blogi
20
helmi
BAT Brave Basic Attention Token | brave selain

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on Basic Attention Token (BAT)?

Basic Attention Token (BAT) on varsin uusi tulokas kryptovaluuttojen markkinoilla. Sen käyttöön liuttyy olennaisesti Brave -selain, jonka avulla BAT aikoo luoda uudet pelisäännöt internet-mainonnalle. Basic Attention Tokenin tavoitteet ovat siis korkealla, mutta sen takana on myös harvinaisen nimekäs vetäjä.

Basic Attention Token on ERC20-standardin mukainen

Ensin on hyvä sijoittaa BAT oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen kartalla. Kyseessä on ns. utility token, joka ei ole päätarkoitukseltaan kryptovaluutta. BAT ei siis kilpaile suoraan esimerkiksi Bitcoinin, Litecoinin ja Nanon kanssa maksuvälineen roolissa. Toisaalta BAT ei ole myöskään Ethereumin tai NEO:n kaltainen ekosysteemi.

Termi utility token viittaa siihen, että BAT:lla on käyttöä (utility) tietyn ohjelmiston sisällä. Tässä tapauksessa tuo ohjelmisto on Brave-niminen nettiselain, jonka toimintaan pureudutaan hetken päästä tarkemmin. Basic Attention Token toimii Braven sisällä myös valuutan kaltaisessa roolissa, eli tulevaisuudessa sen avulla voidaan hankkia esimerkiksi pääsy tietynlaiseen verkkosisältöön.

Basic Attention Token on lähes kaikkien muiden tokeneiden tapaan Ethereumin ERC20-standardiin pohjautuva. Näin ollen Basic Attention Tokenia voi tallettaa mihin tahansa Ethereum-osoitteeseen ja hallita sitä esimerkiksi MetaMask ja/tai MyEtherWallet -ohjelmistoilla.

Basic Attention Tokenin ymmärtämiseksi on otettava pari askelta taakse päin ja tutustuttava herraan nimeltään Brendan Eich. Kuka hän oikein on, ja miten hän liittyy tähän projektiin?

Basic Attention Tokenin perustaja on Brendan Eich

Brendan Eich on harvalle tuttu nimi, mutta kyseessä on JavaScript-ohjelmointikielen isä. Eich kehitti omien sanojensa mukaan skriptikielen kymmenessä päivässä työskennellessään Netscapella, joka oli 1990-luvun dominoiva verkkoselain. Jos JavaScript ei ole sinulle tuttu, niin kyseinen ohjelmointikieli on osa lähes jokaista selaamaasi verkkosivua. Ei siis mikään pieni keksintö.

Seuraavaksi Eich oli perustamassa Mozilla-projektia, jonka Firefox-selain oli valtavan suosittu ennen Google Chromen tuloa markkinoille. Eich joutui jättämään Mozillan ison kohun saattelemana, mihin vaikutti osaltaan hänen jyrkkä kantansa homoavioliittoihin:

“From the outside, it may seem that the gay-marriage issue brought Eich’s CEO career to an abrupt end. But accounts from those with inside knowledge make it apparent the embers were already smoldering. Mozilla’s board struggled to find a new CEO, settled hesitantly on Eich, and didn’t support him strongly. The gay-marriage issue may just have accelerated a falling-out that would have happened anyway.” (CNET)

Vuonna 2015 Eich perusti Brave Software -nimisen yrityksen ja alkoi rakentaa edellä mainittua Brave-selainta. Kyseessä on Google Chromen -teknologiaan pohjautuva browseri, joka on käytännössä Chromen, AdBlockerin sekä F-Secure Freedomen yhdistelmä. Brave on todella nopea selain, joka blokkaa mainokset sekä Freedomen tapaan tracking cookiet yms. verkkosivulla vaanivat malwaret.

Eich oli tutustunut Bitcoiniin jo vuonna 2011, mutta Ethereumin ERC20-standardin valmistuminen mahdollisti hänen mukaansa Basic Attention Tokenin luomisen. Sen ICO järjestettiin maaliskuussa 2017, ja projekti keräsi 35 miljoonaa dollaria 30 sekunnissa.

Minkä vuoksi Brave ja BAT ovat sitten olemassa?

Mikä on Brave selain?

Brendan Eichin kehittämä Brave-selain yrittää ratkaista digitaalisen mainonnan ongelmat yhdessä BAT-tokenin kanssa. Tällä hetkellä digitaalisessa maailmassa kärsivät kaikki osapuolet: käyttäjät (users), sisällöntuottajat (publishers) ja mainostajat (advertisers).

Verkkosivujen selaajat kärsivät huonosta käyttökokemuksesta – etenkin mobiililaitteilla. Suuret verkkosivut ovat täynnä trackereita ja mobiililaitteiden tehoa ja kaistaa syöviä mainoksia. Puhumattakaan malware-haittaohjelmista. Vastaiskuna tälle saasteelle, yhä useampi on asentanut AdBlockerin tai F-Secure Freedomen kaltaisen eston.

Tämä tarkoittaa puolestaan ongelmia mainostajille. Moni sisällöntuottaja yrittää jopa estää verkkosivuston selaamisen, jos se havaitsee aktivoidun AdBlockerin. Erilaisia mainoksenesto-ohjelmia on jo yli 600 miljoonalla henkilöllä. Tämän lisäksi mainosbannereille luodaan klikkejä erilaisten bottien avulla, mikä kasvattaa mainostajan kuluja.

Sisällöntuottajat ovat myös huonossa asemassa. Heidän tienestinsä häviää välissä olevien pelureiden taskuun. Google ja Facebook nappaavat tällä hetkellä 70% mainosdollareista itselleen. On selvää, että tässä yhtälössä häviävät kaikki.

Brave-selain haluaa tuoda ratkaisun, jonka avulla kaikki tahot voittavat jotain.

Basic Attention Token BAT

Yllä olevassa kuvassa tiivistyy idea, jonka käytännön toteutus tapahtuu Brave-selaimen ja BAT-tokenin avulla (saat kuvan suuremmaksi klikkaamalla sitä).

Brave-selain blokkaa oletuksen kaikki mainokset. Käyttäjä voi kuitenkin valita itse, minkä verran mainoksia hän katselee. Miksi kukaan haluaisi sitten katsella mainoksia? No siksi, jos hänelle maksetaan siitä! Tässä mukaan tulee Basic Attention Token.

Braven arkkitehtuurissa mainostajat ostavat mainostilaa BAT:n avulla, jotka tilitetään käyttäjille sekä sisällöntuottajille. Välissä toimivat globaalit jättiläiset kuten Google ja Facebook putoavat pelistä.

Brave-selaimen historia sekä käyttäjän muu informaatio pysyy jatkuvasti henkilön omalla koneella. Brave hyödyntää selaushistoriaa sopivien mainosten valintaan. Näin ollen käyttäjälle kohdistuu relevantteja mainoksia, joiden näkyvyyttä hän voi itse rajoittaa.

Eikä tässä vielä kaikki. Mainoseurot ja dollarit jaetaan suorassa suhteessa niille sivustoille, missä käyttäjä vierailee eniten. Tätä tulonjakoa voi kuitenkin muuttaa, eli Braven käyttäjä voi manuaalisesti tukea tiettyjä verkkosivuja enemmän niin halutessaan.

Miten ostan Basic Attention Tokenia?

Basic Attention Token on siis Brave-selaimen sisällä toimiva krediitti, joita käyttäjät sekä julkaisijat saavat omalle tililleen. Tämän jälkeen voit siirtää tokenit pörssiin ja vaihtaa ne halutessasi vaikka Bitcoineiksi.

Tulevaisuudessa BAT tulee olemaan osa myös monia muita palveluita. Verkkoon voidaan luoda sisältöä, jonka käyttöoikeus ostetaan Basic Attention Tokenin avulla. Voit katsoa alla olevasta videosta perustaja Brendan Eichin ajatuksia.

BAT eroaa monista tällä sivustolla esitellyistä kryptovaluutoista. Kyseessä on siis utility token, jolla on käyttöä ensi alkuun vain Brave-arkkitehtuurin sisällä. Tulevaisuudessa Basic Attention Token on tarkoitus viedä myös Braven ulkopuolelle, kuten projektin roadmap kertoo.

Tällä hetkellä BAT menestyy, jos Brave-selain ja edellä kuvattu digitaalisen mainonnan arkkitehtuuri menestyy. Tällaiseen tokeniin sijoittaminen on käytännössä panostamista siihen ohjelmistoon, minkä sisällä ko. tokenilla on käyttöä. Cindicator ja Populous kuuluvat idealtaan samalle pelikentälle.

Basic Attention Token löytyy tällä hetkellä monista suosituista pörsseistä, kuten Binance ja Bittrex. Voit siis ostaa Basic Attention Tokenia kokonaan ilman Brave-selainta, jos haluat. Koska kyseessä on erc20-standarin mukainen token, voit hallita sen säilytystä näppärästi esimerkiksi MetaMask ja MyEtherWallet-ohjelmistojen avulla.

Tutustu Binanceen tarkemmin tästä oppaasta: Binance kokemuksia.

Yhteenveto

Basic Attention Tokenilla on kuitenkin pari merkittävä etua verrattuna moniin muihin blockchain-kentän projekteihin. Brendan Eich on ensinnäkin todella kova nimi. Jos joku tällä planeetalla tietää miten selain rakennettaan, se on Brendan Eich. Hänen tiiminsä kehittämä Brave-selain on myös hämmästyttävän hyvä. Se toimii ongelmitta ja tekee sen mitä lupaa, eli blokkaa mainokset ja näyttää sivut todella ripeästi. Basic Attention Tokenilla on siis takanaan toimiva tuote. Samaa ei voi todeta monesta muusta lohkoketju-projektista.

Basic Attention Tokenin menestyminen vaatii kuitenkin isoja asioita – digitaalisen mainostamisen murrosta. BAT-tiimin on saatava mainostajat mukaan Brave-arkkitehtuuriin. Tämän lisäksi itse selain on saatava miljoonien ja taas miljoonien ihmisten käyttöön. Potentiaali on tietysti valtavan suuri, mutta kuinka hyvin BAT-projekti tässä oikein onnistuu? Se nähdään lähitulevaisuudessa.

  • Päivitys 6.7.2018. Brave-selaimella on Googlen Play -storessa jo viisi miljoonaa latausta! Sen suosio kasvaa jatkuvasti, ja kyseessä on erittäin hyvin toimiva selain, vaikka se onkin edelleen beta-versiona. Uusimman päivityksen myötä Brave on saanut myös tuen TOR-verkolle, mikä mahdollistaa anonyymin verkkoselaamisen. Bitcoinkeskus suosittelee vahvasti jokaista tutustumaan Brave-selaimen käyttöön.

Jos haluat tutustua projektiin tarkemmin, voit ladata Brave-selaimen osoitteesta brave.com. BAT-tokenin viralliset sivut löytyvät osoitteesta basicattentiontoken.org.

Kuva: kuvakaappaus basicattentiontoken.org -sivustolta


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *