Kryptovaluutat
09
maalis
avalanche-avax

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Avalanche ja AVAX-token

Avalanche nousi suuren yleisön tietoisuuteen ja kryptovaluuttojen top 15 -listalle vuonna 2021. Kyseessä on teknologisesti kehittynyt ja monipuolinen älysopimusalusta, josta on tullut varteenotettava peluri markkinoille. Tämä artikkeli on Avalanche aloittelijan opas. Käymme läpi Avalanchen historian, teknologiaan sekä AVAX-tokenin potentiaalin sijoituskohteena.

Huom. Artikkelin informaatio on tarjolla myös videoformaatissa Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalla.

Avalanche kuuluu platform-kategoriaan

Asetetaan Avalanche ensin oikeaan lokeroon kryptovaluuttojen maailmassa. Bitcoinkeskus jakaa kryptovaluutat kolmeen selkeään kategoriaan: valuutat, platformit sekä tokenit.

Bitcoin on tunnetuin esimerkki valuutoista. Muita suosittuja valuuttoja ovat mm. Litecoin, Monero sekä Bitcoin Cash. Valuutoilla ei ole arvon säilyttämisen ja siirtämisen lisäksi muita merkittäviä ominaisuuksia. Ne on kehitetty puhtaasti digitaaliseksi rahaksi.

Platformit ovat puolestaan alustoja älysopimuksille ja hajautetuilla sovelluksille. Voit ajatella niiden olevan kuin Android tai iOS käyttöjärjestelmä. Tunnetuimpia platformeja ovat Ethereum, Cardano, Terra ja Polkadot.

Tokeneilla ei ole omaa lohkoketjua, eli ne luodaan aina älysopimustalustoille. Tokenit ovat tyypiltään joko käyttö- tai hallintotokeneita (utility token & governance token). Niiden toiminta rajoittuu usein yhteen hajautettuun sovellukseen (dapp). Tunnettuja tokeneita ovat Uniswap, Aave ja Chainlink.

Avalanche kuuluu tässä jaottelussa selkeästi platform-kategoriaan. Järjestelmän nativiitoken on lyhenteeltään AVAX. Sitä käytetään transaktioiden maksuun sekä steikkaukseen.

Alla on parin minuutin Youtube-esittely projektista.

Avalanche pyrkii osittain asemoimaan itseään internet of blockchains / interoperability -sektoriin, jonka tunnetuimpia edustajia ovat Cosmos sekä Polkadot. Nämä platformit eivät suoraan kilpaile esim. Ethereumin kanssa vaan tarjoavat infrastruktuurin kustomoiduille lohkoketjuille, jotka ovat yhteensopivia keskenään.

Avalanchen voi asettaa myös tähän alakategoriaan, mutta käytännössä se nähdään enemmän juuri Ethereumin ja Solanan haastajana.

Emin Gun Sirer on mies Avalanchen taustalla

Avalanchen taustalta löytyy Turkissa syntynyt Emin Gun Sirer. Hän muutti Yhdysvaltoihin jo vuosituhannen vaihteessa ja valmistui tietojenkäsittelytieteen tohtoriksi vuonna 2002 Washingtonin yliopistosta.

Sirer julkaisi vain vuotta myöhemmin whitepaperin digitaalisesta valuutasta nimeltään Karma. Kyseessä on Proof of Workiin pohjautuva valuutta, jolla on paljon yhtäläisyyksiä Bitcoinin kanssa. Miksi Karmasta ei koskaan tullut Bitcoinin kaltaista menestystä? Sirerin omien sanojen mukaan syy on seuraava.

”The system did not go anywhere because I didn’t get the timing right, and I didn’t have a vision as big as Satoshi. I had a much more limited vision, a much more realistic vision, but it would have been much better to have an unrealistic vision that rallies people than to have a realistic vision that is narrower in scope and doesn’t get people going with the same fervor. (Lähde)

Satoshi Nakamoto vetosi oikeaan kohderyhmään ja visioi Bitcoinista Yhdysvaltain dollarin korvaajaa. Emin Gun Sirerin näkemys oli paljon kapeampi ja keskittyi ratkaisemaan maksuja ihmisten välillä, jotka haluavat jakaa tiedostoja toisilleen.

Bitcoinin julkaisu herätti Sirerin kiinnostuksen kryptovaluuttoihin pienen tauon jälkeen. Hän julkaisi vuonna 2013 raportin Majority is not Enough: Bitcoin Mining is Vulnerable, joka käsitteli Bitcoinin louhintaan liittyviä riskejä. Sirer sai ensin julkaisustaan paljon kritiikkiä, mutta lopulta Bitcoin-yhteisö myönsi hänen olevan oikeassa. Sirer yritti varoittaa myös Ethereum-yhteisöä The DAO -projektin tietoturvariskeistä, mutta turhaan.

Avalanche-projekti sai alkunsa vuonna 2018. Kaikki lähti liikkeelle anonyymin Team Rocket -ryhmän julkaisemasta whitepaperista “Snowflake to Avalanche: A Novel Metastable Consensus Protocol Family for Cryptocurrencies”. Team Rocket on ilmeisesti viittaus Pokemon-sarjasta tuttuun Rakettiryhmään.

Whitepaper kuvasi uudenlaisen konsensusmekanismin, mikä yhdisti klassisen konsensuksen sekä Nakatomo-konsensuksen parhaat puolet. Emin Gun Sirer twiittasi julkaisusta seuraavasti.

Joidenkin mielestä Sirer oli myös yksi Team Rocketin jäsenistä, mutta tätä ei ole koskaan vahvistettu. Sirer kertoi uudesta konsensuksesta laajemmalle yleisölle Token Summit -tapahtumassa. Hän perusti myöhemmin samana vuonna (2018) Ava Labs -nimisen yhtiön ja alkoi kehittää Avalanchea Snowflake-konsensuksen pohjalta.

Avalanche ei ollut mukana vuoden 2017-2018 ICO-huumassa. Se on varsin nuori projekti moniin platformeihin verrattuna, mutta Ava Labsin perustamispäivä ei kerro koko kuvaa. Kryptoskenestä ei löydy montaa henkilöä, jolla olisi pidempi kokemus alalta kuin Emin Gun Sirerillä.

Avalanchen historia

Avalanche käynnistyi siis virallisesti vuonna 2018. Projektin teknisesti kehityksestä vastaa edelleen Ava Labs -yhtiö. Sen kotipaikka on New Yorkissa. Perustaja Emir Gun Sirerin lisäksi mukana oli alkuvaiheessa Cornellin tutkijoita. Sirer toimi kyseisessä yliopistossa professorina. Ava Labs työllistää nykyisin jo pari sataa henkilöä.

Projekti keräsi ensimmäisellä sijoituskierroksella 6 miljoonaa dollaria tunnetuilta sijoitusyhtiöiltä kuten a16z ja Polychain Capital. Toinen yksityinen rahoituskierros toi kassaan 12 miljoonaa dollaria keväällä 2020. Vain kuukautta myöhemmin järjestettiin julkinen sijoituskierros eli AVAX-tokenin ICO. Se keräsi peräti 42 miljoonaa dollaria vain viidessä tunnissa.

Avalanchen MainNet käynnistyi syyskuun 21. päivänä vuonna 2020. Samassa yhteydessä lanseerattiin myös natiivitoken AVAX. Sen kurssikehitys näkyy alla olevassa grafiikassa.

avax-token

Avalanchen suosi kasvoi toden teolla vuoden 2021 kryptovaluuttabuumin aikana. Se keräsi peräti 230 miljoonaa dollaria aiemman rahoituksen lisäksi syyskuussa 2021. Kyseessä oli yksityinen sijoituskierros.

AVAX on ollut markkinoilla alle kaksi vuotta. Se on tähän asti seurannut muita suosittuja älysopimusalustoja, kuten Terra ja Solana. Kaikki ovat tehneet ATH-lukemansa syksyllä 2021. Avalanchea vauhditti syys-lokakuussa projektin panostukset DeFi-sektoriin. Muun muassa suosittu DeFi-protokolla Aave lanseerattiin tuolloin myös Avalanche-alustalle.

AVAX-token on artikkelin kirjoitushetkellä 46 prosenttia alle ATH-lukeman. Se on pärjännyt hieman paremmin kuin muut top 15 -kryptovaluutat, joista moni on pudonnut 2021/2022 karhumarkkinassa yli 60 prosenttia.

Avalanchen kolme lohkoketjua

Kuten ensimmäisessä kappaleessa kerrottiin, Avalanche kuuluu älysopimusalustojen kategoriaan. Avalanchen perustaja Emin Gun Sirer on pyrkinyt ratkaisemaan klassisen lohkoketjutrilemman ja kehittänyt platformin, joka on skaalautuva, turvallinen ja desentralisoitu.

Avalanchen infrastruktuuri eroaa tyypillisestä kilpailijasta. Sen ydin koostuu nimittäin kolmesta eri lohkoketjusta. Ne ovat nimeltään P-Chain, X-Chain ja C-Chain.

avalanche infra

X-Chain eli Exchange Chain sisältää Avalanche-ekosysteemin tokenit. Nämä voivat olla käyttäjien luomia tokeneita, minkä lisäksi X-Chainissa pyörii myös natiivitoken AVAX. X-Chain on kahdesta muusta poiketen DAG eli suomennettuna suunnattu syklitön verkko. DAG ei ole lohkoketju vaan astetta kehittyneempi ratkaisu. Muista platformeista mm. Fantom sekä IOTA hyödyntävät DAG-teknologiaa.

X-Chain käyttää Avalanchen kehittämää konsensusprotokollaa. Sen verkko pystyy käsittelemään noin 4500 transaktiota per sekunti.

P-Chain eli Platform Chain on lohkoketju, joka käyttää Snowman-konsensusprotokollaa. Kyseessä on kustomoitu versio Avalanchen konsensusprotokollasta. P-Chainissa toimivat Avalanchen ekosysteemin validaattorit. Ne steikkaavat AVAX-natiivitokenia ja huolehtivat lohkoketjun ylläpidosta.

P-Chainista on mahdollista luoda myös custom-versiota, mitkä hyödyntävät sen validaattoreita. Näitä kutsutaan Avalanchen ekosysteemissä nimeltään subnet. P-Chainin (sekä C-Chainin) kapasiteetti on noin 1500 transaktiota per sekunti.

C-Chain eli Contract Chain on ”tavallinen lohkoketju” P-Chainin tavoin. Molemmat käyttävät edellä mainittua Snowman-konsensusta. Kuten nimikin viittaa, C-Chain sisältää Avalanche-ekosysteemin älysopimukset sekä hajautetut sovellukset (dapp). Se käyttää modifioitua versiota Ethereum Virtual Machinesta (EVM) älysopimusten prosessoitiin. Tämän vuoksi Ethereum-alustalle rakennetut protokollat on helppo kloonata myös Avalanche-alustalle.

Avalanchen konsensusprotokolla

Tarkastellaan hieman tarkemmin edellä mainittua Avalanchen konsensusmekanismia. Kyseessä on teknisesti hyvin mielenkiintoinen ratkaisu, sillä se yhdistää parhaat puolet sekä klassisesta konsensuksesta että Nakamoto-konsensuksesta.

Practical Byzantine Fault Tolerance (PBFT) on esimerkki klassisesta konsensuksesta. Sen etuna on transaktioden välitön vahvistaminen. Tämä on mahdollista siksi, koska lohkoketjussa toimivat nodet eivät voi olla eri mieltä keskenään lohkoketjun tilasta. PBFT:n ongelmana on kuitenkin heikko skaalautuvuus.

Bitcoinin perustaja Satoshi Nakamoto loi tästä parannetun version vuonna 2008. Nakamoto-konsensus tunnetaan myös pisimmän ketjun mallina. Bitcoinin käyttämässä konsensuksessa jokaisen noden ei tarvitse olla täysin yksimielisiä lohkoketjun tilasta. Ajan kuluessa pidempi ketju voittaa ja lohkoketjun tilasta muodostuu yksimielinen päätös.

Avalanche haluaa yhdistää näiden mallien hyvät puolet: Nakamoto-konsensuksen skaalautuvuus ja desentralisaatio sekä klassisen konsensuksen transaktiokapasiteetti ja toiminta ilman raskasta Proof of Workia. Avalanchen konsensus näyttää seuraavalta.

avalanche konsensus

Avalanche muodostaa konsensuksensa ns. otanta- ja juoruamismenetelmällä (sampling and gossiping). Jokainen verkon validaattori tiedustelee lohkoketjun tilan satunnaisesti valituilta kollegoilta. Tämän jälkeen ne muodostavat konsensuksen lähellä olevien vahvistajien kesken, ja ennen pitkää konsensus leviää koko verkkoon.

Kyseessä on myös Proof of Stake -pohjainen konsensus, joka antaa verkon validaattoreilla statuksen. Mitä enemmän AVAX-tokenia validaattori steikkaa, sitä todennäköisemmin muut validaattorit uskovat sen ”juoruja”.

Tämä struktuuri tekee Avalanchen erittäin kestäväksi 51 % -hyökkäyksiä vastaan. Vihamielinen toimija tarvitsisi onnistuakseen jopa 80 % verkon vahvistajista, joten hyökkäys tulisi sille äärimmäisen kalliiksi.

Avalanchen X-Chain käyttää siis edellä kuvattua konsensusprotokollaa. Koska kyseessä on DAG, se voi myös käsitellä useita transaktioita samanaikaisesti. P-Chain ja C-Chain käyttävät hieman modifioitua ja älysopimuksille optimoitua Snowman-konsensusprotokollaa.

Jos haluat tutustua tarkemmin Avalanchen teknologiaan, tsekkaa lisätietoja osoitteesta docs.avax.network. Avalanchen sivut tarjoavat paljon informaatiota edellä kuvatuista aiheista.

AVAX-token

Avalanchen natiivitoken on AVAX. Sillä on vastaava rooli kuin muidenkin Proof of Stake -lohkoketjujen natiivitokeneilla. AVAXia käytetään transaktioiden maksuun sekä steikkaamiseen verkon (P-Chain) validaattoreiden toimesta.

AVAX-tokenin maksimimäärä on 720 miljoonaa (kierrossa noin 265 miljoonaa). Puolet laitettiin sivuun MainNet-lanseerauksen yhteydessä steikkauspalkkioita varten seuraavaksi pariksi kymmeneksi vuodeksi. Tällä hetkellä AVAX-tokenin steikkausaste on peräti 74 prosenttia kierrossa olevista tokeneista. Tarjolla on noin 9,6 prosentin vuosittaista tuottoa.

avax-stake

Yllä oleva statistiikka on poimittu Avalanchen sivuilta artikkelin kirjoitushetkellä (3/2022). Kuten näkyy, validaattoreita on verkossa jo yli 1200 kappaletta. Tämä on merkittävästi enemmän kuin monilla sen kilpailijoilla (pl. Ethereum).

Avalanchen steikkauksessa on käytössä muiden PoS-platformien tapaan delegointi. Jos et siis halua ryhtyä validaattoriksi, voit delegoida omat tokenisi jollekin validaattoreista. Näin pääset myös kiinni steikkauspalkkioihin. Delegoijat saavat noin 9,3 prosentin vuosituottoa.

Steikkauksen lisäksi AVAX-tokenia poistaa kierrosta myös transaktiokustannusten polttaminen.  Artikkelin kirjoitushetkellä on poltettu hieman yli miljoona AVAX-tokenia. Mitä enemmän Avalanche-alustalle luodaan sovelluksia, sitä korkeammaksi yhden tokenin kurssi noin teoriassa nousee.

Järjestelmän natiivitokenia käytetään myös uusien subnetien perustamiseen. Nämä kustomoidut lohkoketjut voivat kuitenkin käyttää omia tokeneitaan verkkonsa käyttötokeneina, joten AVAXia ei tarvita niissä transaktioiden maksuun.

Avalanche sijoituskohteena

Avalanchen perustaja Emin Gun Sirerin CV hakee vertaistaan kryptovaluuttojen maailmassa. Sirer on todellinen alan konkari, joka kehitti oman digivaluuttansa jo viisi vuotta ennen Bitcoinia. Hän on tehnyt valtavasti tutkimustyötä lohkoketjuihin liittyen ja rakentanut teknisesti kehittyneen ratkaisun.

Vaikka Avalanchen MainNet julkaistiin vasta syksyllä 2020, projekti on noussut nopeasti yhdeksi top 15 -kryptovaluutoista. AVAX-token kolkuttelee jatkuvasti jopa top 10 -sijoituksia. Avalanchen menestys näkyy myös muuten kuin natiivitokenin kursissa. Alustalle on luotu jo yli 500 dappia, minkä lisäksi käyttäjiä on yli kaksi miljoonaa.

Avalanchen DeFi-sovelluksiin on lukittu yli 10 miljardin dollarin edestä likviditeettiä. Sen edellä ovat DeFi-rankingissa lohkoketjuista vain Ethereum, Terra sekä BNB Chain.  Suosituimmat DeFi-sovellukset ovat Aave, Trader Joe sekä Curve.

Avalancheen on luvassa myös hyödyllisiä päivityksiä. Tsekkaa yhteenveto alla olevalta Coin Bureaun videolta (siirry timestampiin Updates). Luvassa on mm. lohkoketjun kokoa tiivistävä pruning, natiivilompakko mobiiliin sekä siltoja muihin EVM-yhteensopiviin lohkoketjuihin.

Vaikka Avalanche näyttää paperilla loistavalta sijoituskohteelta, niin sillä on myös omat heikkoutensa. Kuten kaikilla muillakin projekteilla. Tsekkaa yllä olevalta videolta kohta Avalanche Concerns, jossa Coin Bureau käy läpi selkeitä puutteita projektin läpinäkyvyydessä sekä AVAX-tokenin omistuksissa.

Suurempi kysymysmerkki on kuitenkin kilpailu. Avalanche on menestynyt toistaiseksi hyvin älysopimusalustojen sektorissa. Se jätti vuoden 2021 aikana taakseen monta laadukasta platformia, kuten Algorand, Polygon, Cronos, Cosmos ja Fantom. Avalanche on monilla mittareilla top 5 -sijoilla platform-kisassa. Sen edelle voisi laskea Ethereumin lisäksi lähinnä BNB Chainin, Solanan sekä Terran.

Miten paljon Avalanche pystyy kasvamaan suhteessa kilpailijoihin? Vaikka Avalanchen arkkitehtuuri on kehittynyt ja skaalautuva, muutkin älysopimusalustat tarjoavat suurin piirtein vastaavaa suorituskykyä. Kisa sovelluskehittäjistä on niin kovaa, että Avalanche ei saanut vuoden 2021 roadmapin tavoitteitaan täyteen.

Avalanche on joka tapauksessa laadukas projekti. Taustalla on todella kokenut perustaja, joka on saanut taakseen satoja miljoonia dollareita skenen suurimmilta VC-firmoilta. Teknisesti Avalanchella on myös kasassa toimivat palikat suositun ekosysteemin rakentamiseksi. Aika näyttää, miten hyvin se onnistuu todella tiukassa platform-kisassa.

Avalanche AVAX kurssi ja ostaminen

Avalanchen natiivitoken AVAX löytyy suosituimmista pörsseistä. Eniten vaihtopareja ja likviditeettiä on Binancella, joka on markkinoiden johtava kauppapaikka. Voit tallettaa Binancelle helposti euroja sekä debit-kortilla että SEPA-siirrolla.

Osta AVAX Binancesta

Suosittuja ja turvallisia ostopaikkoja ovat myös Coinbase ja KuCoin pörssit.

AVAX-tokenia voi säilyttää Metamask-lompakon lisäksi Avalanchen omassa lompakossa sekä TrustWallet-ilmaislompakossa.

Avalanchen viralliset sivut löytyvät osoitteesta avax.network. Twitter-handle on @avalancheavax, ja Reddit-sivu puolestaan reddit.com/r/avax/.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!