Bitcoin ETF on noussut viime vuosina yhä suuremmaksi keskustelunaiheeksi. Syksyllä 2021 otettiin merkittävä askel eteenpäin, kun ensimmäinen Bitcoin ETF hyväksyttiin myös Yhdysvalloissa. Miten tämä futuuripohjainen ETF eroaa sijoittajien suosikista eli spot ETF:stä. Mitä lyhyenne ETF edes ylipäätään tarkoittaa? Tämä artikkeli kertoo lisää.
Huom. Artikkelin sisältö on tarjolla myös videoformaatissa Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalla!
Mikä on ETF?
Lyhenne ETF tulee sanoista Exchange Traded Fund, mikä tarkoittaa suomennettuna pörssinoteerattua rahastoa. Kuka tahansa voi ostaa ETF-rahastojen osuuksia kuten osakkeita tai muitakin sijoitusinstrumentteja.
Koska kyseessä on pörssinoteerattu rahasto, ETF:n on täytettävä rahastomarkkinoita valvovien viranomaisten kriteerit. Yhdysvalloissa tämä taho on nimeltään U.S. Securities and Exchange Commission eli SEC. Kyseinen kirjainlyhenne on tullut tutuksi myös kryptovaluuttasijoittajille viime vuosina. SEC valvoo myös kryptovaluuttojen lainsäädäntöä Yhdysvalloissa, ja sen päätöksillä on vaikutuksia maailmanlaajuisesti.
Yrityksen pörssilistautuminen on vaativa ja aikaa vievä prosessi. Samalla tavoin myös ETF:n on täytettävä tietyt ehdot, ennen kuin se hyväksytään markkinoille treidattavaksi. Tämä koskee myös Bitcoiniin sekä muihin kryptovaluuttoihin liittyviä ETF-tuotteita. SEC:llä on tälläkin hetkellä prosessoitavana useita eri Bitcoin ETF -hakemuksia.
Miten ETF toimii?
Suurin osa markkinoilla olevista ETF:stä on indeksirahastoja. Indeksi kuvaa useiden eri osakkeiden tai muiden instrumenttien suorituskykyä yhdellä luvulla. Maailman tunnetuin indeksi on S&P 500, joka kuvaa Yhdysvaltain 500 suurimman yrityksen kursseja. Sitä seuraavan ETF-rahaston ticker-symboli on SPY. Se on varmasti tuttu jokaiselle sijoittajalle.
Ostamalla osuuden ETF-indeksirahastosta pääset sijoittamaan helposti yhteen toimialaan tai tietyn pörssin yrityksiin. Esim. Helsingin pörssistä tuttua OMXH25 -indeksiä seuraava ETF sijoittaa käytännössä pörssin 25 suurimpaan yritykseen. Alla on OMXH25:n kehitys reilun kymmenen vuoden ajalta.
Ilman ETF-vaihtoehtoa joutuisit tekemään kymmeniä tai jopa satoja yksittäistä osakeostoa ja maksamaan kaikista välityspalkkiot. Piensijoittajalle kyseessä olisi täysin järjetön tehtävä, koska kulut nousisivat suhteessa aivan liian suuriksi.
Entä sitten, kun yritysten painotus muuttuu? Joutuisit jatkuvasti myymään ja ostamaan osakkeita säilyttääksesi portfolion tietyssä suhteessa. ETF:n avulla päästään tästä kaikesta eroo.
ETF tarjoaa ennen kaikkea helpon sekä kustannustehokkaan tavan sijoittaa yhdellä kertaa kymmeniin, satoihin tai jopa tuhansiin yhtiöihin. Voit sijoittaa tiettyyn pörssiin, maantieteelliseen alueeseen tai toimialaan. Ilman ETF-rahastoja tämä olisi tavalliselle sijoittajalle täysin mahdotonta.
ETF on likvidi vaihtoehto
Kuten edellä tuli kuvattua, ETF on erinomainen vaihtoehto piensijoittajalle. Niiden suosio on syystäkin räjähtänyt 2000-luvulla, jolloin markkinoille on tullut tuhansia erilaisia indeksirahastoja. Esimerkiksi Nordnet tarjoaa Suomessa myös täysin kuluttomia ETF-rahastoja, joihin on mahdollista sijoittaa jo parin kympin kertaostoilla.
Jos kyse on suuresta instituutiosta, yksittäiset osakeostot eivät ole ongelma. Mihin suursijoittaja sitten tarvitsisi ETF-tuotteita? Tässä kohtaa mukaan tulevat esimerkiksi raaka-aineet. Mitä jos haluat sijoittaa öljyyn, kupariin, kultaan tai esimerkiksi uraaniin? Kulta tai hopea voi olla vielä jossain määrin järkevä säilyttää omassa kassakaapissa, mutta moni muu raaka-aine on ”hieman” epäkäytännöllinen.
ETF:n avulla on mahdollista sijoittaa esimerkiksi öljyn tai kullan hintaa seuraavan indeksiin. ETF-rahasto voi omistaa esim. fyysistä kultaa tai sijoittaa kymmeniin eri öljyalan yhtiöihin, joiden kurssit nousevat tai laskevat öljyn hinnan mukaan.
ETF:t ovat myös helppoja kaupankäynnin annalta. Jos haluat myydä 10 prosenttia omistamastasi kultaharkosta, se ei onnistu helposti. Voit sen sijaan myydä nappia painamalla 10 prosenttia ETF-osuuksistasi. Edellä mainitusta S&P 500 -indeksistä on myös helppo vähentää omistusta parilla prosentilla, mutta 500 eri yhtiön osakkeen kauppa tietyillä osuuksilla olisi jo työläämpi homma.
Suosituilla ETF:llä on hyvä likviditeetti, koska niille löytyy markkinatakaaja. Kyseessä on liikkeellelaskijasta erillinen instituutio, joka on tyypillisesti pankki tai joku muu finanssialan yritys. Markkinatakaaja tarjoaa ETF-osuuksille osto- ja myyntihinnat, joilla kauppaa käydään.
ETF eroaa perinteisistä rahastoista siten, että kaupankäynti on nopeampaa. Tyypillinen rahasto on pankin sisäinen, ja sinun täytyy olla sen asiakas voidaksesi tehdä rahastomerkinnän. ETF-osuuksia voi ostaa kuka tahansa esimerkiksi edellä mainitun Nordnetin kautta, ja kaupat syntyvät välittömästi pienillä kuluilla.
ETF:n edut kryptosijoittajalle
Jokainen kryptovaluuttasijoittaja on käynyt läpi haasteita säilytykseen liittyen. Vaikka Ledger Nano X on monien mielestä helppokäyttöinen laite, institutionaaliset sijoittajat eivät halua toimia näin. Ne tarvitsevat vakuutettuja tuotteita, joita on helppo ostaa ja myydä. Myöskään tavallisen osakesijoittajan ei tarvitse pelätä sitä, että hänen Nokian osakkeensa varastettaisiin.
Kryptovaluuttojen kohdalla tilanne on toinen. Offline-lompakko suojaa kyllä verkkohyökkäyksiltä, mutta silloin varat ovat yhden backup-koodilapun varassa. Online-vaihtoehdot ovat tavalla tai toisella aina uhattuna. Pörssit voivat myös joutua hakkerointien kohteeksi.
Moni sijoittaja haluaa vain hyötyä kryptovaluuttojen kurssinoususta ilman murheita niiden säiltyksestä. Markkinoilla on myös miljoonia päivätreidaajia, jotka spekuloivat kurssimuutoksilla yhden päivän tai jopa tunnin aikaikkunassa. Erilaiset ETF-tuotteet sekä johdannaiset (futuurit) soveltuvat juuri tällaisille sijoittajille.
Jos haluat sijoittaa Bitcoiniin Nordnetin kautta, voit tehdä sen ETF:n lisäksi myös tracker sertifikaatilla. Ne ovat hyvin samankaltaisia kuin ETF-rahastot ja seuraavat nimensä mukaisesti tietyn assetin kurssia. Sertifikaatilla ja ETF:llä on myös muita eroja, mutta karkeasti sanottuna kyse on saman tyyppisestä sijoituksesta. Alla on listaa Bitcoin-trackereista.
Nordnetista löytyy myös lukuisia Bitcoin ETF -tuotteita sekä Grayscalen rahasto.
Tällaisia tuotteita käyttämällä saat myös helpotusta verotukseen. Nordnet lähettää automaattisesti tiedot verottajalle mahdollisista voitoista ja tappioista. Jos hankit ”fyysisiä bitcoineja” muista palveluista, joudut myös tekemään verolaskelmat itse.
Haittapuolena ETF-tuotteissa & sertifikaateissa on kaupankäynti vain pörssien aukioloaikoina sekä kulut. Sijoittajan kannattaa ottaa selvää myös rahaston liikkeellelaskijan riskeistä.
Jos puhutaan instituutioista, Bitcoin ETF tarjoaa todella tärkeän edun ”fyysiseen” Bitcoiniin verrattuna. Etenkin eläkerahastoja sitovat hyvin tarkat säännöt sijoituskohteista. Moni instituutio haluaisi ostaa bitcoineja, mutta ei voi hankkia niitä regulaation vuoksi. Pörssilistatut ETF-tuotteet ratkaisevat nämä ongelmat. Samalla instituution ei tarvitse murehtia säilytysratkaisuista.
Tavallisella piensijoittajalle ei ole vastaavia rajoitteita. Tämän vuoksi moni suuntaakin kryptovaluuttapörsseihin ostoksille. ETF-tuotteita on toistaiseksi tarjolla lähinnä Bitcoinille ja Ethereumille. Kryptovaluuttapörsseissä tarjolla on jopa satoja erilaisia kolikoita.
Ensimmäinen Bitcoin ETF Yhdysvalloissa
Bitcoin-sijoittajien pitkä odotus päättyi vihdoin lokakuussa 2021. Tuolloin hyväksyttiin ensimmäinen Bitcoin ETF myös Yhdysvaltojen markkinoille. Hakemuksia oli ehditty hylätä jo vuodesta 2013 lähtien. Ensimmäinen Bitcoin ETF on viralliselta nimeltään ProShares Bitcoin Strategy ETF ja se löytyy pörssistä tickerillä BITO. Rahasto sai heti avauspäivänään pörssissä historiallisen paljon kiinnostusta.
My latest: ProShares bitcoin futures ETF sees historic nearly $1 billion trading day
"It absolutely obliterated," said James Seyffart of Bloomberg Intelligence.https://t.co/XayYB03xUe
— Frank Chaparro (In Europe) (@fintechfrank) October 19, 2021
Aiemmin mainittu valvontaviranominanen, SEC, oli saanut jo pitkään painetta asiaan liittyen. ETF:n hyväksyntä ei siis ollut jättiyllätys sijoittajille. Vain viikkoa myöhemmin hyväksyttiin myös toinen Bitcoin ETF: Valkyrie Bitcoin Strategy ETF tickerillä BTF.
Vaikka kyseessä oli historiallinen etappi Bitcoinille, suurin osa sijoittajista jäi odottamaan vielä parempaa. Nämä SEC:n hyväksymät ETF-tuotteet ovat nimittäin futuuripohjaisia. Toisin sanoen, kyseiset ETF-rahastot eivät hanki markkinoilta lainkaan ”fyysisiä” bitcoineja. Ne pyrkivät seuraamaan Bitcoinin kurssia hankkimalla Bitcoin-futuureja.
Tästä aiheutuu pari ongelmaa. Ensinnäkin, tällainen ETF ei vaikuta positiivisesti Bitcoinin kysyntään, koska se ei osta yhtään bitcoinia. Futuuripohjainen rahasto joutuu myös ostamaan ja myymään futuureja johtuen niiden päättymispäivistä. Tämä aiheutaa ylimääräisiä kuluja. Yhdysvalloissa olevat Bitcoin ETF:t soveltuvat siis heikosti pitkäaikaiseen holdaamiseen.
Sijoittajat odottavat SEC:n seuraavan naapurimaa Kanadan esimerkkiä ja hyväksyvän vihdoin myös spot Bitcoin ETF -tuotteen.
Markkinan kehitys viime vuosina
Tämä artikkeli kirjoitettiin ensimmäisen kerran kesällä 2018. Koko kryptomarkkina oli tuolloin hyvin erilainen sekä piensijoittajien että instituutioiden näkökulmasta.
Bitcoin-futuurit nousivat suureen suosioon vuoden 2019 aikana, kun johtava kryptovaluuttapörssi Binance lisäsi ne valikoimiinsa. Futuurit ovat nykyisin tarjolla kaikille sijoittajille ja mahdollistavat pörssistä riippuen jopa 100x vivun käytön. Futuurit ovat kryptovaluuttapörssien tapa tarjota johdannaisia. ETF-tuotteet tai tracker sertifikaatit ovat sitten perinteisten treidausalustojen (kuten Nordnet) tuotteita.
Vuonna 2021 saatiin siis kauan odotettu päätös Yhdysvalloissa. Sen naapurimaa, Kanada, on ollut tällä osastolla selvästi aktiivisempi. Kanadassa hyväksyttiin ensimmäiset Bitcoin ETF -tuotteet jo helmikuussa. Nämä sisältävät myös ”fyysisiä” bitcoineja futuurien sijaan.
LADIES & GENTS, WE HAVE THE 1ST PUBLICLY TRADED #BITCOIN ETF 🚀 IN NORTH AMERICA!!! pic.twitter.com/WdSAq2aWFJ
— MAGS 🔑⛏️🚒 (@Crypto_Mags) February 11, 2021
Kanadassa hyväksyttiin huhtikuussa myös kolme Ethereum ETF-tuotetta! Maailman talousmahti Yhdysvallat on siis tällä sektorilla jäljessä muita maita. Euroopassa Bitcoin-rahastoja sekä tracker sertifikaatteja on ollut jo vuosien ajan. Ruotsalainen XBT Provider on ollut tässä suhteessa edelläkävijä. Myös Saksan pörssissä on listattuna paljon eri vaihtoehtoja.
Aiemmin mainittu Grayscale on noussut todella suosituksi instituutioiden keskuudessa. Se tarjoaa rahastoja Bitcoinin lisäksi myös tunnettuihin altcoineihin. Grayscalen rahasto on ETF:n kaltainen sijoitus, mutta se on strukturoitu hieman eri tavalla. Grayscalen tuote on tarjonnut instituutioille pääsyn kryptovaluuttoihin ETF:ää odotellessa. Yhtiön tavoitteena on konvertoida rahasto ETF:ksi.
Yhteenveto
Tämä artikkeli oli tiivis yhteenveto Bitcoin ETF:stä sekä muista vastaavista sijoitusmuodoista. Vaikka tällaiset rahastot eivät koskettaisi tyypillistä piensijoittajaa, niillä on tärkeä rooli koko alan kannalta. Reguloidut ja pörssilistatut tuotteet tuovat legitimiteettiä kryptovaluutoille. Ne mahdollistavat myös todella ison rahan tulon markkinoille.
ETF-tuotteista sekä tracker-sertifikaateista voi olla myös iloa tavalliselle sijoittajalle. Kuten edellä oli jo mainittu, niissä on omat hyötynsä. Jos olet jo valmiiksi Nordnetin asiakas ja koko portfolioisi on siellä, on helppo tehdä sijoitus myös Bitcoiniin Nordnetin kautta. Et tarvitse uusia käyttäjätilejä, portfoliota ei tarvitse hajauttaa, ei ole murheita säilytyksestä ja niin edelleen. Muista kuitenkin lukea tarkasti tuotteiden kuvaukset ja tutustu niiden kulurakenteeseen.
Kannattaa myös muistaa kolmas tapa sijoittaa kryptovaluuttoihin: suorat osakeostot. Pörssistä löytyy useita louhinta-alan yhtiöitä sekä mm. Microstrategy, jonka markkina-arvosta suurin osa koostuu sen Bitcoin-omistuksista. Myös kryptovaluuttapörssi Coinbasen osakekurssi heijastaa kryptomarkkinan kehitystä. Löydät tietoa eri yhtiöiden Bitcoin-omistuksista bitcointreasuries.net-sivulta.
Aivan tavallisellakin piensijoittajalla on todella paljon eri vaihtoehtoja kryptosektoriin sijoittamisessa. Jokainen voi valita juuri omaan tekniseen tietämykseen sekä riskiprofiiliin sopivat tuotteet.
Photo by Emmaus Studio on Unsplash, Photo by Michael Förtsch on Unsplash
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!
Ei kommentteja