Perustiedot
18
elo
crypto-news-27

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Bitcoin ostaminen

Tämän artikkelin aiheena on Bitcoin ostaminen. Jos olet aloitteleva sijoittaja, jonka tähtäimessä on Bitcoinin ostaminen, niin tämä artikkeli on juuri sinua varten. Opastamme aloittelijan bittirahan hankintaan askel askeleelta. Tämä opas on jaettu neljään selkeään osa-alueeseen. Käymme ensin läpi asioita, joita sinun on mietittävä ennen sijoituspäätöstä. Tämän jälkeen käydään läpi myös varsinainen ostotoimenpide. Kerromme myös eri vaihtoehtoja siitä, miten eri tavoin sijoittaminen on nykyisin mahdollista.

Rekisteröidy Binancelle

Bitcoin ostaminen – ota nämä asiat huomioon

Bitcoin ostaminen on nykyisin helppo ja nopea prosessi. Voit tehdä hankinnan turvallisesti kotimaiselta Bitcoin-kauppapaikalta. Tilin avaaminen on maksuton ja nopea prosessi. Henkilöllisyytesi varmennettaan helposti pankkitunnuksilla. Tämän jälkeen voit tehdä talletuksen joko debit-kortilla tai SEPA-pankkisiirrolla. Eurojen muuttaminen bitcoineiksi tapahtuu parilla hiiren klikkauksella!

Jos osaat käyttää verkkopankkia, osaat hankkia myös bitcoineja. Niin helppoa se nykyään on. Aloittelevan sijoittajan on kuitenkin syytä miettiä myös muita asioita kuin pelkkää Bitcoin osto -prosessia. Käydään seuraavaksi läpi pari tärkeää pointtia.

Bitcoinilla on käyty kauppaa vasta reilun kymmenen vuoden ajan. Osakkeisiin on voinut sijoittaa jo satoja vuosia, ja kultaa on hankittu jo tuhansien vuosien ajan. Bitcoin-markkinan nuori ikä tarkoittaa sitä, että osakemarkinan kaltainen valvonta puuttuu. Pientä markinaa on myös helpompi liikutella ns. valaiden toimesta. Tämä johtaa korkeaan volatiliteettiin. Kurssi voi liikkua kymmeniä prosentteja yhden tunnin aikana.

bitcoin ostaminen

On myös tärkeä kysyä: miksi haluat ostaa bitcoineja? Haluatko vain spekuloida kurssinousulla vai haluatko pankkijärjestelmän ulkopuolella olevan sijoituskohteen? Moni hankkii bitcoineja samasta syystä kuin fyysistä kultaa eli turvana mahdollista finanssikriisiä vastaan.

Tästä saadaan myös aasinsilta oppimiseen. Jos haluat olla menestyvä Bitcoin-sijoittaja, suosittelemme vahvasti opiskelemaan sijoituskohdettasi mahdollisimman paljon. Mitä vähemmän tiedät Bitcoinista, sen varmemmin panikoit ensimmäisessä kurssilaskussa ja myyt sijoituksesi tappiolla.

Kryptovaluuttojen maailma on täynnä uutisia, joiden tarkoitus on vain ravistella ns. heikkoja käsiä ja pelotella amatöörisijoittajat myymään omistuksensa. Menestyvä Bitcoin-sijoittaja tarvitsee rautaisia hermoja.

Ennen ostamista on siis syytä tiedostaa, millaiseen veteen olet kastamassa varpaasi. Mitä paremmin olet valmistautunut, sen paremman tuloksen saat Bitcoin-sijoitukseltasi! Yksi hyvä sivu on Bitcoinkeskuksen Aloita tästä, johon olemme keränneet linkkejä tärkeimpiin artikkeleihin.

Muista myös bitcoin lompakko! Jos haluat säilyttää bittirahat mahdollisimman turvallisesti, sinulla on oltava myös oma bitcoin lompakko. Markkinoilla on kymmenittäin erilaisia vaihtoehtoja. Voit tutustua aiheeseen lisää tästä linkistä.

Bitcoin ostaminen Suomessa 1-2-3

Siirrytään sitten käytäntöön, eli miten Bitcoinin ostaminen Suomessa tapahtuu? Aivan ensin on muistettava, että Bitcoin on täysin digitaalinen valuutta. Myös pankkiasiointi tapahtuu nykyisin suurelta osin verkossa, eikä käteistä rahaa ole monessa konttorissa edes saatavilla. Eurot ovat silti olemassa myös seteleinä ja kolikoina, jos tilanne niin vaatii. Bitcoinissa ei tätä vaihtoehtoa ole koskaan olemassa.

Koska kyseessä on digitaalinen valuutta, ostaminen tapahtuu verkon välityksellä. Käytännössä bitcoinin ostaminen suoritetaan siihen erikoistuneessa kauppapaikassa. Tällaisia verkkopalveluita löytyy nykyisin myös Suomesta – tunnetuin on Coinmotion Oy. Voit tutustua palveluun tästä.

bitcoin ostaminen coinmotionista

Coinmotion Oy on Pohjoismaiden johtava kryptovaluuttojen osto-, myynti- ja säilytyspalvelu. Kyseessä on suomalainen yritys, joten sivusto toimii suomen kielellä asiakaspalvelua myöten. Voit myös varmentaa tilisi pankkitunnuksilla.

Bitcoinien ostaminen tapahtuu seuraavasti:

  1. Avaat tilin kauppapaikkaan kuten Coinmotion Oy
  2. Suoritat henkilöllisyyden varmentamisen (KYC-prosessi)
  3. Teet pankkitalletuksen
  4. Vaihdat tallettamasi eurot bitcoineiksi

Coinmotionin käyttäminen ei ole sen vaikeampaa kuin verkkopankin käyttäminen. Bitcoinin ostotoimenpide on myös hyvin yksinkertainen suoritus. Jos osaat käyttää verkkopankkia ja suorittaa tilisiirtoja, ostaa myös ostaa bitcoineja.

Avaa Coinmotion-tili tästä

Aivan kuten eurot, myös bitcoinit voidaan jakaa pienempiin osiin. Sinun ei siis tarvitse ostaa yhtä kokonaista bitcoinia. Bittiraha ei ole sama asia kuin yksi kulta- tai hopeakolikko. Pienin tunnettu yksikkö on nimeltään satoshi, joka on yksi sadasmiljoonasosa Bitcoinista.

Bitcoin soveltuu näin ollen myös piensijoittajalle, joka haluaa tehdä vain parin kympin kokoisia ostoksia. Pienikin siivu yhdestä bitcoinista voi olla 10 vuoden päästä tuhansien eurojen arvoinen!

Löydät Bitcoinkeskuksesta myös yksityiskohtaisen oppaan, jossa käymme läpi Coinmotion-tilin avaamisen ja bitcoinien ostamisen askel askeleelta. Lue lisää tästä artikkelista: Coinmotion arvostelu ja kokemuksia.

Bitcoinin ostaminen eri tavoilla

Kryptovaluuttojen markkina on kehittynyt valtavasti vuoden 2017 buumin jälkeen. Tuolloin esimerkiksi Coinmotionista ei saanut muita valuuttoja kuin Bitcoinia, mutta nykyisin tarjolla on useita vaihtoehtovaluuttoja eli altcoineja.

Perinteisen Bitcoin osto on antanut nykyisin tilaa aivan uusille tavoille sijoittaa bittirahoihin. Alalle on tullut yhä enemmän hedge-rahastoja sekä muita ammattilaisia, joille Bitcoinin arvo on vain yksi spekulointikohde tuhansien muiden assettien joukossa. Nämä tahot eivät myöskään halua päänvaivaa bitcoinien säilyttämisestä.

Esittelemme seuraavassa pari vaihtoehtoista tapaa sijoittaa Bitcoiniin. Aihetta on käyty läpi myös Bitcoinkeskuksen Youtube-videolla, jossa kerrotaan eri sijoitusmuotojen plussista ja miinuksista. käydään läpi eri sijoitusmuotoja sekä niiden plussia ja miinuksia.

Bitcoin ostaminen Nordnet

Kiinnostaako Bitcoin ostaminen Nordnetista? Se on nykyään mahdollista! Vaikka Nordnet on tunnettu lähinnä osakesijoittajien suosikkina, palvelu on tarjonnut myös kryptovaluuttoja jo vuosien ajan. Mitä etuja ja haittoja Nordnet-kaupankäynnissä on verrattuna esimerkiksi Bitcoin-ostoon Coinmotionista?

Bitcoinin ostaminen Nordnetista on sijoittamista kurssia seuraaviin trackereihin. Voit myös sijoittaa Bitcoin ETF -tuotteisiin, mutta niissäkin perusidea on sama. Et osta ”aitoja bitcoineja” vaan kurssia seuraavaan johdannaisen. Onko tämä sitten huono asia?

Tällaiseen tuotteeseen liittyy aina liikkeellelaskijan riski. Voit myös käydä kauppaa vain pörssin aukioloaikoina, ja maksat yleensä myös pienen vuosittaisen kulun.

Hyvänä puolena on vaivattomuus. Nordnet ilmoittaa suoraan kaikki kaupat verottajalle, joten sinun ei tarvitse pitää itse kirjaa ja laskea luovutusvoittoja, kuten ostaessasi ”aitoja bitcoineja” Coinmotionilta. Koska et omista bittirahaa, sinulla ei ole myöskään päänsärkyä sen tallettamisesta lompakoihin tai mahdollisista hakkeroinneista.

Bitcoin ostaminen Nordnetista voi olla hyvä ratkaisu joillekin sijoittajille.

Avaa tili Nordnetille tästä

Bitcoin-futuurit Binancella

Binance etusivu

Bitcoin-futuurit tulivat markkinoille joulukuussa 2017. Kyseessä oli tuolloin ensimmäinen sijoitusinstrumentti instituutioille ja hedge-rahastoille. Vuoden 2018 jälkeen futuurit ovat tulleet tavallisten sijoittajien ulottuville.

Markkinoiden johtava kryptovaluuttapörssi on tällä hetkellä Binance. Se tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa Bitcoin-futuureihin sekä moniin eri altcoin-futuureihin.

Koska futuurit ovat johdannaisia, ne tarjoavat kaksi merkittävää ominaisuutta perinteiseen kaupankäyntiin verrattuna: voit shortata eli tehdä rahaa myös kurssilaskun aikana sekä käyttää vipua. Tarjolla on jopa jopa 100x-vipu.

Binance tarjoaa myös näiden ominaisuuksien lisäksi lainapalveluita sekä kymmeniä vaihtoehtovaluutoja eli altcoineja, joihin sijoittaja voi hajauttaa omistuksiaan Bitcoinin lisäksi.

Avaa tili Binancelle tästä

Yleisiä ohjeita sijoittajalle

Kun ensimmäinen Bitcoin ostaminen on tehty, niin mitä seuraavaksi? Katsot Bitcoin-tilisi saldon seuraavan kerran vuonna 2030 ja jäät eläkkeelle miljonäärinä? Tämä voi olla tavoitteena joillakin sijoittajilla, mutta me kehotamme hieman aktiivisempaan toimintaan.

Aivan ensin kannattaa miettiä pidemmän aikavälin strategiaa. Moni aloitteleva sijoittaja suosii myös osakkeiden kanssa kuukausisäästö-mallia, jossa tehdään esim. kerran viikossa tai kerran kuukaudessa pieni sijoitus. Tämä tunnetaan myös nimellä DCA – Dollar-Cost Averaging.

Saat tällaisen strategian avulla pitkässä juoksussa mukavan keskihinnan. Esimerkiksi edellä mainittu Coinmotion mahdollistaa automaattiset ostot haluttuina päivinä. DCA on myös strategiana erittäin hyvä stressin vähentäjä, kun sinun ei tarvitse jatkuvasti kyttäillä ostopaikkoja.

Toinen tärkeä strategia liittyy myyntiin. Se jää yleensä aivan liian vähälle huomiolle, vaikka myynti on loppujen lopuksi se toimenpide, joka määrittää saamasi tuotot.

Tänään suoritettu osto voi olla arvoltaan huomenna kymmeniä prosentteja korkeampi tai matalampi. Puhumattakaan siitä, miten paljon bitcoinin arvo voi nousta yhdessä viikossa tai kuukaudessa. Suosittelemme tekemään heti strategian siitä, missä kohtaa myyt ja miten paljon.

Myyminen kurssinousuissa on nimittäin yllättävän vaikeaa. Monelle sijoittajalle iskee ahneus, eikä kultamunia munivaa hanhea haluta laskea pois käsistä. Rajuja nousuja seuraa kuitenkin aina myös raju lasku – ennemmin tai myöhemmin. Pidä huoli siitä, että kotiutat jossain vaiheessa myös voittoja.

Bitcoinien hankinta Bittiraha-automaateista

Bitcoinin osto Suomessa onnistuu myös ns. analogisessa maailmassa! Vaikka Bitcoin on 100-prosenttisesti digitaalista valuuttaa, bittirahoja voi hankkia myös automaatin kautta. Bitcoin-automaattia kutsutaan nimellä Bittimaatti, ja niiden toiminnasta vastaa artikkelissa aiemmin jo mainittu Coinmotion Oy.

Bittimaatteja löytyy Suomesta artikkelin kirjoitushetkellä kymmenen kappaletta. Ne sijaitsevat suurimmista kaupungeissa; Helsinki (kolme Bittimaattia), Jyväskylä, Kuopio, Lappeenranta, Tampere, Turku, Oulu ja Vantaa.

Näistä automaateista onnistuu sekä talletus että nosto – molemmat käteisellä rahalla.  Huomioithan yhden tärkeän asian. Kun ostat bitcoineja Bittimaatista, sinulla on oltava bitcoin lompakko ennen palvelun käyttöä. Sen täytyy tukea QR-koodien skannausta eli käytännössä tarvitset mobiililompakon. Vaihda omistamiasi bittirahoja käteiseksi tai osta bitcoineja, jotka sitten lähetetään lompakkoosi.

Bittimaattien kautta tapahtuva ostaminen on muuttunut Suomessa siten, että nykyisin mukaan on tullut myös pakollinen tunnistautuminen. Jos olet jo valmiksi Coinmotionin käyttäjä, sinun ei tarvitse tehdä ylimääräisiä toimenpiteitä. Muussa tapauksessa sinun on hankittava erillinen ID pankkitunnuksilla tunnistautumalla ennen Bittimaatin käyttöä.

Voit lukea lisää Bittimaatin sivuilta ja tsekata myös Bittimaattien tarkat sijainnit.

Seuraa markkinoita ja säilytä turvallisesti

Jos et haluat sijoittaa futuureihin tai muihin johdannaisiin, vaan haluat tilillesi aitoja bitcoineja, sinun on mietittävä myös niiden säilyttämistä. Vaikka Bitcoin ostaminen on turvallista Coinmotionin kautta, monille sijoittajille oma bitcoin lompakko on ehdoton vaatimus. Ja hyvä näin!

Vaikka riski rahojen menetykselle esim. hakkeroinnissa olisi pieni, kaikissa online-palveluissa on aina käyttökatkoja silloin tällöin. Joskus kyse voi olla suunnitellusta huollosta, joskus verkossa voi olla ruuhkaa ja niin edelleen.

Kun bittirahat ovat omassa lompakossasi, hallitset niitä itse 100-prosenttisesti. Tämä on erittäin tärkeää etenkin silloin, jos sijoitat vaihtoehtokolikkoihin, joita ostat ulkomaisista pörsseistä. Tutustu tähän artikkeliin ja eri vaihtoehtoihin Bitcoinin säilyttämiselle.

Suosittelemme myös seuraamaan edes yleisellä tasolla alan uutisointia. Bitcoinkeskuksen uutiskatsaukset ovat erinomainen tietolähde aloittelijalle, jolla ei ole aikaa lukea päivittäisiä uutisia.

On erittäin tärkeää tiedostaa edes yleisellä tasolla makrotrendejä sekä tärkeitä uutisia alaan liittyen. Uutisia seuraamalla ymmärrät myös syitä sille, miksi Bitcoinin kurssi on tiettyinä päivinä noussut tai laskenut rajusti.

Suosittelemme myös seuraamaan Verohallinnon tiedotusta kryptovaluutoista. Jokainen myyntitapahtuma on verotettavaa tuloa, jotka sijoittajan on itse ilmoitettava verottajalle. Jos teet kryptovaluutoillasi kauppoja, sinun on tunnettava myös Suomen verotuskäytännöt.

Voit lukea lisää tästä aiheesta Bitcoinkeskuksen veroartikkelista.

Photo by Aleksi Räisä on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.