Perustiedot
27
tammi
Bitcoinkeskus FAQ

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Bitcoin sanakirja

Tällä sivulla selvennetään kryptovaluuttoihin liittyvää englanninkielistä sanastoa. Monet alan termit ovat sen verran tuoreita, että niille ei ole olemassa vielä vakiintunutta suomennosta. Listaa päivitetään jatkuvasti. Voit myös lähettää kysymyksiä sähköpostilla info[at]bitcoinkeskus.com tai jättää viestin sivun alareunassa olevan kommenttikentän kautta, jos joku outo termi puuttuu listalta.

Airdrop

Airdrop saattaa olla jollekin tuttu Applen iOS-käyttöjärjestelmästä, jossa se tarkoittaa langatonta tiedostonsiirtoa kahden laitteen välillä.

Kun puhutaan kryptovaluutoista, sillä on täysin eri merkitys. Airdrop tarkoittaa sananmukaisesti ilmasta pudotettuja kolikoita sinun lompakkoosi. Käytännössä kyse on samasta asiasta kuin ilmaislippujen tai alennuskuponkien jakamisesta perinteisenä markkinointitoimenpiteenä. Airdrop on uusien krypto-projektien markkinointitoimenpide, jolla sen tunnettuutta saadan lisättyä.

Yleensä vaatimuksena on lompakkosoftan asentaminen ja yhteystietojen antaminen sekä erilaisia muita toimenpiteitä, kuten twitter-tilin seuraaminen, Facebook-postauksen jakaminen, rekisteröinti tiettyihin palveluihin ja niin edelleen. Airdropin avulla ihmiset saadaan levittämään sanaa uudesta projektista ilmaisia kolikoita vastaan.

Tärkeää: älä koskaan anna lompakkosi privaattiavainta kenellekään! Uusien airdroppeja löytää esim. airdropalert.com -sivustolta ja @cryptoairdrops Twitter-tiliä seuraamalla.

Altcoin

Altcoin eli alternative coin -termillä tarkoitetaan yksinkertaisesti kaikkia muita kryptovaluuttoja pois luettuna Bitcoin. Myös Bitcoin-nimeä hyödyntävät forkit kuten Bitcoin Cash, Bitcoin Gold ja niin edelleen ovat kaikki altcoineja.

ASIC

ASIC -kirjainyhdistelmä tulee sanoista Application-Specific Integrated Circuit, eli kyse on sovelluskohtaisesta mikropiiristä, joka on kehitetty vain tiettyä tarkoitusta varten. Tässä tapauksessa tuo tarkoitus on Bitcoin-louhinta.

Alkuvuosina kannattavaan Bitcoin-louhintaan riitti tavallinen prosessori (CPU). Sen jälkeen louhintaa suoritettiin tehokkaalla näytönohjaimella (GPU). Viime vuosina on siirrytty ASIC-laitteistoon, eli varta vasten louhintatyöhön optimoituihin tietokoneisiin.

bitmain-antminers
Bitmain ASIC-louhijoita.

Tunnetuin valmistaja on kiinalainen Bitmain, jonka Antminer-brändillä on tällä hetkellä lähes monopoliasema Bitcoinin ASIC-louhintakoneissa. ASIC-laite voidaan asettaa louhimaan myös muita kryptovaluuttoja.

ATH / ATL

ATH on lyhenne sanoista All-Time High, eli kyseistä termiä käytetään kryptovaluutan kurssin noustessa ennätyslukemiin. Bitcoin price hits new ATH today! Sen vastakohta on ATL eli All-Time Low.

Atomic Swap

Atomic swap on operaatio, jonka avulla kahden eri lohkoketjun kryptovaluutat voidaan vaihtaa keskenään ilman kolmannen osapuolen apua. Atomic swapissa lohkoketjujen välillä luodaan erillinen maksukanava, jonka avulla vaihto voidaan suorittaa. Decred ja Litecoin suorittivat tiettävästi ensimmäisen onnistuneen Atomic Swapin vuonna 2017. Voit lukea lisää aiheesta tästfä linkistä.

Bag holder

Bag holder on onneton sijoittaja, joka jää huijareiden exit scammin maksumieheksi. Bag holderiksi kutsutaan myös usein sellaisia henkilöitä, jotka pitävät edelleen hallussaan lähes nollaan romahtanutta kryptovaluuttaa. Kyse on siis sijoittajasta, joka jää epätoivoisesti holdaamaan virtuaalista bägiään vaikka lähes kaikki muut ovat ymmärtäneet myydä jo kauan aikaa sitten. Jokainen meistä on jossain vaiheessa sijoitusuraamme bag holder.

Sanalla bag viitataan myös usein omaan kryptopositioon ironisesti. Voit esimerkiksi sanoa: ”Mun XRP-bägi alkaa tuntua varsin raskaalta!”.

BTFD

Tämä on lyhenne sanoista Buy The F*cking Dip, ja termiä viljellään sekä bull- että bear-markkinassa. Kyseessä on ”sotahuuto” sosiaalisessa mediassa, jolla yritetään innostaa sijoittajat ostamaan romahtanutta kryptovaluuttaa. BTFD on peräisin siitä uskosta, että Bitcoinin arvo nousee pitkässä juoksussa aina ylös päin. Eli dippejä (= romahduksia) ostamalla teet ennen pitkää ison tilin, kun kurssi taas palautuu normaalille tasolleen.

Bull & Bear

Bull ja bear ovat tuttuja termejä myös perinteisestä sijoitustoiminnasta. Ne kuvaavat yksinkertaisesti markkinoiden suuntaa. Bull-markkina tarkoittaa nousumarkkinaa ja bear-markkina puolestaan laskevia kursseja. Näistä käytetään myös suomennoksia karhumarkkina ja härkämarkkina.

Perinteisesti rajana on pidetty 20% muutosta, jota pienempi muutos on vielä korjausliike (englanniksi: correction). Bull ja bear ovat todella paljon käytettyjä termejä myös kryptovaluuttojen maailmassa. Yhä suurempi osa ammattimaisista kryptosijoittajista tulee alalle perinteisten instrumenttien puolelta.

Kuva: tämä pronssinen patsas New Yorkin Wall Streetilla lienee maailman tunnetuin härkä.

Sijoittajat käyttävät myös termejä bullis ja bearish, kun he ilmaisevat mielipidettään markkinoista. Jos arvelet Bitcoinin kurssin lähtevän nousuun, voit sanoa: I’m bullish on Bitcoin.

BYOB

Tämä termi on lyhenne sanoista Be Your Own Bank. Se ei ole hirveästi käytetty, mutta BYOB viittaa Bitcoinin ominaisuuksiin toimia arvon säilyttäjänä perinteisen pankkijärjestelmän ulkopuolella. Jos sinulla on Bitcoin-lompakko, voit olla itse oma pankkisi ja lähettää sekä vastaanottaa transaktioita ilman pankin välikäsiä.

Cloud mining (pilvilouhinta)

Cloud mining eli pilvilouhinta tarkoittaa louhintakapasiteetin ostamista verkon välityksellä. Se on siis vaihtoehto louhintalaitteiston ostamiselle, joka on tuhansien eurojen sijoitus.  Pilvilouhinnassa ostat olemassa olevaa louhintakapasiteettia tyypillisesti 1-2 vuoden mittaiseksi ajaksi.

Pilvilouhinta on teoriassa kätevä tapa ostaa pieni siivu valtavan louhintafarmin kapasiteesissa. Verkossa on kuitenkin paljon huijauksia sillä loppukäyttäjän on vaikea tietää, onko taustalla oikeasti mitään louhintatoimintaa. Lisäksi äkillinen romahdus voi johtaa koko sopimuksen katkeamiseen. Aloittelija voi hävitä paljon rahaa, jos ei ole tarkkana sopimusehtojen kanssa.

Confirmation

Termi confirmation eli vahvistus viittaa kryptovaluuttojen transaktioihin. Kun lähetät Bitcoin-transaktion lompakostasi, se menee memory pool -nimisen laariin, josta louhijat aikanaan poimivat sen uuteen lohkoon. Ennen kun tämä tapahtuu, transaktiollasi on nolla vahvistusta. Kun se on lisätty vihdoin uuteen lohkoon, vahvistuksia on yksi kappale. Kun tämän lohkon jälkeen on louhittu uusi lohko, vahvistuksia on kaksi. Eli jokainen lohko lisää vahvistusten määrää.

Tällä hetkellä Bitcoin-transaktiot hyväksytään käytettäväksi yleensä 2-4 vahvistuksen jälkeen. Toisilla kryptovaluutoilla määrä voi olla kymmeniä tai jopa 100 vahvistusta, mutta toisaalta uusia lohkoja voidaan myös louhia yhden sekunnin välein. Vahvistusten määrä riippuu käytettävästä pörssistä tai palvelusta.

Mitä enemmän transaktiolla on vahvistuksia, sen vaikeampi sitä on etenkään Bitcoinin kaltaisessa Proof of Work -järjestelmässä enää kumota.

DeFi

DeFi on lyhenne sanoista Decentralized Finance eli hajautettu talous. Käytännössä termi on sateenvarjo erilaisille hajautetuille palveluille, joita rakennetaan etenkin Ethereum-alustalle. DeFi ei ole vain Ethereumiin sidottu termi, mutta toistaiseksi Ethereum on ylivoimaisesti suosituin alusta näille sovelluksille.

Suosittuja DeFi-palveluita ovat esimerkiksi hajautetut pörssit (Uniswap) ja lainapalvelut (Aave). DeFi-palveluiden idea on siinä, että käyttäjä kommunikoi suoraan älysopimusten kanssa ilman välikäsiä. Käyttäjätilejä, asiakaspalvelua, KYC-prosessia tai vastaavaa ei ole. Kuka tahansa voi käyttää mitä tahansa DeFi-palvelua mistä päin maailmaa tahansa milloin tahansa.

DeFi sisältää todella paljon eriliaisia käsitteitä, joita on avattu tarkemmin tässä artikkelissa.

(Mining) Difficulty

Sanalla difficulty viitataan kryptovaluuttojen maailmassa Bitcoinin louhintaan. Kyse on louhintaan asetetusta vaikeustason muutoksesta, jolla on hyvin suuri merkitys koko Bitcoin-ekosysteemin kannalta.

Louhinnan vaikeustaso muuttuu automaattisesti ylös tai alas, kun Bitcoin-verkon louhintakapasiteetti muuttuu. Jos louhintateho kasvaa, louhinnan vaikeus kasvaa samassa suhteessa. Jos louhintateho puolestaan laskee, myös vaikeustaso laskee.

Vaikeustason muutoksilla pidetään huoli siitä, että uusia lohkoja syntyy pitkässä juoksussa aina 10 minuutin välein. Muussa tapauksessa lohkojen välinen aika putoaisi koko ajan pienemmäksi, sillä pitkän ajan kuluessa louhijoiden teho kasvaa ja Bitcoin-verkon louhintakapasiteetti nousee sen myötä tasaisesti.

Bitcoin-verkon vaikeustasoa säädetään aina 2106 lohkon eli noin 14 päivän välein.

DYOR

DYOR on lyhenne sanoista do your own research. Termiä käytetään somessa ja etenkin keskustelufoorumeilla yleensä sellaisen viestin yhteydessä, johon liittyy suositus kryptovaluutan kurssinoususta tai tietyn palvelun käyttämisestä. DYOR on siis kehotus lukijalle ottaa asioista selvää myös itse, eikä peesata kirjoittajan näkemystä silmät kiinni. Tämä käsky koskee myös Bitcoinkeskus.comin lukijoita! Eli tee aina omat tutkimuksesi.

dyor

Exit scam

Exit scam ei liity vain kryptovaluuttoihin, vaan kyseessä on laajempi termi. Sillä tarkoitetaan yksinkertaisesti hetkeä, jolloin verkkorikolliset päättävät lopettaa rakentamansa pyramidin & huijauksen, nostavat kaikki rahat ja katoavat. He siis suuntaavat kirjaimellisesti ovelle (exit).

Faucet

Faucet tarkoittaa suomennettuna hanaa. Kun puhutaan kryptovaluutoista, faucet tarkoittaa ilmaisia kolikoita jakavaa palvelua. Kyseessä voi olla peli tai joku muu vastaava toimenpide, jonka voit suorittaa esimerkiksi kerran päivässä. Palkinnoksi saat sitten kryptovaluuttaa täysin ilmaiseksi. Bitcoinin alkuvuosina tällaisista fauceteista sai useita bitcoineja päivässä, koska ne olivat rahassa mitattuna vielä täysin arvottomia.

Fiat

Termi fiat ei viittaa kryptomaailmassa italialaiseen automerkkiin. Kyseinen sana on peräisin latinan kielestä ja se kääntyy englanniksi suurin piirtein muotoon: let it be done. Kun näet termin fiat liittyen finanssialaan, sillä tarkoitetaan fiat-valuuttaa (usein kaikkia fiat-valuuttoja).

Fiat-valuutta on sinänsä arvoltaan merkityksetön vaihdon väline, jonka arvo perustuu valtion sille antamaan statukseen. Kaikki planeetan valuutat ovat itse asiassa fiat-valuuttoja. Ne ovat siis itsessään arvottomia,sillä dollaria, euroa, puntaa, jeniä tai mitään muutakaan rahayksikköä ole sidottu kultaan lähes viiteen vuosikymmeneen.

Euron seteli on esimerkiksi täysin arvoton pala paperia, mutta siitä on tehty erilaisten säädösten myötä virallinen vaihdannan väline.

euro-fiat

Fiat-valuutoista ovat aikaisemmin puhuneet pääasiassa kultasijoittajat. Usein nimenomaan yhteydessä, jossa käsitellään fiat-valuuttojen romahtamista lopulta niiden todelliseen arvoonsa, eli nollaan. Fiat-termiä käytetään myös kryptomaailmassa liittyen samaan aiheeseen. Bitcoin on alun perin perustettu nimenomaan vaihtoehdoksi fiat-valuutoille. Kyseistä termiä käytetään jatkuvasti myös valuutanvaihdon yhteydessä. Bitcoinia vaihdetaan fiat-rahaksi, Bitcoinia ostetaan fiatilla jne. Keskusteluissa käytetään siis dollarin tai euron sijasta laajempaa termiä fiat.

FOMO

FOMO on lyhenne sanoista fear of missing out. Kyseessä on hyvin yleinen termi liittyen kryptovaluuttojen treidaukseen. Moni aloitteleva sijoittaja hyppää rajusti nousevien bittirahojen kyytiin hätäisin perustein, koska ei halua menettää mahtavia tuottoja. Se on käytössä myös laajemmassa kuvassa kryptovaluuttoihin sijoittamisessa:  Is FOMO driving you to buy Bitcoin?

Fork (soft fork, hard fork)

Fork on kryptomaailmassa käytetty termi softapäivitykselle. Käytännössä fork tarkoittaa lohkoketjun päivittämistä, mikä voidaan suorittaa kahdella eri tavalla: soft fork tai hard fork.

Soft fork on sananmukaisesti pehmeämpi päivitys, jonka jälkeen vanhat lohkot ovat vielä yhteensopivia uusien kanssa. Hard fork tarkoittaa järeämpää päivitystä, mikä jakaa lohkoketjun käytännössä kahteen haaraan, jotka eivät ole enää yhteensopivia toistensa kanssa.

bitcon forkit
Bitcoin -> Bitcoin Cash -> Bitcoin SV hard forkit.

Hyvä esimerkki hard forkista on Bitcoinin haarautuminen Bitcoin Cashiin elokuussa 2017 ja Bitcoin Cashin haarautuminen edelleen Bitcoin SV -valuutaksi marraskuussa 2018. Toinen tunnettu hard fork on Ethereum-lohkoketjun jakautuminen Ethereumiin sekä Ethereum Classiciin. Lue lisää tästä Bitcoinkeskuksen oppaasta: Mitä ovat kryptovaluuttojen forkit.

FUD

FUD on lyhenne sanoista Fear, Uncertainty & DoubtSe on tuttu lyhenne keskustelufoorumeilta, ja FUD:a käytetään usein tietyn henkilön yhteydessä: “Mike is spreading FUD.”

FUD on salaliittoteorioiden, feikkiuutisten ja kaiken mahdollisen epävarmuuden levittämistä. Yleensä keskustelija syytetään FUD:n levittämisestä, kun kryptovaluuttojen kurssit ovat syöksyssä. Jotkut keskustelijoista voivat levittää FUD:a tahallaan saadakseen aikaan lisää paniikkia, jos se on heille taloudellisesti kannattavaa. FUD ei tarkoita absoluuttisesti valheellista informaatiota, vaan laajemmin pelon ja epävarmuuden lietsontaa sellaisessa tilanteessa, jossa markkinat tekevät rajuja korjausliikkeitä.

Henkilöä, joka levittää FUDa, kutsutaan nimellä FUDster.

Genesis block

Genesis block on lohkoketjun ensimmäinen lohko. Bitcoinin genesis block louhittiin tammikuun 3. päivänä vuonna 2009.

HODL

HODL on yksinkertaisesti sana hold väärin kirjoitettuna – käytetään etenkin meemeissä Caps Lock -pohjassa kirjoitettuna eli HODL.

Tämän sanan oikea lähde on Bitcointalk.org -foorumin topicissa, jonka kirjoittaja jätti sen siihen omien sanojensa mukaan tietoisesti. Kyseinen henkilö avautui promillepäissään eräänä iltana  treidaamisen tuskasta otsikolla: I AM HODLING. Viesti alkaa: “I type d that tyitle twice because I knew it was wrong the first time. Still wrong. w/e. GF’s out at a lesbian bar, BTC crashing WHY AM I HOLDING? I’LL TELL YOU WHY. It’s because I’m a bad trader and I KNOW I’M A BAD TRADER.”. 

Kyse on siis holdaamisesta eli Bitcoinin tai muiden kryptovaluuttojen pitämisestä lompakossa myymisen sijaan. Vuosien saatossa tämä kirjoitusvirhe on jäänyt elämään keskusteluihin ja siitä on tehty lukemattomia meemejä. Termiä viljellään erityisesti silloin, kun kryptovaluuttojen kurssit ovat syöksymässä alaspäin (mitä tapahtuu melko usein).

HODL
Yksi lukemattomista HODL-meemeistä.

Yleisin virhe HODL-sanaan liittyen on se, että kyseessä kuvitellaan olevan lyhenne sanoista Hold On for Dear Life. Tämän informaation kertoja ei tunne Bitcoinin historiaa.

ICO – Initial Coin Offering

ICO tulee sanoista Initial Coin Offering. Kyse on kryptomaailman versiosta termille IPO, joka tulee sanoista Initial Public Offering. Jos termi IPO ei ole tuttu, niin kyse on pörssiin listautuvan yrityksen listautumisannissa. IPO:ssa sijoittajien on mahdollista ostaa yrityksen osakkeita tiettyyn hintaan ennen kuin se listautuu pörssiin. Idea on sijoittajan kannalta siinä, että osakkeen kurssin odotetaan lähtevän nousuun pörssilistautumisen koittaessa. IPO tarjoaa mahdollisuuden ostaa osakkeita selvästi allennettuun hintaan. IPO:ssa voidaan merkitä vain tietty määrä osakkeita. Jos yritys on suosittu sijoituskohde, anti ylimerkitään.

ICO:ssa on kyse täsmälleen samasta asiasta, mutta osakkeet vaihtuvat kryptovaluutaksi tai tokeniksi. ICO on kryptoalan startup-yritysten suosiossa ja niihin osallistutaan kryptovaluutoilla. ICO:t olivat osittain vuoden 2017 kryptohuuman taustalla ja nostivat osaltaan Ethereumin arvoa, sillä lähes kaikki ICO:t järjestettiin Ethereum-alustalla.

Katso myös seuraavaksi IEO.

IEO – Initial Exchange Offering

IEO on lähes sama asia kuin ICO, ja tämä termi tuli tutuksi vuoden 2019 kevään IEO-huumassa. Kirjanyhdistelmä on lyhenne sanoista Initial Exchange Offering. Käytännössä kyse on ICO:sta, jonka järjestäjänä toimii kryptovaluuttapörssi.

Sijoittajat näkevät IEO:lla mm. seuraavia etuja. Jos pörssi ottaa tietyn projektin listoilleen, se on todennäköisesti laadukas. Lisäksi IEO takaa tämän uuden kryptovaluutan pääsyn heti ko. pörssin listoille, mikä auttaa sen suosiota.

Lue lisää Bitcoinkeskuksen IEO-oppaasta.

KYC & AML

Termi KYC tulee nykyisin vastaan jokaisessa luotettavassa kryptovaluuttojen kauppapaikassa. Se on lyhenne sanoista Know Your Customer. Kyse on prosessista, jolla varmistetaan palvelun käyttäjän henkilöllisyys.

KYC-prosessia vaativat eri viranomaiset, jotka pyrkivät estämään rahanpesua ja muita laittomuuksia. Usein KYC-prosessi sisältää kaksi osaa: henkilöllisyyden varmentaminen passin avulla ja osoitteen vahvistus esimerkiksi sähkölaskun tai puhelinlaskun avulla.

Tähän liittyy myös termi AML eli Anti-Money Laundering. Puhutaan yleisistä AML-lakipykälistä, joita kryptovaluuttapörssien on noudatettava. AML on siis laajempi termi rahanpesun estolle, jonka yksi prosessi on KYC.

Lightning Network (Salamaverkko)

Salamaverkko on vuosia valmisteltu teknologia, joka on ratkaisu Bitcoinin skaalautuvuusongelmiin. Sen perimmäisenä ideana on siirtää kapasiteettia tukkivat pienet transaktiot pois Bitcoinin lohkoketjusta kokonaan toiseen kirjanpitoon, jonka nopeus on hurjasti parempi. Salamaverkon avulla kyetään lähes ilmaisiin ja lähes reaaliaikaisiin mikromaksuihin.

Lightning Network on edelleen vielä testivaiheessa, eikä se ole merkittävästi yleistynyt kryptomaailmassa. Kyseinen teknologia tuli suuremmalle yleisölle tutuksi keväällä 2019. Lue lisää Bitcoinkeskuksen artikkelista: mikä on salamaverkkoteknologia?

Long / short

Termit long ja short ovat tuttuja perinteisen sijoitusmaailman puolelta. Nykyisin niitä käytetään myös suomen kielessä sellaisenaan: ”Shorttaan Nokian osaketta, olen longina Bitcoiniin”. Termit tulevat margin trading -kaupankäynnin puolelta, jossa positiota ostetaan vivun avulla.

Long positiossa uskot sijoituskohteesi kurssin nousevan, mutta short-positiossa puolestaan laskevan. Nykyisin tällainen johdannaiskauppa on mahdollista myös kryptovaluutoissa, ja se itse asiassa dominoi jo markkinoita. Huomaa, että shorttaus tai lyhyeksi myyminen ei ole sama asia kuin normaali kryptovaluuttasi myyminen. Voit shortata esim. Bitcoinia monissa treidauspalveluissa euroilla, jolloin teet CFD-kauppaa etkä omista missän vaiheessa kryptovaluuttaa.

Mining (louhinta)

Louhinta tarkoittaa kryptovaluutasta riippumatta lohkoketjun ylläpitotyötä. Bitcoinin, ja muutamien muiden vanhempien kryptovaluutoiden kohdalla, louhinta suoritetaan fyysisillä louhintalaitteilla (katso: ASIC). Tämä johtuu niiden käyttämästä Proof of Work -konsensusalgoritmista. PoW-mallissa myös uudet kolikot syntyvät aina verkkoon louhinnan yhteydessä.

AMD Radeon RX 480
Kuvassa oleva AMD Radeon RX 480 on ollut erittäin suosittu GPU Ethereum-louhintaan

Viime vuosina suosiota on nostanut Proof of Stake -konsensusalgoritmi sekä sen eri variaatiot. Nämä kryptovaluutat ovat lähes poikkeuksetta luotu maailmaan ICO:n kautta, eli kolikot ovat usein pre-mined eli uusia ei missään vaiheessa enää louhita. Silloin verkon ylläpitäjiä kutsutaan ennemmin validaattoreiksi, jotka vahvistavat uudet lohkot ja keräävät niistä transaktiopalkkiot.

Mining pool / pooled mining

Mining pool tarkoittaa louhintasyndikaattia, eli ryhmää louhijoita, jotka työskentelevät yhteistyössä. Asiaa voi lähestyä esimerkiksi vedonlyöntikimpan näkökulmasta. Korkean varianssin pelejä kuten Vakioveikkaus tai Moniveto on fiksumpaa pelata kimpassa, jolloin todennäköisyys voittojen saamiseksi kasvaa selvästi suhteessa panokseen.

Louhintakimpassa joudut luovuttamaan myös pienen prosentin tuotoistasi, mutta toisaalta hyödyt koko poolin valtavista resursseista. Nykyisin lähes kaikki ammattimaiset louhijat kuuluvat johonkin louhintapooliin.

Pump & Dump

Pump & dump on ikävä kyllä hyvin tuttu termi kryptovaluuttojamarkkinoilta. Kyseessä on markkinamanipulointi, jonka tarkoituksena on pumpata kryptovaluutan arvoa nopeasti ylös ja sitten dumpata kurssi, kun kaikki sisäpiiriläiset ovat saaneet haluamansa voitot.

Tällaisia operaatioita suoritetaan yleensä kryptovaluutoilla, joilla on pieni vaihto. Esimerkiksi Bitcoinin pumppaaminen satoja prosentteja vaatisi valtavan rahamäärän.

Verkosta löytyy erillisiä pump & dump -ryhmiä, jotka koordinoivat tällaisia operaatiota. Ryhmässä voi olla jopa satoja eri jäseniä. Pump-vaiheessa henkilöitä pyydetään shillaamaan ja hehkuttamaan tiettyä kolikkoa ja joskus siihen liittyen voidaan jopa julkaista feikkiuutisia, mitä levitetään somessa. Tämän jälkeen ryhmäläiset sopivat yhdessä, mihin asti kurssia pumpataan ja milloin aloitetaan myynnit.

Nocoiner

Nocoiner on henkilö, joka ei omista lainkaan kryptovaluuttaa. Nocoiner-statuksen saavat usein henkilöt, jotka kirjoittavat Bitcoinin olevan kupla, ponzi-huijaus, pyramidipeli, tulppaanimania ja niin edelleen. Monien Bitcoinin omistajien mielestä tämä on nocoiner-henkilöiden tapa purkaa turhautumistaan, kun eivät hypänneet Bitcoin-junaan ajoissa.

I’m pretty sure Emin is a Nocoiner. Yesterday he made a Tweet about how Bitcoin going up was just a fad, and that a crash was inevitable. He’s always talking Bitcoin down; if he had Bitcoin, he would never trash his own stash.” Katso myös urbandictionary.com.

Satoshi (yksikkö)

Satoshi on yksi sadasmiljoonasosa (0,00000001) Bitcoinista. Yksikkö on nimetty Bitcoinin perustajan, Satoshi Nakamoton, mukaan. Yksi satoshi on pienin määrä Bitcoinia, joka voidaan nykyisessä lohkoketjussa lähettää.

Satoshia käytetään usein puhuttaessa Bitcoinin transaktiokustannuksista, sillä esimerkiksi 200 satoshia on selkeämpi ilmaisu kuin 0,000…. Bitcoinia. Englannin kielessä sanan satoshi monikkomuoto on myös satoshi (one satoshi, ten satoshi, hundred satoshi).

Satoshi Nakamoto

Satoshi Nakamoto on Bitcoinin perustaja, mutta kyseinen nimi ei viittaa todelliseen henkilöön. Nakamoton todellinen henkilöllisyys on Bitcoin-univesumin suurin mysteeri. Nakamoto-aliasta käyttävä henkilö aloitti työskentelyn Bitcoinin parissa vuonna 2007 ja julkaisi maailman ensimmäisen kryptovaluutan white paperin vuonna 2008. Voit lukea kyseisen dokumentin täältä. Nakamoton osallisuus projektiin loppui vuoden 2010 tienoilla.

Alla oleva kuva: Newsweek-lehti väittä vuonna 2014, että Dorian S. Nakamoto -niminen fyysikko olisi Bitcoinin perustaja. Tämä johti 64-vuotiaan Nakamoton joutumisen toimittajien hyökkäyksen kohteeksi.

Embed from Getty Images

Tällä hetkellä ei tiedetä täydellä varmuudella sitä, onko henkilö todellisuudessa edes japanilainen. Kyseessä voi olla myös ryhmä henkilöitä. Vuosien saatossa monet Bitcoin-yhteisön tunnetuimmat henkilöt ovat vuoron perään kiistäneet olevansa Satoshi Nakamoto. Uusimpien huhujen nimen takana olisi Teslan perustaja Elon Musk, mutta hän kieltäytyi myös kunniasta.

SegWit

SegWit on lyhenne sanoista Segregated Witness. Kyseessä on Bitcoin-lohkoketjun soft fork, eli ohjelmistopäivitys. SegWit on luonteeltaan skaalauspäivitys. Sen tarkoituksena on parantaa Bitcoin-verkon kapasiteettia muuttamalla tapaa, jolla verkko varmistaa Bitcoin-siirtoja. SegWit-päivitys suoritettiin elokuussa 2017, ja se on nykyään implementoitu myös Litecoiniin.

SegWit on myös vaatimus sille, että salamaverkko voidaan ottaa käyttöön.

SegWit2x

SegWit2x on lyhenne sanoista Segregated Witness 2x. Kyseessä oli Bitcoin-lohkoketjun hard fork eli merkittävä ohjelmistopäivitys. Se oli jatkoa SegWit-päivitykselle, jonka ensimmäinen osa suoritettiin elokuussa 2017. SegWit2x-forkin tarkoituksena oli nimensä mukaisesti kasvattaa Bitcoin-lohkoketjun lohkon kokoa 1MB -> 2MB. SegWit2x-päivitys oli tarkoitus tehdä marraskuussa 2017, mutta se kaatui lopulta pari viikkoa ennen määräaikaa.

Kyseinen fork jakoi Bitcoin-yhteisön rajusti kahteen eri leiriin ja lopulta SegWit2x-forkkia halunneet eivät vieneet suunnitelmaansa loppuun asti. Monet ko. päivityksen kannattajista siirtyivät sen jälkeen Bitcoin Cash -leiriin. SegWit2x-päivityksen peruuntuminen aiheutti marraskuussa 2017 niin sanotun Bitcoin-sisällissodan.

Shill

Shillaaja on yksinkertaisesti tiettyä kryptovaluuttaa rankasti mainostava henkilö. Usein shillaajat ovat some-vaikuttaija, joilla on riittävän suuri yleisö. Shillauksen tarkoituksena on saada mahdollisimman moni henkilö ostamaan kyseistä kryptovaluuttaa. Näin sitten shillaajan oman position arvo nousee.

Shillaus on myös haukkumasana, mitä käytetään joskus mistä tahansa positiivisesta arvostelusta. Joskus rajanveto shillauksen ja positiivisen arvostelun välillä onkin vaikeaa.

Shitcoin

Shitcoin-termillä viitataan sellaiseen kryptovaluuttaan, jolla ei ole mitään erityisiä ominaisuuksia tai käyttökohdetta. Maailmassa on tällä hetkellä jo pitkälti yli 1000 erilaista kolikkoa, joista suurin osa on lähinnä suosittujen kolikoiden kopioita. Kryptovaluuttojen maailmassa ei ole mitään absoluuttista mittaria kolikon arvon tai hyödyllisyyden arvioimiseksi.

Jonkun mielestä kaikki muut kolikot, jotka eivät ole omassa portfoliossa, kuuluvat tämän kategorian alle. Bitcoin-maksimalistien mielestä kaikki muut kryptovaluutat kuin Bitcoin kuuluvat tähän kategoriaan. Pitkässä juoksussa markkinat tekevät tämän päätöksen, joten todelliset shitcoinit katoavat ajan myötä pois kuvasta.

Smart contract (älysopimus)

Smart contract eli älysopimus on lohkoketjuun tallennettu ohjelma. Tietyt kryptovaluutat, jotka kuuluvat ns. platform-kategoriaan, tukevat älysopimuksien ja hajautettujen applikaatioiden ohjelmointia. Tunnetuin näistä on Ethereum.

Älysopimuksen nimi on hieman harhaanjohtava, sillä se ei ole automaattisesti älykäs eikä sopimus. Kyse on ohjelmasta, jolle voidaan antaa tiettyjä komentoja riippuen sen saamista syötteistä. Tyypillinen käyttökohde on ollut viime vuosina ICO. Ethereum-platformin älysopimuksella on julkinen osoite samalla tavalla kuin millä tahansa muullakin lompakolla.

Älysopimuksilla on lukemattomia potentiaalisia käyttökohteita. Lue lisää tästä Bitcoinkeskusken oppaasta: mikä on älysopimus?

Token

Token ja kryptovaluutta menevät termeinä usein sekaisin, mutta yleisen käsityksen mukaan niitä erottaa yksi merkittävä asia. Kryptovaluutalla on oma lohkoketju, mutta tokenilla ei ole.

Tämä tarkoittaa sitä, että tokenit luodaan jonkun olemassa olevan lohkoketjun sisään. Ylivoimaisesti tunnetuin token-platform on Ethereum, ja iso osa maailman tuhansista kryptovaluutoista on Ethereumin ERC20-standardin mukaisia tokeneita. Jos kyseessä on Ethereum-alustalla toimiva token, sitä voidaan säilyttää myös Ethereum-lompakossa. Sama koskee myös kilpailevia vaihtoehtoja.

BAT Brave Basic Attention Token | brave selain
Basic Attention Token on yksi markkinoiden tunnetuimmista ERC20-tokeneista.

Esimerkiksi Tron-alustalla on omat standardinsa, NEO:lla omansa ja niin edelleen.

Tokenit sisältävät sellaisia ominaisuuksia, joita niihin on haluttu ohjelmoida. Se voi vastata toiminnoiltaan esimerkiksi mobiilipelin sisällä olevaa valuuttaa, joilla voi ostaa erilaisia objekteja. Sen avulla voidaan myös suorittaa äänestyksiä, ja tulevaisuudessa token voi olla finanssialan instrumentti. Token on ikään kuin ohjelmoitava objekti, kun taas kryptovaluutta toimii pääasiassa pelkästään valuutan roolissa.

TA

TA on lyhenne sanoista Technical Analysis eli tekninen analyysi. Kyseessä on kokoelma erilaisia indikaattoreita, joiden avulla voidaan arvioida sijoitusinstrumentin kurssin suuntaa. Tekninen analyysi on peräisin osakemaailmasta, mutta sitä käytetään nykyisin laajalti myös kryptovaluutoissa.

Sijoittajat jakautuvat TA:n osalta vahvasti kahteen leiriin. Toisten mielestä kyse on täysin huuhaasta, joka ei pidä kryptovaluuttojen kohdalla paikkansa. Osa sijoittajista luottaa tekniseen analyysiin todella paljon. TA:n on osoitettu toimivan kiistatta myös kryptovaluutoissa, mutta sen käytössä kannattaa olla varovainen ja hyödyntää useita eri indikaattoreita yhtä aikaa.

bitcoin-kurssi-2019-11-18

Yllä olevassa kuvassa on piirrettynä yksinkertaisia support/resistanssitasoja Bitcoinin kurssiin viime syksyltä sekä oranssilla laskeva trendilinja. Näiden lisäksi suosittuja indikaattoreita ovat esimerkiksi MACD (Moving Average Convergence Divergence.) sekä Bollinger Bands.

Twitterissä käytetyt lyhenteet gn, gm, wagmi, ngmi

Jos haluat pysyä kärryillä kryptoskenen tapahtumista, sinun täytyy olla aktiivinen Twitterin käyttäjä. Pääset hyvin alkuun, kun aloitat seuraamaan suurimpia uutissivustoja, some-kanavia sekä kryptovaluuttaprojekteja, joihin olet sijoittanut. Tämän jälkeen Twitterin algoritmi alkaa nopeasti suositella alan tunnetuimpia twiittaajia.  Krypto-Twitterissä käytetään erilaisia lyhenteitä, joista tässä muutamia suosittuja.

gn = good night
gm = good morning
wagmi = we all gonna make it
ngmi = not gonna make it

Kaksi ensimmäistä ovat tyypillisiä tervehdyksiä. Ngmi-lyhenteellä viitataan yleensä henkilöön, joka ei ymmärrä Bitcoinia sijoituskohteena. wagmi on puolestaan Bitcoin-yhteisölle suunnattu heitto esimerkiksi silloin, kun kurssi on noussut isosta kuopasta.

TXID

TXID on pitkä merkkijono numeroita ja kirjaimia. Se on lyhenne sanoista transaction ID. Kyseisen merkkijonon avulla voidaan siis viitata yhteen transaktioon lohkoketjussa. Jos olet esimerkiksi lähettänyt bitcoineja kaverillesi eivätkä varat ole tulleet perille, voit tarkistaa transaktiosi tilanteen lohkoketjun selaimen avulla.

Historian ensimmäisen Bitcoin-transaktion TXID on: f4184fc596403b9d638783cf57adfe4c75c605f6356fbc91338530e9831e9e16

Tsekkaa myös tämä linkki lohkoketjuselaimeen Blockchain.com-sivustolla.

Whale (valas)

Sanalla whale eli valas viitataan kryptovaaluuttamarkkinoiden suurpelureihin. Sijoittajat voidaan jakaa karkeasti kahteen leiriin: small fish ja big fish eli piensijoittajat sekä ammattilaiset.

Big fish -kategoriasta voidaan sitten erottaa muutama whale, jotka voivat haluteessaan liikuttaa markkinoita valtavasti. Kyseessä ovat sijoittajat, jotka ovat ostaneet esimerkiksi satoja tai tuhansia Bictoinia sen kurssin ollessa muutamien dollarien arvoinen. Heillä on hallussaan valtava määrä kyseistä kolikkoa, joita olisi lähes mahdotonta hankkia enää nykyisillä hinnoilla.

Jos valaat laittavat sijoituksiaan myyntiin, se voi saada markkinoilla aikaan valtavan ketjureaktion, joka tiputtaa hintoja nopeasti kymmeniä prosentteja.

White paper

White paperilla tarkoitetaan kryptovaluuttojen maailmassa hyvin pitkälti projektisuunnitelmaa vastaavaa dokumenttia.

White paper on olennainen osa ICO:n materiaalia, johon sijoittajat tutustuvat. Se sisältää tarkat speksit teknisestä toteutuksesta sekä tulevista päivityksistä, henkilöstön kuvauksen, roadmapin sekä informaation siitä, miten tokenit/kryptovaluutta käytännössä luodaan. White paperin lukemalla sijoittajan pitäisi saada kaikki oleellinen informaation sijoituspäätöksen tekemiseksi. Jos aiot joskus tehdä ICO-sijoituksen, lue projektin white paper huolella läpi.

Tunnetuin white paper on tietenkin Bitcoinin white paper.

Artikkelin kuva: Pixabay | HODL-meemi: Reddit, Alankitassigments / CC BY-SA, Gerd Altmann from Pixabay, Pexels from Pixabay


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja sekä sivuston pääanalyytikko. Hän on seurannut kryptovaluuttoja työkseen vuodesta 2017 lähtien. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat. Antti vastaa pääosin Bitcoinkeskuksen sisällöntuotannosta sekä some-kanavien ylläpidosta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *