Opas: Mikä on Binance Coin?

binance-dex-logo

Binance Coin on yksi parhaiten menestyneistä kryptovaluutoista kuluneen vuoden aikana. Siitä tuli keväällä 2019 ensimmäinen merkittävä valuutta, joka saavutti ATH-lukemat vuoden 2018 laskukauden jälkeen. Miksi Binance Coin on niin suosittu ja hyvä sijoitus? Tämä artikkeli kertoo kaiken.

Binance Coin on Binancen hyödyke-token

Asetetaan Binance Coin ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa, jotta sen asema esimerkiksi Bitcoiniin verrattuna on helpompi ymmärtää. Kryptovaluutat voidaan jakaa karkeasti kolmeen ryhmään: valuutat, ekosysteemit ja tokenit.

Valuutta-kategoriassa ovat Bitcoin, Litecoin, Monero ja vastaavat kryptovaluutat, joiden tehtävänä on toimia digitaalisena rahana ja vaihdon välineenä. Ekosysteemi, käyttöjärjestelmä, platform – esimerkiksi näillä nimillä kutsutaan puolestaan Ethereum, EOS sekä TRON-projekteja. Ne toimivat alustoina hajautetuille dApp-sovelluksille.

Kolmas ryhmä ovat tokenit. Niiden tarkoituksena on tuoda arvoa / hyötyä tietyn rajatun ohjelmiston sisällä. Kenties tunnetuin esimerkki on Basic Attention Token, joka toimii Brave-selaimen yhteydessä. Myös Binance Coin kuuluu tähän kategoriaan, tosin tilanne on muuttunut hieman vuoden 2019 aikana kohti platformeja.

Binance Coin syntyi syksyn 2017 ICO-huumassa Binance-pörssin hyödyke-tokeniksi. Kyseessä oli tuhansien muiden tokenien tavoin Ethereum-alustalle luotu ERC20-token. Binance on kuitenkin laajentanut kahden vuoden aikana toimintaansa ja julkaissut keväällä 2019 oman lohkoketjunsa.

binancen etusivu
Binancen etusivu. Kyseinen pörssi on noussut maailman johtavaksi kryptojen kauppapaikaksi.

Tämän kehityksen vuoksi Binance Coin ei ole enää pelkkä Ethereum-token, vaan se sijaitsee nykyisin Binancen omassa lohkoketjussa. BNB-lyhennettä käyttävän tokenin rooli on muuttumassa hieman platform-kategorian suuntaan, mutta sen pääasiallinen tarkoitus on edelleen toimia utility token -roolissa eli hyödyke-tokenina.

BNB:tä hyödynnetään Binance-pörssin sisällä eri tavoin. Eri käyttötarkoituksiin palataan tarkemmin artikkelin lopussa.

Käydään seuraavaksi läpi Binance Coinin taustaa, mikä tarkoittaa käytännössä Binance-pörssin historiaa. Miksi tästä projektista on tullut niin suosittu?

Binance Coinin historia on lyhyt mutta erittäin menestyksekäs

Binance Coinin takana on siis Binance-pörssi, kuten suurin osa lukijoista varmasti tietää. Kyseinen pörssi henkilöityy hyvin vahvasti perustaja Changpeng Zhaoon.

Zhao syntyi Kiinassa, mutta muutti 1980-luvun lopulla Vancouveriin. Hän suoritti tietojenkäsittelytieteen opinnot Montrealissa, minkä jälkeen mies työskenteli Shanghaissa ja Tokiossa erilaisten treidausohjelmien parissa.

Binance-perustajalla on myös pitkä kokemusta kryptovaluuttoista, joiden pariin hän eksyi jo vuonna 2013. Zhao työskenteli mm. Blockchain.info -projektille ja toimi OKCoin -pörssin CTO:na useita vuosia.

Zhao jätti työnsä OKCoinin parissa vuonna 2017 ja siirtyi täysin rakentamaan Binance-pörssiä. Hän on kertonut haastatteluissa, että idea Binancesta oli käytännössä usean vuoden kehitystyön tulos. Tästä johtuen pörssi oli niin valmis ja kilpailijoitaan parempi heti lanseerauksensa jälkeen.

binance coin changpeng zhao
Changpeng Zhao Bloombergin haastattelussa.

Binance järjesti ICO:n kesällä 2017 ja keräsi 15 miljoonan dollarin potin. Tuo määrä on hyvin vaatimaton, kun sitä verrataan esimerkiksi EOS:n neljän miljardin taalan ”kolehtiin”.

ICO:n yhteydessä syntyi myös Binance Coin. Se julkaistiin Ethereum-alustalla, kuten lähes kaikki ICO.t tuohon aikaan. Binance Coinia laskettiin liikkeelle 200 miljoonaa kappaletta. 100 miljoonaa näistä myytiin ICO:ssa sijoittajille, 80 miljoonaa jäi Binance-tiimille ja 20 miljoonaa enkelisijoittajille.

Binance-pörssi avasi ovensa hieman ICO:n jälkeen. Sen suosio kasvoi valtavasti vuoden 2017 lopulla ja etenkin altcoin-rallin huipulla tammikuussa 2018, kun monet muut pörssit joutuivat jopa sulkemaan ovensa toimintahäiriöiden vuoksi.

Binance Coinilla oli alusta asti selkeä käyttötarkoitus. Kun Binance-tililtäsi löytyy BNB-tokenia, saat 50% alennuksen Binancen treidauspalkkioista. Tästä kertyy huomattava säästö aktiivitreidaajalle.

Binance-pörssin menestys on ollut päätähuimaavaa. Se nousi vain kuudessa kuukaudessa maailman johtavaksi pörssiksi, ja samalla Binancesta tuli koko taloushistorian nopein unicorn eli yksisarvinen. Tällä viitataan startup-yhtiöön, joka saavuttaa miljardin dollarin arvon.

Samalla Binancen perustaja Changpeng Zhaosta on tullut yksi kryptouniversumin rikkaimmista miehistä. Samaan aikaan hän on yksi pidetyimmistä, ja Zhaon ”hands on” -osallistuminen Binancen tekemiseen ja tiedotukseen on yksi menestystekijöistä.

Alla oleva twiitti: ”CZ” pääsi helmikuussa 2018 myös Forbesin kanteen.

Binancen menestys on jatkunut vuoden 2018 alusta lähtien, ja yhtiö on kasvanut kovasti myös pitkän ”kryptotalven” aikana. Tämä on tuonut kysyntää myös Binance Coinille, minkä ansiosta se on säilyttänyt arvonsa paremmin kuin mikään muu merkittävä kryptovaluutta.

Osoituksena tästä, BNB nousi ensimmäisenä vuoden 2019 nousumarkkinassa uuteen ATH-lukemaan. Samaan aikaan monet sen kilpailijat olivat yhä 85-95% alempana kuin tammikuun 2018 huippu. Holdaamalla Binance Coinia on siis voittanut todella paljon vaihtoehtoihin verrattuna.

Binancen oma lohkoketju – Binance Chain

Binance oli vuonna 2017 vain pörssi, jonka sisällä Binance Coin toimi toimi treidauspalkkioiden puolittajana. Binance on kehittänyt taustalla tämän lisäksi myös omaa lohkoketjuaan, joka julkaistiin keväällä 2019. Binance Chain ei ole mikään salaisuus, ja siitä oli maininta myös Binance Coinin alkuperäisessä white paperissa.

Virallisesti Binance Chain MainNet avattiin huhtikuun lopulla. Samalla suoritettiin myös ns. token swap, eli kaikki olemassa olevat Binance Coinit siirrettiin Binancen omaan lohkoketjuun. Nykyisin BNB-token on siis Binancen oman BEP-2 standardin mukainen kryptovaluutta, eikä sitä voi säilyttää enää Ethereum-lompakossa.

Binance Chain on käytännössä kolmannen sukupolven lohkoketju, joka pystyy kapasiteetiltaan EOS:n, TRONin ja muiden vastaavien projektien tuotoksiin eli pitkälti yli 1000 transaktioon per sekunti. Uusia lohkoja syntyy noin yhden sekunnin välein, mikä tekee transaktioista käytännössä reaaliaikaisia.

Binance Chain on tuonut myös selkeän muutoksen Binance-yhtiön toimintaan. Aiemmin vain pörssin roolissa ollut Binance on alkanut nyt haalia projekteja omaan lohkoketjuunsa. Mielenkiintoista on se, että rekrytointi on kohdistunut nimenomaan Ethereum-lohkoketjuun. Binance twiittasi seuraavasti välittömästi MainNet -julkaisun jälkeen:

Mithrilin lisäksi Binancen lohkoketjuun on liittynyt muitakin vastaavia projekteja. Pörssi voi luvata paremman kapasiteetin lisäksi tokeneille tietyn aseman sen pörssissä.

Perustaja Changpeng Zhaon mukaan Binancen fokus on jatkossa token-talous (token economy), eikä Binance Chain pyri älysopimus-platformien kilpailijaksi. Saa nähdä, miten hyvin tämä lupaus pitää paikkansa.

Binance DEX

Binancen lohkoketjun tärkein sovellus on tällä hetkellä Binance DEX, eli hajautettu pörssi. DEX (Decentralized EXchange) on käytännössä kilpaileva vaihtoehto perinteiselle (keskitetylle) pörssille, joten miksi Binance kehittäisi sellaisen?

Taustalla on perustaja Zhaon näkemys siitä, mihin markkina on lähivuosina menossa. DEX on tulevaisuutta, sillä yhä suurempi joukkue valveutuneita käyttäjiä haluaa treidata suoraan omasta lompakostaan ilman keskitettyä osapuolta.

binance dex etusivu
Binance DEX etusivu. Pörssi löytyy osoitteesta Binance.org.

Käytännössä Binance DEX vahvistaa ennestään Binance Coinin käyttöä, joka toimii lohkoketjussa Etherein, EOS:n, NEO:n ja TRONin tavoin transaktioiden maksuvälineenä ja arvon liikuttajana Binance omistaa lisäksi valtavan potin Binance Coineja. Vaikka sen tulot keskitetystä pörssistä putoaisivat, sen asema vain vahvistuu oman lohkoketjun kautta.

Binance DEX on saanut luonnollisesti kritiikkiä markkinoilta, sillä kyseessä ei ole DEX sanan varsinaisessa merkityksessä. Hajautetussa pörssissä on kaksi elementtiä, jotka erottavat sen perinteisestä pörssistä:

  • Käyttäjien varat ovat heidän omassa hallussaan
  • Pörssiä ja sen transaktioita ei valvo kolmas osapuoli

Binance DEX täyttää näistä vain ensimmäisen ehdon, mutta ratkaisu ei ole missään nimessä täysin hajautettu. Perustaja Changpeng Zhaon mukaan sana decentralization nähdään tällä hetkellä liian mustavalkoisesti.

“Many people think of decentralization as absolute; you are either decentralized or not. I think that in reality, there is a gradient scale from centralization to decentralized.” (Lähde)

Binance-pörssi nousi nopeasti perinteisten kryptovaluuttapörssien markkinajohtajaksi. On mielenkiintoista nähdä, pystyykö yhtiö valloittamaan samalla tavalla myös DEX-markkinan. Kilpailijoita sillä ainakin riittää.

Binance Chain tarjoaa keskitetyn Proof of Stake -konsensuksen

Katsotaan seuraavaksi, miltä Binancen lohkoketju näyttää teknisesti. Eli millaisen kapasiteetin ja konsensuksen se tarjoaa Binance Coinin käyttöön.

Käytännössä kaikki kolmannen sukupolven lohkoketjut käyttävät jotain Proof of Stake -pohjaista konseusalgoritmia. Kolmannella sukupolvella viitataan parin viime vuoden aikana kehitettyihin ratkaisuihin, jotka ovat ratkaisseet Bitcoinia ja Ethereumia vaivaavat skaalautuvuusongelmat.

Proof of Stake -konsensus eroaa myös merkittävästi Ethereumin ja Bitcoinin käyttämästä Proof of Work -ratkaisusta. PoS-konsensus ei vaadi fyysisiä louhintakoneita, vaan lohkoketjun validaattorit valitaan ”steikkauksen” (engl. staking) -perusteella.

Mitä suuremman määrän ko. kryptovaluuttaa lukitsee lohkoketjuun, sen suurempi äänioikeus on myös datan validoinnissa. Tämä on loogista, sillä kyseisellä taholla on myös eniten hävittävää, jos jotain menee pieleen.

Binancen lohkoketju käyttää Tendermint BFT-nimistä Proof of Stake -variaatiota, josta löydät lisätietoja tästä linkistä. Tendermint on tullut vuoden 2019 aikana monille tutuksi Cosmos-projektista. Alla lyhyt video aiheesta.

Lohkoketjua ylläpitävät vastaavien ratkaisujen tapaan node-palvelimet, joita on kolmea erilaista: Validator node, Witness node ja Accelerated node.

Validaattorit ovat Binancen lohkoketjun hermokeskuksia. Niitä on vain tusinan verran, ja kaikki ovat Binancen käsin poimimia tahoja. Tämä on hyvin vahva statement siitä, että DEX ei ole täysin hajautettu. Validator node hyväksyy (eli validoi) kaikki transaktiot ja kerää transaktiomaksut, jotka ovat siis Binance Coineissa.

Accelerated node on eräänlainen ”turbonappi” Binance-lohkoketjun dataan.

Accelerated Node is special infrastructure built around Validator to facilitate accelerated transaction routing and provide richer, faster user interfaces. There are always several Accelerated Nodes running at the same time around the world (owned by different organizations) and you are encouraged to choose one of them to use, or allow your Wallet choose one randomly. For rapid API access, you’d better stay with one Accelerated Node to get better performance. (Lähde)

Witness nodet ovat puolestaan Bitcoin-verkon node-palvelimien tyyppisiä. Niillä on vastaava tehtävä, eli tallentaa lohkoketjua ja välittää transaktiot eteenpäin. Witness nodet eivät osallistu uusien lohkojen luomiseen.

Binance Chainin teknisestä toteutuksesta voi lukea lisää Binance FAQ:sta.

Binance Coin sijoituskohteena

Kuten aiemmin on tullut jo todettua, Binance Coin on ollut kryptomarkkinan suurimpien vaihtoehtojen paras sijoitus vuoden 2018 alusta lähtien. Se on nostanut arvoaan vahvasti myös vuoden 2019 nousumarkkinassa.

Binance Coinia hallitsevan Binance-pörssin tulevaisuus näyttää myös vahvalta. Oma lohkoketju ja DEX lisäävät entisestään sen vaikutusvaltaa ja Binance Coinin käyttötarkoituksia.

Yksi merkittävä osa on myös coin burning, joka suoritetaan jokaisen kvartaalin jälkeen.

Kyse on käytännössä Binance Coinin tuhoamisesta. Binance on sitoutunut tuhoamaan BNB-tokeneita niin kauan, kunnes markkinoilla on enää 100 miljoonaa kappaletta jäljellä. Toisin sanoen, pörssi aikoo ostaa pikkuhiljaa 50% Binance Coineista.

Vuoden 2019 alkuun mennessä ostoja on tehty 7 kertaa, yhteensä noin 146 miljoonan dollarin edestä. Markkinoilta on poistunut yhteensä 5,82% Binance Coineista eli reilut 11 miljoonaa kappaletta.

Kyseessä on siis jatkuva deflaatio, mikä nostaa kysynnän ja tarjonnan lakien mukaisesti olemassa olevien tokeneiden arvoa. Kaikki BNB-tokenit on luotu aikoinaan ICO:ssa, eikä niitä synny lisää Bitcoinin tavoin uusien lohkojen yhteydessä.

Tämän lisäksi Binance Launchpad pyörii BNB-tokeneilla. Kyseessä on siis Binancen IEO-platform, josta on tullut valtavan suosittu vuoden 2019 aikana. Voit osallistua IEO:hin vain Binance Coineja holdaamalla.

Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että Binance Coinin tulevaisuus näyttää varsin valoisalta. Kyseessä on token, jonka holdaamisesta saa todellista hyötyä ja arvoa monin eri tavoin. Binancen oma ”poltto-ohjelma” varmistaa sen, että inflaation sijaan käynnissä on arvoa nostava deflaatio. Lisäksi IEO launchpad tuo oman bonuksensa.

Jos termi IEO ei ole tuttu, niin lue lisää tästä oppaasta: mikä on IEO?

Binance Coin hankinta

Binance Coin on ollut alun perin vain Binance-pörssin listoilla. Pikkuhiljaa myös muut pörssit ovat ottamassa sitä listoilleen johtuen BNB:n kovasta nosteesta. Tämä siitä huolimatta, vaikka Binance Coin on suora kilpailija pörssien omille tokeneille.

Binancen lisäksi Binance Coin on tarjolla myös Gate.io sekä KuCoin-pörsseissä. Niiden vaihto on kuitenkin sen verran pientä, että saat aina parhaan hinnan tekemällä hankinnan Binancesta, Binance Jerseystä tai Binance DEX -pörssistä. Hajautettua vaihtoehtoa voi suositella vain kokeneemmille käyttäjille.

kucoin etusivu
Myös kilpaileva pörssi KuCoin on ottanut BNB:n listoilleen.

Maailman johtava Binance-pörssi on yhä krypto-krypto -pörssi, eli sinun on hankittava ensin Bitcoineja euroilla jostain muualta. Parhaita vaihtoehtoja ovat suomalaisille Coinbase, Northcrypto ja Coinmotion. Voit siirtää Bitcoinit sitten Binanceen ja ostaa Binance Coineja.

Voit vaihtoehtoisesti myös käyttää Binancen sisarpörssiä Binance Jersey, johon on mahdollista tehdä suoraan pankkitalletus. Voit ostaa Binance Coineja sieltä euroilla!

Binance on tällä hetkellä todennäköisesti markkinoiden turvallisin pörssi. On kuitenkin fiksua siirtää tokenit entistä turvallisempaan säilytykseen, jos et ole aktiivinen treidaaja. Voit tallentaa Binance Coinit Ledger Nano X ja Ledger Nano S -lompakoihin tai Exodus desktop-lompakkoon. Trustwallet on puolestaan suosittu mobiililompakko.

Binance Coinin voi sen historiansa perusteella nimetä varsin vakaaksi valuutaksi. Sen kurssi ja markkina-asema menevät jatkossakin käsi kädessä Binance-pörssin kanssa. Niin kauan, kun Binance jatkaa markkinoiden dominointia, myös BNB-tokenille on kysyntää.

Seuraa siis tarkasti Binancen kehitystä Twitterissä @binance, @cz_binance ja @binance_DEX. Redditistä löytyy sivut /r/binance ja /r/BinanceExchange.

Kuvat: kuvakaappaus tästä videosta, Medium.com/binanceexchange

Coinmotion


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*