. Määrä on kaksinkertaistunut 2020-luvulla!

Bitcoin sijoittaminen nousi toden teolla valtamediaan vuoden 2017 buumin aikana. Tuolloin Bitcoinista uutisoitiin myös suomalaisissa sanomalehdissä päivittäin. Vuoden 2018–2019 karhumarkkina vei Bitcoin-sijoittamisen hetkeksi unholaan, mutta kevään 2021 buumi nosti jälleen sen suosiota.

Suomessa on arvioiden mukaan noin 200.000–250.000 Bitcoin-sijoittajaa. Määrä on varsin kunnioitettava, kun huomioidaan, että osakesijoittajia on noin miljoona henkilöä. Osakkeisiin on sijoitettu Helsingin pörssissäkin yli sata vuotta, mutta Bitcoin on kerännyt kannattajansa alle kymmenessä vuodessa.

Tässä artikkelissa tutustutaan Bitcoin-sijoittamiseen yleisellä tasolla. Käymme läpi vaihtoehtoisia tapoja sijoittaa bittirahaan ja vertailemme niiden hyviä ja huonoja puolia.

Bitcoinkeskuksesta löytyy erillinen artikkeli: Osta bitcoineja Siinä saat ohjeet askel askeleelta, miten ostoprosessi tapahtuu. Kauppapaikat-valikosta löydät myös kattavat aloittelijan oppaat suosituista palveluista. Bitcoin sijoittaminen onnistuu niiden kautta turvallisesti.

Bitcoin-sijoittajat voidaan mielestämme jakaa kolmeen eri kategoriaan.

  • Varovaiset ostajat
  • Treidaajat
  • HODLaajat

Varovaisten ostajien ryhmään kuuluvat myös aloittelijat, jotka ovat ostamassa ensimmäisiä bitcoinejaan. Tämän lisäksi ryhmässä on paljon perinteisestä sijoitusmaailmasta tulevia Bitcoin-sijoittajia, jotka hankkivat bitcoinia varovasti portfolioonsa. Tämän ryhmän Bitcoin-positio on alle viisi prosenttia koko sijoitusportfoliosta.

Treidaajat ovat ammattimaisia sijoittajia. He käyvät aktiivisesti kauppaa bitcoineilla ja hyödyntävät myös futuureja sekä velkavipua. Tämä on se ryhmä sijoittajia, joka liikuttaa Bitcoinin kurssi markkinoilla. He tekevät suurimmat voitot ja kärsivät myös suurimmat tappiota.

Kolmas ryhmä ovat ns. HODLaajat, jotka ovat usein myös Bitcoin-maksimalisteja. Tämä ryhmä usein vain ostaa bitcoinia mutta ei myy sitä. HODLaajat uskovat laajempaan Bitcoin-vallankumoukseen tulevaisuudessa ja kerryttävät Bitcoin-positiotaan pitkän ajan kuluessa kylmälompakkoonsa.

Bitcoiniin sijoittaminen onnistuu monin eri tavoin

Bitcoiniin sijoittaminen onnistuu helposti erilaisilla instrumenteilla. Bitcoiniin sijoittaminen tarkoitti vielä kymmenen vuotta sitten vaivalloista prosessia, jossa hankittiin ”fyysisiä” bitcoineja omaan lompakkoon ulkomaisista kauppapaikoista. Nykyisin tilanne on sijoittajan kannalta huomattavasti parempi.

Bitcoin sijoittaminen on kehittynyt valtavasti viime vuosina. Ala on kasvanut valtavasti, ja olemme saaneet paljon uusia palveluita. Niiden myötä erilaiset sijoitusinstrumentit ovat tulleet myös tavallisen sijoittajan ulottuville.

On tärkeä muistaa, että yhtä ja oikeaa tapaa ei Bitcoin-sijoittamisessa ole. Jokainen sijoitusinstrumentti tarjoaa hyviä ja huonoja puolia. Sijoittajan on itse valittava omaan riski- ja sijoitusprofiiliin sopiva tapa. Voit myös sijoittaa Bitcoiniin monin eri tavoin ja hajauttaa sitä kautta riskiä.

Seuraavaksi artikkelissa käydään läpi neljä vaihtoehsoita tapaa sijoittaa Bitcoiniin.

Bitcoin sijoittaminen perinteisellä tavalla

Perinteinen tapa sijoittaa Bitcoiniin on ostaa bittirahoja netin kauppapaikoista. Tämä vaihtoehto oli pitkään ainoa tapa, miten Bitcoin sijoittaminen onnistui tavalliselta henkilöltä.

Bitcoinkeskuksen mielestä jokaisen Bitcoin-sijoittajan olisi hyvä lähteä tästä vaihtoehdosta liikkeelle. Voit kokeilla sitä pienillä testisummilla, jos haluat tehdä varsinaiset sijoitukset muiden instrumenttien avulla. ”Aitojen” bitcoinien ostaminen ja niiden siirto omaan lompakkoon on osa teknologian ymmärtämistä.

Perinteinen Bitcoin sijoittaminen onnistuu helposti suomalaisista kauppapaikoista. Coinmotion ja Northcrypto ovat molemmat helppokäyttöisiä ja turvallisia. Ne ovat Suomen Finanssivalvonnan tiukassa valvonnassa.

Alla on kuva Northcrypto-palvelun etusivulta.

Bitcoin sijoitaminen Northcryptossa

Yksi Bitcoinin tärkeimmistä ominaisuuksista on mahdollisuus hallita omaisuutta täysin itsenäisesti ilman kolmansien osapuolten väliintuloa. Tämä on mahdollista vain siten, että ostat bitcoineja ja siirrät ne talteen omaan lompakkoosi. Todella monelle tämä on ainoa hyväksyttävä tapa sijoittaa Bitcoiniin.

Bitcoin-kauppapaikat ovat myös auki 24/7/365. Voit ostaa ja myydä sijoituksiasi milloin tahansa. Voit myös liikuttaa bitcoineja omasta lompakostasi kenenkään estämättä. Sinulla on täysi kontrolli varoistasi.

Tämän sijoitustavan haittapuolena ovat tekniset riskit ja kauppapaikkojen ongelmat. Vuonna 2022 on nähty todella monia suuren kokoluokan konkursseja, joihin miljoonat sijoittajat ovat hävinneet rahansa. Myös oman lompakon käytössä on riskejä, jos olet huolimaton etenkin palautusavaimien säilytyksen kanssa.

Bitcoinkeskuksesta löytyy kattava Bitcoin-lompakoista kertova artikkeli. Käymme siinä tarkemmin läpi eri lompakoiden eroja.

Kun ostat bitcoineja kauppapaikasta, joudut myös tekemään selvityksen verottajalle itsenäisesti. Tätä aihetta käydään läpi tarkemmin artikkelin lopussa.

Perinteinen Bitcoin-sijoittaminen tarjoaa siis vapauden ja vastuun. Kaikille tämä vaihtoehto ei sovi, mutta pitkän linjan Bitcoin-sijoittajille tämä on ainoa oikea tapa.

Nordnet Bitcoin on turvallinen vaihtoehto

Nordnet Bitcoin on helppo ja turvallinen vaihtoehto sijoittaa Bitcoiniin. Nordnet Bitcoin tarkoittaa käytännössä sijoittamista Bitcoiniin Nordnet-palvelusta löytyvien tracker-tuotteiden avulla. Mikä tekee tästä sijoitusmuodosta helpon ja suositun?

Nordnet on Skandinavian suosituin osakevälittäjä ja nykyisin myös pörssilistattu yhtiö. Todella moni suomalainen on hankkinut osakesäästötilin Nordnetista ja hallitsee sijoitussalkkuaan siellä. On varsin luonnollista, että tällainen sijoittaja haluaa hallita myös Bitcoin-sijoituksiaan samalla alustalla.

Bitcoin sijoittaminen onnistuu Nordnetissa monilla erilaisilla instrumenteilla. Kuvassa on haettu erilaisia Bitcoin ETF -tuotteita Nordnetin etusivulta.

nordnet bitcoin etf

Tracker- ja ETF-tuotteiden perusidea on sama: ne seuraavat Bitcoinin kurssia. Sijoittaja pääsee siis samaan lopputulokseen kuin ostamalla bitcoineja perinteisellä tavalla. Vai pääseekö?

Tällaisen sijoitusmuodon haittapuolena on se, että kaupankäynti on mahdollista vain pörssin aukioloaikoina. Tämä tarkoittaa arkipäiviä ja toimistoaikaa. Bitcoinin kurssi kuitenkin heiluu 24/7 ja viikonloppuisin jopa enemmän kuin arkipäivinä.

Tämän lisäksi joudut maksamaan vuositasolla kuluja. Ne on hyvä selvittää jokaisesta sijoitusinstrumentista erikseen. Taustalla on olemassa myös liikkeellelaskijanriski, eli mitä käy jos ETF:n tai trackerin markkinoille tuonut yhtiö menisi vararikkoon?

Hyvänä puolena on helppous ja turvallisuus. Nordnetissa olevia sijoituksia ei voi hakkeroida, eikä sinun tarvitse huolehtia säilytyksestä eli Bitcoin-lompakosta. Lisäksi Nordnet lähettää tiedot kaupoistasi verottajalle, joten sinun ei tarvitse askarella Excelin tai vero-ohjelmien kanssa.

Bitcoin sijoittaminen Nordnetissa on suosittua hyvästä syystä. Se on hyvä ja turvallinen tapa tuoda Bitcoinin kurssikehityksen hyödyt omaan portfolioon

Bitcoin osake – hitti vai huti?

Jos Bitcoin osake kiinnostaa, markkinoilta löytyy useita eri vaihtoehtoja. Bitcoin osake tuo sinulle Bitcoinin kurssikehityksen hyödyt epäsuoralla sijoituksella. Bitcoin sijoittaminen tehdään silloin pörssilistattuihin yrityksiin, joiden bisnes on kytkeytynyt hyvin vahvasti Bitcoiniin.

Käydään seuraavaksi läpi muutamia erilaisia vaihtoehtoja Bitcoin-osakkeista.

Monelle Bitcoin sijoittaminen osakkeiden kautta tarkoittaa samaa kuin Microstrategy. Kyseessä on Michael Saylorin yhtiö, joka tuli kuuluisaksi syksyllä 2020. Saylorista tuli tuolloin ensimmäinen Bitcoin-sijoitusten puolesta puhuva pörssiyhtiön toimitusjohtaja.

Microstrategy omistaa enemmän bitcoineja kuin mikään muu pörssiyhtiö. Niiden arvo on niin suuri suhteessa Microstrategyn muuhun liiketoimintaan, että monien mielestä MSTR ticker on kuin Bitcoin ETF. Bitcoin Treasuries -sivusto listaa Microstrategyn lisäksi myös muiden pörssiyhtiöiden omistukset.

Toinen suosittu vaihtoehto ovat louhintafirmat. Näiden linkki Bitcoinin kurssiin on teoriassa hyvinkin selvä. Riot Blockchain Inc. on yksi tunnetuimmista.

bitcoin osake - riot blockchain

Louhintafirmat ovat osoittautuneet vuoden 2022 laskumarkkinassa vaarallisiksi sijoituskohteiksi. Moni tunnettu yhtiö on mennyt jopa konkurssiin. Tämä johtuu siitä, että louhintafirmat investoivat liikaa vuoden 2021 aikana.

Kilpailun koventuessa kaikkien louhintayhtiöiden tuottomarginaali on pienentynyt, eikä liikaa laajentuneilla firmoilla ole ollut varaa maksaa lainojaan takaisin. Ole siis varovainen louhintayhtiöiden kanssa.

Kolmas selkeä vaihtoehto on Bitcoin-kauppapaikkoihin sijoittaminen. Toistaiseksi markkinoilla on vain yksi pörssilistattu yhtiö, amerikkalainen Coinbase. Teoriassa sijoitus Coinbaseen pitäisi olla turvallisempi kuin Bitcoiin, sillä tällainen firma tekee rahaa myös laskumarkkinassa.

Vuoden 2022 karhumarkkina on kuitenkin todistanut tämän ajatuksen vääräksi. Vaikka Coinbase tekee rahaa kursseista riippumatta, laskumarkkina ei houkuttele ihmisiä ostoksille, joten treidausvolyymi on romahtanut. Myös Coinbasen ongelmana on ollut liika investointi nousumarkkinassa.

Bitcoin sijoittaminen pörssilistattujen osakkeiden kautta ei näytä toistaiseksi erityisen hyvältä idealta riski/tuotto -suhteessa. Kannattaa harkita näitä optioita siinä vaiheessa, kun markkina on selkeästi kääntynyt taas uuteen nousutrendiin. Silloin Microstrategyn tai Coinbasen osake voi hyvinkin nousta Bitcoinin kurssia nopeammin.

Bitcoinin johdannaismarkkina käy kuumana

Bitcoin-johdannaiset ovat ammattitreidaajien suosiossa. Johdannaiset ovat perinteisestä finanssimaailmasta tunnettuja tuotteita, jotka saavat hintansa taustalla olevan kohde-etuuden perusteella. Esim. Bitcoin-futuurin hinta muuttuu käsi kädessä Bitcoinin kurssin kanssa. Termi johdannainen tarkoittaa sitä, että kauppaa ei käydä suoraan bitcoineilla vaan sen kurssista johdetuilla instrumenteilla.

Bitcoinin johdannaismarkkina on kasvanut valtavasti sitten vuoden 2017 buumin. Tuolloin markkina oli täynnä piensijoittajia, jotka ostivat pääasiassa Bitcoinia spot-kaupalla. Bitcoin-markkinan rakenne on muuttunut viime vuosina merkittävästi. Nykyisin johdannaiskaupan volyymit ovat moninkertaisia spot-kauppaan verrattuna.

Suosittuja instrumentteja ovat optiot ja futuurit. Alla on kuva Binancen johdannaismarkkinoista. Binance on markkinoiden johtava Bitcoin-pörssi.

bitcoiniin sijoittaminen johdannaisilla

Johdannaiskaupalla on useita eroavaisuuksia spot-kauppaan verrattuna. Johdannaiskauppa on yleisesti ottaen treidaamista eli nopeatempoisempaa kaupankäyntiä, jossa positioita pidetään muutamista minuuteista tunteihin, päiviin tai viikkoihin. Sijoittaja pyrkii hyötymään markkinan trendeistä ja treidaa positiotaan jatkuvasti.

Bitcoin sijoittaminen on mahdollista johdannaisten avulla myös molempiin suuntiin. Tarjolla ovat sekä long että short -optiot eli tuottojen tekeminen on mahdollista myös markkinan laskiessa. Mukana on myös velkavivun käyttö jopa 100x saakka.

Jos käytät esimerkiksi 10x-vipua, niin prosentin nousu Bitcoinin kurssissa nostaa positiosi arvoa 10 prosenttia. Kuulostaa mahtavalta, mutta sama toimii myös toiseen suuntaan. Yhden prosentin lasku pudottaa positiosi arvoa kymmenen prosenttia.

Bitcoin sijoittaminen johdannaisilla ei sovellu aloittelijoille. Etenkin vivun käyttö sisältää merkittäviä riskejä. Hyvänä puolena ovat valtava tuottpotentiaali vivun kanssa ja mahdollisuus tehdä rahaa kun Bitcoinin kurssi laskee. Huonona puolena on kasvanut riski sekä verokohtelu CFD-treidauksessa.

Bitcoin verotus

Jokaisen Bitcoiniin sijoittavan on hallittava myös Bitcoin verotus. Bitcoin verotus tarkoittaa Suomessa samaa kuin virtuaalivaluuttojen verotus laajemmin. Bitcoinia ei ole erotettu muista kryptoista verotuksen osalta.

Jos verotus ja Bitcoin sijoittaminen tuntuu vaikealta yhtälöltä, harkitse sijoittamista Nordnetin ETF- tai tracker-tuotteiden avulla. Silloin sinun ei tarvitse huolehtia luovutusvoittojen laskennasta vaan Nordnet tekee kaiken puolestasi ja lähettää tiedot verottajalle.

Bitcoinien hankkiminen Bitcoin-kauppapaikoista vaatii myös verotuksen hallintaa. Tosin, sillä erotuksella, että ikiholdaajien ei tarvitse asiaa murehtia. Luovutusvoittoja on laskettava vain siinä tilanteessa, kun luovut bittirahoistasi eli myyt bitcoineja.

Bitcoinkeskuksesta löytyy kattava artikkeli verotuksesta. Siinä on käsitelty yksityiskohtaisesti verotukseen tarvittavat tiedot. Tässä kohtaa haluamme vain muistuttaa verotuksesta. Moni aloitteleva Bitcoin-sijoittaja ei välttämättä ymmärrä, että luovutusvoitot on laskettava itse.

Virheellisen tiedon taustalla on osittain Nordnetin toiminta. Moni on tottunut ajatukseen, että ostamalla Nordnetista osakkeita kaikki hoituu kuin itsestään. Tämän lisäksi moni tietää suomalaisten kauppapaikkojen lähettävän infoa verottajalle viranomaisten vaatimuksesta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita samaa kuin luovutusvoittojen laskeminen!

Vaikka verottajalla olisi tiedot Suomessa tekemistäsi kaupoista, markkinoilla on tuhansia Bitcoin-kauppapaikkoja ympäri maailmaa. Siihen vielä hajautetut pörssit ja P2P-kaupankäynti päälle. Muista siis huolehtia ilmoitus verottajalle joka vuosi.

Yhteenveto: Miten sijoittaa Bitcoiniin?

Bitcoin sijoittaminen ei ole vaikeaa, ja markkinoilta löytyy varmasti jokaiselle sopiva palvelu sekä sijoitusinstrumentti! Bitcoin sijoittaminen onnistuu myös aloittelijoilta yhtä helposti kuin osakkeiden ostaminen tai verkkopankin käyttö.

Tilanne oli toinen vielä kymmenen vuotta sitten. Palvelut ovat nykyisin kehittyneet valtavasti, minkä lisäksi tarjolla on erilaisia sijoitusinstrumentteja. Perinteinen Bitcoin-sijoittaminen on tästä huolimatta voimissaan – hyvä niin! Sijoittajille on tarjolla myös kattava valikoima erilaisia Bitcoin-lompakoita.

Bitcoin-sijoittajien suurimmat haasteet löytyvät henkiseltä puolelta. Bitcoinin volatiliteetti ei ole hävinnyt vuosien kuluessa. Vaikka markkina liikkuu päivätasolla kenties aiempaa vähemmän, Bitcoinin kurssi voi silti romahtaa 60-70 prosenttia yhden kalenterivuoden aikana. Tämä on kova paikka myös kokeneelle sijoittajalle.

Nousurallin aikana iskee myös ahneus, eikä bittirahoista ole helppo luopua kurssien noustessa. Bitcoin-position hallinta ei ole niin yksinkertaista miltä se kuulostaa. Myös kokeneilla konkareilla on vaikeuksia tunteiden hallinnan kanssa.

Tämän vuoksi Bitcoinkeskus suosittelee sijoittamista pienillä summilla kuukausisäästämisen idealla. Tätä kutsutaan myös nimellä DCA eli Dollar-Cost Averaging. Osta bitcoineja pienellä summalla kerran viikossa tai kerran kuukaudessa. Kasvata positiotasi hiljalleen ja opettele samalla tuntemaan Bitcoinin.

Suosittelemme suurempia sijoituksia (yli 10 prosenttia portfoliosta) vasta siinä vaiheessa, kun olet käynyt läpi yhden ison karhumarkkinan (yli 50 prosentin lasku).

Bitcoin sijoittaminen on kaiken kaikkiaan kiehtovaa puuhaa. Löydät Bitcoinkeskuksesta todella paljon informaatiota aiheen ympäriltä!


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja sekä sivuston pääanalyytikko. Hän on seurannut kryptovaluuttoja työkseen vuodesta 2017 lähtien. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat. Antti vastaa pääosin Bitcoinkeskuksen sisällöntuotannosta sekä some-kanavien ylläpidosta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *