Bitcoin lompakko on digitaalinen lompakko bitcoinien säilytystä varten. Mikään Bitcoinin säilytystapa ei ole täysin riskitön, joten sijoittajien on valittava omaan riskiprofiiliin ja teknisiin taitoihin sopiva vaihtoehto. Tässä artikkelissa käydään läpi erilaiset Bitcoin-lompakot sekä niiden plussat ja miinukset.
Bitcoin-kauppapaikat ovat usein aloittelijoiden valinta bitcoinien säilytykseen. Suomalaisten kannattaa suosia kotimaisia palveluntarjoajia, jos ei ole valmis vielä siirtymään omaan lompakkoon. Desktop-lompakko on askel turvallisempaan suuntaan. Mobiililompakko ja desktop-lompakko ovat lähes sama asia, mutta lompakon asennus tapahtuu läppärin tai pöytäkoneen sijasta mobiililaitteeseen.
Fyysinen Bitcoin-lompakko eli kylmälompakko tarjoaa ultimaattista suojaa. Bitcoin-lompakko on myös mahdollista hukata, jos kadotat sen salasanan sekä palautuskoodit. Paras Bitcoin lompakko on Ledger Nano X kylmälompakko.
Sisällysluettelo
Yleistietoa Bitcoin-lompakosta
Bitcoin lompakko on digitaalinen lompakko bitcoinien säilytystä varten. Bitcoin lompakko voi olla online-palvelu, tietokoneelle asennettu ohjelmisto tai mobiiliappi. Turvallisimmat ratkaisut ovat nimeltään kylmälompakoita. Ne ovat USB-tikkua muistuttavia laitteita.
Oli Bitcoin lompakko tyypiltään mikä hyvänsä, se on ennen kaikkea graafinen käyttöliittymä lohkoketjuun. Lompakon avulla voit lähettää ja vastaanottaa bitcoineja yhtä helposti kuin euroja nettipankissa.
Lompakkoa ei ole pakko hankkia, mutta bittirahojen säilytys itsenäisesti on yksi Bitcoinin tärkeimmistä ominaisuuksista. Mahdollisuus hallita omaisuuttasi sataprosenttisesti ilman kolmannen osapuolen hyväksyntää on poikkeuksellista. Sijoittajat ovat hankkineet fyysistä kultaa ja hopeaa tuhansia vuosia samasta syystä.
Käsittelemme tässä artikkelissa aihetta Bitcoinin näkökulmasta, mutta samat periaatteet koskevat muitakin kryptoja. Suosituimmat lompakot tukevat Bitcoinin lisäksi myös satoja (tuhansia) muita kryptovaluuttoja.
Alla on kuva suositusta Exodus mobiilompakosta. Vastaavan ohjelmiston voi ladata myös tietokoneelle.
Moni lompakko-ohjelmisto mahdollistaa myös uusien osoitteiden luomisen. Tämä on tärkeä yksityisyyttä lisäävä ominaisuus. Voit vastaanottaa bitcoineja eri tahoilta aina uuteen osoitteeseen, jonka jälkeen lompakko niputtaa niiden varat yhdeksi saldoksi.
Bitcoin-lompakon perusominaisuus on osoitteesi saldon näyttäminen. Tämän lisäksi lompakko mahdollistaa bittirahojen lähetyksen ja vastaanoton. Lompakko-ohjelmisto hoitaa kaiken automaattisesti, joten sinun ei tarvitse syöttää muuta kuin lähetettävä summa ja vastaanottajan osoite. Bitcoin-lompakon käyttöä voi hyvin verrata verkkopankin käyttöön.
On tärkeää ymmärtää, että bitcoinit eivät ole todellisuudessa lompakko-ohjelmiston ”sisällä”. Ei edes silloin, jos kyseessä on hardware-lompakko. Lompakko tarjoaa aina käyttöliittymän tietyn lohkoketjun osoitteen varojen hallintaan. Bitcoin-lompakkosi kertoo Bitcoin-verkolle, että juuri sinulla on oikeus lähettää varoja tästä osoiteesta.
Andreas Antonopoulos selittää asian tyhjentävästi alla olevalla videolla.
Wallets do not hodl your #bitcoin
Wallets hodl your keys that unlock your #bitcoin pic.twitter.com/lpFh2dHKXY
— Documenting ₿itcoin 📄 (@DocumentingBTC) October 24, 2022
Bitcoin-lompakkoa ei voi siis hukata samalla tavalla kuin fyysistä lompakkoa, jossa on seteleitä tai kolikoita. Voit kuitenkin hukata lompakkosi salasanan. Jos olet kadottanut myös palautusavaimet (backup-koodit), ei lompakkoon päästä enää koskaan kirjautumaan. Mitään takaportteja tai hakkerointimahdollisuuksia ei ole.
Jopa useampi miljoona bitcoinia on vuosien mittaan kadotettu tästä syystä. Ne sijaitsevat lompakoissa, joiden varoja ei kukaan enää pysty käyttämään.
Mikään säilytysmuoto ei ole riskitön valinta
Mikään Bitcoinin säilytystapa ei ole täysin riskitön, joten sijoittajien on valittava omaan riskiprofiiliin ja teknisiin taitoihin sopiva vaihtoehto. Jokaisessa lompakkotyypissä on omat hyvät ja huonot puolensa. Bitcoin lompakko on juuri niin turvallinen kuin sen käyttäjänsä.
Esimerkiksi online-lompakkosi on turvassa, jos tietokoneesi tai hardware-lompakkosi tuhoutuvat. Jos taas palveluntarjoaja hakkeroidaan tai sivustolla on teknisiä ongelmia, et pääse varoihisi käsiksi. Siinä tapauksessa oma tietokoneesi olisi ollut turvallisempi vaihtoehto. Kyse on siis valinnoista. Mikä on se uhka, jolta juuri sinä haluat varautua?
Kylmälompakko on aina suojassa hakkereilta, mutta toisaalta omaisuutesi on silti vain yhden paperilapun (backup-koodit) varassa. Tämä voi olla joillekin henkilöille epämiellyttävä ajatus.
Jokaisen Bitcoin-sijoittajan on valittava säilytystapa, mikä sopii omaan riskiprofiiliin ja tarjoaa mielenrauhan. Erilaiset säilytysmuodot mahdollistavat myös hajautuksen. Tämä on yleensä fiksu ratkaisu portfolion koosta riippumatta. Jos yksi talletusmuoto pettää, et koskaan menetä kaikkia varojasi.
Saat tästä artikkelista infoa erilaisten säiltystapojen hyvistä ja huonoista puolista.
Jos treidaat kryptovaluuttoja päivittäin, sinun on säilytettävä merkittäviä summia myös pörssissä. Tämä riski on treidaajan pakko ottaa. Monelle Bitcoin-lompakko sisältää treidauksen ulkopuoliset varat, josta on erotettu jatkuvaan kaupankäyntiin omaisuutta eri lompakoihin.
Muista aina, että sinä olet itse vastuussa omasta tietoturvastasi. Jos hukkaat nettipankkisi salasanan ja käyttäjätunnuksen, voit aina ottaa puhelun omaan pankkiisi ja hommata ne takaisin. Kryptovaluuttojen kohdalla ei vastaavaa mahdollisuutta ole. Vapaus tuo mukanaan myös vastuun.
Bitcoin lompakko – erilaiset vaihtoehdot
Tässä artikkelissa käydään läpi erilaiset Bitcoin-lompakot sekä niiden plussat ja miinukset. Yhtä oikeaa valintaa ei ole olemassa. Riippuu henkilön sijoitusprofiilista sekä omista preferensseistä, mikä lompakko on paras valinta.
Mitä aktiivisempi treidaaja olet, sitä enemmän sinun on luotettava pörsseihin. Jos haluat sijoittaa Bitcoinin lisäksi harvinaisempiin kryptovaluuttoihin, se rajaa myös tarjolla olevia lompakko-ohjelmistoja. Nuorempi sukupolvi preferoi myös enemmän mobiililompakkoa desktop-sovelluksen sijasta.
Muista, että voit aina myös hajauttaa sijoituksesi eri vaihtoehtoihin.
Pörssit ja kauppapaikat lompakkona
Bitcoin-kauppapaikat ovat usein aloittelijoiden valinta bitcoinien säilytykseen. Kynnys oman lompakon käyttöön voi olla aluksi korkea, joten moni ensimmäiset bitcoininsa ostanut henkilö säilyttää kolikkonsa aluksi siinä kauppapaikassa, josta ne on hankkinut. Omiin lompakoihin siirrytään kokemuksen karttuessa sekä portfolion kasvaessa. Tämä on ihan hyvä valinta.
Tämän hetken markkinajohtaja on Binance, jolla on jo yli 120 miljoonaa asiakasta.
Pörssin tärkein funktio on toimia kauppapaikkana. Niitä ei suositella pitkäaikaiseen säilytykseen, sillä bitcoinit eivät ole täysin omassa kontrollissasi. Lompakkosi on pörssin kontrollissa, joten tietoturvasi taso on yhtä korkea kuin käyttämälläsi palvelulla.
Muista aina kytkeä päälle kaksivaiheinen autentikointi (2FA). Se estää käyttäjätilisi väärinkäyttöä merkittävästi. Käytä myös uniikkeja sekä monimutkaisia salasanoja.
Pörssin hyvä puoli on se, että saat vaihdettua kolikkosi nopeasti toiseen kryptovaluuttaan. Tämä on tärkeää silloin, kun kurssit liikkuvat nopeasti ja haluat hyödyntää osto- ja myyntipaikkoja. Pörssien suurin käyttäjäryhmä koostuu pitkälti aktiivisia treidaajia.
Pörssi ei ole hyvä Bitcoin lompakko johtuen hyökkäyksistä ja toimintakatkoista. Pörssit ovat bitcoinien keskittymiä, joten ne ovat myös verkkorikollisten ykköskohteita. Tämän lisäksi pörssi voi jäädyttää käyttäjätilejä tai poistaa ongelmatilanteessa esim. kotiutukset käytöstä jopa usean viikon ajaksi.
Riski rahojen menetykselle pörssin hakkeroinnin kautta on nykyisin todella pieni, jos toimit markkinoiden suurimpien ja tunnetuimpien palveluiden kanssa.
Pörsseissä kannattaa säilyttää vain se osa portfoliosta, jota tarvitset päivittäiseen kaupankäyntiin. Loput voit säilyttää turvallisesti esim. kylmälompakossa tai hajauttaa useisiin erilaisiin lompakkotyyppeihin, jotka ovat täysin omassa kontrollissasi.
Suomalainen Bitcoin-lompakko
Suomalaisten kannattaa suosia kotimaisia palveluntarjoajia, jos ei ole valmis vielä siirtymään omaan lompakkoon. Ne on syytä nostaa esiin paristakin eri syystä.
Suomalaiset palvelut tarjoavat käyttäjilleen apua suomen kielellä. Tämä on yhä tärkeää etenkin vanhemman ikäpolven sijoittajille. Vaikka englannin kieli olisikin hallussa, Bitcoinmaailma sisältää paljon monimutkaisia ja uusia termejä. Ongelmien selvittely on helpompaa omalla äidinkielellä. Tyypillinen kysymys liittyy esimerkiksi siirtoon Bitcoin lompakko -> pörssi tai pörssi -> Bitcoin-lompakko.
Alla on kuva kotimaisen Coinmotionin etusivulta. Se on myös yksi Euroopan vanhimmista kryptovaluuttojen kauppapaikoista.
Kotimaiset pörssit ovat huomattavasti pienempiä kuin Binance, Coinbase sekä muut jättiläiset. Globaalien pörssien asiakasmäärät ovat kymmenissä miljoonissa. Tämä tekee niistä houkuttelevan kohteen hakkereille, minkä lisäksi asiakaspalvelun saaminen voi olla ruuhkatilanteissa haastavaa.
Suomalaiset toimijat eivät ole samalla tavalla hakkereiden kohteena. Ne ovat myös Suomen finanssivalvonnan piirissä, mikä varmistaa asiaskasvarojen huolellisen säilytyksen. Suomalaiset toimijat ovat turvallinen vaihtoehto asiakkaailleen myös konkurssitilanteessa.
Aloittelevalle käyttäjälle paras vaihtoehto on Coinmotion, joka tarjoaa myös helpon tavan ostaa ja myydä bitcoineja. Lue tarkempi käyttöohje palvelusta: Coinmotion kokemuksia ja arvostelu. Coinmotionin Holvi-palvelu tarjoaa myös erittäin vahvan lisäturvan bitcoinien säilytykseen.
Toinen suosittu suomalainen vaihtoehto on Northcrypto.
Bitcoinkeskuksesta löytyy erinomainen artikkeli suomalaisten kauppapaikkojen turvallisuudesta. Haastattelimme juttua varten sekä Coinmotionin että Northcrypton edustajia ja kysyimme yhtiöiden tietoturvakäytännöistä. Kannattaa lukea!
Desktop-lompakko ja selainlompakko
Desktop-lompakko on askel tietoturvallisempaan suuntaan. Se on edelleen hot wallet -otsikon alla, mikä tarkoittaa online-yhteydessä olevaa lompakkoa. Tällainen Bitcoin lompakko on tietokoneellesi asennettava ohjelmisto.
Tärkeä ero pörssiin tulee siitä, että Bitcoin-lompakko ei ole kolmannen osapuolen kontrollissa. Niin sanotut privaattiavaimesi ovat tallennettuna vain omalla tietokoneellasi. Sinulla on pääsy varoihisi milloin tahansa, eivätkä pörssin mahdolliset palvelukatkokset tai muut ongelmat ole este.
Exodus on suosittu ja helppokäyttöinen desktop-lompakko. Alla olevassa esimerkkikuvassa näkyy Exodus-lompakon käyttöliittymä sekä kuvitteellinen Bitcoin-saldo. Toinen suosittu desktop-lompakko on Coinomi. Molemmat tukevat Bitcoinin lisäksi satoja muita kryptovaluuttoja.
Desktop-lompakot voidaan jakaa kahteen eri tyyppiin: yleislompakot sekä tietylle kryptovaluutalle rakennetut lompakot. Edellä mainitut Exodus ja Coinomi ovat esimerkkejä yleislompakoista. Ne tukevat Bitcoinin lisäksi mm. Ethereumia, Litecoina, suosituimpia stablecoineja sekä kymmeniä muita kryptovaluuttoja.
Bitcoin lompakko selaimessa on käytännössä desktop- ja mobiililompakon välimuoto. Kyseessä on nettiselaimeen (esim. Chrome) asennettava lisäosa. Sen voi nähdä hieman kevyempänä vaihtoehtona desktop-sovellukselle. Hyödyt ja haitat ovat käytännössä samat.
Desktop-lompakkoa käytettäessä riski joutua hakkeroinnin kohteeksi on merkittävästi pienentynyt. Olet kuitenkin yhä mm. haittaohjelmien armoilla ja online-yhteydessä. Kaikki mikä tietokoneellasi on, voi kadota tavalla tai toisella. Jos sinulla on ylimääräinen kone pyörimässä nurkassa, asennna desktop-lompakon siihen ja pidä konetta normaalisti pois verkosta.
Moni desktop-lompakko on myös integroinut kryptovaluuttojen vaihtopalvelun. Niiden kulut ovat kuitenkin paikoin todella korkeat, joten aktiivitinen treidaus kannattaa tehdä pörsseissä.
Bitcoin mobiililompakko
Mobiililompakko ja desktop-lompakko ovat lähes sama asia, mutta asennus tapahtuu läppärin tai pöytäkoneen sijasta mobiililaitteeseen. Jos käytät bitcoinia päivittäin esim. ostoksiin tai skannailet jatkuvasti QR-koodeja, tarvitset mobiililompakkoa.
Yhä useampi henkilö on siirtynyt perinteisestä tietokoneesta täysin mobiililaitteiden käyttäjäksi. Tämä koskee etenkin nuorempaa sukupolvea. Käytännössä jokainen suosittu kryptopalvelu tarjoaa myös natiivin mobiilisovelluksen. On hyvä ymmärtää ero Bitcoin lompakko vs. pörssin mobiilisovellus välillä.
Kuvassa näkyvä TrustWallet on erittäin monipuolinen ja helppokäyttöinen mobiililompakko. Se tukee Bitcoinin lisäksi myös eri kryptovaluuttojen steikkausta, NFT:tä sekä TrustWalletin kautta on helppo käyttä DeFi-appeja. Saat lisätietoja tästä lompakosta Bitcoinkeskuksen Trust Wallet -oppaasta.
Mobiililompakko kulkee aina mukana ja on nopeasti käytettävissä. Etuna on QR-koodin skannausominaisuus, jonka avulla kryptovaluutan lähettäminen hoituu salamannopeasti ilman pitkien koodirivien kirjoittelua.
Bitcoinin kohdalla on syytä mainita erikseen myös salamaverkko, jota käytetään täysin mobiililaitteilla. Tämä johtuu QR-koodeista salamaverkon lähetyksissä. Bluewallet sekä Wallet of Satoshi ovat hyviä ja luotettavia lompakoita salamaverkkoon. Bitcoinkeskuksen salamaverkko-oppaasta löytyy yksityiskohtainen ohje transaktioiden suorittamisesta.
Mobiilisovellukset ovat kasvattaneet suosiotaan valtavasti. Myös pörssejä käytetään yhä enemmän vain mobiiliversioina. Tähän auttaa parantunut tietoturva kuten esim. sormenjäljellä kirjautuminen. Jokaisen täytyy itse pohtia, miten iso riski kryptovaluuttojen säilyttäminen on mobiilissa verrattuna omaan läppäriin.
Pidä huoli siitä, että mobiililaitteesi Bitcoin-sovellukset on suojattu PIN-koodilla, salasanalla ja/tai sormenjälkitunnistautumisella. Varaudu tilanteeseen, jossa puhelimesi katoaa tai rikkoutuu.
Mobiililompakon luontivaiheessa tallennetaan backup-koodit, joiden avulla voit luoda lompakon uuteen laitteeseen. Näiden sanojen oikeaoppinen säilyttäminen on erittäin tärkeää. Jos joku muu saa listan haltuunsa, hän voi tyhjentää lompakkosi.
Mobiililompakon ja pörssin raja alkaa nykyisin hämärtyä, sillä moni appi tarjoaa nykyisin myös mahdollisuuden eurotalletukseen debit-kortilla. Oleellinen ero on lompakon kontrollissa eli privaattiavaimien säilytyksessä – ovatko ne sinun vai pörssin hallussa?
Jos käytät mobiililompakkoa, johon on lisätty Bitcoinin ostomahdollisuus, sinulla on täysi kontrolli varoihisi. Jos taas käytät pörssin mobiiliversiota, sinun varasi ja lompakkosi ovat pörssin hallinnassa. Näiden kahden ero on hyvä sisäistää. Pörssien mobiiliversiot ovat myös usein ominaisuuksiltaan laajempia kuin pelkkä mobiililompakko.
Fyysinen Bitcoin-lompakko (kylmälompakko)
Fyysinen Bitcoin-lompakko eli kylmälompakko tarjoaa ultimaattista suojaa. Kun kryptoportfolio kasvaa tuhansiin euroihin, on järkevää miettiä rahallista panostusta lompakkoon. Silloin katseet kääntyvät hardware-lompakkoon, jota kutsutaan myös nimellä cold wallet eli kylmälompakko.
Kyseessä on USB-tikkua muistuttava laite, joka kytketään tietokoneeseen USB-kaapelilla transaktioiden ajaksi. Tosin, nykyisin hallinta onnistuu myös mobiililaitteelta Bluetoothia käyttäen. Kun transaktiot on suoritettu, laite kytketään pois päältä ja säilytetään offline-tilassa.
Yksi suosituimmista kylmälompakoista on kuvassa näkyvä Ledger Nano X. Löydät yksityiskohtaisen oppaan Ledger Nanon käyttöön tästä linkistä.
Moni käyttäjä vierastaa ajatusta hardware-lompakosta, koska pelkona on laitteen rikkoutuminen tai kadottaminen. Tämä ei ole käytännössä ongelma. Voit alustaa vanhan lompakon sisällön uuteen laitteeseen milloin tahansa backup-koodien avulla.
Bitcoin lompakko hardware-laitteen sisällä on turvassa kaikelta online-hakkeroinnilta. Ei mikään ihme, että se on ammattimaisesti sijoittajien suosittelema ratkaisu suurien summien säilyttämiseksi. Offline-ratkaisun suurin riski on itse laitteen sekä tunnussanojen (backup-koodien) säilyttämisessä. Jos hukkaat tämän sanalistan toisen henkilön haltuun, menetät varasi.
Emme suosittele hardware-lompakkoa henkilölle, joka ei hallitse lainkaan teknisiä laitteita tai ohjelmistojen asennusta. Tällainen Bitcoin lompakko vaatii ajoittain ohjelmistopäivityksiä, joita täytyy suorittaa hallintasoftan kautta. Hardware-lompakko ei välttämättä sovi kaikille sijoittajille.
Bitcoin-lompakko hukassa?
Bitcoin-lompakko on myös mahdollista hukata, jos kadotat sen salasanat ja palautuskoodit.
Mitä jos huomaat joku päivä, että Bitcoin-lompakko on hukassa? Onko bittirahat menetetty vai vieläkö on toivoa niiden palauttamiseksi? Vastaus kysymykseen riippuu siitä, että mitä tarkalleen ottaen on hukattu. Tämän lisäksi eri lompakoiden kanssa toimitaan hyvin eri tavoin. Käydään seuraavassa läpi eri vaihtoehtoja.
Jos säilytät kryptovaluuttoja pörsseissä ja/tai suomalaisissa kauppapaikoissa, et voi hukata lompakkoasi. Voit vain hukata palvelun käyttäjätunnuksen, salasanan tai molemmat. Nämä saat selville olemalla yhteydessä asiakaspalveluun.
Jos käytät mobiili- tai desktop-lompakkoa voit hukata sen monilla eri tavoin. Jos esimerkiksi mobiililaitteesi tai tietokoneesi rikkoutuu siten, että käynnistys ei enää onnistu. Laite voidaan myös varastaa.
Tällaisten tapausten vuoksi sinun täytyy säilyttää huolellisesti aiemmin mainitut backup-koodit. Ne luodaan aina lompakon asennuksen yhteydessä. Voit asentaa niiden avulla lompakkosi uuteen laitteeseen. Myös fyysinen Bitcoin lompakko eli kylmälompakko toimii samalla idealla.
Kunhan huolehdit backup-koodien säilytyksestä hyvin, et voi käytännössä hukata tai muulla tavoin menettää Bitcoin-lompakkoasi.
Mikä on paras Bitcoin lompakko?
Paras Bitcoin lompakko on Ledger Nano X kylmälompakko. Se tarjoaa ultimaattista turvaa ja suojaa bitcoinisi paremmin kuin mikään toinen vaihtoehto. Ledger Nano X maksaa noin 150 euroa. Paras ilmainen Bitcoin lompakko on Exodus. Se on tarjolla sekä mobiili- että desktop-versiona piensijoittajille.
On kuitenkin muistettava, että Bitcoin lompakon valintaan vaikuttaa henkilön oma riskiprofiiili sekä sijoituksen kohteena olevat kryptovaluutat. Kysy itseltäsi ainakin seuraavat kysymykset ennen lopullista päätöstä:
- Oletko aktiivinen treidaaja?
- Mihin kryptovaluuttoihin haluat sijoittaa?
- Haluatko mobiililompakon vai käytätkö tietokonetta?
- Onko sinulla kokemusta ohjelmistojen ja laitteiden asennuksesta?
Tärkeintä on säilyttää kryptovaluutat mahdollisimman turvallisesti. Älä säilytä kryptovaluuttoja pörsseissä vain huvin vuoksi, jos et tarvitse niitä aktiiviseen treidaukseen.
Käytitpä mitä tahansa talletustapaa, niin testaa sitä ensin pikkurahalla. Kokeile varojen siirtoa molempiin suuntiin! Varmistu siitä, että osaat siirtää kolikot myös lompakosta ulos. Jos käytät hardware-lompakkoa, voi olla fiksua kokeilla myös lompakon resetointia pienellä summalla. Voit olla siten varma, että osaat palauttaa bittirahat takaisin, jos hallussasi on joskus suurempia summia.
Youtubesta löytyy paljon videomateriaalia siitä, miten tietty Bitcoin lompakko toimii. Ohjeita löytyy kaikille tunnetuille lompakoille.
Voit pienentää riskiä jakamalla kryptovaluuttasi eri säilytystapojen välille. Voit säilyttää tietyn prosentin hardware-lompakossa ja osan esimerkiksi desktop-lompakossa. Mobiilissa voi olla myös tietty määrä. Eri palveluntarjoajia on niin monta, että saat portfoliosi helposti jaettua kymmeneen eri lompakkoon. Näin ollen yhden lompakon hakkerointi tai tuhoutuminen ei hävitä omaisuudestasi kuin pienen osan.
Nykyisin on mahdollista sijoittaa myös Bitcoiniin mm. ETF-tuotteiden kautta tai epäsuorasti ostamalla tiettyjen yritysten osakkeita. Tämä poistaa riskit bitcoinien menetyksestä. Tutustu lisää eri sijoitusmuotoihin tästä artikkelista.
Photo by DrawKit Illustrations on Unsplash
FAQ
Alta löydät usein kysyttyjä kysymyksiä Bitcoin-lompakoihin liittyen.
Mikä on paras ja turvallisin Bitcoin-lompakko?
Ledger Nano X ja Trezor Model T ovat turvallisimmat ja parhaat vaihtoehdot. Ne maksavat 120-150 euroa ja ovat myös ammattilaisten käytössä. Molemmat tukevat kaikkia tunnetuimpia kryptovaluuttoja.
Mikä on hyvä ja ilmainen Bitcoin-lompakko tietokoneelle?
Jos omistat vain pieniä määriä kryptovaluuttaa, voit aina säilyttää niitä siinä palvelussa, josta myös kolikot ostit. Exodus on ilmainen tietokoneelle ladattava lompakko. Myös Coinomi on ilmainen ja helppokäyttöinen desktop-lompakko. Blockchain.com on suosittu selainlompakko.
Mikä on hyvä mobiililompakko Bitcoinille?
Tällä hetkellä suosituimpia mobiililompakoita ovat Exodus, Trust Wallet, Blockchain Wallet ja Coinomi.
Mikä on paras suomalainen Bitcoin-lompakko?
Tällä hetkellä ei ole tarjolla varsinaisesti suomalaista lompakkoa. Sen sijaan Coinmotion ja Northcrypto ovat suomalaisia Bitcoin-välittäjiä, jotka tarjoavat osto- ja myyntipalvelun lisäksi myös säilytyspalvelua. Voit siis säilyttää ostamasi kryptovaluutat ko. palveluissa, eikä sinun tarvitse välttämättä tallettaa niitä erilliseen lompakkoon.
Onko paperilompakko turvallinen?
Paperilompakko on turvallinen, jos voit säilyttää paperille printtaamasi privaattiavainta 100% turvallisessa paikassa. Jos hukkaat paperin tai joku muu saa sen haltuunsa, lompakon varat ovat sen jälkeen mennyttä.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!