blogi
22
elo
bitcoin louhinta

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Bitcoin louhinta yleistietoa

Tämän artikkelin aiheena on Bitcoin louhinta. Käymme läpi yleisiä asioita louhintaan liittyen aloittelijan näkökulmasta. Miten louhintaa tehdään? Entä miten louhinnan kannattavuus lasketaan? Saat vastauksia mm. näihin kysymyksiin tästä artikkelista.

Rekisteröidy Binancelle

Mitä Bitcoin louhinta tarkoittaa?

Aloitetaan käymällä läpi Bitcoin louhinta aivan perusteista. Mitä louhinta itse asiassa tarkoittaa? Bitcoinin louhinta on Bitcoinin lohkoketjun ylläpitotyötä. Se on elintärkeä prosessi koko Bitcoinin toiminnan kannalta.

Bitcoin on open-source teknologiaa. Kyseessä on hajautettu verkko, jonka jäseneksi voi liittyä kuka tahansa. Verkossa on kahdenlaisia operaattoreita: nodeja sekä louhijoita. Nodeksi pääsee lataamalla Bitcoin-ohjelmiston täysin ilmaiseksi.

Nodet eli verkon solmut ylläpitävät Bitcoinin lohkoketjua. Ne myös välittävät kaikki verkkoon lähetetyt transaktiot. Louhijat ovat toimijoita, jotka poimivat nämä transaktiot ja muodostavat niistä uusia lohkoketjun lohkoja. Yksi lohko on käytännössä lista transaktioista eli mistä on lähetetty miten monta bitcoinia ja mihin osoitteeseen.

Louhintaa suoritetaan erikoisvalmisteisilla ASIC-laitteilla. Louhijoita on globaalisti satoja tuhansia, tai jopa miljoonia, kappaleita. Ne kilpailevat kaikki oikeudesta luoda seuraava lohko. Vain yksi louhija voi voittaa kisan kerran 10 minuutissa. Tämä onnekas saa palkkioksi bitcoineja.

Uudet bitcoinit luodaan Bitcoin louhinnan yhteydessä. Tällä hetkellä maailmaan syntyy 6,25 bitcoinia noin 10 minuutin välein. Toukokuussa 2024 tuo määrä puolittuu 3,125 bitcoiniin. Tätä hetkeä kutsutaan nimellä halving.

Bitcoin louhinta on nykyisin miljardiluokan bisnestä. Suurimmat louhintafarmit sisältävät jopa kymmeniä tuhansia louhijoita ja maksavat satoja miljoonia dollareita. Louhintafarmeja rakennetaan esimerkiksi vesivoimaloiden läheisyyteen, missä on tarjolla halpaa ja uusiutuvaa energiaa.

Myös yksityishenkilö voi suorittaa Bitcoin-louhintaa kannattavasti. Käymme tässä artikkelissa läpi muutamia yleisiä kysymyksiä tähän liittyen. Jos haluat lukea kattavan infopaketin, tutustu tähän Bitcoinkeskuksen oppaaseen.

ASIC on Bitcoin louhinta kone

Bitcoin louhinta kone ei ole mikä tahansa tietokone. Louhintaa ei voi nykyään suorittaa kannattavasti esimerkiksi läppärillä (GPU) tai tavallisella tietokoneella (CPU). Bitcoin louhinta kone on ns. ASIC eli erikoisvalmisteinen, vain Bitcoin-louhintaan tehty, tietokone.

Alla olevassa kuvassa on ASIC-louhijoita kiinalaisen Bitmainin sivuilta. Bitmain on ollut jo vuosia maailman suurin ja tunnetuin louhintalaitteiden valmistaja.

bitmain

Miksi Bitcoinia ei voi louhia näytönohjaimilla tai omalla läppärillä? Voit toki louhia Bitcoinia myös tällaisilla laitteilla, mutta tuhlaisit silloin vain sähköä. GPU- ja CPU-louhinnalla saavutettu laskentateho on yksinkertaisesti riittämätön. Kuluttaisit enemmän sähköä mitä tienaisit louhimalla bitcoineja.

Bitcoin louhinta kone eli ASIC ei ole mikään triviaali laite. Laadukas kone maksaa helposti yli 10.000 euroa kappale. Se tuottaa myös valtavasti lämpöä ja tuottaa jopa 75 desibelin melutason. Et voi siis säilyttää tällaista masiinaa normaalin asuinrakennuksen sisätiloissa.

Bitcoin-louhijat täytyy sijoittaa erillisiin tiloihin. Tavallisen tallaajan kohdalla tämä tarkoittaa esimerkiksi autotallia tai muuta varastotilaa. Mitä viileämpi ja puhtaampi tila, sitä parempi. Jos lämpötila nousee liian korkeaksi tai varastossa on pölyistä, näiden yhdistelmä voi rikkoa louhintalaitteesi.

Louhinta Bitcoin vai Ethereum?

Louhinta Bitcoin vai Ethereum – siinä monia askarruttava kysymys! Bitcoin ei ole todellakaan ainoa louhittava kryptovaluutta. Tunnettuja vaihtoehtoja ovat mm. Bitcoin forkit kuten Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin sekä Dogecoin. Olisiko joku näistä kannattavampi vaihtoehto louhia kuin Bitcoin?

Tähän ei ole mitään yksiselitteistä vastausta. Se on kuitenkin hyvä ymmärtää, että jokaiselle kryptovaluutalle on olemassa oma laitteistonsa. Esimerkiksi Litecoinille löytyy myös ASIC-louhijoita. Toisaalta Ethereumia louhitaan paljon GPU-rigeillä.

Ethereum on monille luonnollinen valinta Bitcoin-louhinnan vaihtoehdoksi. Siinä on kuitenkin iso ongelma, kun eletään kesää 2022. Ethereumin louhinta tulee päättymään syyskuun lopulla. Tämä johtuu The Merge -päivityksestä, joka muuttaa Ethereumin Proof of Stake -kryptovaluutaksi.

Louhinta Bitcoin vai Ethereum? Tähän kysymykseen on vain yksi vastaus, Bitcoin. Ethereumin sijasta voit kuitenkin harkita muita kryptovaluuttoja. Moni Ethereumin louhija tulee todennäköisesti siirtymään Ethereum Classicin pariin.

Bitcoin louhinta tuotto laskeminen

On todella tärkeää osata laskea Bitcoin louhinta tuotto. Saatat muussa tapauksessa tehdä louhintaa tappiolla ja hukata valtavasti rahaa investoimalla louhintalaitteisiin. On syytä muistaa, että kaikki eivät suinkaan pysty louhimaan kannattavasti. Tämä riippuu ennen kaikkea sähkön hinnasta.

Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että sähköä pitäisi saada töpseliin alle 10 snt/kWh. Kalliimpi sähkö ei vielä automaattisesti tarkoita kannattamatonta louhintaa, mutta vaikeaksi se monilla laitteilla menee.

Netistä löytyy hyviä ilmaislaskureita louhinta tuoton laskemiseksi. Alla on esimerkki minerstat.com-sivustolta ja suositusta Antminer S19 XP -louhijasta.

btc-pool

Yllä olevassa laskurissa on käytetty 10 snt/kWh sähkön hintaa. Tuottoa tulisi hieman louhintapoolista ja valuutasta riippuen 7,6-9,8 euroa per päivä.

On tärkeää ymmärtää, että pelkää positiivinen Bitcoin louhinta tuotto ei riitä. Jos ostat esimerkiksi 10.000 euron louhijan, niin 10 euron nettotuotolla (eli tuotto miinus sähköt) maksat laitetta takaisin noin kolme vuotta Bitcoinin nykykurssilla (noin 22.000 euroa).

Bitcoin louhinta tuotto on oltava niin korkeaa, että saat maksettua laitteet takaisin ennen kun ne alkavat menettää tuottoaan. Markkinoille tulee yleensä uuden sukupolven louhijoita 1–3 vuoden välein. Takaisinmaksuaika olisi hyvä saada mahdollisimman lähelle yhtä vuotta.

Bitcoin louhinta sähkönkulutus

Bitcoin louhinta sähkönkulutus on erittäin kriittinen aihe, mitä tulee louhintaan kannattavasti. Tätä olemme myös jo aiemmissa kappaleissa sivunneet. Louhijoiden sähkönkulutus lienee suurin este tavallisille henkilöille aloittaa Bitcoinin louhinta.

Monilla on ollut viime vuosina sähkösopimus tasolla 5 snt/kWh tai hieman alle. Tämä on hyvä lähtökohta Bitcoin-louhintaan. Hinta on sen verran matala, että hyvillä laitteilla on mahdollista päästä jo mukavaan päivätuottoon ja riittävän alhaiseen takaisinmaksuaikaan.

Artikkelin kirjoitushetkellä (8/2022) eletään kuitenkin poikkeuksellisia aikoja. Sähkösopimuksia tehdään 20–30 snt/kWh hintaan. Tai jopa vieläkin korkeammalla hinnalla! Monien kuluttajien sähkölasku on noussut satoja prosentteja hyvin lyhyessä ajassa.

Bitcoin louhinta sähkönkulutus on niin korkeaa, koska ASIC-laitteiden on pyörittävä täydellä teholla kellon ympäri. Niiden tekemä työ on myös äärettömän kuluttavaa laskentaa. Siksi laitteet kuluttavat paljon sähköä. Tästä ei pääse mitenkään eroon, joten ainoa vaihtoehto on saada sähköä riittävän halvalla.

Isot yritykset rakentavat louhintafarmit suoraan tuotantolaitosten viereen ja tekevät vuosien mittaisia sähkösopimuksia todella halvoilla hinnoilla. Tavallisella piensijoittajalla ei ole tällaista vaihtoehtoa. Kannattaa kuitenkin selvittää, saisiko yrityksen nimissä halvempaa sähköä.

Milloin Bitcoin louhinta loppuu?

Milloin Bitcoin louhinta loppuu? Vai jatkuuko se ikuisesti? Vastataan lopuksi tähän kysymykseen, joka huolettaa monia aloittelijoita.

Bitcoinin louhinta ei varsinaisesti lopu koskaan. Niin kauan, kun Bitcoin on teknologiana käytössä, sitä myös louhitaan. Ainakin teoriassa. On toki mahdollista, että joskus tulevaisuudessa Bitcoin siirtyy käyttämään jotain uutta teknologiaa, mistä emme ole vielä edes kuulleet.

Jos oletetaan Bitcoinin jatkavan nykyisessä muodossaan meidän elinaikamme eli seuraavat 100 vuotta, niin louhintatyö jatkuu kyllä.

Todennäköisesti otsikon kysymys viittaa siihen, että uusia bitcoineja ei luoda loputtomiin. Bitcoinille on asetettu nimittäin 21 miljoonan kolikon maksimäärä. Tämä tulee täyteen vuonna 2140. Sen jälkeen lohkopalkkiot putoavat nollaan.

Tämän ei luulisi aiheuttavan myöskään huolta kenellekään lukijoista. Tuohon päivään on vielä aikaa lähes 120 vuotta, joten mahdolliset ongelmat koskevat vasta tulevia sukupolvia.

Teknologia ehtii myös kehittyä tulevina vuosina (puhumattakaan sadasta vuodesta) valtavasti. On mahdotonta arvioida millaisessa maailmassa elämme edes 20 vuoden kuluttua. On siis fiksuinta keskittyä tähän päivään. Bitcoin louhinnan loppuminen ei ole niitä suurimpia huolenaiheita.

Bitcoinkeskuksesta löytyy myös laajempi paketti Bitcoinin louhinnasta, jossa käydään läpi mm. sen ympäristövaikutuksia.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.