Bitcoin Cash (BCH) on vuonna 2017 perustettu kryptovaluutta, joka haarautui Bitcoinista hard forkin seurauksena. Bitcoin Cashin taustalla on vuosia jatkunut skaalauskeskustelu Bitcoinista. Bitcoin Cash -leirin keulakuvana on toiminut alusta asti Roger Ver.
Bitcoin Cash -yhteisö on jakaantunut sen perustamisen jälkeen kaksi kertaa, mikä on johtanut uusiin hard forkeihin. Bitcoin Cash ja Bitcoin ovat teknisesti varsin lähellä toisiaan. Bitcoinin salamaverkko on merkittävä uhka Bitcoin Cashille. Bitcoin Cash on pitänyt pintansa kryptovaluuttojen top 20 -rankinginlistalla sisäisistä riidoista ja markkina-arvon laskusta huolimatta.
Sisällysluettelo
Mikä on Bitcoin Cash (BCH)?
Bitcoin Cash (BCH) on vuonna 2017 perustettu kryptovaluutta, joka haarautui Bitcoinista hard forkin seurauksena. Hard forkissa kryptovaluutan lohkoketju haarautuu ohjelmistopäivityksen seurauksena siten, etteivät haarat ole enää yhteensopivia.
Bitcoin Cash perustettiin, koska Bitcoin-yhteisö oli jakaantunut kahteen leiriin skaalauskeskustelun seurauksena. Bitcoin Cash -kannattajat halusivat kasvattaa Bitcoinin transaktiokapasiteettia suurentamalla lohkoketjun lohkon kokoa. Bitcoin Cashin lohkoksi valittiin 8 MB, joka kasvatettiin myöhemmin 32 MB kokoiseksi.
Bitcoin Cash on luokitukseltaan digitaalinen valuutta, joka tarjoaa käyttäjilleen halvat ja nopeat transaktiot. Alla olevassa taulukossa on perustietoa Bitcoin Cashista.
Ominaisuus | Info |
---|---|
Kategoria | Valuutta |
Ticker pörsseissä | BCH |
Kierrossa nyt | 19,6 milj. BCH |
Kierrossa max | 21 milj. BCH |
Ylin kurssi (pvm) | $4355,62 (20.12.2017) |
Alin kurssi (pvm) | $75,08 (15.12.2018) |
Bitcoin Cashin ajantasaisen kurssin löydät tältä sivulta: Bitcoin Cash (BCH) kurssi.
Bitcoin Cash on myöhemmin haarautunut myös eri versioihin. Vuonna 2018 Bitcoin Cash -yhteisö jakaantui jälleen lohkon kasvattamisen vuoksi, ja tämän seurauksena Bitcoin SV (BSV) -kryptovaluutta haarautui Bitcoin Cashin lohkoketjusta.
Marraskuussa 2020 Bitcoin Cash -yhteisö jakaantui jälleen kahteen leiriin, kun kehittäjä Amaury Séchetin johtamat ”kapinalliset” halusivat oman kryptovaluuttansa. Bitcoin Cash -haarat saivat tuolloin nimet Bitcoin Cash ABC and Bitcoin Cash Node (BCHN).
Näistä Bitcoin Cash Nodella oli selvästi suurempi louhintateho ja markkina-asema, joten se sai pitää Bitcoin Cash -nimen. Bitcoin Cash ABC uudelleenbrändättiin keväällä 2021 kryptovaluutaksi nimeltään eCash, jolla on ticker XEC.
Bitcoin Cash on menettänyt merkittävästi markkina-arvoaan vuoden 2017 huipun jälkeen, ja yhteisön riitely on haitannut myös sen suosiota. Bitcoin Cash on tästä huolimatta vielä yksi top 20 -kryptovaluutoista.
Bitcoin Cashin historia ja taustat
Bitcoin Cashin taustalla on vuosia jatkunut skaalauskeskustelu Bitcoinista. Kyse on Bitcoinin transaktiokapasiteetin kasvattamisesta. Tällä hetkellä Bitcoin pystyy käsittelemään alle 10 transaktioita per sekunti (TPS). Kolmannen sukupolven platformit pääsevät jopa tuhansiin transaktioihin per sekunti.
Bitcoinin heikko transaktiokapasiteetti johtuu teknisistä rajoitteista. Ne lyötiin lukkoon yli kymmenen vuotta sitten Satoshi Nakamoton toimesta. Lohkoketjun yhden lohkon koko on vain yksi megatavu, minkä lisäksi uusia lohkoja syntyy vain kymmenen minuutin välein. Lohkoon mahtuu aina siis rajallinen määrä transaktioita. Mitä pienempi lohko ja hitaampi lohkojen välinen aika, sen pienempi kapasiteetti.
Lue lisää lohkoketjuteknologiasta tästä artikkelista: Mikä on lohkoketju?
Väittely aiheen ympäriltä tiivistyi kysymykseen siitä, pitäisikö lohkon kokoa suurentaa vai ei. Vaihtoehtona lohkon kasvattamiselle olisi Layer 2 -ratkaisu eli salamaverkko. Kiistely huipentui vuonna 2017, jolloin Bitcoinin ohjelmakoodin SegWit-päivitys lyötiin lukkoon. Tämä oli ensimmäinen askel kohti Layer 2 -ratkaisua.
Lohkon kasvattamista kannattanut joukko erosi Bitcoinista omaksi kryptovaluutakseen ennen SegWitiä. Tämä tapahtui 1. elokuuta vuonna 2017, tarkalleen lohkon #478559 kohdalla. Näin syntyi Bitcoin Cash.
Alla oleva video käy läpi Bitcoinin historiaa sekä kiistelyä lohkon kasvattamisesta.
Bitcoin Cash nosti lohkon kokoa välittömästi kahdeksaan megatavuun. Nykyisin ollaan jo tasolla 32 MB.
Jos Bitcoin Cash toimii teknisesti, miksi Bitcoinin lohkon kokoa ei voida kasvattaa? Tämä johtuu siitä, että Bitcoin-kehittäjät haluavat hoitaa skaalauksen Layer 2 -ratkaisun avulla. Tämä tarkoittaa käytännössä salamaverkkoa. Sen avulla lohkoketjun yläpuolelle luodaan kokonaan toinen protokolla pieniä ja verkkoa kuormittavia transaktioita varten.
Salamaverkko mahdollistaa lähes reaaliaikaiset valuutansiirrot, ja kyseinen teknologia on ottanut valtavia harppauksia vuoden 2018 jälkeen. Bitcoin-maksimalistien mielestä salamaverkko tekee aikanaan muut valuutat tarpeettomiksi.
Bitcoin-leiri näkee Bitcoin Cashin ratkaisun hätäilynä ja ongelmallisena myös koko verkon hajauttamisen kannalta. Suurempi blokkien koko vaatii myös enemmän verkkoa pyörittäviltä node-palvelimilta, jolloin ylläpito voi keskittyä liikaa varakkaiden tahojen haltuun.
Bitcoin vs Bitcoin Cash eli ”sota” on kadonnut täysin otsikoista parin viime vuoden aikana. Tähän vaikuttaa Bitcoinin narratiivin muuttuminen yhä vahvemmin digitaalisen kullan suuntaan. Käytännössä nämä kryptovaluutat eivät kilpaile keskenään.
Bitcoin Cashin keulakuva Roger Ver
Bitcoin Cash -leirin keulakuvana on toiminut alusta asti Roger Ver. Kyseessä on ristiriitainen hahmo, joka osaa hämmentää soppaa terävillä some-lausunnoillaan.
Ver on yksi Bitcoin-maailman tunnetuimpia hahmoja, ja hän kantoi pitkään myös titteliä Bitcoin-jeesus. Roger Ver on levittänyt sanaa kryptovaluutoista jo 2010-luvun alkupuolelta lähtien. Moni arvostaakin hänen pioneerityötään korkealle.
Ver oli luomassa monia verkkokauppoja, jotka hyväksyivät Bitcoinin matksuvälineeksi. Hän omistaa myös edelleen Bitcoin.com-sivuston, joka on kiistämättä kryptouniversumin arvokkain domain. Roger Ver toimi myös alkuvaiheen rahoittajana monissa maailman tunnetummista kryptovaluuttapalveluista.

Yksi Roger Verin käyttämistä aseista on juuri Bitcoin.com. Kyseessä on siis alun perin Bitcoinista kertova sivusto, mutta Ver on käyttänyt sitä jatkuvasti Bitcoin Cashin promoamiseen. Pahimmillaan jopa Bitcoin.com-lompakon oletusvaluutaksi tuli Bitcoin Cash, ja Bitcoin sai nimekseen Bitcoin Core.
Termi Bitcoin Core on Roger Verin lanseeraama. Hän pyrkii asettamaan sen avulla alkuperäisen Bitcoin-lohkoketjun ikään kuin samalle tasolle Bitcoin Cashin kanssa. Bitcoin Core vs Bitcoin Cash kuulostaa hieman paremmalta, kuin Bitcoin vs Bitcoin Cash. Jälkimmäisestä asettelusta tulee helpommin mielikuva, että vastakkain ovat aito ja alkuperäinen Bitcoin sekä sen halpa kopio.
Ver tuo jatkuvasti esiin viestiä, jonka mukaan Bitcoin Cash on ainoa oikea Bitcoin, koska sen toiminta vastaa Satoshi Nakamoton whitepaperissa kuvaamaa Bitcoinia. Miehen viestintä nyppii Bitcoin-leiriä siksi, että Verin kommentit ovat kiistatta olleet myös FUD:n ja faktan sekoitusta.
Sad to see Roger Ver FUD'ing Bitcoin on CNBC. And he keeps calling it Bitcoin Core coin. Talk about being a hypocrite. SMH https://t.co/mDWc8WnmZL
— Charlie Lee Ⓜ️🕸️ (@SatoshiLite) December 11, 2017
Roger Ver muistaa korostaa Bitcoinin ongelmia, mutta ei kerro aina koko totuutta niiden ratkaisuista. Toisaalta hän ”unohtaa” viesteissään Bitcoin Cashin ongelmat, eikä BCH ole myöskään markkinoiden ainoa (puhumattakaan paras) ratkaisu nopeisiin transaktioihin, mikä jätetään usein mainitsematta.
Olipa mielipide Roger Veristä mikä hyvänsä, niin hän on syy Bitcoin Cashin menestykseen ja adoptioon. Ver on esiintynyt myös usein CNBC-kanavalla, mitä ei voi sanoa monen muun kryptovaluutan johtohahmosta. Bitcoin Cash on Roger Verin avulla peitonnut monet teknisesti vahvemmat kilpailijansa, kuten esim. Dash tai Digibyte.
Roger Verin hyvät suhteet Bitmainin perustaja Jihan Wu:n suuntaan ovat olleet myös avainasemassa Bitcoin Cashin menestyksen kannalta. Bitmain on ollut valtava tukija tälle valuutalle ja mm. holdannut yli miljoona Bitcoin Cash -kolikkoa. Bitmain on myös erittäin merkittävä peluri sekä Bitcoin Cash että Bitcoin -louhinnassa.
Bitcoin Cashin keulahahmo on kadonnut julkisuudesta parin viime vuoden aikana. Sijoittajat ovat kiinostuneet enemmän älysopimus-alustoista (Ethereum), DeFi-sektorista, NFT:n mahdollisuuksista ja niin edelleen. Bitcoin Cash vs Bitcoin -debatti ei myöskään pidä Roger Veria pinnalla. Vuoden 2019 jälkeen markkinoille tulleet sijoittajat eivät välttämättä ole edes kuulleet tästä miehestä.
Bitcoin Cash vs Bitcoin SV
Bitcoin Cash -yhteisö on jakaantunut sen perustamisen jälkeen kaksi kertaa, mikä on johtanut uusiin hard forkeihin.
Bitcoin Cash eteni vajaan vuoden ajan varsin yhtenäisenä rintamana Bitcoinia vastaan. Vuoden 2018 loppupuolella BCH-porukka hajosi kuitenkin kahteen leiriin, joita kutsuttiin nimellä Bitcoin ABC ja Bitcoin SV.
Nimi Bitcoin ABC tuli Bitcoin-ohjelmistosta, jote verkon nodet pyörittävät. Sen keulahahmona toimi Roger Ver. ABC-leirin merkittävä tukija oli myös edellä mainittu Jihan Wu.
Bitcoin SV -leirin vetäjä on puolestaan Craig S. Wright, joka lienee Roger Verin ohella yksi puhutuimmista henkilöistä kryptovaluuttojen maailmassa. Wright on myös julkisesti todennut olevansa Satoshi Nakamoto, mistä nimi Bitcoin SV myös juontaa juurensa (SV = Satoshi’s Vision).
Craig Wrightilla on tukenaan myös miljardööri Calvin Ayre, joka omistaa CoinGeek -sivuston. Alla olevalla videolla tarinaa Bitcoin Cashin sisällissodasta noin viikko ennen forkin tapahtumista.
Bitcoin Cashin sisällissota johtui, ironista kyllä, samasta syystä kuin Bitcoinin sisäinen kiistely vuotta aiemmin. Bitcoin SV halusi kasvattaa lohkojen kokoa jopa yhteen gigatavuun, mutta ABC-leiri ei halunnut lähteä tälle linjalle.
Bitcoin Cashin (ABC) ja Bitcoin SV:n ero oli karkeasti sanottuna seuraava: ABC-leirin mielestä Bitcoin Cash -ohjelmiston core oli hyvä, 32 megatavun lohkot sopivan kokoisia, eikä tarvetta radikaaleihin muutoksiin ollut. SV halusi suurentaa blokkeja sekä viedä kehitystä eri suuntaan. Voit lukea aiheesta lisää esim. tästä artikkelista.
Kun osapuolet eivät päässeet sopuun, lohkoketju jakautui kahtia marraskuun 2018 hard forkissa. Tällä tapahtumalla oli myös vakavia seurauksia koko markkinaan, sillä se aiheutti Bitcoinin romahduksen noin 6000 dollarista lähes 3000 dollariin. Samalla koko kryptomarkkinan arvosta suli noin puolet.
Todellista syytä ei voida koskaan tietää, mutta todennäköisesti taustalla oli yhdistelmä markkinan pelkoa sekä Bitcoin Cash -leirien Bitcoinin myyntejä, joilla ne pyrkivät pumppaamaan oman valuuttansa arova korkeammalle.
Markkinat ovat hyväksyneet hard forkin jälkeen Roger Verin joukkueen ikään kuin Bitcoin Cashin alkuperäiseksi haaraksi. Hetken aikaa valuuttaa kutsuttiin nimellä Bitcoin Cash ABC tai Bitcoin ABC, mutta nykyisin Bitcoin Cash on saanut pitää käytännössä kaikkialla vanhan nimensä. Craig Wrightin ”kapinalliset” tunnetaan nimellä Bitcoin SV.
Bitcoin Cashin vs Bitcoin teknologia
Bitcoin Cash ja Bitcoin ovat teknisesti varsin lähellä toisiaan. Tarkastellaan seuraavaksi näiden kryptovaluuttojen eroja.
Kyseessä on siis Proof of Work -konsensusalgoritmiin pohjautuva kryptovaluutta. Tämä tarkoittaa sitä, että lohkoketjua ylläpidetään fyysisten louhintalaitteiden avulla. Bitcoin Cash käyttää myös identtistä louhinta-algoritmia Bitcoinin kanssa (SHA-256). Samat ASIC-louhijat voidaan kytkeä louhimaan Bitcoinia tai Bitcoin Cashia tilanteen mukaan.
Tässä piilee myös Bitcoinin forkkien suurin turvallisuusriski: 51%-hyökkäyksen tekeminen Bitcoin Cashin tai Bitcoin SV:n on suhteellisen vaivatonta, koska tarvittava louhintalaitteisto on jo olemassa. Vihamielisen tahon tarvitsisi vain vaihtaa louhijat lohkoketjusta toiseen.
Vastaava uhka on kaikilla kryptovaluutoilla, jotka käyttävät samaa louhinta-algoritmia jonkun huomattavasti suuremman valuutan kanssa. Tästä syystä mm. Ethereum Classic joutui 51%-hyökkäyksen kohteeksi vuonna 2020.

Merkittävin ero Bitcoinin ja Bitcoin Cashin välillä on lohkoketjun lohkon koko. Riitely aiheesta johti siis Bitcoin Cashin syntymiseen elokuussa 2017. Bitcoin Cashissa yhden lohkon kokoa kasvatettiin kahdeksaan megatavuun Bitcoinin yhteen megatavuun verrattuna. Nykyisin lohkon koko on jo 32 megatavua. Bitcoin Cashin verkko pystyy käsittelemään 100-200 transaktiota sekunnissa, lähteestä riippuen.
Teoriassa Bitcoin Cashin transaktiokapasiteetti olisi 32x suurempi, mutta käytännössä ero ei ole näin suuri. Bitcoin aktivoi elokuussa 2017 SegWit-päivityksen, minkä ansiosta sen transaktiokapasiteetti lähes tuplaantui, vaikka lohkon kokoa ei muutettu.
Halving eli lohkopalkkioiden puoliintuminen koskettaa Bitcoinin tavoin myös Bitcoin Cashia. Uusia lohkoja tulee aavistuksen eri tahtiin BCH / BSV / BTC välillä, joten Bitcoin Cashin (sekä Bitcoin SV:n) halving tapahtui keväällä 2020 noin kuukautta Bitcoinia aiemmin. Bitcoin Cashin halving ei vaikuttanut oleellisesti sen kurssiin.
Salamaverkko vs Bitcoin Cash
Bitcoinin salamaverkko on merkittävä uhka Bitcoin Cashille. Miten perustaja Roger Ver vastaa tähän?Roger Veriltä löytyy runsaasti LN-vastaisia argumentteja, ja mies on innokas myös demoamaan Bitcoin Cashin ylivertaisuutta transaktionopeudessa. Alla on yksi video aiheesta:
Bitcoin Cash pystyy videolla kuvattuun transaktioon, koska eri palvelut hyväksyvät lähetyksiä ilman yhtään verkon vahvistusta. Bitcoin Cashin lohkoketjuhan toimii siis identtisesti Bitcoinin tavoin. Tämä tarkoittaa, että uusia lohkoja syntyy myös Bitcoin Cash -lohkoketjuun myös 10 minuutin välein. Jos Bitcoinin verkossa ei ole suurempaa ruuhkaa, molempien kolikoiden ”normaali lähetys” lohkoketjussa kestää käytännössä saman verran.
Bitcoin Cashin etuna ovat huomattavasti pienemmät transaktiomaksut, jotka ovat vain sentin osia. Sen parempi kapasiteetti tulee esiin silloin, jos Bitcoin-lohkoketju alkaa ruuhkautua.
Bitcoin Cashin käyttäminen esim. verkkokaupassa ilman yhtään vahvistusta toimii, koska protokollan koodissa oleva eroavaisuus Bitcoiniin verrattuna tekee ns. double spend -hyökkäyksestä lähes mahdottoman (erittäin epätodennäköisen). Bitcoin Cash ei kuitenkaan pääse pakoon hidasta lohkoketjuaan kaikissa tilanteissa, kuten yllä on kuvattu.
Jos yrität lähettää Bitcoin Cashia esim. pörssistä lompakkoosi tai päin vastoin, transaktio on lähes aina hitaampi kuin Bitcoinin vastaava. Tämä johtuu siitä, että monet pörssit vaativat Bitcoin Cashilta enemmän vahvistuksia turvallisuussyistä. Roger Verin demoama parin sekunnin siirto ei siis onnistui kuin tietyissä tilanteissa.
Bitcoin Cashin tulevaisuus
Bitcoin Cash on pitänyt pintansa kryptovaluuttojen top 20 -rankinginlistalla sisäisistä riidoista ja markkina-arvon laskusta huolimatta. Painetta tulee Bitcoin SV:n suunnalta sekä Litecoinilta, jolla on myös salamaverkko sekä pian myös privaattiominaisuuksia.
Bitcoin Cash ei ole muuttunut merkittävästi viime vuosina. Samaa voidaan sanoa myös sen kilpailijoista. Valuutan roolissa toimivat kryptot muuttuvat yleensä hyvin hitaasti. Muutokset ovat usein luonteeltaan teknisiä, ja ne koskettavat enemmän sovelluskehittäjiä.
Bitcoin Cashin etuna sen kilpailijoihin nähden on Roger Verin johtama markkinointikoneisto. Sen yksi tärkeä palanen on Bitcoin.com-domain. Ver on myös vahvasti verkostoitunut Japanissa, jossa mies on myös asunut vuosikausia. Hän on onnistunut tekemään Bitcoin Cashista tunnetun kryptovaluutan sen lyhyestä iästä huolimatta.
Oma lukunsa on myös Bitmainin tuki, tosin tämä pilari on heikentynyt vuoden 2017 jälkeen johtuen yhtiön markkina-aseman muutoksesta. Sen hallitsemat louhintasyndikaatit ovat kuitenkin merkittävä tekijä Bitcoin ja Bitcoin Cash -maailmassa.
Tällä hetkellä näyttää myös siltä, että Bitcoin Cash on voittanut marraskuussa 2018 alkaneen sisällissodan. Bitcoin Cashin markkina-arvo on ollut alusta asti huomattavasti korkeampi, mutta tämä kilpailu ei ole vielä lopullisesti ohi.
Alla on hyvä video huhtikuulta 2020, jossa Coin Bureau -kanava käy läpi Bitcoin Cashin tilannetta.
Sijoittajan täytyy siis arvioida Bitcoin Cashin asemaa pelikentällä suhteessa Bitcoiniin & salamaverkkon sekä Bitcoin SV -leiriin. Kilpailu kiristyy jatkuvasti myös maksuvälineiden osalta. Esimerkiksi Dash ja Digibyte ovat teknisiltä ominaisuuksiltaan monipuolisempia ja XRP kryptovaluutta sekä Stellar Lumens tarjoavat käytännössä ilmaisia siirtoja parissa sekunnissa.
Markkinoilla on siis nykyisin monta kryptovaluuttaa, joiden siirrot ovat käytännössä ilmaisia ja hyvin nopeita – myös lohkoketjun vahvistusten kanssa.
Bitcoin Cashin menestyksellä on kaksi selkeää estettä. Näistä ensimmäinen on verotus. Krypto-fiat -transaktiot ovat monissa maissa verotettavia tapahtumia. Tämä tekee kryptovaluutoilla maksamisesta lähes järjetöntä puuhaa, sillä jokainen osto triggeröi verotettavan tapahtuman.
Todennäköisesti maksuvälineen roolin ottavatkin stablecoinit. Verotus ei ole niille ongelma, sillä jokainen kolikko on sidottu arvoltaan yhteen dollariin. Verotettavaa myyntivoittoa ei siis maksutilanteessa syynny.
Toinen este on CBDC eli keskuspankkien digivaluutta. Todennäköisesti EKP, Fed ja monet muut keskuspankit lanseeraavat digivaluuttansa lähivuosina. Tämä ajetaan sitten kansalaisten maksuvälineeksi hyvällä tai pahalla.
On vaikea nähdä Bitcoin Cashille (tai sen kilpailijoille) suurta menestystä pitkässä juoksussa. Jos haluat tästä huolimatta ostaa Bitcoin Cashia tai pohtia sijoittamista tähän kryptovaluuttaan tarkemmin, lue lisää tästä oppaasta: Bitcoin Cashin ostaminen.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!
Ei kommentteja