Opas: mikä on Bitcoin Cash?

bitcoin cash

Bitcoin Cash on yksi markkinoiden suurimmista ja puhutuimmista kryptovaluutoista. Kyseessä on myös ainoa todellista suosiota saanut Bitcoinin fork. Bitcoin Cash -leiri on käynyt sissisotaa Bitcoinia vastaan jo parin vuoden ajan. Nyt Bitcoin Cash on joutunut myös itse sisällissodan kohteeksi, kun valuutta jakautui marraskuussa 2018 kahteen haaraan. Tässä artikkelissa käydään läpi Bitcoin Cashin historiaa sekä nykytilaa.

Bitcoin Cash on perinteinen kryptovaluutta

Asetetaan Bitcoin Cash ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Kyseessä on siis kryptovaluutta sanan varsinaisessa merkityksessä, eli virtuaalisena vaihdon välineenä toimiva digitaalinen valuutta.

Bitcoin Cash on yksi monista Bitcoinin forkeista, joita syntyi etenkin vuosien 2017 ja 2018 taitteessa runsaasti. Muita tunnettuja ovat mm. Bitcoin Gold sekä Bitcoin Diamond.

Jos termi fork ei ole sinulle ennestään tuttu, voit lukea lisää tästä artikkelista. Käytännössä Bitcoin Cashin lohkoketju on haarautunut Bitcoinin lohkoketjusta 1. elokuuta 2017 tapahtuneessa hard forkissa.

Bitcoin Cash haarautui Bitcoinista ns. skaalautuvuuskeskustelun seurauksena, johon palataan tarkemmin seuraavissa kappaleissa. Kyse oli käytännössä erimielisyydestä Bitcoinin kehitystyössä.

Bitcoin Cash joutui marraskuussa 2018 vastaavan tilanteen eteen. Ryhmä hajosi kahteen osaan, ja tämän seurauksena syntyi uusi haara nimeltään Bitcoin SV.

”Alkuperäinen” haara on taas nimeltään Bitcoin ABC, joka on voittanut toistaiseksi markkinoiden suurimpien pörssien ja sivustojen tuen. Esimerkiksi Coinmarketcap-sivusto kutsuu tätä valuuttaa nimellä Bitcoin Cash.

Jakautuminen kahteen haaraan tapahtui vasta marraskuussa 2018, joten suurin osa valuutan historiasta on yhtä ja samaa Bitcoin Cashia.

Bitcoin Cash syntyi skaalautuvuuskeskustelun seurauksena

Bitcoinin skaalautuvuuskeskustelu on ollut käynnissä jo pari vuotta. Kyse on siis Bitcoinin TPS eli Transactions Per Second -nopeuden kasvattamisesta. Kolmannen sukupolven platformit pystyvät käsittelemään tuhansia transaktioita sekunnissa, kun taas Bitcoinin kapasiteetti on alle 10 kappaletta.

Tämä johtuu Bitcoinin teknisistä rajoitteista. Lohkoketjussa olevan lohkon koko on rajoitettu yhteen megatavuun, ja uusia lohkoja syntyy noin kymmenen minuutin välein. On helppo ymmärtää, että yhteen lohkoon mahtuu vain rajallinen määrä transaktioita. Mitä pienempi lohko, sen vähemmän transaktioita koko lohkoketju voi käsitellä.

Bitcoin-lohkoketjun nopeuttamiseksi tehtiin vuonna 2017 ns. SegWit-päivitys, jonka avulla kapasiteetti on saatu sentään tuplattua aiemmasta.

SegWit2X oli Bitcoinia uhkaava hard fork, joka peruutettiin viime hetkellä marraskuussa 2017. Bitcoin Cash -leiri oli myös vahvasti mukana tämän taistelu kulisseissa. Lopulta Bitcoinin joulukuun fork -huumassa syntyi SegWit2X-niminen kryptovaluutta, joka on ollut kuollut alusta asti.

Bitcoin Cash erosi Bitcoin-leiristä omaksi kryptovaluutakseen, koska kyseinen ryhmä halusi ratkaista skaalautuvuusongelman kasvattamalla lohkon kokoa suuremmaksi. Bitcoin Cash nosti yhden lohkon kokoa ensin kahdeksaan ja myöhemmin jopa 32 megatavuun.

Tätä ”avioeroa” pohdittiin jo pidemmän aikaa, ja erimielisyydet kärjistyivät lopulta kesällä 2017. Bitcoin Cash päätti hard forkata kokonaan uuden kryptovaluutan, ja sen lohkoketju haarautui tietyllä ajanhetkellä Bitcoinista omaksi haarakseen.

Jos Bitcoin Cash -leirin ratkaisu kerran toimii teknisesti, niin miksi Bitcoin “Core” -leiri ei suostu kasvattamaan lohkon kokoa? Tämä johtuu siitä, että Bitcoin-kehittäjät haluavat ns. off-chain ratkaisun. Tämä tarkoittaa käytännössä salamaverkkoa, jonka avulla lohkoketjun yläpuolelle luodaan kokonaan toinen protokolla.

Salamaverkko mahdollistaa lähes reaaliaikaiset valuutansiirrot, ja kyseinen teknologia on ottanut valtavia harppauksia vuoden 2018 aikana. Monien mielestä salamaverkko tulee tekemään aikanaan muut kryptovaluutat tarpeettomiksi, joiden ainoa kilpailuetu Bitcioniin nähden on transaktioiden nopeus.

Bitcoin “Core” -leiri näkee Bitcoin Cashin ratkaisun hätäilynä ja ongelmallisena myös koko verkon hajauttamisen kannalta. Suurempi blokkien koko vaatii myös enemmän verkkoa pyörittäviltä node-palvelimilta, jolloin ylläpito voi keskittyä liikaa varakkaiden tahojen haltuun.

Roger Ver on yhtä kuin Bitcoin Cash

Bitcoin Cash -leirin keulakuvana on toiminut alusta asti Roger Ver. Kyseessä on hyvin ristiriitainen hahmo, joka on käyttänyt jatkuvasti myös markkinoinnissaan likaisia temppuja – vaikka mies ei sitä itse koskaan myönnä.

Ver on yksi Bitcoin-maailman tunnetuimpia hahmoja, ja hän kantoi pitkään myös Bitcoin-jeesus -titteliä. Roger Ver on levittänyt sanaa kryptovaluutoista jo vuosien ajan, ja moni myös arvostaa hänen työnsä (ennen vuotta 2017) hyvin korkealle.

roger ver
Kuvassa Roger Ver (oikealla) haastattelee John McAfeeta.

Yksi Roger Verin käyttämistä aseista on Bitcoin.com -domain. Kyseessä on siis alun perin Bitcoinista kertova sivusto, mutta Ver on käyttänyt sitä jatkuvasti Bitcoin Cashin promoamiseen. Jossain vaiheessa mm. Bitcoin.com -lompakon oletusvaluutaksi tuli Bitcoin Cash, ja Bitcoin sai nimen Bitcoin Core.

Termi Bitcoin Core on Roger Verin lanseeraama. Hän pyrkii asettamaan sen avulla alkuperäisen Bitcoin-lohkoketjun ikään kuin samalle tasolle Bitcoin Cashin kanssa. Bitcoin Core vs Bitcoin Cash kuulostaa hieman paremmalta, kuin Bitcoin vs Bitcoin Cash. Jälkimmäisestä asettelusta tulee helpommin se fiilis, että vastakkain ovat aito ja alkuperäinen Bitcoin sekä sen halpa kopio.

Roger Verin viestintä nyppii Bitcoin-leiriä siksi, että Verin kommentit ovat usein FUD:n ja faktan sekoitusta.

Roger Ver muistaa korostaa Bitcoinin ongelmia, mutta ei kerro koko totuutta niiden ratkaisuista. Toisaalta hän “unohtaa” viesteissään Bitcoin Cashin ongelmat ja ko. valuuttaa koskeneet markkinamanipuloinnit. Bitcoin Cash ei ole myöskään markkinoiden ainoa ratkaisu nopeisiin transaktioihin, mikä jätetään usein mainitsematta.

Ver tuo jatkuvasti esiin viestiä, jonka mukaan Bitcoin Cash on ainoa oikea Bitcoin, koska sen toiminta vastaa Satoshi Nakamoton whitepaperissa kuvaamaa Bitcoinia.  Bitcoin.com -sivusto levittää myös äänekästä viestiä Bitcoinin ongelmista, mikä luonnollisesti ärsyttää ihmisiä.

Bitcoin ABC vs Bitcoin SV

Bitcoin Cash eteni vajaan vuoden ajan varsin yhtenäisenä rintamana Bitcoinia vastaan. Vuoden 2018 loppupuolella BCH-porukka hajosi kuitenkin kahteen leiriin, jotka ovat nimeltään Bitcoin ABC ja Bitcoin SV.

Nimi Bitcoin ABC tulee Bitcoin-ohjelmistosta, ja sen keulahahmona toimii edellä mainittu Roger Ver. ABC-leirin merkittävä tukija on kiinalaisen Bitmain-yhtiön perustaja Jihan Wu. Bitmain on markkinoiden suurin ASIC-louhintalaitteiden valmistaja, ja yhtiön taseessa on myös yli miljoona Bitcoin Cash -kolikkoa.

Bitcoin SV -leirin tunnetuin henkilö on Craig S. Wright, joka lienee Roger Verin ohella yksi eniten puhutuista henkilöitä kryptouniversumissa. Wright on myös julkisesti todennut olevansa Satoshi Nakamoto. Wrightilla on tukenaan myös miljardööri Calvin Ayre, joka omistaa CoinGeek -sivuston.

Bitcoin Cashin sisällissota johtuu, ironista kyllä, samasta syystä kuin vuotta aiemmin. Bitcoin SV haluaisi kasvattaa lohkojen kokoa jopa yhteen gigatavuun, mutta ABC-leiri ei halua lähteä tälle linjalle.

Bitcoin Cashin (ABC) ja Bitcoin SV:n ero on karkeasti sanottuna seuraava: ABC-leirin mielestä nykyinen Bitcoin Cash -ohjelmiston core on hyvä, 32 megatavun lohkot ovat sopivan kokoisia, eikä tarvetta radikaaleihin muutoksiin ole. SV haluaa suurentaa blokkeja sekä viedä kehitystä eri suuntaan. Voit lukea aiheesta lisää esim. tästä artikkelista.

Kun osapuolet eivät päässeet sopuun yhtenäisestä kehitystyöstä, lohkoketju jakautui kahtia marraskuussa 2018. Tästä johtuen esim. Coinmarketcap-sivustolle on tullut kryptovaluutta Bitcoin SV.

Hard forkin jälkeen molemmat leirit ovat yrittäneet todistaa olevansa ”se aito ja oikea Bitcoin Cash”. Tällä hetkellä sisällissodan voittajaa ei ole vielä julistettu lopullisesti, mutta markkinat ovat antaneet selvän signaalin: Roger Verin puoli on näillä näkymin ”Bitcoin Cash”.

Tilanne on kuitenkin toinen monissa pörsseissä. Esimerkiksi Binance listaa tällä hetkellä BCHABC ja BCHSV -lyhenteellä olevat kryptovaluutat.

Bitcoin Cashin teknologia

Tässä artikkelissa ei käsitellä Bitcoin Cashin teknologiaa laajemmin. Valuutta oli elokuuhun 2017 asti yhtä kuin Bitcoin, ja se toimii yhä lähes identtisesti “esi-isänsä” kanssa. Lohkoketjun sekä Bitcoin-verkon toimintaa on käsitelty yksityiskohtaisesti tässä artikkelissa: mikä on Bitcoin? Samat periaatteet pätevät myös Bitcoin Cashin kohdalla.

Kyseessä on siis Proof of Work -konsensusalgoritmiin pohjautuva kryptovaluutta. PoW on monien mielestä suorastaan esihistoriallinen tapa varmistaa lohkoketjun datan oikeellisuus, sillä se vaatii toimiakseen fyysisiä louhintalaitteita. Bitcoin Cash käyttää myös identtistä tiivistealgoritmia Bitcoinin kanssa (SHA-256), eli samat ASIC-louhijat voidaan kytkeä louhimaan Bitcoinia tai Bitcoin Cashia tilanteen mukaan.

ASIC - Bitmain Antminer S9
Kuvassa Bitmain Antminer S9 ASIC-louhija, jota voidaan käyttää mm. Bitcoin Cashin louhintaan.

Bitcoin Cashin louhinta on ollut otsikoissa sen jälkeen, kun projekti jakautui marraskuussa 2018 kahteen leiriin. Roger Verin masinoima Bitcoin Cash (ABC) -leiri on siis Bitmain-perustaja Jihan Wu:n tukema. Yksi yhtiön bisneksestä on myös louhinta, eli Bitmain louhii omalla laitteistollaan Bitcoinia sekä Bitcion Cashia.

Bitmain omistaa kaksi merkittävää Bitcoinin louhintapoolia (eli syndikaattia): BTC.com sekä Antpool. Keväällä 2018 niiden osuus koko louhintamarkkinasta kohosi jo yli 40 prosenttiin. Bitmain on siirtänyt Bitcoin Cash -sisällissodan myötä louhintatehoa Bitcoinista Bitcoin Cashin verkkoon. Tämän tarkoituksena on todistaa maailmalle, että Bitcoin Cash (ABC) implementaatio on “ainoa oikea Bitcoin Cash”, koska sillä on hallussaan enemmän louhintatehoa.

Toisaalta kyse on kuin kylmän sodan asevarustelusta, eli Bitcoin Cash (ABC) pyrkii estämään riittävän louhintakapasiteetin avulla “kapinallisten” (Bitcoin SV) hyökkäykset sen verkkoa kohtaan.

Merkittävin ero Bitcoinin ja Bitcoin Cashin välillä on lohkoketjun lohkon koko. Riitely aiheesta johti siis Bitcoin Cashin -kryptovaluutan syntymiseen elokuussa 2017. Bitcoin Cashissa yhden lohkon kokoa kasvatettiin kahdeksaan megatavuun Bitcoinin yhteen megatavuun verrattuna. Vuonna 2018 Bitcoin Cashin lohko on kasvanut jo 32 megatavuun, ja sen verkko pystyy käsittelemään lähteestä riippuen 100-200 transaktiota sekunnissa.

Teoriassa Bitcoin Cashin transaktiokapasiteetti olisi Bitcoiniin nähden 32x suurempi, mutta käytännössä ero ei ole näin suuri. Bitcoin aktivoi elokuussa 2017 aiemmin mainitun SegWit-päivityksen, minkä ansiosta osta transaktiodatasta saatiin siirrettyä varsinaisen lohkoketjun lohkon ulkopuolelle. Näin yhteen lohkoon mahtuu enemmän informaatiota, ja käytännössä Bitcoinin kapasiteetti tuplaantui aiempaan verrattuna.

Jatkossa Bitcoin Cash (ABC) ja SV -leirit etenevät omaan suuntaansa, ja näiden kahden version välille voi syntyä suurempia ja pienempiä eroja.

Bitcoin Cashin tulevaisuus

Bitcoin Cashin tulevaisuus näyttää tällä hetkellä varsin epävarmalta. Artikkelin kirjoitushetkellä eletään vuoden 2018 kryptotalven synkintä hetkeä, jolloin markkina on romahtanut muutenkin todella rajusti. Bitcoin Cash kärsi tämän lisäksi extraa, sillä ABC + SV -valuuttojen yhteisarvo on selkeästi pienempi kuin ennen forkkia ollut Bitcoin Cash.

Molemmat leirit ovat käyttäneet myös valtavat määrät rahaa masinoidessaan louhintatehoa omaan ketjuunsa. Etenkin Craig Wright on väläytellyt erinäisiä uhkauksia ABC-lohkoketjun sabotoinnista, minkä vuoksi Jihan Wu ja Roger Ver joutuvat ylläpitämään riittävää louhintatehoa. Ja tämä on todella kallista puuhaa.

Bitcoin Cashin (ABC) reaaliaikainen kurssi:

 

Bitcoin SV:n reaaliaikainen kurssi:

 

Bitcoin Cash -sisällissodan lopullinen voittaja selvinnee vasta seuraavan vuoden aikana. Tällä hetkellä näyttää siltä, että markkina suosii ABC-leiriä.

Molemmat näistä kryptovaluutoista ovat varsin riskipitoisia sijoituskohteita. Bitmain tuo myös palapeliin oman osansa. Kiinalaisyhtiön taseessa on miljoona Bitcoin Cash -kolikkoa, joiden arvo on romahtanut rajusti kuluneen vuoden aikana. Jos Bitmain joutuu taloudellisiin vaikeuksiin, sillä voi olla merkittävää vaikutusta Bitcoin Cash / ABC -leirin tulevaisuuteen.

Molempien valuuttojen ongelmana on tällä hetkellä huono julkisuuskuva sekä salamaverkkoteknologia. Lightning Network -protokolla mahdollistaa pian reaaliaikaiset ja kuluttomat siirrot Bitcoineilla. Onko Bitcoin Cashin olemassa ololle sen jälkeen enää todellista tarvetta?

Jos haluat hankkia Bitcoin Cashia (eli Bitcoin ABC -ketjua), se tapahtuu helpoimmin Coinbasesta. Voit ostaa sen jälkeen Bitcoin Cashia joko luottkortilla, tai tallettaa tilillesi rahaa pankkisiirrolla. Löydät yksityiskohtaisen artikkelin Coinbasen käytöstä tästä linkistä.

Jos haluat hankkia Bitcoin SV -kryptovaluuttaa, on paras suunnata Binanceen. Kyseessä on maailman suosituin kryptovaluuttapörssi, josta saat myös parhaan hinnan Bitcoin SV:lle. Voit ostaa ensin Bitcoinia esim. edellä mainitusta Coinbasesta tai suomalaisesta Coinmotionista. Siirrä tämän jälkeen Bitcoinit Binance-tilillesi ja osta niillä Bitcoin SV -valuuttaa.

Artikkelin kirjoitushetkellä kaikki merkittävät kryptovaluuttalompakot tukevat Bitcoin Cashin ABC-haaraa. Jos hankit Bitcoin SV -kryptovaluuttaa, niiden säilyttäminen pörssin ulkopuolella voi olla ongelma.

Kuva: Pixabay, Roger Ver


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*