Opas: mikä on Bitcoin ETF?

bitcoin cash syntympäivä | bitcoin etf

Bitcoin ETF on ollut yksi kesän 2018 suurimmista keskustelunaiheista. Moni on ihmetellyt käynnissä olevaa kohua, sillä termi ETF ei ole kryptosijoittajille tuttu. Mistä on oikein kyse, ja miksi juuri Bitcoin ETF on niin merkittävä asia? Tämä artikkeli kertoo lisää.

Rekisteröidy Binancelle

Mikä on ETF?

Lyhenne ETF tulee sanoista Exchange Traded Fund, mikä tarkoittaa suomennettuna pörssinoteerattua rahastoa. Kuka tahansa voi ostaa ETF-rahastojen osuuksia kuten osakkeita tai muitakin sijoitusinstrumentteja.

Koska kyseessä on pörssinoteerattu rahasto, ETF:n on täytettävä rahastomarkkinoita valvovien viranomaisten kriteerit. Yhdysvalloissa tämä taho on nimeltään U.S. Securities and Exchange Commission eli SEC. Kyseinen kirjainlyhenne on tullut varmasti tutuksi kryptovaluuttasijoittajille vuoden 2018 aikana. SEC nimittäin valvoo kryptovaluuttojen lainsäädäntöä Yhdysvalloissa, ja sen päätöksillä on vaikutuksia myös maailmanlaajuisesti.

Yrityksen pörssilistautuminen on vaativa ja aikaa vievä prosessi. Samalla tavoin myös ETF:n on täytettävä tietyt ehdot, ennen kuin se hyväksytään markkinoille treidattavaksi. Tämä prosessi on ollut käynnissä Bitcoiniin liittyen jo yli vuoden ajan. Toistaiseksi SEC ei ole hyväksynyt yhdenkään eri liikkeellelaskijan Bitcoin ETF -tuotetta.

Tässä artikkelissa ei käydä läpi Bitcoinin toimintaaperiaatteita. Jos kaipaat lisätietoa Bitcoinista, lue ensin tämä Bitcoinkeskuksen kattava opas aiheesta.

Miten ETF toimii?

Miksi ETF-tuotteita tarvitaan markkinoilla, ja mitä tämä instrumentti oikeastaan sisältää?

Suurin osa markkinoilla olevista ETF:stä on indeksirahastoja. Indeksi taas kuvaa useiden eri osakkeiden tai muiden instrumenttien suorituskykyä yhdellä luvulla. Maailman tunnetuin indeksi lienee S&P 500, joka kuvaa Yhdysvaltain 500 suurimman yrityksen kursseja. Sitä seuraavan ETF-rahaston ticker-symboli on SPY, joka on varmasti tuttu jokaiselle sijoitustoiminnasta kiinnostuneelle.

Ostamalla osuuden tällaisesta ETF-indeksirahastosta pääset sijoittamaan helposti yhteen toimialaan tai tietyn pörssin yrityksiin. Helsingin pörssistä tuttua OMXH 25 -indeksiä seuraava ETF sijoittaa käytännössä pörssin 25 suurimpaan yritykseen.

Ilman ETF-vaihtoehtoa joutuisit tekemään kymmeniä tai jopa satoja yksittäistä osakeostoa ja maksamaan kaikista välityspalkkiot. Piensijoittajalle kyseessä olisi täysin järjetön tehtävä, koska kulut nousisivat suhteessa aivan liian suuriksi. ETF:n avulla voit ostaa yhden rahasto-osuuden, jonka avulla sijoituksesi on hajautettu.

Indeksejä löytyy nykyisin myös kryptomarkkinoilta.

coinbase index

Yllä olevassa kuvassa on Coinbasen äskettäin lanseeraama indeksi. Sen arvo muodostetaan viiden tunnetun kryptovaluutan kurssin perusteella: Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash sekä Ethereum Classic. Bitcoinin osuus indeksistä on reilut 70 prosenttia.

ETF on likvidi vaihtoehto

Kuten edellä tuli kuvattua, ETF on erinomainen vaihtoehto piensijoittajalle. Niiden suosio on syystäkin räjähtänyt kasvuun 2000-luvulla, jolloin markkinoille on tullut tuhansia eri indeksirahastoja. Nordnet tarjoaa Suomessa myös täysin kuluttomia ETF-rahastoja, joihin on mahdollista sijoittaa alkaen 15 euron kokoisilla summilla.

Jos kyse on suuresta instituutiosta, yksittäiset osakeostot eivät ole mikään ongelma. Mihin suursijoittaja sitten tarvitsisi ETF-tuotteita? Tässä kohtaa mukaan tulevat esimerkiksi raaka-aineet. Mitä jos haluat sijoittaa öljyyn, kupariin, kultaan tai esimerkiksi uraaniin? Kulta tai hopea voi olla vielä jossain määrin järkevä säilyttää omassa kassakaapissa, mutta moni muu raaka-aine on ”hieman” epäkäytännöllinen.

ETF:n avulla on mahdollista sijoittaa esimerkiksi öljyn tai kullan hintaa seuraavan indeksiin ilman, että kyseistä raaka-ainetta tarvitsee omistaa fyysisesti. ETF-rahastot voi sitten omistaa esimerkiksi fyysistä kultaa tai sijoittaa kymmeniin eri öljyalan yhtiöihin, joiden kurssit nousevat tai laskevat öljyn hinnan mukaan.

ETF:t ovat myös erittäin helppoja kaupankäynti kannalta. Jos haluat myydä 10 prosenttia omistamastasi kultaharkosta, se ei onnistu helposti. Voit sen sijaan myydä nappia painamalla 10% ETF-osuuksistasi. Edellä mainitusta S&P 500 -indeksistä on myös helppo vähentää omistusta parilla prosentilla, mutta 500 eri yhtiön osakkeen kauppa tietyillä osuuksilla olisi jo työläämpi homma.

Suosituilla ETF:llä on hyvä likviditeetti, koska niille löytyy markkinatakaaja. Kyseessä on liikkeellelaskijasta erillinen instituutio, joka on tyypillisesti pankki tai joku muu finanssialan yritys. Markkinatakaaja tarjoaa ETF-osuuksille osto- ja myyntihinnat, joilla kauppaa käydään.

ETF eroaa perinteisistä rahastoista siten, että kaupankäynti on nopeampaa. Tyypillinen rahasto on pankin sisäinen, ja sinun täytyy olla sen asiakas voidaksesi tehdä rahastomerkinnän. ETF-osuuksia voi ostaa kuka tahansa esimerkiksi Nordnetin kautta, ja kaupat syntyvät välittömästi pienillä kuluilla.

Bitcoin ETF

Tässä vaiheessa lukija on toivottavasti ymmärtänyt ETF:n toimintaperiaatteen, ja miksi niitä on olemassa. Jos tämä pitää paikkansa, ei ole vaikea ymmärtää kaipuuta myös Bitcoin ETF:n saamiseksi markkinoille.

Jokainen kryptovaluuttasijoittaja on varmasti käynyt läpi erilaisia haasteita esim. sijoitusten säilyttämiseen liittyen. Vaikka Ledger Nano onkin monien mielestä helppokäyttöinen laite, institutionaaliset sijoittajat eivät halua pelata tällaisten riskien kanssa. Ne tarvitsevat vakuutettuja tuotteita, joita on helppo ostaa, myydä ja säilyttää. Tavallisen osakesijoittajan ei tarvitse esimerkiksi pelätä sitä, että hänen Nokia-osakkeensa varastettaisiin pankkitililtä.

Kryptovaluuttojen kohdalla tilanne on toinen. Offline-lompakko suojaa verkkohyökkäyksiltä, mutta silloin varat ovat yhden paperilapun varassa. Online-vaihtoehdot ovat tavalla tai toisella uhattuna, ja jotkut pörssit ovat joutuneet myös hakkeroinnin kohteeksi.

Kryptokentään rakentuu yhtä enemmän custody service –nimellä toimivia palveluita institutionaalisille sijoittajille ratkaisemaan edellä kuvattuja ongelmia. Vuoden 2017 joulukuussa lanseeratut Bitcoin-futuurit olivat myös yksi merkittävä tällä tiellä. Bitcoin ETF on seuraava etappi.

ETF:n tulo markkinoille mahdollistaisi kryptovaluutat sijoituskohteena esimerkiksi eläkerahastoille, jotka eivät voi nyt niihin sijoittaa. Maailmassa on myös iso joukko piensijoittajia, joille ETF olisi turvallisempi ja yksinkertaisempi hankkia kryptovaluuttoja portfolioon. Oston voi tehdä oman verkkopankin kautta, eikä tarvitse murehtia lompakoista tai availla tilejä pörsseihin.

Pitkä lista hylättyjä hakemuksia

Bitcoin ETF on noussut puheenaiheeksi vuoden 2018 heinäkuussa, mutta kyseessä ei ole mikään uusi ilmiö. Ensimmäiset yritykset nähtiin jo vuoden 2017 alussa Winklevoss-veljesten toimesta. Moni voi tuntea kyseiset kaksoset Facebookin tarinasta, sillä he tilasivat aikoinaan Mark Zuckerbergiltä naamakirjan. Zuckerberg kehitti kuitenkin salaa Facebookin ja nousi yhdeksi maailman rikkaimmista miehistä. Lopulta Winlevoss-veljekset saivat osansa kakusta oikeudenkäynnin kautta.

Kaksikko on perustanut myös Gemini-nimisen pörssin, ja he ovat tunnettuja nimiä Bitcoin-maailmassa. Winklevoss-ETF oli vuosi ensimmäinen merkittävä yritys saada tällainen rahasto markkinoille, mutta se ei läpäissyt vuosi sitten SEC:n kriteerejä. Veljekset yrittivät uudestaan tänä vuonna, mutta lopputulos oli sama.

Embed from Getty Images

Kuvassa Cameron ja Tyler Winklevoss

Tänään (23.8.) SEC hylkäsi myös listan muita ETF-hakemuksia ja käytti pitkälti samaa perustetta kuin aiemminkin.

Tällä hetkellä markkinoilla on kuitenkin yksi taho, jonka ETF-hakemusta ei ole vielä hylätty.

VanEck SolidX Bitcoin Trust ETF

Monet tarkoittavat Bitcoin ETF:stä puhuessaan yhtä tiettyä hakemusta. Kyseessä on Chicago Board Options Exchange (CBOE) yhteistyössä Van Eyck Investment ja SolidX -yhtiöiden kanssa.

Kyseinen hakemus joutui ensimmäistä kertaa SEC:n syyniin elokuun alussa, mutta se ei saanut kilpailijoiden tavoin kieltävää tuomiota. SEC päätti lykätä päätöstä syyskuun loppuun.

CBOE:n ETF eroaa merkittävästi sisällöltään hylätyistä hakemuksista. Tässä kommentti esimerkiksi ProShares Bitcoin ETF:ään liittyen, joka meni hylkyyn 23. elokuuta:

“ProShares & the other ETFs tried to solve this problem by pricing bitcoin through the well-respected, regulated CBOE & CME futures markets. In theory, this gave derivative-backed ETFs a better chance of approval than commodity-backed ETFs, which use unregulated spot markets.

The SEC wasn’t impressed, finding that the bitcoin futures markets aren’t “of significant size” as required by the Winklevoss denial. They even cited cryptotwitter favorite Chris Giancarlo, CFTC Chairman, who characterized the volume of the futures markets as “quite small.”

As a result, the SEC found that CBOE & CME wouldn’t provide enough info about the “identity of market participants” on unregulated spot and derivative markets “where a substantial majority of trading” occurs.” (Jake Chervinsky)

CBOE:n versiossa ETF-rahaston takana olisi oikeita Bitcoineja, eikä sen arvo perustuisi esimerkiksi futuureihin. Fintech-yhtiö SolidX toimisi tässä yhtälössä bittirahojen säilyttäjänä, ja kaikki Bitcoinit olisivat myös vakuutettuja. Sijoittajien kannalta heidän positionsa olisi siten turvattu, vaikka hakkerit onnistuisivat pääsemään pääomaan käsiksi.

Kyseinen ETF-rahasto ostaisi markkinoilta tarvittavan määrän Bitcoineja vastaamaan siihen sijoitettuja dollareita. Tämä on syy siihen, miksi monet sijoittajat intoilevat ETF:n nostavan Bitcoinin kurssin ylös.

CBOE toimisi ETF:n kauppapaikkana, ja yhtiö tarjoaa jo tällä hetkellä Bitcoin-futuureja. Tässä hakemuksessa on merkittävää myös se, että yhden rahasto-osuuden hinta on peräti 200.000 dollaria. Kyse ei siis ole Matti Meikäläiselle suunnatusta ETF:stä, vaan kohteena ovat institutionaaliset sijoittajat.

Tätä pidetään yhtenä merkittävän etuna. SEC on ilmaissut usein huolensa siitä, että tavalliset sijoittajat lähtevät ETF:n avulla mukaan kryptohuumaan vaillinaisin tiedoin.

Bitcoin ETF – yhteenveto

Tällä hetkellä kryptomarkkinoilla odotetaan SEC:n seuraavaa päätöstä edellä mainitun VanEck SolidX Bitcoin Trust ETF:n osalta. Deadlineksi on asetettu 30. syyskuuta.

Todennäköisesti lykkäyksiä on luvassa pitkälle ensi vuoden puolelle, sillä SEC:llä ei ole suurempaa painetta tuoda Bitoin ETF -tuotetta markkinoille juuri nyt. Kiinnostus kryptovaluuttoihin on pohjalukemissa ja ilmapiiri on varsin vihamielinen, sillä markkinoilla satelee syytöksiä hintamanipuloinnista joka suuntaan.

“Long story short, this isn’t a great sign for the bitcoin ETF bulls. The SEC’s demand is clear. They want to see:
(i) a surveillance-sharing agreement . . .
(ii) with a regulated market . . .
(iii) of significant size.

That seems like a tough request to satisfy in 2018.” (Jake Chervinsky)

Mitä ETF:n hylkääminen tarkoittaisi käytännössä? Ei välttämättä yhtään mitään. Kryptovaluutat ovat olleet tähänkin asti olemassa ilman ETF-tuotetta. Instituutiot ovat jo mukana pelissä, mutta ETF toisi kentälle myös lisää toimijoita.

Tämän lisäksi tarjolla on jo nyt Ruotsalaisen XBT Provider -yhtiön tarjoama Bitcoin ETN -tuote, joka toimii käytännössä samalla idealla kuin Bicoin ETF.

” We buy the relevant amount of bitcoin and/or ether upon issuance of a new certificate which ensures that we are always 100% hedged and able to support the outstanding value of the product. This means that our assets (as well as liabilities to Certificate-holders) follow the price of bitcoin and ether” (XBTprovider.com)

Kyseinen tuote on tullut äskettäin tarjolle myös Yhdysvaltoihin. ETN eroaa ETF:stä siten, että kyseessä on juridisesti liikkeeseenlaskijan velkasitoumuksista. Logiikka on kuitenkin sama, eli rahasto-osuuksien arvo nousee tai laskee Bitcoinin arvon mukaan. XBT Providerilla on myös Ethereum tracker -tuote, joka seuraa Etherin kurssia.

Kyseiseen rahastoon voi sijoittaa myös Nordnetin kautta.

ETF tulee myös markkinoille ennemmin tai myöhemmin. Onko VanEck SolidX Bitcoin Trust historian ensimmäinen hyväksytty hakemus vai ei? Aika näyttää.

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*