Bitcoin dominance kasvaa tasaisesti – altcoinien kylmä talvi jatkuu?

weiss cryptocurrency ratings

Yksi alkuvuoden puhutuimmista luvuista on Bitcoin dominance -prosentti. Kyseessä on käytännössä Bitcoinin osuus koko kryptovaluuttojen markkinasta. Bittirahojen kuningas on jälleen nousussa pitkän heikon jakson jälkeen – tietääkö tämä altcoinien kylmän talven jatkumista?

Rekisteröidy Coinmotionille

Kryptovaluutat ovat milleniaalien suosiossa

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on tällä hetkellä pääosin nuorten miesten puuhaa. Miksei myös naisten, mutta ala on ainakin toistaiseksi miesten dominoiva. Sukupuolta merkittävämpi asia on kuitenkin sijoittajien nuori keski-ikä. Kyse on ns. milleniaalien sukupolvesta, joka ei ole vielä kokenut merkittävää lamaa tai markkinaromahdusta.

Edellisestä maailmanlaajuisesta kriisistä on pian kulunut 10 vuotta. Moni kryptosijoittaja on tehnyt ensimmäiset osake- tai kryptovaluuttaostoksensa sen jälkeen. Tällä alustuksella viitataan siihen, että kryptoissa mukana olevilla milleniaaleilla voi olla hieman vääristynyt kuva markkinoiden kehityksestä.

Sijoitusmarkkinat liikkuvat aina sykleissä, jotka voivat olla kuukausien, vuosien tai vuosikymmenten mittaisia. Maailmassa ei ole hirveän montaa eri vaihtoehtoa, mihin sijoituksia voidaan laittaa: kätein osakkeet, velkakirjat, jalometallit, kiinteistöt ja käteine – karkeasti sanottuna. Ja nykyisin myös kryptovaluutat! Iso raha liikkuu sitten näiden sijoitusluokkien välillä. Sen lisäksi raha liikkuu esim. osakkeissa tietyn sektorin yrityksistä toisiin. Teknologia, öljy, finanssiala ja aseteollisuus ovat esimerkkejä tällaisista sektoreista.

Kryptovaluuttojen markkinat toimivat samalla idealla. Kryptot saavat institutionaalisten sijoittajien rahaa välillä enemmän, välillä vähemmän. Tämän lisäksi kryptomarkkinan sisällä eletään sykleissä kahden sektorin välillä: Bitcoin vs altcoinit. Selkeyden vuoksi sanalla altcoin tarkoitetaan tässä yhteydessä kaikkia muita kryptovaluuttoja, vaikka termillä onkin hieman vaihtelevia määrityksiä.

Bitcoin vs altcoin -syklit

Kryptovaluuttojen markkinat etenevät tiettyinä aikoina joko Bitcoin- tai altcoin-vetoisesti. Edellä mainittu Bitcoin dominance -lukema on indikaattori tästä syklistä. Alla oleva kuva on karkea yleistys viimeisen vuoden aikaisista tapahtumista altcoinien näkökulmasta:

bitcoin altcoin sykli
Kuvassa altcoinien huiput ja pohjat viimeisen vuoden ajalta

Bitcoin dominance oli vuosikaudet 80-90% maastossa, kunnes 12kk sitten alkoi tapahtua. Maaliskuussa 2017 alkoi valtava altcoin-sykli, minkä veturina oli Ethereum – kiitos ICO-buumin. Tuon syklin huippu nähtiin kesäkuussa, jolloin Bitcoin dominance romahti alle 40 prosenttiin. Lähtötaso oli vain muutama kuukausi aiemmin noin 88 prosenttia! Samaan aikaan Ethereumin markkinaosuus nousi yli 30 prosentin, joten kuuluisa ”flippening” oli hetken aikaa lähellä.

Tästä alkoi puoli vuotta kestävä Bitcoin-sykli, joka huipentui joulukuun käsittämättömään 20.000 dollarin kurssitasoon. Jos salkussasi ei ollut tämän syklin aikana Bitcoinia, hävisit järkyttävät summat rahaa.

Mikään sykli ei kuitenkaan jatku loputtomiin, ja Bitcoinin katto tuli vastaan pari viikkoa ennen joulua. Altcoinien nousu oli alkanut jo hieman aiemmin, sillä markkinoille tuli paljon uutta rahaa. Iso osa valui Bitcoiniin, mutta koko kryptomarkkina kasvoi valtavaa tahtia marraskuun puolivälistä vuoden 2017 loppuun.

Marras/joulukuussa alkanut altcoin-huuma oli todella raju. Tämä huipentui monien ”penniosakkeiden” kuten Ripplen, Vergen ja Tronin järkyttäviin kurssinousuihin. Bitcoin dominance tippui tämän syklin aikana puoleen noin 65 prosentin lähtötasosta. Valtava muutos todella lyhyessä ajassa. Huuma kesti käytännössä tammikuun ensimmäisille viikoille, jolloin koko markkina alkoi syöksyä tunnetuin seurauksin.

Uusi Bitcoin-sykli on alkanut

Bitcoin on alkanut kerätä itselleen markkinaosuutta viimeiset 4-5 viikkoa. Monet tunnetut altcoinit kuten Cardano, Icon ja Populous ovat olleet järkyttäviä sijoituksia edellisen kuukauden. Bitcoin on kohta tuplaantunut helmikuun alun pohjasta, mutta useat altcoinit ovat edelleen lähes samoissa lukemissa! Monen sijoittajan kryptoportfolio onkin polkenut viime viikot lähes paikallaan, vaikka Bitcoin on kerännyt tasaisesti kurssinousua.

Alla olevassa kuvassa on tämän hetken markkinatilanne coinmarketcap-sivustolta. Listassa on Bitcoin sekä top 15 -kryptovaluutat Bitcoiniin suhteutettuna. Suurin osa tunnetuista kryptoista on ottanut rumasti turpaan Bitcoiniin nähden vain seitsemässä päivässä.

Bitcoin dominance on noussut kuukaudessa noin 32 prosentin pohjalta 42 prosentin tasolle. Monien analyytikoiden mielestä maaliskuussa nähdään vielä 50 prosentin lukemat. Näin ollen altcoin-syklin pohja voi hyvinkin tulla vastaan maaliskuun lopulla tai huhtikuun alussa.

Nyt on selvää, että olemme tasaisessa alamäessä altcoinien näkövinkkelistä. Kysymys kuuluu: kuinka kaukana tuo pohja oikein on? Tämän lisäksi oleellinen kysymys on: mitkä altcoinit pitävät tämän laskusuhdanteen aikana parhaiten pintansa Bitcoiniin nähden? Jos katsotaan viimeisen viikon lukemia (yllä oleva kuva), niin Monero on ollut jopa Bitcoinia parempi sijoitus. Tämä johtuu pitkälti tulevasta MoneroV -airdropista.

Tällä hetkellä kannattaa tarkkailla tilanteen kehitystä. 42 prosentin markkinaosuus on edelleen varsin matala, joten todennäköisin skenaario on Bitcoinin vahvistuminen altcoineihin nähden. Tällä hetkellä moni suursijoittaja ostaa myös tuon narratiivin, joten seuraava altcoin-pump ei näytä olevan vielä kulman takana.

Jos et ole vielä miettinyt kryptovaluuttoihin sijoittamista Bitcoin vs Altcoin -näkökulmasta, nyt on korkea aika herätä tähän todellisuuteen. Kryptosijoitustesi arvo on moninkertaisesti pienempi tai suurempi yhden vuodenkin ajanjaksolla, jos pelaat edellä kuvatut syklit oikein.

Minkä tahansa trendin pohjan tai huipun täydellinen ajoittaminen on mahdotonta, eikä siihen tarvitse edes pyrkiä. Parannat huomattavasti kryptosijoitustesi arvoa jo pienellä vaivannäöllä.

Mikään trendi tai sykli ei jatku loputtomiin. Vaikka Bitcoin nousisi ensi viikolla 20.000 dollariin ja viikkoa myöhemmin 30.000 dollariin, se ei tule menemään suoraa tietä miljoonaan taalaan. Mikään kryptovaluutta, osake tai muukaan sijoituskohde ei etene loputtomiin suoraa viivaa ylöspäin.

Opi tunnistamaan, missä kohtaa Bitcoin vs altcoin -sykiä ollaan milloinkin menossa. Älä osta kryptovaluuttoja niiden ATH (All Time High) -kursseissa vain siksi, että muutkin ostavat. Älä myy paniikissa kryptovaluuttoja niiden pohjakurssilla vain siksi, koska naapuritkin panikoivat. Näillä ohjeilla pääset jo pitkälle!

Artikkelin inspiraationa toimi alla oleva Carter Thomasin -video. Hän käy läpi tässä artikkelissa kuvattuja syklejä läpi hieman tarkemmin. Suosittelen vahvasti katsomaan kyseisen videon ja seuraamaan muutenkin miehen Coin Mastery -kanavaa. Videon osuus How Alt Seasons Work alkaa kohdasta 14:10.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*