Binance Coin on pörssin luoma menestystarina

mikä on binance coin bnb

Binance on maailman johtava kryptovaluuttapörssi. Sillä on myös oma token nimeltään Binance Coin. Kyseinen kryptovaluutta on ollut Binance-pörssin tavoin valtava menestys, ja kyseessä on markkinoiden johtava “pörssivaluutta”. Binance Coinilla on eri käyttötarkoituksia myös pörssin  ulkopuolella. Tämä artikkeli on Binance Coin -opas. Käymme läpi kyseisen valuutan historian, teknologian, käyttökohteet ja tulevaisuuden.

Rekisteröidy Binancelle

Binance Coin on Binancen luoma token

Asetetaan Binance Coin ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa, jotta sen asema esimerkiksi Bitcoiniin verrattuna on helpompi ymmärtää. Kryptovaluutat voidaan jakaa karkeasti kolmeen ryhmään: valuutat, ekosysteemit ja tokenit.

Valuutta-kategoriassa ovat Bitcoin, Litecoin, Monero ja vastaavat valuutat, joiden tehtävänä on toimia digitaalisena P2P-rahana ja vaihdon välineenä.

Ekosysteemi, käyttöjärjestelmä, platform – esimerkiksi näillä nimillä kutsutaan puolestaan Ethereum, EOS sekä TRON-projekteja. Ne toimivat alustoina hajautetuille Dapp-sovelluksille. Voit ajatella platformien olevan kuin Android tai iOS käyttöjärjestelmä.

Kolmas ryhmä ovat tokenit. Niiden tarkoituksena on toimia esim. arvonsiirtäjänä tai muussa roolissa tiettyyn ohjelmistoon (Dapp) liittyen. Tunnetuimmat esimerkit ovat varmasti Chainlink sekä Basic Attention Token. Tokenit luodaan aina jonkun ekosysteemin sisälle, eli niillä ei ole omaa lohkoketjua.

Myös Binance Coin kuului aluksi tähän kategoriaan. Binance Coin (BNB) syntyi vuoden 2017 ICO-huumassa Binance-pörssin hyödyke-tokeniksi. Viime vuosina BNB:n rooli on kasvanut, sillä se toimii nyt myös natiivitokenina Binancen kahden eri platformin sisällä.

Alla olevassa kuvassa on Binancen etusivu maaliskuussa 2021.

Binancen etusivu

Binance on siis laajentanut toimintaansa. Se on nykyisin yhtä lailla sekä pörssi että Ethereumin kilpailija platform-kisassa. Samalla Binance Coin on saanut lisää käyttötarkoituksia. Nyt se on yhtä lailla platform-kolikko sekä hyödyketoken Binance-pörssin sisällä eli eräänlainen hybridi.

Käydään seuraavaksi läpi Binance Coinin taustaa, mikä tarkoittaa käytännössä Binance-pörssin historiaa. Miksi tästä projektista on tullut niin suosittu?

Binance Coinin historia on lyhyt mutta erittäin menestyksekäs

Binance Coinin taustalla on siis Binance-pörssi. Kyseinen yritys henkilöityy hyvin vahvasti perustaja Changpeng Zhaoon.

Zhao syntyi Kiinassa, mutta muutti 1980-luvun lopulla Vancouveriin. Hän suoritti tietojenkäsittelytieteen opinnot Montrealissa. Tämän jälkeen Zhao työskenteli Shanghaissa ja Tokiossa erilaisten treidausohjelmien parissa.

Binance-perustajalla on myös pitkä kokemusta kryptovaluutoista, joiden pariin hän eksyi jo vuonna 2013. Zhao työskenteli mm. Blockchain.com-projektille ja toimi OKCoin-pörssin CTO:na useita vuosia.

Zhao jätti työnsä OKCoinin parissa vuonna 2017 ja siirtyi rakentamaan Binance-pörssiä. Hän on kertonut haastatteluissa, että idea Binancesta oli käytännössä usean vuoden kehitystyön tulos. Tästä johtuen pörssi oli niin valmis ja kilpailijoitaan parempi heti lanseerauksensa jälkeen.

Alla olevalla videolla on Zhaon haastattelu Bloomberg-kanavalla helmikuussa 2021.

Binance järjesti ICO:n kesällä 2017 ja keräsi 15 miljoonan dollarin potin. Tuo määrä on vaatimaton, kun sitä verrataan esimerkiksi EOS:n neljän miljardin taalan “kolehtiin”.

ICO:n yhteydessä syntyi myös Binance Coin. Se julkaistiin Ethereum-alustalla, kuten lähes kaikki tokenit tuohon aikaan. Binance Coinia laskettiin liikkeelle 200 miljoonaa kappaletta. 100 miljoonaa näistä myytiin ICO:ssa sijoittajille, 80 miljoonaa jäi Binance-tiimille ja 20 miljoonaa meni enkelisijoittajille.

Binance-pörssi avasi ovensa hieman ICO:n jälkeen. Sen suosio kasvoi valtavasti vuoden 2017 lopulla ja etenkin altcoin-rallin huipulla tammikuussa 2018. Tuohon aikaan monet muut pörssit joutuivat sulkemaan ovensa (tai vähintään rekisteröinnit) toimintahäiriöiden vuoksi.

Binance Coinilla oli alusta asti selkeä käyttötarkoitus. Kun Binance-tililtäsi löytyy BNB-tokenia, saat 25 prosentin alennuksen Binancen treidauspalkkioista. Tästä kertyy huomattava säästö aktiivitreidaajalle.

Binancen menestys on ollut päätähuimaavaa. Se nousi vain kuudessa kuukaudessa maailman johtavaksi pörssiksi. Samalla Binancesta tuli koko taloushistorian nopein “yksisarvinen”. Tällä termillä viitataan startup-yhtiöön, joka saavuttaa miljardin dollarin arvon.

Changpeng Zhaosta on tullut samalla yksi kryptouniversumin rikkaimmista miehistä. Samaan aikaan hän on yksi pidetyimmistä, joskin menestys on tuonut mukanaan yhä enemmän myös kriitikoita. Zhaon ”hands on” -osallistuminen Binancen tekemiseen ja tiedotukseen on yksi hänen menestystekijöistään.

“CZ” pääsi helmikuussa 2018 myös Forbesin kanteen.

Binancen menestys jatkui muista pörsseistä poiketen myös vuoden 2018 “kryptotalven” aikana. Tämä toi kysyntää myös Binance Coinille. Sen ansiosta BNB säilytti arvonsa laskutrendissä paremmin kuin muut merkittävät kryptovaluutat.

Osoituksena tästä, BNB nousi vuoden 2019 keväänä ainoana top 20 -kryptovaluuttana uuteen ATH-lukemaan. Samaan aikaan sen kilpailijat olivat yhä 85-95% alempana kuin tammikuun 2018 huippu. Merkittävä syy Binance Coinin nousuun oli kevään 2019 trendi IEO.

Kevään 2019 huipun jälkeen Binance Coin suoriutui noin 1,5 vuotta varsin heikosti huomioiden Binance-pörssin menestyksen. BNB säilytti statuksensa top kympissä, mutta sen kurssin olisi luullut nousevan paljon enemmän. Vuoden 2021 alussa tapahtui sitten todellinen räjähdys.

Binance Coin raketoi noin kuukaudessa (tammi-helmikuu 2021) 40 dollarista noin aina 342 dollarin ATH-lukemiin. Tämän huikean nousun taustalla oli DeFi-applikaatioiden tulo Binance Smart Chain -platformille. Tähän aiheeseen palataan artikkelissa vielä tarkemmin.

Artikkelin kirjoitushetkellä (3/2021) BNB on markkinoiden neljänneksi suurin kryptovaluutta.

Binancen omat lohkoketjut

Binance oli vuonna 2017 vain pörssi, jonka sisällä Binance Coin toimi treidauspalkkioiden puolittajana. Binance kehitti taustalla myös omaa lohkoketjuaan, joka julkaistiin keväällä 2019. Binance Chain ei ollut mikään salaisuus – siitä oli maininta myös Binance Coinin white paperissa.

Virallisesti Binance Chain avattiin huhtikuussa 2019. Samalla suoritettiin myös token swap, eli kaikki Binance Coinit siirrettiin Ethereum-alustalta Binancen omaan lohkoketjuun. Nykyisin BNB-token on siis Binancen oman BEP2 standardin mukainen kryptovaluutta, eikä sitä voi säilyttää enää Ethereum-lompakossa.

Binance Chain on tuonut myös selkeän muutoksen Binance-yhtiön toimintaan. Aiemmin vain pörssin roolissa ollut Binance on alkanut nyt haalia projekteja omaan lohkoketjuunsa. Mielenkiintoista on se, että rekrytointi on kohdistunut nimenomaan Ethereum-lohkoketjuun.

Mithril twiittasi näin heti MainNet -julkaisun jälkeen:

Mithrilin lisäksi Binancen lohkoketjuun on liittynyt muitakin vastaavia projekteja. Pörssi voi luvata paremman kapasiteetin lisäksi tokeneille tietyn aseman sen pörssissä.

Binance Chain (BC) oli kuitenkin vasta alkua. Binance ilmoitti keväällä 2020, tarkalleen ottaen Binance Chainin vuosipäivänä, mielenkiintoisista uutisista. Se tulisi lanseeraamaan vuoden 2020 lopulla Binance Smart Chain (BSC) -lohkoketjun. Kyseessä on laajennus Binance Chainiin, ja nämä lohkoketjut muodostavat yhdessä ns. dual-chain kokonaisuuden.

Syy erilliseen lohkoketjuun on Binancen halu pitää BC nopeaana, skaalautuvana ja riittävän simppelinä teknisesti. Jos tuki älysopimuksille lisättäisiin BC:n päälle, lohkoketju voisi menettää tiettyjä ominaisuuksia, joita sillä nyt on. Näin ollen Binance halusi luoda BSC:n, joka käyttää myös erillistä konsensusmallia ja steikkausta.

Binance Smart Chain lanseerattiin elokuun 1. päivänä vuonna 2020.

Binance Coin toimii molempien lohkoketjujen natiivitokenina ja arvonsiirtäjänä. On kuitenkin tärkeä ymmärtää, että BSC käyttää BEP20-token standardia, mikä ei siis ole sama asia kuin Binance Chainin BEP2. Käyttäjän täytyy olla tarkkana siitä, missä verkossa hän operoi. Binance Coin liikkuu siis molemmissa verkoissa ja kahdella eri standardilla.

Binance Smart Chain on ollut valtava menestys vuoden 2021 alussa – kiitos DeFi-buumin. BSC on hyötynyt Ethereumin korkeista siirtokuluista ja houkutellut alustalleen paljon DeFi-sovelluksia sekä niiden käyttäjiä. Suosituimmat BSC:n DeFi-sovellukset ovat nousseet aivan Ethereum-Dappien tasolle TVL (Total Value Locked) -mittarilla. Voit tutkia rankingia defillama.com-sivustolta.

Käydään seuraavaksi läpi näitä lohkoketjuja teknisesti.

Binance Chain teknologia

Käytännössä kaikki kolmannen sukupolven lohkoketjut käyttävät jotain Proof of Stake -pohjaista konsensusalgoritmia. Kolmannella sukupolvella viitataan parin viime vuoden aikana kehitettyihin platformeihin, jotka ovat ratkaisseet Bitcoinia ja Ethereumia vaivaavat skaalautuvuusongelmat.

Proof of Stake -konsensus eroaa myös merkittävästi Ethereumin ja Bitcoinin käyttämästä Proof of Work -ratkaisusta. PoS-konsensus ei vaadi fyysisiä louhintakoneita, vaan lohkoketjun validaattorit valitaan steikkauksen (staking) perusteella.

Mitä suuremman määrän ko. kryptovaluuttaa lukitsee lohkoketjuun, sen suurempi äänioikeus on myös datan validoinnissa. Tämä on loogista, sillä kyseisellä taholla on myös eniten hävittävää, jos jotain menee pieleen.

Binancen lohkoketju käyttää Tendermint BFT-nimistä Proof of Stake -variaatiota, josta löydät lisätietoja tästä linkistä. Tendermint on tullut viime vuosina monille tutuksi Cosmos-projektista. Alla lyhyt video aiheesta.

Lohkoketjua ylläpitävät vastaavien ratkaisujen tapaan node-palvelimet, joita on kolmea erilaista: Validator node, Witness node ja Accelerated node.

Validaattorit ovat Binancen lohkoketjun hermokeskuksia. Niitä on vain tusinan verran, ja kaikki ovat Binancen käsin poimimia tahoja. Tämä on hyvin vahva statement siitä, että lohkoketju ei ole täysin hajautettu. Validator node hyväksyy (eli validoi) kaikki transaktiot ja kerää transaktiomaksut, jotka ovat siis Binance Coineissa.

Accelerated node on eräänlainen ”turbonappi” Binance-lohkoketjun dataan.

Accelerated Node is special infrastructure built around Validator to facilitate accelerated transaction routing and provide richer, faster user interfaces. There are always several Accelerated Nodes running at the same time around the world (owned by different organizations) and you are encouraged to choose one of them to use, or allow your Wallet choose one randomly. For rapid API access, you’d better stay with one Accelerated Node to get better performance. (Lähde)

Witness nodet ovat puolestaan Bitcoin-verkon node-palvelimien tyyppisiä. Niillä on vastaava tehtävä, eli tallentaa lohkoketjua ja välittää transaktiot eteenpäin. Witness nodet eivät osallistu uusien lohkojen luomiseen. Binance Chainin teknisestä toteutuksesta voi lukea lisää Binance FAQ:sta.

Binance Smart Chain

Binance Smart Chain (BSC) on siis Binancen uusi lohkoketju, joka otettiin käyttöön syksyllä 2020. Kyseessä on päivitys Binance Chainiin, joka tarjoaa ennen kaikkea tuen älysopimuksille sekä huomattavasti vaativammille Dapp-sovelluksille. Sen julkaisun myötä Binance Chain on jäänyt selkeästi taka-alalle.

BSC:n hallinto on myös Binance Chainia hajautetumpi. Kyseessä on Delegated Proof of Stake -konsensusta muistuttava malli, jossa verkosta valitaan 21 validaattoria ylläpitäjiksi. Binance käyttää itse nimitystä PoSA – Proof of Staked Authority. Jokainen Binance Coinin holdaaja voi osallistua validaattoreiden valintaan ja saada siten osansa lohkopalkkioista.

Ehkä tärkein BSC:n ominaisuus on sen Ethereum Virtual Machinen eli EVM:n tuki. Tämä tarkoittaa sitä, että Ethereum-alustalla luodut applikaatiot voidaan siirtää helposti Binance Smart Chainiin. Tällä voi olla iso merkitys tulevaisuudessa, jos Ethereum ei saa 2.0 -versiotaan ajoissa ulos.

BSC on nopea ja skaalautuva lohkoketju, joka pärjää teknisesti muita 3. sukupolven platformeja vastaan. Sen lohkoaika on vain viisi sekuntia.

binance smart chain BSC
Kuva: Binance

Yllä olevassa kuvassa on vertailua BC:n ja BSC:n kesken. Nämä lohkoketjut tulevat myös keskustelemaan keskenään saumattomasti.

Binance Coinin kannalta BSC tarjoaa taas yhden käyttötarkoituksen lisää. Jokainen validaattori steikkaa Binance Coinia päästäkseen verkon ylläpitäjäksi, eli mukaan tulee monista muista platformeista tuttu staking. Steikkaus on toiminut vuoden 2019 ja 2020 aikana yleensä merkittävänä triggerinä kryptovaluutan kurssinousulle.

Lisäksi Binance Coinia lukitaan (kymmeniä) miljoonia kappaleita DeFi-appien likviditeettipooleihin.

Voit tutustua Binance Smart Chainiin tarkemmin sen white paperin avulla.

Binance Smart Chain ja DeFi

Binance Smart Chain (BSC) on tehnyt Binancesta tärkeän pelurin myös platform-kisassa. Binance Chain oli ominaisuuksiltaan vielä rajattu, mutta BSC haastaa Ethereumin sekä 3. sukupolven platformit etenkin DeFi-sektorissa. Sen etuna on edellä mainittu EVM-yhteensopivuus, mikä mahdollistaa Ethereum-alustalle koodattujen appien siirron (kloonauksen).

Helmikuussa 2021 nähtiin 1inch-apin ilmoitus siirrosta Binance Smart Chain -alustalle. Palvelussa on simppeli valintamahdollisuus, jonka avulla käyttäjä voi operoida joko Ethereum- tai Binance Smart Chain -verkossa.

DeFi-sektorin kehitys on ollut Binance Smart Chainissa todella nopeaa. Vielä tammikuussa 2021 se ei kiinnostanut juuri ketään. Helmikuussa 2021 BSC:n DeFi-protokollien Total Value Locked (TVL) nousi alle miljardista dollarista yli 11 miljardiin vain muutaman viikon aikana. Voit seurata tätä kehitystä defistation.io-sivustolla.

Bitcoinkeskuksesta löytyy myös erillinen artikkeli, joka vertailee Ethereumia sekä Binance Smart Chainia ja esittelee BSC:n tunnetuimmat DeFi-palvelut. Suosittu selainlaajennus MetaMask on helppo yhdistää myös Binance Smart Chain-verkkoon. Et siis tarvitse uusia ohjelmistoja BSC:n DeFi-palveluiden käyttöön.

Binance Smart Chainin vetonaulana ovat halvat ja nopeat transaktiot. Kesällä 2020 alkanut DeFi-buumi on saanut aikaan sen, että transaktiot Ethereumin DeFi-palveluissa ovat kymmeniä dollareita. Pahimmillaan jopa satasia. Piensijoittajilla ei näihin palveluihin ole asiaa.

Tämä artikkeli neuvoo aloittelijalle, miten voit siirtää MetaMaskissa Ethereum-alustan tokeneita Binance Smart Chain -verkkoon. Voit testata esim. Uniswapin kilpailijaa, PancakeSwapia, jossa transaktiomaksut ovat 0,5 dollarin luokkaa.

Ethereumin skaalautuvuusongelmia ei korjata vielä aivan heti, joten vuosi 2021 (ja todennäköisesti 2022) on Binance Smart Chainin etsikkoaikaa. Mitä suuremmaksi verkon suosio kasvaa, sitä korkeammaksi myös Binance Coinin kurssi nousee.

Binancella on myös oma DEX, joka löytyy osoitteesta binance.org. Se oli edellä mainitun Binance Chainin tärkein sovellus. Binance DEX on jäänyt kuitenkin volyymiltaan hyvin pieneksi, ja sen merkitys on laskenut entisestään suosittujen Binance Smart Chain DeFi-sovellusten myötä (esim. PancakeSwap).

Binance Coin sijoituskohteena

Binance Coin on ollut toistaiseksi erinomainen sijoitus. Vuoden 2021 ralli palkitsi myös kaikki sijoittajat, jotka holdasivat BNB:tä hieman heikosti sujuneen vuoden 2020 ajan. Binance Coin on sementoinut statuksensa yhtenä suurimmista kryptovaluutoista.

Binance Coinia hallitseva Binance menestyy myös erinomaisesti. Pörssi laajentaa toimintojaan jatkuvasti, mikä pitää BNB:n kysynnän korkealla. Edellä kuvattu DeFi-sektorin nousu Binance Smart Chainin puolella toimii polttoaineena BNB-rakettiin.

Yksi merkittävä osa on myös coin burning, joka suoritetaan jokaisen kvartaalin jälkeen.

Kuva: Binance

Kyse on käytännössä Binance Coinin tuhoamisesta. Binance on sitoutunut “polttamaan” BNB-tokeneita niin kauan, kunnes markkinoilla on enää 100 miljoonaa kappaletta jäljellä. Toisin sanoen, tarjonnasta leikataan ajan kuluessa peräti 50 prosenttia.

Binance poltti Q1 /2021 ennätysmäärän BNB-tokeneita: yhteensä yli 165 miljoonan dollarin arvosta. Tällä hetkellä (3/2021) noin 30 miljoonaa Binance Coinia on hävitetty, eli jäljellä on enää 170 miljoonaa alkuperäisestä 200 miljoonasta.

Kyseessä on siis jatkuva deflaatio, mikä nostaa kysynnän ja tarjonnan lakien mukaisesti tokenien arvoa. Kaikki BNB-tokenit on luotu aikoinaan ICO:ssa, eikä niitä synny lisää Bitcoinin tavoin uusien lohkojen yhteydessä.

Tämän lisäksi Binance Launchpad pyörii BNB-tokeneilla. Kyseessä on siis Binancen IEO-platform, josta on tullut valtavan suosittu vuoden 2019 aikana. Voit osallistua IEO:hin vain Binance Coineja holdaamalla. Niin kauan, kun Binance jatkaa markkinoiden dominointia, myös BNB-tokenille on varmasti kysyntää.

Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että Binance Coinin tulevaisuus näyttää varsin valoisalta. Kyseessä on token, jonka holdaamisesta saa todellista hyötyä ja arvoa monin eri tavoin. Binancen oma poltto-ohjelma varmistaa sen, että inflaation sijaan käynnissä on arvoa nostava deflaatio.

Binance Coin kurssi ja ostaminen

Jos haluat hankkia Binance Coinia, se kannattaa tehdä luonnollisesti Binance-pörssistä. Voit hankkia BNB-tokeneita mm. bitcoineilla, Etherillä tai USDT:llä. Nykyisin Binance tarjoaa myös suoria pankkisiirtoja sekä luottokorttitalletuksia, minkä johdosta voit hankkia Binancesta BNB-tokeneita myös euroilla.

Osta Binance Coin

Toinen vaihtoehto on ostaa bitcoineja euroilla esimerkiksi Coinmotion, Northcrypto tai Coinbase -pörsseistä. Nämä ovat luotettavia ja aloittelijaystävällisiä kauppapaikkoja. Voit tämän jälkeen siirtää bitcoinit Binanceen ja vaihtaa ne Binance Coineiksi.

Binance on todennäköisesti yksi markkinoiden turvallisimmista pörsseistä. On sikti fiksua siirtää tokenit entistä turvallisempaan säilytykseen, jos et ole aktiivinen treidaaja. Voit tallentaa Binance Coinit Ledger Nano X ja Ledger Nano S -lompakoihin tai Exodus desktop-lompakkoon. Trustwallet on puolestaan suosittu mobiililompakko, joka on Binancen kehittämä.

Huom. Ole tässä kohtaa tarkkana, mihin verkkoon siirrät BNB:t! Alla on kuva kotiutussivulta Binancesta.

bnb-kotiutus

Kuten edellä mainittiin, Binance Coin toimii sekä Binance Chain että Binance Smart Chain -verkoissa. Molemmilla verkoilla on oma token-standardinsa (BEP2 ja BEP20). Artikkelin kirjoitushetkellä suurin osa lompakoista toimii Binance Chainissa, jonka soitteet ovat muotoa bnb[xxxx]. Smart Chainin osoitteet ovat muodossa 0x[xxxx], eli ne näyttävät samoilta kuin Ethereum-verkon osoitteet.

Jos siirrät Binance Coineja omaan lompakkoosi, ole tarkkana mitä verkkoa käytät!

Pysyt kärryillä Binancen ja Binance Coinin kehityksestä seuraamalla Twitterissä tilejä @binance, @cz_binance ja @binance_DEX. Redditistä löydät myös sivut /r/binance ja /r/BinanceExchange.

Kuvat: kuvakaappaus tästä videosta, Medium.com/binanceexchange

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja sekä sivuston pääanalyytikko. Hän on seurannut kryptovaluuttoja työkseen vuodesta 2017 lähtien. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat. Antti vastaa pääosin Bitcoinkeskuksen sisällöntuotannosta sekä some-kanavien ylläpidosta.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*