Tervetuloa Bitcoinkeskus.com -sivustolle ja tsekkaamaan päivän Bitcoin kurssi. Löydät sivustoltamme myös ajankohtaisia uutisia, tärkeää infoa aloittelijoille sekä Suomen parhaat oppaat kryptovaluutoista. Bitcoinkeskus on Suomen johtava kryptovaluuttasivusto ja tämä Bitcoin reaaliaikainen kurssi on yksi suositummista sivuistamme. Bitcoinin kurssia tarkastellaan yleensä dollareissa, mutta näet alta myös kurssin euroissa.

Osta Bitcoineja helposti Coinmotionilla

Bitcoin reaaliaikainen kurssi – USD ja EUR

 

 

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen kiinnostaa monia juuri nyt! On luonnollista aloittaa sijoitukset Bitcoinista, joka on turvallinen ja helppo valinta. Jos Bitcoin ostaminen kiinnostaa, suosittelemme aloittamaan suomalaisesta Coinmotionista. Kyseessä on Pohjoismaiden suurin osto- ja myyntipalvelu, ja Coinmotion sopii myös aloittelijoille. Voit lukea ensin myös aloittelijoille tehdyn Coinmotion-oppaan

Jos olet kiinnostunuy myös muiden kryptovaluuttojen kursseista, löydät alta listan kaikista markkinoiden eri valuutoista. Klikkaa NEXT-painiketta, niin saat aina 25 uutta valuuttaa näkyviin. 

#NamePriceMarket CapChangePrice Graph (24h)

Bitcoin arvo

Bitcoin kurssi kiinnostaa luonnollisesti sijoittajia joka päivä. Erityisesti aloittelijoita kiinnostaa kysymys: mistä Bitcoinin kurssi oikein muodostuu? Miten Bitcoin arvo oikein lasketaan? Tähän kysymykseen ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta, mutta yritetään selvittää asiaa mahdollisimman yksinkertaisesti.

Bitcoin on maailman tunnetuin kryptovaluutta, joka on ollut olemassa hieman yli kymmenen vuotta. Kyseessä on täysin digitaalinen valuutta, jota ei voi nostaa automaatista kolikkoina tai seteleinä. Sen Bitcoinin arvo muodostuu siten täysin digitaalisista asioista.

Bitcoinin arvoa ei voi ymmärtää, jos perinteisten valuuttojen arvonmääritys ei ole ensin hallussa. Euro, dollari, punta, kruunu ja kaikki muutkin maailman valuutat ovat niin sanottua fiat-rahaa. Termi fiat tulee latinasta, ja se tarkoittaa tässä yhteydessä keskuspankin (ja valtioiden) liikkeelle laskemaa rahaa.

Fiat-valuutan arvo muodostuu vain ja ainoastaan siitä, että sen liikkeellelaskija on määrittänyt ko. rahan viralliseksi kaupankäynnin välineeksi. Euron setelit ovat sinänsä täysin arvotonta paperia, eikä niiden takauksena ole kultaa tai mitään muutakaan arvokasta. Suurin osa euroista on myös Bitcoinin tavoin digitaalista rahaa, jota käsitellään tietokoneilla.

Euron (ja muidenkin fiat-valuuttojen) arvo perustuu siis luottamukseen, ei mihinkään muuhun. Sama luottamus on oltava myös Bitcoinin takana, mutta sen arvolla on myös muita perusteita.

Bitcoinin arvo perustuu myös siihen, että kyseessä ei ole pelkästään valuutta. Bitcoin on sekä maksujärjestelmä että digitaalinen raha. Maksujärjestelmä taas tarkoittaa käytännössä kymmenien tuhansien palvelinten muodostamaa globaalia verkkoa. Käyttäjiä Bitcoinilla on jo miljoonia ympäri maailmaa.

Miksi tällä on sitten merkitystä? Ajattele vaikkapa sovellusta kuten WhatsApp, joka on ilmainen. Facebook maksoi silti WhatsAppista vuonna 2014 peräti 19 miljardia dollaria. Sovelluksella on valtavasti arvoa, koska sillä on paljon käyttäjiä. Mikä tahansa sovellus on arvokas, joka on riittävän suosittu.

Bitcoin arvo muodostuu jatkuvasti kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kursseja ei aseta eikä valvo mikään yksittäinen taho. Internetin vapailla kauppapaikoilla suoritetut ostot ja myynnit määrittävän kurssin joka hetki.

Tällä hetkellä maailmassa on jo kymmeniä todella suosittuja kryptovaluuttapörssejä. Niiden lisäksi markkinoilla on myös pienempiä, lokaaleja pörssejä, kuten suomalaiset Coinmotion sekä Northcrypto. Miten Bitcoin kurssi eli Bitcoinin arvo sitten voidaan muodostaa?

Koska Bitcoinia ei hallitse mikään yksittäinen taho, eikä sitä treidata pörsseissä osakkeiden tapaan, sen arvo on käytännössä epävirallinen lukema. Vuosien myötä Coinmarketcap-sivuston kurssista on tullut de facto standardi Bitcoinille. Yllä oleva taulukko kursseista perustuu juuri näihin lukemiin.

Coinmarketcap on yksityisen henkilön perustama sivusto, joka muodostaa Bitcoinin kurssin maailman johtavien kryptovaluutapörssien kursseista. Lukema on käytännössä painotettu keskiarvo. Mitä enemmän pörssillä on vaihtoa, sen suurempi paino sen kurssilla on.

Bitcoinin arvoon vaikuttaa omalta osaltaan myös sen louhinta. Monien asiantuntijoiden mielestä esimerkiksi kullan hinta (tällä hetkellä 1200-1300$) ei käytännössä voi laskea alle tuhannen taalan tason. Tämä johtuu siitä, että kullan louhinta maasta maksaa noin 800-900 dollaria per unssi.

Jos kullan saamiseksi markkinoille tehdään 800-900 dollarin edestä työtä, siitä maksetaan todennäköisesti aina vähintään 800-900 dollari hinta. Bitcoinin eteen tehdään myös jatkuvasti fyysistä louhintatyötä, mikä kuluttaa kallista energiaa. Tämä on yksi syy, minkä vuoksi Bitcoinin arvo tuskin koskaan putoaa lähelle nollaa.

Bitcoin louhinta

Käydään seuraavaksi läpi Bitcoin louhinta, mikä liittyy osaltaan myös Bitcoinin arvon muodostamiseen. Mitä louhinta on ja miksi sitä oikein tehdään?

Bitcoinin louhinta on yksinkertaisesti ilmaistuna lohkoketjun ylläpitotyötä. Bitcoin perustuu lohkoketjuteknologiaan, mikä on käytännössä hajautettu tietokanta. Tämä tietokanta sisältää kaikki transaktiot, joita Bitcoinin historiassa on tehty.

Transaktiot tallennetaan lohkoihin, jotka ikään kuin ketjutetaan peräkkäin – tästä nimi lohkoketju. Yksi lohko on ikään kuin tekstitiedosto, joka sisältää rajallisen määrän transaktioita: X bitcoinia osoitteesta A osoitteeseen B.

Bitcoin-verkon transaktiot kerätään uuteen lohkoon mempool-nimisestä laarista, joka on kuin postin lajittelukeskus. Louhijat suorittavat tämän toimenpiteen. Jokainen louhija muodostaa tahollaan uuden lohkon, mutta vain yksi hyväksytään kerrallaan lohkoketjun jatkoksi.

Käytännössä louhijat ratkovat vaikeita matemaattisia yhtälöitä, joiden tarkoituksena on valita onnellinen ”louhintaloton” voittaja. Miksi kukaan sitten käyttäisi resursseja tähän työhön?

Louhija, joka saa lisätä lohkon lohkoketjuun, saa tällä hetkellä palkinnoksi 6,25 Bitcoinia. Ei mikään ihme, että maailma on täynnä louhintafarmeja, jotka kilpailevat tästä summasta. Lue lisää louhinnasta sekä sen väärinkäsityksistä tästä artikkelista: Bitcoin louhinta.

Seuraavassa on yleisiä kysymyksiä liittyen aiheeseen Bitcoin kurssi.

 

Mikä on Bitcoin?

Bitcoin on maailman ensimmäinen kryptovaluutta ja hyödyntää lohkoketjuteknologiaa. Sen lohkoketju käynnistyi 3.1.2009. Bitcoin on yhtä aikaa sekä digitaalinen P2P-maksuväline että maksujärjestelmä. Vaikka viimeisen 10 vuoden aikana on tullut tuhansia muita kryptovaluuttoja, Bitcoinin arvo on edelleen reilusti yli puolet koko markkinasta. Lue lisää tästä Bitcoin-oppaasta.

Miten Bitcoinin virallinen kurssi muodostuu?

Bitcoinilla käydään kauppaa tuhansissa pörsseissä ympäri maailmaa ja lisäksi eri valuutoilla. Virallinen kurssi muodostetaan eri pörssien kurssien painotettuna keskiarvona. Mitä suurempi pörssi, sen suuremman painoarvon kyseisen pörssin kurssi saa. Löydät virallisen kurssin tästä.

Miksi Bitcoinin kurssi nousee ja laskee niin rajusti?

Bitcoinin ja muidenkin kryptovaluuttojen volatiliteetti pysyy korkeana niin kauan kun markkina on kooltaan pieni. Tällä hetkellä yksittäinen toimija voi vaikuttaa paljon ostoillaan (tai myynneillään) kursseihin. Mitä suuremmaksi markkina kasvaa ja mitä enemmän eri hinnanmuodostusmekanismeja syntyy (esim. futuurit), sen tasaisemmaksi kurssikehitys myös muuttuu.

Miksi Bitcoinin kurssi on paljon korkeampi kuin valuutan X?

Bitcoinin maksimimäärä tulee olemaan vain 21 miljoonaa kappaletta. Esimerkiksi suositun Ripple XRP:n maksimimäärä on 100 miljardia eli lähes 5000 kertaa enemmän. Joidenkin kryptovaluuttojen määrällä ei ole edes kattoa, vaan se kasvaa vuosittain koko ajan. Näillä on valtava merkitys siihen, miten yksikköhinta muodostuu.

Mikä on Bitcoinin ATH?

ATH tulee sanoista All-Time High ja se tarkoittaa kurssin korkeinta noteerausta historiassa. Bitcoinin korkein kurssi oli korkeimmillaan 20089 dollaria joulukuun 17. päivänä vuonna 2017.

Mitä tarkoitaa Bitcoin Cash ja Bitcoin SV?

Bitcoin Cash ja Bitcoin SV ovat Bitcoinin lohkoketjusta haarautuneita kryptovaluuttoja. Bitcoin Cash haarautui elokuussa 2017 ja Bitcoin SV marraskuussa 2018. Ne perustuvat suurelta osin Bitcoiniin, mutta ovat kasvattaneet lohkoketjun kokoa rajusti. Molemmat ovat siis täysin eri kryptovaluuttansa eikä niillä ole nyt muuta tekemistä Bitcoinin kanssa kuin yhteinen historia.

Mistä voin ostaa Bitcoinia?

Voit ostaa Bitcoinia euroilla turvallisesti, helposti ja nopeasti suomalaisesta Coinmotion-palvelusta.

Voinko hankkia vain pieniä osia Bitcoinista?

Kyllä. Pienin yksikkö, joka on mahdollista lähettää Bitcoinin verkossa, on 1 satoshi. Se on yksi sadasmiljoonasosa Bitcoinista. Voit ostaa Bitcoinia vaikka 10 eurolla tai 0,001 Bitcoinia tai mitä summia haluat.

Onko Bitcoin hyvä sijoitus juuri nyt?

Tähän on mahdoton antaa koskaan oikeaa vastausta. Jos sinun täytyy kysyä tämä kysymys ulkopuoliselta, et todennäköisesti ole vielä valmis sijoittamaan. Tutustu huolella perustietoihin ja opi ymmärtämään mistä Bitcoinin arvo muodostuu.

Hyvä nyrkkisääntö on verrata kurssia 200 päivän keskiarvoon. Jos kurssi on alle 200 päivän keskiarvon, teet tuskin huonoa hankintaa. Tähän löytyy hyvä sivusto osoiteessa MayerMultiple.info.

 

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.