Bitcoin kurssi ja muiden kryptovaluuttojen kurssit

Tervetuloa Bitcoinkeskus.com -sivustolle ja tsekkaamaan päivän Bitcoin kurssi. Löydät sivustoltamme myös ajankohtaisia uutisia, tärkeää infoa aloittelijoille sekä Suomen parhaat oppaat kryptovaluutoista. Bitcoinkeskus on Suomen johtava kryptovaluuttasivusto ja tämä Bitcoin reaaliaikainen kurssi on yksi suositummista sivuistamme. Bitcoinin kurssia tarkastellaan yleensä dollareissa, mutta näet alta myös kurssin euroissa.

Osta Bitcoineja helposti Coinmotionilla

Bitcoin reaaliaikainen kurssi – USD ja EUR

 

 

 

 

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen kiinnostaa monia juuri nyt! On luonnollista aloittaa sijoitukset Bitcoinista, joka on turvallinen ja helppo valinta. Jos Bitcoin ostaminen kiinnostaa, suosittelemme aloittamaan suomalaisesta Coinmotionista. Kyseessä on Pohjoismaiden suurin osto- ja myyntipalvelu, ja Coinmotion sopii myös aloittelijoille. Voit lukea ensin myös aloittelijoille tehdyn Coinmotion-oppaan

Jos olet kiinnostunuy myös muiden kryptovaluuttojen kursseista, löydät alta listan kaikista markkinoiden eri valuutoista. Klikkaa NEXT-painiketta, niin saat aina 25 uutta valuuttaa näkyviin. 

#NamePriceMarket CapChangePrice Graph (24h)

Halving-syklit ajavat Bitcoinin kurssikehitystä

Jokainen 5+ vuotta kryptovaluuttoja seurannut on varmasti perillä alan syklisestä luonteesta. On myös selvää, että Bitcoinin kurssikehitys vetää ylös tai alas myös muutakin markkinaa. Vaikka tilanne on hieman muuttunut markkinan kasvaessa, niin Bitcoin hinta on yhä koko sektorin veturi. Taustalla ovat niin sanotut halving-syklit.

Halving tarkoittaa Bitcoinin lohkopalkkioiden puoliintumista. Jokaisen lohkon yhteydessä maailmaan syntyy uusia bitcoineja, kunnes ennalta määrätty 21 miljoonaa BTC on kasassa. Bitcoin on säädetty toimimaan siten, että uusia bitcoineja syntyy ajan myötä koko ajan vähemmän.

Bitcoin toimii siis päinvastoin kuin fiat-valuutat, joita luodaan keskuspankkien toimesta koko ajan lisää. Bitcoineja luodaan koko ajan vähemmän. Uusien bitcoinien määrä puolitetaan aina neljän vuoden välein. Tästä muodostuu halving-sykli.

Kuuluisa Stock-To-Flow mallintaa kurssikehitystä tästä näkökulmasta. Värikäs pallo on Bitcoin hinta tietyn kuukauden lopussa.

s2f

Bitcoinin hinta on noussut halving-syklien mukaisesti hämmästyttävällä tarkkuudella. BTC:n arvo on raketoinut aina uusiin huippuihin noin syklien puolivälissä. Tätä on seurannut raju ”karhumarkkina” ylikuumenemisen jälkeen.

Moni sijoittaja muistaa yhä vuoden 2017 valtavan kurssirallin ja 20.000 dollarin huipun. Sitä seurasi synkkä 1,5 vuoden jakso, jolloin Bitcoin romahti yli 80 prosenttia noin 3.000 dollariin. Vuonna 2019 käynnistynyt nousukausi johdatti kurssin puolestaan 70.000 dollariin saakka.

Tällä hetkellä eletään vuoden 2021 loppua eli käynnissä olevan syklin viimeisiä hetkiä. Sijoittajat odottavat suurella mielenkiinnolla, toistaako historia jälleen itseään. Jos näin on, yksi bitcoin on lopulta arvoltaan yli 100.000 dollaria.

Edes Stock-To-Flow ei ole aukoton mallinnus. Bitcoinin arvo tiettynä ajankohtana on todella vaikea ennustettava. Sen kehitykseen vaikuttaa kaiken lisäksi myös osakemarkkinoiden suunta. Bitcoin-sijoittajan täytyy olla henkisesti varautunut kaikkeen!

Bitcoin arvo

Bitcoin kurssi kiinnostaa luonnollisesti sijoittajia joka päivä. Erityisesti aloittelijoita kiinnostaa kysymys: mistä Bitcoinin kurssi oikein muodostuu? Miten Bitcoin arvo oikein lasketaan? Tähän kysymykseen ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta, mutta yritetään selvittää asiaa mahdollisimman yksinkertaisesti.

Bitcoin on maailman tunnetuin kryptovaluutta, joka on ollut olemassa hieman yli kymmenen vuotta. Kyseessä on täysin digitaalinen valuutta, jota ei voi nostaa automaatista kolikkoina tai seteleinä. Sen Bitcoinin arvo muodostuu siten täysin digitaalisista asioista.

Bitcoinin arvoa ei voi ymmärtää, jos perinteisten valuuttojen arvonmääritys ei ole ensin hallussa. Euro, dollari, punta, kruunu ja kaikki muutkin maailman valuutat ovat niin sanottua fiat-rahaa. Termi fiat tulee latinasta, ja se tarkoittaa tässä yhteydessä keskuspankin (ja valtioiden) liikkeelle laskemaa rahaa.

euro-fiat

Fiat-valuutan arvo muodostuu vain ja ainoastaan siitä, että sen liikkeellelaskija on määrittänyt ko. rahan viralliseksi kaupankäynnin välineeksi. Euron setelit ovat sinänsä täysin arvotonta paperia, eikä niiden takauksena ole kultaa tai mitään muutakaan arvokasta. Suurin osa euroista on myös Bitcoinin tavoin digitaalista rahaa, jota käsitellään tietokoneilla.

Euron (ja muidenkin fiat-valuuttojen) arvo perustuu siis luottamukseen, ei mihinkään muuhun. Sama luottamus on oltava myös Bitcoinin takana, mutta sen arvolla on myös muita perusteita.

Bitcoinin arvo perustuu myös siihen, että kyseessä ei ole pelkästään valuutta. Bitcoin on sekä maksujärjestelmä että digitaalinen raha. Maksujärjestelmä taas tarkoittaa käytännössä kymmenien tuhansien palvelinten muodostamaa globaalia verkkoa. Käyttäjiä Bitcoinilla on jo miljoonia ympäri maailmaa.

Miksi tällä on sitten merkitystä? Ajattele vaikkapa sovellusta kuten WhatsApp, joka on ilmainen. Facebook maksoi silti WhatsAppista vuonna 2014 peräti 19 miljardia dollaria. Sovelluksella on valtavasti arvoa, koska sillä on paljon käyttäjiä. Mikä tahansa sovellus on arvokas, joka on riittävän suosittu.

Bitcoin arvo muodostuu jatkuvasti kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kursseja ei aseta eikä valvo mikään yksittäinen taho. Internetin vapailla kauppapaikoilla suoritetut ostot ja myynnit määrittävän kurssin joka hetki.

Bitcoinin kurssi muodostuu pörsseissä

Tällä hetkellä maailmassa on jo kymmeniä todella suosittuja kryptovaluuttapörssejä. Niiden lisäksi markkinoilla on myös pienempiä, lokaaleja pörssejä, kuten suomalaiset Coinmotion sekä Northcrypto. Miten Bitcoin kurssi eli Bitcoinin arvo sitten voidaan muodostaa?

Koska Bitcoinia ei hallitse mikään yksittäinen taho, eikä sitä treidata pörsseissä osakkeiden tapaan, sen arvo on käytännössä epävirallinen lukema. Vuosien myötä Coinmarketcap-sivuston kurssista on tullut de facto standardi Bitcoinille. Yllä oleva taulukko kursseista perustuu juuri näihin lukemiin.

Coinmarketcap on yksityisen henkilön perustama sivusto, joka muodostaa Bitcoinin kurssin maailman johtavien kryptovaluutapörssien kursseista. Lukema on käytännössä painotettu keskiarvo. Mitä enemmän pörssillä on vaihtoa, sen suurempi paino sen kurssilla on.

Bitcoinin arvoon vaikuttaa omalta osaltaan myös sen louhinta. Monien asiantuntijoiden mielestä esimerkiksi kullan hinta (tällä hetkellä 1200-1300$) ei käytännössä voi laskea alle tuhannen taalan tason. Tämä johtuu siitä, että kullan louhinta maasta maksaa noin 800-900 dollaria per unssi.

Jos kullan saamiseksi markkinoille tehdään 800-900 dollarin edestä työtä, siitä maksetaan todennäköisesti aina vähintään 800-900 dollari hinta. Bitcoinin eteen tehdään myös jatkuvasti fyysistä louhintatyötä, mikä kuluttaa kallista energiaa. Tämä on yksi syy, minkä vuoksi Bitcoinin arvo tuskin koskaan putoaa lähelle nollaa.

Bitcoin louhinta

Käydään seuraavaksi läpi Bitcoin louhinta, mikä liittyy osaltaan myös Bitcoinin arvon muodostamiseen. Mitä louhinta on ja miksi sitä oikein tehdään?

Bitcoinin louhinta on yksinkertaisesti ilmaistuna lohkoketjun ylläpitotyötä. Bitcoin perustuu lohkoketjuteknologiaan, mikä on käytännössä hajautettu tietokanta. Tämä tietokanta sisältää kaikki transaktiot, joita Bitcoinin historiassa on tehty.

Transaktiot tallennetaan lohkoihin, jotka ikään kuin ketjutetaan peräkkäin – tästä nimi lohkoketju. Yksi lohko on ikään kuin tekstitiedosto, joka sisältää rajallisen määrän transaktioita: X bitcoinia osoitteesta A osoitteeseen B.

Bitcoin-verkon transaktiot kerätään uuteen lohkoon mempool-nimisestä laarista, joka on kuin postin lajittelukeskus. Louhijat suorittavat tämän toimenpiteen. Jokainen louhija muodostaa tahollaan uuden lohkon, mutta vain yksi hyväksytään kerrallaan lohkoketjun jatkoksi.

Käytännössä louhijat ratkovat vaikeita matemaattisia yhtälöitä, joiden tarkoituksena on valita onnellinen ”louhintaloton” voittaja. Miksi kukaan sitten käyttäisi resursseja tähän työhön?

Louhija, joka saa lisätä lohkon lohkoketjuun, saa tällä hetkellä palkinnoksi 6,25 Bitcoinia. Ei mikään ihme, että maailma on täynnä louhintafarmeja, jotka kilpailevat tästä summasta. Lue lisää louhinnasta sekä sen väärinkäsityksistä tästä artikkelista: Bitcoin louhinta.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.