Opas: Bitcoin Cash

mikä on bitcoin cash? | bitcoin cash opas

Bitcoin Cash on yksi markkinoiden suurimmista ja puhutuimmista kryptovaluutoista. Kyseessä on myös ainoa todellista suosiota saanut Bitcoinin fork. Nykyisin Bitcoin Cash on myös haarautunut Bitcoin SV -kryptovaluutaksi, joten sillä riittää todellakin kilpailua oikealla ja vasemmalla. Tässä artikkelissa käydään läpi Bitcoin Cashin historiaa sekä nykytilaa. Mistä tässä krypovaluutassa on oikein kyse?

Rekisteröidy Binancelle

Jos haluat tutustua Bitcoin Cashiin videoformaatissa, niin saat tämän artikkelin tietopaketin myös alla olevalta videolta. Muistathan seurata myös Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavaa!

Bitcoin Cash on perinteinen valuutta

Asetetaan Bitcoin Cash ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Kyseessä on siis kryptovaluutta sanan varsinaisessa merkityksessä, eli digitaalisena vaihdon välineenä toimiva virtuaalivaluutta.

Bitcoin Cash on kilpailija etenkin Litecoinille, mutta nopean ja helpon valuutan rooliin ovat tyrkyllä myös mm. Dash, Digibyte ja miksei myös XRP. Tähän valuuttakategoriaan kuuluu tietysti myös kaikkien tuntema Bitcoin. Onko Bitcoin Cash (tai mikään kryptovaluutta) sitten kilpailija Bitcoinille vai pitäisikö Bitcoin asettaa statuksensa puolesta täysin omaan kategoriaansa, sen voi jokainen itse päättää. Kyseessä on joka tapauksessa Bitcoinista elokussa 2017 forkattu kryptovaluutta.

bitcoincom
Bitcoin.com -domain toimii sekä Bitcoinin että Bitcoin Cashin kotisivuna.

Bitcoin Cash on ollut syntymästään lähtien yksi maailman suurimmista kryptovaluutoista ja selkeästi vahvin Bitcoinin haastaja valuutta-kategoriassa. Se on myös ainoa Bitcoinin monista fork, joka on saanut todella merkittävää suosiota ja adoptiota. Muita edes hieman tunnettuja forkkeja ovat mm. Bitcoin Gold, Bitcoin Private sekä Bitcoin Diamond.

Käydään seuraavaksi läpi Bitcoin Cashin historiaa sekä ominaisuuksia. Miten tämä kryptovaluutta eroaa Bitcoinista?

Bitcoin Cashin historia ja taustat

Bitcoinin skaalautuvuuskeskustelu on ollut käynnissä jo useamman vuoden ajan. Kyse on siis Bitcoinin TPS eli Transactions Per Second -nopeuden kasvattamisesta. Kolmannen sukupolven platformit pystyvät nykyisin käsittelemään jopa tuhansia transaktioita sekunnissa, kun taas Bitcoinin kapasiteetti on reilusti alle 10 TPS.

Tämä johtuu Bitcoinin teknisistä rajoitteista. Lohkoketjun yksittäisen lohkon koko on rajoitettu yhteen megatavuun, minkä lisäksi uusia lohkoja syntyy vain noin kymmenen minuutin välein. On helppo ymmärtää, että yhteen lohkoon mahtuu vain rajallinen määrä transaktioita. Mitä pienempi lohko, sen vähemmän transaktioita koko lohkoketju voi käsitellä.

Väittely aiheen ympäriltä tiivistyi kysymykseen siitä, pitäisikö lohkon kokoa suurentaa vai ei. Vaihtoehtona lohkon kasvattamiselle olisi ratkaista skaalautuvuusongelma off-chain -ratkaisulla eli salamaverkon avulla. Debatti huipentui vuonna 2017, jolloin Bitcoinin ohjelmakoodin SegWit-päivitys lyötiin lukkoon elokuulle.

Lohkon kasvattamista kannattanut joukko erosi Bitcoin-leiristä omaksi kryptovaluutakseen ennen SegWitiä 1. elokuuta lohkon #478559 kohdalla. Bitcoin Cash nosti yhden lohkon tässä yhteydessä kahdeksaan megatavuun. Vain muutama viikko myöhemmin, SegWit-päivitys aktivoitiin.

Draama jatkui tämän jälkeen myös Bitcoinin kulisseissa otsikolla SegWit2X. Kyseessä oli Bitcoin-yhteisöä jälleen jakanut hard fork, joka kuitenkin peruutettiin viime hetkellä marraskuussa 2017. Sen tarkoituksena olisi ollut tuplata Bitcoinin lohkon koko. Kyseessä oli tietyllä tapaa SegWit-päivityksen toinen osa, mikä ei koskaan lopulta aktivoitunut.

Lopulta Bitcoinin joulukuun fork -huumassa syntyi SegWit2X-niminen kryptovaluutta, joka on ollut kuollut alusta asti.

Jos Bitcoin Cash -leirin ratkaisu kerran toimii teknisesti, niin miksi Bitcoin -leiri ei suostu kasvattamaan lohkon kokoa? Tämä johtuu siitä, että Bitcoin-kehittäjät haluavat hoitaa skaalauksen ns. off-chain ratkaisun avulla. Tämä tarkoittaa käytännössä salamaverkkoa, jonka avulla lohkoketjun yläpuolelle luodaan kokonaan toinen protokolla.

Salamaverkko mahdollistaa lähes reaaliaikaiset valuutansiirrot, ja kyseinen teknologia on ottanut valtavia harppauksia vuoden 2018 jälkeen. Monien mielestä salamaverkko tulee tekemään aikanaan muut kryptovaluutat tarpeettomiksi, joiden ainoa kilpailuetu Bitcoiniin nähden on transaktioiden nopeus.

Bitcoin-leiri näkee Bitcoin Cashin ratkaisun hätäilynä ja ongelmallisena myös koko verkon hajauttamisen kannalta. Suurempi blokkien koko vaatii myös enemmän verkkoa pyörittäviltä node-palvelimilta, jolloin ylläpito voi keskittyä liikaa varakkaiden tahojen haltuun.

Bitcoin Cashin keulakuva Roger Ver

Bitcoin Cash -leirin keulakuvana on toiminut alusta asti Roger Ver. Kyseessä on hyvin ristiriitainen hahmo, joka osaa hämmentää soppaa terävillä some-lausunnoillaan.

Ver on yksi Bitcoin-maailman tunnetuimpia hahmoja, ja hän kantoi pitkään myös titteliä Bitcoin-jeesus. Roger Ver on levittänyt sanaa kryptovaluutoista jo 2010-luvun alkupuolelta lähtien, ja moni myös arvostaa hänen pioneerityötään hyvin korkealle.

Ver oli luomassa monia verkkokauppoja, jotka hyväksyivät Bitcoinin matksuvälineeksi. Hän omistaa myös edelleen Bitcoin.com -sivuston, joka on kiistämättä kryptouniversumin arvokkain domain. Roger Ver on toiminut myös alkuvaiheen rahoittajana monissa maailman tunnetummista kryptovaluuttapalveluista.

roger ver
Kuvassa Roger Ver (oikealla) haastattelee John McAfeeta.

Yksi Roger Verin käyttämistä aseista on juuri Bitcoin.com. Kyseessä on siis alun perin Bitcoinista kertova sivusto, mutta Ver on käyttänyt sitä jatkuvasti Bitcoin Cashin promoamiseen. Jossain vaiheessa mm. Bitcoin.com -lompakon oletusvaluutaksi tuli Bitcoin Cash, ja Bitcoin sai nimen Bitcoin Core.

Termi Bitcoin Core on Roger Verin lanseeraama. Hän pyrkii asettamaan sen avulla alkuperäisen Bitcoin-lohkoketjun ikään kuin samalle tasolle Bitcoin Cashin kanssa. Bitcoin Core vs Bitcoin Cash kuulostaa hieman paremmalta, kuin Bitcoin vs Bitcoin Cash. Jälkimmäisestä asettelusta tulee helpommin mielikuva, että vastakkain ovat aito ja alkuperäinen Bitcoin sekä sen halpa kopio.

Ver tuo jatkuvasti esiin viestiä, jonka mukaan Bitcoin Cash on ainoa oikea Bitcoin, koska sen toiminta vastaa Satoshi Nakamoton whitepaperissa kuvaamaa Bitcoinia.  Miehen viestintä nyppii Bitcoin-leiriä siksi, että Verin kommentit ovat kiistatta olleet myös FUD:n ja faktan sekoitusta.

Roger Ver muistaa korostaa Bitcoinin ongelmia, mutta ei kerro aina koko totuutta niiden ratkaisuista. Toisaalta hän “unohtaa” viesteissään Bitcoin Cashin ongelmat, eikä BCH ole myöskään markkinoiden ainoa (puhumattakaan paras) ratkaisu nopeisiin transaktioihin, mikä jätetään usein mainitsematta.

Olipa mielipide Roger Veristä mikä hyvänsä, niin hän on syy Bitcoin Cashin menestykseen ja adoptioon. Ver on esiintynyt myös usein CNBC-kanavalla, mitä ei voi sanoa monen muun kryptovaluutan johtohahmosta. Bitcoin Cash on Roger Verin avulla peitonnut monet teknisesti vahvemmat kilpailijansa, kuten esim. Dash tai Digibyte.

Roger Verin hyvät suhteet Bitmainin perustaja Jihan Wu:n suuntaan ovat olleet myös avainasemassa Bitcoin Cashin menestyksen kannalta. Bitmain on ollut valtava tukija tälle valuutalle ja mm. holdannut yli miljoona Bitcoin Cash -kolikkoa. Bitmain on myös erittäin merkittävä peluri sekä Bitcoin Cash että Bitcoin -louhinnassa.

Bitcoin Cash sisällissota

Bitcoin Cash eteni vajaan vuoden ajan varsin yhtenäisenä rintamana Bitcoinia vastaan. Vuoden 2018 loppupuolella BCH-porukka hajosi kuitenkin kahteen leiriin, joita kutsuttiin nimellä Bitcoin ABC ja Bitcoin SV.

Nimi Bitcoin ABC tuli Bitcoin-ohjelmistosta, ja sen keulahahmona toimi edellä mainittu Roger Ver. ABC-leirin merkittävä tukija on myös kiinalaisen Bitmain-yhtiön perustaja Jihan Wu. Bitmain on markkinoiden suurin ASIC-louhintalaitteiden valmistaja, ja yhtiön taseessa on myös yli miljoona Bitcoin Cash -kolikkoa.

Bitcoin SV -leirin vetäjä on puolestaan Craig S. Wright, joka lienee Roger Verin ohella yksi eniten puhutuista henkilöitä kryptovaluuttojen maailmassa. Wright on myös julkisesti todennut olevansa Satoshi Nakamoto, mistä nimi Bitcoin SV myös juontaa juurensa. Kirjainlyhenne SV tulee sanoista Satoshi’s Vision.

Craig Wrightilla on tukenaan myös miljardööri Calvin Ayre, joka omistaa CoinGeek -sivuston. Alla olevalla videolla tarinaa Bitcoin Cashin sisällissodasta noin viikko ennen forkin tapahtumista.

Bitcoin Cashin sisällissota johtui, ironista kyllä, samasta syystä kuin Bitcoinin sisällissota vuotta aiemmin. Bitcoin SV halusi kasvattaa lohkojen kokoa jopa yhteen gigatavuun, mutta ABC-leiri ei halunnut lähteä tälle linjalle.

Bitcoin Cashin (ABC) ja Bitcoin SV:n ero oli karkeasti sanottuna seuraava: ABC-leirin mielestä Bitcoin Cash -ohjelmiston core oli hyvä, 32 megatavun lohkot sopivan kokoisia, eikä tarvetta radikaaleihin muutoksiin ollut. SV halusi suurentaa blokkeja sekä viedä kehitystä eri suuntaan. Voit lukea aiheesta lisää esim. tästä artikkelista.

Kun osapuolet eivät päässeet sopuun yhtenäisestä kehitystyöstä, lohkoketju jakautui kahtia marraskuun 2018 hard forkissa. Tällä tapahtumalla oli myös vakavia seurauksia koko markkinaan, sillä se aiheutti Bitcoinin romahduksen noin 6000 dollarista lähes 3000 dollariin. Samalla koko kryptomarkkinan arvosta suli noin puolet.

Todellista syytä ei voida koskaan tietää, mutta todennäköisesti taustalla oli yhdistelmä markkinan pelkoa sekä Bitcoin Cash -leirien Bitcoinin myyntejä, joilla ne pyrkivät pumppaamaan oman valuuttansa arova korkeammalle.

Markkinat ovat hyväksyneet hard forkin jälkeen Roger Verin joukkueen ikään kuin Bitcoin Cashin alkuperäiseksi haaraksi. Hetken aikaa valuuttaa kutsuttiin nimellä Bitcoin Cash ABC tai Bitcoin ABC, mutta nykyisin Bitcoin Cash on saanut pitää käytännössä kaikkialla vanhan nimensä. Craig Wrightin “kapinalliset” tunnetaan nimellä Bitcoin SV.

Bitcoin Cashin vs Bitcoin teknologia

Tässä artikkelissa ei käsitellä Bitcoin Cashin teknologiaa laajemmin. Valuutta oli elokuuhun 2017 asti yhtä kuin Bitcoin, ja se toimii yhä lähes identtisesti “esi-isänsä” kanssa. Lohkoketjun sekä Bitcoin-verkon toimintaa on käsitelty yksityiskohtaisesti tässä artikkelissa: mikä on Bitcoin? Samat periaatteet pätevät myös Bitcoin Cashin kohdalla.

Kyseessä on siis Proof of Work -konsensusalgoritmiin pohjautuva kryptovaluutta. PoW on monien mielestä suorastaan esihistoriallinen tapa varmistaa lohkoketjun datan oikeellisuus, sillä se vaatii toimiakseen fyysisiä louhintalaitteita. Bitcoin Cash käyttää myös identtistä tiivistealgoritmia Bitcoinin kanssa (SHA-256), eli samat ASIC-louhijat voidaan kytkeä louhimaan Bitcoinia tai Bitcoin Cashia tilanteen mukaan.

Tässä piilee myös Bitcoinin forkkien suurin turvallisuusriski: 51%-hyökkäyksen tekeminen Bitcoin Cashin tai Bitcoin SV:n on suhteellisen vaivatonta, koska tarvittava louhintalaitteisto on jo olemassa. Vihamielisen tahon tarvitsisi vain vaihtaa louhijat lohkoketjusta toiseen.  Tämä uhka on kaikilla kryptovaluutoilla, jotka käyttävät samaa louhinta-algoritmia jonkun huomattavasti suuremman valuutan kanssa.

bitmain-antminers
Kuvassa Bitmain ASIC-louhijoita, joita voidaan käyttää Bitcoinin, Bitcoin Cashin ja Bitcoin SV:n louhintaan.

Merkittävin ero Bitcoinin ja Bitcoin Cashin välillä on lohkoketjun lohkon koko. Riitely aiheesta johti siis Bitcoin Cashin -kryptovaluutan syntymiseen elokuussa 2017. Bitcoin Cashissa yhden lohkon kokoa kasvatettiin kahdeksaan megatavuun Bitcoinin yhteen megatavuun verrattuna. Vuonna 2018 Bitcoin Cashin lohko on kasvanut jo 32 megatavuun, ja sen verkko pystyy käsittelemään lähteestä riippuen 100-200 transaktiota sekunnissa.

Teoriassa Bitcoin Cashin transaktiokapasiteetti olisi Bitcoiniin nähden 32x suurempi, mutta käytännössä ero ei ole näin suuri. Bitcoin aktivoi elokuussa 2017 aiemmin mainitun SegWit-päivityksen, minkä ansiosta osta transaktiodatasta saatiin siirrettyä varsinaisen lohkoketjun lohkon ulkopuolelle. Näin yhteen lohkoon mahtuu enemmän informaatiota, ja käytännössä Bitcoinin kapasiteetti tuplaantui aiempaan verrattuna.

Entä sitten Bitcoinin Lightning Network? Roger Veriltä löytyy runsaasti LN-vastaisia argumentteja, ja mies on innokas myös demoamaan Bitcoin Cashin ylivertaisuutta transaktionopeudessa. Alla on yksi video aiheesta:

Bitcoin Cash pystyy videolla kuvattuun transaktioon, koska eri palvelut hyväksyvät lähetyksiä ilman yhtään verkon vahvistusta. Bitcoin Cashin lohkoketjuhan toimii siis identtisesti Bitcoinin tavoin. Tämä tarkoittaa, että uusia lohkoja syntyy myös Bitcoin Cash -lohkoketjuun myös 10 minuutin välein.  Jos Bitcoinin verkossa ei ole suurempaa ruuhkaa, molempien kolikoiden “normaali lähetys” lohkoketjussa kestää käytännössä saman verran.

Tosin, jos yrität lähettää käytännössä Bitcoin Cashia esim. Ledger Nanosta Coinbaseen tai johonkin muuhun pörssiin, joudut odottamaan usein huomattavasti Bitcoinia kauemmin. Tämä johtuu siitä, että monet pörssit vaativat turvallisuussyistä Bitcoin Cashilta 2-3 kertaa enemmän vahvistuksia.

Bitcoin Cashin etuna ovat huomattavasti pienemmät transaktiomaksut, jotka ovat vain sentin osia. Sen parempi kapasiteetti tulee esiin silloin, jos Bitcoin-lohkoketju alkaa ruuhkautua.

Bitcoin Cashin käyttäminen esim. verkkokaupassa ilman yhtään vahvistusta toimii, koska protokollan koodissa oleva eroavaisuus Bitcoiniin verrattuna tekee ns. double spend -hyökkäyksestä lähes mahdottoman (erittäin epätodennäköisen). Bitcoin Cash ei kuitenkaan pääse pakoon hidasta lohkoketjuaan kaikissa tilanteissa, kuten yllä on kuvattu.

Halving eli lohkopalkkioiden puoliintuminen koskettaa Bitcoinin tavoin myös Bitcoin Cashia. Uusia lohkoja tulee aavistuksen eri tahtiin BCH / BSV / BTC välillä, joten Bitcoin Cashin (sekä Bitcoin SV:n) halving tapahtui keväällä 2020 noin kuukautta Bitcoinia aiemmin. BCH halving ei vaikuttanut oleellisesti sen kurssiin.

Bitcoin Cashin tulevaisuus

Bitcoin Cashin tulevaisuus näyttää vielä toistaiseksi hyvältä, vaikka edellä mainittu Bitcoinin salamaverkko kasvaakin vauhdilla. BCH:n kilpailijoista myös Litecoin on aktivoinut salamaverkon (ja SegWitin), mikä tuo lisäpainetta nopeuskilpailuun. Roger Ver on ottanut alusta selkeän kannan ja kampanjoinut salamaverkkoa vastaan. Tämän lisäksi hän on todistanut Bitcoin Cashin nopeutta salamaverkkoa vastaan.

Vaikka Bitcoin Cash ei hyödynnä salamaverkkoa, protokolla kehittyy muulla tavoin. Löydät Bitcoin Cashin roadmapin osoitteesta bitcoincash.org/roadmap.html.

Bitcoin Cashin etuna sen kilpailijoihin nähden on Roger Verin johtama markkinointikoneisto, jonka yksi tärkeä palanen on Bitcoin.com -domain. Ver on myös todella vahvasti verkostoitunut Japanissa, jossa mies on myös asunut vuosikausia. Hän on onnistunut tekemään Bitcoin Cashista todella tunnetun kryptovaluutan sen lyhyestä iästä huolimatta. BCH on pysynyt tiukasti yhtenä top 6 -kryptovaluutoista markkina-arvolla mitattuna.

Oma lukunsa on myös Bitmainin tuki, tosin tämä pilari on heikentynyt vuoden 2017 jälkeen johtuen yhtiön markkina-aseman muutoksesta. Sen hallitsemat louhintasyndikaatit ovat kuitenkin merkittävä tekijä Bitcoin ja Bitcoin Cash -maailmassa.

Tällä hetkellä näyttää myös siltä, että Bitcoin Cash on voittanut ainakin toistaiseksi marraskuussa 2018 alkaneen sisällissodan. Bitcoin Cash -kryptovaluutan markkina-arvo on ollut alusta asti huomattavasti korkeampi, mutta tämä kilpailu ei ole vielä lopullisesti ohi. Bitcoin SV on edelleen markkinoilla top 10 -kryptovaluuttana.

Alla on hyvä video huhtikuulta 2020, jossa Coin Bureau -kanava käy läpi Bitcoin Cashin tilannetta.

Sijoittajan täytyy siis arvioida Bitcoin Cashin asemaa pelikentällä suhteessa Bitcoiniin & salamaverkkon sekä Bitcoin SV -leiriin. Kilpailu kiristyy jatkuvasti myös maksuvälineiden osalta. Esimerkiksi Dash ja Digibyte ovat teknisiltä ominaisuuksiltaan monipuolisempia ja XRP sekä Stellar Lumens tarjoavat käytännössä ilmaisia siirtoja parissa sekunnissa.

Markkinoilla on siis nykyisin monta kryptovaluuttaa, joiden siirrot ovat käytännössä ilmaisia ja hyvin nopeita – myös lohkoketjun vahvistusten kanssa.

Bitcoin Cash kurssi, ostaminen ja lompakko

 

Jos haluat hankkia Bitcoin Cashia, se tapahtuu helpoimmin euroilla Coinbasesta. Voit tallettaa Coinbase-tilillesi rahaa joko pankkisiirrolla tai luottokortilla, minkä jälkeen osto onnistuu nappia painamalla. Löydät yksityiskohtaisen artikkelin Coinbasen käytöstä tästä linkistä.

Muita luotettavia ostopaikkoja euroilla ovat eToro ja Kraken Bitcoin Cash löytyy nykyisin myös kaikista tunnetuimmista krypto-krypto -pörsseistä, kuten esim. Binancesta. Voit ostaa niistä Bitcoin Cashia Bitcoinin avulla. Suomalaisista kauppapaikoista Bitcoin Cashia ei vielä toistaiseksi saa.

Lähes kaikki tunnetuimmat lompakot tukevat Bitcoin Cashia. Exodus on hyvä ja ilmainen desktop- ja mobiililompakko. Voit myös käyttää Bitcoin.comin BCH-lompakkoa. Ledger Nano S, Ledger Nano X ja Trezor Model T hardware-lompakot tukevat luonnollisesti myös Bitcoin Cashia.

Pysyt parhaiten kärryillä Bitcoin Cashista seuraamalla Twitterissä Roger Veriä sekä Youtubessa Bitcoin.comin virallista kanavaa. Redditissä on syytä seurata sekä sivua /r/btc/ että /r/bitcoincash/

Kuva: Pixabay, Roger Ver

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja sekä sivuston pääanalyytikko. Hän on seurannut kryptovaluuttoja työkseen vuodesta 2017 lähtien. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat. Antti vastaa pääosin Bitcoinkeskuksen sisällöntuotannosta sekä some-kanavien ylläpidosta.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*