Perustiedot
15
marras
bitcoin halving puoliintuminen

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on Bitcoin halving (puoliintuminen) 2024?

Bitcoin halving (puoliintuminen) on tapahtuma, jossa uusien bitcoinin tarjonta putoaa 50 prosenttia. Ensimmäinen Bitcoin halving tapahtui marraskuussa 2012. Halving on Bitcoinin koodiin ohjelmoitu tapahtuma, joka linkittyy vahvasti louhintaan. Muillakin Proof of Work -pohjaisilla kryptovaluutoilla on omat halving-tapahtumansa.

Bitcoin-halvingilla on merkittäviä vaikutuksia koko kryptomarkkinaan. Halving-tapahtumat vaikuttavat erityisesti Bitcoin-verkon louhijoihin. Bitcoin halving 2024 tapahtuu huhtikuussa 2024.

Mikä on Bitcoin halving (puoliintuminen)?

Bitcoin halving (puoliintuminen) on tapahtuma, jossa uusien bitcoinin tarjonta putoaa 50 prosenttia. Bitcoin halving tapahtuu noin neljän vuoden välein. Halving pitää huolta siitä, että bitcoinien liikkeelle laskettu määrä ei koskaan ylitä 21 miljoonaa kappaletta. Seuraava Bitcoin halving nähdään huhtikuussa 2024.

Halving tarkoittaa käytännössä Bitcoinin lohkopalkkioiden puolittumista. Lohkopalkkiot ovat bitcoineja, joita jaetaan louhijoille aina uuden lohkon yhteydessä. Bitcoinin perustamishetkellä (2009) louhijat saivat palkkioiksi peräti 50 bitcoinia per lohko. Lohkopalkkio on puolitettu tämän jälkeen kolme kertaa: 50 BTC -> 25 BTC -> 12,5 BTC -> 6,25 BTC.

Bitcoinin lohkopalkkio on nyt 6,25 bitcoinia per lohko ja se puolittuu seuraavaksi 3,125 bitcoiniin. Vuonna 2024 tapahtuva halving on Bitcoinin neljäs puoliintuminen. Yhteensä halving-tapahtumia nähdään 32 kappaletta, jonka jälkeen kaikki 21 miljoonaa bitcoinia on louhittu. Viimeinen halving tapahtuu noin vuonna 2140.

Alla olevasta kuvasta näet tulevien vuosien kehityksen. Bitcoinin inflaatio muodostuu lohkopalkkioista. Inflaatio pienenee seuraavan halvingin jälkeen hieman alle prosenttiin.

bitcoin inflation

Bitcoinin rajallinen tarjonta erottaa sen perinteisistä fiat-valuutoista. Keskuspankit voivat luoda fiat-valuuttoja ilman rajoituksia, mutta Bitcoinin tarjonta ei koskaan ylitä 21 miljoonaa kappaletta. Bitcoinin rahapolitiikassa on sisäänrakennettu niukkuus, jota halving-tapahtumat ohjaavat.

On tärkeä ymmärtää, että halving ei tee bitcoinista deflatorista vaan disinflatorisen valuutan. Uusia bitcoineja tulee jatkuvasti markkinoille vähemmän, kunnes varanto ei enää kasva 21 miljoonan bitcoinin jälkeen. Varanto ei kuitenkaan missään vaiheessa pienene.

Milloin tapahtui ensimmäinen Bitcoin halving?

Ensimmäinen Bitcoin halving tapahtui marraskuussa 2012. Sen johdosta lohkopalkkio puolittui 50 bitcoinista 25 bitcoiniin. Tällä puoliintumisella oli iso vaikutus lohkopalkkioihin bitcoineissa mitattuna, mutta ei dollareissa. Tämä johtuu siitä, että Bitcoinin kurssi oli ensimmäisen halvingin aikaan vain 11 dollaria per bitcoin.

Bitcoinin historiassa on nähty kolme halvingia: vuosina 2012, 2016 ja 2020. Alla olevasta taulukosta näet halving-tapahtumien päivämäärät sekä niiden vaikutukset Bitcoiniin.

HalvingLohkopalkkioUusia BTC per päiväHalving pvm
Halving 1 50 BTC -> 25 BTC 7200 BTC -> 3600 BTC 28.11.2012
Halving 2 25 BTC -> 12,5 BTC 3600 BTC -> 1800 BTC 9.7.2016
Halving 3 12,5 BTC -> 6,25 BTC 1800 BTC -> 900 BTC 11.5.2020
Halving 4 6,25 BTC -> 3,125 BTC 900 BTC -> 450 BTC Huhtikuu 2024

Jokainen halving tapahtuu 210.000 lohkon välein, mikä tarkoittaa ajallisesti noin neljää vuotta. Halvingien välinen aika vaihtelee, koska Bitcoinin lohkot eivät synny tarkalleen 10 minuutin välein. Yksittäinen lohko voidaan louhia joskus parissa minuutissa, mutta joskus sen louhinta voi kestää jopa yli tunnin.

Lohkoajaksi muodostuu 10 minuuttia pidemmän ajan keskiarvona. Lohkoaika ei pienene, vaikka Bitcoin-verkon louhintateho kasvaa tasaisesti. Tämä johtuu siitä, että Bitcoin-louhinnan vaikeustasoa säädetään automaattisesti louhintatehon muuttuessa. Mitä enemmän verkossa on louhintatehoa, sitä vaikeammaksi louhinta muuttuu.

Vaikeustason säätö pitää huolen siitä, että Bitcoinin varanto kasvaa ennustettavaa tahtia ja puoliintumiset tapahtuvat oikeaan aikaan.

Miten Bitcoin halving tapahtuu?

Halving on Bitcoinin koodiin ohjelmoitu tapahtuma, joka linkittyy vahvasti louhintaan. Puoliintumisten ymmärtäminen vaatii Proof of Workin sekä Bitcoin-louhinnan perusteiden hallintaa.

Bitcoin käyttää Proof of Work -nimistä konsensusalgoritmia. Konsensusalgoritmi on proseduuri, jonka avulla verkon toimijat muodostavat konsensuksen. Bitcoinin tapauksessa konsensus tarkoittaa sitä, että kaikki osapuolet ovat yhtä mieltä lohkoketjuun tallennettavasta transaktiodatasta.

Proof of Work oli suosittu kryptovaluuttojen konsensusalgoritmi ennen vuotta 2016. Viime vuosina sen on korvannut Proof of Stake.

Proof of Work vaatii nimensä mukaisesti työntodisteen luomista, jotta verkon toimija saa oikeuden luoda uusia lohkoketjun lohkoja. Bitcoinin tapauksessa näitä toimijoita kutsutaan louhijoiksi. Louhijat ovat erikoisvalmisteisia tietokoneita (ASIC), jotka on suunniteltu vain tätä tehtävää varten.

Alla olevassa kuvassa on kiinalaisen Bitmainin valmistamia Bitcoin-louhijoita.

bitmain asic louhija

Louhijat ovat Bitcoin-verkon selkäranka. Ne käyttävät valtavasti laskentatehoa ja energiaa ratkaistakseen matemaattisia yhtälöitä. Louhijat saavat käyttämästään energiasta palkkioksi bitcoineja.

Lohkopalkkiolla on kaksi roolia: se toimii louhijoiden taloudellisena insentiivinä, minkä lisäksi uudet bitcoinit syntyvät lohkopalkkioiden muodossa. Kaikki bitcoinit on luotu louhintaprosessin kautta. Artikkelin kirjoitushetkellä noin 93 prosenttia kaikista bitcoineista on jo louhittu.

Bitcoinkeskuksesta löytyy kattava aloittelijan opas aiheesta Bitcoinin louhinta. Tutustu tähän artikkeliin, jos aihe kiinnostaa enemmän.

Bitcoin halving tapahtuu täysin automaattisesti. Bitcoinin ohjelmakoodista löytyvä funktio reagoi louhittujen lohkojen määrään ja puolittaa lohkopalkkiot. Sama prosessi toistuu jokaisen halvingin kohdalla ilman Bitcoin-kehittäjien manuaalisia toimenpiteitä. Bitcoinin ohjelmakoodi rullaa siis täysin itsenäisesti.

Miksi puoliintumiset tapahtuvat 210.000 lohkon jälkeen? Miksi Bitcoinin varanto on 21 miljoonaa kappaletta? Bitcoinin kehittänyt Satoshi Nakamoto on aikoinaan päättänyt nämä parametrit. Emme saa todennäköisesti koskaan tietää syytä siihen, miksi Satoshi päätyi juuri näihin lukemiin.

Onko muillakin kryptovaluutoilla halving-tapahtumia?

Muillakin Proof of Work -pohjaisilla kryptovaluutoilla on omat halving-tapahtumansa. Tunnetuimmat PoW-kryptovaluutat ovat Bitcoin Cash ja Litecoin. Bitcoin Cash on Bitcoinista vuonna 2017 forkattu valuutta, kun taas Litecoin pohjautuu lähes täysin Bitcoinin koodiin.

Bitcoin Cashilla on identtinen tarjontamekanismi Bitcoinin kanssa, ja sen puoliintumiset tapahtuvat lähes samaan aikaan. Bitcoin Cashin seuraava halving tapahtuu maalis-huhtikuun taitteessa vuonna 2024, eli noin kolme viikkoa ennen Bitcoinin halvingia.

Litecoinilla on käytössä vastaava lohkopalkkioiden puoliintuminen neljän vuoden välein. Koska Litecoin tuli markkinoille noin vuosi ennen Bitcoinin ensimmäistä halvingia, sen puoliintumiset nähdään Bitcoin-halvingia edeltävänä vuonna. Viimeisin Litecoinin halving tapahtui elokuussa 2023.

Markkinoilla on myös muita Proof of Work -kryptovaluuttoja. Osassa on käytössä vastaava halving kuin Bitcoinissa, ja osa voi pienentää tarjontaansa muilla tavoin. Suurin osa krypotvaluutoista käyttää nykyisin Proof of Stake -konsensusta, jossa ei ole ennalta määrättyjä halving-tapahtumia.

Halvingin vaikutukset kryptomarkkinaan

Bitcoin-halvingilla on merkittäviä vaikutuksia koko kryptomarkkinaan. Halvingit ovat yksi eniten puhutuista tapahtumista kryptovaluuttojen maailmassa. Ne ovat myös historiallisesti vaikuttaneet sijoittajien käyttäytymiseen.

Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta, mutta Bitcoinin kurssi on tehnyt merkittäviä liikkeitä edellisten puoliintumisten jälkeen.

  1. Bitcoinin kurssi raketoi ensimmäistä halvingia seuranneen vuoden aikana yli 100x
  2. Vuoden 2016 halvingia seurasi valtava kryptovaluuttabuumi vuonna 2017
  3. Vuoden 2020 halvingin jälkeen nähtiin merkittävä bull-markkina vuonna 2021

Moni sijoittaja uskoo vakaasti siihen, että Bitcoinin halving-tapahtumat triggeröivät jatkossakin uuden bull-markkinan. Puhutaan ns. nelivuotisista sykleistä.

Nimimerkki ”PlanB” julkaisi vuonna 2019 Stock-To-Flow -mallin, joka ennustaa Bitcoinin kurssikehitystä halving-syklien pohjalta. Alla olevassa grafiikassa näkyy mallin ennuste (ruskea viiva) sekä Bitcoinin kurssikehitys. Värikoodit indikoivat aikaa seuraavaan halving-tapahtumaan.

stock to flow

Vaikka Bitcoin on käyttäytynyt tietyllä tavoin historiassa, kurssikehitys voi olla täysin erilaista tulevaisuudessa. Bitcoin on muuttunut valtavasti sijoitusluokkana sen alkuvuosista, ja markkina on aivan erilainen nyt verrattuna jo viiden vuoden takaiseen. Kolme halvingia on myös todella pieni otanta – mukaan mahtuu paljon satunnaisuutta.

Seuraavassa on listattuna muutama pointti sijoittajan mietittäväksi:

  • Bitcoinin markkina-arvo on nyt merkittävästi korkeampi kuin aiempien halvingien aikaan, mikä tekee kurssin noususta vaikeampaa.
  • Bitcoin-futuureita, optioita, ETF:ä ym. instrumentteja ei ole käytetty aiemmin tässä laajuudessa.
  • Yli 90 prosenttia bitcoinin varannosta on louhittu, joten tarjonnan muutokset ovat suhteellisesti hyvin pieniä.
  • Bitcoinin kursseja on ohjannut viime vuosina keskuspankkien toiminta ja osakemarkkinan liikkeet.

On paljon todisteita siitä, että Bitcoinin kurssia ohjaavat pääasiassa globaali likviditeetti (suurimpien keskuspankkien taseet), Yhdysvaltain dollarin vahvuus sekä osakemarkkinan kehitys. Aiempina vuosina suurta suosiota nauttinut Stock-To-Flow -teoria kuopattiin yleisesti vuoden 2021 päätteeksi, ja samalla PlanB katosi parrasvaloista. Mallilla on silti yhä sitkeä fanijoukkonsa.

Vaikka halving-tapahtuma ei suoraan vaikuttaisi Bitcoinin kurssiin, se voi ohjata markkinoita epäsuorasti muuttamalla sijoittajien asenteita.

Puoliintumisista keskustellaan mediassa kuukausia, ja niiden vaikutuksella spekuloidaan podcasteissa ja blogeissa. Koska bull-markkina on seurannut aiempia halvingeja, moni uskoo niin tapahtuvan myös tulevaisuudessa. Tästä voi muodostua itsensä toteuttava ennustus, jos riittävän moni laittaa rahansa likoon kurssinousun puolesta.

Halvingin vaikutukset louhijoihin

Halving-tapahtumat vaikuttavat erityisesti Bitcoin-verkon louhijoihin. Louhijat ovat se osa Bitcoin-ekosysteemiä, jotka kokevat halvingin muutokset heti ensimmäisestä lohkosta lähtien.

Louhijat vastaavat Bitcoinin lohkoketjun ylläpidosta. Ne myös turvaavat Bitcoin-verkon louhintatehonsa avulla. Mitä enemmän Bitcoinilla on louhijoita, sitä vaikeampi Bitcoinin lohkoketjua on manipuloida. Tällä hetkellä lohkoketjun manipulointi on käytännössä mahdotonta.

Jos merkittävä osa louhijoista lopettaisi toimintansa, kyseessä olisi potentiaalinen turvallisuusuhka. Tämän vuoksi keskustelu louhijoiden kannattavuudesta on relevanttia. Se liittyy myös oleellisesti halving-tapahtumiin, jotka puolittavat louhijoiden saamat ansiot lohkopalkkioista.

Koska lohkopalkkiot puoliintuvat ajan kuluessa, tarvitsevat louhijat kompensaatiota muuta kautta. Vähintään toinen seuraavista asioista on tapahduttava tulevaisuudessa:

  1. Bitcoinin kurssin täytyy nousta riittävästi
  2. Transaktiomaksujen täytyy nousta riittävästi

On hyvä muistaa, että louhijat saavat lohkopalkkioiden lisäksi myös kyseisen lohkon transaktiomaksut.

Bitcoinin kurssi on noussut aiempina vuosina kompensoimaan lohkopalkkioiden pudotusta. On kuitenkin selvää, että kurssi nousee jokaisessa syklissä hieman aiempaa vähemmän, ja tämä trendi tuskin muuttuu. Syynä on Bitcoinin alati kasvava markkina-arvo.

Transaktiomaksut nousevat todennäköisesti tulevaisuudessa. On kuitenkin olemassa riski, että liian kalliit transaktiomaksut vähentävät Bitcoinin käyttöä. Koska Bitcoinin lohkon koko on rajallinen, transaktiomaksut eivät voi kasvaa loputtomiin.

Bitcoin halving johtaa aina konsolidointiin louhintabisneksessä. Kannattavimmat yhtiöt tekevät voittoa jatkossakin, mutta pienemmät louhintafarmit ovat vaikeuksissa. Paljon riippuu louhintafarmin käyttämän sähkön hinnasta.

Bitcoin halving 2024

Bitcoin halving 2024 tapahtuu huhtikuussa 2024. Tällä hetkellä ennuste on huhtikuun 24. päivä, jos käytetään 10 minuutin keskimääräistä lohkoaikaa. Jos Bitcoin-verkon hash rate jatkaa vahvaa kasvuaan, halving tapahtuu todennäköisesti 1-2 viikkoa aiemmin. Ennusteet vaihtelevat tällä hetkellä 12. ja 24. päivän välimaastossa.

Bitcoin  halving 2024 tapahtuu, kun Bitcoinin lohkoketjuun on louhittu lohko numero 840.000. Vuoden 2024 puoliintumisessa lohkopalkkio pienenee 6,25 bitcoinista 3,125 bitcoiniin.

Bitcoin halving 2024 tulee näkymään mediassa enemmän kuin aiemmat puoliintumiset yhteensä. Tietoisuus Bitcoinin halving-tapahtumista ja niitä seuranneista bull-markkinoista on suurempaa kuin koskaan. Keskustelu tulee käymään kuumana analyytikoiden, sijoittajien ja muiden kryptoentusiastien kesken. Jokainen alaa seuraava podcast, blogi ja mediatalo tulee spekuloimaan halvingin vaikutuksilla koko vuoden 2024.

Bitcoinin edelliset bull-markkinat ovat seuranneet halving-tapahtumia. Vaikka halving ei toimisi tällä kertaa nousumarkkinan triggerinä, Bitcoin voi hyvin saada vetoapua makrotalouden puolelta.

Vuonna 2024 nähdään todennäköisesti keskuspankkien siirtyminen kohti löysempää rahapolitiikkaa. Ohjauskorot kääntyvät laskuun, ja globaali likviditeetti alkaa kasvaa. Sijoittajien sentimentti kääntyy tämän myötä yhä enemmän riskinottoa tukevaksi. Todennäköisesti muutos nähdään vuoden 2024 loppupuolella. Seurauksena olisi melko varmasti kryptojen bull-markkina vuonna 2025, mikä ei yllättäisi ketään alaa seuraavaa.

Halving vaikuttaa välittömästi Bitcoin-verkon louhijoihin, joiden saamat lohkopalkkiot putoavat 50 prosentilla heti halvingin jälkeen. Osa louhintafarmeista putoaa varmasti pelistä tai sulautuu suurempiin toimijoihin.

Bitcoin halving 2024 johtaa todennäköisesti kasvavaan keskusteluun Bitcoinin turvallisuudesta – louhijoiden kannattavuus nousee tapetille yhä enemmän. Apua ongelmaan voidaan saada myös yllättävästä lähteestä eli Bitcoinin Ordinals-protokollasta!


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
22
marras
Binance kokemuksia ja arvostelu 2023

Binance kokemuksia ja arvostelu 2023

Binance on markkinoiden johtava kryptovaluuttapörssi. Bitcoinkeskuksen tiimillä on kokemuksia Binancesta yli kuuden vuoden ajalta. Uuden […]

Lue lisää
21
elo
Mikä on Base?

Mikä on Base?

Base on kryptovaluuttapörssi Coinbasen toteuttama älysopimusalusta. Base on Ethereumin Layer 2 -ratkaisu ja kilpailee suosittujen […]

Lue lisää
17
elo
Mikä on DCA (Dollar-Cost Averaging)?

Mikä on DCA (Dollar-Cost Averaging)?

DCA (Dollar-Cost Averaging) on systemaattinen sijoitusstrategia. DCA vaatii toimiakseen huolellisen suunnitelman, joka toteutetaan pitkän ajan […]

Lue lisää