Uutiset
04
marras
bitcoin merkkipäivä

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Bitcoin Cash hard fork tapahtuu marraskuussa

Bitcoin Cash on reilun vuoden ikäinen kryptovaluutta, joka syntyi Bitcoinin hard forkissa elokuussa 2017. Nyt Bitcoin Cash -leiri on jakautumassa myös kahtia, ja valuuttaa uhkaa marraskuun puolivälissä hard for. Bitcoin Cashin kurssi on ollut kovassa nousussa viime päivinä. Mistä on oikein kyse? Tämä artikkeli kertoo taustoista.

Mikä on hard fork

Termi fork tarkoittaa kryptovaluuttojen maailmassa ohjelmistopäivitystä. Ne koskettavat lähinnä lohkoketjua ylläpitäviä tahoja, jotka ovat Bitcoinin ja Bitcoin Cashin tapauksessa nodet. Nämä ovat käytännössä palvelinkoneita, jotka pyörittävät kyseisen kryptovaluutan ohjelmistoa.

Tavallisen kryptosijoittajan ei tarvitse tehdä forkin tapauksessa mitään, ja moni ei edes tiedä niiden tapahtuneen. Käytännössä hard forkit aiheuttavat palvelukatkoja. Lompakko-ohjelmistot ja pörssit eivät suorita transaktiota hard forkin jälkeen, ennen kuin uusi ketju on todettu riittävän vakaaksi.

Jos haluat lukea forkeista laajemmin, lue tämä artikkeli: Kryptovaluuttojen forkit: mitä ne oikein ovat?

Forkkeja on kahdenlaisia: soft fork sekä hard fork. Näistä hard fork on lohkoketjun peruuttamaton jakaantuminen kahteen eri versioon. Hard fork -päivityksessä uusi lohkoketjun haara ei hyväksy enää vanhoja versiota pyörittäviä node-palvelimia. Hard fork kannattaa siis tehdä vain siinä tapauksessa, että riittävä määrä nodeja tukee uutta ohjelmistopäivitystä. Hard forkissa päivitettävä softa ei ole taaksepäin yhteensopiva.

Soft fork eroaa hard forkista siten, että ohjelmistopäivitys on valinnainen. Vaikka node-palvelin ei suorittaisi päivitystä, se voi olla edelleen osa verkkoa ja verifioida transaktioita. Soft fork on lisäksi taaksepäin yhteensopiva, eli lohkoketju ei jakaannu kahdeksi yhteensopimattomaksi haaraksi (=kryptovaluutaksi). Tunnetuin soft fork on vuonna 2017 tehty Bitcoin-päivitys nimeltään SegWit, joka on aktivoituna yhä alle 50% verkossa.

Yllä olevassa kuvassa näkyy SegWit -soft forkin adoption taso artikkelin kirjoitushetkellä. Lähde: Woobull charts.

Bitcoin Cash syntyi elokuussa 2017 myös hard forkista, jolloin sen lohkoketju haarautui erilleen Bitcoinista. Taustalla oli keskustelu Bitcoinin skaalautuvuudesta. Bitcoin Cash -leiri forkkasi oman kryptovaluuttansa, jossa lohkoketjun yksittäisen lohkon ketjua kasvatettiin suuremmaksi.

Lohkoa kasvattamalla siihen mahtuu enemmän transaktioita, mikä nopeuttaa lohkoketjun toimintaa. Tällä operaatiolla on myös omat haittapuolensa. Bitcoin haluaa ratkaista skaalausongelman tällä hetkellä salamaverkkoteknologian avulla. Kyseessä on ns. off-chain -ratkaisu, koska ideana on viedä mikrotransaktiot lohkoketjusta erillään olevaan salamaverkkoon.

Bitcoin SV

Bitcoin Cash -leiri on joutunut, ironista kyllä, vastaavaan tilanteeseen kuin sen ”isoveli” Bitcoin joutui kesällä 2017. Kryptovaluutta on jakautumassa kahtia johtuen erimielisyyksistä sen kehitystyössä. Vastakkain ovat kaksi eri leiriä: Bitcoin SV ja Bitcoin ABC. Näistä ensin mainittu haluaa mm. nostaa yhden lohkon kokoa 128 megatavuun asti.

Bitcoin SV -lyhenne tulee sanoista Satoshi’s Vision. Tällä viitataan Satoshi Nakamoton tekemään Bitcoinin white paperiin, jonka otsikko on: Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.

Bitcoin Cash -leirin keulahahmo Roger Ver aloitti vuosi sitten mollauskampanjan Bitcoinia kohtaan, kun marras-joulukuun hurja kurssinousu sai aikaan transaktiokustannusten räjähdysmäisen kasvun. Verin mukaan Bitcoin Cash vastaa paremmin Satoshin alkuperäistä visiota, sillä Bitcoin ei voi olla korkeiden transaktiokustannusten myötä digitaalista valuuttaa. Alla oleva twiitti viime vuoden joulukuulta kuvaa hyvin tätä keskustelua.

Roger Ver on ollut Bitcoin Cashin kasvot sen syntymästä lähtien. Tällä hetkellä Ver on yllättävän hiljaa, eikä ole kampanjoinut vielä massiivisesti kummankaan leirin puolesta.

Bitcoin SV -porukan vetäjänä toimii hyvin ristiriitainen hahmo, Craig Wright. Hän on mm. todennut olevansa itse Satoshi Nakamoto. Somen perusteella Wright lienee yksi Bitcoin -maksimalistien eniten kritisoimista henkilöistä Roger Verin ohella. Bitcoin SV:n yksi vahvimmista tukijoista on myös Coingeek-sivuston perustaja Calvin Ayre.

Bitcoin ABC

Bitcoin SV:n vastapuolella on Bitcoin ABC -leiri. Sen nimi tulee eniten käytetystä Bitcoin Cash -ohjelmistosta. Käynnissä oleva sisällissota lähti alun perin liikkeelle Bitcoin ABC -kehittäjä Amaury Sechetin ehdotuksesta, jonka Bitcoin SV -leiri hylkäsi.

Bitcoin ABC:llä on takanaan myös erittäin vahva tukija: kiinalainen Bitmain. Kyseessä on maailman suurin louhintalaitteiden valmistaja, jonka perustaja Jihan Wu on vahvasti Craig Wrightin visiota vastaan. Tämän lisäksi Bitmainilla on myös valtava panos Bitcoin Cash -kryptovaluutassa, sillä se omistaa noin miljoona kappaletta kyseistä kolikkoa.

Bitmainin omistusten arvo on tämän hetken hinnalla 500 miljoonaa dollaria, joten arvon romahtamisella olisi valtava taloudellinen tappio. Bitmain saa toistaalta forkin yhteydessä yhden kolikon kumpaakin ketjua, joten se voi yrittää dumpata vastapuolen ”väärät” Bitcoin Cashit ja romahduttaa markkinaa.

Edellä mainittu Roger Ver on ollut Bitcoin Cashin syntymästä lähtien kimpassa Jihan Wu:n sekä Bitmainin kanssa. Monien mielestä kaksikko organisoi myös vuosi sitten nähdyn kaaoksen, joka tunnettiin nimellä Bitcoin sisällissota. Ver lienee Bitmainin kelkassa myös tulevan forkin suhteen.

Tilanne on louhinnan kannalta erittäin mielenkiintoinen.

bitcoin cash hard fork

Kuten kuvasta (credit: coinsutra.com) näkyy, Bitcoin ABC hallitsee 22,3% ja Bitcoin SV -porukka 25,4% louhintatehosta. Vaikka Bitmain on maailman johtava louhintalaitteiden valmistaja, se panostaa huomattavasti enemmän Bitcoinin louhintaan.

Yli puolet louhijoista on teoriassa neutraaleja, joten he voivat siirtyä kummalle puolelle tahansa.

Bitcoin Cash hard fork – mitä tapahtuu seuraavaksi?

Tilanne on juuri nyt erittäin epävakaa, ja monet pörssit sekä lompakko-ohjelmisto sulkevat Bitcoin Cash -transaktiot pois käytöstä forkin ajaksi. Markkina odottaa hard forkin jälkeen pölyn laskeutumista, eli kumpi lohkoketjuista saa louhijat taakseen.

Bitcoin Cashin kurssinousu selittyy sillä, että hard forkin yhteydessä jokaiselle Bitcoin Cashin holdaaja saa yhden Bitcoin ABC ja yhden Bitcoin SV -kolikon. Eli käytännössä lompakkoon kilahtaa ilmaista kryptovaluuttaa. Tämä johtaa usein hintapumppiin ennen forkkia, koska monet haluavat omistaa Bitcoin Cashia hard forkin tapahtuessa.

Hard fork aiheuttaa varmasti erilaisia toimintakatkoja, ja kaikki lompakko-ohjelmistot ja pörssit toimivat hieman eri tavalla. Et menetä forkin yhteydessä kryptovaluuttaasi, mutta sen siirto voi olla pois käytöstä jonkin aikaa. Hard forkkien jälkeen kannattaa olla varovainen, koska ihmisiltä huijataan yleensä näissä tilanteissa privaattiavaimia. Jos et tiedä tarkalleen mitä tehdä, ole tekemättä mitään.

Aiheuttaako hard fork molempien Bitcoin Cash -ketjujen kurssiromahduksen vai nouseeko toinen niistä nopeaan suosioon? Mahdotonta sanoa – elämme mielenkiintoisia aikoja! Bitcoin Cashin reaaliaikainen kurssi:

Jos haluat hankkia Bitcoin Cashia ennen hard forkia, se onnistuu helposti. Voit ostaa Bitcoin Cashia euroilla Coinbasesta tai Bitpandasta. Bitcoin Cash löytyy myös kaikista maailman tunnetuimmista pörsseistä, jotka eivät tue fiat-talletuksia. Voit ostaa Bitcoin Cashia esim. Bitcoineilla Binancesta, KuCoinista jne. Bitcoin Cashin voi tallettaa esim. Exodus desktop-lompakkoon, ja suosittu Ledger Nano S tukee myös sitä.

Huom. Bitcoin Cashin kurssi on noussut voimakkaasti marraskuun ensimmäiset päivät. Jos yrität tehdä pikavoittoja ennen hard forkkia, kannattaa olla varovainen. Monet sijoittajat ostavat Bitcoin Cashia vain siksi, koska kurssit yleensä nousevat ennen hard forkkeja. Eli he spekuloivat muidenkin tekevän niin. Pikavoitot lunastetaan yleensä 3-7 pv ennen hard forkia. Jos ostat nyt Bitcoin Cashia kurssinousun jälkeen, voit joutua tämän porukan maksumieheksi lyhyellä tähtäimellä.

Hard forkin on määrä tapahtua 15. marraskuuta. On myös teoriassa mahdollista, että hard fork perutaan. Näin kävi lähes päivälleen vuosi sitten Bitcoinin tapauksessa, kun ns. SegWit2X-ryhmä perui hard forkkinsa viime hetkellä.

Kannattaa seurata Bitcoinkeskuksen lisäksi reddit.com/r/Bitcoincash/ ja reddit.com/r/BTC/ -keskusteluita, niin pysyt ajan tasalla forkin tapahtumista. Tässä on myös hyvin tapahtumia selventävä artikkeli englanniksi: The So Called Bitcoin-Bitcoin Cash Is Doomed To Fork In November 2018.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *