Kryptovaluutat
16
helmi
avalanche

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on Avalanche (AVAX)?

Avalanche on kryptovaluutta ja yksi markkinoiden suosituimmista älysopimusalustoista. Avalanchen perustaja on Turkissa syntynyt Emin Gun Sirer. Avalanche käynnistyi virallisesti vuonna 2018.

Avalanchen infrastruktuuri eroaa tyypillisestä älysopimusalustasta. Subnetit toimivat Avalanchen skaalautumisratkaisuna. AVAX-tokenilla on vastaava rooli kuin muiden Proof of Stake -lohkoketjujen natiivitokeneilla. Avalanchen natiivitoken on AVAX. Avalanche on ollut historiansa aikana hyvä sijoituskohde

Mikä on Avalanche (AVAX)?

Avalanche on kryptovaluutta ja yksi markkinoiden suosituimmista älysopimusalustoista. Avalanche on käyttöjärjestelmä älysopimuksille, hajautetuille sovelluksille (Dapp), NFT:lle sekä tokenisoiduille asseteille (RWA). Avalanchen kilpailijoita älysopimusalustojen kategoriassa ovat mm. Ethereum, Solana ja Cardano.

Avalanchen infrastruktuuri koostuu kolmesta eri lohkoketjusta: P-Chain, C-Chain ja X-Chain. Niillä kaikilla omat tärkeät tehtävänsä. Avalanchen ekosysteemiin on mahdollista luoda myös kustomoituja lohkoketjuja (subnet).

Avalanchen natiivitokenin nimi on myös Avalanche ja sen ticker on AVAX. AVAX-tokenilla maksetaan transaktiomaksut Avalanchen lohkoketjussa. Koska Avalanche käyttää Proof of Stake -konsensusta, AVAX-tokenia tarvitaan myös steikkaukseen.

Alla olevassa taulukossa on perustietoa Avalanchesta:

OminaisuusInfo
Perustaja Emin Gun Sirer
Kategoria Älysopimusalusta
Ticker AVAX
Kierrossa nyt 370 milj. AVAX
Kierrossa nyt 720 milj. AVAX
Alin hinta (pvm) $2,79 (31.12.2020)
Ylin hinta (pvm) $146,22 (21.11.2021)

Löydät AVAX-tokenin ajantasaisen kurssin tältä sivulta: Avalanche (AVAX) kurssi.

Avalanchen MainNet julkaistiin vuonna 2020. Projekti nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuoden 2021 kryptovaluuttabuumin aikana. Avalanche on ollut siitä lähtien yksi top 15 -kryptovaluutoista ja noussut ajoittain myös top 10 -sijaluvuille.

Tämä artikkeli on aloittelijan opas Avalanchesta. Käymme läpi projektin historian, teknologian sekä pohdimme Avalanchen potentiaalia myös sijoituskohteena.

Emin Gun Sirer on Avalanchen perustaja

Avalanchen perustaja on Turkissa syntynyt Emin Gun Sirer. Hän muutti Yhdysvaltoihin jo vuosituhannen vaihteessa ja valmistui tietojenkäsittelytieteen tohtoriksi 2002 Washingtonin yliopistosta. Alla on kuva Sireristä.

emin gun sirer

Emin Gun Sirer julkaisi vuonna 2003 white paperin digitaalisesta valuutasta nimeltään Karma. Karma on Proof of Workia käyttävä valuutta, jolla on paljon yhtäläisyyksiä Bitcoinin kanssa. Miksi Karmasta ei kuitenkaan tullut Bitcoinin kaltaista menestystä? Sirerin mukaan hänen visionsa ei ollut riittävän suuri.

”The system did not go anywhere because I didn’t get the timing right, and I didn’t have a vision as big as Satoshi. I had a much more limited vision, a much more realistic vision, but it would have been much better to have an unrealistic vision that rallies people than to have a realistic vision that is narrower in scope and doesn’t get people going with the same fervor. (Lähde)

Bitcoinin julkaisu herätti Sirerin kiinnostuksen uudelleen kryptovaluuttoihin. Hän julkaisi vuonna 2013 raportin ”Majority is not Enough: Bitcoin Mining is Vulnerable”, joka käsitteli Bitcoinin louhintaan liittyviä riskejä. Sirer sai ensin julkaisustaan paljon kritiikkiä, mutta lopulta Bitcoin-yhteisö myönsi hänen olevan oikeassa.

Sirer yritti varoittaa myös Ethereum-yhteisöä The DAO -projektin tietoturvariskeistä, mutta turhaan. The DAO -hakkerointi tapahtui vuonna 2016 ja uhkasi koko Ethereum-projektin tulevaisuutta.

Avalanche-projekti sai alkunsa vuonna 2018. Kaikki lähti liikkeelle anonyymin Team Rocket -ryhmän julkaisemasta white paperista “Snowflake to Avalanche: A Novel Metastable Consensus Protocol Family for Cryptocurrencies”. Team Rocket on joidenkin mukaan viittaus Pokemon-sarjasta tuttuun Rakettiryhmään.

Team Rocketin julkaisema whitepaper kuvasi uudenlaisen konsensusmekanismin, joka yhdisti klassisen konsensuksen ja Nakatomo-konsensuksen parhaat puolet. Alla on Sirerin X-postaus vuodelta 2018.

Joidenkin mielestä Sirer oli myös yksi Team Rocketin jäsenistä, mutta tätä ei ole koskaan vahvistettu. Sirer kertoi uudesta konsensuksesta laajemmalle yleisölle Token Summit -tapahtumassa kesällä 2018. Hän perusti myöhemmin vuonna 2018 Ava Labs -nimisen yhtiön ja alkoi kehittää Avalanchea.

Avalanchen perustaminen

Avalanche käynnistyi virallisesti vuonna 2018. Projekti tuli markkinoille hieman liian myöhässä ollakseen osa 2017-2018 ICO-buumia. Avalanchen perustamispäivä ei kuitenkaan kerro koko kuvaa sen pitkästä historiasta. Kryptoskenestä ei löydy montaa henkilöä, joilla olisi pidempi kokemus alalta kuin Emin Gun Sirerillä.

Avalanchen kehityksestä on vastannut alusta asti Ava Labs -yhtiö. Ava Labs työllistää nykyisin satoja henkilöitä ja sen pääkonttori on New Yorkissa.

Projekti keräsi ensimmäisellä sijoituskierroksella 6 miljoonaa dollaria tunnetuilta sijoitusyhtiöiltä kuten a16z ja Polychain Capital. Toinen yksityinen rahoituskierros toi kassaan 12 miljoonaa dollaria keväällä 2020. Vain kuukautta myöhemmin järjestettiin julkinen sijoituskierros eli AVAX-tokenin ICO. Se keräsi peräti 42 miljoonaa dollaria vain viidessä tunnissa.

Avalanchen MainNet käynnistyi syyskuun 21. päivänä vuonna 2020. Samassa yhteydessä lanseerattiin myös natiivitoken AVAX. Näin Avalanchen X-tili twiittasi aiheesta viikkoa ennen H-hetkeä.

Avalanchen suosio kasvoi valtavasti vuoden 2021 kryptovaluuttabuumin aikana. Projekti keräsi myös 230 miljoonaa dollaria aiemman rahoituksen lisäksi syyskuussa 2021. Kyseessä oli yksityinen sijoituskierros.

Avalanchen suosio ei ole laskenut merkittävästi vuosien 2022 ja 2023 aikana suhteessa kilpailijoihin. Projekti on sementoinut asemansa yhtenä suurimmista älysopimusalustoista ja Ethereumin haastajista.

Avalanchen kolme lohkoketjua

Avalanchen infrastruktuuri eroaa tyypillisestä älysopimusalustasta. Tämä johtuu siitä, että Avalanchen ydintoiminnot on jaettu kolmeen eri lohkoketjuun:

  • C-Chain
  • P-Chain
  • X-Chain

Alla oleva kuva auttaa ymmärtämään lohkoketjujen toiminnallisuutta.

avalanche ecosystem

Käydään seuraavaksi jokainen lohkoketju vielä erikseen läpi.

C-Chain

C-Chain eli contract chain on lähimpänä tyypillistä älysopimusalustaa. Kuten nimikin viittaa, contract chain sisältää Avalanche-ekosysteemin älysopimukset ja hajautetut sovellukset (Dapp).

Älysopimukset prosessoi modifioitu versio EVM:stä (Ethereum Virtual Machine). Tämä mahdollistaa Ethereum-pohjaisten sovellusten helpon kloonauksen Avalanche-alustalle. Avalanche on mm. modifioinut EVM:ää siten, että sen transaktiokapasiteettia on moninkertaistettu.

C-Chain käyttää Avalanchen kehittämää Snowman Proof of Stake -konsensusprotokollaa.

P-Chain

P-Chain eli platform chain vastaa kahdesta tärkeästä tehtävästä. Se koordinoi kaikkia Avalanchen validaattoreita ja käyttää P-Chainin tavoin Snowman-konsensusprotokollaa.

Tämän lisäksi P-Chain koordinoi Avalanche-ekosysteemin kustomoituja lohkoketjuja, joita kutsutaan nimellä subnet. Subnetit voi nähdä Avalanchen skaalautumisratkaisuna eli niitä voi verrata Ethereum Layer 2:iin. Aihetta käsitellään tarkemmin omassa luvussaan.

Jokaisessa subnetissa on omat validaattorinsa, minkä lisäksi ne voivat käyttää EVM:n lisäksi myös muita virtuaalikoneita älysopimusten prosessointiin.

X-Chain

X-Chain eli exchange chain on koti Avalanchen kustomoiduille tokeneille. Niistä käytetään lyhennettä ANT, mikä tulee sanoista Avalanche Native Token. Avalanche kutsuu näitä nimellä ”digital smart asset.”

ANT voi olla esimerkiksi tokenisoitu reaalimaailman assetti, kuten osake. Huomaa, että tämä ei tarkoita samaa asiaa kuin NFT, jotka liikkuvat C-Chainissa. Kustomoitujen tokenien luominen maksetaan AVAX-tokenilla.

On hyvä huomata, että Avalanchen validaattorit ylläpitävät kaikkia kolmea lohkoketjua. Eli X-Chainin validaattorit ovat täysin samat kuin P- ja C-Chainilla.

Subnet on Avalanchen skaalausratkaisu

Subnetit toimivat Avalanchen skaalautumisratkaisuna. Subnetin idea on täysin vastaava kuin Ethereumin Layer 2:lla, Polkadotin parachaineilla tai Cosmos-ekosysteemin eri lohkoketjuilla. Kaikkien näiden tarkoituksena on siirtää transaktiokuormaa pois pääverkosta kustomoituun lohkoketjuun.

Subnetit tarjoavat sovelluskehittäjille mm. seuraavat hyödyt:

  • Skaalautuvuus: Subnetin ei tarvitse kilpailla resursseista Avalanchen pääketjun tai muiden subnetien kanssa.
  • Transaktiot: Skaalautuvuus tuo mukanaan nopeammat ja halvemmat transaktiot.
  • Tokenit: Subnetilla voi olla oma tokeninsa, jota käytetään transaktiomaksuissa (voidaan maksaa myös AVAX:lla).
  • Kustomointi: Subnet voidaan kustomoida hyvin monipuolisesti.
  • Linkitys: Subnetit voivat kommunikoida keskenään.

On tärkeää huomioida, että jokaisella subnetilla on omat validaattorinsa. Yksi validaattori voi myös osallistua useiden eri subnetien ylläpitoon. Koska validaattorin vaatimuksena on 2000 AVAX-tokenin holdaus, validaattoreita on keskimäärin vain noin kahdeksan kappaletta per subnet.

Kehitys näyttää toistaiseksi menevän siihen suuntaan, että yksi subnet luodaan yksittäistä sovellusta varten. Avalanche on onnistunut houkuttelemaan viime vuosina jo useita blockchain-peliprojekteja. Lähes kaikki on toteutettu Avalanchen EVM:n pohjalta.

Löydät kaikki subnetit osoitteesta subnets.avax.network/subnets/.

Avalanchen staking ja AVAX-token

AVAX-tokenilla on vastaava rooli kuin muiden Proof of Stake -lohkoketjujen natiivitokeneilla. AVAXia käytetään transaktioiden maksuun ja steikkaamiseen validaattoreiden toimesta. Käydään seuraavaksi läpi hieman tarkemmin Avalanchen steikkausta ja AVAX-tokenin ominaisuuksia.

AVAX-tokenin maksimimäärä on 720 miljoonaa, joista puolet laitettiin sivuun MainNet-lanseerauksen yhteydessä steikkauspalkkioita varten. Tämä riittää vuoteen 2029 saakka. Alla on kuva AVAX-tokenin allokaatiosta.

avax allokaatio

Artikkelin julkaisuhetkellä AVAX-tokeneista on kierrossa hieman yli puolet (367 miljoonaa).

Transaktiomaksujen lisäksi AVAX-tokenia käytetään steikkaukseen. Avalanche on muiden älysopimustalustojen tavoin Proof of Stake -järjestelmä. Tällaisessa toteutuksessa lohkoketjun konsensuksesta ja päivityksestä vastaa joukko validaattoreita, jotka steikkaavat natiivitokenia eli lukitsevat ne pois kierrosta.

Alla on infoa Avalanchen steikkauksesta. Voit tsekata ajantasaiset lukemat osoitteesta avax.network/validators/.

Avalanche stakingInfo
Validaattoreita 1759
Delegoijia 135000
AVAX:n steikkausaste 54 % (vain validaattorit)
67 % (valid. + delegointi)

Avalanchen validaattoreiden on steikattava vähintään 2000 AVAX-tokenia. Tämä on kova vaatimus, sillä se tarkoittaa artikkelin kirjoitushetkellä 80.000 dollarin minimipanosta. Vaatimus on lähes samaa luokkaa kuin Ethereumin steikkauksessa. Delegointi onnistuu jo 25 AVAX-tokenilla.

Avalanchen steikkauksesta on tarjolla tällä hetkellä noin 7,7 prosentin vuosituottoa.

Steikkauksen lisäksi AVAX-tokenia poistaa kierrosta myös transaktiokustannusten polttaminen. Polttamisen haittapuoli on se, etteivät validaattorit saa näitä transaktiomaksuja itselleen.

AVAX-tokenia käytetään myös uusien subnetien perustamiseen. Nämä lohkoketjut voivat käyttää myös omaa tokeniaan transaktiomaksuihin, joten AVAXia ei tarvita niissä transaktioiden maksuun. Subnetien validaattorit tarvitsevat kuitenkin AVAXia steikkaukseen, joten jokainen subnet luo väistämättä ainakin vähän kysyntää.

Avalanche sijoituskohteena

Avalanche on ollut historiansa aikana hyvä sijoituskohde. Vuosi 2023 oli myös AVAX-tokenille todella vahva, vaikka se näyttikin pitkään heikolta. Avalanchen kurssi nousi lopulta yli 250 prosenttia, mikä on selvästi enemmän kuin Bitcoinin kurssi.

Avalanchen perustajan, Emin Gun Sirerin, CV hakee vertaistaan kryptovaluuttojen maailmassa. Sirer on todellinen alan konkari eli ”OG”, joka kehitti oman digivaluuttansa jo viisi vuotta ennen Bitcoinia.

Sijoittajan näkökulmasta Avalanche on kiinnostava kohde sen erilaisen lähestymistavan vuoksi. Avalanchen kolmen lohkoketjun toteutus yhdistettynä subneteihin eroaa merkittävästi monista kilpailijoista. Projektin lähtökohdat ovat siis kunnossa: perustajana todellinen kryptoguru, poikkeava teknologinen toteutus ja natiivitokenin hyvä kurssikehitys.

Myös ns. vesting schedule eli tokenien lukitusaikataulu on Avalanchen vahvuuksia.

avalanche vesting

Kuten kuvasta näkyy, alkuvaiheen sijoittajien ja strategisten partnereiden allokaatiot on vapautettu markkinoille. Pinkillä näkyvä osuus on ainoa, joka kasvaa. Kyseessä on lohkopalkkioihin varatut tokenit.

Mitä ovat sitten Avalanchen heikkoudet?

Projektin suurin puute on sen heikko näkyvyys suurimpiin kilpailijoihin verrattuna. Milloin sinä olet nähnyt edellisen kerran Avalancheen liittyviä uutisia tai foorumipostauksia? Tai milloin seuraamasi some-influensseri on puhunut Avalanchesta?

Ethereum on näkyvyydessä täysin omaa luokkaansa. Tämän jälkeen tulevat sen Layer 2:t (Arbitrum, Optimism), Solana ja Cardano. Avalanche on jäänyt selvästi kolmanteen kastiin. Tulevina vuosina myös modulaariset lohkoketjut tulevat kilpailemaan sen suosiosta yhä enemmän.

Avalanche-projektista puuttuu myös tietty avoimuus. Monta tärkeää informaatiopalasta ei ole yksinkertaisesti kerrottu missään. Sen teknologinen toteutus ei ole myöskään merkittävästi kilpailijoita edellä.

Alla on tämän hetken tilanne DeFi-sektorissa, jossa Avalanche mahtuu juuri ja juuri top 10 -sijoille. Avalanche on jäänyt viime vuosina pahasti Solanan, Tronin ja Ethereum L2:n jalkoihin kasvussa.

PlatformTokenTVLMarkkinaosuus
Ethereum ETH $50,3 mrd 57,0 %
Tron TRX $9,5 mrd 10,7 %
BNB Chain BNB $5,7 mrd 6,3 %
Solana SOL $4,6 mrd 5,2 %
Arbitrum ARB $3,2 mrd 3,6 %
Blast BLAST $1,3 mrd 1,5 %
Avalanche AVAX $1,2 mrd 1,4 %
Base - $1,2 mrd 1,3 %

Avalanche on joka tapauksessa laadukas projekti, joka on saanut satoja miljoonia dollareita skenen suurimmilta VC-firmoilta. Teknisesti Avalanchella on myös kasassa toimivat palikat suositun ekosysteemin rakentamiseksi. Aika näyttää, miten hyvin se onnistuu alati tiukkenevassa platform-kisassa.

Jos haluat ostaa Avalanchea, se onnistuu parhaiten Binance ja ByBit pörsseistä.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.