Perustiedot
01
marras
bitcoin louhinta

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Bitcoin louhinta – aloittelijan opas

Bitcoin louhinta on erikoisvalmisteisilla ASIC-tietokoneilla suoritettavaa laskentatyötä. Bitcoinin louhintaa kritisoidaan louhintatyön energiankulutuksen vuoksi. Bitcoin-louhinta on siirtynyt jo vuosia kohti uusiutuvaa energiaa. Bitcoin-louhinnan tulevaisuus näyttää entistä vihreämmältä. Bitcoinin louhinta onnistuu kannattavasti myös Suomessa!

Mitä on Bitcoin louhinta?

Bitcoin louhinta on erikoisvalmisteisilla ASIC-tietokoneilla suoritettavaa laskentatyötä. Louhijat rakentavat Bitcoinin lohkoketjun ja suojaavat laskentatehollaan Bitcoin-verkkoa ulkopuolisilta hyökkäyksiltä.

Bitcoinin louhinta on aloittelijoille hieman abstrakti käsite. Koska Bitcoin on internetissä toimiva digitaalinen valuutta, sanaa louhinta on vaikea assosioida siihen. Miten digitaalista valuuttaa voidaan oikein ”louhia”?

Aivan ensin on ymmärrettävä, että Bitcoinin tietovarastona toimii lohkoketju. Kyseessä on tuhansille tietokoneille hajautettu tietokanta, joka sisältää kaikki Bitcoin-verkossa lähetetyt transaktiot. Tämä tietokanta on tallennettuna kaikille verkon solmuille eli nodeille. Nodet ovat Bitcoin-verkkoon kytkettyjä tietokoneita, joiden kiintolevyllä on ajan tasalla oleva kopio lohkoketjusta.

Bitcoinin louhijat ylläpitävät lohkoketjua. Ne keräävät verkkoon lähetetyt transaktiot ja muodostavat niistä uusia lohkoja. Louhintaa tarvitaan, koska Bitcoin käyttää Proof of Work -konsensusalgoritmia. Tämä algoritmi viitaa metodiin, jonka avulla muodostetaan konsensus lohkoketjuun tallennettavasta informaatiosta. Bitcoinin tapauksessa kyse on tietokoneen suorittamasta laskentatyöstä.

Louhijat ratkovat matemaattisia yhtälöitä ja käyttävät työtä tehdessään paljon energiaa. Yksi louhija on käytännössä yksi erikoisvalmisteinen ASIC-tietokone. Ne keskitetään suuriin louhintafarmeihin, jotka voivat sisältää tuhansia louhijoita. ASIC-koneet maksavat uutena muutamista tuhansista jopa kymmeniin tuhansiin euroihin mallista riippuen.

Alla on kuva kiinalaisen Bitmainin valmistamista ASIC-louhijoista.

bitmain asic louhija

Bitcoin louhinta ja sen vaatima energiankulutus tekee Bitcoinin lohkoketjusta äärimmäisen turvallisen. Yritys muuttaa lohkoketjun dataa (51 prosentin hyökkäys) olisi niin kallista, ettei siinä olisi taloudellisesti mitään järkeä.

Bitcoin-verkon globaalia louhintatehoa kuvataan termillä hash rate. Se on noussut vuosi vuodelta korkeammaksi. Tämä kertoo kahdesta asiasta:

  1. Louhijoiden tehokkuus kasvaa uusien versioiden myötä.
  2. Markkinoille tulee koko ajan uusia louhintafarmeja.

Bitcoinin louhintateho on artikkelin kirjoitushetkellä noin 200 TH/s. Se oli kaksi vuotta sitten hieman yli 100 TH/s ja neljä vuotta sitten noin 25 TH/s. Tämä kertoo valtavista panostuksista Bitcoinin infrastruktuuriin!

Emme käy Bitcoinin toimintaa syvällisemmin läpi tässä artikkelissa, vaan keskitymme pelkästään louhintaan. Jos haluat lisää infoa Bitcoinin toiminnasta, lue Bitcoinkeskuksen kattava aloittelijan Bitcoin-opas.

Miksi Bitcoinin louhinta saa kritiikkiä?

Bitcoinin louhintaa kritisoidaan louhintatyön energiankulutuksen vuoksi. Vielä pari vuotta sitten keskusteltiin myös louhinnan keskittymisestä Kiinaan, mutta tämä ongelma ratkesi kuin itsestään kesällä 2021. Kiina bännäsi tuolloin louhinnan omalla maaperällään.

Kriitikot vertaavat Bitcoinin energiankulutusta sopiviin kohteisiin, kuten esimerkiksi valtioihin. Moni on varmasti nähnyt otsikon, kuten ”Bitcoin louhinta kuluttaa enemmän energiaa kuin Suomen valtio”.

Tämä pitää paikkansa, sillä Bitcoin todellakin kuluttaa enemmän energiaa kuin monet valtiot. Kulutus on lisäksi vain kasvussa, sillä verkon laskentateho nousee vuosi vuodelta. Alla on grafiikka Bitcoinin hash raten kasvusta kolmen vuoden ajalta. Sininen viiva kuvaa hash ratea ja musta viiva Bitcoinin kurssia.

bitcoin hash rate

Kritiikissä missataan kuitenkin tärkeä pointti. Energiankulutus tarkoittaa täysin ylivertaista turvallisuutta, ja siitä on yksinkertaisesti pakko maksaa. Lisäksi unohdetaan mittakaava. Bitcoin käyttää kokonaisuutena vain 0,1 prosenttia maapallon energiasta. Kyse on siis globaalisti täysin mitättömästä kulutuksesta.

Bitcoinin louhinta käyttää vain murto-osan siitä energiasta mitä esimerkiksi pankkisektori käyttää. Kulutus jää myös selvästi kullan louhinnan varjoon, puhumattakaan tämän prosessin aiheuttamista ympäristötuhoista. Ei mikään ihme, että kulta-sijoittajat eli ns. gold bugit eivät koskaan kritisoi Bitcoinin energiankulutusta.

Kriitikoiden ajattelu harhautuu lähes poikkeuksetta jo ensimmäiseen askeleeseen. Bitcoinia pidetään täysin turhana keksintönä. Jos tämä on ajattelun pohja, niin mikä tahansa määrä energiankulutusta on silloin liikaa.

Bitcoin on suuren energiankulutuksen vuoksi murtamaton ja turvallisuudeltaan täysin ylivertainen tilikirja. Juuri se ominaisuus saa eri tahot tekemään miljardien dollareiden suuruisia sijoituksia Bitcoiniin. Energiankulutus on tekijä, mikä saa jopa valtiot ja keskuspankit luottamaan Bitcoiniin.

Bitcoinien louhinta ja uusiutuva energia

Bitcoin-louhinta on siirtynyt jo vuosia kohti uusiutuvaa energiaa. Kesällä 2021 otettiin suuri askel, kun Kiina bännäsi Bitcoin-louhinnan maaperällään. Kiinassa louhintaa oli tehty paljon mm. kivihiilellä. Tästä seurasi valtava siirtymä mm. Yhdysvaltoihin puhtaamman energian käyttöön.

Bitcoinin louhinta on täydellinen kumppani uusiutuvalle energialle. Louhintafarmit voidaan perustaa kaupunkien ulkopuolelle ja rakentaa esim. vesivoimalaitosten viereen. Bitcoin-louhinta hyödyntää monin paikoin energiaa, joka menisi muuten täysin hukkaan.

Bitcoin louhinta vesivoimalla

Esimerkiksi Yhdysvaltalainen energiajätti ExxonMobil ohjaa ylijäämäkaasua Bitcoin-louhinnan energiaksi, joka päästettäisiin muuten ilmakehään. Naapurimaa Ruotsin valtiollinen energiayhtiö Vattenfall on kommentoinut Bitcoin-louhinnan tarjoavan erinomaisen puskurin energiantuotannossa.

Norjassa puolestaan louhintaan Bitcoinia jo sataprosenttisesti uusiutuvilla energianlähteillä!

Yhdysvaltoihin perustettiin vuonna 2021 myös erillinen Bitcoin Mining Council, joka raportoi maan louhintafarmien energiankäytöstä. Vuoden 2021 Q4:n raportti arvioi, että globaalisti Bitcoinin louhinnassa käytetään 58,5 prosenttisesti uusiutuvia energianlähteitä. Yhdysvalloissa lukema on 66 prosenttia.

Miltä näyttää Bitcoin-louhinnan tulevaisuus?

Bitcoin-louhinnan tulevaisuus näyttää entistä vihreämmältä. Energianlähteinä toimii kasvamassa määrin vesi-, aurinko-, tuuli- ja ydinvoima. Ei mene pitkään, kun Bitcoinia louhintaan täysin uusiutuvilla energianlähteillä.

Kehitys kohti puhtaampia energianlähteitä on hyvässä vauhdissa, joten tämä kritiikin kohde ratkeaa vapailla markkinoilla. Potkua tähän tuo jatkuvasti suosiotaan kasvattava ESG. Lyhenne tulee sanoista Environmental, Social & Governance. Yhä useampi sijoitusrahasto käyttää ESG:tä sijoittamisen ohjenuorana.

ESG ohjaa instituutioita sijoittamaan kohteisiin, joissa energiankulutus ja ympäristö on otettu huomioon. Tähän kuvaan ei sovi Bitcoin-louhinta fossiilisilla polttoaineilla. ESG on syy siihen, miksi Tesla joutui ottamaan etäisyyttä Bitcoiniin kesällä 2021.

Monet Bitcoin-louhintafarmit ovat nykyisin pörssiyhtiöitä. Jos ne haluavat saada sijoittajien rahaa, on louhintaa syytä tehdä uusiutuvalla energialla. ESG toimii siis hyvänä motivaationa.

Alla oleva kuva on Riot Blockchainin etusivulta. Kyseessä on yksi Nasdaq-pörssiin listatuista louhintayhtiöistä.

riot blockchain

Kesällä 2021 tapahtunut Kiinan louhintabänni ratkaisi myös toisen ison ongelman. Monet sijoittajat olivat huolestuneita Bitcoin-louhinnan keskittymisestä yhteen maahan. Kiinan valtion mahdollinen väliintulo oli jatkuvasti yksi suosituimmista FUD-aiheista. Nyt louhintafarmit ovat hajaantuneet tasaisemmin eri maihin.

Yhdysvallat nousi Kiinan päätöksen myötä ylivoimaisesti suurimmaksi valtioksi Bitcoin-louhinnassa. Sen osuus hash ratesta on 35,4 prosenttia. Muita suuria maita ovat Kanada (9,5 %), Venäjä (11,2 %), Kazakstan (18,1 %), Irlanti (4,7 %) sekä Saksa (4,5 %). Luvut ovat elokuulta 2021. Lähteenä on käytetty Cambridgen yliopiston tutkimusta.

Asenteet Bitcoin-louhintaa kohtaan ovat pikkuhiljaa muuttumassa ja ymmärrys energiankäyttöä kohtaan kasvamassa. Vielä on kuitenkin paljon tehtävää. Hyvä esimerkki on tästä EU:n ajama Proof of Work -bänni maaliskuussa 2022. Onneksi lakiehdotus ei mennyt läpi, mutta pelkkä ajatuskin kuulostaa täysin järjettömältä.

Bitcoinkeskus suosittelee lopuksi Lyn Aldenin erinomaista artikkelia Bitcoin’s Energy Usage Isn’t a Problem. Here’s Why. Se käy läpi Bitcoinin energiankulutusta vieläkin yksityiskohtaisemmin kuin tämä opas.

Bitcoin louhinta Suomessa – näin se tapahtuu käytännössä!

Bitcoinin louhinta onnistuu kannattavasti myös Suomessa! Käymme seuraavaksi läpi louhinnan aloittaminen käytännön tasolla. Mitä on huomioitava esim. laitteistoon, sähkönkulutukseen tai verotukseen liittyen. Saat kaikki tarvittavat tiedot louhinnan aloittamiseksi.

Bitcoin louhinta kone on ASIC

Aloitetaan laitteistosta ja esitellään millainen on Bitcoin louhinta kone. Kuten otsikkokin paljastaa, kyseessä on ASIC eli sovelluskohtainen integroitu piirilaite. Se on ainoa tehokas tapa suorittaa Bitcoinin louhintaa. Jos haluat louhia tietokoneen prosessorilla (CPU) tai näytönohjaimella (GPU), sinun on suunnattava katseesi muihin kryptovaluuttoihin.

Bitcoinin CPU- ja GPU-louhinta on toki teoriassa mahdollista. CPU:n ja GPU:n prosessointikyky on kuitenkin sen verran vaatimatonta, että louhinta olisi vain ajan ja sähkön tuhlausta. Paras näytönohjain, joka oli saatavilla juuri ennen ASIC-louhijoiden nousua (AMD 7970), tuotti 800 miljoonaa hashia sekunnissa. Keskimääräinen ASIC tuottaa nyt 100 biljoonaa hashia sekunnissa.

Sekunnissa tuotettujen hashien määrää kutsutaan hash-nopeudeksi. Se on tärkeä suorituskyvyn mittari louhijoille. Paras louhija on luonnollisesti laite, joka käyttää vähiten sähköä ja tarjoaa parhaan hash-nopeuden. Palaamme sähkönkulutukseen vielä myöhemmin.

Löydät tiedot louhijoiden sähkönkulutuksesta sekä laskentatehosta sivustoilta, jotka myyvät louhintalaitteita.

bitmain antminer

Yllä olevassa kuvassa on Bitmain Antminer S19k Pro. Kyseisen laitteen virrankulutus on 2760 wattia ja hash-nopeus 120 Th. Bitmain on ylivoimaisesti tunnetuin ASIC-laitteiden valmistaja, mutta markkinoille on tulossa yhä enemmän kilpailua.

Louhijoita on myös helppo vertailla netistä löytyvien laskureiden avulla. Hyviä vertailusivustoja ovat mm. AsicMinerValue, Minerstat, CryptoCompare ja Nicehash. Voit laskea louhintalaitteen kannattavuuden helposti ja nopeasti.

Bitcoin louhinta vaatii hyvät tilat

Bitcoin louhinta on toimintaa, jota ei voi suorittaa makkarin nurkassa. Aloittelijan on tärkeä ymmärtää, että Bitcoin-louhija ei ole kuin tavallinen pöytäkone tai Playstation. Normaali tietokone on lähes äänetön, mutta ASIC-laitteet pitävät todella kovaa meteliä. Esimerkiksi yllä mainittu Antminer S19 XP tuottaa 75 desibelin melutason. Vertailun vuoksi, 85 desibeliä on työsuojelumääräysten raja-arvo kuulosuojainten käytölle (kahdeksan tunnin altistuksella).

Todennäköisesti hankit myös useita louhijoita, mikä nostaa metelin sietämättömälle tasolle esimerkiksi olohuoneen nurkassa. On siis tärkeää suunnitella louhintaan sopivat tilat ennen yhdenkään laitteen ostoa. Katso tämä video niin näet (ja kuulet) millaista melua ASIC-laitteet saavat aikaan.

Missä louhija sitten säilyttää laitteitaan? Tyypillisiä paikkoja ovat autotallit, varastot, muut piharakennukset sekä hallit. Markkinoilta löytyy myös yrityksiä, jotka vuokraavat tiloja louhintalaitteille.

Toinen huomioitava asia on laitteiden tuottama hukkalämpö. On fiksua hyötyä tästä lämpöenergiasta etenkin talvella. Laitteita myyvä Cryptolouhimo kertoo asiakkaidensa hyödyntävän lämpöä mm. isojen hallien, talojen sekä autotallien lämmitykseen. Lämmintä ilmaa voi kierrättää pattereihin tai ohjata ilmanvaihtokanaviin.

Kesällä louhijoiden tuottamasta lämmöstä voi tulla iso ongelma. Jos kuumaa ilmaa ei ohjata tehokkaasti pois louhijan läheisyydestä, laite voi ylikuumentua ja sammua. Tämä vaikuttaa myös louhijan käyttöikään.

Bitcoin mainaus ja verotus

Bitcoin mainaus voi olla investointina liian kallis yhdelle henkilölle. Pitäisikö muodostaa kimppa kavereiden kanssa? Olisiko syytä perustaa heti yritys? Näihin kysymyksiin ei ole yksiselitteisen oikeaa vastausta. Se riippuu täysin henkilöstä ja hänen taloudellisesta tilanteestaan.

Fakta on se, että louhinta on rahallisesti iso sijoitus. Edellä mainittu Antminer S19 XP maksaa yli 11.000 euroa. Tarjolla on myös alle kymppitonnin laitteita, mutta kalleimmat mainerit maksavat reilusti yli 20.000 euroa per kappale. Usein louhintaa halutaan tehdä myös usealla laitteella. Kustannukset nousevat nopeasti kymmeniin tuhansiin euroihin.

Jos tililtä löytyy rahaa tällaiseen sijoitukseen, yksin louhiminen ei ole mikään ongelma. Kimppa on kuitenkin hyvä idea, jos lähipiirissäsi on muita louhinnasta kiinnostuneita. Saatte jaettua aloituskulut usean henkilön kesken. Ehkä kaverillasi on myös parempi tekninen osaaminen laitteiden huoltoon? Joku voi puolestaan omistaa tyhjänä olevan hallin.

Yrityksen perustaminen voi olla fiksua sähkölaskun kannalta. Saatat saada yrityksen sähkösopimuksen yksityishenkilön diiliä halvemmalla. Joissain tapauksissa sähkö voi myös kuulua vuokrasopimukseen. Tulojen ja menojen jakaminen kimpassa on myös helpompaa, jos toimintaa pyöritetään osakeyhtiön kautta.

Muista, että louhinnasta saatu tulo on veronalaista tuloa. Yksityishenkilön kohdalla kyse on ansiotulosta. Sähkönkulutus voidaan vähentää, mutta verovelvollisen on kyettävä erittelemään louhinnan kulutus muusta sähkönkulutuksesta. Verohallinnon sivuilta löytyy yksityiskohtaiset ohjeet louhinnan verotuksesta sekä laitteiston vähennyksistä.

Moni louhintaa tekevä suomalainen käyttää tulojen laskemiseen Divly-ohjelmistoa.

divly-fi

Kyseessä on Suomen markkinoille suunniteltu kryptovaluuttojen vero-ohjelmisto, joka on myös kryptotreidaajien suosiossa. Divly laskee louhintatuottosi ja hakee kolikoiden päiväkurssit automaattisesti. Sivustolta löytyy myös neuvoja sekä vastauksia yleisimpiin veroaiheisiin kysymyksiin.

Kannattaako louhinta? Näin lasket tuoton!

Bitcoin louhinnan kannattavuutta voi kalkuloida netissä jo ennen kalliiden laitteiden hankintaa. Kannattaako louhinta – se riippuu pääasiassa kolmesta tekijästä:

  1. Sähkön hinta: Mitä parempi sähkösopimus, mitä korkeampi Bitcoinin hinta ja mitä tehokkaampi laitteisto, sitä enemmän louhinnalla tienaa.
  2. Bitcoinin hinta: Mitä korkeampi Bitcoinin eurokurssi, sitä enemmän luohinnalla tienaa.
  3. Louhintalaitteiston tehokkuus: Mitä uudempi ja tehokkaampi louhija, sitä enemmän bitcoineja laitteesi louhii.

Sähkönkulutus on monille suurin este. Etenkin nyt, kun sähkön hinta on rajussa nousussa. Suuret louhintafarmit voidaan rakentaa esim. vesivoimalan naapuriin, mutta omakotitalossa asuva henkilö ei voi tehdä tällaista diiliä. Liian korkea sähkön hinta vesittää toiminnan kannattavuuden myös uusilla laitteilla.

Bitcoinin hinta voi pelastaa paljon, mutta kannattavuutta on syytä arvioida myös alhaisemmilla kurssitasoilla. Voit käyttää esimerkiksi Bitcoinin 200 viikon keskiarvoa alimman kurssin rajana. Bitcoin on viettänyt historiassa vain lyhyitä jaksoja tämän trendilinjan alapuolella.

Louhinnan tuottoa voi kalkuloida helposti erilaisilla nettilaskureilla. Esimerkiksi minerstat.com ja asicminervalue.com ovat hyviä sivuja vertailla laitteiden tuottoa ja virrankulutusta.

minerstat

Jos sähkö maksaisi 0,1 dollaria kWh, saisit parhaimmillaan 10,57 euron päivittäisen tuoton. On hyvä muistaa, että Bitcoin ei ole ainoa SHA-256 louhinta-algoritmia käyttävä kryptovaluutta. Myös Peercoin, Digibyte ja Bitcoinin forkit (esim. Bitcoin Cash) käyttävät samaa louhinta-algoritmia.

Louhinnan lähtökohta on tietysti se, että toiminta on kannattavaa puuhaa. Tämän lisäksi on syytä hahmottaa tuotto suhteessa laitteiden hankintahintaan. Takaisinmaksuaikaa saadaan merkittävästi alemmas kun louhijat laitetaan verotuksessa tulonhankkimisvähennyksiin. Todellisuudessa tilanne on siis parempi mitä Minerstat suoraan näyttää.

Bitcoinien louhinta käytännössä

Bitcoinien louhinta alkaa käytännössä seuraavasti. Jos sinulla on tilat, laitteisto ja riittävän halpaa sähköä, tarvitset itse louhintalaitteen lisäksi myös nettiyhteyden. Sen ei tarvitse olla erityisen nopea – vakaus on tärkeämpää. Tarvitset myös Ethernet-kaapeleita modeemistasi (tai reitittimestä) louhijoihin.

Seuraavaksi tarvitset Bitcoin-lompakon eli Bitcoin-osoitteen, johon louhintatuotto ohjataan. Jos et tiedä Bitcoin-lompakoista yhtään mitään, lue ensin Bitcoinkeskuksen kattava lompakko-opas. Siinä käydään läpi lompakkovaihtoehtoja sekä niiden edut ja haitat.

Kun kytket louhintalaitteen päälle ja kiinnität siihen ethernet-kaapelin, se muodostaa nettiyhteyden ja luo samalla itselleen IP-osoitteen. Pääset louhijan asetuksiin tämän IP-osoitteen kautta. Etsi louhijan IP-osoite omasta verkostasi muodostamalla yhteys tietokoneella omaan nettimodeemiisi.

Aseta laitteelle URL (louhintaosoite), lompakon osoite sekä salasana. Louhintaosoite on louhintapoolin osoite. Käytännössä jokaisen kannattaa liittyä pooliin, koska silloin saat louhinnasta tasaista tuottoa.

Lähes kaikissa louhintalaitteissa on nykyisin graafinen käyttöliittymä, jonka avulla se on helppo konfiguroida tietokoneen ja nettiselaimen kautta. Laite alkaa louhia sinulle heti kun olet asettanut sille louhintaosoitteen ja lompakon osoitteen. Kannattaa kirjautua laitteeseen sekä louhintapoolin tilillesi säännöllisesti. Varmista, että laite todellakin louhii. Seuranta on siis tärkeää!

Emme pureudu tässä artikkelissa louhijan konfigurointiin tarkemmin. Kysy tarvittaessa apua alan ammattilaiselta.

Mihin louhinnassa on syytä varautua?

Louhinnassa on hyvä varautua erilaisiin lisäkuluihin, joita tulee väistämättä eteen pidemmän ajan kuluessa. Laitteiston hankinta ja asennus ovat vasta ensimmäinen vaihe. Louhintaan kuuluu myös laitteiden huoltoa, varaosien hankintaa sekä aikanaan myös laitteiston uusimista.

Palataan vielä aiemmin mainittuun louhintalaitteiden hukkalämpöön. On erittäin tärkeää löytää riittävän viileä tila, jotta laitteiden lämpö ei nouse liian korkeaksi. Rigien kohdalla liika lämpö voi aiheuttaa piirikorttien sulamista. ASIC-laite sentään katkaisee louhinnan itse. Kuumasta ilmasta on kuitenkin päästävä tehokkaasti eroon.

Tilat ja laitteet on pidettävä myös puhtaana. Tämä koskee etenkin pölyä. Huolehdi imuroinnista ja muusta puhtaanapidosta tasaisin väliajoin (noin kahden viikon välein). Liian kuuma ja pölyinen tila voi laskea merkittävästi louhijan käyttöikää.

Entä sitten varaosat? Esimerkiksi tuulettimen voi vaihtaa ASIC-laitteeseen itse. Tämä on myös suotavaa, jos louhija alkaa pitää erikoista meteliä. Osa mainereista vaatii tuulettimen vaihtoa 1-2 vuoden välein, mutta toisiin niitä ei ole tarvinnut vaihtaa moneen vuoteen. Näytönohjaimista kasatut rigit vaativat hieman enemmän teknistä osaamista.

Louhintalaitteiden takaisinmaksuaika sekä vaihtoväli mietityttävät monia. Mikä on realistinen käyttöikä yli 10.000 euron arvoisella laitteella? Tähän ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta. Cryptolouhimon mukaan Bitcoinia on louhittu jopa seitsemän vuotta vanhoilla laitteilla ilman ongelmia. Tilojen riittävä viileys ja puhtaus pidentävät käyttöikää merkittävästi.

Valmistajilta ilmestyy uusia ja tehokkaampia laitteita tasaisin väliajoin. Yleensä puhutaan 1-3 vuoden jaksosta. Tämä ei tarkoita automaattisesti sitä, että sinun on päivitettävä ASIC-louhijasi parin vuoden välein. Vanhojen laitteiden tuotto alkaa vain pikkuhiljaa pienentyä kun kilpailevat louhijat päivittävät laitteistoaan.

Jossain vaiheessa louhijan tuotto voi pudota niin alas, että laite on pakko uusia, vaikka se toimisi teknisesti hyvin. Tämä voi tulla eteen esimerkiksi sähkön hinnan noustessa. Myös Bitcoinin kurssin poikkeuksellinen romahdus pitkäksi aikaa voi sekoittaa suunnitelmat.

On mahdotonta antaa tarkkoja arvioita laitteiston uusimistarpeesta. Riippuu myös paljon siitä, miten tehokkaan (kilpailukykyisen) laitteen olet alun perin jo ostanut.

Bitcoin louhinta – yhteenveto

Toivottavasti sait artikkelista hyvän kuvan Bitcoin-louhinnasta. Kävimme läpi monia eri asioita, joita louhinnasta kiinnostuneen henkilön on syytä huomioida. Louhintalaitteen osto on vasta yksi askel. Sen jälkeen on vielä paljon työtä edessä.

Yhteenvetona voisi todeta, että hyvä suunnittelu ja ammattilaisten konsultointi auttaa välttämään ongelmia.

On syytä ymmärtää, että Bitcoin-louhijat eivät ole tavallisia tietokoneita. Ne vaativat hyvin spesifit tilat ja etenkin hukkalämmöstä huolehtimista. Älä siis osta ASIC-laitetta makuuhuoneen nurkkaan hurisemaan. Mieti tarkkaan, miten louhinta olisi järkevä toteuttaa.

Louhinnan aloittaminen on myös kallista puuhaa. Kimppa tai yrityksen perustaminen voi olla hyvä idea. On hyvä varautua siihen, että joudut maksamaan yli 10.000 euroa yhdestä ASIC-louhijasta. Siihen päälle tulevat vielä sähkölaskut ja mahdolliset tilanvuokrat sekä aikanaan myös varaosat ja huolto.

On myös tärkeää laskea mahdollista tuottoa erilaisilla skenaarioilla. Mitä jos sähkön hinta nousee 50 prosenttia tai Bitcoinin kurssi laskee 50 prosenttia? Louhintaa voi toki tehdä tietyn aikaa nollatuotolla tai jopa tappiolla. Pidemmän päälle siinä ei ole mitään järkeä, koska pääsisit parempaan lopputulokseen ostamalla bitcoinit kryptovaluuttapörssistä.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.