Bitcoin kurssi ja muiden kryptovaluuttojen kurssit

Tervetuloa Bitcoinkeskus.com -sivustolle ja tsekkaamaan päivän Bitcoin kurssi. Löydät sivustoltamme myös ajankohtaisia uutisia, tärkeää infoa aloittelijoille sekä Suomen parhaat oppaat kryptovaluutoista. Bitcoinkeskus on Suomen johtava kryptovaluuttasivusto ja tämä Bitcoin reaaliaikainen kurssi on yksi suositummista sivuistamme. Bitcoinin kurssia tarkastellaan yleensä dollareissa, mutta näet alta myös kurssin euroissa.

Osta Bitcoineja helposti Coinmotionilla

Bitcoin kurssi reaaliajassa euro ja dollari

Alla olevista laatikoista löytyy Bitcoin kurssi reaaliajassa. Näet kurssin sekä euroissa että dollareissa. Scrollaa sivua hieman alemmas, niin löydät myös muiden kryptojen kuin Bitcoinin kurssin.

 

 

 

 

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen kiinnostaa monia juuri nyt! On luonnollista aloittaa sijoitukset Bitcoinista, joka on turvallinen ja helppo valinta. Jos Bitcoin ostaminen kiinnostaa, suosittelemme aloittamaan suomalaisesta Coinmotionista. Kyseessä on Pohjoismaiden suurin osto- ja myyntipalvelu, ja Coinmotion sopii myös aloittelijoille. Voit lukea ensin myös aloittelijoille tehdyn Coinmotion-oppaan

Jos olet kiinnostunut myös muiden kryptovaluuttojen kursseista, löydät alta listan kaikista markkinoiden eri valuutoista. Klikkaa NEXT-painiketta, niin saat aina 25 uutta valuuttaa näkyviin. 

#NamePriceMarket CapChangePrice Graph (24h)

Bitcoin kurssi historia

Otetaan seuraavaksi tarkasteluun Bitcoin kurssi historia. Tämä aihe on lähes yhtä kiinnostava kuin Bitcoin kurssi tulevaisuudessa. Siitä käydään myös jatkuvasti vääntöä analyytikoiden kesken. Mikä Bitcoinin kurssin kehitystä on ohjannut sen historiassa?

Tarkastellaan tässä Bitcoinin kurssikehitystä vuodesta 2013 alkaen eli lähes kymmenen vuoden ajalta. Tätä jaksoa voi myös kutsua jollain tasolla moderniksi Bitcoinin ajaksi, sillä bittirahojen ostaminen oli Bitcoinin alkuvuosina varsin haastavaa.

Alla olevasta grafiikasta löytyy Bitcoin kurssi historia dollareissa vuosilta 2013–2022.

bitcoin kurssi

Bitcoinin kurssi on edennyt sen historiassa noin neljän vuoden mittaisissa sykleissä. Vuoden 2013 loppu oli aikaa, jolloin Bitcoinin kurssi ylitti ensimmäistä kertaa 1000 dollaria. Sijoittajien piti odottaa yli kolme vuotta, että kurssi nousi jälleen kyseisen lukeman yläpuolelle.

Vuoden 2017 ralli päättyi puolestaan 20.000 dollariin. Tästä alkoi taas synkkä karhumarkkina. Sijoittajien oli jälleen odotettava lähes päivälleen kolme vuotta, ennen kuin 20.000 dollarin raja rikottiin seuraavan kerran.

Moni odotti historian toisintoa vuoden 2021 lopulla. Marraskuun alussa rikottu 69.000 dollaria vaikutti olevan ensimmäinen askel kohti 100.000 dollaria ja bull-markkinan huipennusta. Toisin kuitenkin kävi. Bitcoinin kurssi kääntyi laskuun ennen aikojaan, ja vuoden 2021 loppu rikkoi ns. halving-syklien ennusteet monella tapaa.

Miksi Bitcoinin kurssi lähti historiallisesti poikkeavalle uralle? Tätä aihetta käydään läpi artikkelissa myöhemmin.

Miten Bitcoin kurssi euroissa muodostetaan?

Miten Bitcoin kurssi euroissa käytännössä muodostuu? Onko olemassa joku virallinen taho, joka kurssin muodostaa? Jatka lukemista, niin tiedät!

Aloitetaan siitä, että Bitcoinin kurssia seurataan globaalisti dollareissa. Sama koskee myös kultaa, öljyä sekä monia muitakin hyödykkeitä. Jokainen voi toki seurata kurssia myös omalla valuutallaan. Erot voivat olla paikoin myös todella suuria. 

Alla oleva grafiikka näyttää Bitcoinin kurssin euroissa 2013-2022.

bitcoin kurssi euroissa

Esimerkiksi Bitcoin kurssi euroissa on vuonna 2020 noin 15 prosenttia korkeampi suhteessa dollarikurssiin. Tämä johtuu siitä, että dollari on vahvistunut euroon nähden niin paljon. Ero on vielä suurempi korkean inflaation maissa kuten esimerkiksi Turkissa.

Palataan alkuperäiseen kysymykseen eli miten Bitcoinin virallinen kurssi muodostuu. Itse asiassa ei ole olemassa mitään Bitcoinin virallista kurssia. On vain Bitcoinin kurssi tuhansissa eri kauppapaikoissa ympäri maailmaa. Netistä löytyy tämän jälkeen palveluita, jotka muodostavat eri kursseista yhden. Tämä sivu on yksi sellainen.

Eri kauppapaikkojen kurssit eroavat itse asiassa varsin vähän. Tästä pitävät huolen markkinan toimijat, jotka poistavat nopeasti mahdolliset arbitraasit. Eli, jos voit ostaa Bitcoinia esim. 9900 eurolla pörssistä X ja myydä sen 10.900 eurolla helposti pörssissä Y, tämä arbitraasi syödään nopeasti. Muutamassa minuutissa kurssi on noin 10.500 euroa molemmissa kauppapaikoissa.

Epävirallinen kurssi muodostetaan painottamalla suurimpia pörssejä, kuten Binance tai FTX. Mitä suurempi treidausvolyymi, sitä suuremman painon kauppapaikka saa kurssia muodostettaessa. Joskus tulevaisuudessa markkinoille saattaa muodostua ns. virallinen kurssi Bitcoinille. Vielä toistaiseksi sellaista ei kuitenkaan ole olemassa.

Bitcoin kurssi nyt ja tulevaisuudessa

Pohditaan seuraavaksi, miltä näyttää Bitcoin kurssi nyt ja tulevaisuudessa. Onko seuraava bull-markkina jo alkanut vai joudummeko odottamaan uusia ATH-lukemia vielä vuosien ajan? Kellään ei ole luonnollisesti oikeaa vastausta tähän kysymykseen. Mutta spekuloidaan silti hieman menneellä ja tulevalla.

Bitcoinin historiaa ovat ohjanneet nelivuotiset syklit. Näistä puhutaan myös halving-sykleinä, sillä niiden huiput ovat ajoittuneet Bitcoinin halvingien eli puoliintumisten väliin. Halving viittaa Bitcoinin lohkopalkkion 50 prosentin pudotukseen eli Bitcoinin inflaation puoliintumiseen.

Kuten aiemmin todettiin, vuoden 2021 loppu rikkoi tietyllä tapaa tämän halving-syklien teorian. Bitcoinin nousu jäi pahasti vajaaksi odotuksista. Miksi näin oli?

Bitcoinin kurssia syöksyi osakemarkkinoiden perässä. Osakkeet lähtivät puolestaan laskuun, koska maailman keskuspankit alkoivat nostaa ohjauskorkoja ja kiristää rahapolitiikkaa. Tämä on aina huono juttu korkeamman riskin sijoituskohteille.

Moni Bitcoin-sijoittaja heräsi tähän todellisuuteen jo keväällä 2020. Tuolloin Bitcoin romahti yli 50 prosenttia parissa viikossa ns. covid crashin myötä. Sama tapahtui jo vuoden 2018 lopulla, mutta silloin huomio kiinnittyi vielä muihin asioihin.

Yhdysvaltain osakemarkkinan suunta ja keskuspankin rahapolitiikka on todellisuudessa ohjannut kryptoja jo ainakin viiden vuoden ajan. Toinen merkittävä ajuri on DXY eli dollari-indeksi.

dxy

Yllä oleva grafiikka näyttää dollari-indeksin kehityksen viiden vuoden ajalta. On helppo todeta, miten dollari on vahvistunut aina Bitcoinin laskumarkkinan aikana ja päinvastoin. Mitä vahvempi dollari, sitä heikompi on Bitcoinin kurssi.

Tällä hetkellä dollari on korkeammalla kuin 20 vuoteen. Ei siis ole yllättävää, että Bitcoinin kurssi on elokuussa 2022 todella matalalla. Uusi bull-markkina lähtee käyntiin, kun keskuspankkien rahapolitiikka muuttuu elvyttäväksi ja dollari alkaa taas heikentyä. Todennäköisesti tämä tapahtuu vuoden 2023 aikana.

Kryptovaluutta kurssit ovat Bitcoinin ohjaamia

Entä sitten muut kryptovaluutta kurssit? Miten Bitcoinin nousu tai lasku vaikuttaa Ethereumin tai vaikkapa Litecoinin kurssiin. Käydään lopuksi hieman läpi myös tätä kiinnostavaa aihetta.

Yleisellä tasolla voidaan todeta, että Bitcoinin kurssi ohjaa myös muiden kryptovaluuttojen kursseja. Kyse ei ole kuitenkaan lineraarisesta korrelaatiosta. Bitcoinin sekä altcoinien suhteen voi ajatella olevan kuin kuminauha, joka venyy molempiin suuntiin.

Käytännössä markkina liikkuu seuraavasti ylhäältä alaspäin. Keskuspankkien rahapolitiikka ohjaa osakemarkkinoita. Niiden kurssit ohjaavat puolestaan Bitcoinin suuntaa. Jos Bitcoin nousee tai laskee rajusti, niin muu kryptomarkkina liikkuu Bitcoinin suuntaan.

Laskumarkkinassa Bitcoin pitää kurssinsa yleensä muita kolikoita paremmin, koska se nähdään pienemmän riskin kohteena. Nousumarkkinat puolestaan alkavat Bitcoin-vetoisesti. Usein käy niin, että Bitcoin saavuttaa ensin huippunsa, jonka jälkeen pienemmät kryptovaluutat jatkavat omaa ralliaan.

Usein raha siirtyy ensin Bitcoinista Ethereumiin. Tämän takia Etherin raketointia pidetään usein signaalina myös laajemmalle bull-markkinalle.

Miksi kryptovaluutta kurssit ovat sitten riippuvaisia Bitcoinin kehityksestä? Tähän ei ole olemassa mitään suurempaa syytä kuin se, että kyse on sijoittajien sentimentistä.

Bitcoinin kurssinousu houkuttaa yhä suuremman joukon sijoittajia laittamaan rahaa kryptovaluuttasektoriin. Kun Bitcoinin näyttää jo raketoineen ”riittävästi”, moni alkaa etsiä, mikä muu kolikko voisi pian tehdä vastaavan tempun. Tämän takia rahaa valuu Ethereumiin.

Kun Ethereum alkaa myös nousta, sijoittajat alkavat etsiä kolmatta, neljättä, viidettä ja kuudetta sijoituskohdetta. Mitä enemmän markkina nousee, sitä suurempia riskejä ollaan valmiita ottamaan. Tämän vuoksi yleinen markkinan trendi nostaa myös todella huonon fundamentin kryptovaluuttoja.

Jos joku kolikko ei nouse vaikka muut sen ympärillä ovat nousussa, alkaa spekulointi. Sijoittajat näkevät tässä hitaasti nousseessa kurssissa seuraavan potentiaalisen raketin. Näin syntyy itseään ruokkiva kierre.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.