Opas: mikä on Bitcoin Cash?

mikä on bitcoin cash

Bitcoin Cash on yksi markkinoiden suurimmista ja puhutuimmista kryptovaluutoista. Kyseessä on myös ainoa todellista suosiota saanut Bitcoinin fork. Bitcoin Cash -leiri on käynyt varsin avointa sotaa Bitcoinia vastaan jo parin vuoden ajan, ja nykyään se joutuu taistelemaan myös Bitcoin SV -forkkia vastaan. Tässä artikkelissa käydään läpi Bitcoin Cashin historiaa sekä nykytilaa. Mistä tässä krypovaluutassa on oikein kyse?

Bitcoin Cash on perinteinen kryptovaluutta

Asetetaan Bitcoin Cash ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Kyseessä on siis kryptovaluutta sanan varsinaisessa merkityksessä, eli virtuaalisena vaihdon välineenä toimiva digitaalinen valuutta.

Bitcoin Cash on käytännössä kilpailija Bitcoinille sekä Litecoinille. Kyseessä on itse asiassa Bitcoinista forkattu kryptovaluutta, joka haarautui Bitcoinin lohkoketjusta elokuussa 2017. Tähän palataan hieman tarkemmin seuraavissa kappaleissa.

Bitcoin Cash on ollut syntymästään lähtien yksi maailman suurimmista kryptovaluutoista ja selkeästi vahvin Bitcoinin haastaja markkina-arvolla mitattuna. Se on myös ainoa Bitcoinin fork, joka on saanut merkittävää suosiota. Muita edes hieman tunnettuja forkkeja ovat mm. Bitcoin Gold sekä Bitcoin Diamond.

Käydään seuraavaksi läpi Bitcoin Cashin historiaa sekä ominaisuuksia. Miten tämä kryptovaluutta eroaa Bitcoinista?

Bitcoin Cash syntyi skaalautuvuuskeskustelun seurauksena

Bitcoinin skaalautuvuuskeskustelu on ollut käynnissä jo useamman vuoden ajan. Kyse on siis Bitcoinin TPS eli Transactions Per Second -nopeuden kasvattamisesta. Kolmannen sukupolven platformit pystyvät nykyisin käsittelemään jopa tuhansia transaktioita sekunnissa, kun taas Bitcoinin kapasiteetti on alle 10 TPS.

Tämä johtuu Bitcoinin teknisistä rajoitteista. Lohkoketjussa olevan lohkon koko on rajoitettu yhteen megatavuun, ja uusia lohkoja syntyy noin kymmenen minuutin välein. On helppo ymmärtää, että yhteen lohkoon mahtuu vain rajallinen määrä transaktioita. Mitä pienempi lohko, sen vähemmän transaktioita koko lohkoketju voi käsitellä.

Bitcoin-lohkoketjun nopeuttamiseksi tehtiin vuonna 2017 ns. SegWit-päivitys, jonka avulla kapasiteetti on saatu lähes tuplattua aiemmasta.

SegWit2X oli Bitcoinia uhkaava hard fork, joka peruutettiin viime hetkellä marraskuussa 2017. Bitcoin Cash -leiri oli myös vahvasti mukana tämän taistelu kulisseissa. Lopulta Bitcoinin joulukuun fork -huumassa syntyi SegWit2X-niminen kryptovaluutta, joka on ollut kuollut alusta asti.

Bitcoin Cash erosi Bitcoin-leiristä omaksi kryptovaluutakseen, koska kyseinen ryhmä halusi ratkaista skaalautuvuusongelman kasvattamalla lohkon kokoa suuremmaksi. Bitcoin Cash nosti yhden lohkon kokoa ensin kahdeksaan megatavuun ja myöhemmin jopa 32 megatavuun.

Tätä ”avioeroa” pohdittiin jo pidemmän aikaa ennen Bitcoin Cashin syntymää, mutta erimielisyydet kärjistyivät lopulta kesällä 2017. Bitcoin Cash -leiri päätti forkata kokonaan uuden kryptovaluutan, ja sen lohkoketju haarautui tietyllä ajanhetkellä Bitcoinin lohkoketjusta. Tällaista tapahtumaa kutsutaan hard forkiksi.

Jos Bitcoin Cash -leirin ratkaisu kerran toimii teknisesti, niin miksi Bitcoin ”Core” -leiri ei suostu kasvattamaan lohkon kokoa? Tämä johtuu siitä, että Bitcoin-kehittäjät haluavat ns. off-chain ratkaisun. Tämä tarkoittaa käytännössä salamaverkkoa, jonka avulla lohkoketjun yläpuolelle luodaan kokonaan toinen protokolla.

Salamaverkko mahdollistaa lähes reaaliaikaiset valuutansiirrot, ja kyseinen teknologia on ottanut valtavia harppauksia vuoden 2018 sekä 2019 aikana. Monien mielestä salamaverkko tulee tekemään aikanaan muut kryptovaluutat tarpeettomiksi, joiden ainoa kilpailuetu Bitcioniin nähden on transaktioiden nopeus.

Bitcoin ”Core” -leiri näkee Bitcoin Cashin ratkaisun hätäilynä ja ongelmallisena myös koko verkon hajauttamisen kannalta. Suurempi blokkien koko vaatii myös enemmän verkkoa pyörittäviltä node-palvelimilta, jolloin ylläpito voi keskittyä liikaa varakkaiden tahojen haltuun.

Roger Ver on yhtä kuin Bitcoin Cash

Bitcoin Cash -leirin keulakuvana on toiminut alusta asti Roger Ver. Kyseessä on hyvin ristiriitainen hahmo, joka on käyttänyt jatkuvasti myös markkinoinnissaan likaisia temppuja – vaikka mies ei sitä itse koskaan myönnä.

Ver on yksi Bitcoin-maailman tunnetuimpia hahmoja, ja hän kantoi pitkään myös titteliä Bitcoin jeesus. Roger Ver on levittänyt sanaa kryptovaluutoista jo 2010-luvun alkupuolelta lähtien, ja moni myös arvostaa hänen pioneerityötään hyvin korkealle.

Ver oli luomassa monia verkkokauppoja, jotka hyväksyivät Bitcoinin matksuvälineeksi. Hän omistaa myös edelleen Bitcoin.com -sivuston, joka on kiistämättä kryptouniversumin arvokkain domain.

roger ver
Kuvassa Roger Ver (oikealla) haastattelee John McAfeeta.

Yksi Roger Verin käyttämistä aseista on juuri Bitcoin.com. Kyseessä on siis alun perin Bitcoinista kertova sivusto, mutta Ver on käyttänyt sitä jatkuvasti Bitcoin Cashin promoamiseen. Jossain vaiheessa mm. Bitcoin.com -lompakon oletusvaluutaksi tuli Bitcoin Cash, ja Bitcoin sai nimen Bitcoin Core.

Termi Bitcoin Core on Roger Verin lanseeraama. Hän pyrkii asettamaan sen avulla alkuperäisen Bitcoin-lohkoketjun ikään kuin samalle tasolle Bitcoin Cashin kanssa. Bitcoin Core vs Bitcoin Cash kuulostaa hieman paremmalta, kuin Bitcoin vs Bitcoin Cash. Jälkimmäisestä asettelusta tulee helpommin mielikuva, että vastakkain ovat aito ja alkuperäinen Bitcoin sekä sen halpa kopio.

Roger Verin viestintä nyppii Bitcoin-leiriä siksi, että Verin kommentit ovat usein FUD:n ja faktan sekoitusta.

Roger Ver muistaa korostaa Bitcoinin ongelmia, mutta ei kerro aina koko totuutta niiden ratkaisuista. Toisaalta hän ”unohtaa” viesteissään Bitcoin Cashin ongelmat ja ko. valuuttaa koskeneet markkinamanipuloinnit. Bitcoin Cash ei ole myöskään markkinoiden ainoa ratkaisu nopeisiin transaktioihin, mikä jätetään usein mainitsematta.

Ver tuo jatkuvasti esiin viestiä, jonka mukaan Bitcoin Cash on ainoa oikea Bitcoin, koska sen toiminta vastaa Satoshi Nakamoton whitepaperissa kuvaamaa Bitcoinia.  Bitcoin.com -sivusto levittää myös äänekästä viestiä Bitcoinin ongelmista, mikä luonnollisesti ärsyttää ihmisiä.

Bitcoin ABC vs Bitcoin SV

Bitcoin Cash eteni vajaan vuoden ajan varsin yhtenäisenä rintamana Bitcoinia vastaan. Vuoden 2018 loppupuolella BCH-porukka hajosi kuitenkin kahteen leiriin, joita kutsuttiin nimellä Bitcoin ABC ja Bitcoin SV.

Nimi Bitcoin ABC tuli Bitcoin-ohjelmistosta, ja sen keulahahmona toimii edellä mainittu Roger Ver. ABC-leirin merkittävä tukija on myös kiinalaisen Bitmain-yhtiön perustaja Jihan Wu. Bitmain on markkinoiden suurin ASIC-louhintalaitteiden valmistaja, ja yhtiön taseessa on myös yli miljoona Bitcoin Cash -kolikkoa.

Bitcoin SV -leirin vetäjä on puolestaan Craig S. Wright, joka lienee Roger Verin ohella yksi eniten puhutuista henkilöitä kryptouniversumissa. Wright on myös julkisesti todennut olevansa Satoshi Nakamoto, mistä nimi Bitcoin SV myös juontaa juurensa. Kirjainlyhenne SV tulee sanoista Satoshi’s Vision. Wrightilla on tukenaan myös miljardööri Calvin Ayre, joka omistaa CoinGeek -sivuston.

Alla olevalla videolla tarinaa Bitcoin Cashin sisällissodasta noin viikko ennen forkin tapahtumista.

Bitcoin Cashin sisällissota johtui, ironista kyllä, samasta syystä kuin Bitcoinin sisällissota vuotta aiemmin. Bitcoin SV halusi kasvattaa lohkojen kokoa jopa yhteen gigatavuun, mutta ABC-leiri ei halunnut lähteä tälle linjalle.

Bitcoin Cashin (ABC) ja Bitcoin SV:n ero on karkeasti sanottuna seuraava: ABC-leirin mielestä nykyinen Bitcoin Cash -ohjelmiston core on hyvä, 32 megatavun lohkot ovat sopivan kokoisia, eikä tarvetta radikaaleihin muutoksiin ole. SV haluaa suurentaa blokkeja sekä viedä kehitystä eri suuntaan. Voit lukea aiheesta lisää esim. tästä artikkelista.

Kun osapuolet eivät päässeet sopuun yhtenäisestä kehitystyöstä, lohkoketju jakautui kahtia marraskuun 2018 hard forkissa. Tällä tapahtumalla oli myös vakavia seurauksia koko markkinaan, sillä se aiheutti Bitcoinin romahduksen noin 6000 dollarista 3500 taalaan. Samalla koko kryptomarkkinan arvosta suli noin puolet.

Todellista syytä ei voida koskaan tietää, mutta todennäköisesti taustalla oli yhdistelmä markkinan pelkoa sekä Bitcoin Cash -leirien Bitcoinin myyntejä, joilla ne pyrkivät pumppaamaan oman valuuttansa arova korkeammalle.

Markkinat ovat hyväksyneet hard forkin jälkeen Roger Verin joukkueen ikään kuin Bitcoin Cashin alkuperäiseksi haaraksi. Hetken aikaa valuuttaa kutsuttiin nimellä Bitcoin Cash ABC tai Bitcoin ABC, mutta nykyisin Bitcoin Cash on saanut pitää käytännössä kaikkialla vanhan nimensä. Craig Wrightin ”kapinalliset” tunnetaan nimellä Bitcoin SV.

Bitcoin Cashin teknologia

Tässä artikkelissa ei käsitellä Bitcoin Cashin teknologiaa laajemmin. Valuutta oli elokuuhun 2017 asti yhtä kuin Bitcoin, ja se toimii yhä lähes identtisesti ”esi-isänsä” kanssa. Lohkoketjun sekä Bitcoin-verkon toimintaa on käsitelty yksityiskohtaisesti tässä artikkelissa: mikä on Bitcoin? Samat periaatteet pätevät myös Bitcoin Cashin kohdalla.

Kyseessä on siis Proof of Work -konsensusalgoritmiin pohjautuva kryptovaluutta. PoW on monien mielestä suorastaan esihistoriallinen tapa varmistaa lohkoketjun datan oikeellisuus, sillä se vaatii toimiakseen fyysisiä louhintalaitteita. Bitcoin Cash käyttää myös identtistä tiivistealgoritmia Bitcoinin kanssa (SHA-256), eli samat ASIC-louhijat voidaan kytkeä louhimaan Bitcoinia tai Bitcoin Cashia tilanteen mukaan.

ASIC - Bitmain Antminer S9
Kuvassa Bitmain Antminer S9 ASIC-louhija, jota voidaan käyttää mm. Bitcoin Cashin louhintaan.

Merkittävin ero Bitcoinin ja Bitcoin Cashin välillä on lohkoketjun lohkon koko. Riitely aiheesta johti siis Bitcoin Cashin -kryptovaluutan syntymiseen elokuussa 2017. Bitcoin Cashissa yhden lohkon kokoa kasvatettiin kahdeksaan megatavuun Bitcoinin yhteen megatavuun verrattuna. Vuonna 2018 Bitcoin Cashin lohko on kasvanut jo 32 megatavuun, ja sen verkko pystyy käsittelemään lähteestä riippuen 100-200 transaktiota sekunnissa.

Teoriassa Bitcoin Cashin transaktiokapasiteetti olisi Bitcoiniin nähden 32x suurempi, mutta käytännössä ero ei ole näin suuri. Bitcoin aktivoi elokuussa 2017 aiemmin mainitun SegWit-päivityksen, minkä ansiosta osta transaktiodatasta saatiin siirrettyä varsinaisen lohkoketjun lohkon ulkopuolelle. Näin yhteen lohkoon mahtuu enemmän informaatiota, ja käytännössä Bitcoinin kapasiteetti tuplaantui aiempaan verrattuna.

Entä sitten Bitcoinin Lightning Network? Roger Veriltä löytyy runsaasti LN-vastaisia argumentteja, ja mies on innokas myös demoamaan Bitcoin Cashin ylivertaisuutta transaktionopeudessa. Alla on yksi video aiheesta:

Kuten videon alla olevista kommenteista voi lukea, tällaisessa demossa on yksi iso ongelma.

Bitcoin Cashin lohkoketju toimii siis identtisesti Bitcoinin tavoin. Tämä tarkoittaa, että uusia lohkoja syntyy myös Bitcoin Cash -lohkoketjuun 10 minuutin välein. Jos Bitcoin ja Bitcoin Cash -verkoissa ei ole ruuhkaa, niin molempien kolikoiden normaali lähetys lohkoketjussa kestää käytännössä saman verran. Palvelusta riippuen, vahvistuksia vaaditaan yleensä 2-3 kappaletta eli 2-3 lohkoa. Aikaa kuuluu näin ollen 20-30 minuuttia.

Miten Roger Ver pystyy sitten lähettämään Bitcoin Cashin yllä olevassa videossa parissa sekunnissa? Tämä johtuu siitä, että hänen lähettämillään transaktioilla on nolla vahvistusta. Käytännössä ne eivät ole turvallisia, sillä transaktioita ei oleole vahvistettu vielä lohkoketjuun. Vihamielinen toimija voisi siis peruuttaa ne. Jos yrität lähettää käytännössä Bitcoin Cashia kahden lompakon välillä (tai esim. pörssistä Ledger Nanoosi), saat varat käyttöösi vasta 20-30 minuutin kuluessa.

Bitcoin Cashin parempi kapasiteetti tulee esiin silloin, jos Bitcoin-lohkoketju alkaa ruuhkautua.

Bitcoin Cashin tulevaisuus

Bitcoin Cashin tulevaisuus näyttää vielä toistaiseksi varsin hyvältä, vaikka edellä mainittu Bitcoinin salamaverkko kasvaakin vauhdilla. BCH:n kilpailijoista myös Litecoin on aktivoinut salamaverkon (ja SegWitin), mikä tuo lisäpainetta nopeuskilpailuun. Roger Ver on ottanut alusta selkeän kannan ja kampanjoinut salamaverkkoa vastaan. Tämän lisäksi hän on todistanut Bitcoin Cashin nopeutta salamaverkkoa vastaan, kuten yllä olevalla videolla.

Bitcoin Cashin etuna sen kilpailijoihin nähden on Roger Verin masinoima markkinointikoneisto, jonka yksi tärkeä palanen on Bitcoin.com -domain. Ver on myös todella vahvasti verkostoitunut Japanissa, jossa mies on myös asunut vuosikausia. Hän on onnistunut tekemään Bitcoin Cashista todella tunnetun kryptovaluutan sen lyhyestä iästä huolimatta. BCH on pysynyt tiukasti yhtenä top 6 -kryptovaluutoista markkina-arvolla mitattuna.

Oma lukunsa on myös Bitmainin tuki, tosin tämä pilari on heikentynyt vuoden 2018 aikana johtuen yhtiön heikosta tilasta. Sen hallitsemat louhintasyndikaatit ovat kuitenkin merkittävä tekijä Bitcoin ja Bitcoin Cash -maailmassa.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Bitcoin Cash on voittanut ainakin toistaiseksi marraskuussa 2018 alkaneen sisällissodan. BCH -kryptovaluutan markkina-arvo on ollut alusta asti huomattavasti korkeampi, mutta tämä kilpailu ei ole vielä lopullisesti ohi.

Sijoittajan täytyy siis arvioida Bitcoin Cashin asemaa pelikentällä suhteessa Bitcoiniin & salamaverkkon, kilpailijoihin kuten Litecoin sekä erityisesti Bitcoin SV -leiriin.

 

Jos haluat hankkia Bitcoin Cashia, se tapahtuu helpoimmin Coinbasesta. Voit tallettaa Coinbase-tilillesi rahaa joko pankkisiirrolla tai luottokortilla, minkä jälkeen osto onnistuu nappia painamalla. Löydät yksityiskohtaisen artikkelin Coinbasen käytöstä tästä linkistä.

Muita tunnettuja ostopaikkoja (euroilla) ovat Kraken, Bittrex ja CEX. Bitcoin Cash löytyy nykyisin myös kaikista tunnetuimmista krypto-krypto -pörsseistä, kuten esim. Binancesta. Voit ostaa niistä Bitcoin Cashia Bitcoinin avulla.

Pysyt parhaiten kärryillä Bitcoin Cashista seuraamalla Twitterissä Roger Veriä sekä Youtubessa Bitcoin.comin virallista kanavaa.

Kuva: Pixabay, Roger Ver

Coinmotion


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*