Binance Coin ja Binance-pörssi

mikä on binance coin bnb

Binance on maailman johtava kryptovaluuttapörssi. Sillä on myös oma token nimeltään Binance Coin. Kyseinen kryptovaluutta on ollut Binance-pörssin tavoin valtava menestys, ja kyseessä on markkinoiden johtava “pörssivaluutta”. Binance Coinilla on eri käyttötarkoituksia myös pörssin  ulkopuolella. Tämä artikkeli on Binance Coin -opas. Käymme läpi kyseisen valuutan historian, teknologian, käyttökohteet ja tulevaisuuden.

Rekisteröidy Binancelle

Binance Coin on Binancen luoma token

Asetetaan Binance Coin ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa, jotta sen asema esimerkiksi Bitcoiniin verrattuna on helpompi ymmärtää. Kryptovaluutat voidaan jakaa karkeasti kolmeen ryhmään: valuutat, ekosysteemit ja tokenit.

Valuutta-kategoriassa ovat Bitcoin, Litecoin, Monero ja vastaavat valuutat, joiden tehtävänä on toimia digitaalisena P2P-rahana ja vaihdon välineenä. Ekosysteemi, käyttöjärjestelmä, platform – esimerkiksi näillä nimillä kutsutaan puolestaan Ethereum, EOS sekä TRON-projekteja. Ne toimivat alustoina hajautetuille Dapp-sovelluksille.

Kolmas ryhmä ovat tokenit. Niiden tarkoituksena on tuoda arvoa / hyötyä tietyn rajatun ohjelmiston sisällä. Tunnetuimmat esimerkit ovat varmasti Chainlink sekä Basic Attention Token. Tokenit luodaan aina jonkun ekosysteemin sisälle. Myös Binance Coin kuuluu tähän kategoriaan, tosin tilanne on muuttunut hieman vuoden 2019 aikana kohti platformeja.

Binance Coin syntyi syksyn 2017 ICO-huumassa Binance-pörssin hyödyke-tokeniksi. Binance on kuitenkin laajentanut kahden vuoden aikana toimintaansa ja julkaissut keväällä 2019 myös oman lohkoketjunsa.

binance-etusivu-07-2020
Binance.com -etusivu heinäkuussa 2020.

Tämän kehityksen vuoksi Binance Coin ei ole enää pelkkä Ethereum-alustalla oleva token – sen rooli on muuttumassa platform-kategorian suuntaan. Vuoden 2020 lopulla käynnistyvä Binance Smart Chain vahvistaa tätä ominaisuutta entisestään, kun Binance Coinia käytetään steikkauksessa lohkoketjun konsensusmallissa.

BNB:tä hyödynnetään etenkin Binance-pörssin sisällä eri tavoin. Eri käyttötarkoituksiin palataan tarkemmin artikkelin lopussa.

Käydään seuraavaksi läpi Binance Coinin taustaa, mikä tarkoittaa käytännössä Binance-pörssin historiaa. Miksi tästä projektista on tullut niin suosittu?

Binance Coinin historia on lyhyt mutta erittäin menestyksekäs

Binance Coinin takana on siis Binance-pörssi, kuten edellä tuli mainittua. Kyseinen pörssi henkilöityy hyvin vahvasti perustaja Changpeng Zhaoon.

Zhao syntyi Kiinassa, mutta muutti 1980-luvun lopulla Vancouveriin. Hän suoritti tietojenkäsittelytieteen opinnot Montrealissa, minkä jälkeen mies työskenteli Shanghaissa ja Tokiossa erilaisten treidausohjelmien parissa.

Binance-perustajalla on myös pitkä kokemusta kryptovaluutoista, joiden pariin hän eksyi jo vuonna 2013. Zhao työskenteli mm. Blockchain.info -projektille ja toimi OKCoin -pörssin CTO:na useita vuosia.

Zhao jätti työnsä OKCoinin parissa vuonna 2017 ja siirtyi täysin rakentamaan Binance-pörssiä. Hän on kertonut haastatteluissa, että idea Binancesta oli käytännössä usean vuoden kehitystyön tulos. Tästä johtuen pörssi oli niin valmis ja kilpailijoitaan parempi heti lanseerauksensa jälkeen.

binance coin changpeng zhao
Changpeng Zhao Bloombergin haastattelussa.

Binance järjesti ICO:n kesällä 2017 ja keräsi 15 miljoonan dollarin potin. Tuo määrä on hyvin vaatimaton, kun sitä verrataan esimerkiksi EOS:n neljän miljardin taalan “kolehtiin”.

ICO:n yhteydessä syntyi myös Binance Coin. Se julkaistiin Ethereum-alustalla, kuten lähes kaikki ICO.t tuohon aikaan. Binance Coinia laskettiin liikkeelle 200 miljoonaa kappaletta. 100 miljoonaa näistä myytiin ICO:ssa sijoittajille, 80 miljoonaa jäi Binance-tiimille ja 20 miljoonaa enkelisijoittajille.

Binance-pörssi avasi ovensa hieman ICO:n jälkeen. Sen suosio kasvoi valtavasti vuoden 2017 lopulla ja etenkin altcoin-rallin huipulla tammikuussa 2018, kun monet muut pörssit joutuivat jopa sulkemaan ovensa toimintahäiriöiden vuoksi.

Binance Coinilla oli alusta asti selkeä käyttötarkoitus. Kun Binance-tililtäsi löytyy BNB-tokenia, saat kymmenien prosenttien alennuksen Binancen treidauspalkkioista. Tästä kertyy huomattava säästö aktiivitreidaajalle.

Binancen menestys on ollut päätähuimaavaa. Se nousi vain kuudessa kuukaudessa maailman johtavaksi pörssiksi, ja samalla Binancesta tuli koko taloushistorian nopein unicorn eli yksisarvinen. Tällä viitataan startup-yhtiöön, joka saavuttaa miljardin dollarin arvon.

Binancen perustaja Changpeng Zhaosta on tullut yksi kryptouniversumin rikkaimmista miehistä. Samaan aikaan hän on yksi pidetyimmistä, ja Zhaon ”hands on” -osallistuminen Binancen tekemiseen ja tiedotukseen on yksi menestystekijöistä.

Alla oleva twiitti: “CZ” pääsi helmikuussa 2018 myös Forbesin kanteen.

Binancen menestys on jatkunut vuoden 2018 alusta lähtien, ja yhtiö on kasvanut kovasti myös pitkän ”kryptotalven” aikana. Tämä on tuonut kysyntää myös Binance Coinille, minkä ansiosta se on säilyttänyt arvonsa paremmin kuin mikään muu merkittävä kryptovaluutta.

Osoituksena tästä, BNB nousi vuoden 2019 keväänä ainoana merkittävänä kryptovaluuttana uuteen ATH-lukemaan. Samaan aikaan sen kilpailijat olivat yhä 85-95% alempana kuin tammikuun 2018 huippu. Merkittävä syy Binance Coinin nousuun oli kevään 2019 IEO-huuma. Löydät lisätietoa IEO:sta tästä Bitcoinkeskuksen oppaasta.

Kevään 2019 huipun jälkeen Binance Coin on liikkunut suht tasatahtiin Bitcoinin kanssa. BNB on ollut vuoden 2019 lopulta lähtien selvästi heikompi sijoitus kuin DeFi tai staking-valuutat, mutta se on pitänyt asemansa hyvin ns. large cap -kolikoita vastaan. Binance Coin on artikkelin kirjoitushetkellä (07/2020) yhä kryptovaluuttojen top kympissä. BNB:n kurssi on noussut ICO:sta yli 9000%.

Binancen omat lohkoketjut

Binance oli vuonna 2017 vain pörssi, jonka sisällä Binance Coin toimi treidauspalkkioiden puolittajana. Binance on kehittänyt taustalla tämän lisäksi myös omaa lohkoketjuaan, joka julkaistiin keväällä 2019. Binance Chain ei ollut mikään salaisuus, ja siitä oli maininta myös Binance Coinin alkuperäisessä white paperissa.

Virallisesti Binance Chain MainNet avattiin huhtikuussa 2019. Samalla suoritettiin myös token swap, eli kaikki olemassa olevat Binance Coinit siirrettiin Binancen omaan lohkoketjuun. Nykyisin BNB-token on siis Binancen oman BEP-2 standardin mukainen kryptovaluutta, eikä sitä voi säilyttää enää Ethereum-lompakossa.

Binance Chain on tuonut myös selkeän muutoksen Binance-yhtiön toimintaan. Aiemmin vain pörssin roolissa ollut Binance on alkanut nyt haalia projekteja omaan lohkoketjuunsa. Mielenkiintoista on se, että rekrytointi on kohdistunut nimenomaan Ethereum-lohkoketjuun. Binance twiittasi seuraavasti välittömästi MainNet -julkaisun jälkeen:

Mithrilin lisäksi Binancen lohkoketjuun on liittynyt muitakin vastaavia projekteja. Pörssi voi luvata paremman kapasiteetin lisäksi tokeneille tietyn aseman sen pörssissä.

Binance Chain (BC) oli kuitenkin vasta alkua. Binance ilmoitti keväällä 2020, tarkalleen ottaen Binance Chainin vuosipäivänä, mielenkiintoisista uutisista. Se tulisi lanseeraamaan vuoden 2020 lopulla Binance Smart Chain (BSC) -lohkoketjun. Kyseessä on laajennus Binance Chainiin, ja nämä lohkoketjut muodostavat yhdessä ns. dual-chain kokonaisuuden.

Syy erilliseen lohkoketjuun on Binancen halu pitää BC nopeaana, skaalautuvana ja riittävän simppelinä teknisesti. Jos tuki älysopimuksille lisättäisiin BC:n päälle, lohkoketju voisi menettää tiettyjä ominaisuuksia, joita sillä nyt on. Näin ollen Binance halusi luoda BSC:n, joka käyttää myös erillistä konsensusmallia ja steikkausta. Binance Coin toimii molempien lohkoketjujen natiivitokenina ja arvonsiirtäjänä.

Käydään seuraavaksi läpi näitä lohkoketjuja teknisesti.

Binance Chain teknologia

Käytännössä kaikki kolmannen sukupolven lohkoketjut käyttävät jotain Proof of Stake -pohjaista konsensusalgoritmia. Kolmannella sukupolvella viitataan parin viime vuoden aikana kehitettyihin platformeihin, jotka ovat ratkaisseet Bitcoinia ja Ethereumia vaivaavat skaalautuvuusongelmat.

Proof of Stake -konsensus eroaa myös merkittävästi Ethereumin ja Bitcoinin käyttämästä Proof of Work -ratkaisusta. PoS-konsensus ei vaadi fyysisiä louhintakoneita, vaan lohkoketjun validaattorit valitaan ”steikkauksen” (engl. staking) -perusteella.

Mitä suuremman määrän ko. kryptovaluuttaa lukitsee lohkoketjuun, sen suurempi äänioikeus on myös datan validoinnissa. Tämä on loogista, sillä kyseisellä taholla on myös eniten hävittävää, jos jotain menee pieleen.

Binancen lohkoketju käyttää Tendermint BFT-nimistä Proof of Stake -variaatiota, josta löydät lisätietoja tästä linkistä. Tendermint on tullut vuoden 2019 aikana monille tutuksi Cosmos-projektista. Alla lyhyt video aiheesta.

Lohkoketjua ylläpitävät vastaavien ratkaisujen tapaan node-palvelimet, joita on kolmea erilaista: Validator node, Witness node ja Accelerated node.

Validaattorit ovat Binancen lohkoketjun hermokeskuksia. Niitä on vain tusinan verran, ja kaikki ovat Binancen käsin poimimia tahoja. Tämä on hyvin vahva statement siitä, että lohkoketju ei ole täysin hajautettu. Validator node hyväksyy (eli validoi) kaikki transaktiot ja kerää transaktiomaksut, jotka ovat siis Binance Coineissa.

Accelerated node on eräänlainen ”turbonappi” Binance-lohkoketjun dataan.

Accelerated Node is special infrastructure built around Validator to facilitate accelerated transaction routing and provide richer, faster user interfaces. There are always several Accelerated Nodes running at the same time around the world (owned by different organizations) and you are encouraged to choose one of them to use, or allow your Wallet choose one randomly. For rapid API access, you’d better stay with one Accelerated Node to get better performance. (Lähde)

Witness nodet ovat puolestaan Bitcoin-verkon node-palvelimien tyyppisiä. Niillä on vastaava tehtävä, eli tallentaa lohkoketjua ja välittää transaktiot eteenpäin. Witness nodet eivät osallistu uusien lohkojen luomiseen. Binance Chainin teknisestä toteutuksesta voi lukea lisää Binance FAQ:sta.

Binance Smart Chain

Binance Smart Chain (BSC) on siis Binancen uusi lohkoketju, joka otetaan käyttöön vuoden 2020 aikana. Kyseessä on teknisesti laajennuspalikka Binance Chainiin, joka tarjoaa ennen kaikkea tuen älysopimuksille sekä huomattavasti vaativammille Dapp-sovelluksille.

BSC:n hallinto on myös huomattavasti Binance Chainia hajautetumpi. Kyseessä on Delegated Proof of Stake -konsensusta muistuttava malli, jossa verkosta valitaan 21 validaattoria ylläpitäjiksi. Binance käyttää itse nimitystä PoSA – Proof of Staked Authority. Jokainen Binance Coinin holdaaja voi osallistua validaattoreiden valintaan ja saada siten osansa lohkopalkkioista.

Ehkä tärkein BSC:n ominaisuus on sen Ethereum Virtual Machinen eli EVM:n tuki. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Ethereum-alustalla luodut applikaatiot voidaan siirtää helposti Binance Smart Chainiin. Tällä voi olla iso merkitys tulevaisuudessa, jos Ethereum ei saa 2.0 -versiotaan ajoissa ulos. BSC on nopea ja skaalautuva lohkoketju, joka pärjää teknisesti muita 3. sukupolven platformeja vastaan. Sen lohkoaika tulee olemaan vain noin 5 sekuntia.

binance smart chain BSC
Kuva: Binance

Yllä olevassa kuvassa on vertailua BC:n ja BSC:n kesken. Nämä lohkoketjut tulevat myös keskustelemaan keskenään saumattomasti.

Binance Coinin kannalta BSC tarjoaa taas yhden käyttötarkoituksen lisää. Jokainen validaattori steikkaa Binance Coinia päästäkseen verkon ylläpitäjäksi, eli mukaan tulee monista muista platformeista tuttu staking. Steikkaus on toiminut vuoden 2019 ja 2020 aikana yleensä merkittävänä triggerinä kryptovaluutan kurssinousulle.

Voit tutustua Binance Smart Chainiin tarkemmin sen white paperin avulla.

Binance DEX

Binance Chain -lohkoketjun tärkein sovellus on Binance DEX, eli hajautettu pörssi. DEX (Decentralized EXchange) on käytännössä kilpaileva vaihtoehto perinteiselle (keskitetylle) pörssille, joten miksi Binance kehittäisi sellaisen?

Taustalla on perustaja Zhaon näkemys siitä, mihin markkina on lähivuosina menossa. DEX on tulevaisuutta, sillä yhä suurempi joukkue valveutuneita käyttäjiä haluaa treidata suoraan omasta lompakostaan ilman keskitettyä osapuolta.

binance dex etusivu
Binance DEX etusivu. Pörssi löytyy osoitteesta Binance.org.

Käytännössä Binance DEX vahvistaa ennestään Binance Coinin käyttöä, joka toimii lohkoketjussa Etherein, EOS:n, NEO:n ja TRONin tavoin transaktioiden maksuvälineenä ja arvon liikuttajana Binance omistaa lisäksi valtavan potin Binance Coineja. Vaikka sen tulot keskitetystä pörssistä putoaisivat, sen asema vain vahvistuu oman lohkoketjun kautta.

Binance DEX on saanut luonnollisesti kritiikkiä markkinoilta, sillä kyseessä ei ole DEX sanan varsinaisessa merkityksessä. Hajautetussa pörssissä on kaksi elementtiä, jotka erottavat sen perinteisestä pörssistä:

  • Käyttäjien varat ovat heidän omassa hallussaan
  • Pörssiä ja sen transaktioita ei valvo kolmas osapuoli

Binance DEX täyttää näistä vain ensimmäisen ehdon, mutta ratkaisu ei ole missään nimessä täysin hajautettu. Perustaja Changpeng Zhaon mukaan sana decentralization nähdään tällä hetkellä liian mustavalkoisesti.

“Many people think of decentralization as absolute; you are either decentralized or not. I think that in reality, there is a gradient scale from centralization to decentralized.” (Lähde)

Binance-pörssi nousi nopeasti perinteisten kryptovaluuttapörssien markkinajohtajaksi. On mielenkiintoista nähdä, pystyykö yhtiö valloittamaan samalla tavalla myös DEX-markkinan. Kilpailijoita sillä ainakin riittää.

Binance Coin sijoituskohteena

Binance Coin on ollut toistaiseksi erinomainen sijoitus, jos lähdit mukaan vuoden 2017 tai 2018 aikana. Se on säilyttänyt hyvin statuksensa myös 2019 ja 2020 aikana, vaikka BNB ei olekaan menestynyt kuumimpien altocoinien tavoin. Binance Coin on kryptovaluuttojen top 10 -sijoilla, ja se näyttää huomattavasti vahvemmalta kuin esimerkiksi Litecoin tai Bitcoin-forkit.

Binance Coinia hallitseva Binance menestyy myös erinomaisesti. Pörssi laajentaa toimintojaan jatkuvasti, mikä pitää Binance Coinin kysynnän korkealla. Oma lohkoketju ja DEX lisäävät entisestään sen vaikutusvaltaa ja tuleva Binance Smart Chain myös Binance Coinin käyttötarkoituksia.

Yksi merkittävä osa on myös coin burning, joka suoritetaan jokaisen kvartaalin jälkeen.

Kuva: Binance

Kyse on käytännössä Binance Coinin tuhoamisesta. Binance on sitoutunut tuhoamaan BNB-tokeneita niin kauan, kunnes markkinoilla on enää 100 miljoonaa kappaletta jäljellä. Toisin sanoen, pörssi aikoo ostaa pikkuhiljaa 50% Binance Coineista.

Binance poltti Q1 /2020 ennätysmäärän BNB-tokeneita: yhteensä yli 52 miljoonalla dollarilla. Samalla jo yli 10% kaikista Binance Coineista on hävitetty Binancen toimesta. Kyseessä on siis jatkuva deflaatio, mikä nostaa kysynnän ja tarjonnan lakien mukaisesti olemassa olevien tokeneiden arvoa. Kaikki BNB-tokenit on luotu aikoinaan ICO:ssa, eikä niitä synny lisää Bitcoinin tavoin uusien lohkojen yhteydessä.

Tämän lisäksi Binance Launchpad pyörii BNB-tokeneilla. Kyseessä on siis Binancen IEO-platform, josta on tullut valtavan suosittu vuoden 2019 aikana. Voit osallistua IEO:hin vain Binance Coineja holdaamalla. Niin kauan, kun Binance jatkaa markkinoiden dominointia, myös BNB-tokenille on varmasti kysyntää.

Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että Binance Coinin tulevaisuus näyttää varsin valoisalta. Kyseessä on token, jonka holdaamisesta saa todellista hyötyä ja arvoa monin eri tavoin. Binancen oma poltto-ohjelma varmistaa sen, että inflaation sijaan käynnissä on arvoa nostava deflaatio.

Binance Coin kurssi ja ostaminen

Jos haluat hankkia Binance Coinia, se kannattaa tehdä luonnollisesti Binance-pörssistä. Voit hankkia BNB-tokeneita mm. bitcoineilla, Etherillä tai USDT:llä. Nykyisin Binance tarjoaa myös suoria pankkisiirtoja sekä luottokorttitalletuksia, minkä johdosta voit hankkia Binancesta BNB-tokeneita myös euroilla.

Toinen vaihtoehto on ostaa bitcoineja euroilla esimerkiksi Coinmotion, Northcrypto tai Coinbase -pörsseistä. Nämä ovat luotettavia ja aloittelijaystävällisiä kauppapaikkoja. Voit tämän jälkeen siirtää bitcoinit Binanceen ja vaihtaa ne Binance Coineiksi.

Binance on todennäköisesti yksi markkinoiden turvallisimmista pörsseistä. On sikti fiksua siirtää tokenit entistä turvallisempaan säilytykseen, jos et ole aktiivinen treidaaja. Voit tallentaa Binance Coinit Ledger Nano X ja Ledger Nano S -lompakoihin tai Exodus desktop-lompakkoon. Trustwallet on puolestaan suosittu mobiililompakko, joka on Binancen kehittämä.

Pysyt kärryillä Binancen ja Binance Coinin kehityksestä seuraamalla Twitterissä tilejä @binance, @cz_binance ja @binance_DEX. Redditistä löydät myös sivut /r/binance ja /r/BinanceExchange.

Kuvat: kuvakaappaus tästä videosta, Medium.com/binanceexchange

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*