Opas: Näin vältät kryptomaailman huijaukset

bitgrail nano hakkerointi

Kryptovaluuttojen markkinat ovat täynnä mahdollisuuksia – niin hyvässä kuin pahassa. Sosiaalisesta mediasta löytyy tarinoita kryptomiljonääreistä sekä henkilöistä, jotka menettivät koko omaisuutensa joko treidaamalla tai hakkeroinnin seurauksena. Digitaalinen maailma on täynnä erilaisia huijareita, jotka yrittävät hyötyä amatöörien tietämättömyydestä. Tässä artikkelissa käydään läpi yleisimpiä huijauksia sekä tapoja niiden torjuntaan.

Rekisteröidy Binancelle

Verkkorikollisten aktiivisuus nousee ja laskee suhteessa kryptovaluuttojen kursseihin. Vuoden 2018 kevät oli pahinta aikaa, mutta edeltävät 12 kuukautta ovat olleet varsin hiljaisi. Nyt käsillä on taas uusi nousumarkkina, joten huijarit kaivautuvat pikkuhiljaa koloistaan.

Kryptovaluuttojen maailma on virtuaalinen villi länsi

Bitcoin täytti tammikussa 2019 vasta kymmenen vuotta, joten kryptovaluutat ovat yhä tuntematon käsite suurimmalle osalle kansalaisista. Tämä ei ole mikään ihme, sillä lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä virtuaalinen raha on jotain ennen näkemätöntä.

Koko konseptin ymmärtämiseksi tarvitaan mielenkiintoa ja ajankäyttöä. Bitcoinin ostaminen ja käyttäminen vaatii oma-aloitteisuutta ja ohjeiden lukemista – toisin kuin euroilla maksaminen lähikaupassa.

Ihmiset itse asiassa käyttävät euroa, dollaria ja muita fiat-valuuttoja ymmärtämättä, miten ne oikeasti toimivat. Todella harvat ymmärtävät edes fiat-rahan käsitteen; miten sitä luodaan ja hallitaan, miten vähimmäisvarantojärjestelmä toimii, miten inflaatio tai korkomarkkinat toimivat ja niin edelleen.

Eurojen käyttö onnistuu vaivattomasti ilman näitäkin tietoja. Käyttäjien ympärille on rakennettu suojaverkkoja, joiden avulla erilaisia virheitä voidaan korjata. Jos luottokorttiasi käytetään väärin, VISA tai Mastercard voivat perua veloitukset tililtäsi. Jos olet tekemässä pankkisiirtoa käyttäen virheellistä osoitetta tai viitenumeroa, verkkopankkisi hälyttää siitä.

Tämän lisäksi suojaverkkoja löytyy myös ammattilaisille. Arvopaperimarkkinoita valvovat erilaiset viranomaiset, jotka pyrkivät estämään sisäpiiritiedon hyödyntämistä ja markkinoiden manipulointia.

Embed from Getty Images

Kuva: Jay Clayton on SEC:n eli Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovan elimen puheenjohtaja. Hän yrittää tuoda valvontaa mukaan myös kryptovaluuttojen maailmaan. Kohteena ovat erityisesti ICO:t.

Kryptovaluuttojen maailma eroaa edellä kuvatusta merkittävästi, sillä suojaverkot puuttuvat lähes kokonaan. Kyseessä on virtuaalinen villi länsi, jossa opportunismi kukkii, eikä sääntöjä juuri ole. Huijarit ymmärtävät nykytilanteen erittäin hyvin ja pyrkivät ottamaan siitä kaiken irti.

Joidenkin vuosien päästä markkinoilla on huomattavasti enemmän valvontaa, joka rajoittaa hämärämiesten mahdollisuuksia. Yksi esimerkki tästä on kryptovaluuttojen mainoskielto, joka asetettiin vuonna 2018 Facebookin ja Googleen suojelemaan kokemattomia käyttäjiä.

Huijareiden konstit: Twitter, Bitcoin-aloituspaketit, phishing-sivustot jne.

Kryptovaluuttojen maailma on täynnä erilaisia ansoja, joten sijoittajan on oltava jatkuvasti varuillaan. Suomi ei ole mitenkään erityisasemassa tässä suhteessa.

Viime vuonna Suomessa liikkui esimerkiksi 50-100 euron hintaisia Bitcoin-aloituspaketteja, jotka olivat niiden myyjien mukaan välttämättömiä Bitcoin-sijoittamisen aloittamiseksi. Tästä huijausyrityksestä on monia eri variaatioita, ja ideana on iskeä tietämättömän käyttäjän lompakkoon. Tällä hetkellä suomalaisia on joutunut Bitcoin Code -palvelun uhreiksi, josta mm. Yle on uutisoinut.

Twitter on erittäin suosittu sosiaalisen median kanava kryptosijoittajien keskuudessa. Kyseinen some-alusta oli vuonna 2018 pahimmillaan kaoottista luettavaa, kun verkkohuijarit spämmäsivät kaikki suositut ketjut täyteen alla olevan kuvan kaltaisia viestejä.

twitter-scam-elon-musk

Rikolliset tekivät kopioita eri julkkisten Twitter-tileistä, joissa tilin osoitteesta on vaihdettu 1-2 kirjainta (esim. Binance –> Blnance). Näin ollen se näyttää hätäiselle (ja ahneelle) käyttäjälle oikealta tililtä. Tämän jälkeen kopiotili kertoo lahjoittavansa kryptovaluuttaa rajoitetun määrän, kunhan ensin lähetät pienen summan sinne suuntaan.

Näistä Twitter-huijauksista tuli niin iso riesa, että tunnetut käyttäjät joutuivat laittamaan nimensä perään tekstin: Not giving away Ether. Tällainen scammi voi tuntua tottuneelle netin käyttäjälle täysin päättömältä, mutta niihin lankeaa jatkuvasti ihmisiä. Huijarit perustavat toimintansa volyymiin: kun yrityksiä tehdään satoja tuhansia tai miljoonia kappaleita, niin esimerkiksi 0,1 prosentin onnistumisaste riittää jo mukavaan tienestiin.

Toinen tyypillinen Twitter-huijaus on maksullisen informaation myyminen. Henkilö esittäytyy pätevänä treidaajana myyden vinkkejä seuraajilleen. Näitä huijauksia on helppo torjua toteamalla: älä maksa kenellekään treidaustipseistä tai ”inside-infosta” kryptovaluuttoihin liittyen. Alla olevassa twiitissä on linkki artikkeliin, jossa käydään Twitterin tunnetuimpia taikureita.

Verkkokalastelu eli ns. phishing on riesana myös muilla aloilla. Esimerkiksi pankin asiakkaalle voidaan lähettää sähköposti, jossa käyttäjää pyydetään kirjautumaan omalle tililleen jostain tärkeästä syystä. Näissä sähköposteissa käytetään oikeita logoja ja kuvia, ja lisäksi kirjautumissivu on identtinen kopio pankin varsinaisesta sivusta. Kun käyttäjä antaa tietonsa huijareille, he pääsevät sisään hänen verkkopankkiinsa.

Verkkokalastelua tehdään myös Google-mainoksia hyödyntämällä. Harjaantumaton käyttäjä voi erehtyä klikkaamaan mainosviestiä hakutuloksena, jolloin hän päätyykin rikollisten sivulle. Tämä huijaus onnistuu yllättävän usein, koska liian monet netin käyttäjät kirjoittavat esim. hakusanan Bitcoinkeskus Googleen, eikä bitcoinkeskus.com selaimen osoiteriville. Esimerkiksi Binance-pörssin käyttäjätilejä hakkeroitiin juuri tällä tavalla.

ICO:t ja Bitconnect

Edellä mainittujen verkkohuijausten lisäksi ICO:t (ja nykyisin myös IEO:t) ovat kokonaan oma lukunsa. Kyseessä on siis IPO:n eli listautumisannin versio kryptomaailmassa. Lukemattomat ICO:t ovat täysiä huijauksia, koska niiden synnyttäminen on niin helppoa. Tästä artikkelista löydät vinkkejä ICO:n arviointiin.

ICO- sekä phishing-huijauksia on pyrittiin vähentämään vuonna 2018 toaalisella mainoskiellolla. Suurista some-alustoista esim. Facebook, Google ja Twitter lopettivat kryptoaiheisten mainosten näyttämisen. Tällaisesta bännistä kärsivät tietysti myös lailliset projektit, mutta kielto oli aloittelevien käyttäjien näkökulmasta paikallaan. Markkinan hiljentyessä kieltoja on höllennetty, ja nykyisin Facebookissa voi hakea kryptomainostajaksi erillisen prosessin kautta.

Tässä kohtaa on todettava, että ICO ja IEO eivät tarkoita lähtökohtaisesti huijausta. Niiden joukkoon vain mahtuu harmittavan paljon projekteja, jotka kaatuvat joko huijausten tai epäpätevyyden vuoksi nopeasti. Myös monia julkkiksia on huijattu tällaisten projektien keulakuvaksi, joten tunnetun nimen ei kannata antaa hämätä itseään.

Jotkut huijausprojektit pääsevät läpi ICO-vaiheesta aina viralliseksi kryptovaluutaksi saakka ja saattavat olla toiminnassa jopa pari vuotta. Tunnetuin tapaus on BitConnect, joka romahti näyttävästi tammikuussa 2018. Se pysyi toiminnassa todella pitkään, koska uusia huijattavia riitti ja Bitcoinin arvo nousi tasaisesti ylös päin. Kun kryptomarkkina romahti, palvelun todellinen luonne paljastui.

Doug Polk käy läpi alla olevalla Youtube-videolla Bitconnectin suurimpia promoottoreita, jotka houkuttelivat palveluun tuhansia ihmisiä sosiaalisessa mediassa.

Ei tässä vielä kaikki. Ehkä uskomattominta on se, että markkinoille on tulossa jo BitConnect 2.0! Bitconnect.io -sivuston mukaan uusi palvelu avautuu heinäkuun alussa. Tämä on myös yksi vahva merkki siitä, että kryptovaluuttojen nousukausi on taas alkamassa.

Tällaisia Ponzi-huijauksia on tehty jo kymmeniä vuosia kaikilla kaupan aloilla. Ne houkuttelevat ahneita ihmisiä mukaansa, koska alkuvaiheessa sijoittajat pystyvät nostamaan tuottonsa pois. Systeemi vaikuttaa siis varoituksista huolimatta toimivalta. Korttitalo kaatuu siinä vaiheessa, kun uusia huijattavia ei enää riitä.

Historian suurimman Ponzin luonut Bernie Madoff huijasi asiakkaitaan 20 vuoden ajan ennen paljastumistaan vuoden 2008 finanssikriisin aikoihin.

Kryptovaluuttojen maailmassa nämä projektit ilmoittavat tyypillisesti hakkeroinnista tai muista ongelmista sivustolla, jonka vuoksi rahojen siirto ei enää onnistu. Tässä vaiheessa on jo liian myöhäistä.

Suomessa on kohuttu jo pidempään OneCoin-nimisestä palvelusta. Tunnettu tietotekniikan asiantuntija Petteri Järvinen on raportoinut sen taustoista jo yli neljän vuoden ajan, ja kirjoitukset herättävät jatkuvasti voimakasta keskustelua. Voit lukea Järvisen artikkeleita hänen blogistaan aihetunnisteella OneCoin. Viimeisin postaus on vuoden 2019 toukokuulta.

Pilvilouhinnassa on suuria riskejä

Pilvilouhinta eli cloud mining on teoriassa erinomainen idea. Kyse on sijoittamisesta suureen louhintafarmiin, mikä on yksityisenkilölle varsin kustannustehokas tapa päästä mukaan louhintabisnekseen. Bitcoinin (ja monien muidenkin kryptojen) louhinta markkinahintaisella sähköllä on Suomessa varsin kannattamatonta puuhaa, sillä tuotot eivät kata kunnolla kovaa sähkönkulutusta.

Pilvilouhintapalvelussa voit ostaa suuren louhintafarmin kapasiteettia haluamallasi summalla. Saat käytännössä tietyn %-osuuden louhijoiden tuotoista. Sopimuksia tehdään yleensä muutamista kuukausista muutamien vuosien ajaksi.

Mikä pilvilouhinnassa on sitten sijoittajan kannalta vaarallista? Suurin ongelma on siinä, että koko konsepti on teoriassa kuin suoraan Ponzi-huijauksen oppikirjasta. Sijoittajan on mahdotonta tietää täydellä varmuudella, onko mitään louhintafarmia edes olemassa. Vaikka louhintafarmi olisikin olemassa, yritys voi silti myydä louhintasopimuksia huomattavasti yli todellisen kapasiteetin.

Jos kryptovaluuttojen kurssit nousevat ja asiakasvirta on kova, huijarit tekevät rahaa pelkästään myymällä sijoittajien kryptovaluuttaa. Jos kryptovaluuttojen kurssit lähtevät laskuun, edessä on ongelmia.

Moni Hashflare-palvelun sijoittaja joutui viime vuonna yllä olevassa twiitissä kuvattuun tilanteeseen. Kryptovaluuttojen kurssinlaskun myötä louhintatuotot putosivat alle palvelussa määritellyn minimitason, mikä katkaisi sopimukset ennenaikaisesti. Kyseessä oli epämiellyttävä yllätys kaikille, joilta pieni präntti oli jäänyt lukematta.

Nimimerkki @bccponzi on kommentoinut pilvilouhintaa ja muitakin verkkohuijauksia Twitter-tilillään, jota kannattaa ehdottomasti seurata. Hän kommenti vuosi sitten seuraavasti:

”To be clear, I think cloud mining is a bad investment compared to just buying and holding bitcoin. The reason why I think hashflare most likely is a scam is because I don’t think they cover all their mining contracts with real mining.

Hashflare has never run out of stock for the past 4-5 months, have mining available within 24 hours. Compare this with Genesis who have contracts up for a limited amount of time and up to 2 months before they start mining.”

Miksi pilvilouhinta voisi olla fiksu sijoitus? Jos louhintafarmi on rakennettu kannattavasti se tuottaa rahaa, vaikka kryptovaluttojen kurssit eivät nousisi. Kunhan kryptovaluutan kurssi on yli kannattavuusrajan, louhija tekee tasaista tuottoa joka kuukausi. Jos holdaisit samaan aikaan kryptovaluuttaa lompakossasi, et saisi mitään tuottoja. Louhinta on siis vaihtoehtoinen tapa tienata kryptovaluutoilla.

Pilvilouhintaan sijoittamista ei voi missään nimessä suositella aloittelijoille. Kannattaa olla erittäin varovainen niiden kanssa ja etsiä netistä infoa ennen sijoituksen tekemistä. Etenkin, jos olet sijoittamassa kurssihuipulla, ja lähintulevaisuudessa on selkeä riski markkinan laskusta.

Hoida tietokoneesi suojaus kuntoon

Edellä mainittujen huijausten lisäksi riesana ovat vielä hakkeroinnit, joita tapahtuu jatkuvasti niin yksityishenkilöiden kuin pörssienkin tasolla. Erilaisia uhkia siis riittää, mutta maalaisjärkeä käyttämällä pystyy pitämään omaisuutensa turvassa. Paras ase verkkohuijareita vastaan on hyvät perustiedot yhdistettynä ajan tasalla oleviin laitteisiin sekä salasanoihin. Bitcoinkeskus suosittelee seuraavaa yhdistelmää niin aloittelijoille kuin ammattilaisillekin: Brave-selain, F-Secure Safe ja F-Secure Freedome.

Brave on Basic Attention Token -projektiin liittyvä selain, joka on yksi kryptomaailman kuumimpia juttuja. Se on jopa nopeampi kuin Chrome, ja selaimessa on sisäänrakennettuna mainosblokkaus. Aloittelija välttää monet huijaukset pelkästään AdBlocker-lisäosan avulla, joka siivoaa ruudulta pois lähes kaikki scammit.

F-Secure Safe on mielestämme markkinoiden paras virustorjunta, joka on kaiken lisäksi myös suomalaista laatutyötä. F-Secure on siivonnut viruksia jo 90-luvulta lähtien, ja Safe on erinomainen suoja tietokoneellesi. Se sisältää nykyisin myös erillisen banking protetcion ja browsing protection suojat, mitkä ovat hyödyllisiä aloittelijoille. Jos olet vahingossa klikkaamassa tunnetulle scammisaitille, F-Secure Safe blokkaa kyseisen sivun selaimestasi. Suosittelemme laittamaan myös päivittäisen tai vähintään viikottaisen skannauksen päälle.

F-Secure Freedome on kolmas pala tietoturvaa, joka on kasvattanut kovasti suosiotaan viime vuosina. Kyseessä on VPN-ohjelma, jonka avulla koneesi yhteys muodostetaan aina suojattuna ja salattuna.

f-secure-freedome

Tämä on todella tärkeää kaikille, jotka matkustavat ja käyttävät esim. hotellin ja lentokentän julkista wlan-yhteyttä. VPN-yhteyden avulla kukaan ei voi koskaan seurata verkkoliikennettäsi. Sen lisäksi Freedome blokkaa kaikki tracking cookiet, joita kertyy koneellesi varsin lyhyessäkin ajassa jo satoja tuhansia kappaleita.

Markkinoilla on myös muita virustorjuntaa ja VPN-yhteyksiä tarjoavia ohjelmistoja. F-Secure on kuitenkin osoittanut luotettavuutensa henk. koht. käytössäni jo yli 20 vuoden ajan. Lisäksi sen kustannus on hyvin kohtuullinen: tarjolla on tällä hetkellä F-Secure TOTAL -paketti, joka sisältä virustorjunnan sekä VPN-ohjelmiston max. kolmelle laittelle. Hinta on 79,99€/vuosi eli 26,67€/vuosi per tietokone.

Artikkelin kirjoittaja käyttää myös Freedomea 24/7 mobiililaitteissa.

Yhteenveto ja vinkkejä suojautumiseen 

Kuten alussa tuli jo mainittua, kryptosijoittaminen vaatii opiskelua ja pientä panostamista. Kryptovaluuttojen ostaminen ei ole vaikeaa, mutta niiden hallussapito, treidaus ja siirtely vaatii erityistä tarkkuutta ja huolellisuutta. Tulevaisuudessa käyttö muuttuu varmasti helpommaksi ja turvallisemmaksi, mutta toistaiseksi tilanne on vielä toinen.

Tärkein ohje sopii kryptojen lisäksi myös kaikkeen tekemiseen: käytä maalaisjärkeäsi. Jos joku tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se myös on sitä.

Verkkohuijaukset vetoavat ihmisten ahneuteen ja haluun tehdä helppoa rahaa nopeasti. Viiden prosentin vuosituoton sijaan luvataan tuottoa joka kuukausi, joka viikko tai jopa kerran päivässä, kuten Bitconnect teki. Erilaiset maksulliset palvelut lupaavat satojen tai tuhansien prosenttien tuottoja heidän patentoimalla ohjelmallaan.

Oikotietä onneen ei ole olemassa. Yritä rikastua hitaasti, älä yritä rikastua nopeasti. Pelkästään tällä neuvolla pääset jo pitkälle!

Jokaisen kryptosijoittajan kannattaa pitää huoli seuraavista perusasioista:

  • Pidä tietokoneesi tietoturva ajan tasalla edellä mainituilla ohjelmistoilla.
  • Käytä riittävän monimutkaisia salasanoja, jotka eivät ole missään nimessä samoja muiden verkkopalveluiden kanssa.
  • Aktivoi 2FA eli kaksivaiheinen autentikointi jokaisessa palvelussa (etenkin sähköpostissasi!), missä se vain on mahdollista. Nykyisin 2FA:n saa käyttöön kaikissa tunnetuimmissa kryptovaluuttalompakoissa sekä –pörsseissä.
  • Säilytä kryptovaluuttasi mahdollisimman turvallisesti – mielellään Ledger Nano:ssa.
  • Talleta käyttämäsi verkkopalvelut selaimen suosikkeihin. Älä mene esim. verkkopankkiisi kirjoittamalla sanaa nordea Googlen hakuun. Jos et halua käyttää suosikkeja, niin opettele muistamaan tärkeimpien verkkopalveluiden osoitteet ja syötä ne suoraan selaimen osoitekenttään.
  • Mieti kaksi kertaa, ennen kuin klikkaat mitään tuntematonta verkko-osoitetta. Tässä kohtaa F-Securen tuotteista on esim. hyötyä, sillä ne estävät monien malwarea sisältävien saittien latautumisen selaimeen. Mieti vähintään kolme kertaa, ennen kuin lähetät kryptovaluuttaa mihinkään.
  • Tutustu palveluihin verkossa ennen tilin avaamista. Etsi tietoa Googlesta esim. hakusanalla binance kokemuksia tai binance review, jos mietit tilin avaamista Binance-palveluun. Jos aiot hypätä syvemmälle kryptovaluuttojen maailmaan, opettele käyttämään Twitteriä ja Redditiä.
  • Kryptovaluuttoihin voi sijoittaa nykyisin myös kurssitrackerin kautta Nordnetissa. Silloin sinun ei tarvitse murehtia valuutan säilyttämisestä, hakkeroinneista tai muista uhista.
  • Kaikki lupaukset poikkeuksellisista tuotoista ovat huijausta.
  • Jos et ole varma, niin kysy! Voit lähettää sähköpostia info [at] bitcoinkeskus.com ja kysyä epäilyttävältä vaikuttavasta palvelusta tai postata Kryptovaluutat -aiheiseen Facebook-ryhmään.

Kaiken tämän jälkeen on vielä todettava, että jokainen kryptosijoittaja altistuu jatkuvasti markkinamanipuloinnille. Äskettäin tästä nähtiin esimerkki Bistamp-pörssissä, jossa Bitcoinin kurssi manipuloitiin vartissa yli 1500 dollaria alas päin. Tämän seurauksena markkinat romahtivat joka puolella, ja portfolioiden arvoista suli ympäri maailmaa miljardeja dollareita.

Tällaista manipulointia ei pääse pakoon yksikään sijoittaja. Kryptojen markkina on vielä niin pieni, että yksittäisillä toimijoilla on väkisinkin paljon vaikutusvaltaa. Sijoittajan on varauduttava rajuihin kurssimuutoksiin vielä monen vuoden ajan, ennen kuin mm. markkinoiden valvonta on parantunut.

Kuten alussa tuli todettua, kryptovaluuttojen maailma on vielä tällä hetkellä virtuaalinen villi länsi. Tarjolla on poikkeuksellisia mahdollisuuksia tienata rahaa sekä hävitä koko omaisuutensa. Maksumieheksi joutuvat ahneet, hätäiset ja heikosti perustiedot opiskelleet sijoittajat. Plussalle pääsevät kärsivälliset ja huolelliset henkilöt, jotka jaksavat ottaa asioista selvää ja tekevät ostonsa silloin, kun kukaan ei ole kiinnostunut kryptovaluutoista.

Bitcoinkeskus.com -sivustolta löytyy myös todella paljon aloittelijoille sopivaa infoa. Kannattaa aloittaa perustiedot-osiosta!

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*