Ruotsi on pohjolan Bitcoin-louhinnan keskus

bitcoin louhinta ruotsissa

Ruotsissa on pitkät perinteet kaivostoiminnassa. Sana louhinta on liitetty jo yli 100 vuoden ajan maan kuuluisiin rautamalmikaivoksiin, joilla oli tärkeä rooli myös 2. maailmansodassa. Nyt Ruotsi on tulossa tunnetuksi myös Bitcoin-louhinnasta sekä muista lohkoketjuteknologiaa hyödyntävistä yrityksistä.

Rekisteröidy Binancelle

Ruotsi on ollut yksi kryptovaluuttojen vallankumouksen edelläkävijöistä. Maassa on suhtauduttu positiivisesti Bitcoiniin jo usean vuoden ajan ja ymmärretty sen tarjoamat mahdollisuudet.

Tukholman kauppakorkeakoulun tutkija Claire Ingram Bogusz väittää Ruotsin olevan tällä hetkellä yksi maailman johtavia maita kryptovaluuttojen markkinoilla. Maassa on paljon tietoutta bittirahasta ja myötämielinen hallitus. Lisäksi sen keskuspankki tutkii parhaillaan ajatusta sähköisestä Ruotsin kruunusta.

Useat alan yritykset ovat perustaneet datakeskuksia mm. Bodenin lähistölle, jossa on tarjolla mahtava sijainti aivan vesivoimalaitoksen vieressä. Louhintaan erikoistuneet yritykset tarvitsevat käytännössä halpaa sähköä sekä olosuhteet, joiden avulla tietokoneiden jäähdytys saadaan suoritettua halvalla.

Blockchain eli lohkoketjuteknologia tarjoaa myös mahdollisuuksia moniin muihin sovelluksiin. Bitcoin on tällä hetkellä lohkoketjuteknologian tunnetuin soveltaja, mutta teknologia tarjoaa vaihtoehtoja hyvin erilaisille ratkaisuille. Boden Data Centerin Nils Lindh kommentoi lohkoketjuteknologiaa näin:

“It’s a huge ledger of transactions that cannot be manipulated in any way. It can hold identities, value, and ownership. For instance, it could hold your vote in a general election, taking away any speculation that votes had been tampered with.”

Lindhin mukaan blockchain tulee syrjäyttämään monia nykyisiä sovelluksia, jotka valvovat erilaisten teollisuuden alojen tuotantoketjuja.

“For example, if an airline needed a spare part for one of their planes, using the blockchain they could follow that exact part and it would cost much less than the current supply chain that’s in place. And they can be certain they’re getting the right part for the right plane at the right time.”

Ruotsissa tutkitaan parhaillaan myös ns. smart contracts -teknologian tuomia mahdollisuuksia kiinteistökauppaan liittyen. Projektissa on mukana pankkeja sekä teleoperaattori Telia, ja se voi tulevaisuudessa toimia sopimusalustana eri tahojen välillä.

Maan keskuspankki on myös selvittänyt jo pitkän aikaa mahdollisuutta digitaalisen kruunun eli ns. e-kruunun käyttöönotosta. Käteisen rahan käyttö on ollut selvässä laskussa jo vuosien ajan, ja uuden e-kruunun käyttöönottoa pidetään vain ajan kysymyksenä.

Ruotsi ei tule koskaan kilpailemaan pankkien määrässä maailman suurimpien finanssialan keskittymien kanssa. Tukholma ei ole eikä tule olemaan koskaan pohjolan Hong Kong. Maa on kuitenkin erittäin houkutteleva kohde lohkoketjuteknologiaa käyttäville yrityksille. Viileä ilmasto yhdistettynä halpaan ja ympäristöystävällisesti tuotettuun sähköön tarjoaa hyvän pohjan. Tämän lisäksi maan viranomaisten suopea suhtautuminen kryptovaluuttoihin takaa sujuvan asioinnin projektin käynnistämisessä.

Ruotsi on parhaillaan ottamassa kaiken hyödyn irti blockchain-vallankumouksesta, joka tulee muuttamaan maailmaa lähivuosien aikana – halusi sitä tai ei. Suomella olisi kaikki mahdollisuudet olla mukana tämän kilpailun kärjessä. Toistaiseksi länsinaapurissa ollaan paremmin hereillä lohkoketjuteknologian tarjoamien mahdollisuuksien suhteen.

Lähde: thelocal.se | Kuva: Flickr / Jonathan

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*