Bitcoinin päivitykset SegWitin ja salamaverkon jälkeen

bitcoin päivitykset roadmap

Bitcoinin kehittäjät ovat vastanneet viime kuukausina altcoinien tuomaan haasteeseen. Esim. kohua herättäneet transaktio-ongelmat ovat pitkälti historiaa SegWit-päivityksen sekä salamaverkkoteknologian avulla. Bitcoinin kehitys ei suinkaan pysähdy tähän, sillä roadmapissa on edessä monta uutta ja mielenkiintoista päivitystä.

Rekisteröidy Binancelle

Schnorr signatures

Schnorr signatures eli Schnorr-allekirjoitus on saanut nimensä sen keksijän, Claus-Peter Schnorrin, mukaan. Teknologian on tarkoitus korvata Bitcoinin nykyisin käytössä oleva digitaalinen allekirjoitusalgoritmi ECDSA (Elliptic Curve Digital Signature Algorithm). Schnorr-allekirjoitus mahdollistaa multisig-transaktiot. Miten ne sitten eroavat nykyisestä järjestelmästä?

Tällä hetkellä Bitcoin-lompakon privaattiavainta käytetään digitaalisen allekirjoituksen luomiseen. Tämä allekirjoitus luodaan joka kerta, kun Bitcoineja lähetetään tietystä osoitteesta. Järjestelmä voi varmistaa allekirjoituksen sekä julkisen avaimen avulla, että lähettäjällä on asiaan kuuluva oikeus lähettää Bitcoineja – ilman että privaattiavainta paljastetaan.

Multisig eli multisignature-transaktio tuo mukaan lisää allekirjoituksia, jotka yhdistetään Bitcoin-osoitteen julkiseen sekä privaattiavaimeen. Schnorr signatures -teknologian avulla voidaan tehdä transaktioita, joiden lähettäminen vaatii useiden eri tahojen hyväksynnän.

Tämän lisäksi ko. teknologia mahdollistaa säästäisi verkon kapasiteettia, parantaisi yksityisyyttä sekä mahdollistaisi ns. scriptless scripts -teknologian. Tämä tarkoittaa käytännössä älysopimuksien tukea ilman varsinaisia älysopimuksia. Lue lisää aiheesta näistä linkeistä: Bitcoinmagazine, Coindesk

Bulletproofs ja Confidential Transactions

Bulletproofs-teknologia lisää Bitcoin-transaktioiden yksityisyyttä piilottamalla lähetettyjen Bitcoinien määrän lohkoketjusta. Sen kehittäjiä ovat University College of Londonin Jonathan Bootle sekä Stanfordin yliopiston Benedikt Bünz. Bulletproofs on herättänyt paljon mielenkiintoa kryptokentässä. Tällä hetkellä mm. Litecoinin sekä Moneron kehittäjät pohtivat kyseisen teknologian käyttöönottoa.

“Bulletsproofs are zero-knowledge proofs, meaning they don’t require any trust between the parties.”

Bulletproofs on myös teknisesti varsin kevyt ratkaisu, eikä sen käyttöönotto lisää juurikaan tarvittavaa laskentatehoa. Näin ollen teknologia voisi toimia hyvin myös Bitcoinin lohkoketjussa. Monero on tällä hetkellä pisimmällä kyseisen teknologian testaamisessa. Bulletproofs ei ole vielä tällä hetkellä ajankohtainen ratkaisu Bitcoinin lohkoketjussa.

Tekninen kuvaus: eprint.iacr.org (pdf)

Confidential Transactions eli CT on vastaavan ratkaisun tarjoava teknologia. CT:n avulla Bitcoin-transaktion summat olisivat näkyvissä vain siirron molemmille osapuolille. CT-teknologiasta on keskusteltu jo viitisen vuotta.

Sidechain-ratkaisut: Liquid Network

Paras esimerkki sidechain-ratkaisusta on tietysti salamaverkko eli Lightning Network. Sen ideana on siirtää transaktioita Bitcoinin lohkoketjun ulkopuolelle, jossa ne voidaan prosessoida salamannopeasti. Tämä mahdollistaa Bitcoinin käytön maksuvälineenä, kun osapuolten ei tarvitse odottaa kymmeniä minuutteja transaktion vahvistamista.

Tällä hetkellä työn alla on kolme merkittävää sidechain-ratkaisua: Liquid Network, RSK ja Drivechain.

Liquid Network on privaatti verkko, mikä tarkoittaa rajattua käyttöoikeutta. Liquid Network mahdollistaa reaaliaikaiset transaktiot, ja se hyödyntää myös edellä mainittua CT-teknologiaa. Se perustuu Strong Federations -konseptiin:

“Strong Federations: publicly-verifiable, Byzantinerobust transaction networks that facilitate movement of any asset between disparate markets, without requiring third party trust. Strong Federations enable commercial privacy, with support for transactions where asset types and amounts are opaque, while remaining publicly verifiable” (Lähde)

Liquid Network versio 1.0 saatetaan nähdä tulevan vuoden aikana.

RSK

RSK (tunnettiin ennen nimellä Rootstock)-teknologian tarkoituksena on tuoda älysopimukset ja lähes reaaliaikaiset transaktiot osaksi Bitcoin-verkkoa. RSK-verkossa on Liquid Networkin tavoin erilliset ”valvojat”, jotka pitävät kirjaa Bitcoin-verkon ja RSK:n välillä liikkuvista transaktioista.

RSK:n älysopimukset on luotu Solidity-ohjelmointikielen avulla, mikä on tuttu Ethereum-platformista. RSK:n älysopimuksia pyörittävä VM (Virtual Machine) on myös täysin yhteensopiva Ethereumin kanssa.

RSK käyttää Bitcoinista tuttua Proof of Work -konsensusalgoritmia, joten sen transaktioiden varmistamisessa voidaan hyödyntää Bitcoinin louhijoita.

RSK-teknologian kehitystä tukee RSK Federation, joka koostuu kolmestakymmenestä eri blockchain-alan yrityksestä. Sen ensimmäinen Bitcoinin mainnet -yhteensopiva versio nähdään todennäköisesti kesällä 2018.

Drivechain

Kolmas horisontissa siintävä sidechain-ratkaisu on nimeltään Drivechain. Sen tarkoitus on mahdollistaa useiden eri lohkoketjujen liittyminen Bitcoinin lohkoketjuun. Drivechain hyödyntää RSK:n tavoin Proof of Work -konsensusalgoritmia, joten sen transaktioita voitaisiin varmentaa Bitcoinin louhijoilla merged mining -operaation avulla.

Drivechain on RSK-teknologiaan verrattuna huomattavasti joustavampi. Kehittäjät voivat luoda omia lohkoketjujaan paljon vapaammin, joissa voidaan käyttää Bitcoinista poikkeavia ominaisuuksia. Esimerkiksi suurempaa lohkon kokoa tai Vergestä tuttuja privaattiominaisuuksia.

Drivechainin käyttöönotto vaatisi soft forkin Bitcoinissa tai päivityksen protokollatasolla. Projektin mukaan se haluaa 95% hyväksynnän Bitcoin-yhteisöltä ennen käyttöönottoa. Löydät projektin nettisivut osoitteesta drivechain.info

Kannattaa tutustua myös Mimblewimble-nimiseen ratkaisuun, josta löydät lisätietoa tästä artikkelista.

Bitcoinin taustalla tehdään siis jatkuvaa kehitystyötä lukemattomien yksityishenkilöiden, yhdistyksien ja yritysten toimesta. Koska kyseessä on hajautettu open source -projekti, sen kehitystyö ei tapahdu kovin suoraviivaisesti. Päivitykset vaativat laajan yhteisön tuen, ja välille ne aiheuttavat myös ristiriitoja, kuten nähtiin marraskuussa SegWit2X -kohun aikana.

Artikkelin lähteenä on käytetty: Roadmap to Bitcoin developments

Kuva: Pixabay

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*