Perustiedot
08
marras
bitcoin etf

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on Bitcoin ETF?

ETF (Exchange-Traded Fund) on pörssinoteerattu rahasto. Bitcoin ETF on pörssinoteerattu rahasto, joka pyrkii seuraamaan Bitcoinin kurssia. Markkinoilla on kahden tyyppisiä Bitcoin ETF -rahastoja: spot ja futuuripohjainen ETF. Bitcoin ETF:n ostaminen onnistuu Suomessa helposti Nordnetin kautta.

Bitcoin ETF tarjoaa monia etuja perinteiseen Bitcoin-sijoittamiseen verrattuna. On myös tärkeää ymmärtää ETF-sijoittamisen haittapuolet. Maailman eri valtioilla ja markkinoita valvovilla viranomaisilla on vaihtelevia kantoja Bitcoin ETF -tuotteisiin. Markkinoille on lanseerattu viime vuosina paljon erilaisia krypto-ETF -tuotteita.

Mikä on ETF?

ETF (Exchange-Traded Fund) on pörssinoteerattu rahasto. ETF-rahasto voi sisältää esimerkiksi hyödykkeitä, osakkeita, velkakirjoja tai futuureja. ETF-rahastoja voi ostaa pörssistä kuten osakkeita.

ETF mahdollistaa helpon ja kustannustehokkaan sijoittamiseen sellaisiin sijoituskohteisiin, joita olisi muuten vaikeaa hankkia. Esimerkiksi öljyn hintaa seuraava ETF on huomattavasti fiksumpi vaihtoehto kuin hankkia tynnyrillinen öljyä.

On tärkeää ymmärtää, että ETF-rahasto ei aina omista sitä assettia, jonka kurssia se pyrkii seuraamaan. Esimerkiksi kulta-ETF ei välttämättä omista kultaharkkoja, vaan rahasto voi sijoittaa kultafutuureihin tai kaivosyhtiöihin.

Sijoittajien suosiossa ovat suuria osakeindeksejä tai toimialoja seuraavat ETF:t. Voit ostaa esimerkiksi S&P 500 -indeksiä seuraavaa ETF:ää, jolloin saat yhdellä kaupalla osuuden 500 eri yhtiöstä.  ETF-rahastojen osuuksia voi ostaa, myydä tai vivuttaa (long / short) pörssin aukioloaikoina.

Suomessa suosituin kaupankäyntialusta on Nordnet, joka listaa yli 1600 erilaista ETF-rahastoa ympäri maailmaa.

ETF:llä on merkittävä rooli nykyaikaisessa sijoitusportfoliossa. ETF-rahastoihin sijoittavat sekä ammattilaiset että piensijoittajat.

Mikä on Bitcoin ETF?

Bitcoin ETF on pörssinoteerattu rahasto, joka pyrkii seuraamaan Bitcoinin kurssia. Bitcoin ETF:n avulla voit hyötyä Bitcoinin kurssinoususta ilman bitcoinien hankintaa. Bitcoin ETF:n ideana on tarjota helppo, turvallinen ja reguloitu sijoitusinstrumentti Bitcoiniin.

Bitcoin ETF:n ostaminen tapahtuu pörssistä muiden ETF-rahastojen ja osakkeiden tavoin. Suomessa Bitcoin ETF -rahastoihin voi sijoittaa Nordnetissa.

Bitcoin ETF:llä on useita tapoja seurata Bitcoinin kurssia. Rahasto voi holdata aitoja bitcoineja tai käydä kauppaa futuureilla. Näiden lisäksi se voi sijoittaa alan yrityksiin (esim. Microstrategy), joiden kurssit seuraavat Bitcoinin kurssikehitystä.

Alla on lista suurimmista Bitcoin ETF -rahastoista etfdb.com -sivustolta.

bitcoin etf - etfdb.com

Kuten kuvasta voidaan nähdä, rahastojen vuosituotto (YTD) vaihtelee merkittävästi. Tämä johtuu siitä, että vain osa ETF:stä on todellisuudessa Bitcoin ETF:ä.

Esimerkiksi Ark Next Generation Internet ETF on enemmän teknologiayhtiöihin sijoittava rahasto, kuten nimestä voi myös päätellä. Bitwise Crypto Industry Innovators ETF sijoittaa niin ikään koko kryptosektoriin. Rahastot eivät sijoita välttämättä lainkaan Bitcoiniin, vaikka ne on listattu Bitcoin ETF -otsikon alle.

On tärkeää tutkia rahaston omistukset ennen sijoittamista. Esimerkiksi, yksikään yllä olevan listan rahastoista ei omista aitoja bitcoineja. Parhaimmillaan ne sijoittavat Bitcoin-futuureihin. ETF:n nimi voi olla joskus harhaanjohtava.

Jos haluat oppia lisää Bitcoinista, tutustu Suomen parhaimpaan Bitcoin-oppaaseen. Saat siitä kaikki tarvittavat tiedot Bitcoinin teknologian ymmärtämiseksi. Emme käy tässä artikkelissa läpi Bitcoinin perusteita.

Spot vs. futuuripohjainen Bitcoin ETF

Markkinoilla on kahden tyyppisiä Bitcoin ETF -rahastoja: spot ja futuuripohjainen ETF. Molemmat seuraavat Bitcoinin kurssia. Käydään seuraavaksi läpi näiden erot.

Spot Bitcoin ETF

Spot Bitcoin ETF on rahasto, joka holdaa aitoja bitcoineja. Rahaston osuuksien arvo muuttuu suoraan Bitcoinin spot-kurssin suhteessa. Spot Bitcoin ETF tarjoaa erinomaisen ja suoraviivaisen instrumentin, jolla pääset Bitcoin-kurssiraketin kyytiin!

Spot Bitcoin ETF:ää hallinnoiva taho pitää huolen bitcoinien säilytyksestä esim. kylmälompakoissa tai käyttää erillistä custody-palvelua. Sijoittajan ei tarvitse huolehtia säilytyksestä, eikä Spot Bitcoin ETF:n ostaja saa lompakkoonsa bitcoineja. Omistat aina vain osuuden rahastosta eli sen hallitsemista bittirahoista.

Futuuripohjainen Bitcoin ETF

Futuuripohjainen Bitcoin ETF ei hallinnoi bitcoineja. Kuten nimikin kertoo, rahasto sijoittaa Bitcoin-futuureihin. Futuurit ovat tyypiltään johdannaisia. Ne ovat sopimuksia Bitcoinin ostamisesta ja myymisestä tietyllä hinnalla tiettynä ajankohtana.

Ensimmäiset Bitcoin-futuurit lanseerattiin jo vuonna 2017. Bitcoin-futuurit hyödyntävät suurimpien pörssien kursseja, eli sen hinta seuraa lähes identtisesti Bitcoinin markkinahintaa.

Futuuripohjainen Bitcoin ETF on rakenteeltaan spot ETF:ää monimutkaisempi. Se voi sisältää myös vipua (esim. 2x, 3x), mikä ei ole mahdollista spot ETF:ssä.

Kumpi on parempi: spot vai futuuripohjainen Bitcoin ETF?

Sekä spot että futuuripohjaisessa Bitcoin ETF:ssä on omat hyvät puolensa. Riippuu sijoittajasta, kumpi vaihtoehto sopii paremmin. Tämän lisäksi myös regulaatio asettaa omat rajoitteensa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ei ole vielä hyväksytty spot Bitcoin ETF- tuotetta.

Yleisellä tasolla voidaan todeta, että spot Bitcoin ETF on yksinkertainen ja suoraviivainen tapa sijoittaa Bitcoinin. Sijoittajan on helppo ymmärtää rahaston toiminta, jos se holdaa vain bitcoineja. Futuuripohjainen rahasto käy sen sijaan kauppaa futuureilla, joissa on mm. erääntymispäivä sekä muita eroavaisuuksia.

Näiden lisäksi on tarjolla myös kolmas vaihtoehto: geneerinen krypto-ETF, joka sijoittaa alan yhtiöihin, kuten Coinbase, Microstrategy tai Bitcoin-louhintafirmat. Tällaisen ETF:n kurssi seuraa suurin piirtein Bitcoinin kurssia, mutta se voi tuottaa nousumarkkinassa huomattavasti Bitcoin ETF:ää paremmin.

Osta Bitcoin ETF Nordnetista

Bitcoin ETF:n ostaminen onnistuu Suomessa helposti Nordnetin kautta. Nordnet on Pohjoismaiden suosituin kaupankäyntialusta osakkeille, minkä lisäksi sen tarjonnasta löytyy yli 1600 erilaista ETF:ää. Mukana on myös lukuisia Bitcoin ETF -tuotteita.

Alla olevassa kuvassa on listattuna muutamia Nordnetista löytyviä Bitcoin ETF -rahastoja.

nordnet bitcoin etf

Bitcoin ETF:n lisäksi Nordnetissa on paljon erilaisia tracker-sertifikaatteja, jotka toimivat hyvin vastaavalla tavalla. Suosituin ja tunnetuin näistä on ruotsalaisen XBT Providerin Bitcoin XBT tracker-sertifikaatti. Se on ollut treidattavissa jo vuodesta 2015 lähtien. Jos olisit ostanut Bitcoin XBT -sertifikaattia sen avauspäivänä, sijoituksesi olisi noussut noin 18.000 prosenttia.

Nordnetin Bitcoin ETF-tuotteet ovat Yhdysvalloista ja Kanadasta ja tracker-sertifikaatit Ruotsista ja Saksasta.

Lue lisää Nordnetista ja palvelun hyödyistä tästä artikkelista: Nordnet kokemuksia.

Bitcoin ETF:n hyödyt

Bitcoin ETF tarjoaa monia etuja perinteiseen Bitcoin-sijoittamiseen verrattuna. Käydään seuraavaksi läpi viisi vahvinta argumenttia Bitcoin ETF:n puolesta. Miksi haluaisit sijoittaa ETF-tuotteeseen aitojen bitcoinien sijasta?

  1. Helppous: Bitcoin ETF rahasto-osuuksia on helppo ostaa ja myydä Nordnetissa, joka on suomalaisille sijoittajille tuttu palvelu. ETF:n ostajan ei tarvitse avata tiliä kryptopörssiin, ladata lompakkoappia, säilyttää privaattiavaimia jne. Bitcoin ETF:n ostaminen on yhtä helppoa kuin Nokian osakkeen.
  2. Turvaa regulaatiosta: Regulaation ja valvonnan puute kryptopörsseissä on aiheuttanut Bitcoin-sijoittajille miljardien tappiot viime vuosina. Bitcoin ETF:n tarjoajat ovat tiukasti reguloituja finanssialan toimijoita. Kaupankäynti pörssiyhtiö Nordnetin alustalla on myös turvallista ja reguloitua.
  3. Veroilmoitus: Jos sijoitat Bitcoin ETF:ään Nordnetissa, vuoden aikana saadut voitot ja tappiot lähetetään automaattisesti Verohallintoon. Jos käyt kauppaa aidoilla bitcoineilla, sinun on itse tehtävä veroilmoitus ja laskettava voitot ja tappiot jokaisesta kaupasta.
  4. Kustannustehokas tapa: Bitcoin ETF:n hankinta on helppoa ja kustannustehokasta. Koska sinun ei tarvitse siirtää bitcoineja lompakkoosi, vältät mm. transaktiomaksujen maksamisen. Riippuu sijoitettavista summista ja käytetystä palvelusta, kumpi tapa on pitkässä juoksussa halvempi.
  5. Turvallisuus: Bitcoin-maailma on valitettavasti täynnä huijauksia. Myös kryptopörssejä on hakkeroitu, ja ne ovat ajautuneet konkurssiin. Miljoonia bitcoineja on hukattu vuosien aikana sijoittajien oman huolimattomuuden vuoksi. Bitcoin ETF:n ostajalla ei näitä ongelmia ole.

Bitcoin ETF on suosittu vaihtoehto perinteisten sijoittajien keskuudessa. ETF-tuote on helppo lisätä Nordnetissa omaan portfolioon, jolloin kokonaisuutta voi hallita yhdellä platformilla. On oma vaivansa lähteä avaamaan tiliä kryptopörssiin vain Bitcoin-sijoituksen vuoksi.

Bitcoin ETF:n haitat

On myös tärkeää ymmärtää ETF-sijoittamisen haittapuolet. Käydään seuraavaksi läpi viisi vahvaa argumenttia sen puolesta, että ETF:n sijaan kannattaa ostaa aitoja bitcoineja.

  1. Omistusoikeus: Jos ostat osuuden ETF-rahastosta, et omista tai hallitse bitcoineja. Omistat vain osuuden rahastosta, joka ei futuuripohjaisen ETF:n tapauksessa edes holdaa bitcoineja. Monien mielestä mahdollisuus hallita bitcoineja pankkijärjestelmän ulkopuolella on tärkein argumentti siihen sijoittamisessa.
  2. Teknologia puuttuu: Bitcoin ETF:n avulla voit vain tienata rahaa Bitcoinin arvonnousulla. Bitcoinin on ennen kaikkea mullistava teknologia ja hajautettu maksujärjestelmä. Jos omistat vain siivun rahastosta, et voi käyttää tätä teknologiaa.
  3. Sisältö ja kulut: Vain harva Bitcoin ETF -listalla oleva rahasto omistaa aitoja bitcoineja. Aloittelija saattaa sijoittaa rahastoihin, joilla ei ole mitään tekemistä Bitcoinin kanssa. ETF:ssä on myös aina hallintokulut, jotka saattavat olla tietyissä tuotteissa kalliit.
  4. Vastapuoliriski: Bitcoin on monille ennen kaikkea pankkijärjestelmän ulkopuolella oleva assetti. Jos sijoitat ETF-rahastoon, sijoituksesi ovat kiinni pankkijärjestelmän toimivuudesta ja rahastoa hallitsevan yhtiön osaamisesta. Pankkikriisin aikana saatat menettää pääsyn sijoituksiisi.
  5. Rajoitettu treidaus: Bitcoinin kurssi liikkuu kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä., mutta ETF-rahastoja treidataan pörssin aukioloaikana. Ilta- ja yötuntien lisäksi et voi käydä kauppaa viikonloppuisin ja pyhäpäivinä.

Kulta ja hopea ovat olleet tuhansia vuosia vaihtoehto sijoittajille, jotka haluavat saada omaisuutensa pankkijärjestelmän ulkopuolelle. Bitcoin tarjoaa saman mahdollisuuden digitaalisessa formaatissa. Mieti tarkkaan, haluatko luopua yhdestä Bitcoinin tärkeimmistä ominaisuuksista sijoittamalla ETF-rahastoon.

Bitcoin ETF ja regulaatio

Maailman eri valtioilla ja markkinoita valvovilla viranomaisilla on vaihtelevia kantoja Bitcoin ETF -tuotteisiin. Suurin osa sijoittajista seuraa Yhdysvaltojen markkinaa, jossa paikallinen SEC on ollut hyvin kriittinen koko kryptosektoria ja ETF-tuotteita kohtaan. SEC:n johtajana toimii tällä hetkellä alla olevassa kuvassa näkyvä Gary Gensler.

gary gensler sec
Kuva: Flickr / Third Way Think Tank

Gensler on hyökännyt kryptosektoria kohtaan vuonna 2023 ja hylännyt kaikki Spot Bitcoin ETF -hakemukset. Tosin, myös Genslerin edeltäjät ovat hylänneet kaikki spot Bitcoin ETF -hakemukset jo vuodesta 2013 lähtien. Vuonna 2021 SEC hyväksyi sentään futuuripohjaisen Bitcoin ETF:n, mikä oli tärkeä askel.

Yhdysvaltojen naapurimaa Kanada on ollut hyvin avoin Bitcoin- ja krypto-ETF:ä kohtaan. Moni Bitcon ETF on treidattavissa Toronton Pörssissä, minkä lisäksi tarjolla on lukuisia Ethereum ETF:ä.

Euroopassa on myös lanseerattu monia johdannaisia kryptovaluuttoihin liittyen. Esimerkiksi Bitcoin XBT -sertifikaatti on ollut treidattavissa jo vuodesta 2015 lähtien.  Ruotsissa ja Saksassa on julkaistu lukuisia erilaisia tracker-sertifikaatteja, jotka seuraavat Bitcoinin kurssia ETF:n tavoin.

Tällä hetkellä koko sijoitusmaailma seuraa juuri Genslerin ja SEC:n päätöksiä spot Bitcoin ETF:n suhteen. Moni sijoittaja on sitä mieltä, että spot ETF hyväksytään viimeistään keväällä 2024. Spot Bitcoin ETF:n hyväksyntä Yhdysvalloissa on todennäköisesti yksi merkittävimpiä uutisia tulevina vuosina. Se tuo legitimiteettiä Bitcoinille ja koko kryptosektorille.

Spot Bitcoin ETF tuo sijoittajiksi myös monia instituutioita, joilla ei ole regulaation vuoksi mahdollisuutta ostaa aitoja bitcoineja. Kyseessä on erittäin tärkeä tuote sijoitusmaailmassa, ja olisi mahtavaa saada se vihdoin markkinoille myös Yhdysvalloissa.

Vaihtoehtoiset krypto-ETF:t

Markkinoille on lanseerattu viime vuosina paljon erilaisia krypto-ETF -tuotteita. Bitcoin oli luonnollisesti ensimmäinen kryptovaluutta, mutta Ethereum on noussut 2020-luvulla myös todella suosituksi sijoituskohteeksi.

Ethereum ETF tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa maailman suurimpaan älysopimustaan ostamatta Ethereum-tokenia. Sen edut ja haitat ovat vastaavat kuin Bitcoin ETF:n tapauksessa.

Bitcoinin ja Ethereumin lisäksi markkinoilla on nykyisin kymmeniä tuhansia muitakin kryptovaluuttoja. Esimerkiksi Aave, Polkadot ja XRP ovat saaneet omat tracker ETP-tuotteensa. Ne seuraavat myös kyseisten kryptovaluuttojen kursseja ja löytyvät Nordnetin tarjonnasta.

Kryptoihin liittyvät johdannaiset ja ETF-rahastot ovat sijoittajien kannalta hyvä asia. Mitä enemmän vaihtoehtoja sijoittaa kryptovaluuttoihin, sitä parempi. Moni aloittelija voi lähteä liikkeelle ETF- ja tracker-sijoituksista, mutta siirtyä myöhemmin ostamaan aitoa kryptovaluuttaa kokemuksen karttuessa.

Ei kannata myöskään unohtaa useita Bitcoiniin ja kryptoihin liittyviä yhtiöitä, kuten Microstrategy, Coinbase ja Bitcoin-louhintafirmat. Myös näiden osakekurssit seuraavat suurin piirtein Bitcoinin liikkeitä. Tällainen yhtiö voi tarjota nousumarkkinassa moninkertaiset tuotot Bitcoin ETF:ään verrattuna.

Tutustu myös artikkeliin Bitcoin sijoittaminen. Siinä käydään tarkemmin läpi erilaisia tapoja sijoittaa Bitcoiniin.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
24
elo
NFT ostaminen

NFT ostaminen

NFT ostaminen on on helppoa ja turvallista OpenSea NFT-kauppaikasta. Opensea mahdollistaa NFT-sijoittajille markkinoiden laajimman valikoiman […]

Lue lisää
10
huhti
Mikä on stablecoin (vakaavaluutta)?

Mikä on stablecoin (vakaavaluutta)?

Stablecoin eli vakaavaluutta on kryptovaluutta, jonka arvo on sidottu fiat-valuuttaan. Stablecoinien käyttö on kasvanut viime […]

Lue lisää
22
marras
Binance kokemuksia ja arvostelu 2023

Binance kokemuksia ja arvostelu 2023

Binance on markkinoiden johtava kryptovaluuttapörssi. Bitcoinkeskuksen tiimillä on kokemuksia Binancesta yli kuuden vuoden ajalta. Uuden […]

Lue lisää

2 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *