Bitcoin (BTC) kurssi – EUR & USD

 

 

 

Bitcoinin (BTC) kurssi on vaihdellut historiallisesti $0,04865 (4.7.2010) ja $68,789.63 (10.11.2021) välillä. Bitcoinin hinta muodostetaan markkinoilla painotettuna keskiarvona suurimpien pörssien hinnoista. Bitcoinin kurssi seuraa osakemarkkinoita enemmän kuin yleisesti uskotaan. Bitcoinin arvo on niin korkea johtuen Bitcoinin kapeasta tarjonnasta, sen pitkästä historiasta sekä suosiosta sijoituskohteena. Bitcoinin louhinnalla on vaikutusta Bitcoinin kurssiin, mutta vähemmän kuin ennen. Bitcoin ennuste 2024 on positiivinen.

Bitcoin (BTC) kurssi historia

Bitcoinin (BTC) kurssi on vaihdellut historiallisesti $0,04865 (4.7.2010) ja $68,789.63 (10.11.2021) välillä. Bitcoin kurssihistoria alkaa elokuusta 2010. Tämä informaatio perustuu Coinmarketcapin historiadataan. Bitcoin kurssi tänään näkyy yllä olevista laatikoista.

Seuraavaksi analysoimme Bitcoinin kurssin liikeitä vuodesta 2013 alkaen. Tätä jaksoa voi myös kutsua myös Bitcoinin moderniksi ajaksi. Tarkastelussa on Bitcoin kurssi dollari, sillä kurssia seurataan globaalisti juuri dollareissa.

Bitcoinin kurssi on edennyt sen historiassa noin neljän vuoden mittaisissa sykleissä. Vuoden 2013 loppu oli aikaa, jolloin Bitcoinin kurssi ylitti ensimmäistä kertaa 1000 dollaria. Sijoittajien piti odottaa yli kolme vuotta, että dollari kurssi nousi jälleen kyseisen lukeman yläpuolelle.

Vuoden 2017 ralli päättyi puolestaan 20.000 dollariin. Tästä alkoi jälleen synkkä karhumarkkina, jonka pohja nähtiin lähes tarkalleen vuotta myöhemmin. Sijoittajien oli odotettava jälleen päivälleen kolme vuotta, ennen kuin vanha ATH rikottiin seuraavan kerran (joulukuussa 2020).

Alla oleva grafiikka on Bitcoin kurssi historia vuodesta 2010 alkaen.

bitcoin kurssi historia

Moni odotti kurssi historian toisintoa vuoden 2021 lopulla. Marraskuun alussa rikottu 69.000 dollaria vaikutti olevan ensimmäinen askel kohti 100.000 dollaria ja bull-markkinan huipennusta. Toisin kuitenkin kävi. Bitcoinin kurssi kääntyi laskuun ennen aikojaan, ja vuoden 2021 loppu rikkoi ns. halving-syklien ennusteet monella tapaa.

Bitcoinin kurssi dollari teki uusia, historiallisia, liikeitä vuoden 2022 puolella. Bitcoinin kurssi putosi kesällä 2022 ensimmäistä kertaa alle edellisen syklin huipun. Joulukuussa 2022 nähtiin myös ensimmäistä kertaa tilanne, että Bitcoinin kurssi oli alempana kuin viisi vuotta aiemmin samana päivänä.

Vuosi 2023 on ollut Bitcoinin osalta positiivinen, ja se on muistuttanut hyvin paljon neljän vuoden takaista. Vuonna 2019 Bitcoinin kurssissa nähtiin selvää toipumista vuoden 2018 karhumarkkinasta. Vuonna 2023 on nähty myös selkeä käänne takaisin nousu-uralle. Bitcoinin kurssi on noussut kesällä 2023 noin sata prosenttia vuoden alusta.

Jos haluat tietää tarkemmin Bitcoinin historiasta ja sen teknologisesta kehityksestä, lue tämä Bitcoinkeskuksen artikkeli: Satoshi Nakamoto ja Bitcoinin historia.

Bitcoin kurssi euro vs. Bitcoin kurssi dollari

Bitcoinkeskus raportoi Bitcoinin kurssista dollareissa, vaikka Suomessa käytetään valuuttana euroa. Mistä tämä johtuu? Bitcoin kurssi dollari on globaalisti seurattu kurssi, ja dollari (tai dollaripohjaiset stablecoinit) muodostavat myös markkinoiden likviditeetin yli 95-prosenttisesti. 

Käytännössä kaikki aktiiviset markkinapelurit (treidaajat, instituutiot yms.) seuraavat kurssia dollareissa. Teknisen analyysit tuki- ja vastustasot asetetaan myös dollareissa. Jos Bitcoin kurssi euro rikkoo esimerkiksi tasaluvun 10.000, mutta kurssi on dollareissa 11.000, tuolla tapahtumalla ei ole vaikutusta markkinoihin.

Bitcoin kurssi euro kiinnostaa siitä huolimatta suomalaisia sijoittajia. Tämän vuoksi listaamme eurokurssin myös tällä sivulla.

Miten Bitcoin hinta muodostetaan?

Bitcoinin hinta muodostetaan markkinoilla painotettuna keskiarvona suurimpien pörssien hinnoista. Kun katsot tällä sivulla olevaa Bitcoinin hintaa euroissa tai dollareissa, kyseessä on keskiarvo, ei minkään yksittäisen pörssin noteeraus. Miksi markkina toimii näin?

Bitcoin hinta on rakennettava painotettuna keskiarvona johtuen globaalista ja hajautetusta markkinasta. Tilanne on täysin erilainen perinteisten pörssien kohdalla. Tietty osake on noteerattu usein yhteen pörssiin, joten sen hinnanmuodostus on selkeää.

Osake voi olla listattuna myös useisiin eri pörsseihin. Silloin markkinan toimijat pitävät huolen siitä, että arbitraaseja ei pääse muodostumaan. Täysin samalla idealla toimii myös globaali Bitcoin-markkina. Vaikka Bitcoinia voi ostaa jopa tuhansista eri palveluista, niiden kursseissa on hyvin vähän eroja.

Alla olevassa kuvassa on esimerkkinä Bitcoin hinta suurimmista pörsseistä. Kuten näet, erot ovat vain prosentin kymmenyksiä.

bitcoin hinta pörsseissä

Löydät Bitcoinkeskuksesta kattavan listan markkinoiden suurimmista ja parhaimmista pörsseistä. Sivuston päävalikossa oleva Kauppapaikat-linkki vie sinut aloittelijan oppaisiin.

Suurimmat arbitraasit syntyvät usein bull-markkinassa paikallisesti toimiviin pörsseihin. Esimeriksi Japanissa ja Etelä-Koreassa on valtavia pörssejä, joita eivät käytä kuin ko. maan kansalaiset. Arbitraasin hyödyntäminen on tällaisissa markkinoissa vaikeaa. Bitcoin hinta on saattanut olla em. maissa jopa 10–15 prosenttia globaalia markkinaa korkeampi.

Globaali Bitcoin kurssi, jonka näet tällä sivulla, on siis yksi asia. Se muodostuu painotettuna keskiarvona suurimmista kauppapaikoista. Mitä isompi treidausvolyymi, sen suuremman painon pörssi saa.

Kukaan ei kuitenkaan voi ostaa bitcoineja globaalilla kurssilla. Ostat bitcoineja sillä kurssilla, jonka käyttämäsi pörssi sinulle antaa. Se voi olla hetkittäin globaalia markkinahintaa korkeampi tai matalampi. Hintaan vaikuttavat myös pörssin perimät kulut.

Tämän lisäksi pörssin sisällä voi olla pieniä eroja riippuen vaihtoparista. Jos ostat bitcoineja euroilla, dollareilla tai esim. USDT-stablecoineilla, Bitcoin kurssi eroaa todennäköisesti hieman jokaisella parilla. Erot ovat kuitenkin marginaalisia eikä tavallisen sijoittajan kannata niistä murehtia.

Bitcoinin kurssi seuraa osakemarkkinoita

Bitcoinin kurssi seuraa osakemarkkinoita enemmän kuin yleisesti uskotaan. Bitcoin on nähty usein muusta markkinasta irrallaan olevana assettina, mutta sen kurssi on korreloinut osakemarkkinan liikkeiden kanssa jo useita vuosia. 

Bitcoin kurssi eli 2010-luvun alkuvuosina vielä omaa elämäänsä. Se oli hyvin pieni omaisuusluokka, jota ammattisijoittajien oli hyvin vaikea ostaa. Lähinnä pieni joukko amatöörejä sekä teknologiasta kiinnostuneita nörttejä osti bitcoineja. Kurssi heilui ylös ja alas muusta markkinasta välittämättä.

Bitcoin nousi omaisuusluokkana mainstreamiin vuoden 2017 rallin aikana. Samalla sen ostaminen helpottui, ja viime vuosina markkinoille on saatu myös erilaisia johdannaisia ja muita instrumentteja. Wall Street on ottanut myös osansa Bitcoinista ja tullut markkinoille.

Tämä on johtanut siihen, että Bitcoin on alkanut käyttäytyä paljon enemmän kuin perinteiset omaisuusluokat. Se nähdään yhä korkean riskin assettina mikä tarkoittaa korrelaatiota etenkin teknologiaosakkeisiin.

Vuonna 2021 eli vielä vahvana narratiivi siitä, että Bitcoin on digitaalista kultaa ja inflaatiosuoja. Vuoden 2018, 2020 ja 2022 romahdukset ovat kuitenkin todistaneet, että Bitcoinin hinta ei seuraa kultaa vaan teknologiaosakkeita. Kyseessä on korkean riskin assetti.

Bitcoin kurssi nousee siis samanlaisessa ympäristössä kuin muut korkean riskin assetit. Tämä tarkoittaa likviditeettiä ja halpaa rahaa sekä sijoittajien positiivista mentaliteettia markkinoilla. Tästä on saatu nauttia suurimmaksi osaksi edeltävät 10+ vuotta.

Kiinnostaako sijoittaminen Bitcoiniin? Tutustu siinä tapauksessa tähän Bitcoinkeskuksen artikkeliin: Bitcoin-sijoittajan opas.

Miksi Bitcoin arvo on niin korkea?

Bitcoinin arvo on niin korkea johtuen Bitcoinin kapeasta tarjonnasta, sen pitkästä historiasta sekä suosiosta sijoituskohteena. Bitcoinin yksikköhinta on selvästi markkinoiden korkein ja sen markkina-arvo on myös täysin omaa luokkaansa.

Bitcoinille on määritetty Satoshi Nakamoton toimesta 21 miljoonan yksikön katto. Bitcoineja ei tulla koskaan luomaan tätä enempää. Arviolta 3-4 miljoonaa bitcoinia on myös kadonnut vuosien mittaan eli poistunut markkinoilta.

Äkkiseltään voisi tuntua siltä, että 21 miljoonaa yksikköä on suuri määrä. Se oli kenties sitä Bitcoinin alkuvuosina, jolloin sijoittajia oli vain pari tuhatta. Nyt Bitcoiniin sijoittaa satoja miljoonia ihmisiä. Sen markkina-arvo on ylittänyt parhaimmillaan biljoona dollaria eli 1000 miljardia.

Kun tämän kokoluokan assetti jaetaan vain 21 miljoonaan osaan, ei ole ihme, että Bitcoin kurssi on kohonnut kymmeniin tuhansiin dollareihin.

Monen kilpailevan valuutan varanto on satoja miljoonia tai jopa miljardeja kappaleita. Tietyt meemikolikot laskevat valuuttaansa tarkoituksella ulos satoja miljardeja, jotta sille saadaan matala yksikköhinta. Tämä houkuttelee ostajia.

Alla olevassa listassa näkyy Bitcoin arvo euroissa sekä markkinoiden muut suurimmat valuutat. Yksikköhinnoissa on valtavia eroja.

bitcoin arvo

Toinen näkökulma on laajempi eli miksi Bitcoinilla on ylipäätään arvoa – joko paljon tai vähän. Bitcoinin arvonmuodostuksesta löytyy Bitcoinkeskuksesta myös kattava artikkeli. Otetaan seuraavassa lyhyt yhteenveto.

Bitcoin arvo on niin korkea, koska kyseessä on ensinnäkin historiallisesti poikkeuksellinen keksintö. Bitcoin on ensimmäinen globaalisti menestynyt hajautettu digitaalinen raha kymmenien vuosien yrityksen jälkeen. Se on saanut tämän jälkeen myös valtavan suosion ja verkostovaikutuksen.

Bitcoinilla on satoja miljoonia käyttäjiä, minkä lisäksi sen verkkoa ylläpitää kymmenet tuhannet palvelimet ympäri maailmaa. Mikä tahansa näin suuri verkosto toimijoita olisi todella arvokas.

Sijoittajille Bitcoin on myös globaalisti tunnettu ja mittaamattoman arvokas brändi. Ei ole mikään ihme, että Bitcoin kurssi on kymmeniä tuhansia dollareita ja Bitcoinin markkina-arvo lähes yhtä iso kuin muiden valuuttojen yhteensä.

Jos haluat ymmärtää Bitcoinia paremmin, tutustu Suomen parhaaseen Bitcoin-oppaaseen: Mikä on Bitcoin?

Vaikuttaako Bitcoinin louhinta sen kurssiin?

Bitcoinin louhinnalla on vaikutusta Bitcoinin kurssiin, mutta vähemmän kuin ennen. Louhinta on nykyisin hyvin ammattimaista toimintaa eikä louhittuja kolikoita myydä heti, mikä vähentää negatiivista painetta Bitcoinin kurssille.

Itse asiassa Bitcoin kurssi dollari vaikuttaa myös louhijoihin. Vuoden 2022 karhumarkkina on ollut hyvä esimerkki tästä. Todella moni pörssilistattu louhintafarmi on mennyt konkurssiin johtuen matalasta kurssista ja velkarahalla tehdyistä investoinneista huuman aikana.

Bitcoinin alkuvuosina louhijat olivat pienempiä tahoja ja möivät heti louhimansa bitcoinit markkinoille. Nykyisin louhintafarmit ovat satojen miljoonien tai miljardin dollarin kokoluokan yhtiöitä, jotka voivat holdata kolikoitaan jopa vuosia.

Nouseeko Bitcoin kurssi, jos verkon louhintateho nousee? Tämä on usein toistuva väite. Bitcoinin louhintateho eli hashrate on ollut jo vuosia rajussa nousussa, vaikka Bitcoinin hinta on mennyt toiseen suuntaan. Johdattaako louhintateho lopulta kurssia vai päinvastoin? Aika näyttää.

Bitcoinin louhinannalla on ehdottomasti vaikutuksia kurssiin, mutta vaikutus toimii myös toiseen suuntaan. Jos Bitcoinin kurssi laskee liikaa ja liian pitkäksi ajaksi, se pakottaa louhijat myymään yhä enemmän bitcoineja… mikä laskee kurssia entisestään.

Sijoittajan kannattaa katsoa Bitcoinin hashraten kehitystä ja olla tyytyväinen, jos se kasvaa. Tämä kertoo siitä, että monet sijoittajat uskovat kurssin nousuun pitkässä juoksussa ja ovat panostaneet miljardeja dollareita Bitcoin-verkon infrastuktuuriin.

Bitcoin kurssi ennuste 2023-2024

Bitcoin ennuste 2023-2024 on positiivinen. Ennustamme markkinan toipuvan vuoden 2023 lopussa pitkästä laskukaudesta, ja kevään 2024 Bitcoin-halving tuo kurssiin lisää nostetta.

Moni Bitcoin-sijoittaja uskoo yhä vahvasti Bitcoinin nelivuotisiin sykleihin. Tämä siitäkin huolimatta, että vuoden 2021 lopulla nähty nousu stoppasi ennakoitua aikaisemmin, eikä Bitcoin tehnyt samanlaisia nousuja kuin edeltävissä sykleissä.

Nämä nelivuotiset syklit ovat perinteisesti saaneet virtaa Bitcoin halving -tapahtumista eli lohkopalkkioiden puoliintumisesta. Edellinen nähtiin toukokuussa 2020, ja seuraava tapahtuu keväällä 2024. Monien Bitcoin ennuste pohjautuu näihin tapahtumiin. 

Bitcoinkeskus ei usko halving-tapahtumien olevan enää merkittäviä. Tämä johtuu siitä, että Bitcoinista on jo reilusti yli 90 prosenttia markkinoilla, joten uusien bitcoinien määrä on mitättömän pieni koko varantoon nähden. Jos haluat lukea aiheesta lisää, tsekkaa tämä artikkeli: Bitcoin halving 2024.

Meidän mielestämme Bitcoin ennuste 2023-2024 on pohjauduttava isomman markkinan liikkeisiin. Bitcoin kurssi seuraa nyt enemmän osakkeita kuin puoliintumisia, kuten aiemmin kerroimme. Rahapolitiikkaa alkaa todennäköisesti löysentyä ja korot madaltua 2023-2024.

Bitcoin kurssi euro ja Bitcoin kurssi dollari etenevät hyvin todennäköisesti samaan suunaan. Euron ja dollarin välisessä suhteessa tuskin nähdään merkittäviä muutoksia vuoden 2024 aikana.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!