Bitcoin hinta

Tältä sivulta löytyy Bitcoin hinta tänään. Bitcoinin hintaa listataan yleensä dollareissa, mutta kerromme sen tällä sivulla myös euroissa. Artikkeli on myös hyödyllinen infopaketti Bitcoinin hintakehityksestä sekä tulevaisuudennäkymistä.

Sijoita Bitcoiniin Coinmotionissa

Bitcoin hinta reaaliajassa EUR & USD

Alla olevista laatikoista löytyy Bitcoin hinta reaaliaikaisesti. Näet hinnan sekä dollareisa että euroissa. Bitcoinin hinta haetaan reaaliajassa maailman suurimmista kryptovaluuttapörsseistä aina kun avaat tämän sivun!

 

Bitcoinin huikea hintakehitys on saanut monet suomalaiset kiinnostumaan siitä. Arviolta noin 250.000 suomalaista on jo sijoittanut Bitcoiniin. Jos Bitcoin kiinnostaa myös sinua, suosittelemme aloittamaan sijoitusuran kotimaisessa Coinmotionissa. Kyseessä on turvallinen ja helppokäyttöinen kryptovaluuttojen osto-, myynti- ja säilytyspalvelu. Voit lukea ensin myös aloittelijoille tehdyn käyttöoppaan

Jatka artikkelin lukemista, jos olet kiinnostunut Bitcoinin historiallisesta hintakehityksestä.

Bitcoin hinta 2009 oli käytännössä nolla

Bitcoin hinta 2009 oli käytännössä nolla! Nykyisin satojen miljardien dollareiden arvoinen digivaluutta oli sen alkumetreillä täysin arvotonta. Monet Bitcoin-entusiastit lähettivät tuolloin tuhansia bitcoineja toisilleen täysin ilmaiseksi.

Bitcoinin hinta on aina muodostunut vapailla markkinoilla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Bitcoinin reaaliaikainen hinta muodostetaan keskiarvona eri kauppapaikkojen kursseista. Maailmassa on nykyisin jo tuhansia pörssejä, joissa Bitcoinia voi treidata. Vuonna 2009 tilanne oli toisin.

Satoshi Nakamoto käynnisti Bitcoinin lohkoketjun tammikuussa 2009. Tuohon aikaan Bitcoinista oli kiinnostunut vain kourallinen ihmisiä. Kukaan, edes Satoshi Nakamoto, ei tiennyt Bitcoinin arvoa keksintönä.

Bitcoinilla oli myös hyvin vähän louhijoita. Tämän takia Satoshi Nakamoto louhi Bitcoinin alkumetreillä noin miljoona bitcoinia itselleen. Tähän Bitcoin-pottiin ei ole missään vaiheessa koskettu.

Bitcoin oli käytännössä arvotonta 2009–2010 johtuen kahdesta syystä. Ensinnäkin suurin osa Bitcoinin arvon ajureista puuttui. Sen verkko oli mitättömän pieni ja haavoittuva hyökkäyksille. Bitcoinilla ei ollut brändiarvoa eikä mitään käyttöä. Sen ostaminen oli myös erittäin vaikeaa.

Monet alkuvuosina mukana olleet henkilöt lähettivät tuhansia bitcoineja ystävilleen täysin ilmaiseksi. Ensimmäinen reaalimaailman ostos suoritettiin vuonna 2010. Laszlo Hanyecz -niminen henkilö osti tuolloin kaksi pitsaa 10.000 bitcoinilla. Tätä päivää (21.5.) kutsutaan yleisesti nimellä Pizza Day.

Bitcoin hinta ja Pizza Day

Bitcoin hinta 2009 oli siis nolla, mutta tilanne alkoi nopeasti muuttua 2010-luvun alkupuolella. Bitcoinin kurssi rikkoi yhden dollarin rajan vuonna 2011. Vuonna 2013 sen hinta rikkoi jo tuhat dollaria, ja syksyllä 2017 meni rikki 10.000 dollaria.

Bitcoinin suurimmat omistajat

Bitcoinin suurimmat omistajat ovat miljardöörejä sekä kryptovaluuttapörssejä. Mukaan mahtuu myös yksi yhdysvaltalainen pörssiyhtiö sekä Bitcoinin perustaja! Käydään seuraavaksi läpi muutamia mielenkiintoisia nimiä.

Bitcoinin lohkoketju on avoin kaikille. Jos Bitcoin-osoite voidaan liittää tiettyyn henkilöön tai yritykseen, kyseisen tahon saldo on myös kenen tahansa tarkistettavissa. Valtaosa osoitteista on luonnollisesti tuntemattomia. Suurimmat osoitteet ovat kuitenkin yhtä vaille tiedossa.

Löydät suurimmat Bitcoin-hodlaajat tästä listasta. Viiden suurimman osoitteen haltijat ovat Bitfinex ja Binance (3 osoitetta) sekä yksi tuntematon taho. Tämä mysteerihenkilö (tai yritys) holdaa 135.000 bitcoinia yhteisarvoltaan yli 2,6 miljardia dollaria.

Suurin omistaja pörssiyhtiöistä on amerikkalainen Microstrategy. Se omistaa 129698 bitcoinia, joiden arvo on tällä hetkellä yli 2,5 miljardia dollaria. Jos rahastot huomioidaan, Grayscale Bitcoin Trust nousee listan ykköseksi. Grayscale pitää hallussaan peräti 654885 bitcoinia.

Maailman rikkain Bitcoin-hodlaaja on kuitenkin Satoshi Nakamoto. Bitcoinin perustajalla on hallussaan arviolta noin miljoona bitcoinia. Satoshi ei ole missään vaiheessa myynyt kolikoitaan vaikka Bitcoinin hinta on vuosien varrella noussut kymmeniä tuhansia prosentteja. Hän ei ole myöskään siirtänyt merkittäviä määriä eri osoitteisiin.

Bitcoin hinta tänään ja historiallisesti

Bitcoinin hinta on tällä hetkellä noin 20.000 dollaria. Historiallisesti sen hinta on ollut alimmillaan nolla, kuten avauskappaleessa todettiin. Miten hinta on kehittynyt vuoden 2009 ja 2022 välillä? Tarkastellaan tätä seuraavaksi.

Bitcoin hinta oli sen alkuvuosina hyvin hankala määrittää. Globaalisti suosittuja kryptovaluuttapörssejä ei ollut juuri 2009-2010 olemassa. Ensimmäiset todella suositut kauppapaikat perustettiin vuonna 2011. Tämän jälkeen on myös rakennettu Bitcoinin hinnan muodostavia nettisivuja. Ne keräävät hinnat eri lähteistä ja muodostavat sitten painotetun keskiarvon.

Alla olevassa kuvassa on Bitcoin hinta noin yhdeksän vuoden ajalta. Grafiikka alkaa vuoden 2013 puolivälistä, jolloin Bitcoinin hinta oli 145 dollaria.

bitcoinin hinta 2013-2022

Ensimmäinen raju hintapiikki nähtiin vuoden 2013 lopulla. Tuolloin Bitcoinin hinta kohosi noin 1200 dollariin. Jos ostit bittirahaa joulukuussa 2013, sinun piti odottaa noin 3,5 vuotta päästäksesi voitolle.

Toinen valtava buumi tapahtui vuoden 2017 lopulla. Tuolloin Bitcoin saavutti hieman alle 20.000 dollarin huipun. Jos ostit bitcoinia joulukuussa 2017, sinun piti odottaa noin kolme vuotta päästäksesi plussalle sijoituksesta.

Kolmas merkittävä buumi tapahtui vuonna 2021. Bitcoinin hinta kohosi lähes 70.000 dollariin marraskuussa 2021. Jos aiemmat syklit antavat yhtään osviittaa, Bitcoin ei tule testaamaan näitä tasoja seuraavan kerran ennen kuin vuoden 2024 lopulla.

Bitcoin hinta nyt ja tulevaisuudessa

Bitcoinin hinta on artikkelin kirjoitushetkellä noin 20.000 dollaria. Takana on pitkä karhumarkkina, joka käynnistyi marraskuun puolivälissä 2021. Bitcoinin hinta on romahtanut sen huippulukemista yli 70 prosenttia. Muut kryptot vielä sitäkin enemmän.

Miltä Bitcoinin hintakehitys näyttää tulevaisuudessa? Jos vuosi 2022 on todistanut jotain niin sen, että Bitcoinilla on vahva korrelaatio osakemarkkinoihin, ja etenkin teknologiaosakkeisiin. Moni kryptosijoittaja ei ole halunnut uskoa tätä faktaa aiemmin. Nyt se on kuitenkin hyväksyttävä.

Suurin osa sijoittajista näkee Bitcoinin (ja muut kryptovaluutat) korkean riskin sijoituskohteina. Tämän vuoksi niiden kurssit laskevat käsi kädessä teknologiaosakkeiden kanssa, jotka ovat puolestaan perinteisistä asseteista ne riskipitoisimmat.

Vuosi 2022 on ollut todella heikko sekä osakkeille että kryptoille. Syynä on Yhdysvaltain keskuspankin rajut koronnostot, ja tätä politiikkaa ovat myös muut keskuspankit seuranneet. Markkinoilta on kadonnut likviditeettiä, ja sijoittajat ovat suunnanneet katseensa kohti turvasatamia. Sellaiseksi on muodostunut Yhdysvaltain dollari

Onko Bitcoinin hinta sidottu myös tulevaisuudessa Nasdaq-indeksiin? Ei välttämättä. On syytä muistaa, että Bitcoinin hintakehityksellä on hyvin lyhyt historia. Se on ollut globaalisti tunnettu treidauskohde vasta viitisen vuotta. On liian aikaista vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Bitcoinin hinta voi hyvin alkaa elää omaa elämäänsä ja käyttäytyä jatkossa yhä enemmän kuin digitaalinen kulta. Tämä todennäköisesti tarkoittaisi myös maltillisempaa volatiliteettia eli pienempiä nousuja sekä laskuja.

Vuonna 2022 eletään tilanteessa, jossa Bitcoinin hintaa aiemmin ennustaneet syklit ja mallit on heitetty roskiin. Nyt ollaan täysin uudessa tilanteessa.

Photo by Ivan Torres on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.