blogi
02
huhti
bitcoin cash

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Bitcoin halving lähestyy – mikä on louhijoiden ja forkkien kohtalo?

Bitcoin halving on kiistatta vuoden 2020 suurin puheenaihe. Tai oli ainakin ennen koronavirusta, joka muutti pelikenttää varsin radikaalisti maailman kaikilla markkinoilla. Tuleva halving ei koske vain Bitcoinia vaan myös sen tunnettuja forkkeja.

Bitcoinin louhinta

Bitcoin on lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä kryptovaluutta. Sen lohkoketjun ylläpito tapahtuu Proof of Work -konsensusalgoritmin avulla, mikä tarkoittaa louhintaa fyysisillä louhintalaitteilla. Bitcoin-verkossa toimivat louhijat ovat siis lohkoketjun ylläpitäjiä ja kaikin puolin Bitcoinin toiminnan ytimessä.

Louhijat keräävät verkkoon lähetetyt transaktiot ja lisäävät ne uusiin lohkoihin. Kyseessä on nykyisin valtavan suuri bisnes, josta yksityishenkilöt ovat pudonnet pois lähes täysin. Louhintaa dominoivat jättimäiset louhintafarmit ASIC-laitteineen.

bitmain-antminers
Kiinalaisvalmistaja Bitmain ASIC-louhijoita.

Louhinta on niin kilpailtu bisnes, koska uudet bitcoinit syntyvät sen yhteydessä. Uusia lohkoja louhitaan keskimäärin 10 minuutin välein. Jokaisen lohkon louhinnasta jaetaan tällä hetkellä 12,5 bitcoinia palkinnoksi kyseisen lohkon lisänneelle louhijalle.

Maailmassa on eri arvioiden mukaan yli 4 miljoonaa louhintalaitetta. Jokainen kilpailee 24/7 uuden lohkon palkkioista, mutta ne menevät aina vain yhdelle louhijalle.

Työ olisi muuten täyttä lottoa, joten louhijat ovat järjestäytyneet syndikaateiksi. Yhdessä syndikaatissa voi olla tuhansia louhijoita ympäri maailmaa – kyseessä on hieman kuin pelikimppa. Mahdollisuudet lohkopalkkion saamiseksi ovat siten tuhansia kertoja suuremmat.

Kun yksi louhijoista voittaa lohkon, palkkio jaetaan syndikaatin kesken.

Mikä on Bitcoin halving

Miten Bitcoin halving sitten liittyy tähän kaikkeen? Kyseessä on Bitcoinin ohjelmakoodiin upotettu mekaniikka, joka muuttaa louhintapalkkioita 210.000 lohkon välein. Lukija voi tässä kohtaa jo arvata, että kyse on louhintapalkkion puolittamisesta. Tästä tulee siis sana halving.

Kyseessä on siis inflaation puoliintuminen, mikä on täysin päin vastainen toimintamalli kaikkiin planeettamme fiat-valuuttoihin verrattuna. Euro, dollari, jeni, rupla ja muut valuutat menettävät arvoaan useita prosentteja vuodessa ja pitkän ajan kuluessa ne menevät koko ajan lähemmäs nollaa.

Bitcoinin arvo on sen sijaan tasaisesti noussut. Halving pitää huolen siitä, että Bitcoinin niukkuus (scarcity) ei katoa myöskään ajan kuluessa.

Yllä oleva kuva on ennuste (1.4.2020) Bitcoinin arvonnoususta perustuen Stock-To-Flow -malliin. Löydät linkin takaa Bitcoinkeskuksen tarkemman selvityksen aiheesta.

Aiotko sinä laittaa joka kuukausi rahaa osakkeisiin, pelata lottoa, pyörittää kasinolla rullaa vai ostaa kenties Bitcoinia? Kun katsoo Stock-To-Flow -mallin ennustetta ja sen osumatarkkuutta Bitcoinin kurssikehitykseen, niin tämä vaihtoehto on edellä esitetyistä lähimpänä surebetia!

Toukokuussa 2020 tapahtuvan halvingin myötä lohkopalkkio putoaa siis 12,5 bitcoinista 6,25 bitcoiniin. Tämä tarkoittaa kuukausittan noin 27.000 uutta bitcoinia 54.000 bitcoinin sijaan. Noin neljän vuoden päästä palkkio puoliintuu jälleen pienemmäksi.

Louhijoiden uudelleenjärjestely

Lohkopalkkioiden puoliintuminen liittyy oleellisesti alussa kuvattuun louhintadynamiikkaan. Harva ymmärtää, että louhijat ovat vastuussa merkittävästä myyntipaineesta markkinoille. Suuret farmit kuluttavat valtavasti sähköä, joten toimijoiden on jatkuvasti myytävä louhimansa bitcoinit kulujen kattamiseksi.

Kun lohkopalkkio puolittuu, se puolittaa myös väistämättä louhijoiden tulot. Tästä seuraa kaksi tärkeää tapahtumaa:

  1. Markkinoille tuleva myyntipaine puolittuu, mikä johtaa puolestaan kurssin nousuun, jos kysyntä jatkaa tasaista kasvuaan.
  2. Moni louhintafarmi pistää ovensa säppiin ja poistuu markkinoilta.

Jälkimmäinen vaihtoehto tarkoittaa myös hetkellisesti Bitcoin-verkon louhintakapasiteetin eli hashraten romahdusta. Maaliskuussa 2020 nähtiin jo raju, yli 40% hetkellinen pudotus, mikä johtui Bitcoinin kurssimuutoksesta.

Tämä ei ole Bitcoinille suuri ongelma vaan lähinnä markkinoita tehostava ja puhdistava toimenpide. Kun kannattamattomia toimijoita poistuu, jäljelle jääville louhijoille on tarjolla enemmän bitcoineja. Nämä farmit voivat jopa käynnistää uusia louhijoita, jonka jälkeen louhintateho palautuu pian normaaliksi.

Louhintatehon absoluuttinen lukema ei ole merkityksellinen Bitcoinissa niin kauan, kun mitään luokkaa 80-90% pudotusta ei nähdä. Silloin verkko tulisi haavoittuvaksi ns. 51%-hyökkäyksille. Nykyisellään edes 40-50% pudotukset eivät ole suuri ongelma, sillä hashrate on kasvanut niin paljon viime vuosina.

Bitcoinin forkit

Edellä kuvatut tapahtumat voivat aiheuttaa paljon suurempia ongelmia Bitcoinin forkeille, joista tunnetuimmat ovat Bitcoin Cash, Bitcoin SV ja Bitcoin Gold. Niiden lohkoketju on haarautunut Bitcoinista vuosien 2017-2018 aikana.

Vaikka joitain muutoksia onkin tehty, louhintamekaniikka on edelleen sama. Eli BCH, BSV ja BTG saavat myös oman halving-tapahtumansa lohkon 630.000 kohdalla. Tämä eventti tapahtuu noin kuukautta ennen Bitcoinin vastaavaa eli huhtikuun alussa. Ero johtuu siitä, että kaikki lohkoketjut säätävät louhinnan vaikeustasoa hieman eri tahtiin.

bitcoin.com -etusivu
Bitcoin.com -sivusto on hieman harhaanjohtavasti Bitcoin Cashin suurin mainostaja. Sen omistaa Roger Ver, joka on BCH-leirin vetäjä.

Edellä kuvattu louhijoiden uudelleenjärjestely on luvassa myös Bitcoin-forkkeihin. Moni louhija putoaa pois pelistä tai siirtyy mahdollisesti Bitcoinin louhintaan. Yhtä ja samaa louhijaa voidaan käyttää Bitcoiniin sekä sen forkkeihin.

Suurimmassa vaarassa on Bitcoin Gold, joka on joutunut jo pariin otteeseen 51%-hyökkäyksen kohteeksi. Verkkorikollisten on nykyisin todella helppo vuokrata louhintatehoa esimerkiksi NiceHash-palvelusta. Viimeisin isku aiheutti vain noin 70.000$ tappiot, mutta vuoden 2018 hyökkäyksessä tuhot olivat peräti 18 miljoonan luokkaa.

Alkaako uusi Bitcoin Cash sisällisota?

Bitcoin SV syntyi marraskuussa 2018 hard forkkina Bitcoin Cash -kryptovaluutasta. Tämä aiheutti valuuttojen välillä rajun sisällissodan, jolloin ne kilpailivat hashratesta eli laskentatehosta. Jotkut analyytikot pelkäävät tämän sodan eskaloituvan uudelleen.

Kyseessä ei ollut mikä tahansa kahina, sillä Bitcoin Cash sisällissota aiheutti todennäköisesti marraskuun 2018 romahduksen kryptomarkkinoilla. Kurssit putosivat noin viikossa 50% sen vuoksi. Tällaista triggeriä ei halua nähdä kukaan korona-romahduksen jäljiltä.

Bitcoin halving on isossa kuvassa tärkeä tapahtuma ja Satoshi Nakamoton visio yli 10 vuoden takaa on tärkeämpi nyt kuin koskaan. Maailman keskuspankit tuhoavat fiat-valuuttojen arvoa kilpaa, mutta samaan aikaan Bitcoin ottaa taas yhden askeleen kohti seuraavaa nousurallia.

Ei kannata odottaa ihmeitä heti halvingin jälkeen. Kuten edellä kuvattu Stock-To-Flow -malli kertoo, uusi kurssihuippu nähdään todennäköisesti vuoden 2021 aikana. Lähtökohdat Bitcoinin 100.000$ kurssille eivät voisi olla paljon paremmat.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *