Perustiedot
15
tammi
bitcoin etf

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on Bitcoin ETF?

ETF (Exchange-Traded Fund) on pörssinoteerattu rahasto. Bitcoin ETF on pörssinoteerattu rahasto, joka pyrkii seuraamaan Bitcoinin kurssia. Markkinoilla on kahden tyyppisiä Bitcoin ETF -rahastoja: spot ja futuuripohjainen ETF. Yhdysvaltojen arvopaperimarkkinoita valvova SEC hyväksyi spot Bitcoin ETF -hakemukset tammikuussa 2024.

Yhdysvaltalaisen Bitcoin ETF:n sijaan Nordnetista voi ostaa toiminnaltaan vastaavia tracker-tuotteita. Bitcoin ETF tarjoaa monia etuja perinteiseen Bitcoin-sijoittamiseen verrattuna. On myös tärkeää ymmärtää ETF-sijoittamisen haittapuolet.  Markkinoille on lanseerattu viime vuosina paljon erilaisia krypto-ETF -tuotteita.

Mikä on ETF?

ETF (Exchange-Traded Fund) on pörssinoteerattu rahasto. ETF-rahasto voi sisältää esimerkiksi hyödykkeitä, osakkeita, velkakirjoja tai futuureja. Nykyisin myös bitcoineja! ETF-rahastoja voi ostaa pörssistä kuten osakkeita.

ETF mahdollistaa helpon ja kustannustehokkaan tavan sijoittaa sellaisiin instrumentteihin, joita olisi muuten vaikeaa hankkia. Esimerkiksi öljyn hintaa seuraava ETF on huomattavasti helpompi vaihtoehto kuin hankkia tynnyrillinen öljyä.

On tärkeää ymmärtää, että ETF-rahasto ei aina omista sitä assettia, jonka kurssia se pyrkii seuraamaan. Esimerkiksi kulta-ETF ei välttämättä omista kultaharkkoja, vaan rahasto voi sijoittaa kultafutuureihin tai kaivosyhtiöihin.

Sijoittajien suosiossa ovat suuria osakeindeksejä tai toimialoja seuraavat ETF:t. Voit ostaa esimerkiksi S&P 500 -indeksiä seuraavaa ETF:ää, jolloin saat yhdellä kaupalla osuuden 500 eri yhtiöstä. Olisi hyvin työlästä ostaa pieniä siivuja sadoista yhtiöistä yksi kerrallaan.

ETF-rahastojen osuuksia voi ostaa, myydä tai vivuttaa (long / short) pörssin aukioloaikoina. ETF:llä on merkittävä rooli nykyaikaisessa sijoitusportfoliossa. ETF-rahastoihin sijoittavat sekä ammattilaiset että piensijoittajat.

Suomessa suosituin ETF-kaupankäyntialusta on Nordnet, joka listaa yli 1600 erilaista ETF-tuotetta ympäri maailmaa.

Mikä on Bitcoin ETF?

Bitcoin ETF on pörssinoteerattu rahasto, joka pyrkii seuraamaan Bitcoinin kurssia. Bitcoin ETF:n avulla voit hyötyä Bitcoinin kurssinoususta ilman bitcoinien hankintaa. Bitcoin ETF:n ideana on tarjota helppo, turvallinen ja reguloitu sijoitusinstrumentti Bitcoiniin.

Bitcoin ETF:n ostaminen tapahtuu pörssistä muiden ETF-rahastojen tavoin.

Bitcoin ETF voi seurata Bitcoinin kurssia eri tavoin. Rahasto voi holdata aitoja bitcoineja tai käydä kauppaa futuureilla. Näiden lisäksi se voi sijoittaa alan yrityksiin (esim. Microstrategy), joiden kurssit seuraavat Bitcoinin kurssikehitystä.

Alla on listaus etfdb.com -sivustolta Bitcoin-kategoriasta.

bitcoin etfdb

Kuten voit kuvasta nähdä, rahastojen vuosituotto (YTD) vaihtelee merkittävästi. Tämä johtuu siitä, että vain osa ETF:stä on todellisuudessa Bitcoin ETF:ä.

Esimerkiksi Ark Next Generation Internet ETF on enemmän teknologiayhtiöihin sijoittava rahasto, kuten nimestä voi myös päätellä. Bitwise Crypto Industry Innovators ETF sijoittaa niin ikään koko kryptosektoriin. Rahastot eivät sijoita välttämättä lainkaan Bitcoiniin, vaikka ne on listattu Bitcoin ETF -otsikon alle.

Yllä olevassa listassa on tärkeää katsoa Asset Class -kategoriaa. Jos kategoriaksi on merkitty Currency, se tarkoittaa spot Bitcoin ETF -rahastoa, joka sijoittaa suoraan aitoihin bitcoineihin.

Jos pohdit sijoittamista Bitcoin ETF -tuotteisiin eri treidaualustoilla, tutustu huolella ETF:n sisältöön ennen sijoittamista. Bitcoin ETF -nimiset rahastot saattavat sijoitta myös Bitcoin-futuureihin. Lisäksi kuluissa on suuria eroja.

Spot vs. futuuripohjainen Bitcoin ETF

Markkinoilla on kahden tyyppisiä Bitcoin ETF -rahastoja: spot ja futuuripohjainen ETF. Molemmat seuraavat Bitcoinin kurssia. Käydään seuraavaksi läpi näiden erot.

Spot Bitcoin ETF

Spot Bitcoin ETF on rahasto, joka holdaa aitoja bitcoineja. Rahaston osuuksien arvo muuttuu suoraan Bitcoinin spot-kurssin suhteessa. Spot Bitcoin ETF tarjoaa erinomaisen ja suoraviivaisen instrumentin, jolla pääset Bitcoin-kurssiraketin kyytiin!

Spot Bitcoin ETF:ää hallinnoiva taho pitää huolen bitcoinien säilytyksestä esim. kylmälompakoissa tai käyttää erillistä custody-palvelua. Sijoittajan ei tarvitse huolehtia säilytyksestä, eikä spot Bitcoin ETF:n ostaja saa lompakkoonsa bitcoineja. Omistat aina vain osuuden rahastosta eli sen hallitsemista bittirahoista.

Futuuripohjainen Bitcoin ETF

Futuuripohjainen Bitcoin ETF ei hallinnoi bitcoineja. Kuten nimikin kertoo, rahasto sijoittaa Bitcoin-futuureihin. Futuurit ovat tyypiltään johdannaisia. Ne ovat sopimuksia Bitcoinin ostamisesta ja myymisestä tietyllä hinnalla tiettynä ajankohtana.

Ensimmäiset Bitcoin-futuurit lanseerattiin jo vuonna 2017. Ensimmäinen futuuripohjainen ETF tuli Yhdysvalloissa markkinoille vuonna 2021. Bitcoin-futuurit hyödyntävät suurimpien pörssien kursseja, eli sen hinta seuraa lähes identtisesti Bitcoinin markkinahintaa.

Futuuripohjainen Bitcoin ETF on rakenteeltaan spot ETF:ää monimutkaisempi. Se voi sisältää myös vipua (esim. 2x, 3x), mikä ei ole mahdollista spot ETF:ssä.

Kumpi on parempi: spot vai futuuripohjainen Bitcoin ETF?

Sekä spot että futuuripohjaisessa Bitcoin ETF:ssä on omat hyvät puolensa. Riippuu sijoittajasta, kumpi vaihtoehto sopii paremmin. Tämän lisäksi myös regulaatio asettaa omat rajoitteensa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa oli mahdollisuus sijoittaa vain futuuripohjaisiin tuotteisiin ennen tammikuuta 2024.

Yleisellä tasolla voidaan todeta, että spot Bitcoin ETF on yksinkertainen ja suoraviivainen tapa sijoittaa Bitcoinin. Sijoittajan on helppo ymmärtää rahaston toiminta, jos se holdaa vain bitcoineja. Futuuripohjainen rahasto käy sen sijaan kauppaa futuureilla, joissa on mm. erääntymispäivä sekä muita eroavaisuuksia.

Näiden lisäksi on tarjolla myös kolmas vaihtoehto: geneerinen krypto-ETF, joka sijoittaa alan yhtiöihin, kuten Coinbase, Microstrategy tai Bitcoin-louhintafirmat. Tällaisen ETF:n kurssi seuraa suurin piirtein Bitcoinin kurssia, mutta se voi tuottaa nousumarkkinassa huomattavasti Bitcoin ETF:ää paremmin.

Spot Bitcoin ETF Yhdysvalloissa

Yhdysvaltojen arvopaperimarkkinoita valvova SEC hyväksyi spot Bitcoin ETF -hakemukset tammikuussa 2024. Kyseessä oli historiallinen päivä, sillä Bitcoin-sijoittajat olivat odottaneet hyväksyntää jo yli 10 vuoden ajan.

SEC:n nykyinen johtaja Gary Gensler (kuvassa) on ollut hyvin kriittinen kryptosektoria kohtaan. SEC on hyökännyt hänen johdollaan kaikkia merkittäviä alan toimijoita vastaan Yhdysvalloissa. Paine markkinoilta ja finanssialan jättiläisiltä oli kuitenkin niin kova, että SEC:n oli pakko nöyrtyä ja hyväksyä spot Bitcoin ETF.

gary gensler sec
Kuva: Flickr / Third Way Think Tank

SEC hyväksyi kaikki 11 avointa ETF-hakemusta keskiviikkona 10.1.2024. Gary Genslerin kommentista paistaa läpi, että SEC teki päätöksen vastahakoisesti.

While we approved the listing and trading of certain spot Bitcoin ETP shares today, we did not approve or endorse Bitcoin. Investors should remain cautious about the myriad risks associated with bitcoin and products whose value is tied to crypto.

Seuraavat spot Bitcoin ETF:t hyväksyttin Yhdysvalloissa:

NYSE

 • Bitwise Bitcoin ETP Trust (BITB)
 • Hashdesh Bitcoin ETF (DEFI)
 • Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)

CBOE

 • ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB)
 • Fidelity Wise Origin Bitcoin Trust (FBTC)
 • Wisdomtree Bitcoin Trust (BTCW)
 • Invesco Galaxy Bitcoin ETF (BTCO)
 • VanEck Bitcoin Trust (HODL)
 • Franklin Bitcoin (EZBC)

NASDAQ

 • Valkyrie Bitcoin Fund (BRRR)
 • iShares Bitcoin Trust (IBIT)

Fidelity on hakijoista ainoa, joka hoitaa myös bitcoinien säilytyksen itse. VanEck käyttää Gemini-pörssiä ja Hashdesh BitGo-yhtiötä. Loput kahdeksan hakijaa käyttävät amerikkalaispörssi Coinbasen palveluita.

Suurin osa ETF:stä perii vain 0,2–0,4 prosentin vuosikuluja, mikä tekee niistä todella houkuttelevan vaihtoehdon sijoittajille.

Bitcoinin kurssi ei reagoinut uutiseen käytännössä lainkaan. Markkinoilla nähtiin vain pientä heiluntaa ylös ja alas. Sekä romahduksen (”buy the rumor, sell the news”) että raketoinnin ennustajat olivat väärässä. Uutinen oli hinnoiteltu sisään, ja markkina sai mitä odotti.

Bitcoinin kurssi lähti tosin laskuun parin seuraavan päivän aikana, kun ETF-treidaus käynnistyi. Jos tätä otetaan huomioon, ”buy the rumor, sell the news” -leiri osui lähimmäksi ennustuksissaan.

ETF-rahastojen treidaus alkoi heti torstaina 11.1.2024 Yhdysvalloissa. Päivitämme artikkelia kevään 2024 aikana, kun ETF:iin tulevien rahavirtojen vaikutus kurssiin alkaa näkyä laajemmin. Ensimmäisen kahden päivän aikana spot Bitcoin ETF:ä treidattiin yli seitsemän miljardin dollarin arvosta.

Bitcoin ETF ja Nordnet

Yhdysvaltalaisen Bitcoin ETF:n sijaan Nordnetista voi ostaa toiminnaltaan vastaavia tracker-tuotteita. Nordnet on Pohjoismaiden suosituin kaupankäyntialusta osakkeille, minkä lisäksi sen tarjonnasta löytyy yli 1600 erilaista ETF:ää.

Nordnetista ei voi ostaa yhdysvaltalaisia Bitcoin ETF -tuotteita. Tämä johtuu Suomen lainsäädännöstä, joka muuttui ETF-rahastojen osalta 1.1.2018. EU-sääntelyn vuoksi Nordnetin kautta ei voi ostaa USA:ssa tai Kanadassa listattuja ETF-rahsatoja, joiden avaintietoesitettä ei ole suomeksi tai ruotsiksi.

Huom. Nordnet listaa silti yhdysvaltalaisia ETF-rahastoja, koska monilla sen asiakkailla oli niitä hallussaan ennen lakimuutosta. Niiden ostaminen ei ole siitä huolimatta mahdollista (toimeksiantosi ei mene läpi).

Suosituin vaihtoehto on Bitcoin XBT -tuote, joka on ollut markkinoilla jo vuodesta 2015 lähtien. Se seuraa Bitcoinin kurssia samalla tavalla kuin Bitcoin ETF. Jos olisit ostanut Bitcoin XBT -sertifikaattia sen avauspäivänä, sijoituksesi olisi noussut yli 22.000 prosenttia. Alla on kuva Bitcoin XBT -graafista ja tiedoista Nordnetissa.

nordnet xbt provider

Nordentissa on myös lukuisia muita vastaavia tracker-sertifikaatteja. Niissä on eroja yhdysvaltalaisiin ETF:iin verrattuna esimerkiksi kulujen osalta, mutta toimintalogiikka on vastaava. Kun haet sijoituskohteita Nordnetista hakusanalla Bitcoin, saat heti listan erilaisista sertifikaateista.

Lue lisää Nordnetista tästä artikkelista: Nordnet kokemuksia ja arvostelu.

Bitcoin ETF:n hyödyt

Bitcoin ETF tarjoaa monia etuja perinteiseen Bitcoin-sijoittamiseen verrattuna. Käydään seuraavaksi läpi viisi vahvinta argumenttia Bitcoin ETF:n puolesta. Miksi haluaisit sijoittaa ETF-tuotteeseen aitojen bitcoinien sijasta?

Huom. Kuten edellisessä luvussa mainitsin, et voi ostaa Nordnetista amerikkalaisia ETF:ä, mutta hyödyt ja haitat ovat täysin vastaavat myös tracker-sertifikaateille. Mainitsen tässä silti myös ETF:n, koska suomalaiset voivat ostaa niitä myös ulkomaisilta treidausalustoilta.

 1. Helppous: Voi ostaa ja myydä ETF-rahastoja & trackereita samassa sijoituspalvelussa missä käyt kauppa osakkeilla. Sinun ei tarvitse avata tiliä kryptopörssiin, ladata lompakkoappia, säilyttää privaattiavaimia jne.
 2. Turvaa regulaatiosta: Regulaation ja valvonnan puute kryptopörsseissä on aiheuttanut Bitcoin-sijoittajille miljardien tappiot viime vuosina. ETF-rahastojen ja tracker-sertifikaattien tarjoajat ovat perinteisestä finanssimaailmasta tutun valvonnan piirissä.
 3. Veroilmoitus: Jos sijoitat Nordnetissa ETF:n tavoin kurssia seuraavaan trackeriin, vuoden aikana saadut voitot ja tappiot lähetetään automaattisesti Verohallintoon. Jos käyt kauppaa aidoilla bitcoineilla, sinun on itse tehtävä veroilmoitus ja laskettava voitot ja tappiot jokaisesta kaupasta.
 4. Turvallisuus: Bitcoin-maailma on valitettavasti täynnä huijauksia. Myös kryptopörssejä on hakkeroitu, ja ne ovat ajautuneet konkurssiin. Miljoonia bitcoineja on hukattu vuosien aikana sijoittajien oman huolimattomuuden vuoksi. Nordnetissa vastaavaa ongelmaa ei ole.

Bitcoin ETF on suosittu vaihtoehto perinteisten sijoittajien keskuudessa. ETF (tai tracker) on helppo lisätä Nordnetissa omaan portfolioon, jolloin kokonaisuutta voi hallita yhdellä platformilla. On oma vaivansa lähteä avaamaan tiliä kryptopörssiin vain Bitcoin-sijoituksen vuoksi.

Bitcoin ETF:n haitat

On myös tärkeää ymmärtää ETF-sijoittamisen haittapuolet. Käydään seuraavaksi läpi viisi vahvaa argumenttia sen puolesta, että ETF:n sijaan kannattaa ostaa aitoja bitcoineja.

 1. Omistusoikeus: Jos ostat osuuden ETF-rahastosta tai trackerista, et omista tai hallitse bitcoineja. Omistat vain osuuden rahastosta, joka ei futuuripohjaisen ETF:n tapauksessa edes holdaa bitcoineja. Monien mielestä mahdollisuus hallita bitcoineja pankkijärjestelmän ulkopuolella on tärkein argumentti siihen sijoittamisessa.
 2. Teknologia puuttuu: ETF:n ja trackerin avulla voit vain tienata rahaa Bitcoinin arvonnousulla. Bitcoinin on ennen kaikkea mullistava teknologia ja hajautettu maksujärjestelmä. Jos omistat vain siivun rahastosta, et voi käyttää tätä teknologiaa.
 3. Vastapuoliriski: Bitcoin on monille ennen kaikkea pankkijärjestelmän ulkopuolella oleva assetti. Jos sijoitat ETF-rahastoon tai trackeriin, sijoituksesi ovat kiinni pankkijärjestelmän toimivuudesta ja rahastoa hallitsevan yhtiön osaamisesta. Pankkikriisin aikana saatat menettää pääsyn sijoituksiisi.
 4. Rajoitettu treidaus: Bitcoinin kurssi liikkuu kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä., mutta rahastoja ja trackereita treidataan pörssin aukioloaikana. Ilta- ja yötuntien lisäksi et voi käydä kauppaa viikonloppuisin ja pyhäpäivinä.

Kulta ja hopea ovat olleet tuhansia vuosia vaihtoehto sijoittajille, jotka haluavat saada omaisuutensa pankkijärjestelmän ulkopuolelle. Bitcoin tarjoaa saman mahdollisuuden digitaalisessa formaatissa. Mieti tarkkaan, haluatko luopua yhdestä Bitcoinin tärkeimmistä ominaisuuksista sijoittamalla ETF-rahastoon.

Jos haluat ostaa bitcoinia ns. perinteisellä tavalla, tämä opas on täydellinen aloittelijan opas: osta bitcoineja. Se antaa sinulle askelmerkit Bitcoinin ostoon ja kertoo miten eri vaiheet toimivat käytännössä.

Vaihtoehtoiset krypto-ETF:t

Markkinoille on lanseerattu viime vuosina paljon erilaisia krypto-ETF -tuotteita. Bitcoin oli luonnollisesti ensimmäinen kryptovaluutta, mutta Ethereum on noussut 2020-luvulla myös todella suosituksi sijoituskohteeksi. Ethereum ETF tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa maailman suurimpaan älysopimustaan ostamatta Ethereum-tokenia. Sen edut ja haitat ovat vastaavat kuin Bitcoin ETF:n tapauksessa. Esimerkiksi Hong Kongissa hyväksyttiin myös spot Ethereum ETF huhtikuussa 2024.

Bitcoinin ja Ethereumin lisäksi markkinoilla on nykyisin kymmeniä tuhansia muitakin kryptovaluuttoja. Esimerkiksi Aave, Polkadot ja XRP ovat saaneet omat tracker ETP-tuotteensa. Ne seuraavat myös kyseisten kryptovaluuttojen kursseja ja löytyvät Nordnetin tarjonnasta.

Kryptoihin liittyvät johdannaiset ja ETF-rahastot ovat sijoittajien kannalta hyvä asia. Mitä enemmän vaihtoehtoja sijoittaa kryptovaluuttoihin, sitä parempi. Moni aloittelija voi lähteä liikkeelle ETF- ja tracker-sijoituksista, mutta siirtyä myöhemmin ostamaan aitoa kryptovaluuttaa kokemuksen karttuessa.

Ei kannata myöskään unohtaa useita Bitcoiniin ja kryptoihin liittyviä yhtiöitä, kuten Microstrategy, Coinbase ja Bitcoin-louhintafirmat. Myös näiden osakekurssit seuraavat suurin piirtein Bitcoinin liikkeitä. Tällainen yhtiö voi tarjota nousumarkkinassa moninkertaiset tuotot Bitcoin ETF:ään verrattuna.

Tutustu myös artikkeliin Bitcoin sijoittaminen. Siinä käydään tarkemmin läpi erilaisia tapoja sijoittaa Bitcoiniin.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.

2 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *