Perustiedot
05
helmi
bitcoin lompakko

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Bitcoin lompakko – aloittelijan opas

Bitcoin-lompakko on digitaalinen lompakko bitcoinien säilytystä varten. Mikään Bitcoinin säilytystapa ei ole täysin riskitön, joten sijoittajien on valittava omaan riskiprofiiliin ja teknisiin taitoihin sopiva vaihtoehto. Tässä artikkelissa käydään läpi erilaiset Bitcoin-lompakot sekä niiden plussat ja miinukset.

Bitcoin-kauppapaikat ovat usein aloittelijoiden valinta bitcoinien säilytykseen. Suomalaisten kannattaa suosia kotimaisia palveluntarjoajia, jos ei ole valmis vielä siirtymään omaan lompakkoon. Desktop-lompakko on askel turvallisempaan suuntaan. Bitcoin-mobiililompakko asennetaan mobiililaitteeseen, kuten älypuhelin tai tabletti.

Fyysinen Bitcoin-lompakko eli kylmälompakko tarjoaa ultimaattista suojaa. Bitcoin-lompakko on myös mahdollista hukata, jos kadotat sen salasanan sekä palautuskoodit. Paras Bitcoin lompakko on Ledger Nano X kylmälompakko.

Yleistietoa Bitcoin-lompakosta

Bitcoin-lompakko on digitaalinen lompakko bitcoinien säilytystä varten. Bitcoin-lompakko voi olla online-palvelu, tietokoneelle asennettu ohjelmisto tai mobiiliappi. Turvallisimmat lompakot ovat nimeltään kylmälompakoita (cold wallet). Kylmälompakot ovat USB-tikkua muistuttavia laitteita ja niitä kutsutaan myös hardware-lompakoiksi.

Oli Bitcoin-lompakko tyypiltään mikä hyvänsä, se on ennen kaikkea graafinen käyttöliittymä Bitcoinin lohkoketjuun. Lompakon avulla voit lähettää ja vastaanottaa bitcoineja yhtä helposti kuin euroja nettipankissa.

Lompakkoa ei ole pakko hankkia, mutta bitcoinien säilytys itsenäisesti on yksi sen tärkeimmistä ominaisuuksista. Mahdollisuus hallita omaisuuttasi digitaalisesti ilman kolmannen osapuolen hyväksyntää on täysin poikkeuksellista. Sijoittajat ovat hankkineet fyysistä kultaa ja hopeaa tuhansia vuosia samasta syystä.

Käsittelemme tässä artikkelissa lompakoita Bitcoinin näkökulmasta, mutta samat periaatteet koskevat muitakin kryptoja. Suosituimmat lompakot tukevat Bitcoinin lisäksi satoja, tai jopa tuhansia, muita kryptovaluuttoja.

Alla on esimerkkikuva suositusta Exodus mobiilompakosta. Vastaavan ohjelmiston voi ladata myös tietokoneelle.

exodus lompakko - mobiiil

Bitcoin-lompakot mahdollistavat myös uusien Bitcoin-osoitteiden luomisen. Tämä on tärkeä yksityisyyttä lisäävä ominaisuus. Voit vastaanottaa bitcoineja eri tahoilta aina uuteen osoitteeseen, jonka jälkeen lompakko niputtaa niiden varat yhdeksi saldoksi.

Lompakon perusominaisuus on Bitcoin-osoitteesi (tai useiden osoitteiden) saldon näyttäminen. Tämän lisäksi lompakko mahdollistaa bitcoinien lähetyksen ja vastaanoton. Jos haluat lähettää bitcoineja, sinun tarvitsee syöttää vain lähetettävä summa ja vastaanottajan osoite – loput lompakko-ohjelmisto hoitaa automaattisesti.

Bitcoin-lompakon käyttöä voi hyvin verrata verkkopankin käyttöön.

On tärkeää ymmärtää, että bitcoinit eivät ole todellisuudessa lompakkosi ”sisällä”. Ei edes silloin, jos kyseessä on hardware-lompakko. Lompakko tarjoaa vain käyttöliittymän tietyn lohkoketjun osoitteen varoihin. Käyttämäsi lompakko kertoo Bitcoin-verkolle, että sinulla on oikeus lähettää varoja tästä osoiteesta.

Andreas Antonopoulos selittää asian tyhjentävästi alla olevalla videolla.

Bitcoin-lompakkoa ei voi siis hukata samalla tavalla kuin fyysistä lompakkoa, jossa on seteleitä tai kolikoita. Voit kuitenkin hukata lompakkosi salasanan. Jos olet kadottanut myös palautusavaimet (backup-koodit), ei lompakkoa ole mahdollista enää avata. Mitään takaportteja tai hakkerointimahdollisuuksia ei ole.

Jopa useampi miljoona bitcoinia on vuosien mittaan kadotettu tästä syystä. Ne sijaitsevat lompakoissa, joiden varoja ei kukaan enää pysty käyttämään. Ole siis huolellinen!

Mikään säilytysmuoto ei ole riskitön valinta

Mikään Bitcoinin säilytystapa ei ole täysin riskitön, joten sijoittajien on valittava omaan riskiprofiiliin ja teknisiin taitoihin sopiva vaihtoehto. Jokaisessa lompakkotyypissä on omat hyvät ja huonot puolensa. Bitcoin lompakko on juuri niin turvallinen kuin sen käyttäjänsä.

Esimerkiksi online-lompakkosi on turvassa, jos tietokoneesi tai hardware-lompakkosi tuhoutuvat. Jos taas palveluntarjoaja hakkeroidaan tai sivustolla on teknisiä ongelmia, et pääse varoihisi käsiksi. Siinä tapauksessa lompakko tietokoneellasi tai mobiililaitteessasi olisi ollut turvallisempi vaihtoehto. Bitcoin-lompakon kohdalla kyse on aina yksilöllisistä valinnoista.

Mikä on suurin uhka, jolta juuri sinä haluat varautua?

Jokaisen Bitcoin-sijoittajan on valittava sellainen säilytystapa, mikä sopii omaan riskiprofiiliin ja tarjoaa mielenrauhan. Erilaiset säilytysmuodot mahdollistavat myös hajautuksen. Tämä on yleensä fiksu ratkaisu portfolion koosta riippumatta. Jos yksi talletusmuoto pettää, et koskaan menetä kaikkia varojasi.

Saat tästä artikkelista infoa erilaisten säiltystapojen hyvistä ja huonoista puolista.

Muista aina, että sinä olet vastuussa omasta tietoturvastasi. Jos hukkaat nettipankkisi salasanan ja käyttäjätunnuksen, voit aina ottaa puhelun omaan pankkiisi ja hommata ne takaisin. Bitcoinin kohdalla ei vastaavaa mahdollisuutta ole.

Vapaus tuo mukanaan myös vastuun.

Bitcoin lompakko – erilaiset vaihtoehdot

Tässä artikkelissa käydään läpi erilaiset Bitcoin-lompakot sekä niiden plussat ja miinukset. Yhtä oikeaa valintaa ei ole olemassa. Riippuu henkilön sijoitusprofiilista sekä omista preferensseistä, mikä lompakko on paras valinta.

Mitä aktiivisempi treidaaja olet, sitä enemmän sinun on luotettava pörsseihin. Jos haluat sijoittaa Bitcoinin lisäksi harvinaisempiin kryptovaluuttoihin, se rajaa myös tarjolla olevia lompakko-ohjelmistoja. Nuorempi sukupolvi preferoi myös enemmän mobiililompakkoa desktop-sovelluksen sijasta.

Muista, että voit aina myös hajauttaa sijoituksesi eri vaihtoehtoihin! Siirrytään sitten eri lompakkovaihtoehtoihin.

Pörssit ja kauppapaikat lompakkona

Bitcoin-kauppapaikat eli pörssit ovat aloittelijoiden valinta bitcoinien säilytykseen. Kynnys oman lompakon käyttöön voi olla aluksi korkea, mikä on ymmärrettävää. Moni ensimmäiset bitcoininsa ostanut henkilö säilyttää kolikkonsa aluksi siinä kauppapaikassa, josta ne on hankkinut.

Omiin lompakoihin siirrytään yleensä kokemuksen karttuessa sekä portfolion kasvaessa. Bitcoin-sijoittajaksi kannattaa siirtyä askel kerrallaan.

Alla on kuva Binancesta, joka on markkinoiden suosituin kryptovaluuttapörssi. Se hallitsee yli 175 miljoonan käyttäjän kryptovaluuttoja.

Pörssin tärkein funktio on toimia kauppapaikkana. Niitä ei suositella pitkäaikaiseen säilytykseen, sillä bitcoinit eivät ole pörsissä sinun kontrollissasi. Lompakkosi on pörssin hallinnassa, joten tietoturvasi taso on yhtä korkea kuin käyttämälläsi palvelulla.

Muista aina kytkeä päälle kaksivaiheinen autentikointi (2FA) – se estää käyttäjätilisi väärinkäyttöä merkittävästi. Käytä myös uniikkeja sekä monimutkaisia salasanoja.

Pörssin hyvä puoli on se, että saat vaihdettua bitcoinisi nopeasti euroiksi tai toiseen kryptovaluuttaan. Tämä on tärkeää silloin, kun kurssit liikkuvat nopeasti ja haluat hyödyntää osto- ja myyntipaikkoja. Pörssien suurin käyttäjäryhmä koostuu pitkälti aktiivisia treidaajia.

Pörssi ei ole hyvä Bitcoin-lompakko johtuen hakkeroinneista, palvelunestohyökkäyksistä ja toimintakatkoista. Pörssit ovat bitcoinien keskittymiä, joten ne ovat myös verkkorikollisten ykköskohteita. Tämän lisäksi pörssi voi jäädyttää käyttäjätilejä tai poistaa ongelmatilanteessa esim. kotiutukset käytöstä jopa usean viikon ajaksi.

Riski rahojen menetykselle pörssin hakkeroinnin kautta on pieni, jos toimit markkinoiden suurimpien ja tunnetuimpien palveluiden kanssa.

Pörsseissä kannattaa säilyttää silti vain sellainen osa portfoliosta, jota tarvitset päivittäiseen kaupankäyntiin. Loput voit säilyttää turvallisesti esim. kylmälompakossa tai hajauttaa useisiin erilaisiin lompakkotyyppeihin, jotka ovat täysin omassa kontrollissasi.

Suomalainen Bitcoin-lompakko

Suomalaisten kannattaa suosia kotimaisia palveluntarjoajia, jos ei ole valmis vielä siirtymään omaan lompakkoon. Ne on syytä nostaa esiin paristakin eri syystä.

Suomalaiset palvelut tarjoavat käyttäjilleen apua suomen kielellä. Tämä on yhä tärkeää etenkin vanhemman ikäpolven sijoittajille. Vaikka englannin kieli olisikin hallussa, Bitcoin-maailma sisältää paljon monimutkaisia ja uusia termejä.

Ongelmien selvittely on myös paljon helpompaa omalla äidinkielellä. Tyypillinen kysymys liittyy esimerkiksi siirtoon Bitcoin-lompakosta pörssiin tai pörssistä Bitcoin-lompakkoon.

Alla on kuva kotimaisen Coinmotionin etusivulta. Se on myös yksi Euroopan vanhimmista kryptovaluuttojen kauppapaikoista.

suomalainen bitcoin-lompakko

Kotimaiset pörssit ovat huomattavasti pienempiä kuin globaalit jättiläiset, kuten Binance. Globaalien pörssien asiakasmäärät ovat parhaimmillaan yli sata miljoonaa. Tämä tekee niistä houkuttelevan kohteen hakkereille, minkä lisäksi asiakaspalvelun saaminen voi olla ruuhkatilanteissa haastavaa.

Suomalaiset toimijat eivät ole samalla tavalla hakkereiden kohteena. Ne ovat myös Suomen Finanssivalvonnan piirissä, mikä varmistaa asiaskasvarojen huolellisen säilytyksen. Suomalaiset toimijat ovat turvallinen vaihtoehto asiakkaailleen myös konkurssitilanteessa.

Aloittelevalle käyttäjälle paras vaihtoehto on Coinmotion, joka tarjoaa myös helpon tavan ostaa ja myydä bitcoineja. Lue tarkempi käyttöohje palvelusta: Coinmotion kokemuksia ja arvostelu. Coinmotionin Holvi-palvelu tarjoaa myös erittäin vahvan lisäturvan bitcoinien säilytykseen.

Bitcoinkeskuksesta löytyy erinomainen artikkeli suomalaisten kauppapaikkojen turvallisuudesta. Haastattelimme juttua varten sekä Coinmotionin että Northcrypton edustajia ja kysyimme yhtiöiden tietoturvakäytännöistä. Kannattaa lukea!

Lompakko tietokoneella (desktop-lompakko)

Desktop-lompakko on askel tietoturvallisempaan suuntaan. Se on edelleen hot wallet -otsikon alla, mikä tarkoittaa online-yhteydessä olevaa lompakkoa. Desktop-lompakko on tietokoneellesi asennettava ohjelmisto.

Tärkeä ero pörssiin tulee siitä, että Bitcoin-lompakko ei ole kolmannen osapuolen kontrollissa. Niin sanotut privaattiavaimesi ovat tallennettuna vain omalla tietokoneellasi. Sinulla on pääsy varoihisi milloin tahansa, eivätkä pörssin mahdolliset palvelukatkokset tai muut ongelmat ole este.

Exodus on suosittu ja helppokäyttöinen desktop-lompakko. Alla olevassa esimerkkikuvassa näkyy Exodus-lompakon käyttöliittymä sekä kuvitteellinen Bitcoin-saldo.

exodus portfolio

Toinen suosittu desktop-lompakko on Coinomi. Molemmat tukevat Bitcoinin lisäksi satoja muita kryptovaluuttoja.

Desktop-lompakot voidaan jakaa kahteen eri tyyppiin:

  1. Yleislompakot
  2. Tietylle kryptovaluutalle luodut lompakot

Edellä mainitut Exodus ja Coinomi ovat esimerkkejä yleislompakoista. Ne tukevat Bitcoinin lisäksi mm. Ethereumia, Litecoina, suosituimpia stablecoineja sekä kymmeniä muita kryptovaluuttoja.

Monero on esimerkki kryptovaluutasta, jonka tekninen toiminta eroaa selvästi muista johtuen sen privaattiominaisuuksista. Monerolle löytyy oma lompakkonsa projektin nettisivuilta, joka on luotu vain Monero-siirtoja varten.

Desktop-lompakkoa käytettäessä riski joutua hakkeroinnin kohteeksi on merkittävästi pienentynyt. Olet kuitenkin yhä mm. haittaohjelmien armoilla ja online-yhteydessä. Kaikki mikä tietokoneellasi on, voi kadota tavalla tai toisella. Jos sinulla on ylimääräinen kone pyörimässä nurkassa, asennna desktop-lompakon siihen ja pidä konetta normaalisti pois verkosta.

Moni desktop-lompakko on myös integroinut kryptovaluuttojen vaihtopalvelun. Niiden kulut ovat paikoin todella korkeat, joten aktiivitinen treidaus kannattaa tehdä pörsseissä.

Bitcoin-mobiililompakko

Bitcoin-mobiililompakko asennetaan mobiililaitteeseen, kuten älypuhelin tai tabletti. Yhä useampi henkilö on siirtynyt perinteisestä tietokoneesta täysin mobiililaitteiden käyttäjäksi. Tämä koskee etenkin nuorempaa sukupolvea. Mobiililompakkojen kysyntä onkin räjähtänyt viime vuosina.

Kuvassa näkyvä TrustWallet on monipuolinen ja helppokäyttöinen mobiililompakko bitcoinien säilytykseen. Se tukee Bitcoinin lisäksi myös satoja muita kryptovaluuttoja, NFT:tä, ja paljon muuta. Saat lisätietoja tästä lompakosta Bitcoinkeskuksen Trust Wallet -oppaasta.

trustwallet

Mobiililompakko kulkee aina mukana ja on nopeasti käytettävissä. Etuna desktop-lompakkoon verrattuna on QR-koodin skannausominaisuus, jonka avulla kryptovaluutan lähettäminen hoituu salamannopeasti ilman pitkien koodirivien kirjoittelua.

Mobiilisovellukset ovat kasvattaneet suosiotaan valtavasti. Myös pörssejä käytetään yhä enemmän vain mobiiliversioina. Tähän auttaa parantunut tietoturva kuten esim. sormenjäljellä kirjautuminen. Jokaisen täytyy itse pohtia, miten iso riski kryptovaluuttojen säilyttäminen on mobiilissa verrattuna omaan tietokoneeseen.

Pidä huoli siitä, että mobiililaitteesi lompakko (ja muut tärkeät sovellukset!) on suojattu PIN-koodilla, salasanalla ja/tai sormenjälkitunnistautumisella. Varaudu tilanteeseen, jossa puhelimesi katoaa tai rikkoutuu.

Mobiililompakon luontivaiheessa tallennetaan backup-koodit, joiden avulla voit luoda lompakon uuteen laitteeseen. Näiden sanojen oikeaoppinen säilyttäminen on erittäin tärkeää. Jos joku muu saa listan haltuunsa, hän voi tyhjentää lompakkosi. Säilytä niitä aina paperilla offlinessa.

Mobiililompakko vs. pörssin mobiilisovellus

Mobiililompakon ja pörssin raja alkaa nykyisin hämärtyä, sillä moni appi tarjoaa nykyisin myös mahdollisuuden ostaa bitcoineja (ja muita kryptoja) esim. debit-kortilla. Oleellinen ero on lompakon kontrollissa eli privaattiavaimien säilytyksessä – ovatko ne sinun vai pörssin hallussa?

Jos käytät mobiililompakkoa, johon on lisätty Bitcoinin ostomahdollisuus, sinulla on täysi kontrolli varoihisi. Jos taas käytät pörssin mobiiliappia, sinun varasi ja lompakkosi ovat pörssin hallinnassa. Näiden kahden ero on hyvä sisäistää.

Pörssin mobiiliapin käyttäminen ei eroa tietoturvan kannalta siitä, että kirjautuisit pörssiin tietokoneesi nettiselaimella.

Salamaverkon (Lightning Network) lompakot

Bitcoinin kohdalla on syytä mainita erikseen myös salamaverkko, jota käytetään täysin mobiililaitteilla. Tämä johtuu QR-koodeista salamaverkon lähetyksissä. Bluewallet sekä Wallet of Satoshi ovat hyviä ja luotettavia lompakoita salamaverkkoon. Bitcoinkeskuksen salamaverkko-oppaasta löytyy yksityiskohtainen ohje transaktioiden suorittamisesta.

Bitcoinin käyttö maksuvälineenä on vieläkin hyvin marginaalista. Kun maksuja suoritetaan, ne tehdään lähes poikkeuksetta salamaverkossa. Pääverkon kulut ovat sen verran korkeat, että ne soveltuvat vain suurempien maksujen tekemiseen.

Kylmälompakko eli fyysinen Bitcoin-lompakko

Fyysinen Bitcoin-lompakko eli kylmälompakko tarjoaa ultimaattista suojaa. Kun kryptoportfolio kasvaa tuhansiin euroihin, on järkevää miettiä rahallista panostusta lompakkoon. Silloin katseet kääntyvät kylmälompakkoon eli hardware-lompakkoon.

Kyseessä on USB-tikkua muistuttava laite, joka kytketään tietokoneeseen kaapelilla transaktioiden ajaksi. Nykyisin laitteen hallinta onnistuu myös mobiililaitteelta Bluetoothia käyttäen. Kun transaktiot on suoritettu, laite kytketään pois päältä ja säilytetään offlinessa.

Yksi suosituimmista kylmälompakoista on kuvassa näkyvä Ledger Nano XLöydät yksityiskohtaisen oppaan Ledger Nanon käyttöön tästä linkistä.

ledger nano

Moni käyttäjä vierastaa ajatusta hardware-lompakosta, koska pelkona on laitteen rikkoutuminen tai kadottaminen. Tämä ei ole käytännössä ongelma. Voit alustaa vanhan lompakon sisällön uuteen laitteeseen milloin tahansa backup-koodien avulla.

Bitcoin lompakko hardware-laitteen sisällä on turvassa kaikelta online-hakkeroinnilta. Ei mikään ihme, että se on ammattimaisesti sijoittajien suosittelema ratkaisu suurien summien säilyttämiseksi.

Kylmälompakon suurin riski on itse laitteen sekä tunnussanojen (backup-koodien) säilyttämisessä. Jos hukkaat tämän sanalistan toisen henkilön haltuun, menetät varasi. Tosin, tämä riski on yhtä lailla myös mobiili- ja desktop-lompakinkin kohdalla. Palautusavaimet luodaan aina kun hallitaan omaa lompakkoa.

Emme suosittele hardware-lompakkoa henkilölle, joka ei hallitse lainkaan teknisiä laitteita tai ohjelmistojen asennusta. Tällainen Bitcoin-lompakko vaatii ajoittain myös ohjelmistopäivityksiä, joita täytyy suorittaa hallintasoftan kautta. Hardware-lompakko ei välttämättä sovi kaikille sijoittajille.

Mikä on paras Bitcoin lompakko?

Paras Bitcoin-lompakko on Ledger Nano X -kylmälompakko. Se tarjoaa ultimaattista turvaa ja suojaa bitcoinisi paremmin kuin mikään toinen vaihtoehto. Ledger Nano X maksaa noin 150 euroa. Paras ilmainen Bitcoin lompakko on Exodus. Se on tarjolla sekä mobiili- että desktop-versiona piensijoittajille.

On kuitenkin muistettava, että Bitcoin-lompakon valintaan vaikuttaa henkilön oma riskiprofiiili sekä sijoituksen kohteena olevat kryptovaluutat. Kysy itseltäsi ainakin seuraavat kysymykset ennen lopullista päätöstä:

  1. Oletko aktiivinen treidaaja?
  2. Haluatko sijoittaa myös muihin kryptoihin?
  3. Haluatko mobiililompakon vai käytätkö tietokonetta?
  4. Onko sinulla kokemusta ohjelmistojen ja laitteiden asennuksesta?

Tärkeintä on säilyttää bitcoinit mahdollisimman turvallisesti. Älä säilytä bitcoineja kauppapaikoissa (pörsseissä) vain huvin vuoksi, jos et tarvitse niitä aktiiviseen treidaukseen. Käytitpä mitä tahansa talletustapaa, niin testaa sitä ensin pikkurahalla. Kokeile varojen siirtoa molempiin suuntiin! Varmistu siitä, että osaat siirtää kolikot myös lompakosta ulos.

Jos käytät hardware-lompakkoa, voi olla fiksua kokeilla myös lompakon resetointia pienellä summalla. Voit olla siten varma, että osaat palauttaa bitcoinisi takaisin, jos hallussasi on joskus suurempia summia.

Youtubesta löytyy paljon videomateriaalia siitä, miten tietty Bitcoin-lompakko toimii. Ohjeita löytyy kaikille tunnetuille lompakoille.

Voit pienentää riskiä jakamalla kryptovaluuttasi eri säilytystapojen välille. Voit säilyttää tietyn prosentin hardware-lompakossa ja osan esimerkiksi desktop-lompakossa. Mobiilissa voi olla myös tietty määrä. Eri palveluntarjoajia on niin monta, että saat portfoliosi helposti jaettua kymmeneen eri lompakkoon. Näin ollen yhden lompakon hakkerointi tai tuhoutuminen ei hävitä omaisuudestasi kuin pienen osan.

Nykyisin on mahdollista sijoittaa myös Bitcoiniin mm. ETF-tuotteiden kautta tai epäsuorasti ostamalla tiettyjen yritysten osakkeita. Tämä poistaa riskit bitcoinien menetyksestä. Tutustu lisää eri sijoitusmuotoihin tästä artikkelista.

FAQ

Alta löydät usein kysyttyjä kysymyksiä Bitcoin-lompakoihin liittyen.

Mikä on paras ja turvallisin Bitcoin-lompakko?

Ledger Nano X ja Trezor Model T ovat turvallisimmat ja parhaat vaihtoehdot. Ne maksavat 120-150 euroa ja ovat myös ammattilaisten käytössä. Molemmat tukevat kaikkia tunnetuimpia kryptovaluuttoja.

Mikä on hyvä ja ilmainen Bitcoin-lompakko tietokoneelle?

Jos omistat vain pieniä määriä kryptovaluuttaa, voit aina säilyttää niitä siinä palvelussa, josta myös kolikot ostit. Exodus on ilmainen tietokoneelle ladattava lompakko. Myös Coinomi on ilmainen ja helppokäyttöinen desktop-lompakko.

Mikä on hyvä mobiililompakko Bitcoinille?

Tällä hetkellä suosituimpia mobiililompakoita ovat Exodus, Trust Wallet, Blockchain Wallet ja Coinomi.

Mikä on paras suomalainen Bitcoin-lompakko?

Tällä hetkellä ei ole tarjolla varsinaisesti suomalaista lompakkoa. Sen sijaan Coinmotion ja Northcrypto ovat suomalaisia Bitcoin-välittäjiä, jotka tarjoavat osto- ja myyntipalvelun lisäksi myös säilytyspalvelua. Voit siis säilyttää ostamasi kryptovaluutat ko. palveluissa, eikä sinun tarvitse välttämättä tallettaa niitä erilliseen lompakkoon.

Onko paperilompakko turvallinen?

Paperilompakko on turvallinen, jos voit säilyttää paperille printtaamasi privaattiavainta 100% turvallisessa paikassa. Jos hukkaat paperin tai joku muu saa sen haltuunsa, lompakon varat ovat sen jälkeen mennyttä.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.