Kryptovaluutat
25
syys
mikä on bitcoin

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Aloittelijan Bitcoin-opas

Mikä on Bitcoin? Kyseessä on maailman tunnetuin kryptovaluutta. Se on noussut viime vuosina lähes päivittäiseksi uutisaiheeksi myös Suomen mediassa. Bitcoin on kasvanut pienestä keskuspankkien kapinaliikkeestä maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Tämä artikkeli on Bitcoin opas aloittelijoille. Käymme läpi Bitcoinin historian, nykytilan sekä tulevaisuuden.

Rekisteröidy Binancelle

Huom. Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta löytyy paljon Bitcoin-aiheisia videoita.

Bitcoinin on maailman ensimmäinen kryptovaluutta

Aloitetaan asettamalla Bitcoin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Tämä auttaa lukijaa hahmottamaan Bitcoinin suhteessa muihin kryptovaluuttoihin. Bitcoinkeskus käyttää kolmea pääkategoriaa: valuutat, platformit ja tokenit.

Bitcoin on maailman ensimmäinen kryptovaluutta ja valuuttakategorian kuningas. Muita valuuttoja ovat mm. Litecoin, Bitcoin Cash sekä Dash. Valuutoilla on yksi selkeä rooli: ne on luotu digitaaliseksi rahaksi, vaihdon välineeksi.

Bitcoinin narratiivi on kuitenkin muuttunut vuosien varrella. Suurin vaikutus on ollut instituutioiden mukaantulolla vuodesta 2020 alkaen. Bitcoin nähdään yhä enemmän digitaalisena kultana. Bitcoinia käytetään myös valuuttana enemmän kuin koskaan, mutta tässä kohtaa ratkaisuksi on muodostunut salamaverkko. Aiheeseen palataan artikkelissa myöhemmin.

Platform-kategorian tunnetuin projekti on Ethereum, joka on markkina-arvoltaan toiseksi suurin kryptovaluutta. Platformit ovat käyttöjärjestelmiä hajautetuille sovelluksille. Voit ajatella niiden olevan kuin iOS tai Android. Muita tunnettuja platformeja ovat mm. Cardano ja Polkadot.

Tokenit luodaan platformien sisälle, eikä niillä ole omaa lohkoketjua. Kyse on lähes aina joko käyttö- tai hallintotokeneista. Tunnettuja tokeneita ovat mm. Chainlink sekä DeFi-poletit Aave ja Uniswap.

On tärkeä ymmärtää Bitcoinin toimintaympäristö. Vaikka moni sijoittaja asettaa Ethereumin ja Bitcoinin vastakkain, ne eivät kilpaile todellisuudessa toisiaan vastaan. Molemmilla on oma käyttökohteensa ja arvonmuodostuksensa.

Bitcoin brändiarvo ja verkostovaikutus ovat niin paljon edellä muita, että todellista uhkaa esim. digitaalisena kultana eli arvonsäilyttäjänä Bitcoinille ei ole olemassa.

Bitcoinin ticker eli lyhenne pörsseissä on BTC.

Bitcoinin historian alkuvuodet

Bitcoinin historia alkaa virallisesti lokakuusta 2008, jolloin mysteerihenkilö Satoshi Nakamoto julkaisi sen white paperin kryptografiaa käsittelevällä postituslistalla. Nakamoton todellinen henkilöllisyys ei ole selvinnyt vielä tänäkään päivänä. Kyseessä on yksi vuosituhannen suurimmista mysteereistä.

Jos haluat tutustua tarkemmin Bitcoinin alkuvuosiin, tsekkaa tämä artikkeli tai katso alla oleva video Bitcoinin Youtube-kanavalta.

Nakamoto käynnisti Bitcoinin lohkoketjun 3. tammikuuta vuonna 2009. Tuota käytetään yleisesti myös Bitcoinin syntymäpäivänä. Silloin luotiin genesis block eli ns. alkulohko ja ensimmäinen Bitcoin-osoite. Voit katsoa lohkon sisällön tästä linkistä.

Vuosi 2009 oli vielä hiljaista aikaa. Bitcoinista oli kiinnostunut lähinnä kourallinen ihmisiä. Yksi heistä oli Hal Finney, jolle Satoshi Nakamoto lähetti myös Bitcoinin historian ensimmäisen transaktion. Kyseessä oli kymmenen (10) bitcoinia.

Alla on Hal Finneyn twiitti, jonka hän kirjoitti reilu viikko Bitcoinin lohkoketjun käynnistymisen jälkeen. Se on Bitcoinin historian legendaarisin twiittaus.

Moni ei välttämättä tiedä, että mukana oli myös suomalainen Martti Malmi. Hän osallistui ohjelmakoodin päivittämisen lisäksi keskustelupalstan ylläpitoon. Malmi oli myös rakentamassa ensimmäisiä kauppapaikkoja.

Bitcoin alkoi saada julkisuutta vuoden 2010 aikana. Tuolloin kiihtyi myös keskustelu Satoshi Nakamoton roolista. Kun yhteisö kasvoi kymmeniin tuhansiin henkilöihin, yhä useampi kyseenalaisti Nakamoton asemaa ”yksinvaltiaan” roolissa esim. ohjelmistopäivitysten osalta.

Lopulta Satoshi Nakamoto poistui näyttämöltä kevään 2011 aikana. Bitcoin-yhteisö oli kasvanut paljon kehittäjäänsä suuremmaksi.

Bitcoinin historiasta on tärkeää myös ymmärtää se, että kyseessä ei ollut maailman ensimmäinen digivaluutta. Niitä on kehitetty jo 1980-luvun lopulta lähtien. Bitcoin oli 20 vuotta jatkuneen kehityksen ja kokeilujen päätepiste. Satoshi vain osasi yhdistää olemassa olevia teknologioita tavalla, johon muut eivät olleet pystyneet.

Skaalautumiskeskustelu ja El Salvador

Jos siirrytään ajassa reilut viisi vuotta eteenpäin (2015-2017), Bitcoin-yhteisöä repi eri suuntiin ns. skaalautuvuuskeskutelu.

Yhä useampi halusi kasvattaa Bitcoinin lohkon kokoa yhdestä (1) megatavusta kahteen, neljään tai jopa kahdeksaan megatavuun. Tämä olisi moninkertaistanut transaktiokapasiteetin. Lopulta kiista johti Bitcoin Cashin syntymiseen elokuussa 2017. Saman vuoden lopulla Bitcoinista haarautui myös muita versioita, kuten Bitcoin Gold.

Bitcoin Cash sekä muut ”halpisversiot” ovat epäonnistuneet Bitcoinin haastamisesa. Tähän on osaltaan vaikuttanut Bitcoinin uusi narratiivi digitaalisena kultana. Etenkin suuren kokoluokan sijoittajat hankkivat Bitcoinia pitkän tähtäimen sijoituksena kuten kultaa hankitaan. Maksaako transaktio $2 vai $20, on silloin yhdentekevää.

Isossa kuvassa Bitcoinilla on pystyttävä tekemään myös halpoja transaktioita, jos sitä halutaan käyttää rahana. Tähän tuo ratkaisun salamaverkko. Sen avulla voidaan lähettää mikromaksuja bitcoineilla käytännössä ilmaiseksi ja lähes reaaliajassa.

Salamaverkko toimii teknisesti loistavasti. El Salvador on siitä hyvä esimerkki, sillä maa otti Bitcoinin käyttöön virallisena valuuttana syyskuussa 2021. Bitcoin-maksut hoidetaan nimenomaan salamaverkkoa hyödyntäen. Alla on twiitti siitä, miten bitcoinilla voi maksaa aterian El Salvadorin McDonladsissa.

Vuoden 2020 lopulla käynnistyi instituutioiden virta Bitcoiniin. Yhä useamman pörssiyhtiön taseesta löytyy nyt bitcoinia. Kuuluisin lienee Tesla, joka hankki vuoden 2021 alussa 1,5 miljardilla dollarilla bitcoineja. Myös perinteiset rahoituslaitokset tarjoavat asiakkailleen yhä kasvamassa määrin Bitcoin-palveluita.

Bitcoin on vihdoin lyönyt itsensä läpi finanssisektorille. Se on saanut tarvittavaa legitimiteettiä, jotta se kelpaa reserviassetiksi myös maailman suurimpien yhtiöiden taseeseen. Vuoden 2021 aikana on hyväksytty myös useita erilaisia ETF-tuotteita. Myös Yhdysvaltoihin saatiin Bitcoin ETF vuosien odotuksen jälkeen. Coinbasen listautuminen Nasdaq-pörssiin keväällä 2021 oli myös tärkeä etappi. Yhdysvaltain pörssissä on listattuna nykyisin myös useita louhinta-alan yhtiöitä.

Vuonna 2021 vahvistettiin myös Taproot-päivitys. Kyseessä on ensimmäinen suuren kokoluokan päivitys Bitcoin-ohjelmistoon sitten vuoden 2017 SegWitin. Voit lukea lisää aiheesta Bitcoinkeskuksen kattavasta Taproot-oppaasta.

Bitcoinin selkäranka on lohkoketju

Tutkitaan sitten Bitcoinin teknologiaa.

Aivan ensimmäiseksi on hyvä ymmärtää, että Bitcoin on open source -teknologia. Kuka tahansa voi hyödyntää olemassa olevaa ohjelmakoodia ja luoda erilaisen version Bitcoinista. Näitä kutsutaan Bitcoinin forkeiksi. Tunnetuimpia ovat Bitcoin Cash sekä Bitcoin Gold.

Toinen olennainen asia on se, että Bitcoin on sekä maksujärjestelmä että valuutta. Esimerkkejä online-maksujärjestelmistä ovat Paypal ja Skrill. Nämä maksujärjestelmät ovat olemassa riippumatta valuutoista; vaikka euro poistuisi maan päältä huomenna, Skrill olisi edelleen toimiva järjestelmä.

Euro, dollari, punta ja muut valuutat ovat taas olemassa täysin itsenäisesti riippumatta digitaalisista maksujärjestelmistä.

Bitcoin ei kuitenkaan voi olla olemassa ilman sen maksujärjestelmänä toimivaa lohkoketjua. Bitcoin ei ole valuutta, joka voidaan irrottaa sen teknologiasta ja esimerkiksi printata paperinpalalle. Bitcoin on yhtä aikaa sekä maksujärjestelmä että digitaalinen valuutta.

Bitcoinin taustalla oleva lohkoketjuteknologia on monelle varsin usvainen käsite. Missä se lohkoketju oikein sijaitsee? Ovatko bitcoinit jossain pilvipalvelussa? Kenen tietokone pyörittää lohkoketjua?

bitcoin blockchain

Lohkoketju on nimensä mukaisesti ketjussa (chain) olevia lohkoja (blocks). Yksi lohko on käytännössä lista transaktiosta. Lohkoketju on siis kaikessa yksinkertaisuudessaan kirjanpitoa – lista tilisiirroista. Yksi sana tekee kuitenkin blockchain-teknologiasta merkittävän: hajautettu.

Perinteisessä mallissa informaatio on tallennettu keskitettyyn tietokantaan. Oli se sitten Suomen väestörekisteri, pankin tietojärjestelmä tai vaikkapa paikallisen yhdistyksen sähköpostilista.

Keskitetyn tietojärjestelmän ongelma on siinä, että käyttäjien on luotettava ko. informaatiota hallitsevaan tahoon. Usein se tarkoittaa joko valtiota tai pankkia. Juuri tämä on perimmäinen syy Bitcoinin olemassaololle. Vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen haluttiin luoda kokonaan uusi digitaalinen valuuttajärjestelmä, joka ei olisi minkään tahon kontrollissa.

Bitcoinin kohdalla tilanne on toisin. Sen lohkoketju on tallennettuna tuhansille palvelimille. Vaikka yksi, kaksi, kymmenen, sata tai tuhat palvelunkonetta tuhottaisiin, verkko jatkaisi elämäänsä normaalisti.

Lue myös laajempi opas aiheesta: mikä on lohkoketjuteknologia?

Bitcoin on node-palvelinten verkko

Bitcoinin lohkoketju on hajautettu tietojärjestelmä, jossa kirjanpitohistoria on kaikkien verkon toimijoiden käytettävissä. Bitcoin-verkon operaattoreista käytetään nimeä solmu, englanniksi node. Bitcoinin verkossa niitä on kymmeniä tuhansia. Koska verkko on tyypiltään avoin, kuka tahansa voi liittää siihen oman node-palvelimensa.

Bitcoin verkossa on kahdenlaisia solmuja: full node ja lightweight node. Full node on palvelin, joka tallentaa koko lohkoketjun historiaa. Tällä hetkellä kyse on jo kymmenistä gigatavuista. Lightweight node on kevyempi versio, joka lataa vain lohkojen ns. header-informaation. Se hyödyntää full noden tallentamaa informaatioita SPV (Simple Payment Verification) -metodin avulla.

Node-palvelinten tehtävänä on valvoa verkkoon lähetettyjä transaktioita. Ne pitävät huolta siitä, että transaktion suorittajalla on esimerkiksi riittävästi varoja siirron suorittamiseksi. Nodet lähettävät tiedon sitten eteenpäin toisille node-palvelimille. Jos transaktio todetaan asianmukaiseksi, se toimitetaan eteenpäin louhijoiden käsittelyyn. Louhijat ovat erikoisvalmisteisia tietokoneita, jotka lisäävät transaktiot uudeksi lohkoketjun lohkoksi.

Bitcoinin tavallinen käyttäjä ei siis lataa lohkoketjua omalle tietokoneelleen, vaan hallitsee ainoastaan oman osoitteensa transaktioita.

Nodet toimivat täysin vapaaehtoispohjalta ilman palkkioita. Tästä huolimatta, Bitcoin-verkossa juuri nodet käyttävät ylintä valtaa. Ne ovat verkon poliiseja ja valvovat konsensussääntöjen noudattamista.

Alla olevassa kuvassa näkyy Bitcoinin node-palvelinten jakautuminen ympäri maailmaa. Eniten nodeja on seuraavissa maissa: USA, Saksa, Ranska, Hollanti, Kiina, Englanti ja Singpore. Voit tarkastella reaaliaikista dataa sivustolta bitnodes.earn.com.

bitcoin-nodes

Miten nämä edellä mainitut louhijat sitten liittyvät lohkoketjuun?

Voit ajatella Bitcoin-transaktiota kirjeen kirjoittamisena. Toimitat kirjeen lähimpään postilaatikkoon, josta se menee eteenpäin lajittelukeskukseen. Sieltä kirje lajitellaan sen osoitteen perusteella ja toimitetaan vastaanottajalle. Lähetyksen kesto taas riippuen lajittelukeskuksessa olevasta ruuhkasta.

Bitcoin-transaktiot toimivat hieman vastaavalla idealla. Lajittelukeskus on nimeltään memory pool (mempool), joka on kymmenien (tai satojen) tuhansien käsittelemättömien transaktioiden jono. Louhijat ovat ”postin lajittelijoita”, jotka poimivat käsittelemättömät transaktiot ja kasaavat ne lohkoketjun seuraavaan lohkoon.

Yhteen lohkoon mahtuu vain rajallinen määrä transaktioita, joten se toimii Bitcoin-verkon pullonkaulana.

Bitcoin-louhinnan periaatteet

Louhinta on siis tarkalleen ottaen lohkoketjun ylläpitotyötä. Louhintaa tarvitaan johtuen Bitcoinin käyttämästä konsensusalgoritmista, joka on nimeltään Proof of Work eli työntunniste. Se vaatii toimiakseen valtavasti työtä, mikä tarkoittaa käytännössä tietokoneen laskentatehoa.

Louhijat yrittävät ratkaista työssään matemaattista yhtälöä. Karkeasti sanottuna, ne yrittävät arvata ikään kuin oikeaa lottoriviä. Lopulta yksi onnekas osuu oikeaan ratkaisuun ja saa kunnian uuden blokin luomisesta. Tästä työstään louhija saa palkinnoksi uusia bitcoineja.

Kuka tahansa voi aloittaa louhimaan Bitcoineja tai muita kryptovaluuttoja. Louhintatyö vaatii kuitenkin valtavasti laskentatehoa, mikä tarkoittaa kovaa sähkönkulutusta. Tästä johtuen se on kannattavaa vain ko. toimintaan optimoidulla kokoonpanolla.

bitmain-antminers

Yllä olevassa kuvassa on Bitmain-yhtiön valmistama ASIC-louhijoita, jotka ovat Bitcoinin louhimiseen optimoituja tietokoneita. Muita kryptovaluuttoja voidaan louhia kannattavasti myös näytönohjaimilla (GPU), mutta Bitcoinin kohdalla se ei ole enää kannattavaa.

Louhintatyöllä on siis kaksi olennaista tehtävää: vahvistaa lohkoketjun transaktiot sekä luoda uusia bitcoineja. Jos louhijat lopettaisivat työnsä, Bitcoinin verkko lopettaisi toimintansa välittömästi. Tällä hetkellä Bitcoinin suurin rajoite on sen lohkon pieni koko. Se rajoittaa verkossa käsiteltyjen transaktioiden määrän alle kymmeneen per sekunti.

Kolmannen sukupolven ratkaisuissa päästään kymmeniin tuhansiin transaktioihin per sekunti.

Bitcoinin Proof of Work -konsepti on monien mielestä vanhanaikainen. Sen kilpaileva vaihtoehto on Proof of Stake (PoS), jossa ei tarvita lainkaan Bitcoinin kaltaista louhintaa. Esimerkiksi Ethereum siirtyi PoS-konsensukseen syksyllä 2022. Bitcoinin raskas järjestelmä tarjoaa kuitenkin ultimaattista turvaa ulkoisilta hyökkäyksiltä, ja sitä on mahdoton manipuloida.

Lue tämä laajempi artikkeli louhinnasta, jos aihe kiinnostaa enemmän.

Vuonna 2021 louhinnassa tapahtui iso muutos globaalisti. Louhintaa aiemmin dominoinut Kiina bännäsi Bitcoin-louhinnan, mikä pakotti louhintafarmit siirtymään toisiin maihin. Tämä on auttanut siirtymistä vihreämpiin energianlähteisiin, sillä Kiinassa louhintaa suoritettiin paljon mm. kivihiilellä tuotetulla sähköllä. Uusiutuvien energianlähteiden käyttö louhinnassa on noussut yhtä tärkeämmäksi etenkin institutionaalisille sijoittajille.

Julkinen ja yksityinen avain

Nyt kun Bitcoinin taustalla olevan teknologia on ymmärretty, niin miten tavallinen käyttäjä sitten sopii tähän kuvaan?

Bitcoinit on liitetty lohkoketjun kirjanpidossa julkisiin osoitteisiin. Lohkoketjun kirjanpito on käytännössä muotoa: X kappaletta Bitcoinia lähetetty osoitteesta A osoitteeseen B. Voit katsoa kaikki minkä tahansa lohkon transaktiot esim. blockchain.com -sivustolta.

Voit klikata edellä mainitulta sivulta mitä tahansa Bitcoin-osoitetta, josta näet sen transaktiohistorian. Bitcoin-osoitteen saldo on siis käytännössä lohkoketjun kirjanpidosta löytyvien transaktioiden summa.

bitcoin-transactions
Kuvassa tansaktioita Bitcoinin lohkoketjusta.

Kuten huomaat, osoitteet ovat numeroista ja kirjaimista koostuvia merkkijonoja. Jokainen osoite alkaa numerolla 1, numerolla 3 tai kirjaimilla bc1. Ne ovat case sensitive, eli isoilla ja pienillä kirjaimilla on merkitystä. Kopioi aina kryptovaluuttojen osoitteet leikepöydän kautta (tai käytä QR-koodeja) virheiden välttämiseksi.

Tässä kohtaa päästään Bitcoinin toimintalogiikan ytimeen. Vaikka kirjanpito on julkinen, et pysty liittämään osoitetta yksittäiseen henkilöön.

Julkinen Bitcoin-osoite on matemaattisesti johdettu julkisesta avaimesta, englanniksi public key. Sen parina on aina private key eli privaattiavain. Julkisen osoitteen varoja voidaan hallita vain privaattiavaimen avulla, jota on mahdotonta johtaa julkisesta avaimesta.

Kyseessä on siis mielenkiintoinen yhdistelmä julkista sekä yksityistä kirjanpitoa. Jokainen voi tarkastella Bitcoinin lohkoketjun transaktioita, mutta ei kuitenkaan tiedä, kuka transaktioiden takana oikeasti on. Näemme vain Bitcoinien siirtyvät osoitteesta X osoitteeseen Y.

Bitcoin-osoitteiden toiminnan voi ymmärtää sähköpostin kautta. Voit antaa osoitteesi kaikille tuttavillesi ja kertoa julkisesti koko maailmalle. Kukaan ei voi tehdä sillä mitään muuta, kuin lähettää siihen sähköpostia. Samalla tavalla voit antaa julkisen Bitcoin-osoitteesi kenelle tahansa, sillä siihen voidaan vain lähettää Bitcoineja.

Privaattiavain on kuin sähköpostisi salasana, jonka avulla vain sinä voit lähettää ko. tililtä sähköposteja muille henkilöille. Bitcoin-lompakon voi ymmärtää olevan hieman sama asia kuin sähköpostiohjelmisto – Outlook, Hotmail, Gmail ja niin edelleen. Lompakko on siis käytännössä käyttöliittymä Bitcoinin lohkoketjuun.

Bitcoin-osoitteessa on on kuitenkin yksi olennainen ero sähköpostiosoitteeseen. Bitcoin-osoite on numeroiden ja kirjaimien muodostama satunnainen merkkijono, joka on tarkoituksella tunnistamaton. Sähköpostiosoite on taas (usein) tarkoituksella tunnistettava, kuten erkki.esimerkki@hotmail.com. Nykyisin on jo käytössä teknologioita, jotka mahdollistavat selkokielisten osoitteiden käytön.

Miksi Bitcoinilla on arvoa?

Kaiken tämän jälkeen monille herää kysymys: miksi Bitcoinilla on arvoa? Miksi yhden bitcoinin kurssi on noussut parhaimmillaan lähes 70.000 dollariin per kolikko.

Tähän kysymykseen ei ole yksiselitteistä ja helppoa vastausta. Tämä johtuu siitä, että markkinoilla ei ole vielä työkaluja tällaisen instrumentin arvon mittaamiseen. Jos mietit esimerkiksi osakkeita, kultaa, taidetta, keräilyesineitä, öljyä tai kulutustavaroita – kaikille on olemassa tietyt hintamekanismit ja arviointityökalut.

Bitcoinin kohdalla ongelma on myös siinä, että kyseessä ei ole vain valuutta tai kullan kaltainen hyödyke. Bitcoin on yhtä aikaa sekä maksujärjestelmä että kyseisen protokollan sisällä toimiva arvon välittäjä. Se on jotain sijoittajalle A ja jotain aivan muuta sijoittalle B. Käydään seuraavaksi läpi muutamia yleisiä tapauksia.

Bitcoinin alkuvuosina sillä ei ollut mitään arvoa. Bitcoineja jaettiin pois ilmaiseksi ja niitä myös hukattiin miljoonia kappaleita. Vähitellen Bitcoinista tuli pienen piirin harrastuksen sijaan ilmiö. Sen verkko kasvoi, louhinta ammattimaistui ja ennen kaikkea käyttö yleistyi. Tässä kohtaa mukaan tulee network value eli Bitcoinin verkolla oleva arvo.

Ajattele esimerkiksi palvelua kuten WhatsApp, joka syntyi Bitcoinin kanssa samoihin aikoihin vuonna 2009. Se on edelleen täysin ilmainen ohjelmisto, joka toimii vain protokollana viestien välitykselle. Silti, Facebook maksoi palvelusta jo vuonna 2014 noin 11,6 miljardia euroa. Eikä WhatsApp ole edes mikään uniikki tai uusi idea, sillä vastaavia pikaviestimiä on ollut lukemattomia muitakin ja uusia tulee koko ajan lisää.

bitcoin value whatsapp
WhatsApp ja monet muut ilmaiset palvelut ovat arvokkaita, jos niillä on paljon käyttäjiä.

WhatsApp-palvelu on niin arvokas, koska sillä on valtavasti käyttäjiä. Karkeasti voidaan sanoa, että mikä tahansa palvelu tai teknologia on arvokas, joka on miljoonien ihmisten käyttämä. Tästä löytyy lukemattomia esimerkkejä ympäri maailmaa.

Tähän liittyen, Bitcoinilla on myös erittäin tärkeä etu, jota kutsutaan englanniksi nimellä first mover advantage. Koska Bitcoin oli ensimmäinen kryptovaluutta, se sai alussa taakseen markkinoiden parhaat resurssit. Lähes kaikki aloittavat ostonsa Bitcoinista, suurin osa uutisista liittyy vain Bitcoiniin ja se dominoi kaikin tavoin markkinaa edelleen yli 10 vuoden jälkeen. Tätä etumatkaa on muiden lähes mahdoton kuroa umpeen.

Toinen tärkeä syy Bitcoinin arvoon on se, että Satoshi Nakamoto onnistui luomaan digitaalisen niukkuuden. Bitcoinin rahapolitiikka on täysin uniikki fiat-valuuttoihin nähden, minkä lisäksi sen tärkein ominaisuus on hajautettu hallinto ja ns. kiveen hakatut säännöt. Ensimmäistä kertaa maailmassa on aidosti niukka digitaalinen hyödyke, jonka sääntöjä ei voi kukaan muutta.

Edellä mainittujen esimerkkien lisäksi moni näkee Bitcoinin digitaalisena kultana. Se on ennen kaikkea täysin uudenlainen assetti, joka on mahdollista saada ulos pankkijärjestelmästä omaan haltuun. Joillekin Bitcoin on pääasiassa vallankumous nykyistä pankkijärjestelmää kohtaan. Osa puolestaan rakastaa kurssiheilahteluita ja haluaa sijoittaa kryptovaluuttoihin vain spekulointimielessä.

Bitcoin näyttäytyy jokaiselle sijoittajalle hieman eri tavoin. Tärkeintä on ymmärtää se, että Bitcoinin arvon ajurit (value drivers) eivät käyttännössä muutu mihinkään, oli kurssi huomenna +50% tai -50% tähän päivään verrattuna.

Bitcoinin arvo on moniulotteinen aihe, josta on tehty oma artikkelinsa sekä kattava video Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalle.

Bitcoinit säilytetään digitaalisessa lompakossa

Tässä vaiheessa lienee selvää, että bitcoint eivät sijaitse omistajansa tietokoneen kovalevyllä tai USB-tikulla. Tieto bitcoinien määrästä yksittäisessä osoitteessa löytyy aina lohkoketjun kirjanpidosta. Kryptovaluuttasi on lopulta sen tahon hallussa, jolla on Bitcoin-osoitteeseen liitetty privaattiavain.

Jos käytät online-palveluita (kuten pörssit), kirjaudut tilillesi käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Tämä tarkoittaa sitä, että privaattiavaimesi on kyseisen palveluntarjoajan hallussa. Sinulla pääsy tilillesi ja hallitsemaan bitcoineja niin kauan, kun palveluntarjoaja sen sallii. Bitcoinit ovat tässä tapauksessa palveluntarjoajan lompakossa.

Desktop-lompakossa (tietokoneohjelma) privaattiavaimesi on tallennettu omalle tietokoneellesi. Hardware-lompakossa (kylmälompakossa) se on tallennettu USB-tikulle. Tämän lisäksi tarjolla on myös lukemattomia eri mobiililompakoita.

Ledger Nano X

Kuvassa näkyvä Ledger Nano X on yksi maailman suosituimmista hardware-lompakoista. Sen avulla privaattiavaimesi on koko ajan offlinessa, joten Bitcoinisi ovat täysin turvassa hakkeroinnilta.  Lue lisää eri lompakkovaihtoehdoista tästä artikkelista.

Aloittelija voi aina säilyttää bitcoinit siinä palvelussa, josta ne on ostanut. Saat lisäturvaa siirtämällä bittirahat talteen omaan desktop-, mobiili- tai kylmälompakkoon.

Bitcoinien hankinta käy helposti

Kuinka Bitcoinien hankinta sitten tapahtuu? Suomalaiset voivat ostaa Bitcoineja helposti kotimaisen Coinmotionin avulla. Bitcoinin ostaja luo käyttäjätilin, jonka jälkeen hänen on tunnistauduttava pankkisiirtoja koskevien säädösten vuoksi. Tunnistautumisen jälkeen voit tallettaa palveluun euroja pankkitililtäsi. Voit lukea tästä tarkemman Coinmotion-esittely, joka opastaa sinut palveluun askel askeleelta.

Kun rahat ovat saapuneet käyttämäsi palvelun tilille, voit ostaa bitcoineja nappia painamalla. Ostotapahtuma ei ole sen vaikeampi kuin laskun maksaminen verkkopankissa. Voit halutessasi jättää bitcoinit talteen kauppapaikkaan tai sitten siirtää ne omaan haltuusi edellisessä kappaleessa mainittuihin lompakoihin.

Bitcoin toimii tällä hetkellä pörsseissä ns. reservivaluuttana – samaan tapaan kuin Yhdysvaltain dollari toimii pankkimaailmassa. Monet harvinaiset ja pienet kryptovaluutat ostetaan bitcoineilla pörsseistä, joissa ei käytetä välttämättä lainkaan euroja tai dollareita.

Suositeltavia kauppapaikkoja Bitcoinin ostamiseksi euroilla:

KauppapaikkaVaihtoparitArvosanaLinkki
Voit myös vaihtaa minkä tahansa palvelun tukeman kryptovaluutan (ja eurot) bitcoineiksi. Osta bitcoinia
Voit myös vaihtaa minkä tahansa palvelun tukeman kryptovaluutan (ja eurot) bitcoineiksi. Osta bitcoinia
Voit myös vaihtaa minkä tahansa palvelun tukeman kryptovaluutan (ja eurot) bitcoineiksi. Osta bitcoinia

Jos Bitcoinin ostaminen kiinnostaa, tutustu näihin artikkeleihin:

Bitcoinin sekä muiden kryptovaluuttojen virallinen kurssi ilmoitetaan kansainvälisissä pörsseissä aina dollareissa. Kurssi muodostetaan käytännössä eri pörssien hinnoista, joissa voi olla suuriakin eroja. Pörssiä painotetaan hinnan muodostamisessa sen volyymin mukaisesti.

Löydät Bitcoinin sekä muiden tunnettujen kryptovaluuttojen kurssit tältä sivulta.

Kuvat: Pexels, Tracy Le Blanc from Pexels, Photo by Roger Brown from Pexels

FAQ

Alla on muutamia yleisimpiä kysymyksiä Bitcoinista.

Milloin Bitcoin syntyi?

Bitcoinin white paper julkaistiin lokakuussa 2008, mutta lohkoketju käynnistyi 3.1.2009. Tätä lohkoketjun käynnistymispäivää pidetään yleisesti Bitcoinin syntymäpäivänä. Tässä artikkelissa on käsitelty Bitcoinin syntymä laajemmin.

Kuka on Satoshi Nakamoto?

Satoshi Nakamoto on nimimerkki, joka julkaisi Bitcoinin white paperin. Hän toimi myös alkuvaiheessa Bitcoinin pääkehittäjänä. Satoshi siirtyi syrjään keväällä 2011 ja katosi. Nakamoton henkilöllisyys tai sukupuoli ei ole vieläkään tiedossa. Lue lisää aiheesta tästä artikkelista.

Mikä on lohkoketju?

Lohkoketju (engl. blockchain) on tuhansille eri tietokoneille hajautettu tietokanta. Kyseessä on käytännössä tilikirja. Bitcoinin lohkoketjuun on tallennettu sen historian jokainen transaktio. Sen murtaminen on käytännössä mahdotonta johtuen Bitcoin-louhijoiden valtavasta laskentatehosta.

Miten Bitcoinia ostetaan?

Bitcoinia hankitaan online-palveluiden kautta. Rekisteröit uuden tilin, suoritat KYC-prosessin eli tunnistautumisen, jonka jälkeen voit tallettaa euroja joko tilisiirolla tai pankkikortilla. Sitten vaihdat eurot bitcoineiksi parilla klikkauksella. Suomessa tällaisia palveluita tarjoavat Coinmotion sekä Northcrypto.

Mikä on Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash on Bitcoinista elokuussa 2017 haarautunut kryptovaluutta. Projektin tavoitteena oli luoda versio Bitcoinista, jossa transaktiot olisivat huomattavasti nopeampia ja halvempia. Bitcoin Cashin merkitys on kadonnut Bitcoinin salamaverkon myötä.

Miten Bitcoineja säilytetään?

Voit säilyttää bitcoineja aina siinä kauppapaikassa, josta myös ostit ne. Voit ladata myös erillisen Bitcoin-lompakon joko tietokoneelle tai mobiililaitteelle ja huolehtia säiltyksestä itse. Lue lisää eri lompakkovaihtoehdoista tästä artikkelista.

Miksi Bitcoin on niin arvokas?

Bitcoinin arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan vapailla markkinoilla. Sillä on arvoa, koska sadat miljoonat ihmiset näkevät Bitcoinin säilyttävän arvonsa muita sijoituskohteita paremmin. Sen uniikit tekniset ominaisuudet ovat myös tärkeä pointti. Lue lisää Bitcoinin arvonmuodostuksesta tästä artikkelista.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

5 kommenttia

 1. Korjatkaas tuonne kun tuolla lukee ”Proof of Work (PoS). Heti sen jälkeen puhutaan eth siirtymisedtä possiin ni sekottuu et onko btc nyt tuossa uudemmassa possissa vai ei:D

  1. Kiitos Upe huomautuksesta! Nyt tuo mainitsemasi kohta on korjattu.

 2. Tällänen aloittelijan kysymys olis et mitä tapahtuu Bitcoinille kun kaikki on louhittu? Onko jollakin intressejä tehdä tätä kirjanpitotyötä sitten vielä? Vieläkö silloin voi bitcoinia siirtää ja saako joku palkkioita transaktioista?

  1. Moi Mickey! Kiitos kommentistasi. Tuo on varsin yleinen aloittelijan kysymys, joten et ole pohdintojesi kanssa yksin.

   Ensinnäkin, viimeinen bitcoin louhintaan joskus vuoden 2140 tienoilla. Ellei geeniteknologia pidennä elinikäämme reippaasti, olemme kaikki jo mullan alla ennen kun tuo tapahtuu. Vaikka koko lohkoketju pysähtyisi siihen paikkaan, niin se ei olisi meidän kannaltamme ongelma.

   Koska aikaa on tuohon tapahtumaan niin paljon, Bitcoin ehtii muuttua matkan aikana moneen kertaan. Yksi mielenkiintoinen teoria on esim. se, että Satoshi Nakamoton bitcoinit (noin miljoona kpl) otettaisiin käyttöön ja jaettaisiin lohkopalkkioina jossain vaiheessa. Tämä voisi pidentää lohkopalkkioiden jakamista satoja vuosia. Kenties bitcoinia myös louhintaan tuossa vaiheessa teknologioilla eri planeetoilla, jotka ovat käytännössä ilmaisia.

   Kolmas pointti on se, että siirroissa on aina mukana myös transaktiomaksut. Esimerkiksi Ethereumin kohdalla, louhijat ovat tienanneet 2020-2021 vilkkaimpina aikoina transaktiomaksuista enemmän kuin lohkopalkkioista.

   Todennäköisesti 99,9% transaktioista on tuossa vaiheessa salamaverkossa tai vastaavilla tasoilla, ja varsinaista Bitcoin-lohkoketjua käytetään vain tietyn tyyppisiin (ehkä suuren arvon) siirtoihin.

   On myös teoriassa mahdollista, että Bitcoin siirtyy vaikkapa vuonna 2080 johonkin uuteen teknologiaan eikä nykyistä louhintaa tarvita. Mistäpä me tiedämme, mitä tulevat sukupolvet päättävät.

   Ei enää mene montaa halvingia, kun lohkopalkkiot ovat jo alle yhden bitcoinin (6,25 -> 3,13 -> 1,56 -> 0,78). Tämä tapahtuu reilun kymmenen vuoden päästä, noin vuonna 2032. Mielenkiintoista nähdä, miltä louhinta- ja transaktiopalkkiot näyttävät tuossa vaiheessa euroissa ja dollareissa. Noin teoriassa, bitcoinin kurssin pitäisi nousta vastaavasti ja olla vuonna 2032 jo pitkälti yli miljoona dollaria.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *