Bitcoin-sanakirja

Bitcoin sanakirja

Tällä sivulla selvennetään kryptovaluuttoihin liittyvää englanninkielistä sanastoa. Monet alan termit ovat sen verran tuoreita, että niille ei ole olemassa vielä vakiintunutta suomennosta. Listaa päivitetään jatkuvasti. Voit myös lähettää kysymyksiä sähköpostilla info[at]bitcoinkeskus.com tai jättää viestin sivun alareunassa olevan kommenttikentän kautta, jos joku outo termi puuttuu listalta.

Airdrop

Airdrop saattaa olla jollekin tuttu Applen iOS-käyttöjärjestelmästä, jossa se tarkoittaa langatonta tiedostonsiirtoa kahden laitteen välillä. Kun puhutaan kryptovaluutoista, sillä on täysin eri merkitys. Airdrop tarkoittaa sananmukaisesti ilmasta pudotettuja kolikoita sinun lompakkoosi. Käytännössä kyse on samasta asiasta kuin ilmaislippujen tai alennuskuponkien jakamisesta perinteisenä markkinointitoimenpiteenä. Airdrop on uusien krypto-projektien markkinointitoimenpide, jolla sen tunnettuutta saadan lisättyä.

Yleensä vaatimuksena on lompakkosoftan asentaminen ja yhteystietojen antaminen sekä erilaisia muita toimenpiteitä, kuten twitter-tilin seuraaminen, Facebook-postauksen jakaminen, rekisteröinti tiettyihin palveluihin ja niin edelleen. Airdropin avulla ihmiset saadaan levittämään sanaa uudesta projektista ilmaisia kolikoita vastaan. Tärkeää: älä koskaan anna lompakkosi privaattiavainta kenellekään! Uusien airdroppeja löytää esim. airdropalert.com -sivustolta ja @cryptoairdrops Twitter-tiliä seuraamalla.

Altcoin

Altcoin eli alternative coin -termillä tarkoitetaan yksinkertaisesti kaikkia muita kryptovaluuttoja pois luettuna Bitcoin. Myös Bitcoin-nimeä hyödyntävät forkit kuten Bitcoin Cash, Bitcoin Gold ja niin edelleen ovat kaikki altcoineja.

ASIC (Antminer)

ASIC -kirjainyhdistelmä tulee sanoista Application-Specific Integrated Circuit, eli kyse on sovelluskohtaisesta mikropiiristä, joka on kehitetty vain tiettyä tarkoitusta varten. Tässä tapauksessa tuo tarkoitus on Bitcoin-louhinta.

Alkuvuosina kannattavaan Bitcoin-louhintaan riitti tavallinen prosessori (CPU). Sen jälkeen louhintaa suoritettiin tehokkaalla näytönohjaimella (GPU). Viime vuosina on siirrytty ASIC-laitteistoon, eli varta vasten louhintatyöhön optimoituihin tietokoneisiin.

Bitmain Antminer S9
Kuvassa suosittu ASIC-louhija, Antminer S9.

Tunnetuin valmistaja on kiinalainen Bitmain, jonka Antminer-brändillä on tällä hetkellä lähes monopoliasema Bitcoinin ASIC-louhintakoneissa. ASIC-laite voidaan asettaa louhimaan myös muita kryptovaluuttoja.

ATH

ATH on lyhenne sanoista all time high, eli kyseistä termiä käytetään kryptovaluutan kurssin noustessa ennätyslukemiin. Bitcoin price hits new ATH today!

Bull / bear

Bull & bear ovat tuttuja termejä sijoitustoiminnasta. Ne ovat yleisesti käytössä myös kryptovaluuttojen maailmassa. Termi bull market tarkoittaa nousevaa markkinaa, jonka vastakohtana on bear market. Jonkun kryptovaluutan trendin voidaan sanoa olevan bullish tai bearish.

Cloud mining (pilvilouhinta)

Katso ensin mining, jos louhinta ei ole sinulle tuttu termi. Cloud mining eli pilvilouinta tarkoittaa louhintakapasiteetin ostamista verkon välityksellä. Se on siis vaihtoehto louhintalaitteiston ostamiselle, joka on tuhansien eurojen sijoitus. Pilvilouhinnassa ostat olemassa olevaa louhintakapasiteettia tyypillisesti 1-2 vuoden mittaiseksi ajaksi. Sijoituksen takaisinmaksuaikaa voit laskea tältä sivulta. Tyypillisesti puhutaan 3-6kk mittaisesta jaksosta.

Yksi suosituimmista ja tunnetuimmista palveluista on genesis-mining.com. Varoitus: verkossa on myös paljon huijauksia pilvilouhintaan liittyen, sillä loppukäyttäjän on vaikea tietää, onko taustalla oikeasti mitään louhintatoimintaa. Sivuston ylläpitäjä voi myös pyörittä Ponzi-huijausta. Tiedosta siis nämä riskit ennen mahdollista sijoitusta mihinkään pilvilouhintapalveluun.

Cold wallet ja hot wallet

Kaikki kryptovaluuttalompakot voidaan jakaa kahteen ryhmään: hot wallet ja cold wallet. Näistä ensin mainittu tarkoittaa lompakkoa, joka on koko ajan nettiyhteydessä. Tällaisia ovat esimerkiksi kryptovaluuttapörssit sekä palvelut kuten Coinmotion. Myös desktop-lompakko kuten Exodus tai mobiililaitteen lompakko on käytännössä hot wallet.

Cold wallet -termillä tarkoitetaan lompakkoa, jota säilytetään offlinessa eli verkon ulkopuolella. Näin ollen privaattiavaimiasi ei voida hakkeroida verkon kautta. Tunnetuimmat kylmälompakot ovat Ledger Nano sekä Trezor. Myös paperilompakko on kylmälompakko.

Kryptovaluuttapörssit ja muut verkon merkittävät toimijat säilyttävät merkittävää osaa kryptovaluutoista aina kylmälompakossa, josta niitä siirretään tarpeen mukaan suojattomampaan paikkaan.

Confirmation

Sana confirmation (eli vahvistus) voi tarkoittaa asiayhteydestä riippuen montaa eri asiaa. Kryptojen maailmassa sillä viitataan transaktion prosessointiin. Kun lähetät Bitcoineja esim. Coinmotion-tililtä Binance-pörssiin, siirto on perillä tietyn ajan kuluttua. Tämä aika riippuu siitä, kuinka monta vahvistusta pörssi odottaa Bitcoin-verkolta. Tyypillisesti käytty luku on 2 tai 3. Toisin sanoen, joudut odottamaan 2 tai 3 uuden lohkon syntymistä, ennen kuin siirto hyvitetään tilillesi.

Joidenkin kryptovaluuttojen kohdalla luku voi olla 10-30 kappaletta, jos lohkoja syntyy esim. 10 sekunnin välein. Vahvistuksien korkeampi määrä tekee siirrosta vastaanottajan kannalta turvallisemman. Mitä useampi lohko on luotu siirron jälkeen, sen vaikeampi sitä on perua lohkoketjuhyökkäyksellä.

DYOR

DYOR on lyhenne sanoista do your own research. Termiä käytetään somessa ja etenkin keskustelufoorumeilla yleensä sellaisen viestin yhteydessä, johon liittyy suositus kryptovaluutan kurssinoususta tai tietyn palvelun käyttämisestä. DYOR on siis kehotus lukijalle ottaa asioista selvää myös itse, eikä peesata kirjoittajan näkemystä silmät kiinni.

Fiat

Termi fiat ei viittaa kryptomaailmassa italialaiseen automerkkiin. Kyseinen sana on peräisin latinan kielestä ja kääntyy englanniksi suurin piirtein muotoon: let it be done. Kun näet termin fiat liittyen finanssialaan, sillä tarkoitetaan fiat-valuuttaa (usein kaikkia fiat-valuuttoja).

Fiat-valuutta on sinänsä arvoltaan merkityksetön vaihdon väline, jonka arvo perustuu valtion sille antamaan statukseen. Kaikki planeettamme valuutat ovat itse asiassa fiat-valuuttoja. Ne ovat siis itsessään arvottomia, sillä dollaria, euroa, puntaa, jeniä tai mitään muutakaan rahayksikköä ole sidottu kultaan lähes viiteen vuosikymmeneen. Euron seteli on esimerkiksi täysin arvoton pala paperia, mutta siitä on tehty erilaisten säädösten myötä virallinen vaihdannan väline.

Fiat-valuutoista ovat aikaisemmin puhuneet pääasiassa kulta-sijoittajat. Usein nimenomaan yhteydessä, jossa käsitellään fiat-valuuttojen romahtamista lopulta niiden todelliseen arvoonsa, eli nollaan. Fiat-termiä käytetään myös kryptomaailmassa liittyen samaan aiheeseen. Bitcoin on alun perin perustettu nimenomaan vaihtoehdoksi fiat-valuutoille. Kyseistä termiä käytetään jatkuvasti myös valuutanvaihdon yhteydessä. Bitcoinia vaihdetaan fiat-rahaksi, Bitcoinia ostetaan fiatilla jne. Keskusteluissa käytetään siis dollarin tai euron sijasta laajempaa termiä fiat.

FOMO

FOMO on lyhenne sanoista fear of missing out. Kyseessä on hyvin yleinen termi liittyen kryptovaluuttojen treidaukseen. Moni aloitteleva sijoittaja hyppää rajusti nousevien bittirahojen kyytiin hätäisin perustein, koska ei halua menettää mahtavia tuottoja. Se on käytössä myös laajemmassa kuvassa kryptovaluuttoihin sijoittamisessa:  Is FOMO driving you to buy Bitcoin?

Fork (soft fork, hard fork)

Fork on kryptomaailmassa käytetty termi softapäivitykselle. Käytännössä fork tarkoittaa lohkoketjun päivittämistä, mikä voidaan suorittaa kahdella eri tavalla: soft fork tai hard fork. Soft fork on sananmukaisesti pehmeämpi päivitys, jonka jälkeen vanhat lohkot ovat vielä yhteensopivia uusien kanssa.

Hard fork tarkoittaa järeämpää päivitystä. Jos kaikki verkon solmut (engl. node) eivät päivitä ohjelmistojaan samanaikaisesti uuteen protokollaan, hard fork jakaa lohkoketjun kahteen eri haaraan. Hyvä esimerkki hard forkista on Bitcoin Cash, Bitcoin Gold tai Ethereum-lohkoketjun jakautuminen Ethereumiin sekä Ethereum Classiciin. Lue lisää: kryptovaluuttojen forkit.

FUD

FUD on lyhenne sanoista Fear, Uncertainty & Doubt. Se on tuttu lyhenne keskustelufoorumeilta, ja FUD:a käytetään usein yhteydessä: ”XXX is spreading FUD.”

FUD on salaliittoteorioiden, feikkiuutisten ja kaiken mahdollisen epävarmuuden levittämistä. Yleensä keskustelija syytetään FUD:n levittämisestä, kun kryptovaluuttojen kurssit ovat syöksyssä. Jotkut keskustelijoista voivat levittää FUD:a tahallaan saadakseen aikaan lisää paniikkia, jos se on heille taloudellisesti kannattavaa. FUD ei tarkoita absoluuttisesti valheellista informaatiota, vaan laajemmin pelon ja epävarmuuden lietsontaa sellaisessa tilanteessa, jossa markkinat tekevät rajuja korjausliikkeitä.

Genesis block

Genesis block tarkoittaa lohkoketjun ensimmäistä lohkoa eli lohkoa #0. Bitcoinin genesis block syntyi 3. tammikuuta vuonna 2009. Tätä päivämäärää pidetään yleisesti ottaen Bitcoinin syntympäivänä.

Hodl

Hodl on yksinkertaisesti sana hold väärin kirjoitettuna – käytetään etenkin meemeissä Caps Lock -pohjassa kirjoitettuna eli HODL. Perimätiedon mukaan tämän typon lähde on Bitcointalk.org -foorumin topicissa, jonka kirjoittaja jätti sen siihen omien sanojensa mukaan tietoisesti.

Kyseinen henkilö avautui promillepäissään eräänä iltana  treidaamisen tuskasta otsikolla: I AM HODLING. Viesti alkaa: ”I type d that tyitle twice because I knew it was wrong the first time. Still wrong. w/e. GF’s out at a lesbian bar, BTC crashing WHY AM I HOLDING? I’LL TELL YOU WHY. It’s because I’m a bad trader and I KNOW I’M A BAD TRADER.”. Alkuperäinen topic löytyy täältä.

Kyse on siis holdaamisesta eli Bitcoinin tai muiden kryptovaluuttojen pitämisestä lompakossa myymisen sijaan. Vuosien saatossa tämä kirjoitusvirhe on jäänyt elämään keskusteluihin ja siitä on tehty lukemattomia meemejä. Termiä viljellään erityisesti silloin, kun kryptovaluuttojen kurssit ovat syöksymässä alaspäin (mitä tapahtuu melko usein).

HODL

ICO – Initial Coin Offering

ICO tulee sanoista initial coin offering. Kyse on kryptomaailman versiosta termille IPO, joka tulee sanoista Initial Public Offering. Jos termi IPO ei ole tuttu, niin kyse on pörssiin listautuvan yrityksen listautumisannissa. IPO:ssa sijoittajien on mahdollista ostaa yrityksen osakkeita tiettyyn hintaan ennen kuin se listautuu pörssiin. Idea on sijoittajan kannalta siinä, että osakkeen kurssin odotetaan lähtevän nousuun pörssilistautumisen koittaessa. IPO tarjoaa mahdollisuuden ostaa osakkeita selvästi allennettuun hintaan. IPO:ssa voidaan merkitä vain tietty määrä osakkeita. Jos yritys on suosittu sijoituskohde, anti ylimerkitään.

ICO:ssa on kyse täsmälleen samasta asiasta, mutta osakkeet vaihtuvat kryptovaluutaksi tai tokeniksi. ICO on kryptoalan startup-yritysten suosiossa, ja niihin osallistutaan myös kryptovaluutoilla. Esimerkiksi Ethereum-alustalla järjestettyyn ICO:hon sijoitat Etherin avulla. ICO:ssa saadut varat käytetään startupin seuraavan vaiheen rahoittamiseksi. Projekti saadaan tyypilliesti 12-24kk sisällä sen ensimmäiseen vaiheeseen, jolloin uusi bittiraha tulee kaikkien ostettavaksi. Jos kyseessä on suosittu kryptovaluutta, monet pörssit ja lompakot alkavat tukea sitä ja arvo nousee merkittävästi.

ICO:ssa sijoitetaan siis tokeniin tai kolikkoon, jonka arvon odotetaan nousevan merkittävästi 1-2 vuoden sisällä. ICO:t sisältävät tällä hetkellä paljon riskejä, sillä mukana on myös huijauksia, eikä niitä ole valvottu viranomaisten toimesta. Moni ICO on päättynyt siihen, että projektin vetäjät ovat kadonneet sijoitukset mukanaan. ICO-sijoituksen kannattavuutta on myös erittäin vaikea arvioida. Lue lisää: ICO-opas.

IEO – Initial Exchange Offering

Katso ensin yllä oleva kuvaus ICO:sta.

IEO on käytännössä ICO, jonka järjestävänä tahona toimii kryptovaluuttapörssi. Se on lyhenne sanoista initial exchange offering. IEO:t ovat nousseet suureen suosioon vuoden 2019 aikana. Niissä on monia etuja ICO:hon verrattuna niin sijoittajille kuin kryptovaluuttaprojektillekin.

IEO:ssa ostettava token saa heti korkeamman (ja etenkin turvallisemman) statuksen sijoittajien silmissä, kun se on päässyt pörssin listoille. Lisäksi ostaminen on helpompaa ja turvallisempaa pörssin kuin tuntemattoman nettisivun kautta. Kyseessä oleva projekti saa pörssin avulla hurjasti julkisuutta, mitä sen olisi muuten hankittava mainostamalla. IEO tuo myös uusia asiakkaita pörssille, joten ICO:hon verrattuna oikeastaan kaikki osapuolet voittavat.

Lue lisää: IEO-opas.

Lightning Network (Salamaverkko)

Lightning Network on erittäin odotettu ratkaisu Bitcoinin skaalausongelmiin. Vuoden 2017 kryptohuumassa nähtiin ikävällä tavalla, miten miljoonat pienet transaktiot tukkivat lohkoketjun totaalisesti. Bitcoin-yhteisö on riidellyt jo vuosikausia siitä, pitäisikö ongelma ratkaista lohkoketjun lohkoa kasvattamalla vai ns. off-chain -ratkaisulla eli salamaverkkoteknologialla. Se tunnetaan myös ”Layer 2” -nimellä.

Kyseessä on Bitcoinin lohkoketjun yläpuolella (virtuaalisesti ajatellen) toimiva erillinen verkko, jossa transaktiot voidaan käsitellä älysopimusten avulla. Salamaverkossa yksittäinen maksutapahtuma kestää vain pari sekuntia, kun sitä ei tarvitse kirjata välittömästi Bitcoinin varsinaiseen lohkoketjuun. Lue lisätietoa tästä oppaasta ja katso myös tältä sivulta termi SegWit2x.

Mining (louhinta)

Mining tarkoittaa suomennettuna louhintaa. Kyseessä on käytännössä lohkoketjun ylläpitoa eli sen transaktioiden prosessointia. Louhijat rakentavat lohkoketjun lohkot suorittamalla vaativia laskutoimituksia. Jos louhijat lopettaisivat suorittamasta tehtäväänsä, koko lohkoketjun toiminta pysähtyisi.

Louhinta vaatii valtavasti laskentatehoa, ja esimerkiksi Bitcoin-louhintaa kannattaa suorittaa vain siihen erikoistuneilla ASIC-laitteilla. Kun henkilö antaa laitteensa laskentatehon esim. Bitcoin-lohkoketjun louhintaan, hän saa siitä palkinnoksi Bitcoineja. Louhinnan kannattavuus (eli saadut Bitcoinit vs sähkönkulutus + hankintahinta) vaihtelee riippuen käytetystä laitteesta sekä louhittavasta kryptovaluutasta. Artikkelin kirjoitushetkellä GPU-louhinta on kannattavaa monilla muilla valuutoilla.  Voit arvioida louhintalaitteen tai pilvilouhintaan tekemäsi sijoituksen takaisinmaksuaikaa tämän laskurin avulla.

Louhinnan kannattavuus vaihtelee myös kryptovaluuttojen välillä johtuen vaikeustasojen automaattisesta säädöstä. Fork.lol -sivuston laskuri näyttää, kumpi valuutoista Bitcoin vs Bitcoin Cash on tietyllä hetkellä kannattavampaa louhia.

Verbi mining viittaa kullan tai arvometallien louhimiseen maan sisältä. Tämä vertaus on varsin osuva, sillä uudet Bitcoinit (ja muut kryptovaluutat) syntyvät nimenomaan louhimisen yhteydessä.

AMD Radeon RX 480
Kuvassa oleva AMD Radeon RX 480 on erittäin suosittu GPU Ethereum-louhintaan

Mining pool / pooled mining

Mining pool tarkoittaa louhintasyndikaattia, eli ryhmää louhijoita, jotka työskentelevät yhteistyössä. Asiaa voi lähestyä esimerkiksi vedonlyöntikimpan näkökulmasta. Korkean varianssin pelejä kuten Vakioveikkaus tai Moniveto on fiksumpaa pelata kimpassa, jolloin todennäköisyys voittojen saamiseksi kasvaa selvästi suhteessa panokseen. Louhintakimpassa joudut luovuttamaan myös pienen prosentin tuotoistasi, mutta toisaalta hyödyt koko poolin valtavista resursseista. Lue lisää aiheesta -wikistä.

Nocoiner

Nocoiner on henkilö, joka ei omista lainkaan kryptovaluuttaa. Nocoiner-statuksen saavat usein henkilöt, jotka kirjoittavat Bitcoinin olevan kupla, ponzi-huijaus, pyramidipeli, tulppaanimania ja niin edelleen. Monien Bitcoinin omistajien mielestä tämä on nocoiner-henkilöiden tapa purkaa turhautumistaan, kun eivät hypänneet Bitcoin-junaan ajoissa. ”I’m pretty sure Emin is a Nocoiner. Yesterday he made a Tweet about how Bitcoin going up was just a fad, and that a crash was inevitable. He’s always talking Bitcoin down; if he had Bitcoin, he would never trash his own stash.” Katso myös urbandictionary.com.

Node

Node on käytännössä lohkoketjun ylläpitoon osallistuva palvelin, josta on käytössä myös suomennos (verkon) solmu. Esimerkiksi Bitcoinin lohkoketju on käytännössä kymmenien tuhansien palvelinten muodostama verkko, jotka kommunikoivat koko ajan lohkoketjussa tapahtuvia transaktioita toisilleen. Noden tehtävänä on varmistaa transaktioiden oikeellisuus, jonka jälkeen ne siirretään eteenpäin louhijoille. Kuka tahansa voi alkaa pyörittää omaa nodea. Mitä useampi node, sen turvallisempi ja vakaampi verkko on kyseessä.

Private key / public key

Termit private key ja public key ovat Bitcoinin toimintalogiikan ytimessä. Public key eli julkinen avain on käytännössä sinun Bitcoin-lompakkosi osoite. Se on nimensä mukaisesti julkinen, samalla tavalla kuin sähköpostiosoitteesi. Email-esimerkin tavoin kuka tahansa voi lähettää julkiseen osoitteeseesi viestejä (tai Bitcoineja), mutta vain sinulla on oikeus hallita tilin sisältöä. Privaattiavain on matemaattisesti linkitetty julkiseen avaimeen, mutta kukaan ei voi päätellä sen arvoa pelkästään julkisen avaimen avulla. Henkilö, jolla on hallussaan tietyn kryptovaluuttaosoitteen privaattiavain, hallitsee käytännössä sen sisältöä.

Privaattiavainta ei tarvita käytännössä mihinkään, kun ostat, myyt tai lähetät kryptovaluuttoja. Eri ohjelmistot ovat korvanneet sen perinteisellä salasanalla. Esimerkiksi Coinmotion-tilille kirjaudutaan ihan tavallisesti sähköpostiosoitteen ja salasanan avulla. Tällaisissa verkkopalveluissa privaattiavaimesi ovat palveluntarjoajan hallussa, eli tietoturvasi on samalla tasolla. Jos käytät kylmälompakkoa kuten Ledger Nanoa, privaattiavaimesi ovat tallessa kyseisessä laitteessa. Ledgeriin kirjaudutaan myös tavallisen PIN-koodin avulla, eli sinun ei tarvitse muistaa kymmenien merkkien mittaista luku- ja kirjainjonoa.

Julkisen avaimen salaus ei ole mikään uusi keksintö, eikä se liity vain kryptovaluuttoihin. Kyseessä on ns. epäsymmetrinen salaus, joka on tunnettu jo 1970-luvulta lähtien. Internetin tunnetut salausmenetelmät TLS ja PGP perustuvat myös julkisen avaimen salaukseen.

Satoshi (yksikkö)

Satoshi on yksi sadasmiljoonasosa (0,00000001) Bitcoinista. Yksikkö on nimetty Bitcoinin perustajan, Satoshi Nakamoton, mukaan. Yksi satoshi on pienin määrä Bitcoinia, joka voidaan nykyisessä lohkoketjussa lähettää. Satoshia käytetään usein puhuttaessa Bitcoinin transaktiokustannuksista, sillä esimerkiksi 200 satoshia on selkeämpi ilmaisu kuin 0,000…. Bitcoinia. Englannin kielessä sanan satoshi monikkomuoto on myös satoshi (one satoshi, ten satoshi, hundred satoshi).

Satoshi Nakamoto

Satoshi Nakamoto on Bitcoinin perustaja, mutta kyseinen nimi ei (mitä suurimmalla todennäköisyydellä) viittaa todelliseen henkilöön. Nakamoton todellinen henkilöllisyys on Bitcoin-univesumin suurin mysteeri. Nakamoto-aliasta käyttävä henkilö aloitti työskentelyn Bitcoinin parissa vuonna 2007 ja julkaisi maailman ensimmäisen kryptovaluutan white paperin vuonna 2008. Voit lukea kyseisen dokumentin täältä. Nakamoton osallisuus projektiin loppui vuoden 2010 tienoilla.

Tällä hetkellä ei tiedetä täydellä varmuudella sitä, onko henkilö todellisuudessa edes japanilainen. Kyseessä voi olla myös ryhmä henkilöitä. Vuosien saatossa monet Bitcoin-yhteisön tunnetuimmat henkilöt ovat vuoron perään kiistäneet olevansa Satoshi Nakamoto. Uusimpien huhujen nimen takana olisi Teslan perustaja Elon Musk, mutta hän kieltäytyi myös kunniasta.

Sharding

Englanninkielinen sana shard tarkoittaa osaa isommasta kokonaisuudesta, sirpaletta. Sana sharding voidaan siis suomentaa sirpaloinniksi. Kyseessä on prosessi, jonka avulla liian suureksi kasvanut tietokanta pilkotaan pienempiin. Tämän jälkeen sen käsittely nopeutuu huomattavasti, kun informaatiota voidaan prosessoida yksi sirpale (shard) kerrallaan. Kryptovaluuttojen maailmassa termi liitetään hyvin usein Ethereumiin. Sharding on sen tuleva skaalautuvuuspäivitys, jonka avulla lohkoketjun toimintaa pyritään nopeuttamaan. Päivitys on tulossa todennäköisesti vuosina 2020-2021, kun Ethereum on siirtynyt Proof of Stake -konsensusalgoritmiin nimeltään Casper. Lue lisää: Lohkoketjulabortatorio – Sharding.

SegWit

SegWit on lyhenne sanoista Segregated Witness. Kyseessä on Bitcoin-lohkoketjun soft fork, eli ohjelmistopäivitys. SegWit on luonteeltaan skaalauspäivitys, eli sen tarkoituksena on parantaa Bitcoin-verkon kapasiteettia muuttamalla tapaa, jolla verkko varmistaa Bitcoin-siirtoja. Koska kyseessä on soft fork, SegWit-päivityksen asentaminen on ollut nodeille vapaaehtoista. Vuoden 2018 aikana SegWit-peitto on laajentunut merkittävästi ja se on nykyään implementoitu myös muihin kryptovaluuttoihin, kuten Litecoin. Lue lisää tästä artikkelista: Segregated Witness selkokielellä.

SegWit2x

SegWit2x on lyhenne sanoista Segregated Witness 2x. Kyseessä oli Bitcoin-lohkoketjun hard fork eli merkittävä ohjelmistopäivitys. Se oli suunniteltu jatkoksi SegWit-päivitykselle, jonka ensimmäinen osa suoritettiin elokuussa 2017. SegWit2x-forkin tarkoituksena oli nimensä mukaisesti kasvattaa Bitcoin-lohkoketjun lohkon kokoa yhdestä (1) megatavusta kahteen (2) megatavuun. SegWit2x-päivitys oli tarkoitus tehdä marraskuussa 2017, mutta se kaatui lopulta pari viikkoa ennen määräaikaa.

Kyseinen fork jakoi Bitcoin-yhteisön rajusti kahteen eri leiriin ja lopulta SegWit2x-forkkia halunneet eivät vieneet suunnitelmaansa loppuun asti. Monet ko. päivityksen kannattajista siirtyivät sen jälkeen Bitcoin Cash -leiriin. SegWit2x-päivityksen peruuntuminen aiheutti marraskuussa 2017 niin sanotun Bitcoin-sisällissodan.

Shilling

Shill on verbi, joka tarkoittaa tässä yhteydessä tietyn kryptovaluutan kehumista ja/tai mainostamista. Käytännössä minkä tahansa positiivisen kirjoituksen voi laittaa haluteessaan shilling-kategoriaan, eli mitään tarkkaa määritystä ko. verbille ei ole olemassa. ”Why are you shilling that shitcoin?” Hopottaminen on pitkälti samaa toimintaa suomen kielellä ilmaistuna.

Shitcoin

Shitcoin-termillä viitataan sellaiseen kryptovaluuttaan, jolla ei ole mitään erityisiä ominaisuuksia tai käyttökohdetta. Maailmassa on tällä hetkellä jo pitkälti yli 1000 erilaista kolikkoa, joista suurin osa on lähinnä suosittujen kolikoiden kopioita. Kryptovaluuttojen maailmassa ei ole mitään absoluuttista mittaria kolikon arvon tai hyödyllisyyden arvioimiseksi. Etenkin ns. Bitcoin-maksimalistien mielestä kaikki muut kryptovaluutat pl. Bitcoin kuuluvat tämän kategorian alle. Pitkässä juoksussa markkinat tekevät tämän päätöksen, ja shitcoinit katoavat ajan myötä pois kuvasta.

Smart contract (älysopimus)

Smart contract eli älysopimus (tai älykäs sopimus) on lohkoketjun ohjelma, joka toimii nimensä mukaisesti kahden eri osapuolen välisenä sopimuksena. Älysopimukseen voidaan ohjelmoida erilaisia ehtoja, sääntöjä ja jopa rangaistuksia, jotka se voi sen jälkeen toimeenpanna automaattisesti. Älysopimuksen avulla kaksi toisilleen tuntematonta ihmistä voivat luoda sopimuksen esimerkiksi tuotteiden, palveluiden, osakkeiden tai vastaavien kaupasta.

Älykkään sopimuksen syntyä kuvaava mekaniikka näyttää selittyvän parhaiten rinnastamalla se myyntiautomaatin kanssa tehtäviin ns. hiljaisiin sopimuksiin. Älysopimuksia voidaan ohjelmoida esimerkiksi Ethereum-universumissa. Lue lisää Etlan sivuilta.

Token

Sana token on kryptovaluuttojen maailmassa selitettävä kolikon (coin) avulla. Maailman tunnetuin kryptovaluutta Bitcon on vain kolikko. Sen tehtävä on virtuaalimaailmassa täysin sama kuin taskussasi olevalla euron kolikolla reaalimaailmassa. Muut Bitcoiniin pohjautuvat valuutat kuten Litecoin, Bitcoin Cash ovat myös kolikoita.

Token voi toimia myös maksusuorituksena, mutta sisältää paljon muutakin. Tokenit sijaitsevat eri platformien sisällä, kuin Bitcoin. Yksi suosituin alusta on tällä hetkellä Ethereum. Sen lohkoketjuun rakennetut tokenit luodaan Ethereumin Smart Contract Systemin (SCS) avulla ja ne pohjautuvat ennalta määriteltyyn ERC20-standardiin. Ethereum-universumin natiivivaluutta Ether ei ole virallisen tulkinnan mukaan token, vaikka raja saataakin olla hieman häilyvä, sillä se toimii älysopimusten ’polttoaineena’.

Tokenit sisältävät sellaisia ominaisuuksia, joita niihin on haluttu ohjelmoida. Se voi vastata toiminnoiltaan esimerkiksi mobiilipelin sisällä olevaa valuuttaa, joilla voi ostaa erilaisia objekteja. Sen avulla voidaan myös suorittaa äänestyksiä, ja tulevaisuudessa token voi olla finanssialan instrumentti. Token on ikään kuin ohjelmoitava objekti, kun taas kolikko toimii pelkästään valuutan roolissa.

UTXO

UTXO on lyhenne sanoista Unspent Transaction Output. UTXO-järjestelmässä Bitcoin-osoitteessasi olevat varat ovat käytännössä vain lista sisään ja ulos tulevia transaktioita, jotka käyttämäsi lompakko (GUI) kokoaa yhdeksi loppusummaksi. Kyseessä on kirjanpitojärjestelmä, joka on selitetty tarkemmin tässä artikkelissa.

Whale

Whale-sanalla viitataan kryptovaaluuttojen markkinoiden suurpelureihin. Sijoittajat voidaan jakaa karkeasti kahteen leiriin: small fish ja big fish. Eli piensijoittajat sekä ammattilaiset. Big fish -kategoriasta voidaan sitten erottaa muutama whale, jotka voivat haluteessaan liikuttaa markkinoita valtavasti. Kyseessä on sijoittajia, jotka ovat ostaneet esimerkiksi satoja tai tuhansia Bictoinia sen kurssin ollessa 1$ -tasolla. Heillä on hallussaan valtava määrä kyseistä kolikkoa, joita olisi lähes mahdotonta hankkia enää nykyisillä hinnoilla. Jos nämä valaat laittavat sijoituksiaan myyntiin, se voi saada markkinoilla aikaan valtavan ketjureaktion, joka tiputtaa hintoja nopeasti kymmeniä prosentteja.

White paper

White paperilla tarkoitetaan kryptovaluuttojen maailmassa hyvin pitkälti projektisuunnitelmaa vastaavaa dokumenttia. White paper on olennainen osa ICO:n materiaalia, johon sijoittajat tutustuvat. Se sisältää tarkat speksit teknisestä toteutuksesta sekä tulevista päivityksistä, henkilöstön kuvauksen, roadmapin sekä informaation siitä, miten tokenit/kryptovaluutta käytännössä luodaan. White paperin lukemalla sijoittajan pitäisi saada kaikki oleellinen informaation sijoituspäätöksen tekemiseksi. Jos aiot joskus tehdä ICO-sijoituksen, lue projektin white paper huolella läpi.

Maailman kuuluisin white paper on tietysti Bitcoinin white paper. Sen otsikko oli Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. Löydät Satoshi Nakamoton kirjoittaman artikkelin tästä linkistä.

Artikkelin kuva: Pixabay | HODL-meemi: Reddit


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.